Dodaj do ulubionych

GAWRA budynek D

IP: *.aster.pl 05.06.08, 21:04
Co myślicie o postępach na placu budowy tego budynku ??
Obserwuj wątek
    • Gość: muffa Re: GAWRA budynek D IP: *.chello.pl 05.06.08, 21:11
      Jest dobrze!
      • Gość: Ryszard Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 19.07.08, 23:59
        Sąsiedzi jakie wieści z placu budowy ???
        • Gość: Ryszard Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 21.07.08, 23:16
          Skoro nikt nic nie pisze to sam coś skrobnę :D
          Mam wieści, że ocieplają i tynkują już budynek.
          Ciekawe tylko jak idą prace w środku ??? Czy może ktoś wypowiedzieć
          się na ten temat???
          • Gość: pawe Re: GAWRA budynek D IP: *.ikea.com 08.08.08, 15:48
            zalezy od strony budynku, widac kable elektryczne w niektorych
            lokalach. piony kanalizacyjne - przynajmniej w moim mieszkaniu.
            dzisiaj rozmawialem z Gawra, jest szansa ze w listopadzie oddadza
            klucze ...
    • Gość: cynek Re: GAWRA budynek D IP: *.mobile.playmobile.pl 20.08.08, 22:09
      Witam przyszłych mieszkańców mogę powiedzieć że jest dobrze jestem tam co
      tydzień i robi się rozmawiałem wczoraj z panami tynkującymi wewnątrz robią 3
      klatki naraz i są w środkowej części budynku oni też mówią o listopadzie ale
      gawra jeszcze nic nie oddała w terminie. A co myślicie o dziwnej koncepcji dachu
      znaczy tu płaski a w wyższej części spadzisty.To podobno nasz budynek ma łączyć
      stare budynki z tymi nowoczesnymi o nowym kształcie.Pozdrawiam.
      • Gość: gosc Re: GAWRA budynek D IP: *.ifw-dresden.de 21.08.08, 19:55
        Ten futurystyczny dach, oprocz roli estetycznej, ma takze przyjac na
        siebie bardzo odpowiedzialne funkcje uzytkowe. Chodzi o
        zminimalizowanie wystepujacych uciazliwosci zwiazanych z
        przelatujacymi samolotami (dodatkowe tlumienie fal dzwiekowych ze
        sprzezeniem zwrotnym ujemnym). Projektant dachu zasiegal porady
        eksperetow, ktorzy wykonali dokladne symulacje, szacujac efektywnosc
        tlumienia na podstawie szybkich transformat fourierowskich.
        Niestety, kszalt dachu nie wplynie na ograniczenie doznan
        sluchowych od nitki kolejowej znajdujacej sie ok 250 m od
        wspomnianego budynku. Sygnal RP1 (szczegolnie z trabki wysokotonowej
        lokomotywy ET22) ma bardzo szerokie pasmo przemnoszenia.

Pozdrowienia dla obecnych i przyszlych Ursusiakow.
        • kaszprpl Re: GAWRA budynek D 22.08.08, 16:35
          Ojej, ja bede mieszkala akurat w jednym z mieszkan pod tym scietym
          dachem na samej gorze (VI p)! Czy to oznacza ze moje mieszkanie
          bedzie szczegolnie narazone na odbieranie dzwiekow samolotow ?
          Niestety slaba jestem z zagadnien fizycznych....
      • Gość: Ryszard Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 27.08.08, 12:20
        Mi osobiście podaoba się ten dach i narazie nikt w okolicy takiego
        nie ma. Z tego co wiem nowe budynki będą już miały całkowicie
        płaski, bo podobnno na górze mają być tarasy przy kliku
        mieszkaniach. Ale najważniejse żeby ten dach i cały dom były dobrze
        wykonane i będzie ok. :)
        • siedlecka.a Re: GAWRA budynek D 27.08.08, 21:17
          Witam wszystkich moich sąsiadów!!!
          Bardzo często z mężem odwiedzamy budowę naszego budynku i muszę
          powiedzięć,że jest naprawde nieźle... Coraz jaśniej się robi w tych
          murach :) a i wewnątrz jest coraz ciekawiej... Mamy nadzieję, że
          wszystko pójdzie zgodnie z planem i dostaniemy kluczyki w terminie.
          No, chyba, że wiecie o jakichś ewentualnych zmianach... Za wszelkie
          informacje będe niezmiernie wdzięczna!!!
          Pozdrawiamy!
          • Gość: cynek Re: GAWRA budynek D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 14:18
            Drodzy sąsiedzi czas aktywniej pisać na forum naszego nowego wspólnego domku!
            Forum budynku e jest mocno rozbudowane ludzie piszą co wiedzą o budowie jak
            idzie i gdzie są skuchy.Nasz budynek będzie największy chyba obecnie na osiedlu
            wiec będzie się sporo działo podczas odbiorów i wykańczania.Sam osobiście jestem
            ciekaw czy odbierzemy klucze w terminie tzn do końca pażdziernika jak to jest w
            umowie zapisane.Bo przecież to na obecną chwile niemożliwe.Raczej nowy
            rok.Pozdrawiam
            • Gość: Ryszard Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 14.09.08, 16:53
              z tego co ja wiem to odbiór jest w IV kwartale 2008 rozpiętość jest
              duża październik-listopad-grudzień i z tego co widać to się wyrobią
              na końcówkę roku więc w terminie. Później odbiory i poprawki realny
              termin z pozwoleniem na zamieszkanie to styczeń.
              • Gość: cynek Re: GAWRA budynek D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 13:28
                Ta ich rozpiętość jest niemożliwa wprost ale cóż poradzić fakt żę niby zgodna z
                umową prawie! Minus to to że jak skończą w grudniu to nie będzie zrobionej
                zieleni tak jak ma to miejsce w bloku E i nie wiem czy zimą można układać też
                kostkę na ulicy wkoło bloku?
                • Gość: Ryszard Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 20.09.08, 13:07
                  kostkę kładzie się na ubity piasek. Można układac kostkę tylko
                  podłoże nie może być mokre=zamarznięte, bo później się pozapada lub
                  wypuczy. Co do zieleni to masz rację pogoda będzie po ich stronie
                  więc efektu końcowego nie będzie widać :(
                  • Gość: CYNEK Re: GAWRA budynek D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 13:37
                    Witam.Wpadłem tam wczoraj na minutkę i mam silne wrażenie ze rozbierali częsc
                    ogradzających blach i wysypywali ziemie w okolicy klatki D.A wewnętrzna część
                    elewacji budynku jeszcze nieotynkowana ale panowie walczyli i tam mimo deszczu
                    padającego na max.Pozdrawiam
                    • Gość: nowy Re: GAWRA budynek D IP: *.chello.pl 27.09.08, 19:28
                      Witam,

Jestem zainteresowany kupnem jeszcze w bydynku D mieszkania na
                      parterze, niestety nie mam rzutów bo na stronie www.gawra.eu już
                      just to nie aktualne.Czy ktoś z Państwa posiada może ukłąd mieszkań
                      na parterze oraz elewacje bydynku zewnętrzną z obu stron?
                      • Gość: nowy Re: GAWRA budynek D IP: *.chello.pl 27.09.08, 19:40
                        i jeszcze jedno apropos chałasu od strony samolotów i kolei (250m(
                        to pikuś obwodnica będzie bliżej ok 180m-200m
                        byłem wczoraj na budownie, kładą panowie tynki, jest ogrodzenie z
                        blachy i dookoła błoto ;-(
                        • Gość: cynek Re: GAWRA budynek D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.08, 09:40
                          Witam. To prawda postawili ogrodzenie i walczą z rozsypywaniem ziemi za
                          blachami.Plany mieszkań były kiedyś na stronie gawra2.pl ale stronka nieaktywna
                          od czerwca .W biurze ładnie ściemniają że to kłopot z serwerem ale ja uważam żę
                          to kolejna zmiana nazwy firmy.Co nie zmienia faktu że w biurze gawry te plany
                          dostępne bez problemu panie zawsze skserują.A ciekaw jestem ile jeszcze mieszkań
                          tam w budynku D mają na handelek?
                          • Gość: Balunia Re: GAWRA budynek D IP: 199.67.203.* 01.10.08, 14:52
                            Witam wszystkich sasiadow!:)

Ostatnio kontaktowalam sie z gawra, potwierdzili mi informacje, ze
                            odbiory beda mialy miejsce w listopadzie (sami niedlugo sie
                            przekonamy). Z reguly na dzien jest przewidzianych 7 odbiorow, czyli
                            moze to potrwac max ok 3 tyg. Troche dlugo. Nie zapominajmy, ze po
                            odbiorze technicznym wszystkich mieszkan, aby otrzymnac klucze
                            musimy poczekac na pozwolenie z urzedu na uzytkowanie - o czym
                            dowiedzilam sie calkiem niedawno. Trwa to ok 30 dni. Dla budynku,
                            ktory mial odbior w czerwcu, gawra wyrazila zgode na wydanie kluczy
                            przed uzyskaniem tego pozwolenia. Dzieku czemu mieszkancy mogli
                            rozpoczac prace wczesniej, ale nie mogli zamieszkac przed uzyskaniem
                            tego pozwolenia. Mam nadzieje, ze w naszym przypadku bedzie rowniez
                            taka mozliwosc. Jesli ktos ostatnio byl na budowie prosze o info jak
                            to teraz wyglada? Czy ewentualnie ktos byl w srodku?
                            Wspomne jeszcze, ze brak dostepu do strony gawra2.pl jest irytujaca
                            i niepokojaca...
                            • Gość: mieszkanka E Re: GAWRA budynek D IP: *.chello.pl 02.10.08, 09:36
                              Sąsiedzi z bloku D - macie bardzo ładna elewację:)
                              Dla tych, co nie widzieli - beżowa/ecru. W porównaniu do biało-żółtej budynku E
                              - naprawdę fajna:)

Zazdroszcząca mieszkanka budynku E:)
                              • Gość: mieszkaniec D Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 02.10.08, 21:11
                                Mieszkanko z bloku E ale z waszych okien widać naszą elewację, a my
                                widzimy waszą elewację. Z tego wynika, że macie ładniejszy widok ;)
                                i kto komu powinien zazdrościć :D
                                • Gość: Qba Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 15.10.08, 23:04
                                  Witam wszystkich sąsiadów. Mam kilka pytań. Czy macie wszystko
                                  porobione w mieszkaniu według założonego planu (gniazdka, rury itp.
                                  itd.) ? ,czy moze ktos z Was otrzymał już inforamcje o odbiorze
                                  lokalu? i czy może ktoś był ostanio na budowie albo w biurze i wie
                                  coś ciekawego?
                                  • Gość: CYNEK Re: GAWRA budynek D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.08, 12:18
                                    Witam byłem na budowie we wtorek i jest nieżle kładą glazurę robią elewacje i
                                    malują na kolor kremowy.Garaże nie tknięte i brak ocieplenia od wewnętrznej
                                    strony a także wind i bram garażowych.A co ciekawe wczoraj dostałem pismo o
                                    odbiorze technicznym na 7 LISTOPAD.Jak dla mnie roboty jeszcze na 2 miesiące
                                    albo nie zauważyłem 50 chińczyków ukrytych w garażu i chętnych do
                                    pracy.Poczekamy zobaczymy.POZDRAWIAM
                                    • siedlecka.a Re: GAWRA budynek D 16.10.08, 14:40
                                      witam witam!!! potwierdzam odbiór!!!!!!! my mamy akurat 12
                                      listopada, ale jest jeszcze jedna sprawa 23.09 odbedzie sie zebranie
                                      organizowane prze gawre w tej sprawie... cztery kąty już tuż tuż...
                                      • Gość: Qba Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 17.10.08, 13:07
                                        ja mam odbiór na 6.11 i na 23.09 rozliczenie za lokal oraz umowę na
                                        dostawę energii. Byłem dziś na budowie i mam kilka informacji. Ekipy
                                        ogólnie pracują bo widziałem ich sporo. Ogólnie odbiory techniczne
                                        mieszkań mają być od 3.11 i zaczynają od klatki D (tak chyba jest
                                        oznaczona),czyli od lewej do prawej. Ewenualne poprawki i terminy
                                        będa ustalane indywidualnie dla każdego lokalu. Wind nie ma mają być
                                        póżniej, bo mają jakieś problemy i będą chyba po odbiorach. Klatka
                                        pomalowana i zakafelkowana (dzis fugowali).Budynek jest cały
                                        ocieplony i do ok połowy otynkowany i pomalowany.
                                        • Gość: cynek Re: GAWRA budynek D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 21:47
                                          Witam. To bardzo elegancko ze zaczynają odbiory od klatki D bo właśnie tam mam
                                          mieszkanko.Ale roboty tyle że klucze dostaniemy zapewne jak dobrze pójdzie i
                                          pogoda pozwoli na gwiazdkę.Byłby to miły prezent dla nas na nowy rok.A czy ktoś
                                          ma może info na temat tego jak duzo lokali jest jeszcze do sprzedania w naszym
                                          budynku.??
                                          • siedlecka.a Re: GAWRA budynek D 06.11.08, 11:59
                                            Witam! Podobo odbiory już się rozpoczęły, czy jest może wśród nas
                                            ktoś kto ma to już za sobą??? Ciekawa jestem czy macie dużo poprawek
                                            i czy wszystko się wam zgadza???
                                            • Gość: agnieszka Re: GAWRA budynek D IP: *.spray.pl 11.11.08, 16:21
                                              Witam wszystkich.
                                              Też mam ogromną prosbę, napiszcie prosze jak Wasze odbiory, czy jest
                                              dużo do poprawy. My mamy odbiór dopiero 27 .11
                                              • Gość: Qba Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 12.11.08, 00:06
                                                odnośnie odbiorów technicznych a raczej pseudo odbiorów. Jak ja
                                                byłem to wokół bloku i na klatce był pełno robotników, którzy
                                                pracowali (chyba dobrze ale wydaje mi się że powinni skończyć
                                                wszystko przed odbiorami), winda w trakcie monatżu (raczej początek
                                                bo robili coś na samym dole), na klatce brud i widać ślady walki
                                                tzn. pracy ekip (brak poręczy, układana elektryka)
                                                Ale do sedna mój odbiór polegał na cytuję :Pan G,,to jest odbiór
                                                stolarki okiennej, ścian i podłóg". Co ja widzę w mieszkaniu okna są
                                                ale do wyregulowania (miały być drewniane są plastkiowe, podobno ma
                                                być aneks do umowy), ściany też są ale trochę dziurawe bo rury
                                                wkuwali no i podłoga prawie cała ok. Reszta tzn rury i elektryka
                                                przy odbiorze kluczy ok 10 grudnia, a jak to będzie w rzeczywistości
                                                to się zobaczy :) Życzę Wam lepszych odbiorów i wiecej konkretów z
                                                ust inwestor/wykonawca. Pozdrawiam
                                                • siedlecka.a Re: GAWRA budynek D 12.11.08, 18:26
                                                  Witam!!! Sprawdzajcie dobrze... Ravczej pic na wode, żeby zamydlić
                                                  oczka... Narożniki do d... nierówne ściany, łażienka jakby wymiarowo
                                                  za mała... przez wkuwanie rur tynk wygląda raczej jak po wojnie...
                                                  osobiście jestem rozczarowana... uważajcie i niczego nie podpisujcie
                                                  dopuki nie poprawią... dotyczy też okien, które są plastikowe,
                                                  jakościowo gorsze i dużo tańsze od tych w umowie... jeżeli nie
                                                  dsadzą do tego aneksu do umowy do podpisania to oszukają nas
                                                  finansowo na tym... uważajcie... ps... sprawdżcie balkony i
                                                  parapety...
                                                  • Gość: Qba Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 13.11.08, 22:37
                                                    ja tam niczego nie podpisywałem i uważam, że lokal w tym stanie nie
                                                    powinien mieć żadnego odbioru technicznego, a nawet takiego pseudo
                                                    technicznego jak to miało miejsce.
                                                  • kaszprpl Re: GAWRA budynek D 14.11.08, 12:25
                                                    Ja mialam odbior doslownie przed chwila, na szczescie przyszlam z
                                                    wynajetym fachowcem...
                                                    Podpisalam tylko odbior szlichty podlogowej, bo fachowiec
                                                    stwierdzil, ze jest bardzo ladna.
                                                    Sciany byly krzywe (nie trzymaly pionow), a tynk wadliwy, z
                                                    dziurami, brzuszkami etc. Parapety rowniez krzywe, a nawet
                                                    kaloryfery byly umocowane krzywo.
                                                    Okna plastikowe czyli niezgodne z umowa (mialy byc drewniane),
                                                    przedstawiciel Gawry tlumaczyl, ze to ze wzgledu na lepsza
                                                    dzwiekochlonnosc i twierdzil, ze jeszcze bedziemy musieli za te
                                                    plastikowe okna doplacac -> ma byc aneks do umowy.
                                                    Komorki na dole nie obejrzalam, bo podobno jeszcze nie istnieje.
                                                    Moj balkon byl kompletnie niewykonczony, zrobione bylo na nim
                                                    skladowisko styropianu i krecil sie tam jakis robotnik.
                                                    Namierzylam natomiast moje miejsce parkingowe : ladne, szerokie i
                                                    rzeczywiscie w miejscu, w ktorym mialo byc.
                                                    Elektryki ani zadnych hydraulicznych podlaczen jeszcze nie ma, to
                                                    podobno sie odbiera w momencie odbioru kluczy.
                                                    W kazdym badz razie maja miesiac na poprawki; mam czekac na wezwanie
                                                    w sprawie ponownego odbioru, a jak mi sie znowu cos nie bedzie
                                                    podobalo to oni sami wezwa rzeczoznawce.
                                                    Moj fachowiec stwierdzil, ze to skandal ze chcieli mi wcisnac
                                                    mieszkanie w tym stanie. Co ciekawe przedstawiciel Gawry twierdzil,
                                                    ze na ogol nie maja problemow z innymi odbiorami, najwyrazniej
                                                    okazalam sie wyjatkowo upierdliwa.
                                                    Pozdrawiam i zycze pozostalym lokatorom wiecej szczescia !
                                                  • siedlecka.a Re: GAWRA budynek D 14.11.08, 13:35
                                                    Jak to dopłacać za okna???? Chyba śnię!!! Pamiętajcie plastikowe
                                                    okna są duzo tańsze i gorsze jakościowo od drewnianych! Cóż za
                                                    beszczelność!!! Nam nic takiego nie mówił żeby dopładcać... Komedia
                                                    jakaś... Co oni sobie myślą, że ludzie to z księżyva pospadali????
                                                  • siedlecka.a Re: GAWRA budynek D 14.11.08, 14:43
                                                    Dla rozwiania wątpliwości podaje link na pierwszą lepszą stronę z
                                                    porównaniem cen okien okna.eu.pl/viewpage.php?page_id=30
                                                  • Gość: bruce willis Re: GAWRA budynek D IP: 160.83.57.* 14.11.08, 14:49
                                                    Witam, czy ktos wogole odebral mieszkanie? Moze posluchamy tych co
                                                    odebrali? My co prawda mamy odbior na koniec listopada wiec moze na
                                                    swoich bledach sie naucza wykanczac mieszkania do tego czasu.
                                                    Krzyczcie na nich tymczasem i ciagnijcie za wlosy. Ma byc dobrze! a
                                                    moze zwrot kasy za te okna? co z drzwiami? pozdr
                                                  • Gość: legia Re: GAWRA budynek D IP: *.chello.pl 18.11.08, 17:55
                                                    Witam, dzis odbieralam z mezem mieszkanie, nie bylo tak tragicznie
                                                    jednak nalezy podkreslic iz budynek nie jest jeszcze skonczony. Po
                                                    wczesniejszych wypowiedziach latwo nam byl sie zdecydowac na
                                                    specjaliste przy odbiorze i musze przyznac, ze to byla bardzo dobra
                                                    decyzja. Fachowiec sprawdzil wszystko, wady jakie wykryl to: okna
                                                    nie uszczelnione silikonem, brak wykonczen akrylowy przy oknach i
                                                    przy karton gipsach, nie ktore katy troszke niezachowane, okna do
                                                    regulacji, brak odplywow na balkonie i troche wilgotne jeszcze
                                                    sciany. Na pocieszenie moge powiedziec, ze sciany sa proste a metraz
                                                    zachowany. Fachowiec stwierdzil ogolnie, ze nie jest zle. Odbior
                                                    kluczy zacznie sie od 10/12 (potwierdzone z Gawra). Jedna winda w
                                                    klatce A jest juz zamontowana. Dowiedzielismy sie, ze najpozniej od
                                                    czwartku maja uruchomic ogrzewanie. Mam taka nadzieje bo sciany juz
                                                    powinny wysychac... Zycze powodzenia przy odbiorach, pozdr. K
                                                  • Gość: wiola Re: GAWRA budynek D IP: *.chello.pl 19.11.08, 10:51
                                                    witam,
                                                    My mielismy dzis odbior i naszym zdaniem to zdecydowanie caly lokal
                                                    do poprawy, sciany krzywe, konty niezachowane, okna do regulacji,
                                                    najgorzej w lazience- krzywo i niedorobione...
                                                    Brakuje wentylacji, balkon nieskonczony, parapety krzywe. Jednym
                                                    zdaniem sporo roboty jeszcze w naszym lokalu jest. Klucze maja byc
                                                    wydawane od 10.12.
                              • Gość: sąsiadka Re: GAWRA budynek D IP: 89.108.200.* 09.12.08, 21:01
                                Oj nasza elewacja też jest piękna (inaczej:))
                      • Gość: gość Re: GAWRA budynek D IP: *.chello.pl 16.11.08, 22:33
                        Ja mam do sprzedania mieszkanie na parterze 49.9m2 z tarasem 27m2, w klatce C.
                        Zainteresowanych proszę o kontakt.
                        • Gość: inni Re: GAWRA budynek D IP: 160.83.57.* 18.11.08, 09:46
                          dobrze ze zostawiles namiar....
      • Gość: sąsiadka Re: GAWRA budynek D IP: 89.108.200.* 09.12.08, 20:55
        Oj jak nie jak tak, nasz (E) oddała w terminie :)
    • Gość: Coolfon Re: GAWRA budynek D IP: 193.24.24.* 24.11.08, 08:17
      Witam wszystkich sąsiadów,
      ja mam odbiór lokalu 28.11.2008. Z góry zakładam, że nie pójdzie tak
      łatwo. Ja zrobiłam małe zmiany i odbiór mam według własnych
      projektów (zmiany zrobiłam małe...). Od lipca 2008 odbieram projekt
      elektryki i do dzisiej jeszcze nie odebrałam, bo za każdym razem
      brakuje jakiegoś gniazdka lub jest zrobione nie na tej ścianie co ma
      być. Nie trzeba być nie wiadomo jakim fachowcem (specjalistą), żeby
      wziąć projekt i zerknąć na ścianę i się zorientować, że nie ma
      gniazdka :-) a oni potrafią jeszcze wciskać kity, że miało go tutaj
      nie być. Przy odbiorze elektryki już zauważyłam, że nie było jednego
      kaloryferu (gdzie powiedzieli mi, że cały blok już ma kaloryfery
      podłączone). Pan z budowy powiedział "skoro miał tu być to napewno
      do odbioru lokalu zostanie wstawiony" nooo zobaczymy 28.11.2008 :-
      ))). Życzę powodzenia w odbiorze lokali, dam znać jak poszło po moim
      odbiorze. Napiszę co było OK a co do d......
      • Gość: bruce willis Re: GAWRA budynek D IP: 160.83.57.* 26.11.08, 13:40
        witam, wczoraj 25ego mielismy z luba odbior naszego mieszkanka no i
        niestety nie bylismy milo zaskoczeni. pierwsze wrazenia przed
        wejsciem do mieszkania - ok pracuja duzo ich ladnie klada parkingi
        no ogolnie sie staraja. wchodzac na gore meczylismy sie idac po
        deskach bo podloga jeszcze nie wyschla itp. dochodzimy do mieszkania
        i przed wejsciem juz widac ze nie ma dolnych listew w drzwiach -
        progow. no trudno powiedziano nam ze ich nie bedzie tak samo jak i
        wizjerow. no niestety nie zadawala taki scenariusz ale trudno takie
        dostali z tym sie trzeba pogodzic. jak juz bylismy w srodku
        wzielismy sie za chodzenie i ogladanie co gdzie i jak ... nie bylo
        tak wesolo, po kolei - sciany troche krzywe, katy nie maja pelnych
        90st, dziury w scianach, tynki nie poprzycierane i MOKRE! ogolnie
        zalosne to bylo co widzielismy ale to nic.... parapety najlepsze
        ZWRACAJCIE NA TO UWAGE. nie sa wogole przyklejone! tylko troche
        tynku steropian i pustka w srodku mozna podniesc do gory. balkony
        pobrudzone okna pobrudzone w lazience cala sciana dziurawa okna
        plastikowe i powiedzieli ze nawet moze jeszcze bedziemy doplacac. co
        jeszcze podlogi troche spadaja no i nie ma pradu i jest zimno! bez
        sensu wogole ze pozwalaja wchodzic do takiego mieszkania jak jeszcze
        nie skonczyli go robic. po za tym kicha!! chyba licza na to ze jakis
        frajerek bedzie i sobie odbierze mieszkanie juz bo sie spieszy i sam
        bedzie wszystko konczyl. ogolnie proponuje dokladnie ogladajcie !
        pozdrawiam
        • Gość: Scooby doo Re: GAWRA budynek D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 09:47
          Jeżeli chodzi o nasz odbiór,to mamy w miarę niezły lokal,ściany proste,podłogi też,jedynie kąty z niewielkimi odchyłkami,tynk w bardzo dobrym stanie.Do poprawy zgłosiliśmy:niewielkie dziury na dole ścian oraz w posadzkach ( wejścia rur ),nieprzyklejony jeden parapet zewnętrzny,wyrównanie jednego otworu na drzwi wewnętrzne,wyprostowanie kątów,ukruszony próg przy balkonie.Co do okien to wolę plastiki,ale w razie gdyby chcieli dopłatę to będę żądał wymiany na drewniane.
      • Gość: Coolfon Re: GAWRA budynek D IP: *.chello.pl 29.11.08, 19:55
        no to jestem już po odbiorze. Praktycznie wszystko do poprawy w moim mieszkaniu (odbiór odbył się ze specjalistą). Dziury w ścianach, aż styropian było widać, kąty i piony nie zachowane, brak parapetów zewnętrznych a wewnętrzne jeszcze nie przymocowane. Okna nieuszczelnione i niewyregulowane, a tak naprawdę nie nadawały się do odbioru bo całe były brudne więc nie było jak określić czy są rysy na szybie i ramie (dotyczy też to parapetów). Brak jednego kaloryferu. Brak wykończeń białych przy elektryce. Rury wodno-kanalizacyjne zainstalowane niezgodnie z projektami (np. rury do zlewu w łazience zupełnie na innej ścianie niż miały być). Drzwi są bez wizjera i bez progu ( powiedzieli, że nie będzie, że progi musimy w swoim zakresie założyć jak już podłogi sobie położymy)................. no ogólnie rzecz biorąc mogłabym jeszcze wymieniać i wymieniać CAŁY LOKAL DO POPRAWY. Mają na to 30 dni roboczych i oświadczył mi Pan, że na 100% się wyrobią, ale w przypadku mojego lokalu muszą wszytko kuć od nowa, bo źle poprowadzili rury i nie zamocowali jednego kaloryferu. Pani w gawrze powiedziała mi, że na forum ludzie głupoty piszą i oszukują jak tylko się da :-))))) nieźle się pokłóciłyśmy, bo zasugerowała dość ostro, że jesteśmy MY mieszkańcy bloku D oszustami i że wymyślamy sobie te wszystkie usterki. Mi się nie spieszy z odbiorem i argumenty Panów, że chcą wcześniej dać nam klucze nie są żadnym wytłumaczeniem takich niedociągnieć.
        • Gość: sąsiadka Re: GAWRA budynek D IP: 89.108.200.* 09.12.08, 21:25
          Jako baczny obserwator postepów na budowie budynku D :) muszę te
          postępy obserwować z okna od dobrego miesiąca :) mogę powiedzieć, że
          są dwie szkoły co do odbioru mieszkań. Jedni twierdzą, że brać
          fachowca, inni, że nie ma sensu - bo ten, który będzie wykańczał
          mieszkanie (a przy okazji i nas:)) i tak będzie marudził na jakość
          (wiem coś o tym bo odbierałam mieszkania w JW i mam porównanie z
          Gawrą - mimo psów jakie wiesza się na JW to jednak odbiór mieszkania
          wygląda zupełnie inaczej (a raczej jego stan).
          To co wyprawia się w waszym budynku (stwierdzam to na podstawie
          postów) to troszkę przypomina Matrixa :). Ja nie czepiałam się
          krzywych ścian (mam na myśli budynek E) bo i tak sufity podwieszane,
          wylewki były przyzwoite, jedyną wpadką był Helios umieszczony przed
          wyciągiem - krew mnie zalała jak to zobaczyłam! Ale cóż i to dało
          się rozwiązać. Dlaczego nie liczyłam na poprawki Gawry - bo
          osobiście nie wierzyłam, że poprawią tak jak bym to chciała (pionu
          na pewno nie przebudowaliby:)).
          Co do drzwi i tu też było zaskoczenie... w JW wizjer dostaje
          się "gratis" progi są zamontowane, dodatkowy zamek też w gratisie:)
          W Gawrze natomiast oferują wizjer za 50 zł, próg (nie wiem za ile,
          mam swój ładniejszy:)) i okropną zasuwę za 300 zł - wizualne walory
          owego dodatkowego zamka nie były wystarczające, abym się na niego
          skusiła:)
          Co do okien jesteśmy (czytaj E, E1 i D) chyba pierwszymi budynkami
          z "plastikami", a ponieważ mam porównanie z drewnianymi - takie
          wkłada JW - uważam, że to akurat nie jest tragedią, a jak tłumaczy
          Gawra serwis dużo szybszy :).

Co do komórek lokatorskich... liczyłabym na termin wiosenny:)) a
          właśnie czy one będą oddzielone siatką?? Coś takiego leży w
          pomieszczeniach, które najprawdopodobniej będą komórkami -
          zauważyłam w czasie spaceru porównawczo-krajoznawczego po Waszym
          budynku :)

Pozdrawiam właścicieli uroczej elewacji:)
          • Gość: królMACIUŚpierwszy Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 14.12.08, 20:18
            "Co do komórek lokatorskich... liczyłabym na termin wiosenny:)) a
            > właśnie czy one będą oddzielone siatką??"

Ale o co chodzi z tym pytaniem o komórki? Dlaczego termin wiosenny i
            skąd pomysł o tej siatce? Komórki są umieszczone na piętrach i są to
            po prostu zwykłe pomieszczenia- oddzielone ścianami i drzwiami...

• kaszprpl Re: GAWRA budynek D 17.12.08, 11:07
              Czy u kogos z Panstwa poprawki zostaly juz wykonane ? Rozdawanie
              kluczy mialy sie zaczac od 10/12, a ja nawet poprawek nie nie mam
              zrobionych (miesiac od poprzedniego odbioru juz minal).
              • Gość: Qba Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 18.12.08, 13:42
                u mnie poprawki zrobione są częściowo i czekam na resztę (też już
                jest grubo po miesięcznym terminie pseudo odbioru). W tym tygodniu
                ma być odbiór budynku potrzebny do otrzymania pozwolenia na
                użytkowanie i wg budujących klucze mają dawać w pierwszej połowie
                stycznia. Pozostaje czekać i pilnować terminów, które i tak będą
                przekroczone.
                pozd
                • kaszprpl Re: GAWRA budynek D 19.12.08, 10:53
                  Wczoraj (czwartek 18/12) bylam u kierownika budowy, rzeczywiscie
                  umowilismy sie na poczatek stycznia z tymi poprawkami. Podobno 1/3
                  lokali jest juz oddana, od 10/12 wydawane sa klucze.
    • Gość: gość Re: GAWRA budynek D IP: *.chello.pl 30.11.08, 22:15
      Skąd wziąć takiego fachowca od odbioru i ile to kosztuje? proszę o jakieś
      namiary. My nie zgodziliśmy się na żaden odbiór (miał być 28.11), bo ani nie
      było jednej ścianki działowej ani parapetów wewnętrznych... Na tarasie stało
      rusztowanie i ogólnie śmietnik. Mamy odebrać 10.12.Będę wdzięczna za jakiś
      kontakt. Po tym co piszecie, to nie zapowiada się kolorowo ten odbiór.
      • Gość: bruce willis Re: GAWRA budynek D IP: 160.83.57.* 01.12.08, 12:12
        witam, my bralismy poleconego czlowieka od znajomych natomiast
        smialo mozemy go polecic ponownie. nie jest tani 290 zl za 50 m2 ale
        pan kierownik budowy musial zanotowac sobie ponad 2 strony a4 do
        poprawy ja sie praktycznieniczym nie przejmowalem i dla nas wypisal
        czlowiek wszystko doslownie wszystko co ma byc poprawione... w
        mieszkaniu oczywiscie wszystko pooznaczal dla robotnikow zeby
        wiedzieli co robic :) jak chcesz kontakt to drvr@o2.pl
      • Gość: Coolfon Re: GAWRA budynek D IP: 193.24.24.* 01.12.08, 18:16
        Ja miałam fachowca z odbiormieszkania.pl/odbior-
        mieszkania.php odbierał już 3 mieszkania w naszym bloku (D).
        Powiedział, że to co on tu widzi to wogóle nie powinno być
        dopuszczone do odbiorów. Kosztuje też 290zł, również otrzymaliśmy od
        Niego protokół z rzeczami do poprawy, jak również Przedstawiciel
        firmy budowlanej. Niczym wogóle nie musiłam się martwić, przez 3
        godziny wszystko sam robił (ja tylko fotki pstrykałam do
        dukumentacji jakby co :-) ).
        • Gość: bruce willis Re: GAWRA budynek D IP: 160.83.57.* 01.12.08, 18:24
          hehe :) jak wyzej :)
          • Gość: Jarek Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 01.12.08, 19:32
            A ja miałem kolegę i to za darmo :D. Pracuje on u innego developera i zajmuje się ... odbiorami technicznymi mieszkań, pan próbował na początku z nim dyskutować, ale kumpel zgniótł go - zapisałem 2 i pół strony A4 poprawek. Teraz dobra strona medalu, powiedział, że jeżeli chodzi o tynki to nie są najgorsze, zwracajcie uwagę na wysokośc mieszkań, u mnie okazało się, że w 2 rogach pokoju jest różnica 2,3 cm (pomiar laserowy urządzeniem typu Bosch). Życząc sukcesów w odbiorach lokali pozdrawiam.
            • siedlecka.a Re: GAWRA budynek D 22.12.08, 14:57
              witam wszystkich... juz jesteśmy po poprawkach :) ogółem wykończone
              elegancko ( z drobnymi niedociagnieciami, ale roboty jest na 2
              godziny ) czyli juz niedługo kluczyki... a jak tam sprawa wyglada u
              Was??? odbieraliście już klucze???? pojawiają sie juz rozmowy o
              notariuszu????
              • Gość: Coolfon Re: GAWRA budynek D IP: 193.24.24.* 22.12.08, 18:49
                do mnie jeszcze nie zadzwonili, że poprawki są już zakończone więc
                nadal czekamy na telefon od nich. Pozdr.
                • Gość: Jarek Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 22.12.08, 22:08
                  U nas taka sama sytuacja jak u Coolfona; podejrzewam, że oświadczenia Pana o tym iż 1/3 odebrała już klucze, to jedna wielka ściema mająca na celu wywarcie na nas presji szybkiego odbioru technicznego lokali. Jeżeli ktoś już odebrał klucze budowlane proszę o poinformowanie o tym na forum. Jeżeli chodzi o notariusza to możemy rozważyć zasadność wynajęcia notariusza innego niż zaproponuje Gawra. U notariusza można negocjować ceny przy większej ilości osób, a nie wykluczam, że Gawra bierze pierwszego lepszego.
                  • Gość: Scooby Doo Re: GAWRA budynek D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.08, 10:26
                    Ja odebrałem klucze 10.12.,ale mój lokal jak pisałem wcześniej był w niezłym stanie,co do informacji,że 1/3 odebrala klucze to ściema.Prace wykończeniowe z tego co widzę z okien odbywają się w 3 może w 4 lokalach.Za każdym razie jak zachodzę do mieszkania czuję się jak na pustyni,nie widać żywego ducha.Co do aktów notarialnych to słyszałem,że będą najwcześniej w kwietniu.
                    • Gość: lily Re: GAWRA budynek D IP: *.chello.pl 26.12.08, 21:55
                      Dzisiaj widziałam, że we wschodnim skrzydle od strony dziedzińca już ktoś się
                      wprowadził i mieszka- nawet choinka stała. My jeszcze kluczy nie odebraliśmy.
                      Brakowało ok. 5 gniazdek elektrycznych (zaakceptowanych w zmianach + 1
                      pierwotne)... Szkoda słów...
                      • Gość: ona Re: GAWRA budynek D IP: *.chello.pl 28.12.08, 12:53
                        Ta choinka to pewnie w biurze kierownika budowy stała. Nie wydaje mi
                        się, żeby ktoś już mieszkał w tym bloku. A co do wywierania presji
                        na właścicielach mieszkań, żeby odbierali klucze to nie widzę
                        związku, z tym czy odebrało już 10, czy 50 osób. Mnie interesuje
                        moje mieszkanie- ma być zrobione tak jak należy.
                        • Gość: bruce willis Re: GAWRA budynek D IP: *.acn.waw.pl 28.12.08, 19:44
                          witam, swieta swieta i po swietach teraz tylko szczesliwego nowego
                          roku zycze!
                          co do mieszkania to tak.. jak pisalem wczesniej ze sie nie wyrobili
                          z wykonczeniem i nie odebralismy mieszkania tak po 3 tygodniach
                          wszystko juz jest prawie pod skonczone. wszedzie tam gdzie mialo byc
                          poprawione zostalo poprawione i najważniejsze... Jak ktos stwierdzi
                          ze mieszkanie moze juz odebrac to po prostu idzie kiedykolwiek do
                          kierownika budowy i on ma juz wszystkie dokumenty. Wystarczy
                          podpisac i juz klucze wasze. Nie trzeba czekac az zadzwonią. My
                          wybieramy sie od razu w nowym roku. Zycze powodzenia.
                        • Gość: lily Re: GAWRA budynek D IP: *.chello.pl 28.12.08, 21:22
                          Z pewnością nie u kierownika budowy - na 2.piętrze we wschodnim skrzydle od
                          strony dziedzińca. Głośno było - chyba jakaś imprezka, więc... może ktoś
                          "parapetówkę" (dosłownie) robił :)
                          • Gość: Scooby Doo Zacieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.08, 14:02
                            Drodzy sąsiedzi,czy ktoś z Was zaobserwował w swoim mieszkaniu zacieki na karton-gipsowych obudowach rur? U mnie coś takiego wyszło,pomimo braku opadów.
                            • Gość: cynek Re: Zacieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 00:32
                              Witam.Zacieków nie zaobserwowałem ale jest cos co mnie wkurza na max to drzwi do
                              lokali jak je zamykam to w srodku coś strasznie brzęczy w środku chyba te
                              zapadki to dramacik mały drzwi gerdy a tandeta.Sprawdziłem w trzech lokalach
                              wszedzie tak samo w klatce d .Sądzicie ze tak powinno byc bo mnie sie nie wydaje
                              atakuje gawre zaraz po nowym roku o te drzwi.
                              • Gość: sąsiad Re: Zacieki IP: *.chello.pl 04.01.09, 12:11
                                Drzwi zakłada gerda i ona daje gwarancję, możesz zadzwonić do gerdy
                                (numer pewnie dostaniesz u kierownika budowy). Powinni przyjechać i
                                to sprawdzić.
                                • Gość: km Odbiory IP: *.aster.pl 04.01.09, 14:54
                                  Mam pytania do osób, które już odebrały swoje m. Jak wygląda odbiór
                                  od strony formalnej, czy trzeba coś załatwiać w gawrze czy wystarczy
                                  na budowie? Czy dają od razu klucze? Czy można już w pełni korzystać
                                  z lokali czy może jeszcze na coś czekać?
                                  • Gość: Scooby Doo Re: Odbiory IP: *.chello.pl 06.01.09, 14:17
                                    Formalności załatwia się w zasadzie na budowie w biurze Jar-
                                    Budu.Podpisujesz papier i dostajesz klucze,są to klucze
                                    budowlane,podobno dostajesz jedyny zestaw,ale tak naprawdę ktoś tam
                                    jeszcze te klucze ma.Klucze dają w celu wykończenia lokalu,ale
                                    jeszcze nie ma prawa dla zamieszkania.Ubezpieczyć mieszkania,nie
                                    ubezpieczysz bo nie jest formalnie twoją własnością,działa tutaj
                                    ubezpieczenie budowy.O tyle jest dobrze,że ochrona faktycznie
                                    czuwa,bo inaczej strach by było graty znosić.No i powodzenia,winda
                                    jeszcze nie ma odbioru i jest wyłączona,prądu w mieszkaniach też nie
                                    ma,bo nie ma liczników,woda dzięki Bogu jest.
                                    • Gość: Julcia Re: Odbiory IP: *.81.datacomsa.pl 07.01.09, 22:05
                                      Witam wszystkich sąsiadów.Klucze już odebrałam ekipę wysłałam a tam wielka
                                      kupa.Winda nie działa(miała działać jutro ,pojutrze lub popojutrze,a tak
                                      naprawdę będzie ok.15-tego)majster dzwoni że prądu brak w mieszkanku(też będzie
                                      ok.15-tego)Klucze od pomieszczeń gosp.ok.15-tego.Jak widać 15-01-2009 to chyba
                                      jakaś magiczna data w naszym bloku.Cierpliwości życzę wszystkim sąsiadom i sobie
                                      też.
                                      • Gość: ania Re: Odbiory IP: 212.87.25.* 08.01.09, 08:35
                                        A do tego czasu gawra kasuje tzw "opłaty eksploatacyjne", chociaż w lokalu nic
                                        nie da się robić...
                                        • Gość: elektryk Re: Odbiory IP: *.aster.pl 08.01.09, 21:14
                                          jak można odebrać mieszkanie bez prądu w gniazdkach lub liczników?
                                          jaki to ma sens jeżeli ekipa nie może nic robić w lokalu? po co
                                          wydają mieszkania w takim stanie? dziwne bardzo dziwne!!!
                                          • agatekw Re: Odbiory 09.01.09, 08:39
                                            Witam!
                                            My mieliśmy miec drugi odbiór 19 grudnia i cisza...
                                            Możecie mi podać numer do kierownika budowy??? BO z biurem ciężko się dogadać.
                                            Mam jeszcze pytanie. Czy będziecie sie starać o te niby odszkodowania za każdy dzień zwłoki(20zl za każdy dzień)? mieszkania miały być oddane do końca roku i lipa!
                                            • Gość: Scooby Doo Re: Odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 12:22
                                              Ja mam w Umowie termin oddania 31.01.2009r,ale z tego co widzę co niektórzy mają inne terminy.
                                          • Gość: ania Re: Odbiory IP: 212.87.25.* 09.01.09, 12:57
                                            Gość portalu: elektryk napisał(a):

> jak można odebrać mieszkanie bez prądu w gniazdkach lub liczników?
                                            > jaki to ma sens jeżeli ekipa nie może nic robić w lokalu? po co
                                            > wydają mieszkania w takim stanie?

Jak to po co? Zaczynają naliczać czynsz od momentu odbioru tzw kluczy
                                            budowlanych, jakieś 10 zł za m2, blok ma pewnie z 6-7 tyś m2, łatwo policzyć,
                                            ile to jest w ciągu miesiąca.

Nie odbierajcie kluczy, dopóki nie będziecie mogli zacząć prac w mieszkaniu! Nie
                                            mogą Was do tego zmusić
                                            • Gość: Sąsiad Re: Odbiory IP: *.81.datacomsa.pl 09.01.09, 15:54
                                              Ja odebrałem klucze i powoli wykańczam mieszkanie. Nie wiem na co
                                              czekać? Ja chce się jak najszybciej wprowadzić a "Dla chcącego nic
                                              trudnego" - prad mozna podprowadzić do mieszkania przedłużaczem.
                                              Jest juz prawomocna decyzja na uzytkowanie wiec mozna sie meldować
                                              po wczesniejszym otrzymaniu zawiadomienia z gawry. Pozdrawiam
                                              • agatekw Re: Odbiory 09.01.09, 17:22
                                                no właśnie! gorzej jak ktos nie dostaje tego powiadomienia mimo, ze termin minął
                                                dawno...
                                                • siedlecka.a Re: Odbiory 09.01.09, 18:21
                                                  Witam Was wszystkich!!!!
                                                  Od dnia dzisiejszego jesteśmy wraz z mężem szczęśliwymi posiadaczami
                                                  kluczy budowlanych... I od poniedziałku rozpoczynamy prace
                                                  wykończeniowe, owszem prąd ma być na dniach ale to nic nie szkodzi
                                                  bo bez problemów można się podłączyć do ekipy budowlanej, ja w tej
                                                  kwestii nie widzę problemów. Z tego co wiem złożono już wniosek o
                                                  uzytkowanie budynku, tak więc wysoce jest prawdopodobne, że w lutym
                                                  będziemy się mogli spokojnie wprowadzać, dlatego tez jeżeli zależy
                                                  am na szybkiej przeprowadzce to lepiej ścigajcie kierownika budowy,
                                                  sprawdzajcie odbiory i łapcie za klucze żeby zdążyć wykończyć swoje
                                                  mieszkanka... a to przecież troche trwa... puki co tak czy owak
                                                  naliczane jest centralne ogrzewanie. Po odbiorze kluczy płacicie
                                                  jeszcze wówczas gdy wasze liczniki za c.w. z.w. wykażą więcej niż
                                                  zero... nierozumiem skąd bierze sie ta panika....
                                                  Ach nie czekajcie na powiadomienie tylko sami dzwońcie...
                                                  Życzę powodzenia i jak najszybszego 'dzień dobry' na klatce
                                                  schodowej :)
                                                  • Gość: lily Re: Odbiory IP: *.chello.pl 09.01.09, 22:38
                                                    7.01. poszliśmy na umówiony odbiór (10.12 nie odbył się, bo nic nie było gotowe)
                                                    z wujkiem (kierownikiem budowy gdzieś w Warszawie zresztą). Mieszkanie
                                                    kompletnie nie nadawało się do odbioru! Nigdzie nie zachowane kąty (różnica
                                                    nawet do 1cm!!!), kilka pionów (ale tego już się nie zmieni), porysowany sufit,
                                                    ściany i szyby zewnętrzne. Od środy skuwają tynki i robią nowe:) Jedynie podłogi
                                                    są dobre. Projektant od wentylacji to jakiś bendzwał, idiota - tak rozplanował w
                                                    kuchni wentylację na kominie (w rogu Helios - wentylacja mechaniczna, przy
                                                    drzwiach - wejście do okapu ->wentylacja grawitacyjna), że pozostaje zamontować
                                                    okap tylko jako pochłaniacz. W innym razie zasłoni się Heliosa, a to będzie
                                                    oznaczało parowanie szyb i zwiększoną wilgotność przy gotowaniu. Nikt zresztą
                                                    nie poinformował nas o montowaniu Heliosów, a u mnie niestety założony jest na
                                                    takiej wysokości, że nie mogę zaprojektować tam górnej szafki... Poza tym w
                                                    miejscu, gdzie architekt przewidział lodówkę (przy tej nieszczęsnej wentylacji,
                                                    na tym samym kominie)są wodomierze - chcesz odczytać-odsuń lodówkę:) Całe
                                                    szczęście można ją przenieść w inne miejsce. Jestem wściekła.
                                                    Jedyna kompetentna osoba, z którą idzie się na budowie dogadać to jeden z
                                                    kierowników - p. Wojtek. W razie co radzę załatwiać z nim wszelkie sprawy.
                                                    Odbiór mieszkania (termin nr 3) przewidziany na 15 lub 16.01. Życzę sobie
                                                    anielskiej cierpliwości...Pozdrawiam (sąsiadka lok. 51, klatka C)
                                                  • Gość: sąsiad Re: Odbiory IP: *.chello.pl 11.01.09, 11:55
                                                    Witam, jest już prawomocna decyzja na użytkowanie budynku więc jak
                                                    najbardziej mozna się już meldować w mieszkaniach i po wykończeniu
                                                    zamieszkać. Pozrawiam
                                                  • Gość: KAOWIEC Re: Odbiory IP: *.aster.pl 12.01.09, 17:49
                                                    Witajcie sąsiedzi, a może przenieść się na forum i nasze nowe tematy
                                                    zamieszczać na www.golabki.yoyo.pl/. Było by wszystko jaśniej
                                                    i przejrzyściej. Chyba, że ktoś ma inny pomysł?
                                                  • Gość: non Re: Odbiory IP: *.chello.pl 12.01.09, 20:37
                                                    Moim zdaniem to forum jest bardziej czytelne.
                                                  • Gość: Jarek Re: Odbiory IP: *.aster.pl 12.01.09, 22:07
                                                    Moim też. TYm bardziej, że zainicjowałem temat :P.
                                            • Gość: Scooby Doo Re: Odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 10:30
                                              Wszystko jest pięknie jak Ci się nie śpieszy.Gorzej jak masz poumawiane ekipy.
                                              • Gość: km Pęknięcia IP: *.aster.pl 22.01.09, 21:36
                                                Czy u Was na piętrach widoczne są pęknięcia na tynku przy framugach
                                                dzrzwi wejściowych i przy drzwiach windy???
                                                • Gość: sisssi Re: Pęknięcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.09, 11:09
                                                  na parteże i 1 piętrze nic a nic.... a na której klatce widoczne są
                                                  te pęknięcia????
                                                  • Gość: a Re: Pęknięcia IP: 212.76.37.* 23.01.09, 22:12
                                                    b
                                                  • Gość: km Re: Pęknięcia IP: *.aster.pl 26.01.09, 12:09
                                                    pęknęcia widać na klatce D
                                                  • Gość: mery lu Re: Pęknięcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 11:56
                                                    witam!!! podobno takie pęknięcia to normalna sprawa tak twierdzi
                                                    przynajmniej mój ojciec który pare lat popracował sobie na
                                                    budowach... może byc ich nawet więcej zwłaszcza w parkingu
                                                    podziemnym... tłumaczył to tak: budynek nowo postawiony "chodzi"
                                                    jeszce przez rok-dwa lata, w ten sposób osadza sie na dobre w
                                                    dogodnym miejscu ruchy takie sa minimalne ale daja efekty, a i
                                                    jeszcze powiedział ze jezeli pekniecia widac na betonie to jest
                                                    normalna sprawa bo czest jak beton schnie to peka tyle wiem na ten
                                                    temat w miom mieszkaniu jest takie pekniecie i ojciec powiedział
                                                    zeby sobie odpuscic ten temat... ile w tym racji nie sprawdzałam :)
                                              • Gość: tomo Re: Odbiory IP: 212.76.37.* 23.01.09, 22:21
                                                Czy wszyscy juz macie ekipy do wykończenia swojego M cięzko się
                                                zdecydować a i cenowo rozbieżność duża.Jle wycenili wam np. za
                                                łazienkę i kuchnię, malowania itp. Pozdrawiam
                                              • Gość: Magda Re: Odbiory IP: 194.8.66.* 28.01.09, 12:37
                                                Mam dobrą wiadomość. Poinformowano mnie, że od początku lutego do
                                                końca marca będą podpisywane Akty Notarialne. Jedym problemem jest
                                                to, że Notariusz jest narzucony przez dewelopera. Ciekawe jest ile
                                                będzie to wszystko kosztowało?:(
                                                • Gość: Scooby Doo Re: Odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 13:18
                                                  ok.3500,00 PLN za 50m2.
                                                  ok.5000,00 PLN za 65m2.
                                                  • Gość: Qba Re: Odbiory IP: *.aster.pl 28.01.09, 21:20
                                                    Ja słyszałem od pani za lady :), że akty będą ale od kończa lutego i
                                                    cały marzec.
                                                  • Gość: Julcia Re: Odbiory IP: *.81.datacomsa.pl 29.01.09, 21:16
                                                    Jeśli kupiłam mieszkanie to chyba powinnam do notariusza zanieść w zębach
                                                    2%podatku???czy to już nieaktualne?od kwoty0,5mln to 10 tysiaków plus opłaty
                                                    notarialne.Proszę o info.Pozdrawiam sąsiadów.
                                                  • Gość: sąsiad z innego b. Re: Odbiory IP: *.81.datacomsa.pl 30.01.09, 15:06
                                                    Kupując mieszkanie od developera nie płacisz 2% podatku ponieważ
                                                    dostajesz fakturę zakupu. Opłata 2%- jest to opłata od umowy cywilno
                                                    prawnej i obowiązuje ona wtedy gdy kupujemy mieszkanie "na wolnym
                                                    rynku" (wtórnym). W przypadku zakupu od developera ponosisz tylko
                                                    opłaty notarialne wyliczone na podstawie f-ry zakupu oraz taxy
                                                    notarialnej. Pozdrawiam

• Gość: Julcia Re: Odbiory IP: *.81.datacomsa.pl 31.01.09, 21:46
                                                    Dzięki sąsiedzie za info.Strasznie mnie to ucieszyło.Pozdrawiam.
                                                  • Gość: sasiad Re: Odbiory IP: 217.153.34.* 10.02.09, 17:50
                                                    Witam sąsiadów.
                                                    Moje mieszkanie już praktycznie wyremontowane mogę polecić ekipę która dokonała remontu z której jestem bardzo zadowolony oraz pokazać ich pracę.Telefon kontaktowy 600 408 400.
                                                    A jak odbiory czy macie już za sobą?
                                                  • Gość: Scooby Doo Ilu nas jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 09:49
                                                    Proponuję obliczyć ile mieszkań jest po odbiorach.Niech każda następna osoba wpisuje kolejną liczbę.Ja wpisuję 1.
                                                  • Gość: Julcia Re: Ilu nas jest? IP: *.81.datacomsa.pl 16.02.09, 15:48
                                                    Też już odebrałam.2
                                                  • Gość: Qba skrzynki na listy!!! IP: *.aster.pl 16.02.09, 21:53
                                                    w zeszłym tygodniu jak byłem w budynku to na klatce D były
                                                    pootwierane lub raczej powyważane niektóre szkrzynki na listy. Czy
                                                    ktoś z Was miał taki przypadek lub wie o co chodzi. Zgłosiłem to
                                                    telefonicznie w Gawrze ale nie wiem czy nasza przyszła
                                                    korespondencja będzie bezpieczna.
                                                  • Gość: Mariusz Nieuczciwy hydraulik!!! IP: *.lmds.dialog.net.pl 18.02.09, 08:25
                                                    Witam,
                                                    Chciałem przestrzec wszystkich przed korzystaniem z usług hydraulika-
                                                    niejakiego Szymona.
                                                    Potrafi on na przykład zacząć robotę, wziąść zaliczke i nie pojawiać
                                                    się przez 3 tygodnie.
                                                    Potrafi też podłączyć wodę ciepłą do sedesu :-)
                                                    Ten oszust może pojawić się u Was np. gdy powiecie u kierownika
                                                    budowy, że potrzebujecie hydraulika.
                                                    Szczerze ogradzam korzystania z jego usług.
                                                    Pozdrawiam

• Gość: Scooby Doo Re: Nieuczciwy hydraulik!!! IP: *.chello.pl 18.02.09, 16:01
                                                    A z kąd on wziął ciepłą wodę do sedesu.Przecież przy sedesie jest
                                                    zawór raczej z zimną wodą?
                                                  • Gość: Coolfon Re: Ilu nas jest? IP: *.chello.pl 20.02.09, 17:14
                                                    3: odebrane 18.02.2009
                                                  • Gość: km Wentylacja IP: *.aster.pl 22.02.09, 21:48
                                                    Witam sąsiadów mam taki ciekawy problem dotyczący pionów
                                                    wentylacyjnych. U mnie niestety on występuje i mam niezłą zagadkę
                                                    jak to estetycznie i normalnie rozwiązać nie prowadząc rury do okapu
                                                    (o średnicy 16mm) po ścianie omijając przy tym dodatkowo i tak już
                                                    sporej wielkości heloisa. Czy u Was w lokalach, przy kuchniach też
                                                    jest pierwszy od ściany helios a drugi pion do okapu i to na tej
                                                    samej wysokości?
                                                  • Gość: cynek Re: Wentylacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 11:48
                                                    Witam.u mnie rozwiązano to w ten sposób ze całosc od góry zabudowano od sciany
                                                    do okna płytą gipsową a w tej bedzie otwór wyciety na kratke wentylacyjna od np
                                                    kominka by była wymiana powietrza.do tej zabudowy będą podsuniete szafki i
                                                    elegancko.Ot i tyle pozdrawiam sąsiad z klatki D.
                                                  • Gość: Scooby Doo Re: Wentylacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 10:56
                                                    Wybrnąłem z problemu w identyczny sposób.Faktycznie ta rura 160 to skończona głupota.Polecam również dać dwie lub trzy żaluzje odcinające na rurze spiro.Bez tego dodatku potęgują się odgłosy dochodzące z wentylacji,szczekanie psów,samoloty i ogólny szum,a w przyszłości będzie czuć kto co gotuje na obiad.
                                                  • kaszprpl Re: Ilu nas jest? 02.03.09, 17:12
                                                    Ja mojego mieszkania jeszcze nie odebrałam, ale mam nadzieje zrobić
                                                    to juz w tym tygodniu (a najdalej w nastepnym). Do poprawienia mam
                                                    jeszcze balustradę balkonową (spawacz chyba byl nietrzeźwy...) i
                                                    troche tynki. Zdecydowanie wszystkie sprawy nalezy zalatwiać z panem
                                                    Wojtkiem, jak jest nieobecny to wszystko stoi.
                                                    Moi sąsiedzi (kl C) wyznali iz spieszylo im sie z odbiorem i
                                                    wszystko mieli krzywo, a w niektorych kontaktach nie bylo prądu;
                                                    trzeba więc uważać i się nie spieszyć...
                                                  • Gość: Karol Odbiory IP: *.aster.pl 03.03.09, 21:57
                                                    To nie dobrze, że jest takie opóźnienie w odbiorach. Przez ich
                                                    olewanie roboty nie będzie można podpisać aktów notarialnych, a co
                                                    za tym idzie zawiązać jak najszybciej wspólnoty. Powinni lepiej i
                                                    dokładniej pracować.
                                                  • Gość: Scooby Doo Re: Odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 08:53
                                                    A propos aktów to ja mam zaproszenie do odbioru aktu 30.03.2009r.
                                                  • Gość: Julcia Re: Odbiory IP: *.81.datacomsa.pl 04.03.09, 13:01
                                                    Ja też mam termin na 08-04 i jak myślisz na jaką kwotę trzeba się przygotować???
                                                  • Gość: Qba Re: Odbiory IP: *.aster.pl 04.03.09, 18:17
                                                    stawka zależy od wielkości lokalu i od chęci notariusza (stawki
                                                    zawarte w ustawie są stawkami maskymalnymi). Zerknij i oblicz
                                                    www.infor.pl/wskazniki/30/219,Maksymalne-stawki-taksy-notarialnej.html
                                                  • Gość: Scooby Doo Re: Odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.09, 10:26
                                                    3000-3500 PLN za 50 m2.
                                                  • kaszprpl Re: Odbiory 06.03.09, 14:37
                                                    Ja mam ostateczny odbior na 16/03. Niestety panowie zapomnieli zrobic mi
                                                    izolacje na balkonie i woda zaczela przeciekac do wewnatrz, dobrze ze to teraz
                                                    sie wydalo a nie po malowaniu... Teraz mam polozone swieze tynki, czekam z
                                                    odbiorem az wyschna...
                                                    Akt notarialny mam wyznaczony na 3/04.
                                                    Podobno jest jeszcze jakies 13 nieodebranych mieszkan, sa to glownie ludzie
                                                    ktorym opoznia sie sprzedaz starych lokali, a czasy jak wiemy nie sprzyjaja
                                                    sprzedawcom.
                                                    Czy zalozenie wspolnoty bedzie korzystniejsze niz obsluga przez developpera ?
                                                    Jaki moze byc czynsz za 50 m2 ?
                                                  • Gość: Julcia Re: Odbiory IP: *.81.datacomsa.pl 08.03.09, 22:17
                                                    Jak będzie wspólnota to czynsz 40-50%mniejszy.Już to przerabiałam,bo też
                                                    mieszkam na gawrze.Ja jednak z innej beczki.Odebrałam już mieszkanko,majstry
                                                    zrobili co do nich należy i jakie zdziwko mnie spotkało jak umyłam
                                                    okna!!!Wszystkie okna od strony Warszawskiej są porysowane szyby wyglądają jak
                                                    brudne.Tragedia.Jutro idę reklamować.Pewnie jak robili elewację to okleili ją
                                                    C..uj wię czym i porysowali szyby.
                                                  • Gość: Coolfon Re: Odbiory IP: *.chello.pl 09.03.09, 21:38
                                                    podpisanie aktu notarialnego mam 25.03.2009, 5 dni wcześniej od daty można pytać się o kwotę więc będę wiedziała ok 20 marca 2009

• Gość: sąsiad z innego b Re: Odbiory IP: *.81.datacomsa.pl 11.03.09, 10:44
                                                    Czynsz po przejęciu przez wspólnotę zawsze na początku jest dużo
                                                    niższy niż ten z gawry, ale po pierwszym okresie rozliczeniowym (tj.
                                                    w zależności od wspólnoty może to być w połowie roku lub po roku od
                                                    przejęcia przez wspólnotę) opłaty naliczane są w zależności od
                                                    wskazań liczników wody i ogrzeawnia. Jak w mieszkaniu mieszka kilka
                                                    osób i nie są one oszczędne, to czynsz nie będzie niższy na 100%. Ja
                                                    niestety płace dużo więcej niż na początku. Po pierwszym roku
                                                    wspólnota podniosła mi czynsz o 180zł, a w tym roku mam dodatkowe
                                                    210zł tak więc 390zł więcej.
                                                  • Gość: Scooby Doo Re: Odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 13:33
                                                    A jaką stawkę miałeś na początku?
                                                  • Gość: sąsiad z innego b Re: Odbiory IP: *.81.datacomsa.pl 11.03.09, 15:11
                                                    Nie pamiętam dokładnie, ale jakieś 560zł (za mieszkanie około 100m).
                                                  • Gość: km wózkownie IP: *.aster.pl 13.03.09, 15:16
                                                    Czy wie ktoś z Was gdzie w bloku znajdują się wózkownie???
                                                  • Gość: Scooby Doo Re: wózkownie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.09, 11:50
                                                    Jeżeli gdzieś mają być to na parterze.W klatce C jest coś takiego,ale bez możliwości zamontowania drzwi.
                                                  • Gość: sąsiadka Re: wózkownie IP: *.81.datacomsa.pl 16.03.09, 12:43
                                                    W bloku są trzy wózkownie na poziomie garażu, na dzień dzisiejszy są
                                                    czynne dwie. W trzeciej przebywa chwilowo ekipa robiaca zieleń
                                                    dookoła naszego bloku.
                                                  • Gość: camel Re: Odbiory IP: *.spray.net.pl 20.03.09, 23:30
                                                    Co do czynszu to nie można mieć złudzeń. Mieszkam na skoroszach i czynsz obecnie
                                                    (wspólnota od kilku lat) jest na poziomie 8,2 PLN /m2 w gawrze 8,8 / m2 nie
                                                    sądzę żeby to się diametralnie zmieniło po zawiązaniu wspólnoty, choć tego
                                                    wszystkim i sobie życzę :)
                                                    Pozdrawiam wszystkich sąsiadów. Od kwietnia zamierzmy mieszkać w naszm
                                                    mieszkaniu klatka D
                                                  • kaszprpl Re: Odbiory 22.03.09, 21:58
                                                    A ja z troche innej beczki : odebralam mieszkanie 2 tygodnie temu i
                                                    mam niespodzianki :
                                                    1. Na balkonie stoi woda po kostki, oczywiscie po deszczu. Poszlam z
                                                    tym do kierownika a on na to ze najchetniej od razu by mi tam
                                                    polozyl plytki. Tylko ze ja na razie plytek klasc na balkonie nie
                                                    zamierzam, sa pilniejsze sprawy... Czy moge go zmusic do zrobienia
                                                    odpowiedniej wysokosci kleju czy betonu aby ta woda splywala
                                                    odplywami ?
                                                    2. Mam w scianie przeciek z balkonu sasiada, widocznie zle zrobiona
                                                    jest izolacja. I tez jakos sie nie spiesza z poprawkami...

Czy ktos wie gdzie, do kogo i jaka droga (pisemna) nalezy zglaszac
                                                    usterki ? W jakim czasie powinny one zostac usuniete ?

Pozdrawiam z klatki C
                                                  • Gość: Julcia Re: Odbiory IP: *.chello.pl 19.03.09, 22:49
                                                    Jak coś się dowiesz to napisz.Będę Ci wdzięczna
                                                  • Gość: Magda Re: Odbiory IP: 194.8.66.* 20.03.09, 15:58
                                                    Uprzejmie informuję, iz od dnia 18/03 jestem właścicielem lokalu po
                                                    podpisaniu aktu notarialnego.
                                                    Teraz deweloper może paść;))))
                                                  • Gość: emka Re: Odbiory IP: *.aster.pl 20.03.09, 20:09
                                                    To gratulacje :)
                                                    A czy byłabyś tak uprzejma i podzieliła się informacjami o kosztach
                                                    notarialnych ?
                                                  • Gość: km Re: Odbiory IP: *.aster.pl 23.03.09, 19:57
                                                    Szanowna Magdo czy możesz napisać gdzie podpisywałaś akt notarialny
                                                    (u notariusza wyznaczonego przez Gawrę czy może sama szukałaś) i
                                                    ile zapłaciłaś za akt notarialny (całość z połatami i odpisami) i za
                                                    jakiej wielkości mieszkanie?
                                                  • Gość: bruce willis Re: Ilu nas jest? IP: 160.83.57.* 17.03.09, 16:27
                                                    my juz mieszkamy... :) calkiem milo i przyjemnie sie mieszka. psy z domku na
                                                    polu strasznie w nocy ujadają dlatego nie polecam od tamtej strony sypialni.
                                                    co do czynszu...... jestem załamany! ;)
                                                  • Gość: Scooby Doo Re: Ilu nas jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 09:57
                                                    Czy działa u Ciebie telewizja?
                                                  • Gość: willis bruce Re: Ilu nas jest? IP: 160.83.57.* 19.03.09, 11:18
                                                    Tak. Ale tylko 6 podstawowych kanałów. Z tego co wiem dopiero jak
                                                    zawiąże sie wspólnota wybierzemy dostawce kablowki. kiedy to bedzie
                                                    nie wiem. gawra powiedizala ze sie do tego nie wtrąca.
                                                  • Gość: Aga Re: Ilu nas jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.09, 13:54
                                                    Witam :)
                                                    Zamieszkujemy z mężem klatkę D juz od trzech tygodni :) bez
                                                    większycg zastrzerzeń, pozdrawiamy i czekamy naszych nowych sąsiadów
                                                    jeżeli chodzi o kablówkę praktycznie cała najbliższa okolica
                                                    korzysta z usług UPC, podobno nie wszyscy operatorzy maja odpowiedni
                                                    zasięg, my stawiamy na UPC.

• Gość: puciaczek Re: Ilu nas jest? IP: *.imgw.pl 19.03.09, 15:06
                                                    My też już mieszkamy i jest bardzo przyjemnie. W UPC powiedzieli, że
                                                    podłaczają okolice, ale nie potrafia dokładnie powiedzieć, kiedy
                                                    podłącza nas blok. Jakby ktoś coś wiedział, to proszę o info. :)
                                                  • Gość: cynek Re: Ilu nas jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 11:27
                                                    Witam.Też stawiam zdecydowanie na UPC mają niezłe oferty za niedużą kase.Tez
                                                    zamieszkamy w klatce D na 3 pietrze ale za ok miesiąc jakoś tak powoli
                                                    wykanczanie lokalu idzie .A ciekaw jestem czy wiecie może czy na naszej klatce
                                                    wszystkie lokale mają właścicieli? Bo jeśli nie to mamy kłopocik i rok kucia
                                                    ścian a tak to wszyscy wykańczają mniej więcej w tym samym czasie.Pozdrawiam.
                                                  • Gość: Agnieszka Re: Ilu nas jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.09, 16:32
                                                    Witam :) My mieszkamy na I piętrze i tutaj wyglada na to ż4e dwa
                                                    mieszkania stoja narazie nietknięte... sąsiad obok prawie gotowy,
                                                    nad nami (t,. II p.) coś się chyba w dwóch mieszkankach ale
                                                    dokładnie nie wiem bo tylko tyle słychać... na parterze też coś się
                                                    dzieje więc miejmy nadzieję że wszelkie łomoty nie będą sie zbyt
                                                    długo naprzykrzać :) najważniejsze jest to że wszyscy szanują
                                                    godzinę nocną :) zatem można spokojnie spać :D
                                                  • Gość: Scooby Doo Re: Ilu nas jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 10:40
                                                    Ja mieszkam od pierwszego dnia wiosny.POZDRAWIAM.
                                • Gość: cynek Re: Zacieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.09, 22:12
                                  Dzieki sąsiad to samo właśnie powiedział mi kierownik budowy.
    • Gość: bruce willis miejsce ParkingowE IP: 160.83.57.* 25.03.09, 09:06
      Witam, czy chciałby ktoś moze zarobić skromna ilość pieniążków
      miesięcznie bądz tygodniowo i wynająć miejsce parkingowe w budynku
      D? Może osoba która nie mieszka jeszcze i do momentu kiedy nie
      bedzie mieszkala mógłbym wynająć takie miejsce???
      prosze o mail na drvr@o2.pl
      • kol32 ile udało się wynegocjowac 25.03.09, 09:54
        Witam.

Zastanawiamy się nad kupnem mieszkania w budynku D. Czy moglibyście powiedzieć do jakich procentowo upustów skłonna jest Gawra? Na pierwszym spotkaniu powiedziano nam, że nie dadzą więcej niż 5%. Sądzicie, że da się wynegocjować więcej? Ebejot już na wstępie daje 10%. I tak się wahamy między Gawrą a Ebejotem.

Na co jeszcze zwracać uwagę kupując od Gawry? Będę wdzięczna za wszelkie rady.

Pozdrawiam potencjalnych sąsiadów.

• kol32 czynsz 26.03.09, 12:18
          Witam jeszcze raz.

Czy ktoś z osób już mieszkających mógłby mi powiedzieć jakie są w tej chwili stawki czynszu. Czytam tu o 8,8 PLN a w Gawrze mówią o 6PLN z metra kwadratowego. Będę wdzięczna za info.

• Gość: Scooby Doo Re: czynsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 09:06
            Ja płacę 469,00 PLN za 50m2.
          • Gość: sąsiad z innego b Re: czynsz IP: *.81.datacomsa.pl 27.03.09, 09:07
            Wydaje mi się, że nie wysokość rabatu ma tu główne znaczenie, a
            końcowa cena mieszkania. Można dać nawet 30% upustu, a cena koncowa
            i tak będzie wyższa. Więc pytania typu ile upustu da Gawra jest
            chyba bez sensu. Jeżeli chodzi o czynsz to pisałem już jak to
            wygląda. Za takie samo mieszkanie można płacić bardzo różne stawki.
            Wszystko zależy od mieszkańców i wspłólnoty. W bud D jeszcze chyba
            nie ma zawiązanej wspólnoty, ale blok jest już oddany do użytku od
            jakiegoś czasu, więc gdy większośc podpisze akty notarialne taka
            wspólnota powstanie. Kupując mieszkanie nie sugerował bym się tylko
            ceną. Nie kupujesz mieszkania na miesiąc czy dwa tylko na kilka lat,
            może nawet na całe życie.
            • kol32 Re: czynsz 27.03.09, 19:28
              Dzięki za ten wywód - to wszystko oczywiste. Mówiąc o upuście myślałam właśnie o końcowej cenie - to jasne. To ze czynsz zalezy od wspolnoty tez - chciałam tylko wiedziec jaki jest w tej chwili - i rzeczywiscie z tego co mowi przedmowca - wysoki.
              • Gość: sąsiad z innego b Re: czynsz IP: *.chello.pl 29.03.09, 00:28
                Nie miałem zamiaru Cię urazić, ani namawiać. Myślę tylko, że na
                Twoim miejscu głównie kierował bym się ceną mieszkania oraz wyglądem
                osiedla. Czynsz chyba nie jest taki ważny. Ktoś napisał na tym
                forum, że na skoroszach miał 8,2/m2, a teraz tutaj ma 8,8/m2. Jest
                to tylko 0,60/m2 więc nie wydaje mi się aby było aż tak ważne. Sam
                zdecydowanie wolę tu mieszkać ponieważ jest spokojnie, bloki nie są
                ogrodzone i takie wysokie. Ale to tylko moje zdanie... Pozdrawiam
                • Gość: magnacka Re: czynsz IP: *.chello.pl 29.03.09, 12:19
                  Witam, czytając wasze wypowiedzi sama sprzawdziłam jaki jest czynsz
                  w bloku, w którym mieszkam i wyszło mi około 8,1zł/m2, więc nie mam
                  co narzekać.
                • kol32 Re: czynsz 29.03.09, 23:57
                  Ok, nic sie nie stalo.

Spokojniej jest rzeczywiscie. Dzis spedzilismy w Ursusie pare godzin rozeznajac teren i Golabki pod tym wzgledem wygrywaja ze Skoroszami.
                  Zastanawiam sie tylko jak to sie zmieni gdy powstanie obwodnica. Znasz moze dokladna odleglosc planowanej obwodnicy od bloku D? A jak z jakoscia Gawry? Czy jest tu moze ktos kto wczesniej mieszkal na osiedlu Ebejota? Czy to porownywalny standard? Pomijam wymuskane place zabaw i ogrodki, chodzi mi o jakosc mieszkan.

Pozdrawiam.
                  • Gość: sąsiadka Re: czynsz IP: *.81.datacomsa.pl 30.03.09, 12:43
                    To już moje trzecie mieszkanie w Gawrze, pierwsze było na
                    ul.Czechowicza. Jak do tej pory jestem zadowolona i nie mam
                    większych zastrzeżeń. Nie chcę tu oceniać Ebejotu, bo nie znam tych
                    inwestycji. Jeśli chodzi o trasę, to dokładne plany można zobaczyć w
                    Urzedzie Dzielnicy przy Pl. Czerwca. Na moje oko bud. D będzie ok.
                    500m od trasy. Szcerze mówiąc mało mnie to martwi, ale to rzecz
                    gustu.
                  • Gość: sąsiad z innego b Re: czynsz IP: *.81.datacomsa.pl 30.03.09, 13:00
                    Dokładny plan budowy obwodnicy jest dostępny w urzędzie dzielnicy.
                    Nawet nie trzeba prosić o pokazanie, ponieważ jest wywieszony na
                    korytarzu. Jak ostatnio oglądałem to mogę stwierdzić, że nie jest
                    tak źle. Budynek "D" praktycznie jest całkowicie zasłonięty przez
                    budynki, które powstają za bud "D", więc nie sądzę, żeby obwodnica
                    miała niepożądany wpływ. Co do jakości nie powiem za wiele, ponieważ
                    nie widziałem mieszkań na skoroszach, ale wydaje mi się, wszystko
                    zależy od kupującego. Jak dopilnujesz, żeby wszystko zrobili dobrze
                    to będziesz miał mniej roboty przy wykańczaniu. Jak widziałem bud "D"
                    w środku, stwierdzam, że jest dużo ładniejszy, niż te bloki, które
                    robili wcześniej (chodzi mi o kolory płytek i ścian Na klatkach
                    schodowych).
                    • kol32 Re: czynsz 31.03.09, 12:20
                      Dzięki za info.

Pozdrawiam.
                  • Gość: mimi GAWRA III IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 16:26
                    Do obwodnicy rzut beretem, będzie przebiegać zaraz za nowobudowanymi
                    blokami G,L,M, jeszcze przed torami towarowymi. Bardziej atrakcyjne
                    ceny są na Skoroszach, gdzie deweloperzy daja większe upusty, a w
                    Gawrze rabaty są tylko na wybrane lokale, w gorszej lokalizacji.
                    Cena z metra to 7900-8000, trochę drogo jak na peryferia Warszawy :((
                    • Gość: inż Mamoń Re: obwodnica IP: *.aster.pl 22.04.09, 10:02
                      Obwodnica będzie wg planów budowana ma być 2009-2011. Znając życie
                      będzie jakiś poślizg ok 1-2 lat, a wjazdu na obwodnićę przy Ursusie
                      nie będzie.
                      • Gość: sąsiad z innego b Re: obwodnica IP: *.81.datacomsa.pl 22.04.09, 12:47
                        Hehe... jasne, a na polu przed Piastowem będzie platforma dla promów
                        kosmicznych. Panowie wystarczy zobaczyć plany w Urzędzie Dzielnicy
                        tam wszystko widać, więc nie wciskajcie kitu... Wjazd będzie, a
                        obwodnica idzie przy samych torach i tylko kawałek będzie po naszej
                        stronie, większa część ma być po stronie Piastowa.
                        • Gość: sąsiad z Gołąbek Re: obwodnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 16:06
                          A gdzie po stronie Piastowa na wysokości gawry maja ją wybudować,
                          tam gdzie jest osiedle domów jednorodzinnych. Prawda jest taka, że
                          akurat na tym odcinku gdzie jest Gawra, obwodnica będzie przebiegać
                          już po tej stronie torów, czyli niedaleko Gawry. Od strony północnej
                          osiedla Gawra płynie też uroczy strumyk który wpada do
                          podoczyszczalni ścieków znajdującej się niedaleko budynków D i G
                          • Gość: sąsiadka z bud. D Re: obwodnica IP: *.81.datacomsa.pl 23.04.09, 14:49
                            Drogi sąsiedzie z Gołąbek,
                            Jaka podoczyszczalnia ścieków? Nie pisz takich bzdur na forum jeśli
                            nie jesteś pewien! To nie jest podoczyszczalnia ścieków(co wyraźnie
                            czuć)a deszczówki(co robi wielką róznicę). I nie wiem czy wiesz, że
                            obok tej oczyszczalni ścieków, jak to nazwałeś, "robi się" właśnie
                            park. Poza tym mylisz budynki, budynek D jest przy Magnackiej i
                            raczej nie będzie w pobliżu kanałku! Plany obwodnicy są dostępne w
                            UD i każdy sam może sprawdzić gdzie będzie przebiegać trasa.
                            • Gość: sąsiad z Gołąbek Re: obwodnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 20:58
                              No, sorry, może to obok budynku E (nie bardzo wiem który jest który), no i ja
                              wcale nie neguję inicjatywy podczyszczalni, nawet uważam, że to bardzo ekologiczne.
                          • Gość: zainteresowany ile za metr? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 10:25
                            Czy ktoś wie do ilu można utargować z Gawrą za metr kwadratowy mieszkania?
                    • Gość: rol Re: GAWRA III IP: *.tpnet.pl 26.05.09, 14:13
                      > Cena z metra to 7900-8000, trochę drogo jak na peryferia Warszawy :((
                      jeśli to prawda to mamy tu wątek obsadzony przez idiotów
                      • Gość: Waldon Re: GAWRA III IP: *.81.datacomsa.pl 29.05.09, 08:28
                        A w centrum od 12000 do 15000 za m2 to też troche drogo jak na
                        centrum miasta. My rozmawiamy na temat parkingów i naszego bloku, a
                        nie na temat gzie drogo, a gdzie tanio.
    • Gość: j.bartosiewicz Re: GAWRA budynek D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 23:35
      Bardzo dobra oferta - solidna inwestycja.

Rekomendacja : kupuj
      • Gość: MM Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 05.04.09, 20:30
        Drodzy sąsiedzi , mam pytanie. Czy komuś z Was, tak jak mi,
        przeszkadza wysokość ścianki działowej pomiędzy balkonami? Uważam ,
        że jest stanowczo za niska. Chciałabym ją czymś zasłonić. Myślałam o
        takim drewnianym przepierzeniu zainstalowanym w połowie tego murku.
        Czy macie może jakieś pomysły?
        Pozdrawiam
        • Gość: Pomysłowy Dobromir Re: GAWRA budynek D IP: *.chello.pl 05.04.09, 22:47
          Ja po balkonie chodzę na kolanach i wtedy jest ok. Myślą, że mój
          pomysł nie będzie Ci pasował ;)Pozdrawiam
          • Gość: Scooby Doo Re: GAWRA budynek D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 10:16
            Gratuluję obydwu sąsiadom wzrostu.
            • Gość: Magda Re: GAWRA budynek D IP: *.81.datacomsa.pl 06.04.09, 11:43
              Drodzy sąsiedzi, wasze dyskusje są na poziomie szkoły podstawowej ;-)
              Nie przesadzaj drogi MM, ścianki nie są takie niskie. Jesli
              przeszkadzają Ci sąsiedzi, to czemu nie zamiszkasz w domku
              jednorodzinnym? Pozdrawiam M.
              • Gość: MM Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 06.04.09, 16:38
                A dziękuję za gratulacje , rzeczywiście jadło sie drożdże w
                dzieciństwie to sie teraz ma.
                A o tym domku, kurcze , że też wcześniej to do mnie nie dotarło.
                Lecę i kupuję sobie willę w Konstancinie, bardzo dziękuje za
                wspaniałą radę dobra sąsiadko :)
                • Gość: Filutek Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 06.04.09, 22:28
                  a ja nie mam balkonu. Ale mam taras jak lotnisko :D
              • Gość: Scooby Doo Re: GAWRA budynek D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 10:17
                Droga sąsiadko trzeba się wyluzować...
                • Gość: MM Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 07.04.09, 21:58
                  Luz, po prostu pozostanę przy swoim pomyśle i będzie git :)
                  • Gość: Filutek Re: GAWRA budynek D IP: *.aster.pl 14.04.09, 21:07
                    Luz luzem, a ja mam taras jak lotnisko :D
                    • Gość: Scooby Doo Zebranie wspólnoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 09:07
                      Ilu z Was wybiera się na zebranie?
                      • Gość: Puciaczek Re: Zebranie wspólnoty IP: *.imgw.pl 26.05.09, 11:10
                        Apeluje do wszystkich mieszkańców bloku Magnacka 4. Uprzejmie prosi
                        się o nie parkowanie na nieswoich miejscach parkingowych. Miejsca te
                        należą do konkretnych mieszkańców naszego bloku i właściciele
                        chcieli by z nich skorzystać. Jeżeli apel nie zostanie rozpatrzony
                        sięgniemy po środki prawne i straż miejską.
                        • Gość: gość Re: Zebranie wspólnoty IP: *.inetaccess.pl 19.06.09, 08:34
                          Ale się uśmiałem.
                          • Gość: GOŚĆ GOŚĆ Re: Zebranie wspólnoty IP: *.chello.pl 07.11.09, 19:23
                            Śmiej się dalej baranie.Zaparkój na moim miejscu to pogadamy.
                            • Gość: Mieszkaniec Re: Zebranie wspólnoty IP: *.ipa.com.pl 04.12.09, 11:46
                              A może zainstalujemy na miejscach parkingowych takie blokady, jeśli
                              będą jednolite nie będzie to wyglądać aż tak źle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka