Dodaj do ulubionych

problemy finansowe Marvipolu

IP: 195.205.163.* 21.08.08, 09:49
Witam, czy może ktoś ma wiedzę, jak w rzeczywistości wygląda
kondycja finansowa Marvipolu. Rozmawiałam ze znajomym, który ma
biuro nieruchomości i w branży mówi się o problemach finansowych
spowodowanych przeinwestowaniem tej spółki.
Może wiecie coś więcej?

pozdr,

RJ
Obserwuj wątek
    • Gość: ZiNo Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.um.warszawa.pl 21.08.08, 10:01
      Jestem klientem tej firmy i nie zauważyłem żeby miała ona
      jakiekolwiek problemy finansowe. Z tego co wiem to ostatnio weszli
      na giełdę. Aktualnie prowadzą 4 inwestycje, nie licząc Prosta Tower
      (nie wiem czy ją w ogóle zaczęli). Ostatnio byłem w ich biurze i
      zauważyłem, że zatrudnili nowe twarze. Wydaje mi sie, że gdyby byli
      w nieciekawej kondycji finansowej to raczej redukowaliby
      etaty.
      • Gość: nauczyciel Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.chello.pl 21.08.08, 11:15
        z tego co wiem to stwierdzenie 'weszli na giełdę' może zostać
        odebrane przez czytelnikow nieco inaczej niż powinno.

otóż marvipol nie pozyskał żadnych pieniędzy w ofercie, tylko
        upublicznił obrót akcjami objętymi po wartości nominalnej - a więc x-
        razy taniej - przez bodajże 3 kluczowe osoby w firmie. Kontrolując
        strone podażową osoby te mogą sobie kształtować kurs taki jaki chcą

• warzaw_bike_killerz Re: problemy finansowe Marvipolu 21.08.08, 11:54
        Czy urzednik miejski nie powienien w godzinach pracy pracowac? Ile razy trzeba
        byc w biurze firmy, zeby rozpoznawac nowe twarze zatrudnionych osob?? :))))
        • Gość: ZiNO Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.um.warszawa.pl 21.08.08, 15:53
          Urzędnik też człowiek, przerwę w pracy chociażby ustawową ma. Co do
          rozpoznawalności twarzy - bywam w biurze dewelopera stosunkowo żadko
          i po prostu zauważyłem, że są osoby których wcześniej nie widziałem.
          Podkreślam, że są to jedynie subiektywne odczucia co do kondycji
          finansowej tej firmy i dzieląc się nimi na forum nie mam zamiaru
          tłumaczyć lub bronić tego dewelopera. Pozdr.
          • Gość: swoj Re: problemy finansowe Marvipolu IP: 80.54.122.* 21.10.08, 13:12
            może tych których wczesniej nie widziałeś wrócili poprostu z ulopu
      • Gość: CBA Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.serveroffice.com 21.08.08, 15:23
        ooo... widzę, że mają poparcie magistratu !
        • Gość: ZiNO Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.um.warszawa.pl 21.08.08, 15:47
          Żadne poparcie, po propstu kupiłem u nich mieszkanie. Poza tym
          napisałem jedynie o moich odczuciach co do kondycji finansowej
          dewelopera, a nie w celu ich obrony czy udawadniania, że finansowo
          mają sie dobrze.
          • Gość: ANTY ZINO Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 17:52
            Osoba ukrywająca się pod nickiem ZiNO pachnie deweloperem?
            • Gość: ZiNO Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.aster.pl 21.08.08, 20:47
              To dobre :) Zauważ kolego, że wcześniejsze posty piszę z IP UM.Warszawa. Raczej przedstawiciel Marvipolu nie pracuje w UM Warszawa. Jedyne co mnie łączy z tym deweloperem to umowa przedwstępna na zakup mieszkania. No ale przecież takie jest twoje zdanie i się z nim całkowicie zgadzasz.
    • arkaszka1 Re: problemy finansowe Marvipolu cd 21.08.08, 13:24

