Dodaj do ulubionych

Tani notariusz

IP: 193.59.95.* 21.10.03, 08:29
Agent za pośrednictwem którego chcemy kupić mieszkanie stwierdził,że wszyscy
notariusze w Warszawie pobierają maksymalne stawki za swoje usługi. Czy
znacie może jakiegoś, który bierze mniej?
Wychodzi mi, że przy zakupie mieszkania za 150000 muszę zapłacić 11182zł (to
tylko prowizja agencji + notariusz) OBŁĘD!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Test Re: Tani notariusz IP: 212.244.167.* 21.10.03, 13:14
      Prawdopodobnie z sumy ponad 11000 notariusz zainkasuje do 1000 (jednego
      tysiąca) reszta to prowizja agencji oraz opłaty skarbowe czy jakieś tam. Jeśli
      nie da się negocjować z agencją o obniżkę prowizji czy rządem o obniżkę
      podatków to dlaczego ma to zrobić notariusz, który inkasuje najmniej z tego
      towarzystwa a żeby było śmiesznej to on ponosi odpowiedzialność (nawet
      majątkową) za to, żebyś miała/miał pewność że to co kupiłeś jest rzeczywiście
      Twoje. Poza tym najprawdopodobniej "Twoja" agencja współpracuje z jakimś
      notariuszem, więc możesz ich prosić o ewentualna negocjację w Twoim imieniu
      (niech trochę popracują za ten cash, który od Ciebie ściągną), możesz sam z nim
      rozmawiać lub wręcz zrobić rozeznanie na rynku i jeśli dogadasz się w innej
      kancelarii to zażądać podpisania aktu właśnie tam (przymusu odnośnie wyboru
      notariusza nie ma). Ale tak jak napisałem wyżej, w tym przypadku nawet przy
      obniżce niewiele zyskasz, warto pogadać o obniżce prowizji agencji (masz
      większe widełki). Nie jestem notariuszem, słowo, mam go w rodzinie.
      Pozdrawiam
      • Gość: Przemek Re: Tani notariusz IP: *.core.hp.com 22.10.03, 12:29
        >dlaczego ma to zrobić notariusz, który inkasuje najmniej z tego
        > towarzystwa a żeby było śmiesznej to on ponosi odpowiedzialność (nawet
        > majątkową) za to, żebyś miała/miał pewność że to co kupiłeś jest
        rzeczywiście
        > Twoje.

Eyyy... Ahem... Jest mały problem... O ile się nie mylę, notariusze w tym
        popieprzonym kraju nie ponoszą ŻADNEJ odpowiedzialności za treść umów
        stworzonych przez siebie samych. Nawet nie stworzonych, lecz PRZEROBIONYCH, bo
        notariusze przerabiają odpowiednio formę istniejących już umów
        cywilnoprawnych, dodają parę paragrafów (zwłaszcza tych o opłatach) i
        przekazują umowę do sądu. Notariusz nawet nie musi sprawdzać KW, lecz
        zadowolić się jedynie wypisem sprzed paru miesięcy... Wszystko zależy od
        solidności notariusza, bo jemu samemu możemy w razie problemów jedynie - z
        przeproszeniem - nafiukać. :-/
    • Gość: a Re: Tani notariusz IP: 193.59.95.* 21.10.03, 13:19
      Już próbowałem. Niestety agencja jest twarda 2.9% wartości i ani ułamka
      procenta mniej.
      • Gość: Test Re: Tani notariusz IP: 212.244.167.* 21.10.03, 13:28
        Sam widzisz. Negocjacja z rejentem nie ma większego sensu, bo ile możesz
        zyskać? Możesz jeszcze obejść prawo...
        • Gość: Max Re: Tani notariusz IP: *.polkomtel.com.pl 21.10.03, 15:34
          Test,
          ale super porady dajesz!!! Może jesteś notariuszem??

Ja szukam od jakiegos czasu taniego notariusza (w moim przypadku taksa
          notarialna wynosi ponad 2,5tyś. ale wszycy notariusze odpowiadają że mają cichą
          umowę aby brac maksymalne stawki.
          To istne złodziejstwo - niecała godzina roboty i 2,5 tyś. (no potem jeszcze
          trzeba zanieść paierki do sądu...)
          Znam takich co podpisują 15 aktów dziennie - co ty na to???!!!!
          • Gość: Test Re: Tani notariusz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.03, 23:55
            Max,
            Nie irytuj się. Naprawdę nie jestem notariuszem, wykonuję zupełnie inny zawód.
            Jak juz napisałem swoją wiedzę czerpię od kogoś z rodziny ale również miałem do
            czynienia z "pożal się Boże" pośrednikami i z dwojga złego tych pieniędzy
            najbardziej byłoby mi żal. Od 150 tysi za spółdzielcze mieszkanie agencja
            skasuje 4350 PLN a notariusz 775 PLN - odpowiedzialność nieporównywalna, chyba
            sam się zgodzisz. Agencja nawet nie dopuszcza mysli o negocjacji ich o wiele
            większej taksy...
            Odnośnie "cichej umowy notariuszy" to niczego takiego nie ma jest określony
            algorytm obliczania wynagrodzenia notariusza i w celu uniknięcia dumpingu
            ichniejszy samorząd zalecił stosowanie takich samych stawek wszystkim
            notariuszom.
            Być może są tacy co i podpisują 25 aktów dziennie, tego nie wiem ale wiem, że
            są i tacy którzy podpisują średnio 1 dziennie.
            Nawet nie miałem zamiaru radzić, jestem po prostu świadom podziału kosztów przy
            podobnym przedsięwzięciu.
            Możesz napisać czy kupujesz przez pośrednika?
            • Gość: Max Re: Tani notariusz IP: *.polkomtel.com.pl 22.10.03, 09:42
              Test nadal cie nie rozumiem. Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości w sprawie
              taksy notarialnej określa MAKSYMALNE stawki przysługujące notariuszom za
              czynności notarialne (taksa notarialna) W moim przypadku - kupiłem nowe
              mieszkanie od developera - jest to ponad 2,5 tyś. które idzie do kieszeni
              notariusza. Czy uważasz że to normalne ze taki notariusz za godzinę roboty
              bierze tyle ile wynosi przyzwoita miesięczna pensja w tym kraju???
              Właśnie że jest cicha umowa między notariuszami i np w Warszawie wszyscy biorą
              maksymalne stawki, mało tego niktórzy ździercy doliczają jeszcze wszystkie
              możliwe do doliczenia opłaty wynikające z rozporządzenia ale zazwyczaj
              niekonieczne w danej sytucji.
              Zaznaczam że rozporządzenie określa maksymalne stawki - a dlaczego notariusze
              nie biorą średnich stawek?????!!!!
              W mniejszych miastach średnie stawki czyli 50% maksymalnej to standard a w
              takiej Warszawie panuje zmowa i notariusz prędzej zrezygnuje z 2,5 tyś niź ci
              obnizy chociaz o 10% wysokość taksy!!!
              CZY TO NORMALNE?
              • Gość: Norbert Re: Tani notariusz IP: 217.153.47.* 22.10.03, 11:17
                Max,
                Problem polega na tym że notariusze tworzą zamknięta korporację która
                nie dopuszcza do tego aby powstawały nowe kancelarie. Kancelarii jest mało, nie
                ma właściwie konkurencji i wszyscy trzymają ceny. Zobacz ogłoszenia w Ksiązce
                Telefonicznej lub Panoramie Firm - jak pieknie się wszyscy razem ogłaszają.

Spróbuj skończyć studia i otworzyć kancelarię noratrialną w Warszawie. Jak nie
                ma masz notariusza w rodzinie lub to nie jest to raczej możliwe, chyba że
                dobrze posmarujesz. Mam znajomych po prawie i znam temat. Podobnie zresztą jest
                a kancelariami adwokackimi.

W Sejmie był i chyba jest nadal projekt który ograniczał wpływy korporacji -
                jaki wrzask się podniósł - można było poczytać w Gazecie Wyborczej.

Jak szukasz taniego notariusza - to szukaj go poza Warszawą. Moi znajomi umowę
                kupna sprzedaży mieszkania zrealizowali w Siedlcach.

Pozdrawiam,
                Norbert

• Gość: Max Re: Tani notariusz IP: *.polkomtel.com.pl 22.10.03, 12:54
                  Dzięki Norbert za odzew - ja też znam ten temat.
                  Tak sie składa że kupiłem mieszkanie od developera z Siedlec i zaproponowali
                  swojego notariusza z Siedlec. Warszawa chyba jest zaraźliwa bo tak sie
                  rozbestwił że to właśnie on ździera na maxa doliczając wszystkie możliwe
                  opłaty! Dlatego szukam jakiegoś przyzwoitego notariusza.
                  • Gość: Test Re: Tani notariusz IP: 212.244.167.* 22.10.03, 13:26
                    Posty odchodzą od pierwotnej kwestii zaznaczonej przez "a". Gdybym nie uważał
                    tego za niewłaściwe zaprosiłbym Was do kanc. z której czerpałem wiedzę w tym
                    temacie, aby wykazać, że jesteście (przepraszam) w błędzie co do "zmowy" i
                    odpowiedzialności. Poza tym zajrzyjcie do książki telefonicznej z roku np. 1995
                    i porównajcie ówczesną liczbę kancelarii do obecnej. Ale wracając do meritum,
                    naprawdę wolę zapłacić owe 7 paczek za "papier" stwierdzający o mojej własności
                    otrzymany po dwóch wizytach w kancelarii niż 6 razy tyle za ganianie po
                    mieszkaniach, z których ponad połowa nie spełnia większości kryteriów podanych
                    w agencji.
                    BTW mnie również (jeszcze w tym roku, mam nadzieję) czeka wizyta u notariusza
                    (niestety nie u tego z rodziny - prawo wyklucza taką mozliwość) po zakupie u
                    dewelopera mieszkania o pow. ponad 200 m2. Bardzo mnie zaboli. Pocieszam się
                    tym, że nie kupiłem tego mieszkania za pośrednictwem agencji. To by dopiero
                    bolało :-((
    • kzajko Re: Tani notariusz 11.01.19, 17:59
      To było całe wieki temu, teraz jest dużo notariuszy i są bardzo konkurencyjni cenowo. Ja polecam Pana Szymona Krzyszczuka, notariusza w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka