Gość: azja PRK 7 - os. Lazurowa II - banki IP: *.ssmb.com 07.03.04, 14:36 Witam wszystkich sąsiadów! Właśnie stawiam swoje pierwsze kroki na naszym forum :) Pod wpływem męża, niejakiego dijkstrii, postanowiłam się też troszkę poudzielać. Wiewiórko, my złożyliśmy dokumenty w PKO BP na Powstańców Śląskich 1 (VII oddział). Wszystko szło gładko do momentu kiedy zapragnęli otrzymać pismo z BRE, że BRE zgadza się na bezobciążeniową sprzedaż konkretnie naszego lokalu. Oczywiście PRK odmówiła dostarczenia takiego dokumentu, jako pozbawionego sensu (i tu się muszę z nimi zgodzić...skoro zdjęli obciążenie z całej działki to co im do lokalu...). Ale dzielnie walczymy dalej. Jutro po 16 powinniśmy dostać ostateczną odpowiedź. Jak będzie pozytywna to możesz spokojnie składać w tym oddziale, ale jak nie to skorzystaj z namiarów maf'a. Z naszych doświadczeń: przestrzegam przed dostarczaniem do banku zbyt wielu dokumentów, mam wrażenie, że analitycy lubią się czegoś czepnąć i poprosić o jakiś dodatkowy papierek. Im więcej im dostarczysz od razu, tym bardziej wydumany będzie ich pomysł. My dawaliśmy w banku zawsze wszystko co udało się nam wyciągnąć od PRK'i, w rezultacie np. w BPH'u poprosili nas o pismo z BRE o terminowości spłat kredytu przez PRK'ę (!), w PKO BP jak wyżej, a w MultiBanku chyba ich zatkało bo nie odezwali się od półtora tygodnia, chociaż na wstępie poinformowali, że do wypłaty kredytu będzie im potrzebne pismo z PRK'i, że ta w przypadku nieukończenia inwestycji zobowiązuje się do zwrotu środków z kredytu (podobno już ktoś dostarczał im takie pismo). Ponadto w MultiBanku powiedziano nam, że to, iż ktoś u nich już dostał kredyt na tę inwestycję nie ma wpływu na nasz wniosek ponieważ nie mają umowy z PRK'ą o przekazywaniu dokumentów między klientami. Dam znać jak nabędę nowe doświadczenia z kolejnymi bankami, chociaż mam nadzieję zakończyć sprawę na PKO BP, ich oferta wydaje się być najkorzystniejsza. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azja Budowa - z ostatniej chwili. IP: 5.1.* / 199.67.140.* 07.03.04, 15:28 Miło mi wszystkich poinformować, że mimo niedzieli praca na budowie wre. W budynku A zdejmują już metalowe podpory dachu, w budynku B trzecie piętro jest już w 1/4 obudowane cegłami a w budynku C, uwaga, uwaga ... WSTAWIAJĄ OKNA !!!! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at kika pytanek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.03.04, 08:29 Mamy już okno w przyszłej kuchni !!!!! :) I kilka pytań ... Jeżeli można wiedzieć : które punkty negocjowaliście albo zmienialiście w umowie ? Ile załączników oprócz standardu wykończenia udało Wam się włączyć do umowy ? Kilka "fachowych" i miłych uwag: -Budowa używała dobrych szalunków - wszystko jest starannie murowane - okna z dobrych profili , z dobrym współczynnikiem przenikania ( nie będziemy tracić energii!!:) ) - od garażu mamy dodatkową izolację cieplną( ważne dla parterowiczów) - własna kotłownia jest tańsza w użytkowaniu , a dzięki temu grzejemy garaż - bud-prof oprotestowany ( może zbudują niższe bloki ) I wiadomość z ostatniej chwili : Z moich obserwacji wynika , że znajdujemy się na szlaku przelotu wron na żerowisko śmieciowe !!! ( letnimi wieczorami może być głośno) Pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: kika pytanek 08.03.04, 09:09 Witamy nowego sąsiada na forum. Rośnie nasza gromadka :))) Jeśli chodzi o nas, to niewiele zmienialiśmy w umowie. Wydawała nam się dobrze zbudowana (tak samo twierdził zresztą prawnik) i dosłownie kilka punktów tylko wprowadzonych zostało, ale żaden z nich jakichś większych zmian nie wprowadzał. Kilka poprawek kosmetycznych i tyle. Jako załącznik do umowy u nas doszedł jeszcze Harmonogram Dyrektywny Budowy - dla naszego świętego spokoju. Mam nadzieję, że wg. tegoż harmonogramu będą szli - a jak na razie idzie im nieźle. Wnioskuje, że jesteś związany/a z budownictwem - cieszy mnie to :), ale jeszcze bardziej cieszą mnie wieści o porządnym wykonaniu budynku. Mam też prośbę o napisanie czegoś więcej o bud-prof - kto ich oprotestował, bo bardzo chętnie się przyłączę do protestu - ni w pięć ni w dziesięć mi taki budynek przed oknami. Poza tym byłem u nich i oglądałem mieszkania 64-rometrowe: trzy pokoje, z czego dwa to tramwaje o wymiarach 5m na 2,52m i 5m 2.48m - ja nie wiem czy ktoś to kupi, bo ścian, jak wynikało z projektu, raczej nie da rady przestawić. Do tego łazienka 3m2. Totalna porażka, więc moze nie uda im się niczego tu wybudować i park tu zrobią. Było by super!!!! (To oczywiście takie moje marzenie) A jeśli chodzi o wrony - niestety potwierdzam. Podczas naszej wczorajszej wizyty na budowie zaatakowały nas - ale chyba nie będzie źle, oby tylko nie "bombardowały" podczas nalotu. Jeśli będą - kupuje wiatrówkę :))) Pozdrawiam i jeszcze raz witam. Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: kika pytanek 08.03.04, 10:13 No cóż, lepiej dwa razy powitać niż wcale :))) idę na kawę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at tia... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.03.04, 11:39 Co dwa powitania to nie jedno ;) ps1. budowę oprotestowalo samo prk ( co też dobrze o nich świadczy ) ps2. Wiatrówkę kupimy "wspólnotowo" ps3. Pozdrawiam Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: PRK 7 - os. Lazurowa II - banki IP: 195.217.253.* 16.07.04, 10:32 Azja, bardzo sie ciesze, ze twoj list znalazlam. Przechodze teraz przez to samo - mam na mysli pismo z BRE, ze godza sie na bezobciazeniowe..... itd. I ten czlowiek, ktory pracuje w biurze sprzedazy mowi mi, ze on pierwsze slyszy, ze cos wymyslam i nikt nie mial takich problemow Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: PRK 7 - os. Lazurowa II - banki 16.07.04, 11:31 Cześć Iza, będę pisał w imieniu Azji, bo nie ma w tej chwili dostępu do netu, a znam sytuację dobrze. Jak pamiętam prosili nas w banku o takie pismo z BRE, ale usłyszeliśmy taką samą odpowiedź - NIE. No i nie otrzymaliśmy takiego pisma. Poza tym w pierwszym etapie sprawa jest już rozwiązana - w KW nie ma już wpisu hipoteki na rzecz BRE, została zniesiona na podstawie pisma z BRE. Nie wiem, czy kupujesz mieszkanie w I czy w II etapie, ale jeśli w pierwszym, to takie pismo jest już niepotrzebne. Nie znam sytuacji w II etapie, więc niewiele ci mogę podpowiedzieć pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: PRK 7 - os. Lazurowa II IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 09.03.04, 08:52 witam -iny wiewiorko wniosek zlozylem w VIII oddziale (pl. bankowy, blekitny wiezowiec, XI pietro ...). jako zalacznik wniosku do udzielenie kredytu stanowily standardowe doksy wymagane przy tego typu operacjach (krs, kw, pozwolenie na budowe, do tego extra dolaczylem oswiadczenie BRE i info. prezesa peerki o bezobciazeniowym podziale ...). suma sumarum po trzech tygodniach od zlozenia doksow bez zadnych problemow podpisalem umowe kredytowa :-) kurczki, bud-prof pod "ostrzalem". no no i to dzieki komu. jesli to prawda to peerka ma w mojej osobie zwolennika (z wiadomej przyczyny hi hi). pozdrawiam maf pssssss at witam w gronie przyszlych sasiadow. info, ktore nam przedstawiasz sa bardzo "budujace" (zwlasza, ze uchodzisz zawodowo z branzy bezposrednio zwiazanej z budownictwem) i mam nadzieje, ze nie jestes tylko postacia wirtualna, czego sobie jaki i innym zainteresowanym zycze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AT Re: PRK 7 - os. Lazurowa II IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.03.04, 11:34 Jestem pełen "real" :) Pozdrawiam . A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dijkstria znalezione na forum... IP: *.citicorp.com 11.03.04, 14:57 to o naszych sąsiadach o BUD-PROFie. Polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: znalezione na forum... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.03.04, 08:39 Cóż . Po przeczytaniu tej tragikomedii w 8 odsłonach BARDZO się cieszę że nasze mieszkania zbuduje PRK7 ... Zastanawia mnie jedynie ,czy rzeczywiście BUD-PROF ma już pozwolenie na budowę ... Bo jeśli tak to plac "działań budowlano-wojennych" pod oknami możemy mieć dość długo ... pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azja Re: znalezione na forum... IP: 5.1.* / 199.67.140.* 12.03.04, 09:09 dijkstria rozmawiał z prawnikiem PRK'i. Mają już decyzję wojewody o wstrzymaniu pozwolenia na budowę dla BUD PROF'u. Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiork Re: znalezione na forum... 12.03.04, 11:37 Nie było mnie jakiś czas na forum a tu tyle się dzieje ... Byłoby super gdyby zablokowali B-P. Ja tam im źle nie życzę, ale niech budują się gdzie indziej. (lektura ich forum była naprawdę interesująca :)) Swoją drogą brawa dla PRK. Mam nadzieję, że wywalczą pozytywne zmiany. Państwo Azja i dijkstria dziękuję za porady bankowe - są bezscenne. Ponieważ oferta PKO BP jest moim zdaniem najlepsza na rynku - wybiorę się do "Błękitnego" at - jesteś bezscennym nabytkiem w naszej gromadce. Jeżeli jeszcze nie podpisałaś umowy ponegocjuj wpisanie do umowy by nie zmieniali Ci ceny po zmianie VAT na artykuły budowlane - można spać spokojniej ... At - jedna rzecz niepokoi mnie w projekcie łazienki. Rura kanalizacyjna jest na przeciwnej stronie ściany. Chciałabym odpły z wanny zrobić dokładnej stronie niż rura kanalizacyjna (czyli ok 2m od odpływu). Myślisz, że to dobry pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AT Re: znalezione na forum... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.03.04, 12:33 Wiewiórko ! Nie wiem czy dokładnie zrozumiałam : wanna jest na ścianie przeciwległej do pionu kanalizacyjnego , około 2m dalej...? Jeżeli wanna jest na stelażu - to żaden problem -mozna ją odrobinę podnieść i tak wyrobić spadek rurki , żeby woda spokojnie spływala. Jednym słowem im wanna ma wyżej odpływ tym łatwiej będzie ją podłączyć . Ale oczywiście musiałabym zobaczyć dokładnie o co chodzi.. Pozdrawiam :)A. ps. Jak sie okaże , że nie zrozumiałam problemu to spróbuj jeszcze raz . ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azja Re: znalezione na forum... IP: *.sbi.com 15.03.04, 10:29 Niestety nasi sąsiedzi z BUD PROF'u zaczęli kopać! Czy oni mogą to robić skoro mają wstrzymane pozwolenie na budowę??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Bud prof - Pozwolenie na budowę IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.03.04, 11:49 Teoretycznie nie mogą . Można by do powiatowego nadzoru budowlanego zadzwonić ... Obadam sprawę . Jednak szczerze mówiąc mam wrażenie , że BUD-PROF wystąpi o tkzw. odstępstwo od przepisów . I nie ukrywam , że z moich doświadczeń wynika , że raczej je dostanie .... ps. zapewne robią to pod przykrywką zabezpieczania placu budowy .... A. Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiork Re: Bud prof - Pozwolenie na budowę 16.03.04, 13:35 Niedobrze... może w PRK będą coś wiedzieć. at - dobrze zrozumiałaś - dokładnie tak jest. Jaki powinnien być najlepszy kąt nachylenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: Bud prof - Pozwolenie na budowę IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.03.04, 14:27 Wiewiórko droga! Przy wannie naprawdę spadek minimalny - 1% wystarczy ( no 1,5 % )- i od czasu do czasu kret do rur. Natomiast przy kibelku to im większy spadek tym lepszy ( 3% min. ,nie dalej niż 1,5m , i trzeba się liczyć z niemożliwością ukrycia rury np w ścianie czy posadzce ) Ps. Procent spadku - 1,5% oznacza , że na 100 cm 1,5 cm do góry :) Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiork Re: Bud prof - Pozwolenie na budowę 17.03.04, 10:27 Teraz już wiem wszystko - dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria postep prac 16.03.04, 14:07 A ja, jak i prawie wszyscy, mam już okno w kuchni :))) Fajnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: postep prac IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 16.03.04, 15:13 witam -iny nawiazujac do tematu bud-profu - dijkstria mam nadzieje ze w twoje jak i w moje okno w kuchni bedzie zagladac slonko :-) czy moze ktos mi powiedzic jak my przyszli sasiedzi bud-profu mozemy wplynac na ich zamiar postawienia nam pod nosem 8 kondygnacyjnego budynku. pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: postep prac IP: *.energis.pl 16.03.04, 15:58 Witam wszystkich serdecznie po dość długiej przerwie... jeszcze nie miszkam u siebie ale z okien mojego M2 widać plac budowy Bud Profu, plac ten został podzielony na jedną dużą i kilka mniejszych działek (ogrodzonych niby płotem)... czy może mnie ktoś oświecić jak wysoki budynek planuje tam wybudować ta firma??? może jest gdzieś na necie projekt budynku??? Denerwuje mnie (delikatnie mówiąc) styl budowlany iwestorów budujących obok PRK7 - wykorzystanie do max przestrzeni z zachowaniem minimum norm... budują tuż przy samej drodze, a więc nie ma mowy żeby zmieścił się tam i trawnik i miejsca postojowe... więc jedno z dwojga: nasi sąsiedzi którzy kupili tam mieszkania będą albo wyprowadzać pieski na nasze trawniki albo parkować na naszych miejscach postojowych??? innego wyjścia nie widzę... pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: postep prac 17.03.04, 09:20 Gość portalu: Kate napisał(a): > Witam wszystkich serdecznie po dość długiej przerwie... jeszcze nie miszkam u > siebie no pamietam, ze mialas sie juz przeprowadzac jakis czas temu ? ale z okien mojego M2 widać plac budowy Bud Profu, plac ten został > podzielony na jedną dużą i kilka mniejszych działek (ogrodzonych niby > płotem)... czy może mnie ktoś oświecić jak wysoki budynek planuje tam wybudować ta firma??? może jest gdzieś na necie projekt budynku??? > Z moich okien też będzie widać budowę bud prof :(. Budynek planują nawet bardzo wysoki w stosunku do naszego - dwa razy większy. Beznadziejnie. Zasłonią nam całą poludniowa strone. Projektu w internecie nigdzie raczej nie ma, ale wiem od maf'a, ze budynki będą miały identyczną formę jak podobne osiedle na Łamanej. Będzie to pięć budynków - cztery po rogach i jeden w środku. > > Denerwuje mnie (delikatnie mówiąc) styl budowlany iwestorów budujących obok > PRK7 - wykorzystanie do max przestrzeni z zachowaniem minimum norm... budują > tuż przy samej drodze, a więc nie ma mowy żeby zmieścił się tam i trawnik i > miejsca postojowe... więc jedno z dwojga: nasi sąsiedzi którzy kupili tam > mieszkania będą albo wyprowadzać pieski na nasze trawniki albo parkować na > naszych miejscach postojowych??? innego wyjścia nie widzę... No niestety, ale tak budują. Budują dla zarobienia jak największej kasy, ale niestety w ten sposób przestają myśleć nad tym, jak będzie wygladała całość po zbudowaniu. Jeśli chodzi o miejsca postojowe, to będą mieli własne garaże na poziomie 0 budynku. A jak zobaczę jakiegoś sr.... pieska przed oknem... Na szczęście mają obecnie wstrzymaną decyzję o pozwoleniu na budowę - poszli po najmniejszej linii oporu, przenosząc plany budowy z Łamanej na tą budowę. Zostali oprotestowani przez PRK i obecnie nie mają pozwolenia na budowę. To akurat mnie cieszy, może wybudują mniejsze bloki i dalej od nas. > pozdrawiam, > Kasia Ja również pozdrawiam. dijkstria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: postep prac IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.03.04, 10:42 Właśnie się dowiedziałam , że w przypadku kiedy firma buduje bez pozwolenia na budowę , wystarczy zadzwonić po straż miejską - oni maja obowiązek sami przeprowadzić postępowanie. W innym przypadku trzeba wystąpić na piśmie do powiatowego inspektora nadzoru .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: postep prac IP: *.energis.pl 17.03.04, 16:20 >no pamietam, ze mialas sie juz przeprowadzac jakis czas temu ? ano miałam ;)) ale brakuje mi jeszcze najważniejszego: mebli kuchennych ;)) >Jeśli chodzi o miejsca postojowe, to będą mieli własne garaże na > poziomie 0 budynku. garaże - fajna sprawa, ale miejsca postojowe tzw "gościnne" powinny być! czarno to widzę... mam okna na pn i wschód... jak mi zabudują wschód to niewiele światła mi zostanie... pozdrawiam, K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Sąsiedzi! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.03.04, 08:11 Byłam wczoraj w peerce i informuję iż : - bud prof nie dość , że nie ma pozwolenia na budowę ( a raczej ma wstrzymane ) , to w dodatku nie poinformował swoich sąsiadów ( czyli prk7 , i Górczewska 228 ) o swojej inwestycji . A istnieje taki obowiązek - po poinformowaniu sąsiadom przysługuje czas 2 tygodni na protesty . Z tego co mówił p.Rafael peerka działa w tej sprawie . Więc bądźmy dobrej myśli :) Wydaje mi się , że jest w inwestycji B-P tyle przekrętów , niedomówień i nieścisłości , że będzie im trudno udowadniać swoje racje . A teraz z zupełnie innej beczki : Kiedy pierwsze sąsiedzkie spotkanko ? W romantycznej scenerii placu budowy , z wronami zawracającymi nad głowami , i przy głosach ciężkiego sprzętu B-P ....:) Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Sąsiedzi! 18.03.04, 08:46 Bud-profu sprawa nadzieją napawa :) Zobaczymy jak się sprawy potoczą. Spotkanie jak najbardziej. Tylko jeśli przy odgłosach cięzkiego sprzetu BudProf, to nieprędko chyba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Sąsiedzi! IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 18.03.04, 10:41 witam -iny jest powod do swietowania. malymi mozolnymi "kroczkami" watek siegnal kolejengo "OS'u". coz, na tym etapie rozwoju watku wskazane jest powoli przymierzyc sie do spotkania jak to sie zwyklo mowic w real'u. propozycja padla ze strony at i nalezy ja zrealizowac drodzy przyszli sasiedzi, bo z wlasnego wyboru wczesniej czy pozniej i tak jestesmy na siebie skazani :-) pozdrawiam maf pssssss czekam na pierwsze propozycje. wg ktorys z weekend'ow bedzie optymalny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at. Re: Sąsiedzi! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 09:51 Sobota 27 marca ? W godzinach przedpołudniowych ? Pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Sąsiedzi! IP: *.wat.edu.pl 19.03.04, 11:13 witam -iny termin i wstepne okreslenie godziny pasuje pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Sąsiedzi! 19.03.04, 13:36 Termin wstępnie akceptuję. Godzina 1100 ? Przed przyszłym wjazdem do garażu podziemnego od ulicy Narwik ? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
margot7 Re: Sąsiedzi! 24.03.04, 15:28 Witam! Mimo, ze nie jestem Wasza bezposrednia sasiadka a jedynie z bloku obok, moze dolacze na spotkanie. Sluze "wesolymi" historiami o pozniejszym zarzadzaniu budynkami PRK7, czyli ukochana administracja i o tym, co bylo nie tak we wczesniejszych budynkach (a wyszlo w praniu w czasie uzytkowania). pozdrawiam, margot Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Sąsiedzi! 24.03.04, 15:41 Ależ oczywiście zapraszamy :) . Ktoś doswiadczony współpracą z PRK sie przyda. :) Bezprośrednia czy nie - zawsze sąsiadka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Prestige, Górczewska 228 sp. z o.o. IP: *.pekao-fs.com.pl 17.05.04, 12:04 Witam mieszkańców osiedla budowanego przez PRK. Bardzo ciekawe i bogate w liczbę wypowiedzi forum. Gratulacje. Wiele osób na forum pisze, że sprawdzało wiele firm i PRK okazała się jedną z najlepszych. Czy ktoś z Was sprawdzał może firmę Górczewska Sp. z o.o., która buduje 2 bloki tuż przy Górczewskiej? Byłabym niezmiernie wdzięczna za wszelkie informacje i opinie. PS. Przepraszam, że "wcinam" się na Wasze forum z pytaniem z trochę innej "beczki" ale po przeczytaniu Waszych postów musiałam skorzystać. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Sąsiedzi! IP: *.wsisiz.edu.pl 19.03.04, 12:23 > Z tego co mówił p.Rafael peerka działa w tej sprawie . Więc bądźmy dobrej > myśli :) Przepraszam że się wcinam w tą sielankową rozmowę "sąsiadów", czy sądziliście że na tym placu, który należy do BUD-PROFu (czyli firmy budowlanej, o czym na pewno PRK7 wiedziało od początku) nie stanie żadna budowla? Czy to nie jest trochę naiwne z Waszej strony? Chyba nie trudno przewidzieć że jak ziemia należy do deveopera, to postawi tam domy. I tak samo nie trudno przewidzieć że nie będą to dwa domeczki jednorodzinne, ale normalne budynki - takie same jak ów deveoper stawiał gdzie indziej. Poza tym kierując się wyborem mieszkania powinno się chyba brać pod uwagę okolice swojego domu i to kto jest właścicielem okolicznych działek. W tym przypadku nie możecie mówić o żadnej niespodziance, a możecie mieć jedynie pretensję do PRK7 że nie kupił tej ziemi na własność i do siebie że naiwnie liczyliście na to że będzie tam park, pomimo że ziemia nie nalezy do PRK7. BUD-PROF buduje swoje domy pomiędzy PRK7 i PRESTIGE (jeśli przekręciłem to przepraszam), które mają zdaje się 8 pięter, w każdym razie więcej niż będą miały budynki BUD-PROFu. I jakoś to nikomu nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Sąsiedzi! IP: *.wat.edu.pl 19.03.04, 13:16 witam -iny szanowny panie jacku prosze o miarkowanie swoich wypowiedzi. nikt z nas nie jest na tyle naiwny i ograniczony w podejmownaiu zyciowych decyzji by liczyc na to, iz na placu obok peerki nie zostanie nic wybudowane. jesli uwaza pan ze zainteresowanie ta sprawa pana dotyczy to prosze o pilnie sledzenie watku. z czasem ustalimy konkretny termin spotkania i moze wtedy przy okazji dobrej woli, wyjasnimy sobie wszelkie watpliwosci by nie opierac sie tylko i wylacznie na ich scinkach. pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Sąsiedzi! 19.03.04, 13:45 Drogi "sąsiedzie", nikt nie liczył na to, że na placu powstanie park - chwytasz za słówka lub nie czytasz całych wypowiedzi. Zachęcam do zapoznania się z treścią całego wątku. Sprawa z bud-profem na głębsze korzenie niż tylko chęć umiejscowienia zamiast bloków parku. Chodzi o to, że Bud-prof od początku działa niezgodnie z prawem, jak również chce postawić bardzo wysokie bloki (6 pięter przy 3-piętrowych PRK). To że prestige buduje 8 piętrowe się zgadza, natomiast powinna być jakaś rozsądna różnica w wysokości bloków. Poza tym zauważ jaka będzie odległość pomiędzy blokami Prestige a Budprof - bite 20 metrów bloki Prestige stoją od końca działki (od strony Bud-Profu) natomiast od naszej strony Bud-prof chce postawić budynki w odległości nawet mniejszej od "naszego budynku". Nikt tu nie jest naiwny ani nie liczył na szczęście. Mimo wszystko - witamy sąsiada. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: Sąsiedzi! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 14:36 Coś mi się wydaje , że p. Jacek to nie nasz sąsiad .... Ale pozwolę sobie na krótki komentarz ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r . " W sprawie warunków technicznych , jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie ." ( Dz.U. Nr 75, poz 690 ) Dział II Rozdział 1 usytuowanie budynków $13 ust.3 " Odległość ,o której mowa w ust.2 pkt1 ( dla obiektów przesłaniających do 35m ) mierzona od przesłanianych okien pomieszczeń mieszkalnych w budynkach wielorodzinnych i pomieszczeń przeznaczonych do zbiorowego pobytu dzieci , nie może być mniejsza niż 20m " Tylko tyle i aż tyle ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: Sąsiedzi! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 14:41 Aż się zagotowałam wewnętrznie .... Pozdrawiam . A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Sąsiedzi! IP: *.wsisiz.edu.pl 19.03.04, 16:04 > że Bud-prof od początku działa niezgodnie z prawem plany BUD-PROFu są zatwierdzone przez architekta, więc 1. budowa została prawnie rozpoczęta na mocy wydanego pozwolenia na budowę 2. sam fakt oprotestowania wcale nie znaczy że budowa jest nielegalna, a jedynie tyle że zgłaszający protest ma zastrzeżenia 3. to że prawnik PRK7 powiedzial ze ma decyzje wojewody o wstrzymaniu budowy (na podstawie wiadomości od Azji z 12.03.2004) nie dokońca się pokrywa z prawdą. W tym tygodniu Alicja (patrz wątek z 17.03.2004 o tytule "BUD-PROF") odwiedziła biuro głównego architekta Warszawy i dowiedziała się, że wojewoda wcale nie cofnął pozwolenia na budowe. Określenie "bardzo wysokie bloki" jest przesadzone. Uznajesz różnicę sześciu i trzech pięter za bardzo dużą, natomiast osiem i sześć już za normalną? >> "[..] od naszej strony Bud-prof chce postawić budynki w odległości nawet mniejszej [...]" niż 20 m Nie mierzyłem tego, ale na oko to rzeczywiście nie wyglądało na więcej niż 10 metrów. Zastanawiam się w takim razie gdzie główny architekt miał oczy, jak zatwierdzał pozwolenie dla BUD-PROFu. Rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. przywołane przez "at" (dostępne na stronach ABC www.abc.com.pl/serwis/du/2002/0690.htm) zmusza mnie do odwiedzenia budowy i własnoręcznego zmierzenia spornej odległości. Ja również uważam że budowanie 3 metry "przed nosem" nie jest najlepszym rozwiązaniem, ani dla PRK7 ani dla BUD-PROFu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dijkstria Re: Sąsiedzi! IP: *.citicorp.com 19.03.04, 17:47 Jacku, ale pozwolenie zostało wstrzymane, natomiast Bud-prof jak gdyby nigdy nic się tym nie przejmuje i doły kopie. Moze przesadziłem z tym "od początku", ale teraz napewno budowa nie powinna się toczyć. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dijkstria Re: Sąsiedzi! IP: *.citicorp.com 19.03.04, 17:49 A bo sie też zagotowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Sąsiedzi! IP: *.LinCom.waw.pl / 62.233.167.* 20.03.04, 18:23 No cały czas usiłuję Wam przekazać że BUD-PROF buduje legalnie. Pozwolenie na budowe wcale nie jest cofnięte. Odleglosc BUD-PROFu od PRK7 wynosila 19.3 m po zgloszeniu protestu wynosi dokladnie 20 m. (Nie bylo ani nie ma mowy o nielegalnej budowie.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: Sąsiedzi! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.04, 11:22 Mam wrażenie , że sąsiedzi z BP nie zauważają faktu , że to co niedobre dla nas ( odległość ) jest też niedobre dla nich ... Ale ponieważ nie chcę sobie psuć humoru po tym jak wczoraj zobaczyłam , że MAM JUŻ OKNO W DUŻYM POKOJU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! , przejdę do o wiele milszego tematu . Spotkanie w sobotę 28 marca o 11.00 JAK NAJBARDZIEJ !!!! Będę trzymała w ręku , no powiedzmy czerwoną poziomicę ....:) dla rozpoznania oczywiście . Pozdrawiam wiosennie . AT Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Sąsiedzi! 22.03.04, 11:56 W sobotę będzie 27 marca :) Chyba naprawdę jesteś szczęśliwa z tego okna w dużym pokoju. Ciekawe czy ja już mam... punkt 1100 zbiorka ma się rozumieć. do zobaczyska :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiork Re: Sąsiedzi! 22.03.04, 13:13 No to ominęło mnie sąsiedzkie spotkanko. Jak się udało? Wszyscy mają już okna? :) Jakieś zmiany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: Sąsiedzi! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.03.04, 14:01 Nic Cię wiewiórko nie ominęło . 27 marca przed nami !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dijkstria Re: Sąsiedzi! IP: *.citicorp.com 22.03.04, 15:02 Nic cię nie ominęło. 27 marca szukaj grupki ludzi, wśród których at trzyma czerwoną poziomicę :))) pozdr. dijkstria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Sąsiedzi! IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 23.03.04, 08:27 witam -iny wiadomosc dla wszystkich: jestesmy umowieni na 27.03 o 11.00 przy budowie peerki wiadomosc dla at: chcialbym skomunikowac sie z toba w przedmiotowej sprawie (dot. min. sobotniego spotkania). prosze o namiary przez poczte na adres mafco@wp.pl wiadomosc dla sz.p. jacka: demokoracja i wolny kraj... ale, wydaje mi sie p. jacku, ze chyba nadszedl czas poszukac sobie przyjaciol, bo aprobaty dla pana osoby tu pan nie uwidzi pozdrawiam wszystkich -1 osoba ;-) maf Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Sąsiedzi! 30.03.04, 11:11 No co jest sąsiedzi ? Po spotkaniu już nikt do nikogo się nie odezwie ? :))) Może jakieś news'y z budowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Sąsiedzi! IP: *.wat.edu.pl 30.03.04, 12:04 witam -iny hm, cos w tym jest. dobrze, ze udalo sie na wreszcie spotakac. szczegolne dzieki dla margot (obecni na spotkaniu wiedza za co, hi hi). at, udalo ci sie dodzwonic do g. architekta? pozdrawiam i czekam na wiadomosci maf Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: PRK 7 - os. Lazurowa II 24.03.04, 09:34 Witam, podobno można się już umawiać na wejścia na budowę :) ja niebawem to uczynię. pozdr. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nejber Re: PRK 7 - os. Lazurowa II IP: *.centrala.hoop / *.hoop.pl 30.03.04, 13:43 WITAM jestem Waszym potencjalnym nowym sąsiadem, obecnie na etapie negocjacji umowy mam pytanie - czy ktokolwiek z Was przy negocjowaniu harmonogramu spłat poruszał kwestię ostatniej raty wiekszosc developerow zyczy sobie ostatnia rate 10% przy odbiorze kluczy w prk ostatnia rata nie dosc ze jest na symbolicznie smieszna kwote, to jeszcze nie jest w zaden sposob powiazana z oddaniem mieszkania / odbiorem kluczy ???!!! czy ktokolwiek z Was zmienial cos w tej kwestii? kolejne - nie doczytalem sie na forum kwestii zwiazanych z oplatami za zmiany w projekcie (poza gniazdkiem za 50 PLN) czy chodzi tu o gniazdko z pradem czy o tv / telefon równiez? nie wiem co z pozwoleniem na wchodzenie na budowe-w ostatnia sobote 27 III kategorycznie mi odmowiono pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: PRK 7 - os. Lazurowa II 30.03.04, 15:48 Witamy, witamy, 1. Oczywiśncie ze była poruszana. Była poruszana jak najbardziej. My np. mamy ostatnią wpłatę do zapłaty na 7 dni przed odbiorem technicznym. wysokośc wpłaty to chyba 10 % (ale nie jestem pewny - musiałbym zerknąć do umowy) 2. Kosztów nie ma żadnych za zmianę, tak przynajmniej było w naszym przypadku. Z tym że przynieśliśmy gotowy projekt. Kwota 50 zł odnosi się (chyba) do gniazda el. Jeśli chodzi o wejścia na budowę - w sobotę mogło nie być kierownika budowy, a bez niego nie wejdziesz na budowę - najlepiej zadzwonić do biura sprzedaży przed potencjalną wizytą i się wcześniej umówić. Tu chyba grają dużą rolę względy bezpieczeństwa. POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nejber Re: PRK 7 - os. Lazurowa II IP: *.nask.waw.pl 30.03.04, 16:04 Dziekuje za informacje. A jesli chodzi o wejscia na budowe - bylem w piatek (nie sobota!). Handlowiec rozmawial przez telefon z kierownikiem budowy, przy mnie. Jednakze Szanowny Pan kierownik kategorycznie odmowil, ze wzgledow bezpieczenstwa. Handlowiec dodal, ze w tej sytuacji raczej nie beda praktykowac wprowadzania potencjalnych klientow na teren budowy do czasu zakonczenia inwestycji. Troche mnie to dziwi?! milego popoludnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: PRK 7 - os. Lazurowa II IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 01.04.04, 10:56 witam -iny nejber napisał(a): > mam pytanie - czy ktokolwiek z Was przy negocjowaniu harmonogramu spłat > poruszał kwestię ostatniej raty > wiekszosc developerow zyczy sobie ostatnia rate 10% przy odbiorze kluczy > w prk ostatnia rata nie dosc ze jest na symbolicznie smieszna kwote, to > jeszcze nie jest w zaden sposob powiazana z oddaniem mieszkania / odbiorem > kluczy ???!!! > czy ktokolwiek z Was zmienial cos w tej kwestii? odp.: nie wiem jak jest w innych firmach i jak sprawy platnosci uregulowali sasiedzi, ale w moim przypadku ostatnia rata jest rzeczywiscie proporcjonalnie do ceny lokalu niska > kolejne - nie doczytalem sie na forum kwestii zwiazanych z oplatami za zmiany w projekcie (poza gniazdkiem za 50 PLN) czy chodzi tu o gniazdko z pradem czy o > tv / telefon równiez? odp.: zmiany w projekcie sa darmowe o ile wykonasz je sam zgodnie z litera prawa budowlanego. ponosisz jedynie koszta zwiazane z realizacja zmian projektu w przypadku, gdy zmiany te przewyzszaja finansowo kosztorys standardowych prac. - Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Aktualizacja informacji o budowie... 01.04.04, 07:57 Yellow, Przy budynku C (twój at :) ) stawiają rusztowania, więc nie wiem, czy czasami nie będą brali się za ocieplanie budynku. okien balkonowych jeszcze nie wstawiają. Jeśli ktoś chciałby odebrać faktury za dokonane wpłaty za marzec - jeszcze nie są podpisane przez prezesa. i tyle aktualizacji. pozdroofka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: Aktualizacja informacji o budowie... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.04.04, 08:23 dziękuję , dziękuję!!!! Super informacje ! Polecę sprawdzić niedługo . Ps.Bud- Prof buduje 4 piętrowce ! Prima Aprilis .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: Aktualizacja informacji o budowie... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.04.04, 10:48 A pani Ela to powiedziała , że mogliśmy w sobotę wejść na budowę wszyscy razem . A myśmy nie pomyśleli kurczę blade ... No nic następnym razem . Ps. Pozdrowienia dla p.Eli :) i dla wszystkich kochanych forumowiczów oczywiście również . Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Szybko budują , szybko! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.04.04, 11:32 Mam cynk , że w listopadzie skończą . A nie w grudniu . :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Szybko budują , szybko! IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 01.04.04, 12:22 witam -iny at, przypominam: dzis 01.04.'04 :-) pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dijkstria Re: Szybko budują , szybko! IP: *.citicorp.com 01.04.04, 14:24 A ja się dałem nabrać :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: Szybko budują , szybko! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.04.04, 14:38 Ale ja się nie zgrywam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Szybko budują , szybko! 01.04.04, 15:23 No i się zkołowałem... Jak jutro to powtórzysz, to uwierzę, że to nie Prima... bo teraz to tak 50/50. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: Szybko budują , szybko! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.04.04, 08:11 Nie prima , kurczę !!!! Piotr mój zadzwonił wczoraj w sprawie faktury i p.Ela mu powiedziała , że w listopadzie !!!! Niedowierki jakieś mi się trafiły ...:) Pozdrawiam przedświątecznie A.T Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Szybko budują , szybko! 02.04.04, 10:49 NO teraz to co innego. :)) Ale za wcześnie jeszcze na takie stwierdzenia. Poczekam, aż trochę więcej wybudują. I czy wytrzymają tempo. Chociaż też bym chciał, zeby skończyli w listopadzie. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azja Re: Szybko budują , szybko! IP: 5.1.* / 199.67.140.* 02.04.04, 12:10 Mam nadzieję, że tak będzie. Muszą w końcu jeszcze przyspieszyć skoro zaczynają już sprzedaż II etapu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azja Raport z budowy :) IP: *.ssmb.com 05.04.04, 11:19 Odwiedziliśmy budowę w niedzielę. Aniu, masz już drzwi balkonowe !!! (jeżeli na dobre mieszkanie spojrzałam, parter, pierwsze okna od prawej strony, od południa). A od strony północnej wstawiają już te wielkie okna w kawalerkach! Bardzo ładnie to wygląda. Ustawili kawałek rusztowań przy bloku C ale zamiast nas, styropianem zaczęli obkładać domki i wstawiają w nich okna balkonowe. Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiork Re: Raport z budowy :) 05.04.04, 16:49 Czołem wszystkim po przerwie. Jak zwykle dużo się działo. Ja również byłam w niedzielę na budowie - oprócz pięknych ścian i pojawiających się gdzieniegdzie okien zaoważyłam jedną niepokojącą rzecz - w bloku A (najbliższym Lazurowej) na pierwszym piętrze słupek balkonowy (od strony segmentów) przypomina literę C. Może miałam omany wzrokowe, ale bardzo mi się to nie spodobało. Miałam ochotę przyjrzeć się z bliska ale "sympatyczny" piesek skutecznie znichęcał do niepowołanych wizyt. Mam nadzieję, że ta krzywizna była tylko efektem fatamorgany i nie ma żadnych innych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: Raport z budowy :) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.04.04, 09:34 A ja niestety nie byłam na budowie .... Ale w tym tygodniu na pewno odwiedzę . I w związku z tym " nielegalne" pytanko : jak Wy tam włazicie kochani .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at WESOŁYCH ŚWIĄT!!!!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.04.04, 14:14 Wszystkiego najlepszego kochanym sąsiadom z okazji Wielkiejnocy . Pozdrawiam Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: WESOŁYCH ŚWIĄT!!!!!!!!! 09.04.04, 08:51 Ja tylko chciałem się dołączyć - Zdrowych i Wesołych Świąt oraz Mokrego Dyngusa Michał Odpowiedz Link Zgłoś
margot7 Re: WESOŁYCH ŚWIĄT!!!!!!!!! 09.04.04, 10:20 Ja również życzę Wam wszystkim Radosnych Świąt!!! pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: WESOŁYCH ŚWIĄT!!!!!!!!! 13.04.04, 12:59 Witam, Jak tam sąsiedzi po swiętach ? Nikt się nie przejadł ? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at :) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 14:51 Świeta, święta i po talii ... Buzia! Odpowiedz Link Zgłoś
filip_mrozny PRK7-Lazurowa II - dołącza II Etap! 14.04.04, 01:52 Witam wszystkich! Ostatnio podczytujemy sobie Wasze dyskusje w tym temacie, ponieważ sami zainteresowaliśmy się II etapem inwestycji PRK7, a konkretnie planowanymi segmentami. Zarezerwowaliśmy już sobie jeden z domków a na dniach mamy zamiar negocjować umowę. Jesteśmy zatem w zasadzie w początkowej fazie rozowjowej w porównaniu z szacownym gronem tutaj, aczkolwiek i tak dużo już się od Was dowiedzieliśmy. Mam nadzieję dalej korzystać z Waszych pionierskich odkryć ;-), uwag i porad... Cały czas dotychczas była mowa o mieszkaniach a może znajdzie się na forum także ktoś kto wojuje w temacie domków jednorodzinnych? Tak nieśmiało pytam... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: PRK7-Lazurowa II - dołącza II Etap! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.04.04, 08:23 Pozdrawiamy serdecznie wszystkich peerkowiczów drugoetapowców !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: PRK7-Lazurowa II - dołącza II Etap! 14.04.04, 08:32 No witamy, witamy, fajnie, że zaczynają już drugi etap, bo świadczy to o tym, że zamierzają w miare wcześnie skończyć I etap... Powinno powstać takie forum, podobno I etap cały sprzedany... Odpowiedz Link Zgłoś
filip_mrozny Re: PRK7-Lazurowa II - dołącza II Etap! 14.04.04, 23:51 No widzę, że temat Bud-Profu jest mocno gorący i nie schodzi z tapety - musieli wam nieźle nastąpić na odcisk. Życzę powodzenia w tej materii. Ja z kolei dzisiaj poczytałam sobie trochę o słynnych "TBS"ach, które są i mają być rozbudowywane w sąsiedztwie, i dopiero teraz dowiedziałam się co to w ogóle jest. To są w zasadzie budynki komunalne pod wynajem dla osób o określonych (czytaj: niskich) dochodach , tzw.czynszówki. Odkrycie! Generalnie pachnie to grubym przekrętem: gminna spółka non-profit, ustawa o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego, preferencyjne kredyty z Krajowego Funduszu Mieszkaniowego, wskazywanie najemców do zasiedlenia, no wiadomo o co chodzi. Mnie zresztą sam przekręt niczym nie wadzi, byleby tylko wypalił i osłonił mnie nieco bardziej od tej cholernej autostardy (przepraszam za mój egoizm aczkolwiek jest szczery...;-). Temat mnie dziś trochę wciągnął, bo szukałam informacji o inwestycjach po drugiej stronie Pełczyńskiego, co by pocieszyć się trochę, że nie jest tak źle z tą odległością do trasy. Współczułam na początku już tym nieświadomym biedakom, co to kupią mieszkania w następnych etapach TBSu - z romantycznym widokiem na 6 pasów jezdni, a tymczasem to mają być po prostu mieszkania czynszowe z przydziału. No i masz tu babo placek. Zabudowa Pełczyńsiego pewnie będzie, ale za to feler się następny znalazł. No bo kto tam będzie mieszkał? Ofiary wszelkiego rodzaju eksmisji? Społeczność chyba taka sobie, a przynajmniej takie mam teraz pierwsze myśli i spostrzeżenia. Już panikuję, że zrobi nam się druga "Ząbkowska" pod oknami. Mam nadzieję się mylić. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka76 Re: PRK7-Lazurowa II - dołącza II Etap! 18.04.04, 19:58 Witam. Mogę uspokoić, mieszkańcami bloków budowanych przez tbs-y są normalni ludzie, którzy wpłacili około 30% wartości mieszkania i zostali najemcami. Są również lokatorzy skierowani przez miasto, ale osoby te muszą spełniać określone warunki finansowe, tzn mieć również odpowiednie dochody, pozwalające na płacenie wyższego niż w mieszkaniu własnościowym czynszu. Także spokojna głowa... Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: PRK7-Lazurowa II - dołącza II Etap! 19.04.04, 09:00 No właśnie, z tego co pamiętam, to w TBSach płaci się czynsz + koszty kredytu zaciągniętego przez właściciela TBS (tak jakoś chyba to jest). Koszty nie są małe. Ja tam jestem spokojny... Odpowiedz Link Zgłoś
filip_mrozny Re: PRK7-Lazurowa II - dołącza II Etap! 19.04.04, 11:33 Tak, ja też się już uspokoiłam. Podejrzałam sobie także forum TBSiaków i zrobiło mi się "normalnie" na duszy. Nie powinno być źle. To strona internetowa budownictwa społecznego wprowadziła ten zamęt w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Sprawa BUD-PROF 14.04.04, 08:58 No i się dowiedziałem... sprawa w tej chwili wygląda tak, że wniosek wpłynął do Inspektora Nadzoru Budowlanego w zeszłym tygodniu i czekają. Podobno ma to trwać ok. miesiąca. W tej chwili robią też ekspertyzę tej inwestycji i jej wpływu na nasze bloki. Jak się dowiedziałem, sprawa sięga głębiej niż mi się wydawało. Chodzi dodatkowo o 1) odprowadzenie wód opadowych, gdzie, jak podejrzewa peerka, nie są odprowadzone i mogą po prostu ściekach na naszą działkę, 2) odprowadzanie spalin z garażu podziemnego - jest mechaniczne, ale muszą sprawdzić czy mieści się w granicach normy. Dodatkowo - odsunęli się od naszej działki do odległości przewidzianej pr. bud., ale musieli przesunąć się w stronę inwestycji Prestige (ciekawe co oni na to - może wziąć ich w ogień krzyżowy ?). Ale jeśli przesunęli umiejscowienie budynków na działce, to znaczy, że obecnie budują niezgodnie z projektem, bo dokonali zmian względem projektu, na który zostało wydane pozwolenie. Na razie czekamy, ale co jakiś czas będę starał się zdobywać informacje i pisać w tej sprawie. pozdr. P.S. Planują dalsze interwencje - jeśli nie wyjdzie z Inspektorem oraz przeprowadzone ekspertyzy będą pomyślne (dla nas) to planują postępowanie administracyjne :). Gdybym tylko mógł ich jakoś wspomóc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Sprawa BUD-PROF IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 14.04.04, 11:01 witam -iny dijkstria pytanka: podaj prosze zrodlo iformacji oraz kto jest autorem wniosku do inspektora nadzoru? moze udalo ci sie rowniez ustalic kto wykonuje ekspertyze? a tak przy okazji wiesz cos na temat "losow" wniosku zlozonego do wojewody (nawiazuje do pism, ktore ci przekazalem na spotkaniu). pozdrawiam maf psssssss no to robi sie ciekawie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Sprawa BUD-PROF 14.04.04, 13:25 Witam, Niestety wynik rozpatrzenia wniosku złożonego do wojewody jest dla nas niekorzystny. Wojewoda odrzucił wniosek o uchylenie pozwolenia na budowę, ale podobno źle postąpił i dlatego PRK7 złożyło kolejny wniosek, tym razem do Inspektora Nadzoru ze względu na błędy popełnione przez wojewodę przy rozpatrywaniu wniosku jw. Autorem wniosku do inspektora jest (chyba) PRK7 Nieruchomości. Nie wiem kto wykonuje ekspertyzę, ale napewno jest to niezależny rzeczoznawca, który podobno zna się na rzeczy. I tak jak pisałem od wyniku ekspertyz zależy czy wejdą na drogę administracyjną. Do tej pory nie mogli sprawdzić wszystkich danych (stopień zasłonięcia naszych budynków, ilość wywiewanych z garażu spalin w naszą stronę) bo nie mieli przekazanego z BUD-PROF projektu i nie mogli się z nim zapoznać. Na razie jesteśmy zmuszeni do czekania na wynik rozpatrywania wniosku u Inspektora oraz na wyniki ekspertyzy. pozdr. Detektyw Dijkstria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Sprawa BUD-PROF IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 14.04.04, 15:09 witam -iny dzieki serdeczne za infor. jazda jak u owsiaka - bez trzymanki. pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: Sprawa BUD-PROF IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.04.04, 08:18 Detektyw terenowy at informuje co następuje : - od Pełczyńskiego juz prawie wszystkie domki podocieplane i z oknami , a sama droga jest modernizowana ( jak informuje napis na tablicy informacyjnej) - U sąsiadów zza płota ruch raczej mały ....Ale za to wzmocnione ogrodzenie ! - Właściwie wszystkie sekcje oboknowane ( uokiennione ?). - Pies budowy nakarmiony ( widziałam ) . - Złożono dźwig . Pozdrawiam serdecznie at security Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azja Re: Sprawa BUD-PROF IP: *.sbi.com 15.04.04, 09:16 Jak to? Czyżby były już wstawione okna balkonowe? A przy naszej ostatniej wizycie p. Ela powiedziała, że zaczynają robić instalacje wewnętrzne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C Re: Sprawa BUD-PROF IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.04, 14:09 Okna balkonowe od strony północnej są wstawione wszędzie tam, gdzie skończono budować ścianki działowe. W budynku C jest już kilka mieszkań ze ściankami i rozprowadzoną instalacją elektryczną, założone są rynny, a rusztowanie minęło narożnik i zaczyna obejmować ścianę południową. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiork Re: Sprawa BUD-PROF 20.04.04, 12:56 Coś nowego na froncie? Oglądaliście może mieszkania w środku - na co warto zwrócić uwagę? Kiedy najłatwej uzyskać dostęp do "zwiedzania"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: Sprawa BUD-PROF IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.04.04, 13:45 Więc: - zwiedzanie w środku dopiero od maja . - sekcja C już ocieplona od wschodu ( :)))))))))))))))))) ) - co jak widać mnie cieszy ! - następuje zmiana numeru konta i będziemy wpłacać na fundusz powierniczy , co też cieszy ! Pozdrawiam serdecznie A.T Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Sprawa BUD-PROF IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 20.04.04, 15:09 witam -iny at o co w tym biega, cytuje: > - następuje zmiana numeru konta i będziemy wpłacać na fundusz powierniczy , co też cieszy! pozdrawiam maf psssssss widzieliscie na stronie www peerki propozycje kolejnych mieszkan w II etapie? Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Sprawa BUD-PROF 20.04.04, 15:45 Fundusz powierniczy to takie fajne urządzenie finansowe, że my wpłacamy pieniądze na specjalne konto, w którym deweloper zawarł umowę o rachunek powierniczy. I teraz, w zależności od warunków umowy, deweloper: - albo będzie dostawał pieniądze po udokumentowaniu jakiegoś etapu budowy - dostanie pieniądze po wybudowaniu całej inwestycji. Bardzo dobre zabezpieczenie, gdyż w przypadku jeśli deweloper upadnie, to nie dostanie pieniędzy zgromadzonych na rachunku, tylko zostaną zwrócone wpłacającym. Z tego co pamiętam to PRK negocjowała chyba z BOŚ, ale jednocześnie chciała wziąć kredyt pod zabezpieczenie środków wpłacanych na rachunek powierniczy. Trzeba by zobaczyć umowę rachunku powierniczego. Ale i tak lepsze niż wpłacanie bezpośrednio na rachunek bieżący dewelopera. Tak to mniej więcej chyba funkcjonuje. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azja Re: Sprawa BUD-PROF IP: *.sbi.com 20.04.04, 13:50 Nam jeszcze nie udało się dostać do mieszkania ale z informacji od p.Eleonory wynika, że można umówić się tylko wtedy gdy będzie w biurze ona, Rafael lub ten ichni inspektor. Jedna z tych osób idzie z Tobą na budowę ale ważne jest, że w biurze musi zawsze zostać jeden ze sprzedawców (Ela lub Rafael). Podobno najlepiej umawiać się przed 15.00. w dni robocze bo po tej godzinie zostaje już tylko jedna osoba w biurze. Jeżeli masz już wszystkie okna w mieszkaniu to warto iść, na 70% masz już ścianki działowe. Inaczej chyba nie ma jeszcze po co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: Sprawa BUD-PROF IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.04.04, 07:54 To już kolega Dijkstria wszystko wyjaśnił jeżeli chodzi o fundusz . Teraz tylko trzeba podpisać aneks do umowy . Pozdrawiam A.T Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Sprawa BUD-PROF IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 21.04.04, 09:05 witam -iny dzieki serdeczne za wyjasnienie tematu. teraz rozumiem wasze zadowolenie - ma to wszystko rece i nogi :-). pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiork Re: Sprawa BUD-PROF 23.04.04, 12:37 Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale powstało nowe forum przyszłych sąsiadów z segmentów. Poruszają całkiem ciekawie sprawę trasy A2. Polecam lekturę. Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Sprawa BUD-PROF 26.04.04, 15:02 Drodzy sąsiedzi, jak będziecie mieli chwilkę - zajrzyjcie tu. Naprawdę warto :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: Sprawa BUD-PROF IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.04.04, 15:52 No nieźle. Cooooraz lepiej . No ale cóż - można się tego było spodziewać :) Ps : Dijkstria , jak się robi , żeby napisik był czerwony i się otwierało gdzie indziej ...:)))))) Pozdrowienia dla pani Azji Dijkstriowej swoją drogą . I wszystkich sąsiadów oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Sprawa BUD-PROF 28.04.04, 09:47 Gość portalu: at napisał(a): > No nieźle. Cooooraz lepiej . No ale cóż - można się tego było spodziewać :) > Ps : Dijkstria , jak się robi , żeby napisik był czerwony i się otwierało gdzie > > indziej ...:)))))) > Pozdrowienia dla pani Azji Dijkstriowej swoją drogą . I wszystkich sąsiadów > oczywiście. no to tak <a href="adres" target="_miejsce">nazwa</a> gdzie: adres - wpisujesz adres forum miejsce - wskazujesz gdzie ma się otworzyć: blank-nowe okno; top-to samo okno, nazwa - tutaj będzie to czerwone podkreślone, o które ci chodziło. czyli np. <a href="forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=106" target="_blank">Forum deweloperzy</a> powinno otworzyć forum deweloperzy w nowym oknie, ale nie sprawdzałem na tym forum dzialania własciwości "target" więc nie jestem do końca pewien. Ale można to sprawdzić oczywiście. Poniżej dwa linki, jeden ma polecenie otwarcia się w nowym oknie (1) drugi przeladowania w tej samej stronie (2) 1. <a href="forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=106" target="_blank">Forum deweloperzy</a> 2. <a href="forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=106" target="_top">Forum deweloperzy</a> I tyle z architektury html :) Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria A co tam, Panie, na budowie słychać... 26.04.04, 08:14 Na dzień dobry chciałem zaznaczyć że już brakuje tylko 2-3 okien balkonowych w naszym budynku - ja już mam :). Fajnie, jeszcze tylko okno w małym pokoju i wszystkie będą w komplecie. Podejrzewam rownież, że mam już ścianki działowe, bo zlikwidowali miejsce którym dostarczali i cegły i zaprawę... Muszę się tam wybrać i obejrzeć. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: A co tam, Panie, na budowie słychać... IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 28.04.04, 09:09 witam -iny fakt, we wszystkich mieszkaniach nie ma jeszcze wstawionych wszystkich okien. w moim lokalu brakuje jeszcze jednego okna i drzwi balkonowych. sa natomiast wszystkie sciany dzialowe - wiem bo bylem i wiedzialem :-) hi hi. ucinajac leb spekulacjom odnosnie odleglosci przyszlej niedoszlej trasy szybkiego ruchu. dokonalem wczoraj pomiaru odleglosci (domowymi sposobami) i odleglosc od torow kolejowych (czyli przewidzianej lokalizacji przyszlej trasy) do wysokosci nowobudowanych blokow (nie segmentow) mierzac po ulicy lazurowej (czy tez kaliskiego) wynosi 200 +/-10[m]. dla wtajemniczonych parametry urzadzenia pomiarowego: komputer pokladowy cc-ed300 cateye enduro 8 zaimplemenotwany na author equipe basic; :-)). pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: A co tam, Panie, na budowie słychać... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.04.04, 09:47 ja podobny zaimplementowałam na wheeler leg edition ..... Byłam na budowie - moje mieszkanie jest PIĘĘĘKNEEEE..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam serdecznie . Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: A co tam, Panie, na budowie słychać... 30.04.04, 11:53 8 maja (sobota) umówiliśmy się na zwiedzanie mieszkania. Może zrobimy wtedy nasze spotkanie i wejdziemy większa grupą ? Co na to sąsiedzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: A co tam, Panie, na budowie słychać... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.05.04, 07:58 Z miłą chęcią ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: A co tam, Panie, na budowie słychać... IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 05.05.04, 08:09 witam -iny niestety w ten weekend nie dam rady pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: A co tam, Panie, na budowie słychać... 05.05.04, 09:06 Maf, wylamujesz się ? :) Jeszcze nie znam godziny, bo musze to ustalic z p. Elą, ale będzie to 10 lub 11. Tak przynajmniej wstępnie ustalałem. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: A co tam, Panie, na budowie słychać... IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 05.05.04, 12:42 witam -iny dijkstria ---> na to wyglada, ze sie wylamuje ;-), ale postaram sie przeorganizowac swoj plan weekendowy tak, by spotkac sie z wami i wspolnie zobaczyc to o co usilnie zabiegamy. pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dijkstria Re: A co tam, Panie, na budowie słychać... IP: *.citicorp.com 05.05.04, 13:09 spoko :) jak juz ustale godzine spotkania to dam znać. Być może będzie wiecej nas, bo, jak mówiła p. Ela, to chce zebrać więcej osób na raz. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: A co tam, Panie, na budowie słychać... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.04, 08:04 Będę jak już mówiłam . Nie wyłamujcie się sąsiedzi :)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: A co tam, Panie, na budowie słychać... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.04, 09:13 Wpadłam we własne sidła . Być może będę musiała się wyłamać .... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dijkstria Re: A co tam, Panie, na budowie słychać... IP: *.citicorp.com 06.05.04, 12:40 No proszę... to pojdziemy sami, o.. ;) W takim razie na następne spotkanie umówimy się już w Kampinosie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: A co tam, Panie, na budowie słychać... IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 07.05.04, 10:32 witam -iny dijkstria na ktora h wstepnie jestescie umowieni?? pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dijkstria Re: A co tam, Panie, na budowie słychać... IP: *.citicorp.com 10.05.04, 08:43 Yellow, Byłem w piątek, a w związku z tym że nie mogliscie przyjechać na sobotę - więc odwołałem alarm w PRK. Zresztą i tak nie było co oglądać - ściany dopiero być może powstają jak sie okazało. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiork Re: A co tam, Panie, na budowie słychać... 12.05.04, 11:02 Ile Wam policzyli za zmiany? Dosyć dużo, choć przecież podawali. tylko z opisu trudno coś zrozumieć... Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: A co tam, Panie, na budowie słychać... 13.05.04, 09:13 witam, byłem dziś na budowie obejrzeć sowje mieszkanie z postawionymi ścianami wewnętrznymi - wygląda przepięknie. Co prawda nie wszystkie jeszcze stoją - ale jest naprawdę piękne. Jak juz postawią wszystkie to się wybiorę jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf cos dla joli IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 17.05.04, 12:58 witam -iny napisala: jola 17.05.2004 12:04 "Witam mieszkańców osiedla budowanego przez PRK. Bardzo ciekawe i bogate w liczbę wypowiedzi forum. Gratulacje. Wiele osób na forum pisze, że sprawdzało wiele firm i PRK okazała się jedną z najlepszych. Czy ktoś z Was sprawdzał może firmę Górczewska Sp. z o.o., która buduje 2 bloki tuż przy Górczewskiej? Byłabym niezmiernie wdzięczna za wszelkie informacje i opinie..." niestety nie moge ci nic w tym temacie podopowiedziec. dla mnie ta inwestycja jest ciut za blisko gorczewskiej, wiec z definicji ja pominalem. pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dijkstria Re: cos dla joli IP: *.citicorp.com 17.05.04, 13:10 Ja się interesowałem, ale zrezygnowałem ze względu na niepochlebne opinie panów prezesów, a w zasadzie o nich. Ale szczegółów nie pamietam, bo to dawno było. zresztą górczewska 228 ma swoje forum "Górczewska 228"-Prestige-szukamy sąsiadów! pozdr. ps. przypomniałem sobie, że tam były jakieś zawirowania z gruntem. Pamiętam że dostałem chyba 5 papierków na udokumentowanie własności gruntu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at nowości z budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 07:54 Otynkowali nam wschodnią flankę ! Z ostatniej chwili : w drzewach koło Tesco mieszkają słowiki !!! Pozdrawiam At Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiewiórka Re: cos dla joli IP: *.zapora / 212.160.172.* 24.05.04, 13:28 Sąsiedzi! Co się z Wami dzieje!? :) Mieliśmy nie spadać z "Rozkładówki"! :) A propos "Górczewska 228 Presige" - poruszyli ciekawy wątek momentu założenia wspólnoty i wysokości czynszu. Myślę, że już czas, by powoli zająć się u nas tym tematem... Odpowiedz Link Zgłoś
margot7 doswiadczenia z budowania wspolnoty... 24.05.04, 16:09 Witam, Tak sobie czasem czytam jak sie juz bardzo cieszycie, ze chatki stoja a mnie rowniez milo bo skoncza sie halasy z budowy :-D A tak powazniej, budowanie wspolnoty okazuje sie czasem procesem dlugotrwalym i przynoszacym problemy rodem z poziomu pierwszej klasy szkoly podstawowej ( w stylu "bo on mi zabral kredki"). Moj blok + wybudowane Gorczewska 228 maja oswietlenie (latarnie) zaprojektowane jako calosc. I co sie stalo? Ano, ludzie z pieciu blokow nie mogli dojsc do porozumienia w sprawie partycypowania w kosztach, wiec jedna ze stron podjela czynnosci zmierzajace do wylaczenia oswietlenia tej drugiej. W efekcie trzy albo 4 latarnie kolo mojego bloku byly "odciete", bo banda pajacow (przykre, ale tak wlasnie mysle) nie mogla sie dogadac. Sprawa garazow dalej nie jest zalatwiona, a po tym incydencie z Gorczewska 228 w sprawie oswietlenia nie pale sie, zeby ulatwic zycie moim "sasiadom". W imie czego? Prawde mowiac mam coraz bardziej mieszane uczucia co do mieszkania tam. Chyba jednak sie wyniose. pozdrawiam, margot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiewiórka Re: doswiadczenia z budowania wspolnoty... IP: *.zapora / 212.160.172.* 25.05.04, 11:51 No właśnie - warto, żebyśmy pamiętali, że będziemy sąsiadami nie tylko w ramach bloku, czy osiedla PRK, ale z miszkańcami pobliskich bloków też trzeba będzie jakoś żyć :) Najlepiej zgodnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: doswiadczenia z budowania wspolnoty... IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 26.05.04, 11:52 witam -iny zaczeli ociplac sekcje a i b. rozmawialem tez z kierownikiem budowy o terminie oddania budynkow: przewiduje na grudzien... :-). pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria A na budowie.... 03.06.04, 12:42 ... podobno bardzo dobrze się dzieje. Mieszkania nad nami są podobno otynkowane. Cieszy mnie ten postęp prac. Halo, sąsiedzi, co u was słychać !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: PRK 7 - os. Lazurowa II 08.06.04, 08:23 A zobaczcie, co znalazłem na forum. Ktoś do naszej "wspólnoty" napisał. Dla mnie to wygląda jak oferta telefonów skierowana do mieszkańców Osiedla Lazurowa II. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: PRK 7 - os. Lazurowa II - TESCO i nie tylko IP: *.bphpbk.pl 08.06.04, 13:35 rozwazam kupno mieszkania w etapie II od prk7. w gre whcodz sekcje D-F. boje sie jednak sasiedztwa Tesco. od drogi wokol hipermarketu do Waszego osiedla jest bardzo blisko. czy ktos z Was nie sprawdzal jak bardzo tesco utrudnia zycie w okolicy (halas, nocne dostawy itp)? poza tym czy wiecie co bedzie na poludnie od Waszych mieszkan? mam na mysli obszar pomiedzy warbudem a tesco. bede wdzieczny za komentarz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: PRK 7 - os. Lazurowa II - TESCO i nie tylko IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 08.06.04, 14:46 witam -iny w sprawie tematu tesco proponuje poszukac odpowiedzi na forum. gdzies swego czasu widzialem posty osob, ktore kupily mieszkania w energobudowie i wypowiadaly sie w tej kwestii. co do drugiego tematu niestety tez nie mam rozeznania. jedynie co moge doradzic to szczegolowe sprawdzenie ewentulanej przyszlej inwestycji. pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: PRK 7 - os. Lazurowa II - TESCO i nie tylko IP: *.bphpbk.pl 08.06.04, 15:06 no wlasnie, wypowiadaly sie ... i to mnie zaniepokoilo. sam juz doszedlem co ma byc na poludnie. bedzie tam nowa inwestycja maripolu (nie wiem czy nie nie przekrecam nazwy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: PRK 7 - os. Lazurowa II - TESCO i nie tylko IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 09.06.04, 08:14 witam -iny wlasnie zapoznalem sie z oferta maripolu (www.maripol.com.pl/). miales racje, czynia powoli przymiarki do realizacji projektu w tej okolicy. mam nadzieje, ze nie zrobia innym przyszlym sasiadom takiej niemilej przyslugi jak niemadry bud-prof uczynil nam :-((. gdyby udalo ci sie zdobyc wiecej konkretnych informacji w tym temacie... to rozumiem, ze sie podzielisz nimi na lamach forum. pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiewiórka Re: PRK 7 - os. Lazurowa II - TESCO i nie tylko IP: *.zapora / 212.160.172.* 14.06.04, 10:20 Zgroza! Weszłam na stronę Maripolu. Wygląda na to, że planują nam wybudować piękną ścianę osłaniającą od hałasu, ale niestety też od światła. Jeżeli dobrze się doliczyłam - budynki będą miały 7 pięter! Dobrze, że planują trochę terenu zielonego na terenie. Nic chyba nie będzie gorsze od tego koszmarka z Bud- Profu. Tam nawet nie bardzo jest przejście między blokami... Sąsiedzi, trzeba będzie szybbko pomyśleć nad ładnym zagospodarowaniem naszego terenu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: PRK 7 - os. Lazurowa II - TESCO i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 20:14 kupuję mieszkanko w budynku D.SZukam przyszłych sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: PRK 7 - os. Lazurowa II - TESCO i nie tylko 11.06.04, 09:37 Witam, jak słyszałem, to przy dostawach do tesco, rozładowywaniu tirów, bardzo echo się niesie, ale tylko słyszałem, sam tego nie doświadczyłem. Na południe od nas nie wiem co będzie, ale zgadzam się z mafem - Bud-prof niewiele dobrego dla nas zrobił, a raczej niemiło nas zaskoczył. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: PRK 7 - os. Lazurowa II - TESCO i nie tylko IP: *.bphpbk.pl 11.06.04, 14:37 a czy ktos wie dokladnie w ktorym miejscu tesco dokonuje rozladunku? cos mi sie wydaje ze robi to dokladnie na rogu przylegajacym do PRK7... mam znajomych ktorzy mieszkaja przy innym supermarkecie i mowia ze co noc maja niezla jazde. czy PRK7 planuje zainstalowac ekrany dzwiekochlonne od strony tesco i czy to cos moze pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: PRK 7 - os. Lazurowa II - TESCO i nie tylko IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 14.06.04, 09:09 witam -iny > a czy ktos wie dokladnie w ktorym miejscu tesco dokonuje rozladunku? > cos mi sie wydaje ze robi to dokladnie na rogu przylegajacym do PRK7... ooo, to trudne pytanie. mysle, ze warto wybrac sie na rekonesans w tej sprawie > czy PRK7 planuje zainstalowac ekrany dzwiekochlonne od strony tesco i czy to > cos moze pomoc? moze peerka udzieli ci informacji co do planow w tej materii pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: PRK 7 - os. Lazurowa II - TESCO i nie tylko IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 08:43 Ojojoj dawno mnie nie było ...!!!!!!!!( Zmiana pracy :) ) Interesuje mnie ten Maripol kurczę ... Ale ( jestem z budanku C ) jak pytałam p.Rafaela co będzie przed naszymi oknami , to podobno teren bezpośrednio koło nas teren należał do peerki i został sprzedany f-mie Bemovo Invest z zastrzeżeniem , że wysokośc nie może być większa niż 4 kondygnacje. Więc jest jakaś nadzieja .... A co do Tesco to w dzień jest cicho . Wiem bo mieszkam w poblizu . Pozdrawiam A.T Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Etap II IP: *.bphpbk.pl 21.06.04, 09:09 szukam osob ktore kupily lub zamierzaja kupic mieszkanie w budynkach D-F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Etap II IP: 195.217.253.* 21.06.04, 21:07 Ja zastanawiam sie nad kupnem mieszkania w bloku D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Etap II IP: *.bphpbk.pl 22.06.04, 12:54 ja rowniez. jezeli nie masz nic przeciwko chetnie wymienie z Toba swoje uwagi. moj mail: posejdo5@yahoo.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Garaż IP: *.energis.pl 02.07.04, 16:11 Witam po dłuższej nieobecności! Cieszy mnie postęp prac wokół mojego bloku (przypominam etap I Lazurowej). Jednocześnie mam pytanie do Margot o garaż... Czy coś już zostało postanowione pomiędzy mieszkańcami twojego bloku i PRK7 w tej sprawie?? Ja cały czas czekam na akt własności mojego garażu.... pozdrawiam gorąco, K. Odpowiedz Link Zgłoś
margot7 Re: Garaż - czyli nic sie nie zmienilo... 04.07.04, 15:37 Kate, Nie mam dla Ciebie dobrych wiesci. Jak wiesz, w polowie marca mielismy spotkanie wlascicieli mieszkan w naszym bloku. Okazalo sie wtedy, ze brakujacego kawalka gruntu PRK7 nie moze od nad odkupic, poniewaz wiaze sie to ze skladaniem korekt dla US przez wlascicieli, ktorzy skorzystali z ulgi przy tej inwestycji (moj blok ma czesc mieszkan na wynajem). Wcale mnie nie dziwi, ze wlasciciele nie maja ochoty na dodatkowe uzeranie sie z US. PRK wystapilo wiec z propozycja ustanowienia sluzebnosci, ale pierwsza propozycja, ktora zaprezentowali na owym marcowym spotkaniu byla niekorzystna, wiec wlasciciele (ja tez, hehe) sie nie zgodzili. Pare tygodni pozniej dostalismy poczta inne wersje, znacznie lepsza. Jednakze, ustanowienie sluzebnosci wymaga formy aktu notarialnego czyli trzeba wszystkich(!) wlascicieli zebrac u notariusza w tym samym czasie(!) albo miec upowaznienia notarialne od wlascicieli na ustanowienie takowej sluzebnosci. Nie mam zielonego pojecia na jakim etapie z tymi papierami jest teraz PRK (jest dzwadziescia pare osob wlascicieli...) Na razie zadnej propozycji spotkania u notariusza nie bylo. Przyznaje, ze ze swojej strony w ogole o tych dokumentach nie mysle. Ciekawa jestem co Ci powiedzieli w PRK. Moze maja jeszcze jakies inne rozwiazanie w zanadrzu? (choc trudno w to uwierzyc, bo ich prawnik stwierdzil, ze ustanowienie sluzebnosci jest jedynym wchodzacym w gre rozwiazaniem). pozdrawiam, margot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: Garaż - czyli nic sie nie zmienilo... IP: *.energis.pl 12.07.04, 12:12 Droga Margot, Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, dobrze wiedzieć jak ta sprawa wygląda z Twojej perspektywy... Niestety PRK7 milczy i udaje, że problemu nie ma... Jakby się coś ruszyło w tej sprawie to daj proszę znać!! dzięki i pozdrawiam, K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LeszekM Re: Etap II IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.04, 11:52 Witam. Miłabym pytanie czy orientujecie sie moze jaka jest obecnie cena za m2 i czy są jeszcze jakieś wolne mieszkania? Z góry dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Umowa IP: *.bphpbk.pl 05.07.04, 10:30 Mam pytania odnosnie umowy. Rozwazam podpisanie umowy na mieszkanie z etapu II. Nie wiem jak bylo podczas etapu I ale teraz PRK7 jest okropnym partnerem do rozmow. w umowie daja chore warunki (wogole na przyklad nie ma dla mnie prawa odstapienia bez podawania przyczyny). Poza tym 10% odstepnego wrazie zerwania z mojej winy umowy. Rozumiem kare umowna ale stadardem jest 5%! Slyszalem ze PRK7 ma dobra opinie (chociaz slyszlem to glownie od nich) ale zapisy sa zapisami a te sa bardzo dla mnie niekorzystne. Co najgorsze z tej umowy wynika ze moze byc tak, ze do podpisania aktu notarialnego nigdy nie dojdzie (bo na przyklad padal deszcz, lub inna opatrznosc, urzednik lub cokolwiek innego nie pozwala PRK7 na skonczenie budowy) a ja nie bede mogl sie starac o zwrot pieniedzy (nie zgodzono sie na moja propozycje zapisu chroniaca mnie przed takim zagrozeniem). W biurze handlowym caly czas slysze o tym jakim to solidnym developerem jest PRK7. Nie znajduje to jednak poparcia w zapisach umowy ktora mi zaproponowano. Wydaje mi sie ze solidny developer nie zaklada z gory swojej nisolidnosci i w poruszonych powyzej problemach powinien isc na reke klientom. Tymczasem jak do tej pory zmarnowalem wiele czasu (negocjacjacje z PRK7 trwaja bardzo dlugo) nic nie uzyskujac. Moze ktos mi poradzi - z kim rozmawiac w PRK7? czy prawnik lub prezezi to jakies tajemnicze i niewidoczne osoby do ktorych nikt nie ma dostepu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Umowa IP: 195.217.253.* 05.07.04, 11:37 no i cena moze sie zmienic (vide par. 6 pkt.4) :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Umowa IP: *.bphpbk.pl 05.07.04, 12:39 to swoja droga. jest zapis o indeksacji (pomimo ze w umowie uzywa sie terminu "cena gwarantowana") i wogole nie chca na ten temat podjac rozmowy. rozumiem ze jest inflacja ale z drugiej strony nie oszukujmy sie - obecne ceny zdyskonotowaly juz przyszle podwyzki. dlatego rowniez uwazam ze to przesada ze strony PRK7. zapis o indeksacji mowi o wskazniku GUS ponad 2%. poniewaz wszystko wskazuje ze ten wskaznik przekroczy ta wartosc zmiane ceny mamy jak w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Odbiór mieszkania w grudniu 2004 :) 19.07.04, 17:15 Właśnie dostaliśmy pismo z PRK7 że możliwe będzie odebranie mieszkania w grudniu 2004, oczywiście po zapłaceniu wszystkich należności. Cieszy mnie to :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Odbiór mieszkania w grudniu 2004 :) IP: 195.217.253.* 21.07.04, 13:34 Dijkstria, czy w umowie, ktora podpisywales byl punkt o indeksacji - mozliwej zmianie ceny? Czy na Waszej dzialce (czyli tu gdzie sa bloki a, b, c) tez poczatkowo byla hipoteka tak jak jest teraz na dzialce pod budynkiem d, ktory buduja. czy masz jakies cenne uwagi do umowy - ktora ewentulnie moglabym podpisac z nimi? Bede wdzieczna za jakis komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Odbiór mieszkania w grudniu 2004 :) IP: *.bphpbk.pl 21.07.04, 14:58 Nie jestem z pierwszego etapu ale wiem ze wczesniej nie bylo indeksacji. Nie bylo rowniez hipoteki. PRK rowniez teraz stara sie jej pozbyc. Maja oswiadczenie BRE banku o zamianie wpisow hipotecznych. Niestety to bedzie trwac. Poza tym pozostaje pytanie o moc oswiadczenia banku. Czy bedziesz podpisywac umowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Odbiór mieszkania w grudniu 2004 :) IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 22.07.04, 09:37 witam -iny jesli moge podzielic sie informacjami (Dijkstria jest na chwile obecna mocno zaabsorbowany waznymi sprawami rodzinnymi wysokiej wagi :-) ). nie przypominam sobie, aby umowa ktora podpisywalem jesienia 2003 zawierala zapisy o indeksacji ceny. byly jedynie sformulowania o ewentualnych nieprzewidzianych cenotworczych okolicznosciach (np. zmiana prawa podatkowego, itp.) majacych wplyw na cene koncowa, ktora generalnie jest gwarantowana. jesienia 2003 roku dzialka (pod budynek B) byla obciazona hipoteka i rzeczywiscie BRE bank w tym czasie udzielilo stosownego pisemnego oswiadczenia o zmiane we wpisach do hipoteki. faktem tez jest, iz na wiosne 2004 otrzymalem z sadu wypis z ksiegi wieczystej, z ktorego wynika, ze na chwile obecna nie ma w dziale hipoteki zadnych wpisow. trudno mi sie natomiast ustosunkowac do mocy oswiadczenia BRE banku. dla przykladu: Dijkstria pisal wczesniej na forum, ze mial problemy z otrzymanie kredytu w jednym z bankow (moze to wynikalo wlasnie z hipoteki - sprawdz posty z poczatku 2004 roku). takich problemow jednak nie robilo PKO bp, wiec co urzednik to "zdanie". takze sami widzicie co znacza takie "oswiadczyny :-)" pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodman Odbiór mieszkania IP: *.crowley.pl 08.10.04, 16:46 Witam Grudzien zbliża sie powolnym krokiem, przynajmniej dla mnie, w oczekiwaniu na odbiór mieszkania a tempo prac na budowie niestety słabnie. Mam nadzieje ze to tylko efekt widziany z zewnatrz (jakoś wolno tynkują nasze bloki) a za to w środku budynków praca wre. Czy może komuś udało się już dowiedzieć o dokładny termin odbioru mieszkań do wykańczania? pozdrawiam serdecznie rodman Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Odbiór mieszkania 11.10.04, 10:01 Witam, Dokładnego terminu nie znam. Wydaje mi się też, że praca wcale nie słabnie (albo jest to tylko moje życzenie :) ). Ostatnio jak zaglądałem na budowę, to juz nawet lampy stały przy ulicy, w środku gres został położony na całym korytarzu, a przynajmniej tak jest w V klatce. Obstawiam, że na święta będę miał juz klucze do własnego M :). Może jak będę na budowie, to spróbuję się czegoś dowiedzieć w biurze sprzedaży. Wiem natomiast, że prace (takie grubsze) muszą zostać zakończone do końca tego miesiąca, kiedy to PRK ma mieć jakiś wewnętrzy odbiór mieszkań od wykonawców. jak tylko będę coś wiedział to dam znać. pozdr. PS. Rodman, mam pytanie, czy wiesz coś na temat mediów w naszych blokach ? Czy jakieś ustalenia PRK w tym zakresie poczyniło ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodman Re: Odbiór mieszkania IP: *.crowley.pl 11.10.04, 10:17 Wielkie dzieki za informacje. To swietnie ze juz są kladzione gresy na klatkach. Jezeli dobrze pamietam rozmowe na temat mediow z PRK to umowy z kazdym z dostawców bedą podpisywane przez nas praktycznie w tym samym czasie co odbiory mieszkan. Czyli musza juz rozpoczynać prace nad tymi umowami, żeby wszystko było gotowe na czas. pozdrawiam serdecznie rodman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margot Re: Odbiór mieszkania IP: 5.5R2D* / *.pg.com 13.10.04, 08:04 Witam, Spiesze potwierdzic, ze prace nie slabna - ci szaleni robotnicy czesto pracuja do pozna przy swietle lamp. A wczoraj to juz mnie w ogole "rozbroili". Wracam sobie do domu ok 20.30 i juz z daleka slysze, ze ktos slucha glosno muzyki. I co sie okazalo? Ano, panowie tynkarze wlaczyli radio na caly regulator i pracowali przy dzwiekach utworu "I wanna feel what love is" :-D /ilez uczucia w to tynkowanie pojdzie :))) pozdr margot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muti Re: Odbiór mieszkania IP: *.aster.pl 11.10.04, 20:36 Witam, Po dlugiej przerwie chcialabym zabrac glos na tym forum :-)) Jestem mocno zainteresowana tematem, jeszcze przez nikogo nie poruszanym (przynajmniej tak mi sie wydaje), a mianowicie ochrona. Czy ktos z Was, Drodzy Sasiedzi, zastanawial sie jak powinna wygladac ochrona naszego osiedla, bo,ze powinna byc w ogole, to chyba nikt nie ma watpliwosci? Czy peerka przewiduje w swoich planach wybudowanie pomieszczenia dla ochroniarzy przy wjezdzie na teren? Moim zyczeniem jest (mam nadzieje, ze tak bedzie) przyjecie takiego rozwiazania, ktore calkowicie uniemozliwi nieporzadanym osobnikom przejscie przez brame. Najlepiej byloby, gdyby ochrona kazdorazowo dzwonila do mieszkancow i informowala o wizycie pana(i) XYZ, no, ale do tego niezbedna jest lokalna siec. Co Wy na to przyszli lokatorzy, moze warto juz teraz zastanowic sie nad sprawa? Pozdrawiam, Muti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muti Re: Odbiór mieszkania IP: *.aster.pl 11.10.04, 20:52 Jezus Maria !!! Jak ja napisalam "nieporzadanym" ? To chyba pomrocznosc jasna:-(( Muti Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Odbiór mieszkania 12.10.04, 09:43 Witam, jeśli chodzi o ochronę to ja mam wątpliwości. Oczywiście ochronę jak najbardziej można sobie zapewnić, ale nie jest tak łatwo z niej zrezygnować. Znam przypadki, gdzie jak ktoś zrezygnował z ochrony, to zaczęły się dopiero kradzieże, tłuczone szyby... etc. Jeszcze się nad tym głęboko nie zastanawiałem, ale temat jest warty podjęcia. Też jestem za tym, aby niepożądani "goście" nie panoszyli się na osiedlu. Nie wiem natomiast jak będzie wyglądał wjazd na teren osiedla. Domyślam się, że brama będzie, ale czy od razu postawią budkę ?? Ale jedno nie ulega wątpliwości - napewno warto na ten temat porozmawiać. :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodman Re: Odbiór mieszkania w grudniu 2004 :) IP: *.u.mcnet.pl 12.11.04, 15:51 witam zalaczam link do postu o odbiorze naszych mieszkan. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=17575944 pozdrawiam rodman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Etap II IP: *.bphpbk.pl 27.07.04, 16:40 cos forum nam zamiera!!! czy znajdzie sie moze ktos kto kupil juz mieszkanie w ktoryms z nowych bloczkow (D, E lub F). czy byly problemy z uzyskaniem kredytu? przypominam ze wciaz znajduje sie na dzialkach obciazenie na hipotece wiec jestem zywo zainteresowany odpowiedzia na to pytanie? sam pracuje w banku i wiem ze roznie banki do tego moga podejsc. poza tym co sadzicie o samej umowie proponowanej przez PRK7? mam nadzieje ze nie jestem jedynym ktory intersuje sie ta inwestycja... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
padamiec Re: PRK 7 - os. Lazurowa II - nazwa ulicy 10.08.04, 09:09 Czesc, ja z segmentów, ale temat mam wspólny. Nie wiecie może, jakie są plany w temacie adresów naszych mieszkań i domków? Z tego co wiem, cały obszar od Lazurowej do Tesco ma adres Górczewska 228, a kolejne bloki mają literki a,b,c... Ostatnio była inicjatywa, żeby nazwać uliczkę (tę między biurem sprzedaży PRK a budową Prestige) jakoś tam i nadać normalne numery w okolicy, ale Dzielnica odmówiła. Chyba nie chcemy mieć adresów G228 r,s,t,u... Skoro już miesiące dzielą niektórych z nas od odebrania lokalu, może czas jest najwyższy, np. na wymuszenie nazwania jakoś uliczki między blokami a segmentami. Bo i numeracji od Pełczyńskiego chyba zabraknie. Coś komuś na ten temat wiadomo? A może PRK coś robi? Pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
margot7 Re: PRK 7 - os. Lazurowa II - nazwa ulicy 10.08.04, 10:51 No, nie do konca tak jest, ze caly obszar od Lazurowej do Tesco to Gorczewska 228. Blok 3-pietrowy, ktory stoi na wprost slonecznych tarasow to Narwik 7A, a ten blizej Lazurowej to Narwik 7. Sloneczne Tarasy beda mialy chyba Pełczyńskiego xx. Faktem jest, ze numeracja jest troche pokrecona :-) Wiem cos o tym, bo jak zamawiam taxi, to notorycznie jada w inne "krzaki" :-) pozdr margot Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: PRK 7 - os. Lazurowa II - nazwa ulicy 11.08.04, 09:47 Witam, rzeczywiście chyba czas poruszyć ten problem. Obiło mi się o uszy coś na ten temat (chyba), ale nie jestem pewien, czy to akurat o tej lokalizacji. Podobno taka zmiana miała już być wprowadzona, ale mieszkańcy już postawionych bloków przy Górczewskiej 228 protestowali ze względu na koszty takiej zmiany. Ale tak jak napisałem - nie jestem tego pewien. Przy okazji wizyty w biurze PRK zapytam o to, bo rzeczywiście nie chciałbym mieć adresu 228X :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: PRK 7 - os. Lazurowa II - nazwa ulicy IP: *.tele2.pl 13.08.04, 12:21 Witam !!! A ja mogę zadzwonić do gminy i się zapytać czy mają jakieś plany... tylko nie wiem do którego wydziału czy delegatury ... Ale postaram się dowiedzieć :) Odpowiedz Link Zgłoś
margot7 zycie na os. Lazurowe 06.09.04, 16:12 Witam, Im dluzej mieszkam na osiedlu wybudowanym przez PRK tym wiecej zaczynam miec watpliwosci czy to byl dobry wybor. Bynajmniej nie z powodu jakosci budynku oddanego przez developera (choc i tutaj znajdzie pare drobnych usterek), ale przede wszystkim ze wzgledu na koszmarna administracje, problemy z poczta i... "kopnietych" sasiadow ze wspolnot mieszkaniowych Gorczewska 228 (A,B,C,D,E). Zacznijmy od administracji. Balagan jakich malo. Z racji specyficznego statusu, mieszkancy mojego bloku dostaja faktury gdzie jest wszystko rozliczane co do grosza (ale tylko dla mojego budynku) lacznie za znaczkami pocztowymi :-) Wszystko super, ale notorycznie wysylaja faktury zaledwie pare dni przed uplywem terminu platnosci, potem notorycznie poczta ma spore opoznienia w dostarczaniu przesylek, w efekcie dostaje fakture, ktorej termin platnosci uplywa nastepnego dnia po dostarczeniu. W zwiazku z tym, placenie w terminie to jest "mission impossible". Przyklad: faktura za maj wystawiona 19 czerwca, wyslana 28 (stempel poczty), dotarla do mnie 2 lipca atermin platnosci byl na 4 lipca. Bylam dwa razy w administracji, gdzie jedyna rzecza, jaka uslyszalam bylo "my wysylamy faktury, bla, bla, bla". Do tego wszystkiego poczta nie dostarcza przesylek albo robi to z duzym opoznienieniem (podobno maja jakies problemy z ustaleniem do ktorego rejonu pocztowego ta czesc Jelonek w koncu nalezy). Doszlo do tego, ze wiekszosc rzeczy kieruje na adres do pracy :\ Kobieta w administracji (nota bene studentka psychologii), zawsze mowi, ze cos zrobi po czym roznie z "akcja" bywa. Przykladow problemow z administracja jest juz tak duzo, ze w moim bloku zaczeto sie zastanawiac nad zmiana zarzadcy. Zreszta niepochlebne opinie padaj takze od mieszkancow pozostalych budynkow. A teraz slowko o sasiadach. Juz raz pisalam, ze z powodu glupich klotni o to, jak rozliczac energie elektryczna za oswietlenie, jedna ze wspolnot Gorczewska 228 odciela oswietlenie zewnetrzne mieszkancom dwoch blokow ( w tym mojego). Komunikat administracji brzmial mniej wiecej: z powodu niemoznosci dojscia do kompromisu na dzien dzisiejszy nie mozemy podac terminu wlaczenia oswietlenia. A teraz Gorczewska 228 E zamknela smietnik na klucz wywieszajac karteczke, ze smietnik jest tylko ich (tylko, ze jak kupowalam mieszkanie w moim bloku to PRK wyraznie powiedzialo, ze smietnik ten nalezy rowniez do mojego bloku). Oczywiscie zadnego powiadomienia nie bylo. Powiem krotko kochani sasiedzi z Gorczewskiej 228 E, zapomnijcie na razie o aktach wlasnosci Waszych garazy. Jak dobrze wiecie, nie dostaniecie ich dopoki WSZYSCY wlasciciele z mojego budynku nie podpisza dokumentu o ustanowieniu sluzebnosci, bo Wasze garaze stoja na naszej dzialce. A ja nie mam dla Was czasu i dlugo nie bede go miala. Chcecie glupiej wojny, prosze bardzo, tylko ja mam lepsze karty. Mam nadzieje, ze mieszkancy Lazurowego II beda sie ze soba lepiej rozumiec - tego Wam zycze. BTW, przemyslcie sprawe administracji :-) pozdr, margot Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: zycie na os. Lazurowe 09.09.04, 09:04 Cześć Margot, to mi raczej brzmi na wojnę pomiędzy blokami :), a zarzadcę trzeba zmienić, bo jak widać nie wywiązuje się z obowiązków. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: PRK 7 - os. Lazurowa II 26.10.04, 10:24 Witam, Z nowości - jadę dziś podpisać umowę o dostarczanie energii elektrycznej. Więc chyba będzie mieszkanko na grudzień :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mp23 Re: PRK 7 - os. Lazurowa II 26.10.04, 22:50 Czy ktos podpisywał ostanio umowę o wybudowane lokalu w etapie II faza II (jak to jest nazwane w umowie)- oddanie grudzień 2005? Nurtuje mnie kilka pytań odnośnie inwestycji PRK7 na Lazurowej, 1. Dlaczego budynek "D" jest wsunięty w głąb osiedla a pozostałe budynki nie. czy przed budynkami "D" i "EF" może (mam nadzieję, że nie) powstać jeszcze jakiś blok, jak np. osiedle Bud-Prof przed blokami z wcześniejszego etapu? 2. Hipoteka kaucyjna - czy nie ma problemu z uzyskaniem kredytu (to pytane padało już wielokrtonie na forum), ale mowa była tylko o kredyie w PKO BP, czy ktos brał kredyt na w/w inwestycję w innym banku? 3. Czy termin wpłat kolejnych rat można negocjować? Otrzymałam harmonogram, z którego wynika, że pełną kwotę za lokal mam wpłacić do lipca 2005 a klucze dostanę w grudniu 2005. Wydaje mi się to dośc nietypowe...? 4. Wskaźnik GUS, czy kotś się orientuje o jaki % zmieniły się ceny mat. budowlanych? 5. Czy na terenie osiedla istnieje/powstanie plac zabaw dla dzieci? Z góry dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at A ja mam pytanie . IP: *.tele2.pl 27.10.04, 17:40 Kochani ! 1. Czy zrobią nam wyjście , bramkę jakąś , na stronę Tesco ? Nie chciałabym latać po zakupy tak naokoło ! 2. W umowie ze SPEC jednak była wpisana Lazurowa 228 !!! Trzeba coś zrobić ! Pozdrowienia ! Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: A ja mam pytanie . 28.10.04, 09:31 Witam, jak cię dawno nie było na forum :) Jeśli chodzi o bramkę - nie wiem, ale wyjście przez obecną furtkę jest chyba zbyt niebezpieczne. O co chodzi ze specem? pozdr. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Re: A ja mam pytanie . IP: *.tele2.pl 29.10.04, 17:39 Obecna furtka ,rzeczywiście ,jest furtką dla samobójców:) Oczywiście , że nie ze Specem tylko ze Stoenem .... Po prostu w tych umowach o energie elektryczną jako "adres" wpisana była Górczewska 228 . Czyli prawdopodobnie już jesteśmy na tą nazwę ulicy skazani . Dzwoniłam do Gminy , ale nikt nie umiał mi odpowiedzieć czy są jakieś ustalenia . Jak tylko będę miała chwilę jeszcze postaram się czegoś dowiedzieć . Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Adres naszego osiedla 02.11.04, 09:08 witam, Jeśli chodzi o adres naszego osiedla, to brak jest nazwy, bo, jak się dowiedziałem, takie rzeczy załatwia się po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie bloku. Czyli musimy jeszcze poczekać, ale bardzo prawdopodobne, że adres będzie Pełczyńskiego, bo niejako bliżej nam do tej ulicy. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.5695 Re: umowa - wzrost wskaznika cen prod.budowlanej 04.11.04, 19:20 Witam, za kilka dni prawdodopodobnie podpisze umowe z PRK7 (segmenty). Przełknęłam już kosmicznie dla mnie wysoką cenę, ale czy ktoś z Was sprawdził, jak zmienił się wskażnik cen produkcji budowlano-montazowej od kwietnia tego roku? W umowie jest zamieszczony ustęp, zgodnie z którym wzrost tego wskaźnika w okresie IV 2004 -XII 2005 powyżej 2% będzie podwyższał cenę inwestycji o nadwyżkę wzrostu ponad 2%. Tymczasem w II kwartale tego roku wskaźnik ten wzrósł o 2,3%. To oznacza, ze już w tej chwili wiadomo, ze trzeba bedzie doplacic co najmniej 0,3%. A jeszcze tyle kwartałów przed nami (wskaźnik za III kwartał nie jest jeszcze opublikowany). To może podnieść cenę domu nawet o 5%. Czy ktoś z Was negocjował ten punkt umowy i odniósł jakiś sukces? Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: umowa - wzrost wskaznika cen prod.budowlanej 05.11.04, 08:49 aga.5695 napisała: > Witam, > > za kilka dni prawdodopodobnie podpisze umowe z PRK7 (segmenty). Przełknęłam już > > kosmicznie dla mnie wysoką cenę, ale czy ktoś z Was sprawdził, jak zmienił się > wskażnik cen produkcji budowlano-montazowej od kwietnia tego roku? W umowie > jest zamieszczony ustęp, zgodnie z którym wzrost tego wskaźnika w okresie IV > 2004 -XII 2005 powyżej 2% będzie podwyższał cenę inwestycji o nadwyżkę wzrostu > ponad 2%. Tymczasem w II kwartale tego roku wskaźnik ten wzrósł o 2,3%. To > oznacza, ze już w tej chwili wiadomo, ze trzeba bedzie doplacic co najmniej > 0,3%. A jeszcze tyle kwartałów przed nami (wskaźnik za III kwartał nie jest > jeszcze opublikowany). To może podnieść cenę domu nawet o 5%. > > Czy ktoś z Was negocjował ten punkt umowy i odniósł jakiś sukces? witam Negocjować możesz. My (czyli I etap) nie mieliśmy takiego zapisu. Tak naprawdę, to jak pamiętam, tylko w dwóch przypadkach cena może ulec zmianie: a/ jeśli zmienią się zasady opodatkowania i będzie to miało wpływ na cenę, wtedy dopłacamy b/ jeśli powierzchnia lokalu zmieni się o więcej niż (to było negocjowalne) I z mozliwości zmian ceny to by było na tyle. Podejrzewam, że z punktu nie będą chcieli zrezygnować, ale możesz próbować zmienić zakres zmiany procentowej tak, aby prawdopodobieństwo dopłaty było jak najniższe. pozdrawiam i powodzenia w negocjacjach. M Odpowiedz Link Zgłoś
mp23 Re: umowa - wzrost wskaznika cen prod.budowlanej 06.11.04, 19:08 Ja chciałam negocjować z nimi ten punkt umowy odnośnie indeksacji, ale powiedziano mi, że akurat tego punktu nie negocjują, ponieważ mają ten punkt zawarty w umowie z generalnym wykonawcą. Gyby nie wpisali go do umów z klientami, byliby stratni. Z tym wyliczeniem to nie jest do końca tak jak myślisz, rozmawiałam z ich prawnikiem, z ich handlowcami, przedstawiono mi to w następujący sposób. Wskażnik GUS z II kw. 2004 (wynosił 2.3%)minus wskaźnik GUS z IV kw. 2005. Jesli różnica będzie większa niż 2%, dopłacamy, jesli mniejsza to nie ma dopłaty. Rozmawiałam z prawnikiem na ten temat, możliwość dopłaty istniałaby wtedy, gdyby wskaźnik GUS w IV kw. 2005 wynosił ponad 4,3%. Aby ten wskaźnik był tak wysoki musiałoby się dziać coś złego w gospodarce, ale na to się raczej nie zapowiada. Wysoki wskaźnik GUS w II kw. 2004 był podyktowany zmianą stawki VAT na materiały budowlane. Zauważ, że w kolejnym kwartale, wskaźnik ten wynosił tylko 0,3%. Na dzień dzisiejszy ryzyko jest wg mnie znikome, aby ten wskaźnik wzrósł do 4,3% w IV kw. 2005. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mp23 Negocjacje ceny 06.11.04, 19:10 Pytanie trochę niedyskretne, ale... Czy w PRK7 negocjowaliście ceny mieszkań czy też nie było to możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Negocjacje ceny 08.11.04, 08:43 Ja osobiście to nie, ale wiem, że niektórym udało się trochę zbić cenę. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mp23 Re: Negocjacje ceny 08.11.04, 09:40 A nie wiesz o jaką mniej więcej kwotę może chodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Negocjacje ceny 09.11.04, 09:11 No wiesz... tajemnica handlowa ;) pozdr. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Negocjacje ceny IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 08.11.04, 14:48 witam -iny :-) pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa.20 Re: odbiór techniczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 11:02 drodzy sąsiedzi! od dawna czytam Wasze wypowiedzi na forum i cieszę się, że jest tak duże zainteresowanie naszą budową.Ja mam mieszkanie w I etapie, dzięki Wam dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy.A czy wiecie , że od 16 XI zaczyna się odbiór techniczny mieszkań? Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: odbiór techniczny 10.11.04, 11:43 Witamy sąsiadkę, mam nadzieję, że jak już do nas raz zawitałaś, to będziesz tu częściej zaglądać ;) A propos odbiorów - słyszałem, że mają być takie wstępne odbiory mieszkań ok. 15, ale nikt nie był w stanie mi tego potwierdzić. Ale cieszę się, że równiez ty o tym słyszałaś - do własnego M coraz bliżej. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa 20 Re: odbiór techniczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 16:08 Witam! Czy dzisiaj ktoś z sąsiadów był na odbiorze technicznym mieszkania w PRK 7. Chciałam się dowiedzieć, na czym on polega i na co należy zwrócić szczególną uwagę.Ja będę odbierać jutro , to podzielę się spostrzeżeniami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: odbiór techniczny 16.11.04, 08:38 No jeszcze nie, ale zapewne niedługo będziemy. Z tego co napisał rodman, w tym tygodniu leci budynek A, a następne w następnym tygodniu. W każdym razie nie dzwonili do mnie z PRK aby się umówić, więc podejrzewam, że w najbliższym dwóch tygodniach jednak będę musiał się stawić na wezwanie. Jeśli chodzi o to, na co zwrócić uwagę przy odbiorze mieszkań, to załączam link do forum, gdzie było to opisane. I jeszcze a propos pospolitego ruszenia na PRK w celu szybszego oddania mieszkań do użytku. Szczerze mówiąc, to termin grudniowy odpowiada mi bardziej, bo tak czy inaczej planuje wprowadzić się dopiero ok. marca/kwietnia. Ale dzwonić można, przynajmniej część mieszkań będzie już odebrana. A właśnie - czy ktoś wie, czy ruszyli już z procedurą uzyskania pozwolenia na użytkowanie budynku ? pozdr. PS. Drodzy sąsiedzi, czas zacząć zastanawiać się nad jakimś spotkaniem "wspólnotowym". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa 20 Re: odbiór techniczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.04, 15:16 Ja już jestem po odbiorze "wstępnym" technicznym. Wszystko niby w porządku, mnóstwo ludzi przy odbiorze - elektryk, hydraulik, inspektor budowlany, kierownik budowy i jeszcze ktoś z PRK. Co mogę poradzić - należy wziąć nowy plan mieszkania z biura PRK, bo są zmiany w mieszkaniach. Są już zamontowane kaloryfery,gniazdka, rury odpływowe, drzwi zewnętrzne( mnie osobiście się nie podobają),grzejniki w łazience itp. Zwrócić nalęży uwagę na okna, czy dobrze się otwierają(są zle wyrególowane), rury odpływowe są na zewnątrz, nie schowane i brzydko to wygląda.Pytać pytać i jeszcze raz pytać.... Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodman Re: odbiór techniczny IP: *.u.mcnet.pl 17.11.04, 10:52 dzieki Ewa za info. Mam pytanie o media, czy juz są zamontowane liczniki na prad, wode czy ewentualnie podali date kiedy beda dzialac? Kiedy bedziesz mogla odebrac mieszkanie? Pozdrawiam rodman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa.20 Re: odbiór techniczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 23:11 Witam! nie ma jeszcze liczników na gaz,energię, wodomierzy oraz liczników na ciepło( wszystkie liczniki będa zamontowane na klatkach, przed naszymi mieszkaniami) są już wyprowadzenia. Będą zamontowane wtedy, kiedy podpiszemy umowy z poszczególnymi dostawcami i kiedy zbierze się już kilku lokatorów odbierających mieszkanie.Nie podali konkretnego terminu w grudniu, muszą usunąć drobne usterki zgłoszone przy odbiorze technicznym.Martwi mnie, że pomiomo zamontowanych kaloryferów nie ogrzewają mieszkań. Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-piotr Re: odbiór techniczny :) 18.12.04, 18:53 Witaj, niestety nie jestem sąsiadką, ale chciałabym się zwrócić do Ciebie z zapytaniem co sądzisz na dzień dzisiejszy o bud prof. oglądałam dziś mieszkanie na ich osiedlu i cena oraz termin oddania wyglądają dość ciekawie. czy orientujesz się jak w tej chwili wygląda ich sprawa co do pozwolenia oraz protestu sąsiadów co do bliskosci oraz wysokości budynku. będę wdzięczna za wszelkie informacje. budowa jest zaawansowana i rokuje dobrze, więc wydaje się bezpieczniejsza niż ta ,której terminy są gdzie indziej np. na 2006 i nie ma nawet parteru.... planuję zakup 20% mieszkania ze środków własnych, (reszta z kredytu) w biurze sprzedaży spotkałam przedstawiciela banku udzielającego kredyty, teoretycznie przy niejasnej sytuacji bud prof pewnie by go tam nie było.... czekam na jakieś wieści ....lepsze lub gorsze, Pozdrawiam, Kasia p.s. mam nadzieję, że klucze od swojego mieszkania już masz :) Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: odbiór techniczny :) 31.12.04, 10:45 Witajcie, dopiero teraz zauważyłem wasz post. Niestety nie znam dokładnie sytuacji BUD-Prof, ale z tego co wiem, to protest stanął u wojewody, a przynajmniej tam skończyłem jego śledzenie. Podobno Bud- Prof odsunął się do wymaganej prawem odległości od naszej budowy i sprawa ma być zakończona, ale nie jestem tego pewien. Jedyne co mi wpada do głowy, to jak ta zmiana stoi względem projektu. Wg niego wymagana odległość nie została zachowana, a jeśli ją zmieniali, to powinni mieć tą zmianę w projekcie. Jeśli taka zmiana nie została uwzględniona i zaakceptowana, to mogą być później problemy z uzyskaniem pozwolenia na budowę. Ale to musicie sobie sprawdzić, bo biegłym w tej dziedzinie nazwać się nie mogę. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.5695 Re: umowa - wzrost wskaznika cen prod.budowlanej 18.11.04, 11:53 Czesc mp23, ja nie mogłam uzyskać odpowiedzi na moje pytania ani w biurze sprzedaży od handlowców, ani od ich prawnika. Wszyscy kazali mi się kontaktować w tej sprawie z prezesem. Obawiam się, że w biurze sprzedaży przedstawili Ci taką wersję, żebyś nie zrezygnowała z kupna. A oto dlaczego: Przede wszystkim sformułowanie w umowie tego punktu jest bardzo nieprecyzyjne, bo: 1. wskaźnik GUS jest obliczany na kilka sposobów: - kwartał do kwartału, - dany miesiąc do poprzedniego miesiąca, - dany miesiąc do odpowiedniego miesiąca poprzedniego roku, - dany miesiąc do grudnia poprzedniego roku. I NIE MA takiego wskaźnika, który porównuje wzrost cen w dowolnych dwóch kwartałach, czyli tak jak piszesz: IV kwartał 2005 do II kwartału 2004. Wskaźniki kwartalne, które oblicza GUS są podawane zawsze w stosunku do poprzedniego kwartału, więc jeśli ktoś w PRK powiedział Ci, że po prostu zestawią IV kw. 2005 do II kw. 2004, to skłamali, bo wzrost cen (porównując takie dwa okresy) może obliczyć chyba tylko GUS. 2. umowa nie precyzuje, który wskaźnik będzie brany pod uwagę jako pozycja wyjściowa do obliczeń: - wskaźnik z drugiego kwartału? - wskaźnik kwiecień do marca 2004? - wskaźnik maj do kwietnia 2004? (A to ma znaczenie bo inflacja w kwietniu była wysoka ze względu na Unię) Zadałam sobie trud i zdobyłam numer telefonu do babki z GUS-u, która zajmuje się wyliczaniem tych wskaźników, przeczytałam jej odpowiedni fragment umowy i poprosiłam o interpretacje. Odpowiedź była druzgocąca i zabójcza dla mojego portfela. Bo formuła powinna wyglądać następująco (dwie możliwości w zależności od tego, co sobie wymyśli PRK): 1 x (wskaźnik z IV 2004) x (wskaźnik z V 2004) x (wskaźnik z VI 2004) itd az dojdziemy miesiąc po miesiącu do grudnia 2005. Druga ewentualność jest bardzo podobna, tyle, że zaczynamy od wskaźnika z maja 2004 (pomijamy kwiecień, bo ten jest podstawą). Jeśli weźmiemy pod uwagę opublikowane do tej pory wskaźniki GUS: kwiecień: 101,0 maj: 100,8 czerwiec: 100,7 lipiec: 100,5 sierpień: 100,3 wrzesień: 100,2 to tylko dla krótkiego okresu: kwiecień 2004 - wrzesień 2004 otrzymamy wynik: 1 x 101 x 100,8 x 100,7 x 100,5 x 100,3 x 100,2 = 1,0355 czyli wskaźnik w tym okresie wzrósł o 3,55%. Po odjęciu 2% wspomnianych w umowie wychodzi nam: DO DOPŁATY 1,55% Przypominam, że zostało jeszcze 15 miesięcy, przez które trzeba będzie wyliczany wyżej wskaźnik pomnożyć i musielibyśmy mieć niesamowitego farta, żeby ceny na tyle spadały, żeby w ostateczności wskaźnik spadł poniżej 2%. Powiało ode mnie strasznym pesymizmem, a to dlatego, że strasznie żałuję, że się tak późno zorientowałam, w czym rzecz. Niestety dodam, że sposób liczenia tego wskaźnika potwierdził mi w rozmowie telefonicznej prezes Księżopolski, który zaraz po potwierdzeniu tej metodologii zaczął mi pleść jakieś androny o tym, że mam się nie przejmować, bo oni na pieniądze z tytułu tego zapisu w umowie w ogóle nie liczą. AKURAT! Nie liczą, ale jak chciałam cokolwiek przy tym punkcie wynegocjować przy podpisywaniu umowy, to szli w zaparte, że nie ma absolutnie mowy o zmianie tego punktu, bo PREZES ZABRONIŁ GO RUSZAĆ. Nie wiem, czy ktoś z Was miał jeszcze jakieś doświadczenia z tym cholernym wskaźnikiem i PRK, bo może jest jeszcze jakieś wyjście, żeby się uchronić przed kosmiczną dopłatą? Z tego, co mówiła mi babka z GUS-u wynikało, że ostateczny wynik może spokojnie dobić do 7%, czyli musieliśmy dopłacać bagatela 5% do wartości i tak juź bardzo drogiego segmentu.... Odpowiedz Link Zgłoś
mp23 Re: umowa - wzrost wskaznika cen prod.budowlanej 18.11.04, 19:25 Cześć, podobno ten zapisek jest "tworem" Prezesa i za nic w świecie nie chcą go zmienić. Chyba z ta rezygnacją z kupna to masz rację. Ja interesowałam się mieszkaniem. Ale chyba PRK ma trochę problemów ze sprzedażą mieszkań w II etapie, ponieważ jak przed I etapem wyrosły 6-pietrowe bloku Bud-Profu, tak przed drugim etapem wyrosną 4 dość duże od 5 do pięter(łacznie 520 mieszkań) bloki Maripolu. Z tego co wiem mają startować ze sprzedażą wiosną. Wg mnie, jeśli PRK nie sprzeda tych meiszkań do wiosny, to później może mieć problemy ze sprzedażą. Ale wracając do tematu: 1. właśnie na to spojrzałam. Rzeczywiscie, nie ma w umowie napisane, że będzie to kwartalny wskaźnik. Doładnie tak podali mi sposób wyliczenia, jak Ci napisałam. Mnie bardzo dziwne wydaje się to, że ten sam sposób wyliczenia przedstawili mi handlowcy jak i prawnik PRK. Mój prawnik przeglądając umowę, zostawił ten punkt umowy, ale chciał dopisać na podstawie rozmów z PRK punkt w jaki sposób będą się wyliczać podstawę zwiększenia ceny, wyobraź nie zgodzili się. Powiedzieli mi, że jest to zapisek Prezesa i w tym punkcie nie może być żadnych zmian ani dopisków. Ty jak rozumiem juz podpisałaś umowę na budowę i zakup segmentu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z B Re: umowa - wzrost wskaznika cen prod.budowlanej IP: 195.94.203.* 19.11.04, 11:13 Widać, że jesteś humanistką i każda operacja bardziej skomplikowana od dodawania przyprawia Cię o ból głowy. Jeżeli masz dziecko w klasie powyżej czwartej powinno Ci pomóc w tym zadaniu. Zwykłe mnożenie , nic więcej. Kwiecień 2004 roku przyjmij za sto.My akurat (A+B+C) nie mamy tego wskaźnika, ale na Twoim miejscu nie martwił bym się tym. Z analiz, które czytałem wynika, że w budownictwie ceny nie będą rosnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
mp23 Re: umowa - wzrost wskaznika cen prod.budowlanej 19.11.04, 11:38 Oj, jaki dowcipny jestem. "Z analiz, które czytałem wynika, że w budownictwie ceny nie będą rosnąć" - tu nie zgodziałbym się z Tobą, ponieważ każda nowa inwestycja, to coraz wyższe koszty jednego metra kw. Poza tym w 2005r kończy się ulga remontowa, ludzie będą kupować materiały budowlane, aby odpisać podatek, producenci też muszą na tym zarobić, więc automatycznie podwyższą ceny. Wiadomo, że przynajmniej w I kw. 2006 na rynku budowlanym będzie zastój. Dowiedz się o wskaźniki cen w GUS i dopiero pisz, że ceny nie wzrosną. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.5695 Re: umowa - wzrost wskaznika cen prod.budowlanej 25.11.04, 15:11 Hej Sąsiedzie z B, co za ulga, że przeczytałeś ANALIZY, z których wynika, że ceny nie będą rosły i że się tym z nami dzielisz! Kamień spadł mi z serca. Szkoda tylko, że rzucasz hasło w powietrze, nie podajesz źródła, autora, okresu bazowego dla tych Twoich analiz i nie bierzesz pod uwagę faktu, że nie wystarczy informacja, że ceny nie będą rosły. One muszą się odpowiednio obniżyć, żebyśmy nie musieli dopłacać. Nie jesteś przypadkiem humanistą? Bo chociaż ja nie nim nie jestem i mnożenie nie sprawia mi bólu, to efekt kapitalizacji przy mnożeniu wskaźników miesięcznych (zamiast np. kwartalnych) o ból serca mnie przyprawia. Zresztą nie rozumiem po co się w tej sprawie wypowiadasz, dodatkowo kogoś obrażając, jeśli Ciebie problem nie dotyczy, bo o wskaźniku w Twojej umowie nie ma mowy. Jakbyś musiał doliczyć sobie 20.000 do i tak drogiej inwestycji, to może nie byłbyś taki hardy? Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sintawati Pomieszczenia gospodarcze/piwnice IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 25.11.04, 11:43 Witam, czy ktos ma moze do odsprzedania jedna piwnice/pomieszczenie gospodarcze z wielu zakupionych w budynku B? PRK7 sprzedalo wszystkie i dalo negatywna odpowiedz na prosbe wygospodarowania jednej wiecej :( pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at No to dopłacamy.... IP: *.tele2.pl 22.12.04, 10:43 Czy do Was tez przyszedł list o potrzebie dopłaty VATu za udziały w gruncie? :( Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: No to dopłacamy.... 24.12.04, 12:31 No tak, doszło... trzeba zapłacić, jakby na to nie spojrzeć. Albo PRK niech zmieni urząd skarbowy, może tam będzie lepsza interpretacja przepisów podatkowych, chociaż nie sądzę. Wszystkiego dobrego na Święta. Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Ogrzewanie 29.12.04, 09:03 Witam, czy ktoś odwiedzal ostatnio budowę ? Podobno jest już włączone ogrzewanie :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa 20 Re: Ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 11:55 Witam! Właśnie wczoraj byłam na budowie i widziałam, że na dachu budynku A z komina wydobywa się delikatny dymek. Czyli ogrzewanie działa.Nie wiem tylko, kiedy planują odbiór mieszkań. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Budowa zakończona 31.12.04, 10:10 Wczoraj (30.12.2004) została zakończona budowa - pojawił się wpis w dzienniku budowy. Już w tej chwili budynek został odebrany przez Straż Pożarną :))). Żadnych uwag nie mieli. Coraz bliżej, coraz bliżej... pozdr... ... i Do Siego Roku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dario Kupować w PRK 7? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 18:50 Chcę kupić mieszkanie w budynku E-F; (ostatni). Gdybyście mieli kupować teraz od PRK-i, kupilibyście? Czy to jest problem, że grunt jest w formie wieczystego użytkowania? Proszę, odpiszcie!!! Przyszły (być może...) sąsiad. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dario Kupować w PRK 7? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 18:53 Chcę kupić mieszkanie w budynku E-F; (ostatni). Gdybyście mieli kupować teraz od PRK-i, kupilibyście? Czy to jest problem, że grunt jest w formie wieczystego użytkowania? Proszę, odpiszcie!!! Przyszły (być może...) sąsiad. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
mp23 Re: Kupować w PRK 7? 10.01.05, 08:46 minusem jest cena, ktora nie jest stała drugi minus to to, że przed nosem wyrosną Ci bloki Maripolu, o których nie mozna powiedzieć, że są kameralne (www.maripol.com.pl) PRK7 twierdzi, że będą one kameralne, ale patrząc na zdjęcia zamieszczone w internecie, nie są one wcale takie małe. Maripol będzie sprzedawał z tego co wiem na wiosnę, orientacyjna cena, jaką podano mi na targach to 3.600zł za m2. Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Kupować w PRK 7? 10.01.05, 09:18 Gdybym miał jeszcze raz wybierać, to pewnie bym jeszcze raz się zdecydował. Chociaż możnaby ponarzekać. Jeśli chodzi o formę własności gruntu - większość gruntów w Warszawie, z tego co się orientuję - jest w takiej formie własności - właścicielem jest Gmina (skarb państwa właściwie), tylko prawo do użytkowania na 100 lat jest komuś oddane. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Budowa zakończona 10.01.05, 09:20 Witam, Podobno już jutro PRK wystąpi do Nadzoru Budowlanego o pozwolenie i być może za 3-4 tygodnie będą już je mieli. :))) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
margot7 No, dobrze, ze budowa sie konczy 10.01.05, 17:35 witam, no wlasnie, ja tak tylko chcialam powiedziec, ze bardzo mnie cieszy zakonczenie budowy etapu drugiego. Z powodu jakichs tam podlaczen dla tegoz etapu (+ dodatkowo dla bloku Sloneczne Tarasy) chyba ze trzy razy rozkopywali teren wokol mojego bloku. Ufff, koniec tego :-) Generalnie po roku mieszkania w bloku PRK musze powiedziec, ze sa calkiem niezle wykonane. Slysze halasy tylko od jednego sasiada :-))) Bylo pare niedorobek w stylu: za krotkie rynny, zalewanie piwnicy w jednej z klatek, krzywo polozony gres na klatce schodowej, nieszczelne wyjscie na dach (niezle zalewalo klatke schodowa) i pare innych. Lista usterek z blokow wczesniejszych jest dostepna w Administracji gdybyscie chcieli zobaczyc. Tez bedziecie korzystac z uslug firmy "Partner" jako Administratora? pozdrawiam, margo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: No, dobrze, ze budowa sie konczy IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 11.01.05, 08:22 witam -iny wstepnie administratora mamy narzuconego przez peerke, ale czy to jest akurat 'partner' tego jeszcze nie wiem. rzady obecnego administratora (zgodnie ze stanem umowy przedwstepnej) sa przewidziane do czasu powolania wspolnoty mieszkaniowej. jesli sie sprawdzi to jako wspolnota pomyslimy o kontynuacji wspolpracy, ale jesli nie to rozmowa ograniczy sie do jednego slowa :-). a tak z twojego doswiadczenia margot 'partner' to dobry partner? pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margot7 Re: No, dobrze, ze budowa sie konczy IP: 5.5R2D* / *.pg.com 11.01.05, 10:57 Szczerze? "Partner" dostalby ode mnie jedne z najgorszych notowan. Przyklady ich dzialalnosci? Kiedy poszlam zglosic, ze wyjscie na dach jest nieszczelne i ktorys raz z kolei zalalo klatke schodowa pani zrobila wielkie oczy mowiac "nikt nam wczesniej tego nie zglosil". Wiedzialam, ze to nieprawda, bo sasiad z mieszkania obok zglaszal to wczesniej. Poza tym notorycznie przysylaja rachunki tak, ze zostaje dzien albo dwa do terminu zaplaty(pare razy zdarzylo mi sie, ze nawet przyszly po). Maja wieczny balagan w papierach, trudno cokolwiek od nich wyegzekwowac. Mieszkancy pozostalych blokow tez nie byli z ich usluch zadowoleni. Tak na marginesie, zorientujcie sie, ktory urzad pocztowy ma obslugiwac Wasze nowe osiedle. Byly (i sa) z tym ciekawe historie. W przypadku mojego bloku klucze do skrytek pocztowych byly do odebrania na Powstancow Slaskich, sama poczta natomiast jest na Kaliskiego z tym, ze pare dni temu dostalam zwrot mojego listu poleconego i mam go odebrac na... Swietochowskiego. Poczta na Kaliskiego zrobila mi jeszcze jeden numer: w skrytce znalazlam awizo, na ktorym widnialo, ze ostateczna data odbioru przesylki juz.. minela :-)) pozdr margot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: No, dobrze, ze budowa sie konczy IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 11.01.05, 13:09 witam -iny margot poczta polska to sama w sobie dziw nad dziwy, ale z 'partnerem' powinniscie sobie szybko poradzic. przeciez to 'on' jest na waszych uslugach i ma sie lasic jak przyslowiowy pies. nie rozumiem dlaczego nie zmieniliscie jeszcze administratora jesli sa do niego zastrzezenia. no chyba, ze sa ku temu inne przeslanki o ktorych nie informujesz, ale z drugiej strony placisz to wymagasz - jedno z praw kapitalizmu. pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margot7 Re: No, dobrze, ze budowa sie konczy IP: 5.5R2D* / *.pg.com 11.01.05, 13:22 to nie jest takie proste. jesli Ci sie wydaje, ze ludzie sie szybko zorganizuja i uda sie wytypowac jakiegos sensownego zarzadce z miare szybko, to sie mylisz. Popatrz nawet na to forum - osob z Waszego osiedla, ktore sie tutaj wypowiadaja jest zaledwie kilka i z doswiadczenia wiem, ze tylko kilka bedzie naprawde zaangazowanych w to, jak osiedle bedzie funkcjonowac. Wiesz co, na poczatku to ja tez bylam tak optymistycznie nastawiona jak Ty :-)) pozdr, margot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: No, dobrze, ze budowa sie konczy IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 11.01.05, 15:19 witam -iny fakt, sytuacja patologiczna. a forumu, coz niech utonie... , ale przyznasz za kilka tygodni kilku milych sasiadow zyskasz :-) hihi pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sintawati Akt notarialny IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 12.01.05, 15:29 Witam, czy ktos moze wie, jak dlugi okres czasu, od momentu przekazania/odbiorow mieszkan, PRK rozpoczyna zalatwianie formalnosci zwiazanych z aktem notarialnym???? Czy jest to kilka tygodni, czy miesiecy? pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Akt notarialny 13.01.05, 09:25 Witam, Z tego co pamiętam, to mają to załatwić w trzy miesiące od zakończenia budowy, czyli byłoby to ok. marca, ale muszę to sprawdzić w umowie przedwstępnej. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sintawati Re: Akt notarialny IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 13.01.05, 09:35 Witam, to dobra wiadomosc dla mnie. Dziekuje. Sprobuje podpytac jeszcze PRK w tej sprawie, chociaz ostatnio unikaja podawania konkretnych dat. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Akt notarialny 14.01.05, 09:43 Sprawdziłem... zawarcie umowy przyrzeczonej musi nastąpić w ciągu 45 dni od daty uzyskania pozwolenia na użytkowania budynku. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sintawati Re: Akt notarialny IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 14.01.05, 10:08 Witam, z tego co sie dowiedzialam to PRK jeszcze nie zlozyla wniosku.Moze dzisiaj to zrobia?!Czas oczekiwania na odpowiedz to ok. 3 tygodni, o ile nie bedzie zadnych problemow (takich jak przy pierwszej budowie). Teoretycznie mozna przyjac, ze pod koniec lutego PRK rozpocznie odbiory techniczne. Ciekawe czy tak bedzie?! Nie pozostaje nam nic innego jak cierpliwie czekac.... pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at A tak na marginesie - jak po wstępnych odbiorach? IP: *.tele2.pl 14.01.05, 11:15 Ja juz wstępny odbiór miałam , i w sumie jest baaaaardzo dobrze . Kilka niegrożnych usterek: trzy porysowane szyby , jedna rysa pod parapetem , ciut krzywy glif nad oknem ( ndproże ), i w jednym miejscu zbyt ruchoma szlichta . Poza tym , bez zarzutu! Mam nadzieję , że po montażu liczników i tym podobnego osprzętu będzie równie dobrze . Pozdrawiam i już nie mogę sie doczekać wzajemnego pożyczania narzędzi przy pracach wykończeniowych ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margot Cien Bud-profu IP: 5.5R2D* / *.pg.com 14.01.05, 15:38 Troche wspolczuje tym, ktorzy beda mieli przed soba budynki Bud-Profu. Szlam sobie ostatnio do domu (swiecilo slonce i juz sie cieszylam jak milo bedzie u mnie w salonie) i popatrzylam na budynki etapu II. No coz, dwie trzecie pierwszego bloku tonelo w cieniu rzucanym przez budynek Bud-profu. Tak naprawde, przy tej wysokosci "zaporze" slonca w takim mieszkaniu nigdy nie bedzie :-( W ogole, inwestycja Bud-profu to jakas pomylka pijanego architekta. przeciez te budynki sie prawie stykaja na rogach - moze to w celach przyszlej wymiany dobrosasiedzkiej przez przeciagniecie sznura od balkonu do balkonu?? W kazdym razie, ta czesc dzialki zostala zageszczona w okropny sposob. Zycze jednak milego wprowadzania sie. Tylko nie halasujcie za duzo po nocach wiercac dziury, przybijajac polki etc. :-D Natomiast ja sie przymierzam do sprzedazy mieszkania... pozdrawiam, margo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h. II Etap IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.05, 22:37 Witam uczestników forum, Zamierzam kupić mieszkanie w II etapie więc z zainteresowaniem przeglądnąłem Wasze wypowiedzi. Przyznam, że ich generalnie pozytywny ton zapisuje po stronie plusów tej inwestycji – szkoda tylko, że tak mało uczestników drugiego etapu (którym sam przecież jestem zainteresowany) zechciało podzielić się swoimi doświadczeniami. Niemniej wielkie dzięki dla tych wszystkich („starych” i „nowych”), którzy udzielacie się na tym forum – Wasze opinie są bardzo cenne. Po tym oficjalnym wstępie (w końcu wskoczyłem do forum pierwszy raz) mam do Was kilka pytań. Jeśli coś wiecie proszę napiszcie, zaznaczcie proszę czy wiecie to „z drugiej ręki” czy sami sprawdzaliście. Czy w ramach sprawdzania firmy: 1) sprawdziliście czy PRKi (S.A. i Nieruchomości) na czas wypłacają pensje pracownikom, wpłaty do ZUS, Urzędu Skarbowego, czy też może mają poślizgi z pewnymi płatnościami? 2) Czy obydwie firmy spłacają kredyty zgodnie z planem? Jakie są opinie banków z nimi współpracujących (BRE i BOS na pewno, może wiecie o innych bankach, które mają z nimi coś wspólnego). Czy kwota obciążenia hipoteki w pierwszym etapie jest taka sama jak w drugim? Jeśli spłacają kredyt to powinna być mniejsza. 3) Czy wspomniane banki maja o nich dobrą opinie czy np. zawiązują rezerwy (to jeśli PRKi by nie spłacały kredytów) – widziałem bankowców na forum; macie swoje dojścia... 4) Czy sprawdziliście rejestry długów? Znaleźliście tam którąś z tych firm? 5) Czy ktoś z pierwszego etapu widział jakiś dowód, że hipoteka z Waszej działki jest już zdjęta? Może ktoś z Was ma już notarialny akt własności? 6) Czy ktoś z drugiego etapu wie (nie tylko od p. Rafaela) czy wniosek o zdjęcie hipoteki z działek „drugiego etapu” jest już złożony w sądzie? Jeśli tak to kiedy był złożony? 7) Kiedy PRK dostała prawo użytkowania wieczystego? Dostali je bezpośrednio od miasta czy odkupili od kogoś? Zmierzam do ustalenia jak długo to prawo jeszcze będzie obowiązywać (przyznaje się je na 100 lat, więc jeśli wydane zostało w latach 50-tych to skończy się pewnie jeszcze za naszego życia) – temat nie aż tak bardzo drażliwy, choć warto znać odpowiedź 8) Czy ktoś coś osiągnął (jakieś zmiany zapisu) z indeksacją ceny do wskaźnika cen w budownictwie? Czy osoby podpisujące umowę np. w październiku również miały w umowie indeksacje do zmiany wskaźnika między kwietniem 2004 a grudniem 2005? Dość dużo tych pytań jak na początek ale dobre dla nas odpowiedzi na te pytania uspokoją nas wszystkich. Jeśli macie takie informacje podzielcie się nimi proszę. Pozdrawiam Was h. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.5695 Re: II Etap 17.01.05, 08:58 8) Czy ktoś coś osiągnął (jakieś zmiany zapisu) z indeksacją ceny do > wskaźnika cen w budownictwie? Czy osoby podpisujące umowę np. w październiku > również miały w umowie indeksacje do zmiany wskaźnika między kwietniem 2004 a > grudniem 2005? Hej, zanim podpisałam umowę, również próbowałam się tego dowiedzieć, ale wszyscy twierdzili, że tej części umowy nie da się zmienić. I rzeczywiście: próbowałam wielu argumentów, ale na nic się nie zgodzili. Umowę podpisywałam w listopadzie 2004, a okres rozliczeniowy pozostał bez zmian, tj, od kwietnia 04 do grudnia 05 (ich argument to to, że nie ważne kiedy sprzedają mieszkanie, ważne, że w kwietniu 04 ponieśli wydatki na materiały). Ponieważ wyliczyłam tą inwestycję na skraju moich możliwości finansowych, uważnie obserwuję, jak ten wskaźnik się zachowuje i tak, jeśli liczyć kwiecień jako podstawę (kwiecień=100), to do listopada włącznie wzrost cen wyniósł 102,73 (czyli do dopłaty 0,73%). A jak dalej będzie się to zmieniać, nie mam pojęcia. Jestem pesymistką, więc nie liczę raczej na miesięczne wskaźniki poniżej 100, ale jednocześnie mam nadzieję, że wielkości typu 101 (kwiecień 2004) już się nie powtórzą. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h. Re: II Etap IP: *.citibank.com 17.01.05, 16:00 przyznam, ze w temacie tej indeksacji sam jestem nieco bardziej pesymistyczny, zapis "... wzrost wskaznika... w okresie od kwietnia 2004 do grudnia 2005..." interpretuje jako wzrost z kwietnia, maja, itp. Czyli baza do wyliczen jest marzec - te 101 z kwietnia obciaza nas, wiec doplacamy 1.7 a nie 0.7. Osobiscie przy obecnych zapisach umowy zakladam doplate (w wersji optymistycznej) ok. 3% - no ale mam nadzieje, ze sie myle pozdrawiam h. ps. dijkstria dzieki za Twoje odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
aga.5695 Re: II Etap 18.01.05, 15:27 Hej, branie marca jako podstawy to rzeczywiscie bardzo pesymistyczna wersja, niestety jedna z mozliwych, jaka PRK wezmie do interpretacji podczas rozliczania inwestycji. Ja jednak w razie czego mam zamiat sie ostro klocic, bo zapis w formie, w jakiej istnieje on w umowie, konsultowalam z babka z GUS-u odpowiedzialna za obliczanie tego wskaznika. A ta zdecydowanie twierdzila, ze taka dokladnie tresc oznacza kwiecien jako podstawe. A tak przy okazji: branie pod uwage kwietnia nie powoduje wzrostu polegajacego na dodatniu jednego punktu procentowego. W tym wariancie nalezaloby ostateczny wynik powiekszyc o 1% (czyli to co wczesniej podawalam: 102,73 zmienia się w 103,76). No i czym dluzszy okres, tym gorzej dla nas, bo wieksza sume trzeba by powiekszyc o 1%. Naprawde nie chce tego wariantu brac pod uwage.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dijkstria Re: II Etap IP: *.citibank.com 17.01.05, 09:09 > Czy w ramach sprawdzania firmy: > 1) sprawdziliście czy PRKi (S.A. i Nieruchomości) na czas wypłacają pensje > pracownikom, wpłaty do ZUS, Urzędu Skarbowego, czy też może mają poślizgi z > pewnymi płatnościami? Ja nie. > 2) Czy obydwie firmy spłacają kredyty zgodnie z planem? Jakie są opinie > banków z nimi współpracujących (BRE i BOS na pewno, może wiecie o innych > bankach, które mają z nimi coś wspólnego). Czy kwota obciążenia hipoteki w > pierwszym etapie jest taka sama jak w drugim? Jeśli spłacają kredyt to powinna > być mniejsza. Jak się orientuję, to raczej taka sama. > 3) Czy wspomniane banki maja o nich dobrą opinie czy np. zawiązują rezerwy > (to jeśli PRKi by nie spłacały kredytów) – widziałem bankowców na forum; > macie > swoje dojścia... :) > 4) Czy sprawdziliście rejestry długów? Znaleźliście tam którąś z tych firm? Z drugiej ręki - ktoś kiedyś coś pisał, że znalazł coś w rejestrze, ale jak się okazało to ani Nieruchomości ani SA. > 5) Czy ktoś z pierwszego etapu widział jakiś dowód, że hipoteka z Waszej > działki jest już zdjęta? Może ktoś z Was ma już notarialny akt własności? Ja widziałem, a nawet posiadam wypis z KW mówiący, że nie ma już hipoteki. > 6) Czy ktoś z drugiego etapu wie (nie tylko od p. Rafaela) czy wniosek o > zdjęcie hipoteki z działek „drugiego etapu” jest już złożony w sądz > ie? Jeśli > tak to kiedy był złożony? > 7) Kiedy PRK dostała prawo użytkowania wieczystego? Dostali je > bezpośrednio od miasta czy odkupili od kogoś? Zmierzam do ustalenia jak długo > to prawo jeszcze będzie obowiązywać (przyznaje się je na 100 lat, więc jeśli > wydane zostało w latach 50-tych to skończy się pewnie jeszcze za naszego > życia) – temat nie aż tak bardzo drażliwy, choć warto znać odpowiedź Musiałbym to sprawdzić, ale z tego co pamiętam, to prawo do użytkowania mają do 2089 roku, tak przynajmniej to pamiętam. > 8) Czy ktoś coś osiągnął (jakieś zmiany zapisu) z indeksacją ceny do > wskaźnika cen w budownictwie? Czy osoby podpisujące umowę np. w październiku > również miały w umowie indeksacje do zmiany wskaźnika między kwietniem 2004 a > grudniem 2005? I etap na szczęścia takich zapisów nie ma. > Dość dużo tych pytań jak na początek ale dobre dla nas odpowiedzi na te pytania > > uspokoją nas wszystkich. Jeśli macie takie informacje podzielcie się nimi > proszę. Tyle ode mnie, > Pozdrawiam Was > h. również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: PRK 7 - os. Lazurowa II IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 18.01.05, 09:14 witam -iny dla zainteresowanych podaje strone www producenta drzwi wejsciowych do naszych mieszkan (www.laporte.pl/drzwi_jednoskrzydlowe.html). zobaczymy jak sie beda sprawowac w praktyce, a na chwile obecna PEERKO masz u mnie OGROMNEGO MINUS za gust (a raczej za jego brak)... kto widzial te drzwi wie o czym pisze :-). pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa 20 Re: PRK 7 - os. Lazurowa II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 17:19 Witam! w zupełności się zgadzam, jeżeli chodzi o drzwi wejściowe - są okropne! Już myślałam co dałoby się z nimi zrobić, jak poprawić wygląd. Trzeba chyba rozmawiać z wykonawcą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: PRK 7 - os. Lazurowa II IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 19.01.05, 08:53 witam -iny ewo zaoszczedze ci fatygi. rozmawialem juz z wykonawca. istnieje mozliwosc zmiany okladzin tylko i wylacznie na inny kolor, poniewaz do profilu drzwi jaki wybrala peerka pasuje tylko jeden typ okladzin :-( (stad ten OGROMNY MINUS dla peerki). ale jesli sie nawet ktos zdecyduje na zmiane koloru, to prosze 80pln za nowa okladzine + 50pln za robocizne zarezerwowac. wolne zarty... hi hi pozdrawiam maf pssss. jak ktos bedzie mial jakis dobry pomysl co mozna z tym "czyms" zrobic to prosze o wypowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at Kochany Etapie I i II IP: *.tele2.pl 24.01.05, 11:37 Mam pytanko dotyczące ogrodzenia . Otóż nie ukrywam , że wybrałam PRK7 także ze względu na lokalizację - po prawej 1500m mama moja , po lewej 1500m mama męża (a rodzina się w przyszłości powiększy) :) no i Tesco pod bokiem . A grodzą nas okrutnie ! I ciagle się denerwuję , że od strony Tesco przejścia nie będzie . Myślę , że dla mieszkańców bloku A nie będzie to specjalny problem , bo mają mieszkanka bezpośrednio przy bramie więc nie będą nadkładać drogi . Ale ja (blok C :)) będę juz musiała spory kawałek pokonywać dwa razy bez sensu ,jeśli będzie tylko jedna furtka. Że nie wspomne o mieszkańcach bloków D i E .... Czy ktos coś wie na ten temat ? Pozdrawiam wszystkich ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at I jeszcze jedno IP: *.tele2.pl 25.01.05, 12:21 Czy ktoś wie cos na temat podnośników dla niepełnosprawnych , które miały być montowane na zewnątrz ... ? Odpowiedz Link Zgłoś
rogowski25 Re: PRK 7 - os. Lazurowa II 01.08.05, 21:46 Witam, Jestem zainteresowany kupnem mieszkania w PRK 7E czy są jeszcze jakies wolne? podajcie wady i zalety mieszkania dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Pozwolenie na użytkowanie... 26.01.05, 09:52 .. może być już niedługo, gdyż 2 lutego będzie inpektorat na budowie w związku ze złożonym wnioskiem o pozwolenie. Jak się dowiedziałem - później są przewidywania, że maks 1 tydzień i pozwolenie będzie. :))))))) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa 20 Re: Pozwolenie na użytkowanie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 09:27 Witam! Czekam z niecierpliwością , jak wypadnie wizyta nadzoru na naszej budowie dzisiaj.Mam nadzieję ,że klucze już lada chwila...... Choć widziałam , że niektórzy sąsiedzi już pracują w swoich mieszkankach. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Pozwolenie na użytkowanie...i wykonczenie IP: *.eranet.pl 08.02.05, 12:54 Jesli ktos jest zainteresowany ekipą wykonczeniową to mogę polecić swoją. Namiary prześlę zainteresowanym na priv. Możliwa wizyta referencyjna w moim mieszkaniu :) Pozdrawiam Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Pozwolenie na użytkowanie...i cieknie woda IP: *.eranet.pl 14.02.05, 19:32 Zauważyłem, zę w garażu między budynkami A i B cieknie woda ze stropu. To pewnie z placyku zabaw. Jeśli ktoś ma tam miejsce parkingowe to może warto teraz się tym zainteresować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sintawati Re: Pozwolenie na użytkowanie... IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 22.02.05, 12:57 mija juz trzeci tydzien od wizyty Inspektora i w dalszym ciagu nie ma decyzji. Czy to mozliwe by tak dlugo trwalo wydanie decyzji? A moze PRK nie mowi nam wszystkiego....?! Ja zaczynam sie juz niecierpliwic. pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Pozwolenie na użytkowanie... IP: 193.111.166.* 22.02.05, 13:08 A segmenty też wizytował, czy tylko bloki? P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sintawati Re: Pozwolenie na użytkowanie... IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 22.02.05, 14:41 niestety nie wiem :( pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Pozwolenie na użytkowanie... IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 23.02.05, 10:45 witma -iny wczoraj 22.02 peerka ruszyla z przekazywaniem mieszkan. proponuje zglosic sie do administratora i ustalic date odbioru. kto pierwszy ten... START pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sintawati Re: Pozwolenie na użytkowanie... IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 23.02.05, 11:47 Jest to najlepsza wiadomosc jaka dzisiaj uslyszalam. dzieki. pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sin Re: Pozwolenie na użytkowanie... IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 23.02.05, 13:33 Okazuje sie, ze jednak nie mozna. Nadal nie ma decyzji od inspektora i w zwiazku z tym nie rozpoczeto technicznych odbiorow mieszkan :( Tym razem to byl falstart..... pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Pozwolenie na użytkowanie... IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 24.02.05, 10:07 witam -iny ja klucze juz odebralem i protokol odbioru lokalu mam juz podpisany. dla przedmowcy bez komentarza :-) pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: Pozwolenie na użytkowanie... IP: 80.72.38.* 24.02.05, 10:45 Ale możesz wprowadzić pracowników w godzinach pracy budowy :) Więc nie jest to jednoznaczne z odbiorem końcowym :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Pozwolenie na użytkowanie... IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 24.02.05, 11:48 witam -iny na budowie jest pan, ktory pracuje miedzy 0 a 24, wiec... hihi pozdrawiam cie serdecznie maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Re: Pozwolenie na użytkowanie... IP: 80.72.38.* 24.02.05, 12:58 Który to jest i jak wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa 20 Re: Pozwolenie na użytkowanie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:07 Witam ! Właśnie ja też odbieram klucze w przyszłym tygodniu. Nie czekam na oficjalny odbiór.Chciałabym rozpocząć już prace wykończeniowe. Czy nie było problemów z odbiorem. żadnych usterek?. Czy była firma od drzwi wejściowych, bo chyba trzeba wymienić wkładkę i odebrać komplet kluczy? Czy już ktoś płacił nowy czynsz? Życzej miłej pracy w nowym mieszkanku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dijkstria Re: Pozwolenie na użytkowanie... 25.02.05, 11:29 ...a w tym wątku jest o pozwoleniu. Widziałem je :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kej Re: Pozwolenie na użytkowanie... IP: 80.72.38.* 25.02.05, 12:39 Prawdziwy szczęściarz z Ciebie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Pozwolenie na użytkowanie... IP: *.eranet.pl 08.03.05, 12:12 Ja jestem z II etapu i mam pytanie. Mianowicie jaki jest Wasz adres, tzn. jaka ulica i numer bloku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Pozwolenie na użytkowanie... IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 08.03.05, 12:36 witam -iny wiesc niesie, iz bedziemy spod nazwy Kazimierza Dejny. ale to nic jeszcze pewnego. a na numer musimy jeszcze poczekac. pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Pozwolenie na użytkowanie... IP: 193.111.166.* 15.03.05, 09:54 > wiesc niesie, iz bedziemy spod nazwy Kazimierza Dejny. ale to nic jeszcze > pewnego. a na numer musimy jeszcze poczekac. Segmenty to chyba będą miały adres Pełczyńskiego, bo blok na osiedlu "Zielony Staw" ma adres Peł.17 a "Słoneczne Tarasy" dostały numer Peł.137 czyli pomiędzy zostawili akurat 60 numerów na segmenty. Nie wiem jak z blokami. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pozwolenie na użytkowanie... IP: 80.72.38.* 23.02.05, 15:58 Tak. Możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.5695 Trasa północ-południe (S7) 04.02.05, 14:17 Cześć Wam, wczoraj z przerażeniem usłyszałam w Kurierze Warszawskim, że jeden z planów przeprowadzenia trasy Północ-Południe biegnie ulicą Lazurową!! Jestem przerażona, bo świadomie zdecydowałam się na jedną trasę (ta, która ma być zbudowana wzdłuż ul.Dywizjonu 303), ale jeśli trzasną mi w pobliżu jeszcze autostradę, to chyba ciężko sobie wyobrazić gorszą lokalizację w Warszawie... Będziemy przecież w takiej sytuacji mieszkać tuż przy skrzyżowaniu tych dwóch dróg! Czy ktoś z Was ma jakieś bardziej optymistyczne informacje niż moje zasłyszane w TV? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muti Re: Trasa północ-południe (S7) IP: 5.6R* / *.nokia.com 04.02.05, 14:36 Proponuję przejrzeć posty Corpores Lazurowa II. Trwa tam gorąca dyskusja nt. trasy S7 i nie tylko tej:-(( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witam -iny Re: Trasa północ-południe (S7) IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 04.02.05, 14:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muti Re: Trasa północ-południe (S7) IP: 5.6R* / *.nokia.com 04.02.05, 14:48 ?????????????????? A swoją drogą moglibyśmy przyłączyć się do akcji protestacyjnej. Jakby nie patrzeć dotyczy to nas wcale nie w mniejszym stopniu niż mieszkańców Corporesu, Ronsona, Babic.....i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Trasa północ-południe (S7) IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 04.02.05, 14:53 witam -iny proponuje popatrzec z gory na bemowo (mapa.offbemowo.waw.pl/) i przanalizowac jak moze byc przeprowadzona ewentualna trasa expresowa z tego co mi wiadomo o szerokosci 150m. wg mnie bedzie blisko, ale nie az tak by... ;-). pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muti Re: Trasa północ-południe (S7) IP: 5.6R* / *.nokia.com 04.02.05, 15:16 No pewnie, niech inni walczą. Przecież niektórzy mają w perspektywie, że pod oknami zamiast trawy wyrośnie im autostrada/trasa szybkiego ruchu - nie ważna nazwa. No, ale jak już wywalczą to chętnie się przyłączymy!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga.5695 Re: Trasa północ-południe (S7) 04.02.05, 15:59 chętnie przeanalizuję przebieg tej trasy na mapie, ale mimo przestudiowania opisów kilku wariantów w Internecie, wiem tylko, że: "trasa S7 czyli północ-południe tj. od łącznika w kierunku Łomianek i Gdańska. Ta trasa ma przebiegać zachodnim skrajem działek przy Osmańczyka, pod skrzyżowaniem Powst. Śl/Piastów Śl. i dalej przez lotnisko w kierunku skraju Chomiczówki. " Ale co dalej? Bo przecież ten odcinek, który już dalej nie jest opisywany może dotyczyć nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Trasa północ-południe (S7) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.05, 17:36 witam -iny ja sie chetnie przylacze. pokierujesz protestem Muti? liczymy na ciebie. pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Za Re: Trasa północ-południe (S7) IP: 193.111.166.* 07.02.05, 09:00 Tu jest mapka: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34885,2519005.html Może będę w mniejszości na tym forum, ale ja bym wolał, żeby trasa NS poszła przez Gminę Babice i obok góry śmieciowej, niż przez środek Bemowa pod oknami nowych osiedli obok Carrfoura. Dodatkowo dlatego, żeby ruch z autostrady z kierunku Łódź skręcał do Łomianek już w Babicach, a nie przejeżdżał obok nas trasą przy Dywizjonu i skrecał w lewo do Łomianek dopiero przy WolaParku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Trasa północ-południe (S7) IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 07.02.05, 09:30 witam -iny "obok nas trasą przy Dywizjonu...". lubie to, poprosze o jeszcze :-). a co bys powiedzial "Za" bedac na miejscu ludzi, ktorzy wlasnie kupili mieszkanie w nowowybudowanych osiedlach np. w Gminie Babice. hm, pomyslmy... :-). Pozdrawiam Cie serdecznie maf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Za Re: Trasa północ-południe (S7) IP: 193.111.166.* 07.02.05, 13:45 myślę, że ludzi, których dotknie trasa w gm. Babice jest n (100, 1000) razy mniej niż ludzi, których trasa dotknie na nowym Bemowie (z łosiami relacja jest pewnie odwrotna). Ale dyskusja nie ma za bardzo sensu, bo w sobotnim ŻW była podobno informacja, że wariant przez gm. Babice odpadł, bo Unia nie da kasy na trasę degradującą środowisko, a ten wariant podobno miał taki być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Za Re: Trasa północ-południe (S7) IP: 193.111.166.* 07.02.05, 13:47 "obok nas" czyli obok PRK7 bo mam wrażenie, że zostałem źle zrozumiany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maf Re: Trasa północ-południe (S7) IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 07.02.05, 14:40 witam -iny przepraszam, ale nie podejmuje sie prowadzenia dalszej dyskusji w tym temacie. pozdrawiam maf Odpowiedz Link Zgłoś
aga.5695 Re: Trasa północ-południe (S7) 23.02.05, 09:34 W dzisiejszej Wyborczej opublikowano krotki artykul o trasie, ale oprocz informacji o pozytywnej ocenie wariantu nr 2 przez ekspertow z Politechniki Warszawskiej, nie wnosi on ani nadziei dla nas, ani nie przesadza, ze S7 zbuduja w poblizu naszego osiedla. miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34885,2566743.html Odpowiedz Link Zgłoś
aga.5695 Re: Trasa północ-południe (S7) 24.02.05, 13:42 A ja znowu o trasie, która mi spędza sen z powiek. Dzisiaj znalazłam artykuł, który utrzymuje mnie w przekonaniu, że burmistrz Bemowa mieszkajacy na ul.Widawskiej (która ma być rzekomo w najbliższym otoczeniu trasy, jeśli wejdzie wariant 2) zrobi wszystko, żeby tylko trasa nie została wybudowana pod jego oknami.... www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_050224/warszawa_a_7.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtv Stacja benzynowa między PRK7/Lazurowe i Tesco IP: *.spray.net.pl 24.05.05, 02:04 www.bemowo.waw.pl/aktualnosci/pdf/1804_610.pdf Odpowiedz Link Zgłoś