Przyglądam się inwestycji Melody Park, praca wre, ale z drugej
      strony nie widać ruchu w sprzedaży mieszkań ( chodzi o stronę z
      wolnymi mieszkaniami), mam wrażenie że mają do sprzedanie więcej
      mieszkań niż na początku roku, co by oznaczało że paru chętnych
      wycofało rezerwacje.
    • Gość: wszytkowiedzacy Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.centertel.pl 21.08.08, 22:15
      jak czytam takie posty to mi się rządy PIS przypominają.
      Grunt to rzucić tezę niczym nie popartą, typu źródło.
      Jaki nieznajimy? Jakie ma biuro ? W jakiej branży się mówi.
      Ja kupiłem mieszkanie w Ursusie. Zapieprzają z robotami aż miło. Codziennie
      przejeżdżam koło budowy i postępy widać prawi z dnia na dzień. Jak sobie
      poczytamy w net na komunikaty to tak jak ktoś napisał - są na giełdzie więc
      każdy z nas widzi ich wyniki.
      A patrząc na marki firm budujących dla nich to się zastanawiam, czy któraś by
      budowała gdyby im nie płacono. To przecież nie firmy noname. Dostałem
      zawiadomienie, że odbiór mam wcześniej niż w umowie, a po postępach na budowie w
      to ja jako laik w to wierzę.
      Ah i pewnie zaraz jak to na tym forum zawołają mnie pracownikiem dewelopera.
      Żałosne, żona twierdzi, że większość piszącyhc to idioci, ale wierzę, że
      normalni jak my czytają to mimo wszystko.
      Nie mam pojęcia jak jest z sytucją finansową czy jest zła czy dobra ale wierze w
      fakty, a nie maile.
      To typu nic nie kupujcie w Dom Development, czy Budimex to sciema
      Ah
      • Gość: moni Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.subscribers.sferia.net 22.08.08, 19:56
        życze ci zebys nie pisal jak idiota...
        osoby, ktore podpisaly umowy na inwestycje na wiatracznej od
        poczatku nie maja lekko...
        • Gość: dosio Re: problemy finansowe Marvipolu IP: 193.138.110.* 20.10.08, 14:10
          nie wiem czy Marvipol ma problemy czy nie, ale jakieś dziwne rzeczy dzieją się w
          inwestycji na Wiatracznej...zakończenie prac budowlanych miało być czerwcu..do
          tej pory nie było odbioru lokali..deweloper co i rusz przesuwa termin..chcę
          wierzyć, że mają problemy z podwykonawcą ( tak twierdzi Marvipol)
          • edek91 Re: problemy finansowe Marvipolu 20.10.08, 14:14
            nie siejcie paniki inwestycja na Wiatracznej ma się ku końcowi od miesiąca
            zap...aż siwy dym leci
            • Gość: znawca Re: problemy finansowe Marvipolu IP: 198.36.87.* 20.10.08, 15:26
              Miala uratowac ich emisja publiczna akcji i nie wyszlo! A w bankach
              deweloperow juz nie kredytuja!
              • Gość: edek Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.aster.pl 20.10.08, 15:28
                nie kredytują to prawda ale nowych projektów a po drugie oni mają przyznane
                linie kredytowe sprzed kilku miesięcy więc mają kasę, a poza tym wstrzymali nowy
                projekt prosta tower na woli bo na to nie zdobyli kredytów od banków ani zbyt
                dużej liczby chętnych klientów co im mogliby sfinansować ten projekt, więc nie
                róbcie ludziom wody z mózgu
              • arkaszka1 Re: problemy finansowe Marvipolu 20.10.08, 19:18
                Zawsze mogą zrobić promocje i rzucić kilkanaście lokali Melody Park
                w promocji za 6700m2 i kasa im spłynie, niech czekaja dłużej a
                faktycznie będą mieć finansową czkawkę.
                • Gość: dosio Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.aster.pl 20.10.08, 19:29
                  kolega edek widzę że dobrze, a nawet bardzo dobrze, poinformowany
                  człowiek...może nam wszytskim ( nabywcom na wiatracznej ) powie
                  dlaczego do tej pory nie można odebrać lokali na
                  wiatracznej...inwestycja miła się maxymalnie zakończyć II kwartał
                  2008....
                  • Gość: edek Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.aster.pl 20.10.08, 19:53
                    sam jestem nabywcą mieszkania na Wiatracznej he he opóźnienie jest no i co z
                    tego to było do przewidzenia ale uważam z całym szacunkiem że Marvipol to mimo
                    wszystko jeden z lepszych developerów no i cena po 4.500m2 chyba to może
                    zniwelować to opóxnienie a blok wygląda całkiem całkiem
                    • Gość: swoj Re: problemy finansowe Marvipolu IP: 80.54.122.* 21.10.08, 13:20
                      nie podniecaj się tak ta ceną. masz podpisany akt notarialny??
                      uważaj żeby marvipol nie wysłal ci pisma że jesli nie dopłaciśz po
                      2tyś/m2 to nie podpisze z toba aktu notarialnego.
                      pozdrawiam
                      PS. też u nich kupiłem mieszkanie z małą różnicą że mieszkam już tam
                      3 lat
                  • Gość: edek Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.aster.pl 20.10.08, 20:06
                    sam tam kupiłem mieszkanie i uważam że pół roku poślizgu jest akceptowalne
                    biorąc pod uwagę też cenę 4.500 za metr2.

nie chcę chwalić Marvipolu ale przy JWC to jest jak Toyota do Syrenki
                    • Gość: dosio Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.aster.pl 20.10.08, 21:54
                      wszystko prawda, tylko dlaczego inne inwestycje zakończyły się
                      terminowo a wiatraczna nie...to jest zadziwiająca rzecz....coś mi
                      się wydaje, że informacje o lini kredytowej nie mają nabywcy tylko
                      pracownicy:)
                      • Gość: znawca Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.chello.pl 20.10.08, 23:14
                        115 mil.zł musza zaplacic Warbudowi za Melody Park.Dzialka pod
                        niedoszla inwestycje(prosta) tez sporo kosztowala!Mieli wszystko
                        spiac emisja akcji nic nie wyszlo,kredytu nie dostana .Jedyna szansa
                        jest sprzedaz mieszkan bo innaczej krew sie poleje!
                        • Gość: malinowy.dwa Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 23:26
                          Kochani, a moze jakoś poprzez wspólne działanie, wpłynac na Marvipol?
                      • Gość: malinowy.dwa Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 23:22
                        Ja też mam mieszkanie na Wiatracznej, i też denerwuję się,że inne
                        inwestycje są realizowane dynamicznie a na Wiatracznej przez okres 3
                        miesięcy był przestój.Co do kondycji finansowej spółki, to nie jest
                        ona tajemnicą, wystarczy " pogrzebać " na ogólnie dostępnych
                        stronach, także Dosiu twoje stwierdzenie "coś mi
                        > się wydaje, że informacje o lini kredytowej nie mają nabywcy tylko
                        > pracownicy:)" jest śmieszne i nieprawdziwe.
                        Poza tym chyba oczywistą rzeczą jest, że jak nie wiadomo o co chodzi
                        to chodzi o pieniądze. Jeśli nie płacili Wojdyle, to przestał
                        pracowac i tyle. Teraz uruchomili linię kredytową i zaczęli pracować.
                        Jeśli zaś chodzi o tempo prac, to do "dynamicznego" im
                        daleko.Codziennie tam przejeżdżam i mam porównanie sprzed wakacji,
                        wtedy rzeczywiście pracowali tak, ze furczało.
                        Mam do przyszłych mieszkańców,którzy mają okna mieszkania od patio,
                        pytanie - widzsieliście ten kurnik sąsiadujący z budynkiem, z
                        pobudowanymi metodą chałupniczą budkami, gołębnikiem. Moze warto
                        spytać się Marvipol jak chcą ten bałagan zamaskować?
                        • Gość: nabywca Re: problemy finansowe Marvipolu IP: 193.138.110.* 21.10.08, 10:29
                          Witam, a może warto zebrać się ( nabywcy na wiatracznej ) i porozmawiać z
                          Marvipolem. Warto było by ustalić jakieś realne, daty odbioru lokalu i kluczy. I
                          co chyba najważniejsze daty podpisania aktów notarialnych..
                          Proszę ustosunkujcie się.
                          • Gość: edek Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.aster.pl 21.10.08, 10:55
                            Marvipol ma rachunek podstawowy w BRE a ja tak się skąd na kilku kolegów więc
                            wiem na bieżąco co się dzieje. spokojna głowa
                            • Gość: Marta Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 15:12
                              Oj jak dobrze, że jest nas więcej. Ja bardzo martwię się o odbiór mieszkania -
                              mam akt podpisany, ale tylko do końca grudnia. A w takim tempie prac i
                              odkładania odbiorów to chyba nie zdążą (oprócz naszych mieszkań jest jeszcze
                              odbiór techniczny budynku). Już kiedyś pospisywałam maile do nas, więc może
                              puszczę jakiś liścik o spotkaniu i coś wspólnie ustalimy?
                              • Gość: malinowy.dwa Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 16:58
                                Marta, akt notarialny nie jest podpisany do grudnia tylko Marvipol w
                                akcie zobowiązuje się przystąpić do aktu notarialnego sprzedaży
                                mieszkania do końca grudnia. Po tym okresie będą płacili karne
                                odsetki - Tobie.
                                Oczywiście nie załatwia to sytuacji.

Szkoda tylko ,że Marvipol nabrał wody w usta i się nie odzywa. Na
                                początku inwestycji, kiedy nie sprzedali jeszcze wszystkich
                                mieszkań, pracownicy Marvipolu pilnie śledzili forum i zabierali
                                głos, a teraz cisza....
                                Myślę, że pomysł zadziałania razem jest godny poparcia.

• Gość: nabywca Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.aster.pl 21.10.08, 17:07
                                  popieram inicjatywe Marty.
                            • Gość: alex Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 17:51
                              edek tzn jak jest dobrze czy wujowo z marvipolem ? może ich kłopoty finansowe to
                              tylko jakieś pogłoski z cyklu jedna pani drugiej pani. pewnym jest, że
                              deweloperzy okres prosperity mają już za sobą. marvipol ma trochę niesprzedanych
                              mieszkań w rozpoczętych projektach plus niewypał w postaci prosta tower, w
                              którym to przedsięwzięciu trochę chyba utopili.
                              • Gość: edek Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.aster.pl 22.10.08, 09:31
                                generalnie na prosta tower BRE im powiedziało żeby się wybrali na drzewko bo
                                przede wszystkim nie wiele maja podpisanych umów ale uważam że skoro nie dostali
                                z banków kasy na tą prostą tower to dla nas plus bo nie będą drenować od nas
                                kasy i innych inwestycji i pakować jej do prostej.

a generalnie to uważam że oni przeżyją, bo są w miarę w dobrej sytuacji
                                finansowej. moim zdaniem poczekajmy miesiąc jeszcze.

poza tym z tego co wiem prawie wszyscy maja akty notarialne na mieszkania na
                                wiatracznej i roszczenia w dziale III KW więc w przypadku nawet bankructwa to
                                naj najczarniejszy scenariusz te mieszkania nie wchodzą do masy upadłości, więc
                                spoko maroko.

wiesz jak alex jest u nas zawsze od razu wszyscy mają mokro w gaciach, fakt że
                                tacy mali deweloperzy co handlowali cebulką i nagle budują blok na 20 mieszkań
                                się wykrzaczą, a poza tym zobaczymy też wyniki marvipolu za III kwartał
                                • Gość: nabywca Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.aster.pl 22.10.08, 17:05
                                  mi też się wydaje że Marvipol powinien przeżyć w tych ciężkich
                                  czasach..

a co do umów przedwstępnych w formie aktu to się z Tobą nie zgadzam..
                                  niestety wochodzi to do masy upadłościowej, tylko jesteś w innej
                                  grupie go zaspokojenia.

www.rp.pl/artykul/55672,100249_Jesli_deweloper_upadl__mieszkanie_stracone_.html
                                  • Gość: edek Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.aster.pl 22.10.08, 17:13
                                    nie do końca ja się teraz z Tobą zgadzam bo w tym przypadku co opisywałeś nie ma
                                    mowy o przedwstępnej umowie w formie aktu ani o wpisie do działu III trochę inna
                                    sytuacja, ale zgadzam się z Tobą że Marvipol nie padnie tylko nie będzie tak
                                    szalał z nowymi inwestycjami
                                    • Gość: nabywca Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.aster.pl 22.10.08, 18:07
                                      zobacz jeszcze ten artykuł..www.budnet.pl/prawo.php?
                                      k=18&d=81&a=1009

nie znalazlem przepisu w prawie upadłościowym i naprawczym który
                                      mówi o tym, że roszczenie wpisane do działu III KW ograniacza masę
                                      upadłościową..pozatym było by to bardzo proste i wszytscy zawierali
                                      by umowę przedwstępną w formie aktu i było by po sprawie.
                                      gdyby udało się Tobie znaleść jakiś przepis co do skuteczności
                                      roszczenia o ustanowienie odrębnej własności lokalu to proszę
                                      napisz..warto w sumie dowiedzieć się czegoś nowego
                                      • Gość: edek Re: problemy finansowe Marvipolu IP: *.aster.pl 22.10.08, 18:13
                                        wg mojej wiedzy jest jakieś wyjście ale nie mam większej wiedzy. zobaczymy III m
                                        kwartał za 3 tygodnie maksymalnie to wówczas się okaże co i jak.

uważam że Marvipol wyjdzie z tego obronną ręką

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka