Dodaj do ulubionych

KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje???

IP: 217.11.133.* 17.01.02, 17:36
Czy ktoś chce sie przylaczyc do dyskusji na temat Tryboniów?? Co się dzieje na
budowie???
Obserwuj wątek
    • Gość: Harry Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.76.37.* 17.01.02, 20:31
      Jak zwykle - kilku robotników na budowie i jak zwykle z miesiąca na miesiąc
      kawałek nowego tynku na elewacji. Chyba w terminie to ten budynek nie zostanie
      wykończony. Ale jeśli jest jakieś opóźnienie to chyba przez to, że na początku
      budowa stała parę miesięcy (na etapie bodajże 2-go piętra). Życzę wszystkim,
      którzy tam zamieszkają pomyślnych wiatrów (nie wiejących od strony MPO – bo jak
      z tamtąd wieje to przykro przechodzić ul. Sosnkowskiego).
      • Gość: grazia Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 217.11.133.* 18.01.02, 11:52
        Hello Harry!!! Czy jesteś może przeszłym lokatorem KOLOROWEJ? Jeśli tak to może
        masz jakieś wieści od Tryboniów odnośnie terminów oddawania poszczególnych
        lokali w budynku?? Ja słyszałam że mieli problemy finanswe z TYNKBUDEM dlatego
        takie opóźnieia?? Może znasz inną wersje???
        • Gość: LLL Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 12:16
          Jakie kłopoty?
          Na razie wiem o tym ze mieli oddawac sukcesywnie od 30 stycznia 2002r. Czyli
          myslalem ze oddadza mi mieszkanie gdzies okolo lutego-marca. Co teraz zrobia
          moze ktos wie?
          • Gość: X Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 18.01.02, 16:22
            Nie mogli mieć problemów finansowych z Tynkbudem, może inne, trudno powiedziec
            jakie. Przecież to Trybonie płacą za usługę, a nie Tynkbud.
            • Gość: A Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.02, 18:46
              Podobno w koncu grudnia wypowiedzieli umowe Tynkbudowi. I wykonawca sie wyniosl...
              a budowa ma byc dokonczona przez inne firmy. Wiecej informacji ma byc w kolejnym liscie
              od Tryboniow.
    • Gość: R Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.249.* 21.01.02, 09:02
      Otóż do wszystkich już dotarło, że firma Tryboń nie wywiąże się z kolejnego terminu zakończenia
      budowy. Dochodzą słuchy o nowym liście, który będzie opisywał nowe niesamowite trudności przy
      tej budowie oraz nowe terminy realizacji. Wszyscy biegają na budowę i oglądają nic nie zmieniający się
      krajobraz i zaczynają się już bardzo denerwować.

Mam wielką nadzieję, że Pan Kuba Tryboń przeczyta ten list i moją propozycję potraktuje poważnie. Oto ona:

Proszę aby w tym liście był zawarty realny (w miarę szczegółowy) harmonogram planowanych prac.
      Przyszli mieszkańcy mając w ręku taki dokument mogliby sprawdzić na miejscu czy prace idą w planowanym
      tempie czy tez po raz kolejny zostaną oszukani.
      • Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 21.01.02, 11:09
        Ludzie a co z odszkodowaniem, czy możemy się czegoś spodziewać?
        • Gość: grazia Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 217.11.133.* 23.01.02, 15:10
          zapomnij o odszkodowaniu, w umowie nie ma ani słowa o odszkodowaniu za zwłokę
          ze strony Tryboniów, rządzą się naszymi pieniążkami i tyle, nic sobie z tego
          nie robią że terminy im uciekają a my nie mamy gdzie mieszkać.
          A propo czy ktoś wie czy Trybonie już podpisali umowy z telekominikacją - i kto
          jest operatorem???
    • Gość: PPP Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.01.02, 11:19
      Ludzie zapomnijcie o odszkodowaniu!!!!!!!
      Módlcie sie do Pana Trybonia o oddanie swoich mieszkan. Mam nadzieje ze wprowadze sie przed zima do
      swojego mieszkania. Lece teraz do koscioła by dac w intencji ukonczenia naszego osiedla.
      Nic innego mi nie pozostało.
    • Gość: jakub Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 213.25.60.* 21.01.02, 13:40
      witam, jezeli chodzi o postep prac w porownaniu do grudnia, gdy kupowalem
      mieszkanie, to jest bardzo niewielki: nowosci na budowie to ocieplona i
      otynkowana czesc elewacji od strony sosnkowskiego i kolorowej i poczatki
      ocieplania elewacji od dziedzinca
      na dziedzincu caly czas straszy wielka dziura na garaze
      poniewaz bylem tam w niedziele, ciezko wypowiadac mi sie na temat tego, czy cos
      sie tam w ogole dzieje w ciagu tygodnia
      pozdrawiam przyszlych sasiadow
      jakub
      • Gość: Harry Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 10.213.2.* 23.01.02, 17:46
        Mimo, iż nie będę lokatorem tego "osiedla", trochę mnie sytuacja na nim
        interesuje. Miałem kiedyś zamiar kupić tam mieszkanie, a codziennie w drodze do
        pracy przechodze przy waszych budynkach. Uważam, że tak czy inaczej firma
        Tryboń jest w miare solidna, zawsze przecież nie jest to ich pierwsza
        inwestycja. Co do opuźnień to w każdej firmie one występują. Ja mam mieszkanie
        kupione w Maxisie (wątek Maxis.....) i cyrki jakie tam się działy to lepiej nie
        pisać (zmiany wykonawców, podwykonawców, opuźnienia, niejasności,
        obietnice...). Tak czy inaczej postępy na waszym osiedlu są zauważalne i nie
        jest najgożej. Co do oddawania mieszkań, to może będą wam je oddawać, jeżeli
        nawet budynki nie będą wykończone - tak było w moim przypadku (na podwórku syf,
        klatki, garaże nie wykończone, ale czynsz biorą, jest ciepła woda, CO i zawsze
        coś robią.
    • Gość: LLL Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 24.01.02, 10:14
      Wg listu który otrzymamy mamy odbierać mieszkania od poło-wy kwietnia do czerwca w zaleznosci od klatki.
      Przyślą nam cały harmonogram prac i mam nadzieję że można to będzie szybko zweryfikować. Czy ktoś mi może
      powiedzieć jak kształtują się ceny piwnic w budynku i jaka jest cena garaży.
      Z góry dziekuję.
      • Gość: jakub Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 213.25.60.* 24.01.02, 16:38
        miejsce garazowe: 26 500,- PLN (pytanie, czy teraz nie trzeba doliczyc do tego
        7% VAT), cena metra piwnicy: 1850,- PLN
        LLL: na kiedy mailes termin odbioru mieszkania wg. umowy?
        pzdr
        jakub
        • stratocaster Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? 25.01.02, 14:48
          SZANOWNI PAŃSTWO! FIRMA TRYBOŃ PO PROSTU PRZELICZYŁA SIĘ ZE SWOIMI
          MOŻLIWOŚCIAMI. PAN PREZES JAKUB T. ZNA SIĘ NA PROJEKTOWANIU, ALE NA
          INWESTOWANIU NIE BARDZO. ZA ZACIĄGNIĘTY W BOŚ-IU KREDYT FIRMA TRYBOŃ BYŁA NA
          WYCIECZCE W WIEDNIU, MA USZYTE KOSZULKI Z LOGO FIRMY ITP. P. IZABELA D. KTÓRA
          PRACUJE W BIURZE SPRZEDAŻY NIE MA POJĘCIA O WARTOŚCI TEJ INWESTYCJI. NIE CHCĄ
          PRZYZNAĆ, ŻE MIESZKANIA SĄ ZA DROGIE. CIEKAWE CZY MAJĄ JUŻ CHOCIAŻ
          PRZEKWALIFIKOWANY TYP BUDYNKU DWUPIĘTROWEGO OD MPWiK NA MIESZKALNY BO BYŁ
          BIUROWY. I TO NIE TRYBOŃ ZREZYGNOWAŁ Z TYNKBUDU A TYNKBUD Z TRYBONIA. TYCH,
          KTÓRZY MAJĄ JESZCZE JAKIEŚ WĄTPLIWOŚCI ZAPRASZAM NA PIĘKNĄ 24 - STOI TAM
          NIEODDANY BUDYNEK FIRMY TRYBOŃ, KTÓREGO TERMIN REALIZACJI MINĄŁ W GRUDNIU
          2000!!!!!
          • Gość: mp Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.abc.ikp.pl 25.01.02, 15:35
            Ja jednak mam informacje i to osobiście uzyskane z Tynkbudu, że to jednak
            Tryboń zrezygnował z ich usług.
          • Gość: LIDKA STRATOCASTER-ODPOWIEDZ IP: *.sggw.waw.pl 25.01.02, 16:10
            Uważam że ty zawsze mącisz wode. Jestem pewna że wszystko jest na dobrej drodze. Byłam
            osobiście w Tryboniu oraz w BOŚ który finansuje budowę. W BOŚ powiedzieli mi że Tryboń jest
            często kontrolowany i wszystko jest w porządku. Myślę że jesteś z konkurencji i specjalnie "mącisz
            wodę"
            • stratocaster Re: STRATOCASTER-ODPOWIEDZ 28.01.02, 09:04
              Nie zamierzam nikogo przekonywać do niczego. Budynek przy Pięknej 24 i to, że
              ma opóźnienie ponad 12 miesięcy jest faktem. A to, że Tryboń zrezygnował z
              usług Tynkbudu - to prawda. Po prostu nie stać ich nawet na tak przeciętną, ale
              dość dobrą jakościowo, firmę wykonawczą. Stać ich tylko na to, żeby "Kolorową"
              budowali Białorusini. 'Pażywiom', 'uwidim', jak mawiają Białorusini, kto ma
              rację.
              • Gość: MK Re: STRATOCASTER-ODPOWIEDZ IP: 157.25.126.* 28.01.02, 15:19
                TRYBONIE wciąż nie mają odwagi powiedzieć, że celowo przeciągają inwestycję...
                Czytaliście "pismo" - do cholery, czy oni nie wiedzieli że po lecie jest zima,
                mróz i może padać śnieg...
                Kochany KUBUSIU TRYBON już zapomiałeś co pisałeś na tym forum...
                teraz mamy się modlić abyście dokończyli tą budowę - bo w listopadzie 2002 też
                zacznie się zima...
    • Gość: LLL Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 30.01.02, 10:38
      Czy byl ktos na budowie ostatnimi czasy?
      Czy dostaliscie juz wyjasnienia z Trybonia i co w nich pisza?
      Mieli wysylac do przyszlych lokatorow wyjasnienia dot. budowy, czy ktos juz otrzymal taki list?
      • Gość: zzzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 11.02.02, 11:47
        Cos dyskusja wygasa?
        Moze ktos tam byl w sobote i wie czy cos sie tam zmienia. Ja przejezdzalam 3
        lutego i odnotowalam znikniecie Tynkbudu. Zgodnie z listem od Tryboniow powinny
        sie juz pojawic nowe baraki i podlonczenie ogrzewania. Czy ktos cos wie na ten
        temat?
    • Gość: jakub Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 213.25.60.* 12.02.02, 09:51
      cos tam jednak sie dzieje - wczoraj dzwonil do mnie inz. Koc, aby potwierdzic
      ustalenia dotyczace elektryki, hydrauliki itp., bo od dzisiaj ma wejsc do
      mieszkania elektryk, pytalem sie jak w ogole wygladaja sprawy wykonczenia
      budynku i uzyskalem informacje, ze prace powoli ruszaja pelna para, bo oprocz
      nas cisna ich nowowybrani podwykonawcy, ktorzy chcieliby cos robic i zarabiac
      pzdr
      jakub
      • Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 12.02.02, 10:30
        Do Jakuba.
        Czy tzn. ze jeszcze nie miales w swoim mieszkaniu rozprowadzonej elektryki i
        hydrauliki?
        • Gość: Leek Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 12.02.02, 10:45
          Ja bylem w zeszłym tygodniu i jestem mile zaskoczony -jak na razie-gdyz rzeczywiście coś sie ruszylo.
          Oby tak dalej. Mam nadzieję że wprowadzę się w lecie. Ciekawe kiedy zostaną położone wylewki w
          mieszkaniach.
          Nie wiecie czy są wolne jeszcze garaże i ile kosztują?
          Pozdrawiam.
        • Gość: jakub Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 213.25.60.* 12.02.02, 15:30
          nie mialem
          jakub
    • Gość: Aga Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.02.02, 11:15
      Czy wicie zo dzieje sie na osiedlu, czy prace ida na przod?
      • Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 19.02.02, 14:34
        Przejeżdżałam tam 16 lutego (sobota) i działo się jak nigdy: stuki, puki itp.
        Zanotowałam zmianę ogrodzenia i okna i dzrzwi w lokalach usługowych. Do środka
        nie wchodziłam. Jeśli ktoś był w środku to niech się odezwie.
        • Gość: mk Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 157.25.126.* 20.02.02, 13:31
          zgadza się - ale tylko w częsci A i B.
          w części C nie jakichkolwiek instalacji i nic się nie dzieje...
          • Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 20.02.02, 15:43
            No tak, ale najpierw oddają A i B, a więc bądźmy dobrej myśli moze do jesieni
            juz sie wprowadzimy
            • Gość: mb Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 20:47
              Czy ktos ostatnio byl na budowie? Czy prace ruszyly zgodnie z zapowiedzia Trybionia?
              • orcl Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? 03.03.02, 16:12
                Bylem na budowie w sobote, jestem milo zaskoczony. Sa juz wstawione drzwi do
                mieszkan i pozawieszane grzejniki.Tylko w czesci od Sosnkowskiego.
                Pozdrawiam
                • Gość: MP Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 04.03.02, 09:52
                  Sa postepy w pracach, ktore widac gołym okiem. Czesc prac ktora byla
                  zaplanowana na luty jest trudna do sprawdzenia. Przelomowy bedzie marzec. W
                  kwietniu powinno juz być widać zbliżający się koniec budowy.
                  • Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 06.03.02, 11:47
                    Czy ktoś ostatnio był na osiedlu i może mi powiedziec co sie tam dzieje i jaki jest teraz termin oddania.
                    Moze wiecie jakie sa neewsy dotyczace oddawania poszczegolnych klatek.
                    Czekam na opinie sąsiad.
                    • Gość: inny zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 12.03.02, 09:30
                      Bylam tam i prace trwaja. W tym tygodniu mają zalewać podlogi, ocieplac strone
                      od podwórka, a wiec moze uda nam sie wprowadzic przed jesienia
                      Moze ktos sie orientuje czy mozna jakoś wymóc aby adres budynku był Kolorowa.
                      Jak sie na to zapatrujecie, a moze wolicie Sosnkowskiego
                      • Gość: ppp Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 12.03.02, 09:52
                        Co mowią w Firmie Tryboń? Kiedy oddadzą poszczególne klatki?
                        Czy prace posuwają się szybko.
                        Ładniej brzmi Kolorowa ale dla mnie to pal licho. Byleby szybko oddali.
                        • Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 12.03.02, 10:30
                          O ścisłe terminy się nie pytałam, a w firmie mówią,ze oddadzą zgodnie z
                          terminami, a więc zgodnie z ostatnim listem będą oddawać mieszkania od strony
                          Sosnkowskiego kwiecień-czerwiec. Na ulotce, która jest dostępna w siedzibie
                          firmy podają termin oddania budynku A na 30 kwiecień, a budynku B i C na 30
                          lipiec (nie jestem pewna czy dobrze zapamiętałam). Prace posuwają się, ale czy
                          szybko? to rzecz względna. W każym razie ruch na budowie jest zauważalny.
                          • Gość: ppp Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 12.03.02, 10:37
                            Dzięki za wiadomości sąsiadko.
                            W której klatce będziesz mieszkać jeżeli można wiedzieć?
                            I co sądzisz o położeniu inwestycji Tryboniów w Ursusie?
                            • Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 12.03.02, 11:11
                              Będę mieszkać na zakrecie. Co do połozenia to nie mam wiekszych uwag. Trochę
                              obawiałam się brzydkich zapachów od bazy MPO, tym bardziej że ktoś na forum tym
                              straszył. Podczas moich wizyt na budowie nie odczułam tego problemu i ludzie
                              wypowiadajacy się na forum dotyczącego gminy Ursus napisali, że nic takiego nie
                              zauważyli, cytuję: "...mieszkam niedaleko i nigdy nie poczułam niczego - raczej
                              więc nie śmierdzi.To tylko stacja paliw i parking.Większym problemem była
                              kotłownia, ale teraz przerobili ją na olejowo-gazową i już tak nie pyli...". Z
                              samolotami się pogodziłam. Kupując mieszkanie nie zdawałam sobie sprawy że tam
                              latają samoloty, ale mam nadzieje, że nie będzie źle. Podobno gorzej jest na
                              Kabatach, a trzeba przyznać, że ceny mieszkań są tam wyższe. Man nadzieję, że
                              na dole będzie jakiś fajny sklepik spożywczy. A co ty sądzisz o lokalizacji?
                              naszego budynku
                              • Gość: ppp Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 12.03.02, 11:33
                                Samoloty mi nie przeszkadzają, mieszkam w Ursusie od 5 lat i przyzwyczaiłem się. Blisko mamy
                                stadion na którym w tym roku zaczynają budować kryty basen z bajerami. Co do ruchu na ulicy to nie
                                będzie mi przeszkadzac gdyż ruch tam jest mały. Zresztą dobre okna wyciszają wszystko.
                                Z lokalizacją nie jest źle.
                                • Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 12.03.02, 12:25
                                  Zadzwoniłam do urzędu gminy i uzyskałam informację, że masz budynek będzie miał
                                  adres Kolorowa 19. Cieszycie się?
                                  • Gość: bbb Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.167.* 13.03.02, 08:07
                                    Cieszę się z adresu Kolorowa 19-b.ładny. Uważam, że opinie co do zapachów i
                                    kotłowni są przesadzone, a do samolotów mozna przyzwyczaić się. Mieszkam od
                                    wielu lat w bloku nad którym przelatują samoloty i nie przeszkadza mi to.
                                    Martwią mnie terminy. Ciągle są przesuwane.
                                    • Gość: mw Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.167.* 14.03.02, 10:55
                                      Poniewaz jak widac prace "ruszyly" i jest szansa ze doczekamy sie oddania
                                      nasych mieszkan, rodzi sie kolejnym temat - co z hipoteka? Czy ktos informowal
                                      sie w BOSi'u czy (jak to obiecuje Trybon) beda schodzic z hipoteki dla
                                      przekazywanych mieszkan. Znajac dotychczasowe krentactwa Trybioniow oraz to ze
                                      ich obietnice sa nic nie warte, chyba warto wybadac ten watek. A moze ktos juz
                                      cos wie na ten temat?
                                      • Gość: roxi Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.02, 20:57
                                        serwus, jestem nowym mam nadzieje ze szczesliwym posiadaczem mieszkania u
                                        Tryboniow na Kolorowej. Na budowie troche sie dzieje -w A i B jest juz cieplo,
                                        sa instalacje i wylewki w mieszkaniach. Nawet windy juz poinstalowali.
                                        Natomiast w C sa instalacje elektryczne i czesc hydrauliki. Intryguje mnie
                                        jednak pewien powazny problem. Mianowicie czy ktos wie na 100% czy beda
                                        schodzic z hipoteki w czesci nalezacej do poszczegolnych lokali? Maja przeciez
                                        zaciagniety kredyt 3 mln PLN i jest on zabezpieczony hipoteka na gruncie.
                                        Jezeli sprzedadza nam mieszkanie z udzialem w gruncie a wczesniej nie splaca
                                        kredytu i nie zdejma hipoteki to kazdy z nas bedzie mial do splacenia dodatkowy
                                        kredyt: 3 mln podzielone na poszczegolne mieszkania. Kobietka w BOSiu
                                        powiedziala mi, ze ryzyko zawsze istnieje i nikt nie zapewni mnie, co Trybonie
                                        zrobia z nasza kasa za mieszkania i czy splaca kredyt do zakonczenia budowy.
                                        Czy ktos moze wie ile jeszcze im zostalo do splaty z tych 3 mln? A moze ktos
                                        wie czy faktycznie bank bedzie wylaczac z hipoteki udzialy mieszkan juz
                                        kupionych? Odezwijcie sie i do uslyszenia.
                                      • Gość: roxi Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.02, 20:59
                                        kolego, kolezanko MW - co masz na mysli piszac "dotychczasowe krentactwa
                                        Tryboniow" - podaj przyklady
                                        • Gość: mw Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.02, 19:09
                                          Gosc portalu: roxi napisal(a):

> kolego, kolezanko MW - co masz na mysli piszac "dotychczasowe krentactwa
                                          > Tryboniow" - podaj przyklady

Proponuje przesledzic wczesniejsze watki na forum..., ale tak w skrocie mam na mysli
                                          klamstwa w "zywe oczy" dotyczace kolejnych terminow oddania osiedla - jeszcze w
                                          pazdzierniku twierdzili ze oddzadza zgodnie z umowa (30 listopada!), potem byl slynny list do
                                          klientow w ktorym powolujac sie na "trudna sytuacje na rynku" (szkoda ze nie na wojne w
                                          Afganistanie!) przesuneli termin na przelom stycznia i lutego, wreszcie kolejny list w ktorym
                                          cala wine zrzucili na generalnego wykonawce -Tynkbud (z ktorym zreszta rozwiazali umowe
                                          pod konice grudnia 2001 i ktory notabene "nie zabezpieczyl budowy przed zima") i kolejne
                                          terminy kwiecien/maj itd. Przy wspolpracy z panami T. trzeba miec na wzgledzie ze
                                          jakiekolwiek obietnice z ich strony sa zwyczajnie nic nie warte. Obecnie osiedle jest
                                          wykanczane przez firemki w stylu "Kowalski i syn" (trzeba bylo obnizyc ceny a developper musi
                                          przeciez wyjsc na swoje). Wszystko swietnie bo przeciez moglo byc gorzej... Tylko czy to o to
                                          chodzi?
                                          mw

• Gość: ABC Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.02, 19:00
      Drodzy sąsiedzi, czy ktoś z was będzie próbował odpisać sobie koszty związane z
      zakupem udziału w gruncie w ramach ulgi na zakup działki budowlanej? Czy jest
      to możliwe? Trybonie kusili taką możliwością, ale nie jestem pewna czy teraz
      skoro nie posiadam aktu własności gruntu mogę skorzystać z odpisu. Bardzo
      proszę o pomoc.
      • Gość: bbb Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.167.* 18.03.02, 11:14
        Ostrożnie z tym odpisem. W zeszłym roku odpisałam udział w gruncie ( w ramach
        ulgi na zakup działki )i potem musiałam prostować zeznanie i dopłacić. W
        urzędzie (W-wa Bemowo) pokazano mi orzeczenie sądu administracyjnego, w którym
        napisano, że zakup gruntu pod mieszkanie w budynku wielorodzinnym wlicza się do
        dużej ulgi budowlanej.
        • Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 18.03.02, 11:51
          Gość portalu: bbb napisał(a):

> Ostrożnie z tym odpisem. W zeszłym roku odpisałam udział w gruncie ( w ramach
          > ulgi na zakup działki )i potem musiałam prostować zeznanie i dopłacić. W
          > urzędzie (W-wa Bemowo) pokazano mi orzeczenie sądu administracyjnego, w którym
          > napisano, że zakup gruntu pod mieszkanie w budynku wielorodzinnym wlicza się do
          >
          > dużej ulgi budowlanej.

Czy to znaczy, że kwote za grunt wyszczególnioną w umowie przedwstepnej odliczamy
          w ramach ulgi budowlanej i nie czepiają się, że nie mamy na to fakturty?
    • Gość: ABC Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.02, 19:07
      Drodzy sąsiedzi, czy ktoś z was będzie próbował odpisać sobie koszty związane z
      zakupem udziału w gruncie w ramach ulgi na zakup działki budowlanej? Czy jest
      to możliwe? Trybonie kusili taką możliwością, ale nie jestem pewna czy teraz
      skoro nie posiadam aktu własności gruntu mogę skorzystać z odpisu. Bardzo
      proszę o pomoc.
      • Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 18.03.02, 13:20

O tym, czy dany grunt ma charakter budowlany, decyduje jego przeznaczenie w planie zagospodarowania
        przestrzennego. Ulga nie
        dotyczy gruntu pod budowę pawilonu handlowego, warsztatu itd., a także gruntu rolnego. Ponieważ jest to
        odliczenie na zakup
        gruntu lub prawa wieczystego użytkowania "pod budowę domu", nie przysługuje w razie dokupienia do już
        posiadanej, zabudowanej
        działki pasa gruntu dla jej powiększenia, chyba że jest to przylegająca do działki już posiadanej, ale samodzielna
        parcela budowlana,
        na której można wznieść inny dom.

Przez dłuższy czas urzędy skarbowe uznawały, iż inwestujący w spółdzielcze domy i mieszkania
        własnościowe nie mają odrębnej
        ulgi na nabycie działki, na której będzie posadowiony dom, także jednorodzinny. Twierdziły, iż wartość działki musi
        się mieścić we
        wkładzie budowlanym, a więc jest objęta limitem dużej ulgi budowlanej. Uznawały natomiast (i uznają) prawo do
        ulgi na kupno
        działki, gdy nabywało się grunt budowlany, a także dokonywało zaliczkowych wpłat na jego nabycie w związku
        z kupnem
        mieszkania lub domu od firmy budującej w ramach działalności gospodarczej.

Teraz przyjmuje się, iż ulga na działkę przysługuje także w razie dokonania zaliczkowej wpłaty (przedpłaty) na
        nabycie parceli
        budowlanej również od spółdzielni budujących domy jednorodzinne czy mieszkania w małych domach
        mieszkalnych, jeśli po
        zakończeniu inwestycji będzie na podatnika przeniesiona własność domu albo ustanowiona odrębna
        (hipoteczna) własność
        mieszkania.

Nie ma ulgi, jeśli kupuje się działkę zabudowaną już domem mieszkalnym. Podatnik ma natomiast do niej prawo,
        jeżeli kupuje
        parcelę z rozpoczętą budową. W takim wypadku w akcie notarialnym powinna być osobno wymieniona wartość
        działki i osobno
        budowy, bo inaczej nie będzie można wyliczyć tej ulgi. Oczywiście objęty nią jest wydatek przypadający na 350
        mkw. działki (jeżeli
        nabywca nie korzystał wcześniej z tej ulgi); od podatku odlicza się 19 proc. tego wydatku.

Dodajmy, że z racji nabycia budowy domu nie przysługuje duża ulga budowlana. Można z niej korzystać w razie
        ponoszenia
        wydatków na dokończenie budowy (do wysokości limitu dużej ulgi budowlanej, jeżeli wcześniej z niej nie
        korzystano). Ta ostatnia
        uwaga dotyczy oczywiście sytuacji, gdy kontynuację budowy nabywca podjął przed 1 stycznia 2002 r., tj. przed
        likwidacją dużej
        ulgi budowlanej.

Podatnik ma prawo do ulgi także w razie nabycia działki zabudowanej domem mieszkalnym przeznaczonym do
        rozbiórki, jeżeli w
        umowie notarialnej zaznaczono, że dom jest do rozbiórki i podatnik uzyska pozwolenie na budowę (słuszność
        takiej interpretacji
        potwierdził NSA).
        • Gość: zzzinny Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 18.03.02, 13:30
          Dzieki zzz za te wyjaśnienia, ale moze odniesiesz sie do naszej konkretnej
          sytuacji. Czy koszty ujawnione w akcie notarialnym przedwstepnej umowy
          sprzedaży związane z udziałem w gruncie mam odliczyć w uldze za działkę czy
          budowlanej.
          • Gość: ZZZ Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 18.03.02, 13:51
            Oczywiście ze w uldze na zakup działki. Ja tak zrobiłem i nic mi nie powiedzieli że źle.
      • Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 18.03.02, 13:21
        Ulga na zakup (na
        własność) gruntu lub na
        odpłatne przeniesienie
        prawa użytkowania
        wieczystego działki
        budowlanej
        przeznaczonej pod
        budowę domu
        mieszkalnego polega na
        odliczeniu od podatku 19
        proc. faktycznie
        poniesionego wydatku.
        Objęte nią wydatki
        wyznacza iloczyn:
        powierzchni 350 mkw. i
        ceny zapłaconej za 1
        mkw. gruntu z dnia
        nabycia lub określonej w
        umowie wartości
        odpłatnie przenoszonego
        prawa wieczystego
        użytkowania gruntu.
        Obejmuje ona także
        przypadającą na 350
        mkw. część opłaty
        notarialnej, podatku od
        czynności
        cywilnoprawnej i
        prowizji pośrednika (jeśli
        wydatki te poniósł
        kupujący). Dotyczy
        wydatków wyłącznie na
        zakup parceli
        budowlanej - na
        własność, a także prawa
        użytkowania
        wieczystego takiej
        parceli od poprzednika.
        Nie obejmuje pierwszej
        opłaty za wieczyste
        użytkowanie, wnoszonej,
        gdy nabywa się to
        prawo od gminy czy
        skarbu państwa.

Ulga na działkę
        przysługuje także w
        razie dokonania
        zaliczkowej wpłaty
        (przedpłaty) na nabycie
        parceli budowlanej od
        firmy developerskiej lub
        spółdzielni budujących
        domy jednorodzinne czy
        - na własność -
        mieszkania dla swych
        członków.

Ulga jest rozliczana "w
        okresie obowiązywania
        ustawy". Oznacza to, że
        ktoś, kto skorzystał z
        niej z racji kupna 180
        mkw. pod budowę
        segmentu, może - jeśli
        kupi w 2001 r. np.
        działkę pod budowę
        domu wolno stojącego -
        wykorzystać odliczenia
        przypadające na
        pozostałą część limitu -
        170 mkw.
    • Gość: jakub Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.supermedia.pl 02.04.02, 12:10
      dzieje sie sporo - jadac do rodziny w wielki poniedzialek wstapilem na budowe i
      jestem mile zaskoczony, bo od sosnkowskiego caly budynek jest otynkowany, a
      najnizszy poziom garazy jet do polowy zadaszony

pozdrawiam

jakub
      • Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 15.04.02, 09:38
        No wlasnie może jednak ktoś wie co z tym kredytem zaciągniętym przez Tryboniów
        w BOŚ i kiedy oddadzą nam mieszkania.
        • Gość: AGA Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 10:16
          Byłam tam w niedziele i jestem mile zaskoczona prawie cała klatka A jest
          zrobiona-położony gres na klatce, winda (drzwi do windy). co zaś się tyczy
          kredytu na hipotece Tryboniów to przeczytajcie w umowie że zejdą z hipoteki po
          wpłacie całej należnej kwoty za mieszkanie.
          • Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 26.04.02, 10:39
            Czy ktoś z was dostał już powiadomienie o terminie odbioru lokalu?
            • Gość: LLL Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.04.02, 10:59
              Nie, a czy ty dostales
              Czy wiesz jakie sa postepy na budowie bo dawno nie bylem tam.
              Za wszelkie informacej dzieki LLL
              • Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 26.04.02, 11:22
                Ja jeszcze nie dostałam, ale kierownik budowy mówił, że odbiory beda koniec
                kwietnia-maj w zalezności od połozenia lokalu. Bylam u siebie 20 kwietnia. W
                lokalu jest już chyba wszystko, ale na klatkach to jeszcze bałagan, ale mówili
                że odbiory rozpoczna mozliwie najszybciej, zeby ludzie mogli wykańczać swoje
                mieszkanka. Moze odezwie sie ktoś kto ma juz wyznaczony termin.
                • Gość: R Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.249.* 26.04.02, 12:04
                  Ustaliłem na budowie termin na 30.04.2002
                  ale chyba go przesunę na początek maja.
                  Nie wiem czy przypadkiem jakiś powołany zarządca
                  budynku nie zechce mi naliczyć czynszu już za kwiecień
                  • Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 26.04.02, 12:22
                    Bardzo słusznie. Czy wyznaczenie terminu było twoja inicjatywą, czy
                    zaproponował Ci to ktoś od Trybonia? Czy przygotowujesz sie jakos do tego
                    odbioru (jakiś specjalista itp.)?
                    • Gość: r Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.249.* 26.04.02, 12:38
                      Mieszakam w Ursusie więc często bywałem na budowie i dość dokładnie wiem
                      co się dzieje w moim mieszkaniu. Nie mam specjalnych pomysłów na to aby kogoś
                      wziąć ze sobą na odbiór. Zastanawiam się co może tam być nie tak co sam nie jestem w stanie
                      zauważyć. Chyba tylko nierówna wylewka, czy też nie trzymające kątów i pionu ściany.
                      Z elektryką dużo walczyłem i wiem co tam jest zrobione.
                      Na budowie u inżynierów jest lista na której notują daty na kiedy można odebrać mieszkanie
                      ale tak naprawdę to chyba będzie to odbiór tylko techniczny bo klucze do mieszkania dadzą po
                      ostatacznym rozliczeniu finansowym (tak mówią w biurze Tryboniów)

• Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 26.04.02, 13:24
                        Tzn ze bedziemy mogli wykanczac mieszkania aż po rozliczeniu sie z Tryboniami?
                        W której czesci masz mieszkanie W okolicach pierwszej czy drugiej klatki?
                        • Gość: x Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 157.25.192.* 06.05.02, 11:41
                          Witam,
                          Czytałem tu że odbiór mieszkań w budynku A będzie 4 maja. Czy ktoś już
                          odebrał ? Jeśli tak to proszę o wiadomości, jak to wyglądało. Czy już ktoś
                          wykańcza mieszkanie ? Ja kupiłem w budynku B i wciąż czekam.
                          • Gość: r Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.249.* 06.05.02, 14:33
                            Jak już pisałem to musisz sam umówić się na odbiór bezpośrednio na budowie,
                            ale i tak dostaniesz klucze dopiero po ostatecznym rozliczeniu się z Tryboniami.
                            Ja odbieram w tym tygodniu, a mam mieszkanie w klatce A.
                            • Gość: x Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 157.25.192.* 06.05.02, 15:34
                              Pisałem ,ze mam mieszkanie w budynku B, więc jeszcze czekam. Proszę Sąsiadów z
                              budynku A o wiadomości, czy będziecie mogli już zamieszkać w tych swoich
                              mieszkaniach (czego Wam życzę). Chodzi mi o to, czy gmina odbierze inwestycję i
                              czy po wykończeniu mieszkania będzie można w nim normalnie mieszkać. Mam
                              nadzieję, że nie będzie tak, że gmina będzie czekać z pozowleniem na
                              uzytkowanie do czasu, aż cała inwestycja zostanie ukończona. Wtedy co? Wykonczy
                              ktoś mieszkanie i będzie czekał nie wiadomo ile, żeby tam zamieszkać?
                              • Gość: R Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.249.* 06.05.02, 17:17
                                Z tego co wiem to:
                                1. na budowie jest lista mieszkań z klatki A i B i widziałem, że ludzie zapisują się na odbiory mieszkań
                                (zawsze istnieje możliwość, że w Twoim mieszkaniu nie zrobili wszystkiego lub np. klatka nie jest
                                gotowa wtedy umówią Cię na najbliższy możliwy termin ale bez niestety nagabywania do będą Cię
                                odsuwali tak daleko jak tylko można),
                                2. od razu po wejściu (ale klucze po rozliczeniu) można zaczynać roboty,
                                3. podobno gmina będzie odbierała budowę tzw. klatkami, prawdopodobnie A i B - czyli budynek od
                                Sosnkowskiego - razem, i wtedy też Trybonie będą zapraszali do notariusza celem
                                ostatecznego podpisania aktu notarialnego a musi tutaj mieć odbiór gminy,
                                4. podobno czynsz będzie trzeba płacić od czerwca
                                • Gość: LLL Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 06.05.02, 17:46
                                  Na co zwrócić uwagę przy odbiorze mieszkania?Czy przyjdzie mi zawiadomienie o terminie odbioru
                                  lokalu?
                                  Czy muszę sam fatygować się i zapisywać na odbiór?
                                  Poradźcie.
                                  Dzięki
                                  • Gość: Robert KOLOROWA - INTERNET IP: 2.3.STABLE* / 192.168.3.* 09.05.02, 17:25

zpaytalem sie dzis w AsterCity czy w rejonie gdzie bedziemy mieli mieszkanka
                                    przewiduja lub czy jest dostep do ich infrastruktury technicznej. Okazalo sie
                                    ze oni nawet nie przewiduja zadnych inwestji w tym rejonie, nawet jakby byla
                                    tam odpowiednia ilosc osob - tlumacza sie niedostatecznym zapleczem technicznym.

Formularz chello 'mowi' ze ich sie w tym rejonie tez jest nie dostepna:(

Interesowal sie ktos z Was czy jakas kablowka, pokrywa ten rejon?

Ew. ile byloby zainteresowanych stalym laczem w mieszkaniu?

Prosze o kontakt tutaj lub na robert@eo.pl (przy okazji moglibysmy
                                    sie mailowo porozumiewac i stworzyc liste)

Od biedy, a moze nabardziej oplacalnie byloby zrobic 'zrzutke' i zrobic siec na wlasna reke.

Mileby byly dodatkowe informacje, od kazdej z zainteresowanych osob,
                                    jaka przepustowoscia lacza bylaby zainteresowana i ile bylaby sklonna za to
                                    placic miesiecznie.

Pozdrowienia
                                    R.

• Gość: robert KOLOROWA TELEFON, KABLOWKA IP: 2.3.STABLE* / 192.168.3.* 09.05.02, 17:26
                                    nie wiecie jak to jest z telefonami i kablowka? Interesowal sie juz ktos tym
                                    astercity to juz pisalem, nie ma i narazie nie bedzie.
                                • Gość: Robert Re: KOLOROWA ODANIE - KLUCZE, ROZLICZENIE IP: 2.3.STABLE* / 192.168.3.* 09.05.02, 13:52
                                  Gość portalu: R napisał(a):

> Z tego co wiem to:
                                  > 1. na budowie jest lista mieszkań z klatki A i B i widziałem, że ludzie zapisuj
                                  > ą się na odbiory mieszkań
                                  > (zawsze istnieje możliwość, że w Twoim mieszkaniu nie zrobili wszystkiego lub n
                                  > p. klatka nie jest
                                  > gotowa wtedy umówią Cię na najbliższy możliwy termin ale bez niestety nagabywan
                                  > ia do będą Cię
                                  > odsuwali tak daleko jak tylko można),

Dokladnie! To zakrawa na kpine ze dzwonia do mnie do domu i mowia
                                  ze mozna sie umawiac na odbior mieszkania ( to juz bylo po 3 tygodniowym
                                  nagabywanie kiedy to pan Koc nie mogl ustalic terminu kiedy BEDZIE WIEDZIAL
                                  kiedy mozna sie umowic na spotkanie) A potem jak juz chce sie umawiac to
                                  okazuje sie ze jeszcze sciany nie pomalowane i dopiero w nastepnym tygodniu!
                                  Najlepsze z tego wszystkiego jest to ze w biurze zwalaja odpowiedzialnosc
                                  na Koca i nic NIE WIEDZA co sie tam dzieje a rozmawialem z pelnomocnkiem
                                  zarzadu.

> 2. od razu po wejściu (ale klucze po rozliczeniu) można zaczynać roboty,

Wiecie juz 'zwiekszyly sie koszty' uzbrojenia i mimo zektos
                                  juz wszystko zaplacil to bedzie jeszcze musil trybonim zaplacic z 2000?
                                  Ciekaw jestem czy maja jakies pokrycie na to w dokumentacji i przedstawia
                                  podsatwy do zminy tych kosztow.

> 3. podobno gmina będzie odbierała budowę tzw. klatkami, prawdopodobnie A i B -
                                  > czyli budynek od
                                  > Sosnkowskiego - razem, i wtedy też Trybonie będą zapraszali do notariusza celem
                                  >
                                  > ostatecznego podpisania aktu notarialnego a musi tutaj mieć odbiór gminy,
                                  > 4. podobno czynsz będzie trzeba płacić od czerwca

Czyli z tego wynika ze dopoki nie oddza minie, pomieszkiwanie tam bedzie nie
                                  legalne?
                                  • Gość: zzz Re: KOLOROWA ODANIE - KLUCZE, ROZLICZENIE IP: *.netia.pl 09.05.02, 14:52
                                    Zwiększyły sie koszty rozliczenia?
                                    A moze ktos wie co z odszkodowaniem za przekroczenie terminu, przeciez w umowie
                                    jest cos napisane ze ewentualne przesuniecia reguluja przepisy ogólne czy cos
                                    takiego. Wiecie moze czy sa jakies takie przepisy?
                                    • Gość: robert Re: KOLOROWA ODANIE - KLUCZE, ROZLICZENIE IP: 2.3.STABLE* / 192.168.3.* 09.05.02, 17:15
                                      przepisy ogolne czyli prawa handlowego. W sumie te umowy przedstepne nie
                                      sa wywazone na obydwie strony, mozna by sie ewentualnie na tym oprzec.

odszkodowanie.. :) juz widze mine trybonia jak ktos o tym wspomna, z ich zachowan
                                      wynika ze nie sprzedali tyle mieszkan ile trzeba i teraz beda probowac zbierac pieniadze jak
                                      i gdzie sie da. Oj biednie maja. (patrzac obietkywnie) tyle co to nas obchodzi ze
                                      nie dopilnowali robot wczesniejszego wykonawcy robot i sie opoznilo przez to - nie
                                      jest to 'sila wyzsza' wiec zgodnie z umowa bez problemu mozna by bylo wycofac pieniadze. (Ciekawe co na to Trybon) :)

Mnie satysfakcjonowalo odszkodowanie w wysokosci kosztow jakie ponioslem na wynajem
                                      mieszkania przez ten okres - mialbym z tego na wykonczenie mieszkania teraz.
                                      • Gość: zzz Re: KOLOROWA ODANIE - KLUCZE, ROZLICZENIE IP: *.netia.pl 10.05.02, 10:28
                                        Robercie byłeś już na tym rozliczeniu?
                                        Przedstawili CI jakieś dowody, że faktycznie te koszty wzrosły?
                                        Moze powinnismy się zbuntować?
                                        • Gość: robert Re: KOLOROWA ODANIE - KLUCZE, ROZLICZENIE IP: 2.3.STABLE* / 192.168.3.* 10.05.02, 16:42
                                          Na rozliczeniu jeszcze nie bylem, dzis Pani Iza miala mi przygotowac informacje
                                          ile mi zostalo do zaplacenia (mialem mala przerobke), niestety udala sie na urlop.
                                          Jeszcze czekam na ew. informacje, pewnie sie nie doczekam:(

Co do wzrostu kosztow budowy, to jest to warunek konieczny zeby
                                          przedstawili wysokosc per cala budowa, bo kazdy z nas bedzie w tych kosztach
                                          proporcjonalnie partycypowal. Nie moga wiec kazac kazdemu placic wedlug jakiegos
                                          widzimisie. Buntowac to na razie nie ma na jakiej podstawie, ale czujnie
                                          bym patrzyl na co proponuja. Przede wszystkim nalezy o wszystko pytac jesli
                                          sie czegos nie rozumie, a oni maja obowiazek wszystko wytlumaczyc, przedstawiajac
                                          odpowiednia dokumentacje - za to biora w koncu pieniadze. Jesli cos jest nie jasno i
                                          metnie tlumaczne, mozna dociekac jakis nieprawidlowosci, a wtedy podjac odpowieddnie
                                          dzialania.
    • Gość: x Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 157.25.192.* 14.05.02, 10:37
      Czy ktoś może napisać, czy odebrał już mieszkanie w budynku A? jak wyglądał ten
      odbiór?
      • Gość: B.Art Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 213.158.197.* 15.05.02, 02:48
        Gość portalu: x napisał(a):

> Czy ktoś może napisać, czy odebrał już mieszkanie w budynku A? jak wyglądał ten
        >
        > odbiór?
        Widzialem, ze juz prawie polowa z klatki A i B jest odebrana. Podzielcie sie
        doswiadczeniami !!
        • Gość: x Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.249.* 15.05.02, 08:55
          ogólnie mówiąc partactwo
          1. drzwi krzywo montowane - np. same się zamykają, albo je domknąć;
          2. malowanie ścian - to chyba ślepy malował;
          3. podłogi w miarę równe;
          4. ściany - nie do końca byłem w stanie sprawdzić, mam nadzieję, że ekipa od glazur sobie poradzi;
          5. okna - brudne, jedno u mnie samo się zamyka;

wygląda na to, że robili to wszystko szybko i byle jak!
          • Gość: robert Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 195.94.193.* 15.05.02, 17:51
            ja ide jutro ciekawe jak to bedzie.

Jak to z Waszymi rozlczeniami? czy na Waszych tez 'przez pomylke' pojawiaja sie
            drzwi Gerda? Owszem cena atrakcyjna, ale bez przesady..
          • Gość: robert Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 195.94.193.* 16.05.02, 17:41
            ja swiezo po odbiorze...

Gość portalu: x napisał(a):

> ogólnie mówiąc partactwo
            > 1. drzwi krzywo montowane - np. same się zamykają, albo je domknąć;
            tak u mnie od lazienki to samo

> 2. malowanie ścian - to chyba ślepy malował;
            to robili dzien wczesniej i jeszcze mokre, slabo to wyglada,
            mimo ze zapewniali ze 4 razy malowane...

> 3. podłogi w miarę równe;
            > 4. ściany - nie do końca byłem w stanie sprawdzić, mam nadzieję, że ekipa od gl
            > azur sobie poradzi;
            > 5. okna - brudne, jedno u mnie samo się zamyka;
            >
            > wygląda na to, że robili to wszystko szybko i byle jak!
            tak, tak - jeszcze technik od kablowki i telefonu przy odbiorze
            zakladal koncowki i kabel przeprowadzal po podloga.
            ciekaw jestem jak to bedzie dzialalo.

• Gość: XXX Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 09:24
      Czy moze mi ktos powiedziec kiedy trzeba uregulowac ostatnia rate-czy przy odbiorze technicznym czy przy
      podpisaniu aktu notarialnego?
      Następne pytanie kiedu Gmina odbierze budynek do eksploatacji. Bylem tam ostatnio-żadnych chodników-nie
      wiem czy dzialają windy a oni juz oddaja mieszkania.
      Spieszylo mi sie w grudniu 2001 teraz to ich olewam jak dostanę zawiadomienie o odbiorze technicznym z datą i
      godziną to się zjawię a jak nie to będę czekał.
      Od kiedy będziemy płacić czynsz-czy może ktoś wie, jakie są dodatkowe koszty wyliczone u Tryboniów i czy
      waloryzację liczą nam do lutego czy też może do momentu odbioru.
      Za wszelkie informację dziękuję - przyszły mieszkaniec KOLOROWEJ
      • orcl Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? 18.05.02, 15:23
        Ostatnia rate trzeba uregulowac przed oddaniem kluczy. W naszym przypadku
        procedura byla taka:
        1) odbior techniczny
        2) wplacenie ostatniej raty
        3) wyslanie faxem potwierdzenia przelewu do Tryboniow
        4) odebranie kluczy
        Czynsz ma byc placony od czerwca i wynosi chyba 20gr za metr mieszkania za 1
        dzien czyli za 50m mieszkanie ok. 300 zl + jeszcze oplata za "koszty zarzadu" 1
        zl za kazdy metr. Razem ok. 350zl.
        Waloryzacja jest liczona do 15.02. Przynajmniej w naszym przypadku. Date
        oddania mielismy w umowie 31.12.2001.
        • Gość: r Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 195.94.193.* 20.05.02, 13:38
          orcl napisał(a):

> Ostatnia rate trzeba uregulowac przed oddaniem kluczy. W naszym przypadku
          > procedura byla taka:
          > 1) odbior techniczny
          > 2) wplacenie ostatniej raty
          > 3) wyslanie faxem potwierdzenia przelewu do Tryboniow
          > 4) odebranie kluczy
          > Czynsz ma byc placony od czerwca i wynosi chyba 20gr za metr mieszkania za 1
          > dzien czyli za 50m mieszkanie ok. 300 zl + jeszcze oplata za "koszty zarzadu" 1
          >
          > zl za kazdy metr. Razem ok. 350zl.
          > Waloryzacja jest liczona do 15.02. Przynajmniej w naszym przypadku. Date
          > oddania mielismy w umowie 31.12.2001.

Dlaczego wlaoryzacja jest liczona do 15.02?

co ciekawe ja mialem zaplacone wszystko razem z ostania rata zwiazana
          z odbiorem i jeszcze mi doliczyli cos po tym terminie i nikt mi przem
          miesiac az do teraz nie potrafil wytlymaczyc dlaczego tak.

Pytanie, pytaliscie wedlug jakiej normy licza powierzchnie uzytkowa?

cos o telefonach i kablowce i inetrnecie...

Firma ktora bedzie nas obslugiwac i jest to jedyna w tym rejonie
          to DataCom ona tez robila wszystkie kable w budynku, natomiast
          pani z ich BOK'u nie potrafila mi powiedziec kiedy tam bedzie
          dostepna usluga obiecala sie odezwac jak bedzie cos wiedziec.

Tak wiec dopoki beda mieli wrazenie ze na osiedlu Kolorowa nikt
          nie mieszka beda zwlekali z przylaczaniem kogokolwiek.

Czyli dobrze by bylo napisac na bok@dtcomsa.com i zapytac sie,
          to moze wykazliby zainteresowanie.
          • Gość: Janiku Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 157.25.125.* 20.05.02, 14:04
            Gość portalu: r napisał(a):

> Firma ktora bedzie nas obslugiwac i jest to jedyna w tym rejonie
            > to DataCom ona tez robila wszystkie kable w budynku, natomiast

to nie jest JEDYNA firma - wiem, ze ta firma przegrala konkurs ofert na osiedlu
            jerozolimskie (bodycha x regulska) - tam bedzie www.ppi-sa.com.pl

j.

ps. jest jeszcze firma spray.....
            • Gość: r Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 195.94.193.* 21.05.02, 18:03
              Gość portalu: Janiku napisał(a):

> Gość portalu: r napisał(a):
              >
              > > Firma ktora bedzie nas obslugiwac i jest to jedyna w tym rejonie
              > > to DataCom ona tez robila wszystkie kable w budynku, natomiast
              >
              > to nie jest JEDYNA firma - wiem, ze ta firma przegrala konkurs ofert na osiedlu
              >
              > jerozolimskie (bodycha x regulska) - tam bedzie www.ppi-sa.com.pl
              >
              > j.
              >
              > ps. jest jeszcze firma spray.....

to dobre wiesci, ze nie jestesmy skazani na DataCom bo pani z ich BOK
              nic konkretnego nie potrafila powiedziec, poza tym ze na razie nie ma
              warunkow technicznych i umow nie beda podpisywac. A jesli juz podlaczenie
              bedzie mozliwe to jedyna dostepna przepustowosc to 128/32 + jeden numer IP publiczny
              • Gość: Janiku Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 157.25.125.* 22.05.02, 08:25

> to dobre wiesci, ze nie jestesmy skazani na DataCom bo pani z ich BOK
                > nic konkretnego nie potrafila powiedziec, poza tym ze na razie nie ma

jak zwykle - taka firemka "krzak" - ale ponoc taka wiekszosc tego typu firm

> warunkow technicznych i umow nie beda podpisywac. A jesli juz podlaczenie
                > bedzie mozliwe to jedyna dostepna przepustowosc to 128/32 + jeden numer IP publ
                > iczny

brak lan'u osiedlowego (czesto sie przydaje mimo roznych wad) i tym podobne
                problemy - koles z osiedla jerozolimskie mowil, ze ppi daje normalny lan i 128
                kilo (nie adsl) - ale to juz nie ze mna (ja mam stalke w ippartnerts)

j.

ps. adres do spray'a - www.spray.net.pl/

• Gość: r Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 195.94.193.* 21.05.02, 18:10
              > to nie jest JEDYNA firma - wiem, ze ta firma przegrala konkurs ofert na osiedlu
              >
              > jerozolimskie (bodycha x regulska) - tam bedzie www.ppi-sa.com.pl
              >
              > j.
              >
              > ps. jest jeszcze firma spray.....

wyslalem zapytanie do ppi-sa, spray'a gdzie mozna znalezc ?
              • Gość: robert Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 195.94.193.* 22.05.02, 13:44

> > to nie jest JEDYNA firma - wiem, ze ta firma przegrala konkurs ofert na os
                > iedlu
                > >
                > > jerozolimskie (bodycha x regulska) - tam bedzie www.ppi-sa.com.pl
                > >
                > > j.
                > >
                > > ps. jest jeszcze firma spray.....
                >
                > wyslalem zapytanie do ppi-sa, spray'a gdzie mozna znalezc ?

DataCOM przylacza od polowy czerwca - wlasnie sie dowiedzialem

• Gość: x Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 157.25.192.* 21.05.02, 09:22
      Drodzy Sąsiedzi,
      Czy wiadomo już, kiedy będziecie podpisywać akt notarialny?
      • Gość: MP Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.supermedia.pl / *.cza.warszawa.supermedia.pl 21.05.02, 12:45
        W firmie uzyskałem informację, że te osoby, które teraz odbierają mieszkania
        będą podpisywać akty około sierpnia.
        • Gość: B.Art Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 213.158.197.* 21.05.02, 18:10
          Gość portalu: MP napisał(a):

> W firmie uzyskałem informację, że te osoby, które teraz odbierają mieszkania
          > będą podpisywać akty około sierpnia.
          W umowie mam ze do 30 czerwca z "poslizgiem" 40 dniowym - wiec pewnie okolo
          sierpnia

• Gość: B.Art Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 213.158.197.* 22.05.02, 07:44
          Kiedy zamierzacie sie wprowadzac ??
          • Gość: MP Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.supermedia.pl / *.cza.warszawa.supermedia.pl 22.05.02, 09:20
            Ja planuję we wrześniu.
            • Gość: robert Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 195.94.193.* 22.05.02, 13:27
              ja juz bede wszystko mial na miejscu w 'Boze Cialo' a po to juz napewno bede
              mieszkal
          • Gość: jakub Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.supermedia.pl / *.jer.warszawa.supermedia.pl 23.05.02, 09:55
            jezeli zdaze wszystko wykonczyc, to w polowie lipca

pzdr

jakub
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka