Dodaj do ulubionych

Mostostal Export znow ma problem

01.08.03, 13:12
Jak podał dzisiejszy Puls Biznesu (1.08.2003)- Agencja obrotu
wierzytelnościami Pragma Inkaso złozyła wniosek o upadłość giełdowej spółki
budowlanej Mostostal Export.
Jaki to moze miec wpływ na Mostostal Export Developer ??
Warto interesować się mieszkaniami na Odkrytej??
Pi
Obserwuj wątek
    • Gość: anka Re: Mostostal Export znow ma problem IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 17.09.03, 17:50
      ja tez jestem zainteresowana odp na pytanie czy ma to jakis wplyw na Mostostal
      Export Development - czy ktos cos wie na ten temat?
    • Gość: m Re: Mostostal Export znow ma problem IP: *.crowley.pl 17.09.03, 19:44
      Kupilem tam mieszkanie z tego co widzialem to robia juz wykonczeniowke klatek
      na zewnatrz mnostwo ludzi od chodnikow i ulic :-) wiec pieniadze chyba maja :-)
      • anka1234 Re: Mostostal Export znow ma problem 18.09.03, 11:54
        a kiedy oddaja budynek, kiedy mozna bedzie odbierac klucze
        i najwazniejsze kiedy mozna podpisac akt notar?

czy ktoś wie cos na temat sytuacji finansowej most ex development?
        czy warto zainwestowac tam pieniadze?????

i jak oceniacie wykonanie tych mieszkań?
        ak
        • Gość: Marta Re: Mostostal Export znow ma problem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 11:55
          Jestem zalamana bo tez przymierzam sie do zakupu mieszkania na Odkrytej ,ale
          boje sie teraz po tych wszystkich rewelacjach odnosnie tej firmy. Co robic?
          • anka1234 Re: Mostostal Export znow ma problem 18.09.03, 12:02
            rewelacji na temat mostostal export development
            nie ma i mam nadzieje nie bedzie, a podobno inwestycja juz prawie zakonczona
            moze ktos ma blizsze informacje?
            • Gość: Marta Re: Mostostal Export znow ma problem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 12:58
              Kolezanka kupila tam mieszkanie. Poczatkowo mieli oddac blok do uzytku we
              wrzesniu, ale przyslali jej pismo ze bedzie to poczatek pazdziernika.
              • anka1234 Re: Mostostal Export znow ma problem 18.09.03, 13:39
                to juz tuz, tuz...
                Marto, czy Twoja kolezanka zadowolona jest z tej deecyzji?
                z ktorej strony bloku jest to mieszkanko?
                ja za chwilke tez podpisze umowe i mam nadzieje, ze niedługo sie tam
                przeprowadze:)
                • Gość: Marta Re: Mostostal Export znow ma problem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 13:54
                  Aniu,
                  Ona jest zadowolona. Ale pytanie czy to prawda ze firma jest w dobrej kondycji
                  finansowej? Z tego co wiem to nie za bardzo. Sama zastanawiam sie nad kupnem w
                  tym bloku mieszkania ale jeszcze sprawdzam te firme. Podobno sa winni jakiemus
                  podinwestorowi gruba kase. Boje sie ze zanim podpisze akt notarialny ( u nich
                  po miesiacu) hipoteka bedzie juz obciazona ich wierzytelnosciami. Wczoraj
                  rzeczpospolita pisala o nich. Jak sie zdecydujesz, to umowe przedwstepna
                  koniecznie podpisuj w formie aktu notarialnego. Ja tez tak zrobie jak sie
                  zdecyduje. Taka umowa kosztuje ok. 1500zl. Ale uwazam ze warto w przypadku
                  takim jak ten.
                  Ona kupila mieszkanie od osiedla.
                  • anka1234 Re: Mostostal Export znow ma problem 18.09.03, 14:06
                    Gość portalu: Marta napisał(a):

> Aniu,
                    > Ona jest zadowolona. Ale pytanie czy to prawda ze firma jest w dobrej
                    kondycji
                    > finansowej? Z tego co wiem to nie za bardzo. Sama zastanawiam sie nad kupnem
                    w
                    > tym bloku mieszkania ale jeszcze sprawdzam te firme. Podobno sa winni
                    jakiemus
                    > podinwestorowi gruba kase. Boje sie ze zanim podpisze akt notarialny ( u nich
                    > po miesiacu) hipoteka bedzie juz obciazona ich wierzytelnosciami. Wczoraj
                    > rzeczpospolita pisala o nich. Jak sie zdecydujesz, to umowe przedwstepna
                    > koniecznie podpisuj w formie aktu notarialnego. Ja tez tak zrobie jak sie
                    > zdecyduje. Taka umowa kosztuje ok. 1500zl. Ale uwazam ze warto w przypadku
                    > takim jak ten.
                    > Ona kupila mieszkanie od osiedla.

w rzepie wczoraj, czy przedwczoraj pisali o ich akcjonariuszu, a to 2 różne
                    firmy...
                    czy umowa w formie aktu notarial. daje wieksza pewnosc?
                    slyszalam tez, ze mozna zawrzec tam wniosek o wpisanie do KW roszczen z tyt.
                    tej umowy - co mi to da?
                    bardzo podobaja mi sie tam mieszkanka......
                    t.
                    • Gość: Marta Re: Mostostal Export znow ma problem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 14:17
                      Sama umowa przedwstepna nic Ci nie daje. Jesli zawrzesz ja w formie aktu
                      notarialnego, w przypadku gdy firma nie bedzie wywiazywala sie ze swoich
                      zobowiazan mozesz isc do sadu i droga prawna dochodzic swoich rzeczy i tego co
                      zostalo zawarte w umowie. Tak wyczytalam wlasnie na forum ze jest to
                      najbardziej pewna forma.
                      Tej drugiej wersji co napisalas to nic na ten temat nie slyszalam i nie wiem.
                      Ich akcjonariusz piszesz. Juz sama nie wiem. Ale dzis jade do sadu zobaczyc ich
                      ksiegi wieczyste to moze cos mi sie wyjasni.
                      • anka1234 Re: Mostostal Export znow ma problem 18.09.03, 14:33
                        dzis juz pewnie nie zdazysz, bo sad, niepamiętam do której godz, ale raczej
                        rano pokazuje KW...
                        może bęzdiemy sąsiadkami :-)
                        a.
                        • Gość: Andrzej K. Re: Mostostal Export znow ma problem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.09.03, 14:49
                          A ja radzę Szanownym Paniom niczego gotowego (do natychmiastowego odbioru i
                          podpisania umowy notarialnej), nie kupować.
                          A szczególnie już nie w Mostostalu-Export.
                          Ze spółkami-córkami też może być bardzo różnie jak matka się zachwieje.

Nie uczcie się na swoich błędach.
                          Pozdrawiam
                          • Gość: Marta Re: Mostostal Export znow ma problem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 15:09
                            Drogi Kolego,
                            czyzys mial jakies doswiadczenia z tym inwestorem? Dlaczego nam odradzasz kupna
                            tych mieszkan? Prosze o odpowiedź.
                            • Gość: Darek Re: Mostostal Export znow ma problem IP: 80.48.104.* 18.09.03, 15:25
                              Mam zamiar kupić mieszkanie na tym osiedlu ale teraz się waham jak to
                              przeczytałem. Daj mi jakoś znać jeżeli czegoś ięcej się dowiesz na temat
                              obecnej sytuacji inwestora, lub jeżeli się rozmyslisz ze swojej decyzji z
                              powodu braku zaufania do niego.
                              mily0@buziaczek.pl
                              • anka1234 Re: Mostostal Export znow ma problem 18.09.03, 15:32
                                ja rozmyślać się nie zamierzam,
                                w tej chwili nie ma juz prawie na rynku mieszkan
                                ktore mozna by jeszcze odebrac w tym roku,
                                a te ktore sa to sa albo ogrooomne albe maja beznadziejny rozklad i w dodatku
                                na parterze
                                inwestycjia most Ex Dev jest juz praktycznie zakonczona, wiec ryzyko nie jest
                                duze, a przynajmniej nie wieksze niz u innych developerow, nie wspominajac
                                kupowania planow (nawet bez dziury w ziemii)
                                pozdrawiam
                          • anka1234 Re: Mostostal Export znow ma problem 18.09.03, 15:13
                            masz jakies zle doswiadczenia z Mostostalem (Export)?
                            no własnie co sie moze stac ze spolka corka w przypadku problemow glownego
                            (jedynego) akcjonariusza?
                            bardzo bardzo prosze o wyjasnienie
                            na razie moim zdaniem mostostal ex development jest OK
                            a.
                            • Gość: Amdrzej K. Re: Mostostal Export znow ma problem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.09.03, 15:33
                              Mam fatalne doświadczenia z Mostostalem Export.
                              Wycofałem się z osiedla Wilga VII.
                              Więcej możecie przeczytać w wątku 'Wilga VII - czy Mostostal Export
                              zbankrutuje...'.
                              O ile wiem Mostostal-Export S.A. posiada 100% udziałów w Mostostal-Export
                              Development. Problem może być naprzykład taki, że aby ratować własną skórę
                              poświęci spółkę-córkę.
                              Scenariuszy może być bardzo wielę, ale nie chcę tu nikogo straszyć.
                              Intencją moją jest, aby kupujący mieszkanie nie robił oczywistych błędów, które
                              były moim udziałem.

Jeszcze raz powtarzam: kupujcie tylko gotowe i natychmiast z umową notarialną.
                              W każdej innej sytuacji, istnieje ryzyko, że stracicie swoje ukochane pieniążki.

Pozdrawiam
                              • anka1234 Re: Mostostal Export znow ma problem 18.09.03, 15:37
                                Mostostal eksport moze ew. zbyc akcje, ktore posiada, a nie sadze by to zrobil
                                w koncowej fazie inwestycji - zysk ze sprzedazy mieszkan
                                a moze sie myle?
                                • Gość: Darek Re: Mostostal Export znow ma problem IP: 80.48.104.* 18.09.03, 15:40
                                  Czy ktoś z was oglądał juz tą umowę, którą Mostostal daje do podpisania ?
                                  Są tam jakieś kruczki?
                                  • Gość: Marta Re: Mostostal Export znow ma problem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 15:43
                                    Darek, jade dzis do biura do nich. Chce te umowe wziac od nich i zaniesc do
                                    prawnika. Moja kolezanka ktora tam kupila mieszkanie juz twierdzi ze umowa jest
                                    dziecinnie prosta. Ale dobrze bedzie jak prawnik ja sprawdzi. Mam nadzieje ze
                                    dostane kopie bo wiem ze niektore firmy nie daja umow tylko pozwalaja na
                                    miejscu przeczytac.
                                    • Gość: Darek Re: Mostostal Export znow ma problem IP: 80.48.104.* 18.09.03, 15:48
                                      Marta, Umowę mam przysyłają ją faxem ale moze mogłabyś mi podać jakiegoś
                                      prawnika który mógłby ja ocenić. Ja jestem zielony w tym temacie, nie wiem
                                      nawet gdzie go szukać :)
                                      Albo może odpisz mi co prawnik na to powiedział: mily0@buziaczek.pl
                                  • anka1234 Re: Mostostal Export znow ma problem 18.09.03, 15:46
                                    ja ją widziałam, tresc umowy jest do negocjacji, wstepnie z nimi omawialam juz
                                    propozycje zmian i w zasadzie udalo mi sie przekanac ich do wszystkich moich
                                    zmian - no moze z wyjatkiem ceny, choc i tu troche poszli na ustepstwa :-)
                                • Gość: Marta Re: Mostostal Export znow ma problem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 15:41
                                  Ja juz nie wiem. Fakt tylko taki ze sytuacje jest bardzo niewiadoma. Blok niby
                                  gotowy ale akty notarialne maja byc po miesiacu od oddania bloku wiec troche
                                  nie zaciekawie w tej sytuacji. Najgorsze jest to ze nie ma nic ciekawego
                                  gotowego do kupienia od zaraz na Tarchominie. A moze sie myle?
                                  • anka1234 Re: Mostostal Export znow ma problem 18.09.03, 15:43
                                    miesiąc do podpisania aktu to błyskawicznie - moi znajomi czekali srednio po
                                    pół roku od odbioru
                                    • Gość: Marta Re: Mostostal Export znow ma problem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 15:45
                                      Tak mowia panie w biurze, ale jaka jest prawda, to sie okaze. Pytanie czy im
                                      naprawde ufac? Ja mam pewne obawy, a ty co robisz w takiej sytuacji. Kupujesz?
                                      • anka1234 Re: Mostostal Export znow ma problem 18.09.03, 15:49
                                        ja jestem na 99% zdecydowana - jeszcze tylko musze sobie kredyt zalatwic :-)
                                        (ale to inna historia)- jutro ide do banku,
                                        mysle ze troche zaryzykowac trzeba, a na rynku nic nie ma - odwiedzilam juz
                                        chyba wszystkich developerow.....
                                        • Gość: m Re: Mostostal Export znow ma problem IP: *.crowley.pl 19.09.03, 08:46
                                          witam ponownie podajcie maila na priva to napisze co udalo mi sie pozmieniac
                                          pozdr.
                                          • parr Do M 19.09.03, 08:48
                                            Hej,

Napisz na priva co udało Ci się zmienic.

pzdr
                                          • anka1234 Re: Mostostal Export znow ma problem 19.09.03, 09:42
                                            byłabym wdzięczna o wszelkie wiadomości na temat tej inwestycji
                                            anka1234@gazeta.pl
                                          • Gość: Darek Re: Mostostal Export znow ma problem IP: 80.48.104.* 19.09.03, 11:09
                                            Do M: Bardzo proszę o formacje co Ci sie udało wywalczyć: mily0@buziaczek.pl.
                                            • Gość: m Re: Mostostal Export znow ma problem IP: *.crowley.pl 19.09.03, 12:02
                                              Anka i Darewk sprawdzcie Poczte pozdrawiam :-)
                                              • marcinkowo Forum ! 19.09.03, 12:08
                                                założyłem coś dla nas zapraszam :-)
                                                www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=14955
                                                Kliknijcie i sprawdzajcie :-)
                                        • serendepity Re: Mostostal Export znow ma problem 19.09.03, 15:46
                                          Inwestujcie inwestujcie. Mostostal bedzie mial wiecej kasy moze nie upadnie. Ja
                                          tam sie boje ciagle , ze nie dostane aktu notarialnego na garaz, ktory kupilam
                                          w zeszlym roku bo ciagle niby nie ma zalozonej oddzielnej ksiegi wieczystej na
                                          garaze i martwie sie, ze syndyk usiadzie na moich 10 tys zl a Wy nie boicie sie
                                          wywalic fortuny na mieszkanie i zadluzac na 20 lat ???
                                          Jestescie odwazni.

Serendepity.
                                          • parr Re: Mostostal Export znow ma problem 19.09.03, 15:58
                                            serendepity napisała:

> Inwestujcie inwestujcie. Mostostal bedzie mial wiecej kasy moze nie upadnie.
                                            Ja
                                            >
                                            > tam sie boje ciagle , ze nie dostane aktu notarialnego na garaz, ktory
                                            kupilam
                                            > w zeszlym roku bo ciagle niby nie ma zalozonej oddzielnej ksiegi wieczystej
                                            na
                                            > garaze i martwie sie, ze syndyk usiadzie na moich 10 tys zl a Wy nie boicie
                                            sie
                                            >
                                            > wywalic fortuny na mieszkanie i zadluzac na 20 lat ???
                                            > Jestescie odwazni.
                                            >
                                            > Serendepity.

Nie podpisałas umowy zobowiazujacej w formie aktu notarialnegi i nie wpisalas
                                            swego roszczenia do ksiegi wieczystej?Kupiłas garaz za 10 tys. jak Mostostal
                                            sprzedaj je po 30 ty. i nie ustepuje w negocjacjach?

• anka1234 Re: Mostostal Export znow ma problem 22.09.03, 12:30
                                              parr napisał:

> serendepity napisała:
                                              >
                                              > > Inwestujcie inwestujcie. Mostostal bedzie mial wiecej kasy moze nie upadni
                                              > e.
                                              > Ja
                                              > >
                                              > > tam sie boje ciagle , ze nie dostane aktu notarialnego na garaz, ktory
                                              > kupilam
                                              > > w zeszlym roku bo ciagle niby nie ma zalozonej oddzielnej ksiegi wieczyste
                                              > j
                                              > na
                                              > > garaze i martwie sie, ze syndyk usiadzie na moich 10 tys zl a Wy nie boici
                                              > e
                                              > sie
                                              > >
                                              > > wywalic fortuny na mieszkanie i zadluzac na 20 lat ???
                                              > > Jestescie odwazni.
                                              > >
                                              > > Serendepity.
                                              >
                                              > Nie podpisałas umowy zobowiazujacej w formie aktu notarialnegi i nie wpisalas
                                              > swego roszczenia do ksiegi wieczystej?Kupiłas garaz za 10 tys. jak Mostostal
                                              > sprzedaj je po 30 ty. i nie ustepuje w negocjacjach?

a można wiedziec jaki to garaz za 10 tys???
                                              ostatnio jak pytałam to rzeczywiście kosztował ok 30....

>
                                              >
                                      • parr Kupiłem u nich mieszkanie - służę pomocą 19.09.03, 08:47
                                        Hej,

Jak w tytule.Dużo tu niescisłości w Waszych postach.Reszta na privie.

pzdr
    • Gość: Marta Re: Mostostal Export znow ma problem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 13:57
      W takim razie bedę wdzięczna za wszelkie info na ten temat.
      marta251@wp.pl
      Pozdro
      • Gość: x Re: Mostostal Export znow ma problem IP: *.era.pl 19.09.03, 15:24
        Witam,
        blok VI bo o nim się z pewnością rozpisujecie miał być do oddania w sierpniu
        ale uwaga 2002R. Przez DUŻE R.
        Oczywiście termin oddania jest przesuwana tak mniejwięcej co dwa miesiące. Może
        kiedyś się uda. Sam mieszkam na tym osiedlu i jakoś niespecjalnie widzę
        porywające tempo prac.(Chya
        Z MexDev życzę wiele szczęścia i wytrwałości.
        Uważajcie co podpisujecie. Blok V miał półroczne opóźnienie i nikt nie odzyskał
        zapisanych w umowie odsetek za zwłokę.
        Wybaczcie bo sam tam mieszkam ale to osiedle to gówno lub jak kto woli Getto.
        sorry, za te słowa ale wkórzają mnie równo.
        I jeszcze jedno zapomnijcie o uldze odsetkowej (dotyczy tych co chcą wziąć
        kredyt) W grudniu 2002 minęło ustawowe 3 lata jakie ma Developer na odebranie
        lokali przez gminę od czasu otrzymania pozwolenia na budowę.
        Ależ mnie wk*&#(*(**&%.

P.S To tyle, powodzenia. Jak są pytania odpiszę na priva ale dopiero w
        poniedziałek.
        • parr Re: Mostostal Export znow ma problem 19.09.03, 16:03
          Gość portalu: x napisał(a):

> Witam,
          > blok VI bo o nim się z pewnością rozpisujecie miał być do oddania w sierpniu
          > ale uwaga 2002R. Przez DUŻE R.
          > Oczywiście termin oddania jest przesuwana tak mniejwięcej co dwa miesiące.

No niektorzy juz kupili pod koniec 2001 r.

Może
          >
          > kiedyś się uda. Sam mieszkam na tym osiedlu i jakoś niespecjalnie widzę
          > porywające tempo prac.

No to masz chyba kłopoty ze wzrokiem.

(Chya
          > Z MexDev życzę wiele szczęścia i wytrwałości.
          > Uważajcie co podpisujecie. Blok V miał półroczne opóźnienie i nikt nie
          odzyskał
          >
          > zapisanych w umowie odsetek za zwłokę.

Widocznie nie walczyles w sadzie lub masz zle skonstruowana umowe ( zle
          negocjowałes zapisy)

> Wybaczcie bo sam tam mieszkam ale to osiedle to gówno lub jak kto woli Getto.
          > sorry, za te słowa ale wkórzają mnie równo.

Wkurzaja - pisze sie przez "u".Wiekszosc opinii co do Osiedla jest
          pozytywna.Osobiscie mi sie podoba ( wielki minus to "wolna amerykanka" z
          parkowaniem)

> I jeszcze jedno zapomnijcie o uldze odsetkowej (dotyczy tych co chcą wziąć
          > kredyt) W grudniu 2002 minęło ustawowe 3 lata jakie ma Developer na odebranie
          > lokali przez gminę od czasu otrzymania pozwolenia na budowę.
          > Ależ mnie wk*&#(*(**&%.

Kupuje za gotowke.Ta ulga mnie nie dotyczy.

> P.S To tyle, powodzenia. Jak są pytania odpiszę na priva ale dopiero w
          > poniedziałek.

Ja tez.

Zycze miłego weekendu.

• anka1234 Re: Mostostal Export znow ma problem 22.09.03, 12:38
          Gość portalu: x napisał(a):

> Witam,
          > blok VI bo o nim się z pewnością rozpisujecie miał być do oddania w sierpniu
          > ale uwaga 2002R. Przez DUŻE R.
          > Oczywiście termin oddania jest przesuwana tak mniejwięcej co dwa miesiące.
          Może
          >
          > kiedyś się uda. Sam mieszkam na tym osiedlu i jakoś niespecjalnie widzę
          > porywające tempo prac.(Chya
          > Z MexDev życzę wiele szczęścia i wytrwałości.
          > Uważajcie co podpisujecie. Blok V miał półroczne opóźnienie i nikt nie
          odzyskał
          >
          > zapisanych w umowie odsetek za zwłokę.
          > Wybaczcie bo sam tam mieszkam ale to osiedle to gówno lub jak kto woli Getto.
          > sorry, za te słowa ale wkórzają mnie równo.
          > I jeszcze jedno zapomnijcie o uldze odsetkowej (dotyczy tych co chcą wziąć
          > kredyt) W grudniu 2002 minęło ustawowe 3 lata jakie ma Developer na odebranie
          > lokali przez gminę od czasu otrzymania pozwolenia na budowę.
          > Ależ mnie wk*&#(*(**&%.
          >
          > P.S To tyle, powodzenia. Jak są pytania odpiszę na priva ale dopiero w
          > poniedziałek.

a ja słyszałam, ze niektórzy dostali juz pisma, ze mogą odbierać mieszkania,
          i ostatnio (w piątek) czytałam (chyba w gazecie prawnej), że w 2004 roku mają
          znieść zapis, który uniemożliwia skorzystanie z ulgi odsetkowej gdy upłynęło
          więcej niż 3 lata - ma to również dotyczyć mieszkań kupionych w 2002 i 2003....

• Gość: Do marcinkowo Re: Mostostal Export znow ma problem IP: *.era.pl 19.09.03, 15:26
        na sieci jest już forum tego osiedla
        www.odkryta56.prv.pl/
        pozdrawiam,
        • Gość: g do parr i ani IP: *.era.pl 22.09.03, 15:02
          parr napisał:

> Gość portalu: x napisał(a):
          >
          > > Witam,
          > > blok VI bo o nim się z pewnością rozpisujecie miał być do oddania w sierpn
          > iu
          > > ale uwaga 2002R. Przez DUŻE R.
          > > Oczywiście termin oddania jest przesuwana tak mniejwięcej co dwa miesiące.
          >
          >
          >
          > No niektorzy juz kupili pod koniec 2001 r.
          >
          >
          >
          > Może
          > >
          > > kiedyś się uda. Sam mieszkam na tym osiedlu i jakoś niespecjalnie widzę
          > > porywające tempo prac.
          >
          >
          >
          > No to masz chyba kłopoty ze wzrokiem.

wzrok mam bardzo dobry, ale sam/a przyznasz, że prace nie idą tak jak to
          powinno wyglądać.
          Jak układali klinkier nad klatką (od strony osiedla) to około 15m zajęło im
          chyba ze 4dni. Jednego dnia ustawili rusztowanie i już nic więcej nie robili.
          Teklinek i InwestProject - oni to naprawdę szybko budują (szkoda, że
          praktycznie dopiero wyrastają z pod ziemi)

> (Chya
          > > Z MexDev życzę wiele szczęścia i wytrwałości.
          > > Uważajcie co podpisujecie. Blok V miał półroczne opóźnienie i nikt nie
          > odzyskał
          > >
          > > zapisanych w umowie odsetek za zwłokę.
          >
          >
          >
          > Widocznie nie walczyles w sadzie lub masz zle skonstruowana umowe ( zle
          > negocjowałes zapisy)

fakt - umowy nie sprawdzał mi żaden prawnik ale to nie usprawiedliwia MexDev,
          oszukują i naciągają prawo jak tylko można. Nie wiem czy kupno mieszkania
          powinno kojarzyć się z walką o swoje prawa w sądzie.

>
          > > Wybaczcie bo sam tam mieszkam ale to osiedle to gówno lub jak kto woli Get
          > to.
          > > sorry, za te słowa ale wkórzają mnie równo.
          >
          > Wkurzaja - pisze sie przez "u".Wiekszosc opinii co do Osiedla jest
          > pozytywna.Osobiscie mi sie podoba ( wielki minus to "wolna amerykanka" z
          > parkowaniem)

wybaczcie błąd - jestem dyslektykiem. Szkoda, że między tymi samochodami bawią
          się dzieci i z "terenu zielonego" - małe wysepki z wysypanym piachem - robią
          sobie piaskownicę. Tylko dlatego, że jak na razie Mex nie chce się wynieś z
          terenu pod plac zabaw. Ale może po oddaniu VI to się zmieni.

> > I jeszcze jedno zapomnijcie o uldze odsetkowej (dotyczy tych co chcą wziąć
          >
          > > kredyt) W grudniu 2002 minęło ustawowe 3 lata jakie ma Developer na odebra
          > nie
          > > lokali przez gminę od czasu otrzymania pozwolenia na budowę.
          > > Ależ mnie wk*&#(*(**&%.
          >
          >
          > Kupuje za gotowke.Ta ulga mnie nie dotyczy.

To gratuluję

> > P.S. To tyle, powodzenia. Jak są pytania odpiszę na priva ale dopiero w
          > > poniedziałek.
          >
          > Ja tez.
          > Zycze miłego weekendu.

Ania napisała:
          "a ja słyszałam, ze niektórzy dostali już pisma, ze mogą odbierać mieszkania,
          i ostatnio (w piątek) czytałam (chyba w gazecie prawnej), że w 2004 roku mają
          znieść zapis, który uniemożliwia skorzystanie z ulgi odsetkowej gdy upłynęło
          więcej niż 3 lata - ma to również dotyczyć mieszkań kupionych w 2002 i 2003...."

>jeżeli to prawda to będę bardzo szczęśliwy. Może w końcu zrobią wejście na
          osiedle od strony Światowida. Tutaj rzeczywiście prace idą szybko. Mam
          nadzieję, że rząd zmieni ten kretyński zapis ale jak dotychczas niestety on
          obowiązuje i tracą na nim tylko kupujący.
          Ja takie pismo dotyczące możliwości odbioru mieszkania dostałem na 2 m-ce przed
          faktyczną możliwością jego odbioru. Wcześniej było ono praktycznie nie gotowe.
          Ale to już coś. Może w takim razie nie będą przeciągać w nieskończoność.

P.S. od strony Odkrytej zapewne zauważyliście jak ładnie się zieleni. Tam jest
          inny administrator - nie Malex. W bloku IV i V umowa z Malexem upływa w grudniu
          tego roku. Sprawdźcie do kiedy wy musicie podpisać z nimi umowę. Może i po
          naszej stronie osiedla zrobi się troszkę przytulniej.

Pozdrawiam,
          • anka1234 Re: do parr i ani 22.09.03, 15:38

> Ja takie pismo dotyczące możliwości odbioru mieszkania dostałem na 2 m-ce
            przed
            >
            > faktyczną możliwością jego odbioru. Wcześniej było ono praktycznie nie
            gotowe.
            > Ale to już coś. Może w takim razie nie będą przeciągać w nieskończoność.
            >

co znaczy 2 miesiące przed faktyczną możliwością odbioru?
            co musi "już mieć mieszkanie" żeby można było je odebrać?
            słyszałam ze w budynku nie dzialaja jeszcze windy i wlasnie zakladaja liczniki
            pradu... poza tym to mieszkania są juz w srodku wykonczone - ogladalam w III
            klatce
            mogę prosić o odp. na priva
            pozdrowienia
          • parr Re: do parr i ani 22.09.03, 16:26
            Gość portalu: g napisał(a):

> parr napisał:
            >
            > > Gość portalu: x napisał(a):
            > >
            > > > Witam,
            > > > blok VI bo o nim się z pewnością rozpisujecie miał być do oddania w s
            > ierpn
            > > iu
            > > > ale uwaga 2002R. Przez DUŻE R.
            > > > Oczywiście termin oddania jest przesuwana tak mniejwięcej co dwa mies
            > iące.
            > >
            > >
            > >
            > > No niektorzy juz kupili pod koniec 2001 r.
            > >
            > >
            > >
            > > Może
            > > >
            > > > kiedyś się uda. Sam mieszkam na tym osiedlu i jakoś niespecjalnie wid
            > zę
            > > > porywające tempo prac.
            > >
            > >
            > >
            > > No to masz chyba kłopoty ze wzrokiem.
            >
            >
            > wzrok mam bardzo dobry, ale sam/a przyznasz, że prace nie idą tak jak to
            > powinno wyglądać.
            > Jak układali klinkier nad klatką (od strony osiedla) to około 15m zajęło im
            > chyba ze 4dni. Jednego dnia ustawili rusztowanie i już nic więcej nie robili.
            > Teklinek i InwestProject - oni to naprawdę szybko budują (szkoda, że
            > praktycznie dopiero wyrastają z pod ziemi).

Prace ida do przodu.To fakt że nie takim tempem jak w inwestycjach ktore
            wymieniłes,ale idą.Kierownika budowy musiałby ktoś pogonić to robotnicy
            pracowaliby jak w ulu.

> > (Chya
            > > > Z MexDev życzę wiele szczęścia i wytrwałości.
            > > > Uważajcie co podpisujecie. Blok V miał półroczne opóźnienie i nikt ni
            > e
            > > odzyskał
            > > >
            > > > zapisanych w umowie odsetek za zwłokę.
            > >
            > >
            > >
            > > Widocznie nie walczyles w sadzie lub masz zle skonstruowana umowe ( zle
            > > negocjowałes zapisy)
            >
            >
            > fakt - umowy nie sprawdzał mi żaden prawnik ale to nie usprawiedliwia MexDev,
            > oszukują i naciągają prawo jak tylko można. Nie wiem czy kupno mieszkania
            > powinno kojarzyć się z walką o swoje prawa w sądzie.

W Polsce wszystko trzeba sprawdzic 2 razy.Polak kupuje mieszkanie za 200 tys.
            zl zadłuza sie na 20 lat a skąpi ( lub nie wie) na prawnika 200-300 zł.Nie
            grymasi nie narzeka jak kupuje mieszkanie,ale w salonie samochodowym jak kupuje
            samochod za 30 tys. zł to sprawdza samochod 2 godziny.Tacy jak Mexdev to
            bezlitosnie wykorzystuja.

> >
            > > > Wybaczcie bo sam tam mieszkam ale to osiedle to gówno lub jak kto wol
            > i Get
            > > to.
            > > > sorry, za te słowa ale wkórzają mnie równo.
            > >
            > > Wkurzaja - pisze sie przez "u".Wiekszosc opinii co do Osiedla jest
            > > pozytywna.Osobiscie mi sie podoba ( wielki minus to "wolna amerykanka" z
            > > parkowaniem)
            >
            > wybaczcie błąd - jestem dyslektykiem. Szkoda, że między tymi samochodami
            bawią
            > się dzieci i z "terenu zielonego" - małe wysepki z wysypanym piachem - robią
            > sobie piaskownicę. Tylko dlatego, że jak na razie Mex nie chce się wynieś z
            > terenu pod plac zabaw. Ale może po oddaniu VI to się zmieni.

Wybaczam błedy :-)) Plac zabaw powstanie jak wyniesie sie Mexdev.

>
            >
            > > > I jeszcze jedno zapomnijcie o uldze odsetkowej (dotyczy tych co chcą
            > wziąć
            > >
            > > > kredyt) W grudniu 2002 minęło ustawowe 3 lata jakie ma Developer na o
            > debra
            > > nie
            > > > lokali przez gminę od czasu otrzymania pozwolenia na budowę.
            > > > Ależ mnie wk*&#(*(**&%.
            > >
            > >
            > > Kupuje za gotowke.Ta ulga mnie nie dotyczy.
            >
            >
            > To gratuluję

Dziekuje.

>
            >
            >
            > > > P.S. To tyle, powodzenia. Jak są pytania odpiszę na priva ale dopiero
            > w
            > > > poniedziałek.
            > >
            > > Ja tez.
            > > Zycze miłego weekendu.
            >
            >
            >
            > Ania napisała:
            > "a ja słyszałam, ze niektórzy dostali już pisma, ze mogą odbierać mieszkania,
            > i ostatnio (w piątek) czytałam (chyba w gazecie prawnej), że w 2004 roku mają
            > znieść zapis, który uniemożliwia skorzystanie z ulgi odsetkowej gdy upłynęło
            > więcej niż 3 lata - ma to również dotyczyć mieszkań kupionych w 2002 i
            2003....
            > "
            >
            > >jeżeli to prawda to będę bardzo szczęśliwy. Może w końcu zrobią wejście na
            > osiedle od strony Światowida. Tutaj rzeczywiście prace idą szybko. Mam
            > nadzieję, że rząd zmieni ten kretyński zapis ale jak dotychczas niestety on
            > obowiązuje i tracą na nim tylko kupujący.
            > Ja takie pismo dotyczące możliwości odbioru mieszkania dostałem na 2 m-ce
            przed
            >
            > faktyczną możliwością jego odbioru. Wcześniej było ono praktycznie nie
            gotowe.
            > Ale to już coś. Może w takim razie nie będą przeciągać w nieskończoność.
            >
            >
            > P.S. od strony Odkrytej zapewne zauważyliście jak ładnie się zieleni. Tam
            jest
            > inny administrator - nie Malex. W bloku IV i V umowa z Malexem upływa w
            grudniu
            >
            > tego roku. Sprawdźcie do kiedy wy musicie podpisać z nimi umowę. Może i po
            > naszej stronie osiedla zrobi się troszkę przytulniej.
            >
            > Pozdrawiam,
    • calimero Re: Mostostal Export znow ma problem 22.09.03, 17:00
      witam,
      właśnie zamierzam kupić mieszkanie w VI bloku i mam pytanie czy komuś udało się
      zmienić cokolwiek w umowie? Wg mnie jest w niej kilka niejasnych rzeczy, być
      może to oczywiste szczegóły, ale chyba też powinny być zawarte..?
      A poza tym czy wiadomo coś więcej na temat sytuacji firmy? Podobno od jutra
      będą oddawać pierwsze mieszkania i można się wprowadzać..a co z aktem
      notarialnym, dzisiaj dowiedziałam się ,że za trzy miesiące..
      Będę wdzięczna za info.
      pozdrawiam ewentualnych sąsiadów
      • parr Re: Mostostal Export znow ma problem 23.09.03, 10:43
        calimero napisała:

> witam,
        > właśnie zamierzam kupić mieszkanie w VI bloku i mam pytanie czy komuś udało
        się
        >
        > zmienić cokolwiek w umowie? Wg mnie jest w niej kilka niejasnych rzeczy, być
        > może to oczywiste szczegóły, ale chyba też powinny być zawarte..?
        > A poza tym czy wiadomo coś więcej na temat sytuacji firmy? Podobno od jutra
        > będą oddawać pierwsze mieszkania i można się wprowadzać..a co z aktem
        > notarialnym, dzisiaj dowiedziałam się ,że za trzy miesiące..
        > Będę wdzięczna za info.

Ja umowę mocno zmieniłem.Mieszkania już ludzie odbieraja choc na budowie ciągle
        wiele rzeczy jest niezrobionych (pare dni temu ukradli z budowy kabel za ok.10
        tys. zł mimo podwójnej ochrony).

pzdr
        • anka1234 Re: Mostostal Export znow ma problem 23.09.03, 11:02
          parr napisał:

> Ja umowę mocno zmieniłem.Mieszkania już ludzie odbieraja choc na budowie
          ciągle
          >
          > wiele rzeczy jest niezrobionych (pare dni temu ukradli z budowy kabel za
          ok.10
          > tys. zł mimo podwójnej ochrony).
          >

z tym kablem to prawda? co to za kabel?
          czy naprawde mozna juz odbierac mieszkania, jeżeli ten blok nie jest jeszcze
          dokonczony?
          • parr Re: Mostostal Export znow ma problem 23.09.03, 11:47
            anka1234 napisała:

> >
            >
            > z tym kablem to prawda? co to za kabel?
            > czy naprawde mozna juz odbierac mieszkania, jeżeli ten blok nie jest jeszcze
            > dokonczony?

466 55 51 telefon do Mostostalu.Jak chcesz wiedziec wiecej to dzwon do nich.Ja
            wiem tyle co napisałem.

pzdr
            • Gość: G Re: Mostostal Export znow ma problem IP: 213.158.195.* 25.09.03, 14:24
              Witam,
              Aniu, napisałaś abym odpisał na priva (tylko nie wiem jakiego - nie podałaś
              maila).
              Jeżeli chodzi o te dwa miesiące. Po prostu nikt (czyt. Pan Jan Stasica, z
              którym kiedyś i prawdopodobnie teraz będzie się dokonywało odbiorów), nie
              chciał się ze mną umówić na odbiór bo cały czas trwały prace na klatkach.
              Pod koniec grudnia rozpoczęły się odbiory w klatkach 3 i 4 a klatki 1 i 2 cały
              czas jeszcze wykańczano (mowa o bloku V). Oczywiście potem odbierałem
              mieszkanie dwa razy, bo za pierwszym wpadłem w wylewkę. Była tak cienka, że
              pękała pod stopami (oczywiście nie wszędzie - tylko na przedpokoju i w kuchni).

Odbioru dokonałem w lutym a już w połowie marca podpisałem akt notarialny. Z
              tym nie było najmniejszego problemu. Na tym forum ktoś jednak pisał, że MexDev
              podobno obciążył hipoteką działkę pod blokiem VI. Koniecznie sprawdźcie więc
              jakie są zapisy w IV dziale księgi wieczystej, która dotyczy wspomnianej
              działki. Może to tylko plotka.

Pozdrawiam,
              Grzegorz
              • anka1234 Re: Mostostal Export znow ma problem 25.09.03, 17:23

dzięki,
                a czy mozna umówic sie na odbior, jesli w budynku nie ma jeszcze prądu, tzn
                instalacje sa, tylko ktos ukradl troche kabla z budynku i jeszcze nie
                podlaczyli na nowo,liczniki podobno w mieszkaniach juz sa...
                acha, wind tez chyba nie ma i inne klatki (ja kupuję w III) nie sa chyba
                jeszcze gotowe
                hipoteka rzeczywiscie jest, z tym ze bank oswiadcza, ze zwolni lokal z
                obciazenia pod warunkiem wplaty calej kwoty i podpisujac umowe sprzedazy
                obciazen ma nie byc....

a na co jeszcze (oprocz wylewki) zwracac uwage przy odbiorze?
                moze jest cos co im ciągle nie wychodzi?

bede wdzieczna za info.
                moj mail: anka1234@.gazeta.pl
                • Gość: G Re: Mostostal Export znow ma problem IP: 213.158.195.* 26.09.03, 09:47
                  Witam,
                  odpowiedziałem na priva.
                  Sorry za błędy - jak już wysłałem to cosik znalazłem

pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka