Dodaj do ulubionych

Zbudujmy sobie mieszkania - developerom mówimy NIE

09.10.08, 15:47
Niedawno rzuciłem na tym forum propozycje wspólnego zakupu działki i
postawienia na niej niedużego bloku mieszkalnego. Oczywiście dla zbieraniny
gołodupców jest to projekt trudny, ale czy niewykonalny? Rozejrzałem się za
działkami i... nie jest źle

dom.gratka.pl/tresc/21-4972050-mazowieckie-warszawa-ochota-dzwonkowa.html?w=7d057af55383bc22&s=1

Zakładając budowę 1000m2 powierzchni mieszkalnej wychodzi po 400zł za metr...
No i rozmawiałem z wujkiem, który jest kierownikiem kilku poważnych budowów w
tym mieście. Przy starannym doborze materiałów i z mocną wiejską ekipą :) w
2000 za metr można się zmieścić. Czy ktoś Tu coś mówił o mieszkaniach za 2500
za metr? :)

Tylko jak to rozwiązać od strony formalno- prawnej... Bo jeśli by to dobrze
załatwić, to i chętni by się znaleźli. Macie jakieś pomysły?

Obserwuj wątek
    • Gość: . obejrzyj ją sobie najpierw IP: *.warszawa.supermedia.pl 09.10.08, 17:09
      a potem dokładnie przeczytaj wypis z MPZP. To chyba Twoje pierwsza budowa?
    • Gość: decker Re: Zbudujmy sobie mieszkania - developerom mówim IP: 195.90.102.* 09.10.08, 17:22
      Wyraźnie zaznaczone - zabudowa jednorodzinna. Jeśli istnieją plany
      zagospodarowania to ich nie zmienisz - bloczku nie postawisz
    • Gość: Younior Re: Zbudujmy sobie mieszkania - developerom mówim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 19:09
      Ja mysle, ze trzeba by to rozegrac na zasadzie spoldzielni mieszkaniowej w
      ktorej kazdy ma dokladnie takie same prawa i dokladnie takie same obowiazki albo
      cos takiego...

Jezeli chodzi o dzialke to niestety z opisu wynika ze ona sie do tego nie nadaje
      (zabudowa do 12m wysokosci, do tego szerokosc 15m) i jest w bardzo bliskiej
      odleglosci od lotniska wiec halas non-stop...

Ale mozna kupic dzialke nawet i za 1 mln to i tak wyjdzie ok 3000zl/m^2 i ja
      przy takiej cenie ja w sumie moglbym sie skusic.

Ale szczerze watpie w to 2000zl/m2 wybudowania bloku. Chyba ze bez garazu i bez
      windy?

• satorianus Racja 10.10.08, 09:07
        Nie doczytałem opisu... Ale to nie zmienia faktu, że działkę pod taki bloczek da
        się wyrwać w okolicach 1mln w całkiem sensownej lokalizacji.
        Garaż musi niestety być - takie przepisy. A z windą można się zastanowić. A co
        do ceny, to tyle kosztuje budowa metra domu jednorodzinnego. W bloku może być
        tylko taniej.
        • Gość: younior Re: Racja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 09:20
          Ze budowa domu tyle ksoztuje to wiem :)
          Ale czy w bloku ma byc taniej to nie wydaje mi sie.
          W domu masz o wiele plytsze fundamenty, nie masz podpiwniczenia (teraz juz sie
          nie robi a jak sie robi to cena tez ladnie rosnie) a tutaj musi byc garaz podziemny.
          W budowe domu jednorodzinnego nie musisz angazowac sprzetu ciezkiego, drzwigi
          itd, przy budynku raczej jest to nie uniknione.
          Nastepna sprawa to projekt, dom jednorodzinny kosztuje ok 2000zl a blok okolo
          40000 (mowie o gotowych projektach).

Tak ze ja niestety obawiam sie, ze wybudowanie bloku za 2000/m jest calkowicie
          nie realne. Aczkolwiek nie jestem ekspertem w tej dziedzinie wiec tez opieram
          moje przypuszczenia jedynie na moich rozwazaniach na ten temat.

Jezeli chodzi o dzialke to pewnie trzeba by sie zakrecic wokol przetargow ktore
          organizuje miasto na sprzedaz nieruchomosci niezabudowanych.

Deweloper od ktorego ja kupilem mieszkanie kupil grunt na bemowie za ok. 600zl/m
          od wojska
          • Gość: younior Re: Racja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 09:24
            sorry wlasnie wzialem do reki akt jest ponad 700zl/m
            • gabryella Re: Racja 10.10.08, 12:55
              Zapomnieliście dorzucić dobrych kierbudów, każdy stawka ok 4 tyś min. Czy w tym
              jest koszt instalacji CO, prądu, gazu, przyłączy, gaz musi mieć osobny projekt
              za który się płaci i to niemało, a jeżeli gmina sobie zażyczy wybudowanie drogi
              dojazdowej z chodnikiem jednostronnym lub pociągnięcia na własny koszt wodociągu
              od głównej nitki to zaczyna się robić ciekawie. Może jednak zostańcie przy
              domkach jednorodzinnych, będzie wtedy po 2 tyś za metr przy założeniu posiadania
              uzbrojonej działki, bo w razie są to następne koszty.
              • j0ter Re: Racja 10.10.08, 12:58
                mam podobne zdanie na ten temat.

Moim zdaniem trzeba by liczyc jakies 3500-4000/m2
              • satorianus Re: Racja 10.10.08, 13:46
                A czy domy jednorodzinne nie mają CO, prądu lub gazu?

> Może jednak zostańcie przy domkach jednorodzinnych

Tak... Myślałem swego czasu o czwórniaku :) Taki podwójny bliźniak. Koszt
                działki idzie na 4, a i tak można sensowny metraż z tego wyciągnąć. A taki
                czwórniak z piętrem urządzonym na osobne lokale do to już óśmiak :) i jest
                jeszcze taniej, a już koszta wszystkich instalacji zaczynają się rozkładać na 8
                osób :)
                • Gość: mamala Re: Racja IP: *.ptim.net.pl 10.10.08, 14:05
                  Satorianus istnieje cos takiego jak szeregowce.Znam ludzi,ktorzy zbudowali sobie
                  w Warszawie mieszkania zakladajac spoldzielnie,jakies 15 lat temu.Wszyscy sie
                  znali.Problemem jest klotliwosc Polakow,trudno znalezc obcych ludzi ,ktorzy nie
                  beda sie zrec o byle g...
                  • Gość: jory Re: Racja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.08, 14:47
                    i weź jeszcze znajdź działkę w dobrym miejscu i w rozsądnej cenie:
                    ta którą sobie linkujesz ma 15m szerokości to nawet bliźniaka nie
                    upchniesz, a po drugie a własciowie po pierwsze to jest tuż pod osią
                    pasa startowego na Okęciu, dzięki!
                    • satorianus Re: Racja 10.10.08, 15:01
                      Znaczy się na szeregowiec jest odpowiednia... A na Okęciu mieszkam od dziecka
                      więc nawet na to nie zwróciłem uwagi :)
                      • steady_at_najx Re: Racja 10.10.08, 15:06
                        > A na Okęciu mieszkam od dziecka

Chyba na pasie awaryjnym bo tyle lat bys nie przezyl :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka