Gość: Maly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 11:03 Co sadzicie o tych lokalizacjach, jakie plusy, jakie minusy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Pruszków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 11:35 cała reszta to sypialnie bez infrastruktury z beznadziejnym dojazdem do centrum i beznadziejną tkanką miejską www.pruszkow.pl/pdf/album.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maly Re: Pruszków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 11:49 Hmm..a coz jest takiego w Pruszkowie, ze wg Ciebie nie jest sypialnia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pruszków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 11:58 jest sypialnią, ale z nadzwyczaj dobrze rozwiniętą infrastrukturą (szkoły, parki, obiekty sportowe, kulturalne, deptak, zabytki), , co upodabnia go do normalnego miasta, którym zresztą kiedyś był. Jak na tak niewielki ośrodek miejski, to nasycenie infrastrukturą w przeliczeniu na 1 mieszkańca jest już teraz imponujące. Przykład: kupując mieszkanie w odpowiednim miejscu masz dostęp do WKD, SKM, KM w odległości max 12-15 minut na piechotę po czym 20 min w ścisłym centrum. Pokaż mi która z porównywalnych dzielnic Warszawy oferuje takie możliwości i za jaką cenę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pruszków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 12:03 Przykład: > kupując mieszkanie w odpowiednim miejscu masz dostęp do WKD, SKM, KM > w odległości max 12-15 minut na piechotę po czym 20 min w ścisłym > centrum. dodam jeszcze, że te max 12-15 to do OBYDWU linii - do wyboru do koloru. Są one niedaleko od siebie, więc np. możesz mieć 5 minut do SKM i 15 do WKD lub na odwrót. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M3 Re: Pruszków IP: *.bas.roche.com 21.03.08, 11:55 I Pruszków i Piaseczno to sypialnie Warszawy. Pruszków ma ładniejszy folder reklamowy ot tyle. Jeżeli chodzi o dojazd to jak lubimy Koleje Mazowieckie to z Piaseczna dojazd dobry. Express Piaseczno, autobus do Metro Wilanowska czy samochód to niestety ryzyko korków na Puławskiej. Ja osobiście wybrałem Piaseczno bo mam do pracy 10 minut pociągiem właśnie. Jak ostatnio przeglądałem oferty z Pruszkowa to też niczego sobie. Folder pierwsza klasa. Ale wizualizacje deweloperów też są pierwsza klasa a jak jest potem każdy wie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pruszków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 12:00 Folder pierwsza klasa. Ale > wizualizacje deweloperów też są pierwsza klasa a jak jest potem > każdy wie :) Zgadzając się z tym, co napisałeś zwrócę jednak uwagę, że forlder Pruszkowa to nie są WIZUALE, ale real. Niby drobna różnica, ale.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M3 Re: Pruszków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 16:28 > ..., że forlder > Pruszkowa to nie są WIZUALE, ale real. Niby drobna różnica, ale.... Nie da się ukryć, 1:0 dla Pruszkowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tubylec Re: Pruszków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 22:39 Poczekaj sobie w Pruszkowie 2 godziny na karetke z pogotowia, o ile wogóle przyjedzie (miasto ma umowe z firmą FALCK) a zobaczysz jaki Pruszków jest super. Jak ci to nie starczy przejedź się z Pruszkowa do centrum Warszawy o godzinie 8 rano (1,5 godziny na podróź murowane) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Pruszków IP: *.ptim.net.pl 21.03.08, 23:20 > Jak ci to nie starczy przejedź się z Pruszkowa do centrum Warszawy o > godzinie 8 rano (1,5 godziny na podróź murowane) nie prawda! samochodem 50 minut, a pociągiem 20-25, a w lato rusza przebudowa skrzyżowania z połczyńską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Pruszków IP: *.waw.cdp.pl 25.03.08, 10:12 Folder fajny, ale jedno kłamstewko wykryłem Mieszkańcy mogą dojechać do Warszawy: • pociągami Szybkiej Kolei Miejskiej, które są objęte systemem warszawskiej karty miejskiej (jeden bilet na pociąg i komunikacją zbiorową w Warszawie) <ciach> rzeczywistość chyba nie jest taka słodka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pruszków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.08, 10:45 Gość portalu: raf napisał(a): > Folder fajny, ale jedno kłamstewko wykryłem > > Mieszkańcy mogą dojechać do Warszawy: > • pociągami Szybkiej Kolei Miejskiej, które są objęte systemem warszawski > ej > karty miejskiej (jeden bilet na pociąg i komunikacją zbiorową w Warszawie) > <ciach> > > rzeczywistość chyba nie jest taka słodka ;) Owszem jest - karta miejska kosztuje 90 zł / m-c jest na całą Warszawę i SKM do Pruszkowa :-))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Pruszków IP: *.waw.cdp.pl 25.03.08, 13:49 jak się ten bilet nazywa (jak go kupić;)), czy obejmuje również KM Warszawa-Pruszków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pruszków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.08, 14:20 Gość portalu: raf napisał(a): > jak się ten bilet nazywa (jak go kupić;)), czy obejmuje również KM Warszawa-Pru > szków km - na razie jeszcze nie obejmuje (tzn. obejmuje od Ursusa) obejmuje WKD ale tylko od śródmieścia do Opaczy - na RAZIE Nazywa się to karta miejska po prostu i jest to po prostu karta miejska ztm tylko nie za 66, ale za 90 pln (jest to ta sama karta, tylko inne cyfry na rachunku za doladowanie) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fre pruszkow jest nawet lepszy od krakowa IP: *.acn.waw.pl 23.03.08, 16:08 cała reszta to sypialnie bez infrastruktury z beznadziejnym dojazdem > do centrum i beznadziejną tkanką miejską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna Re: Legionowo czy Piaseczno? IP: 217.96.39.* 21.03.08, 15:59 Legionowo to tragedia, od 30 lat nic się nie zmieniło, błoto, bandy, brak szans na komunikację i pracę. Horror wzmocni się gdy zaczną się remonty dróg i budowa II merta. Podaruj sobie tę okolicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcus2 Re: Legionowo czy Piaseczno? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 22:47 he he bandy... bandy policji bo to najbardziej policyjne miasto w Polsce (patrole na każdym rogu). Mówię tu oczywiście o Legionowie, a nie dalszych okolicach. Szczerze o Legionowie - spokojnie (jw.), choć pewnie i tu haracze się zdarzają, dojazd - koszmar, infrastruktura w Legionowie - nie narzekam - autobus miejski + prywatna firma, Empik, Tesco, Kaufland, Carefour, Globi, i wiele innych w obszarze 5-6 przecznic, jest basen, dużo przedszkoli i szkół podstawowych, są średnie (choć pewnie W-wa jest alternatywą w tym zakresie). Są CHODNIKI. Kulturalne rozrywki - hmm, podobnie jak z dojazdem - od czasu do czasu koncert na rynku; kino zlikwidowali bo w 30-40 tys mieście nie było chętnych. Praca - generalnie brak - trzeba jechać do Warszawki. Piaseczno - dojazd na pewno lepszy od Legionowa (choć korki też niemałe), ale to miasto jest tak brzydkie że nawet nie porównuję (mówię o Piasecznie a nie Konstancinie). CHODNIKÓW BRAK - np. Julianów - pierwszy raz widzę aby w tak "prestiżowej" lokalizacji kobiety brnęły z wózkami po kolana w błocie. Praca - dosyć dużo firm (głównie zagraniczne). Bezpieczeństwo - no comments (a już na pewno nieporównywalne z Legionowem). Ludzie generalnie chyba bardziej majętni (sądząc po samochodach) bo Legionowo to byłe miasto robotnicze, Piaseczno jednak bardziej prestiżowe przyciąga białe kołnierzyki. Powyżej obiektywna ocena (nie jestem emocjonalnie związany ani z jednym ani z drugim). Najbardziej doskwierają mi w Legionowie (bo tu mieszkam): korki (you wouldn't believe - choć obwodnica ma być gotowa w maju), brak kina. Pozytyw - okolica: lasy, Zegrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Legionowo czy Piaseczno? IP: *.eranet.pl 21.03.08, 21:24 Hm, zależy co kto lubi, jakie ma oczekiwania i jaki tryb życia.. Ja mieszkam między Jabłonną a Nowym Dworem, na totalnym zadupiu i jest mi tu cudownie - właśnie dlatego, że nie mam żadnej infrastruktury. I że daleko od komunikacji miejskiej, tłumów, parków, sklepów, wrzasków, betonu itd. Z problemami z tego wynikającymi radzę sobie, pracuję w Warszawie i też sobie z tym radzę. Ale po pracy z wielką przyjemnością wracam na swoją wieś i mam nadzieję, że nie za szybko Warszawa mnie "dogoni" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna Re: Legionowo czy Piaseczno? IP: 217.96.39.* 21.03.08, 22:22 Wiesz, Maju, ja także chciałabym tak mieszkać jak Ty. Przede wszystkim marzyłabym o tym,żeby mieć wybór-kiedy potrzebny spokój a kiedy potrzeba, to szybko i bezpiecznie dojechać do pracy i bezpiecznie szybko wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kviatostan Re: Legionowo czy Piaseczno? IP: *.chello.pl 21.03.08, 22:31 Grażyna ale w czym problem? Kupujesz mieszkanie gdziekolwiek, wynajmujesz je, masz pieniądze na wynajęcie mieszkania blisko pracy - nie musisz dojezdzac do pracy chodzisz sobie spacerkiem - oszczednosci przynajmniej godziny jak nie dwóch na podróżowanie tam i z powrotem. A spokój? Kupujesz jakiś dom tak do 100 km od miejsca zamieszkania, za 5-15 % tego co zapłaciłabyś za w miarę rozsądną lokalizację blisko miejsca pracy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Legionowo czy Piaseczno? IP: *.eranet.pl 21.03.08, 22:40 Nie ukrywam, że mam nienormowany czas pracy, niemniej zdarza się mi jeździć bądź wracać w godzinach szczytu. Wówczas mam conajmniej godzinę z głowy w korkach (zimą, bo latem jeżdżę motocyklem). Prawda jest jednak taka, że stoję już w Warszawie (Modlińska, most, ścisłe centrum), ale jak napisałam - przyjmuję wszystko z dobrodziejstwem inwentarza. Chwile spokoju w domu i wokół domu wieczorami i w weekendy - bezcenne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maly Re: Legionowo czy Piaseczno? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 22:50 Ludzie, piszcie:-)nie chce mi sie wierzyc, ze na forum wawa nie ma osob z piaseczna, legionowa i oklic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kviatostan Re: Legionowo czy Piaseczno? IP: *.chello.pl 21.03.08, 22:56 maly - nie denerwuj się :) Stawiam na Piaseczno - a. kolej, b. zaplanowana jest obwodnica N-S na lata 2012-2015, co odciąży zakorkowaną Puławską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maly Re: Legionowo czy Piaseczno? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 22:36 Pruszkow troche kojarzy mi sie z Wolominem;-) zwlaszcza po ostatniej akcji wypuszczenia biznesmenow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Legionowo czy Piaseczno? IP: *.ptim.net.pl 21.03.08, 23:18 Gość portalu: Maly napisał(a): > Pruszkow troche kojarzy mi sie z Wolominem;-) zwlaszcza po ostatniej > akcji wypuszczenia biznesmenow. a mi z Mokotowem, z ta różnicą, że tam biznesmeni jeszcze siedzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Legionowo czy Piaseczno? IP: *.acn.waw.pl 23.03.08, 13:03 Zdecydowanie Piaseczno (a dokładnie okolice czyli Józefosław i Mysiadło) głównie ze względu na sąsiadów (stara ekipa Ursynowiaków) i bliskość Mokotowa, Wilanowa, Ursynowa (tu się wychowałam) i Konstancina. Ale fakt- Puławska jest masakryczna :) Pzd. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kewin Re: Legionowo czy Piaseczno? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 20:40 > Zdecydowanie Piaseczno (a dokładnie okolice czyli Józefosław i > Mysiadło) głównie ze względu na sąsiadów (stara ekipa Ursynowiaków) A ja mieszkam na pograniczu zalesia dolnego i gloskowa i z mokotowa ziomów duzo... Normalnie jak 30 lat temu mozna bylo ich spotkac w parku dreszera, tak teraz na naszych ulicach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kewin Re: Legionowo czy Piaseczno? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 20:42 Przesadzilem! Moze 15 lat temu. Wszak teraz sie ma po trzydziesci z kawalkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Legionowo czy Piaseczno? nie, tylko Pruszkow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.08, 21:58 Nie Legionowo nie Piaseczno a PRUSZKOW!!!! Najlepsza komunikacja, najwieksze zmiany... Piekne okolice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poiuyt Re: Legionowo czy Piaseczno? nie, tylko Pruszkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 22:13 i promocyjne haracze.spadajcie z tym pruszkowem.Ktos zadal konkretne pytanie - nie rozumiecie tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Legionowo czy Piaseczno? nie, tylko Pruszkow IP: *.waw.cdp.pl 25.03.08, 10:15 Robotnicze miasteczko jakich wiele pod Warszawą Ładny to jest Otwock czy Podkowa Leśna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Legionowo czy Piaseczno? nie, tylko Pruszkow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.08, 10:46 nie jestem robotnikiem, a fabryk w Pruszkowie tez na lekarstwo (Herbapol), tam gdzie były powstają teraz osiedla mieszkaniowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Legionowo czy Piaseczno? nie, tylko Pruszkow IP: *.waw.cdp.pl 25.03.08, 13:48 nie zrozumiałeś, chodzi mi o ogólny obraz tego miasta dużo terenów post-industrial, hal, byłych fabryk, brudnych niskich budyneczków ogrzewanych węglem itp. bardzo lubię Pruszków, choć wzorcem piękna nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
okina Re: Legionowo czy Piaseczno? 25.03.08, 15:41 Mieszkam w Piasecznie i narzekam na dojazdy. Tragedia. Moim zdaniem samo miasto jest takze troche zaniedbane i w zasadzie nic sie nie dzieje (moze to wina wladz)- nawet ciezko okreslic jest gdzie jest centrum Piaseczna - czy zaniedbany rynek z Kosciolem to centrum czy nowe bloki ktore powstaja :( Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu71 Re: Legionowo czy Piaseczno? 25.03.08, 15:57 A konkretnie - ile zajmuje Ci dojazd i czym najlepiej - pociągiem, autobusem do metra, czy samochodem? Odpowiedz Link Zgłoś
okina Re: Legionowo czy Piaseczno? 27.03.08, 09:05 Autobusem srednio jedzie sie ok. 1 godz. Mozna probowac PKSami - ok. 40 min, ale to zalezy gdzie sie mieszka bo nie wszedzie mozesz skorzystac z takiej uslugi (na pierwszych trzech przystankach 709 PKSyow nie ma - jezdzil kiedys tzw. Express Piaseczno, ale obecnie jest on zawieszony do maja). Pociagiem jedziesz do centrum ok. 35, 40 min ale problem polega na tym ze jezdza one rzadko, spozniaja sie i bywaja zatloczone. Zreszta do 709 tez ciezko czasami sie wcisnac :) Samochodem tez pewnie droga zajelaby Ci ok. 40 min z uwagi na korki. Na pocieszenie dodam, ze gdy jest pusto na drodze a sygnalizacja swietlna jest wylaczona na calej Puławskiej (np. o 1 w nocy) to dojazd do centrum samochodem zajmuje ok. 15 - 20 minut :) Odpowiedz Link Zgłoś