Gość: grazia IP: 217.11.133.* 17.01.02, 17:36 Czy ktoś chce sie przylaczyc do dyskusji na temat Tryboniów?? Co się dzieje na budowie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Harry Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.76.37.* 17.01.02, 20:31 Jak zwykle - kilku robotników na budowie i jak zwykle z miesiąca na miesiąc kawałek nowego tynku na elewacji. Chyba w terminie to ten budynek nie zostanie wykończony. Ale jeśli jest jakieś opóźnienie to chyba przez to, że na początku budowa stała parę miesięcy (na etapie bodajże 2-go piętra). Życzę wszystkim, którzy tam zamieszkają pomyślnych wiatrów (nie wiejących od strony MPO – bo jak z tamtąd wieje to przykro przechodzić ul. Sosnkowskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazia Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 217.11.133.* 18.01.02, 11:52 Hello Harry!!! Czy jesteś może przeszłym lokatorem KOLOROWEJ? Jeśli tak to może masz jakieś wieści od Tryboniów odnośnie terminów oddawania poszczególnych lokali w budynku?? Ja słyszałam że mieli problemy finanswe z TYNKBUDEM dlatego takie opóźnieia?? Może znasz inną wersje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LLL Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 12:16 Jakie kłopoty? Na razie wiem o tym ze mieli oddawac sukcesywnie od 30 stycznia 2002r. Czyli myslalem ze oddadza mi mieszkanie gdzies okolo lutego-marca. Co teraz zrobia moze ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 18.01.02, 16:22 Nie mogli mieć problemów finansowych z Tynkbudem, może inne, trudno powiedziec jakie. Przecież to Trybonie płacą za usługę, a nie Tynkbud. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.02, 18:46 Podobno w koncu grudnia wypowiedzieli umowe Tynkbudowi. I wykonawca sie wyniosl... a budowa ma byc dokonczona przez inne firmy. Wiecej informacji ma byc w kolejnym liscie od Tryboniow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.249.* 21.01.02, 09:02 Otóż do wszystkich już dotarło, że firma Tryboń nie wywiąże się z kolejnego terminu zakończenia budowy. Dochodzą słuchy o nowym liście, który będzie opisywał nowe niesamowite trudności przy tej budowie oraz nowe terminy realizacji. Wszyscy biegają na budowę i oglądają nic nie zmieniający się krajobraz i zaczynają się już bardzo denerwować. Mam wielką nadzieję, że Pan Kuba Tryboń przeczyta ten list i moją propozycję potraktuje poważnie. Oto ona: Proszę aby w tym liście był zawarty realny (w miarę szczegółowy) harmonogram planowanych prac. Przyszli mieszkańcy mając w ręku taki dokument mogliby sprawdzić na miejscu czy prace idą w planowanym tempie czy tez po raz kolejny zostaną oszukani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 21.01.02, 11:09 Ludzie a co z odszkodowaniem, czy możemy się czegoś spodziewać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazia Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 217.11.133.* 23.01.02, 15:10 zapomnij o odszkodowaniu, w umowie nie ma ani słowa o odszkodowaniu za zwłokę ze strony Tryboniów, rządzą się naszymi pieniążkami i tyle, nic sobie z tego nie robią że terminy im uciekają a my nie mamy gdzie mieszkać. A propo czy ktoś wie czy Trybonie już podpisali umowy z telekominikacją - i kto jest operatorem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPP Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.01.02, 11:19 Ludzie zapomnijcie o odszkodowaniu!!!!!!! Módlcie sie do Pana Trybonia o oddanie swoich mieszkan. Mam nadzieje ze wprowadze sie przed zima do swojego mieszkania. Lece teraz do koscioła by dac w intencji ukonczenia naszego osiedla. Nic innego mi nie pozostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 213.25.60.* 21.01.02, 13:40 witam, jezeli chodzi o postep prac w porownaniu do grudnia, gdy kupowalem mieszkanie, to jest bardzo niewielki: nowosci na budowie to ocieplona i otynkowana czesc elewacji od strony sosnkowskiego i kolorowej i poczatki ocieplania elewacji od dziedzinca na dziedzincu caly czas straszy wielka dziura na garaze poniewaz bylem tam w niedziele, ciezko wypowiadac mi sie na temat tego, czy cos sie tam w ogole dzieje w ciagu tygodnia pozdrawiam przyszlych sasiadow jakub Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 10.213.2.* 23.01.02, 17:46 Mimo, iż nie będę lokatorem tego "osiedla", trochę mnie sytuacja na nim interesuje. Miałem kiedyś zamiar kupić tam mieszkanie, a codziennie w drodze do pracy przechodze przy waszych budynkach. Uważam, że tak czy inaczej firma Tryboń jest w miare solidna, zawsze przecież nie jest to ich pierwsza inwestycja. Co do opuźnień to w każdej firmie one występują. Ja mam mieszkanie kupione w Maxisie (wątek Maxis.....) i cyrki jakie tam się działy to lepiej nie pisać (zmiany wykonawców, podwykonawców, opuźnienia, niejasności, obietnice...). Tak czy inaczej postępy na waszym osiedlu są zauważalne i nie jest najgożej. Co do oddawania mieszkań, to może będą wam je oddawać, jeżeli nawet budynki nie będą wykończone - tak było w moim przypadku (na podwórku syf, klatki, garaże nie wykończone, ale czynsz biorą, jest ciepła woda, CO i zawsze coś robią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LLL Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 24.01.02, 10:14 Wg listu który otrzymamy mamy odbierać mieszkania od poło-wy kwietnia do czerwca w zaleznosci od klatki. Przyślą nam cały harmonogram prac i mam nadzieję że można to będzie szybko zweryfikować. Czy ktoś mi może powiedzieć jak kształtują się ceny piwnic w budynku i jaka jest cena garaży. Z góry dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 213.25.60.* 24.01.02, 16:38 miejsce garazowe: 26 500,- PLN (pytanie, czy teraz nie trzeba doliczyc do tego 7% VAT), cena metra piwnicy: 1850,- PLN LLL: na kiedy mailes termin odbioru mieszkania wg. umowy? pzdr jakub Odpowiedz Link Zgłoś
stratocaster Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? 25.01.02, 14:48 SZANOWNI PAŃSTWO! FIRMA TRYBOŃ PO PROSTU PRZELICZYŁA SIĘ ZE SWOIMI MOŻLIWOŚCIAMI. PAN PREZES JAKUB T. ZNA SIĘ NA PROJEKTOWANIU, ALE NA INWESTOWANIU NIE BARDZO. ZA ZACIĄGNIĘTY W BOŚ-IU KREDYT FIRMA TRYBOŃ BYŁA NA WYCIECZCE W WIEDNIU, MA USZYTE KOSZULKI Z LOGO FIRMY ITP. P. IZABELA D. KTÓRA PRACUJE W BIURZE SPRZEDAŻY NIE MA POJĘCIA O WARTOŚCI TEJ INWESTYCJI. NIE CHCĄ PRZYZNAĆ, ŻE MIESZKANIA SĄ ZA DROGIE. CIEKAWE CZY MAJĄ JUŻ CHOCIAŻ PRZEKWALIFIKOWANY TYP BUDYNKU DWUPIĘTROWEGO OD MPWiK NA MIESZKALNY BO BYŁ BIUROWY. I TO NIE TRYBOŃ ZREZYGNOWAŁ Z TYNKBUDU A TYNKBUD Z TRYBONIA. TYCH, KTÓRZY MAJĄ JESZCZE JAKIEŚ WĄTPLIWOŚCI ZAPRASZAM NA PIĘKNĄ 24 - STOI TAM NIEODDANY BUDYNEK FIRMY TRYBOŃ, KTÓREGO TERMIN REALIZACJI MINĄŁ W GRUDNIU 2000!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mp Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.abc.ikp.pl 25.01.02, 15:35 Ja jednak mam informacje i to osobiście uzyskane z Tynkbudu, że to jednak Tryboń zrezygnował z ich usług. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIDKA STRATOCASTER-ODPOWIEDZ IP: *.sggw.waw.pl 25.01.02, 16:10 Uważam że ty zawsze mącisz wode. Jestem pewna że wszystko jest na dobrej drodze. Byłam osobiście w Tryboniu oraz w BOŚ który finansuje budowę. W BOŚ powiedzieli mi że Tryboń jest często kontrolowany i wszystko jest w porządku. Myślę że jesteś z konkurencji i specjalnie "mącisz wodę" Odpowiedz Link Zgłoś
stratocaster Re: STRATOCASTER-ODPOWIEDZ 28.01.02, 09:04 Nie zamierzam nikogo przekonywać do niczego. Budynek przy Pięknej 24 i to, że ma opóźnienie ponad 12 miesięcy jest faktem. A to, że Tryboń zrezygnował z usług Tynkbudu - to prawda. Po prostu nie stać ich nawet na tak przeciętną, ale dość dobrą jakościowo, firmę wykonawczą. Stać ich tylko na to, żeby "Kolorową" budowali Białorusini. 'Pażywiom', 'uwidim', jak mawiają Białorusini, kto ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: STRATOCASTER-ODPOWIEDZ IP: 157.25.126.* 28.01.02, 15:19 TRYBONIE wciąż nie mają odwagi powiedzieć, że celowo przeciągają inwestycję... Czytaliście "pismo" - do cholery, czy oni nie wiedzieli że po lecie jest zima, mróz i może padać śnieg... Kochany KUBUSIU TRYBON już zapomiałeś co pisałeś na tym forum... teraz mamy się modlić abyście dokończyli tą budowę - bo w listopadzie 2002 też zacznie się zima... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LLL Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 30.01.02, 10:38 Czy byl ktos na budowie ostatnimi czasy? Czy dostaliscie juz wyjasnienia z Trybonia i co w nich pisza? Mieli wysylac do przyszlych lokatorow wyjasnienia dot. budowy, czy ktos juz otrzymal taki list? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 11.02.02, 11:47 Cos dyskusja wygasa? Moze ktos tam byl w sobote i wie czy cos sie tam zmienia. Ja przejezdzalam 3 lutego i odnotowalam znikniecie Tynkbudu. Zgodnie z listem od Tryboniow powinny sie juz pojawic nowe baraki i podlonczenie ogrzewania. Czy ktos cos wie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 213.25.60.* 12.02.02, 09:51 cos tam jednak sie dzieje - wczoraj dzwonil do mnie inz. Koc, aby potwierdzic ustalenia dotyczace elektryki, hydrauliki itp., bo od dzisiaj ma wejsc do mieszkania elektryk, pytalem sie jak w ogole wygladaja sprawy wykonczenia budynku i uzyskalem informacje, ze prace powoli ruszaja pelna para, bo oprocz nas cisna ich nowowybrani podwykonawcy, ktorzy chcieliby cos robic i zarabiac pzdr jakub Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 12.02.02, 10:30 Do Jakuba. Czy tzn. ze jeszcze nie miales w swoim mieszkaniu rozprowadzonej elektryki i hydrauliki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leek Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 12.02.02, 10:45 Ja bylem w zeszłym tygodniu i jestem mile zaskoczony -jak na razie-gdyz rzeczywiście coś sie ruszylo. Oby tak dalej. Mam nadzieję że wprowadzę się w lecie. Ciekawe kiedy zostaną położone wylewki w mieszkaniach. Nie wiecie czy są wolne jeszcze garaże i ile kosztują? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 213.25.60.* 12.02.02, 15:30 nie mialem jakub Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.02.02, 11:15 Czy wicie zo dzieje sie na osiedlu, czy prace ida na przod? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 19.02.02, 14:34 Przejeżdżałam tam 16 lutego (sobota) i działo się jak nigdy: stuki, puki itp. Zanotowałam zmianę ogrodzenia i okna i dzrzwi w lokalach usługowych. Do środka nie wchodziłam. Jeśli ktoś był w środku to niech się odezwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 157.25.126.* 20.02.02, 13:31 zgadza się - ale tylko w częsci A i B. w części C nie jakichkolwiek instalacji i nic się nie dzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 20.02.02, 15:43 No tak, ale najpierw oddają A i B, a więc bądźmy dobrej myśli moze do jesieni juz sie wprowadzimy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 20:47 Czy ktos ostatnio byl na budowie? Czy prace ruszyly zgodnie z zapowiedzia Trybionia? Odpowiedz Link Zgłoś
orcl Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? 03.03.02, 16:12 Bylem na budowie w sobote, jestem milo zaskoczony. Sa juz wstawione drzwi do mieszkan i pozawieszane grzejniki.Tylko w czesci od Sosnkowskiego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 04.03.02, 09:52 Sa postepy w pracach, ktore widac gołym okiem. Czesc prac ktora byla zaplanowana na luty jest trudna do sprawdzenia. Przelomowy bedzie marzec. W kwietniu powinno juz być widać zbliżający się koniec budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 06.03.02, 11:47 Czy ktoś ostatnio był na osiedlu i może mi powiedziec co sie tam dzieje i jaki jest teraz termin oddania. Moze wiecie jakie sa neewsy dotyczace oddawania poszczegolnych klatek. Czekam na opinie sąsiad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 12.03.02, 09:30 Bylam tam i prace trwaja. W tym tygodniu mają zalewać podlogi, ocieplac strone od podwórka, a wiec moze uda nam sie wprowadzic przed jesienia Moze ktos sie orientuje czy mozna jakoś wymóc aby adres budynku był Kolorowa. Jak sie na to zapatrujecie, a moze wolicie Sosnkowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 12.03.02, 09:52 Co mowią w Firmie Tryboń? Kiedy oddadzą poszczególne klatki? Czy prace posuwają się szybko. Ładniej brzmi Kolorowa ale dla mnie to pal licho. Byleby szybko oddali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 12.03.02, 10:30 O ścisłe terminy się nie pytałam, a w firmie mówią,ze oddadzą zgodnie z terminami, a więc zgodnie z ostatnim listem będą oddawać mieszkania od strony Sosnkowskiego kwiecień-czerwiec. Na ulotce, która jest dostępna w siedzibie firmy podają termin oddania budynku A na 30 kwiecień, a budynku B i C na 30 lipiec (nie jestem pewna czy dobrze zapamiętałam). Prace posuwają się, ale czy szybko? to rzecz względna. W każym razie ruch na budowie jest zauważalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 12.03.02, 10:37 Dzięki za wiadomości sąsiadko. W której klatce będziesz mieszkać jeżeli można wiedzieć? I co sądzisz o położeniu inwestycji Tryboniów w Ursusie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 12.03.02, 11:11 Będę mieszkać na zakrecie. Co do połozenia to nie mam wiekszych uwag. Trochę obawiałam się brzydkich zapachów od bazy MPO, tym bardziej że ktoś na forum tym straszył. Podczas moich wizyt na budowie nie odczułam tego problemu i ludzie wypowiadajacy się na forum dotyczącego gminy Ursus napisali, że nic takiego nie zauważyli, cytuję: "...mieszkam niedaleko i nigdy nie poczułam niczego - raczej więc nie śmierdzi.To tylko stacja paliw i parking.Większym problemem była kotłownia, ale teraz przerobili ją na olejowo-gazową i już tak nie pyli...". Z samolotami się pogodziłam. Kupując mieszkanie nie zdawałam sobie sprawy że tam latają samoloty, ale mam nadzieje, że nie będzie źle. Podobno gorzej jest na Kabatach, a trzeba przyznać, że ceny mieszkań są tam wyższe. Man nadzieję, że na dole będzie jakiś fajny sklepik spożywczy. A co ty sądzisz o lokalizacji? naszego budynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 12.03.02, 11:33 Samoloty mi nie przeszkadzają, mieszkam w Ursusie od 5 lat i przyzwyczaiłem się. Blisko mamy stadion na którym w tym roku zaczynają budować kryty basen z bajerami. Co do ruchu na ulicy to nie będzie mi przeszkadzac gdyż ruch tam jest mały. Zresztą dobre okna wyciszają wszystko. Z lokalizacją nie jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 12.03.02, 12:25 Zadzwoniłam do urzędu gminy i uzyskałam informację, że masz budynek będzie miał adres Kolorowa 19. Cieszycie się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.167.* 13.03.02, 08:07 Cieszę się z adresu Kolorowa 19-b.ładny. Uważam, że opinie co do zapachów i kotłowni są przesadzone, a do samolotów mozna przyzwyczaić się. Mieszkam od wielu lat w bloku nad którym przelatują samoloty i nie przeszkadza mi to. Martwią mnie terminy. Ciągle są przesuwane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.167.* 14.03.02, 10:55 Poniewaz jak widac prace "ruszyly" i jest szansa ze doczekamy sie oddania nasych mieszkan, rodzi sie kolejnym temat - co z hipoteka? Czy ktos informowal sie w BOSi'u czy (jak to obiecuje Trybon) beda schodzic z hipoteki dla przekazywanych mieszkan. Znajac dotychczasowe krentactwa Trybioniow oraz to ze ich obietnice sa nic nie warte, chyba warto wybadac ten watek. A moze ktos juz cos wie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roxi Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.02, 20:57 serwus, jestem nowym mam nadzieje ze szczesliwym posiadaczem mieszkania u Tryboniow na Kolorowej. Na budowie troche sie dzieje -w A i B jest juz cieplo, sa instalacje i wylewki w mieszkaniach. Nawet windy juz poinstalowali. Natomiast w C sa instalacje elektryczne i czesc hydrauliki. Intryguje mnie jednak pewien powazny problem. Mianowicie czy ktos wie na 100% czy beda schodzic z hipoteki w czesci nalezacej do poszczegolnych lokali? Maja przeciez zaciagniety kredyt 3 mln PLN i jest on zabezpieczony hipoteka na gruncie. Jezeli sprzedadza nam mieszkanie z udzialem w gruncie a wczesniej nie splaca kredytu i nie zdejma hipoteki to kazdy z nas bedzie mial do splacenia dodatkowy kredyt: 3 mln podzielone na poszczegolne mieszkania. Kobietka w BOSiu powiedziala mi, ze ryzyko zawsze istnieje i nikt nie zapewni mnie, co Trybonie zrobia z nasza kasa za mieszkania i czy splaca kredyt do zakonczenia budowy. Czy ktos moze wie ile jeszcze im zostalo do splaty z tych 3 mln? A moze ktos wie czy faktycznie bank bedzie wylaczac z hipoteki udzialy mieszkan juz kupionych? Odezwijcie sie i do uslyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roxi Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.02, 20:59 kolego, kolezanko MW - co masz na mysli piszac "dotychczasowe krentactwa Tryboniow" - podaj przyklady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.02, 19:09 Gosc portalu: roxi napisal(a): > kolego, kolezanko MW - co masz na mysli piszac "dotychczasowe krentactwa > Tryboniow" - podaj przyklady Proponuje przesledzic wczesniejsze watki na forum..., ale tak w skrocie mam na mysli klamstwa w "zywe oczy" dotyczace kolejnych terminow oddania osiedla - jeszcze w pazdzierniku twierdzili ze oddzadza zgodnie z umowa (30 listopada!), potem byl slynny list do klientow w ktorym powolujac sie na "trudna sytuacje na rynku" (szkoda ze nie na wojne w Afganistanie!) przesuneli termin na przelom stycznia i lutego, wreszcie kolejny list w ktorym cala wine zrzucili na generalnego wykonawce -Tynkbud (z ktorym zreszta rozwiazali umowe pod konice grudnia 2001 i ktory notabene "nie zabezpieczyl budowy przed zima") i kolejne terminy kwiecien/maj itd. Przy wspolpracy z panami T. trzeba miec na wzgledzie ze jakiekolwiek obietnice z ich strony sa zwyczajnie nic nie warte. Obecnie osiedle jest wykanczane przez firemki w stylu "Kowalski i syn" (trzeba bylo obnizyc ceny a developper musi przeciez wyjsc na swoje). Wszystko swietnie bo przeciez moglo byc gorzej... Tylko czy to o to chodzi? mw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.02, 19:00 Drodzy sąsiedzi, czy ktoś z was będzie próbował odpisać sobie koszty związane z zakupem udziału w gruncie w ramach ulgi na zakup działki budowlanej? Czy jest to możliwe? Trybonie kusili taką możliwością, ale nie jestem pewna czy teraz skoro nie posiadam aktu własności gruntu mogę skorzystać z odpisu. Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.167.* 18.03.02, 11:14 Ostrożnie z tym odpisem. W zeszłym roku odpisałam udział w gruncie ( w ramach ulgi na zakup działki )i potem musiałam prostować zeznanie i dopłacić. W urzędzie (W-wa Bemowo) pokazano mi orzeczenie sądu administracyjnego, w którym napisano, że zakup gruntu pod mieszkanie w budynku wielorodzinnym wlicza się do dużej ulgi budowlanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 18.03.02, 11:51 Gość portalu: bbb napisał(a): > Ostrożnie z tym odpisem. W zeszłym roku odpisałam udział w gruncie ( w ramach > ulgi na zakup działki )i potem musiałam prostować zeznanie i dopłacić. W > urzędzie (W-wa Bemowo) pokazano mi orzeczenie sądu administracyjnego, w którym > napisano, że zakup gruntu pod mieszkanie w budynku wielorodzinnym wlicza się do > > dużej ulgi budowlanej. Czy to znaczy, że kwote za grunt wyszczególnioną w umowie przedwstepnej odliczamy w ramach ulgi budowlanej i nie czepiają się, że nie mamy na to fakturty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.02, 19:07 Drodzy sąsiedzi, czy ktoś z was będzie próbował odpisać sobie koszty związane z zakupem udziału w gruncie w ramach ulgi na zakup działki budowlanej? Czy jest to możliwe? Trybonie kusili taką możliwością, ale nie jestem pewna czy teraz skoro nie posiadam aktu własności gruntu mogę skorzystać z odpisu. Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 18.03.02, 13:20 O tym, czy dany grunt ma charakter budowlany, decyduje jego przeznaczenie w planie zagospodarowania przestrzennego. Ulga nie dotyczy gruntu pod budowę pawilonu handlowego, warsztatu itd., a także gruntu rolnego. Ponieważ jest to odliczenie na zakup gruntu lub prawa wieczystego użytkowania "pod budowę domu", nie przysługuje w razie dokupienia do już posiadanej, zabudowanej działki pasa gruntu dla jej powiększenia, chyba że jest to przylegająca do działki już posiadanej, ale samodzielna parcela budowlana, na której można wznieść inny dom. Przez dłuższy czas urzędy skarbowe uznawały, iż inwestujący w spółdzielcze domy i mieszkania własnościowe nie mają odrębnej ulgi na nabycie działki, na której będzie posadowiony dom, także jednorodzinny. Twierdziły, iż wartość działki musi się mieścić we wkładzie budowlanym, a więc jest objęta limitem dużej ulgi budowlanej. Uznawały natomiast (i uznają) prawo do ulgi na kupno działki, gdy nabywało się grunt budowlany, a także dokonywało zaliczkowych wpłat na jego nabycie w związku z kupnem mieszkania lub domu od firmy budującej w ramach działalności gospodarczej. Teraz przyjmuje się, iż ulga na działkę przysługuje także w razie dokonania zaliczkowej wpłaty (przedpłaty) na nabycie parceli budowlanej również od spółdzielni budujących domy jednorodzinne czy mieszkania w małych domach mieszkalnych, jeśli po zakończeniu inwestycji będzie na podatnika przeniesiona własność domu albo ustanowiona odrębna (hipoteczna) własność mieszkania. Nie ma ulgi, jeśli kupuje się działkę zabudowaną już domem mieszkalnym. Podatnik ma natomiast do niej prawo, jeżeli kupuje parcelę z rozpoczętą budową. W takim wypadku w akcie notarialnym powinna być osobno wymieniona wartość działki i osobno budowy, bo inaczej nie będzie można wyliczyć tej ulgi. Oczywiście objęty nią jest wydatek przypadający na 350 mkw. działki (jeżeli nabywca nie korzystał wcześniej z tej ulgi); od podatku odlicza się 19 proc. tego wydatku. Dodajmy, że z racji nabycia budowy domu nie przysługuje duża ulga budowlana. Można z niej korzystać w razie ponoszenia wydatków na dokończenie budowy (do wysokości limitu dużej ulgi budowlanej, jeżeli wcześniej z niej nie korzystano). Ta ostatnia uwaga dotyczy oczywiście sytuacji, gdy kontynuację budowy nabywca podjął przed 1 stycznia 2002 r., tj. przed likwidacją dużej ulgi budowlanej. Podatnik ma prawo do ulgi także w razie nabycia działki zabudowanej domem mieszkalnym przeznaczonym do rozbiórki, jeżeli w umowie notarialnej zaznaczono, że dom jest do rozbiórki i podatnik uzyska pozwolenie na budowę (słuszność takiej interpretacji potwierdził NSA). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzinny Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 18.03.02, 13:30 Dzieki zzz za te wyjaśnienia, ale moze odniesiesz sie do naszej konkretnej sytuacji. Czy koszty ujawnione w akcie notarialnym przedwstepnej umowy sprzedaży związane z udziałem w gruncie mam odliczyć w uldze za działkę czy budowlanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZZ Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 18.03.02, 13:51 Oczywiście ze w uldze na zakup działki. Ja tak zrobiłem i nic mi nie powiedzieli że źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 18.03.02, 13:21 Ulga na zakup (na własność) gruntu lub na odpłatne przeniesienie prawa użytkowania wieczystego działki budowlanej przeznaczonej pod budowę domu mieszkalnego polega na odliczeniu od podatku 19 proc. faktycznie poniesionego wydatku. Objęte nią wydatki wyznacza iloczyn: powierzchni 350 mkw. i ceny zapłaconej za 1 mkw. gruntu z dnia nabycia lub określonej w umowie wartości odpłatnie przenoszonego prawa wieczystego użytkowania gruntu. Obejmuje ona także przypadającą na 350 mkw. część opłaty notarialnej, podatku od czynności cywilnoprawnej i prowizji pośrednika (jeśli wydatki te poniósł kupujący). Dotyczy wydatków wyłącznie na zakup parceli budowlanej - na własność, a także prawa użytkowania wieczystego takiej parceli od poprzednika. Nie obejmuje pierwszej opłaty za wieczyste użytkowanie, wnoszonej, gdy nabywa się to prawo od gminy czy skarbu państwa. Ulga na działkę przysługuje także w razie dokonania zaliczkowej wpłaty (przedpłaty) na nabycie parceli budowlanej od firmy developerskiej lub spółdzielni budujących domy jednorodzinne czy - na własność - mieszkania dla swych członków. Ulga jest rozliczana "w okresie obowiązywania ustawy". Oznacza to, że ktoś, kto skorzystał z niej z racji kupna 180 mkw. pod budowę segmentu, może - jeśli kupi w 2001 r. np. działkę pod budowę domu wolno stojącego - wykorzystać odliczenia przypadające na pozostałą część limitu - 170 mkw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.supermedia.pl 02.04.02, 12:10 dzieje sie sporo - jadac do rodziny w wielki poniedzialek wstapilem na budowe i jestem mile zaskoczony, bo od sosnkowskiego caly budynek jest otynkowany, a najnizszy poziom garazy jet do polowy zadaszony pozdrawiam jakub Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 15.04.02, 09:38 No wlasnie może jednak ktoś wie co z tym kredytem zaciągniętym przez Tryboniów w BOŚ i kiedy oddadzą nam mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 10:16 Byłam tam w niedziele i jestem mile zaskoczona prawie cała klatka A jest zrobiona-położony gres na klatce, winda (drzwi do windy). co zaś się tyczy kredytu na hipotece Tryboniów to przeczytajcie w umowie że zejdą z hipoteki po wpłacie całej należnej kwoty za mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 26.04.02, 10:39 Czy ktoś z was dostał już powiadomienie o terminie odbioru lokalu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LLL Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.04.02, 10:59 Nie, a czy ty dostales Czy wiesz jakie sa postepy na budowie bo dawno nie bylem tam. Za wszelkie informacej dzieki LLL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 26.04.02, 11:22 Ja jeszcze nie dostałam, ale kierownik budowy mówił, że odbiory beda koniec kwietnia-maj w zalezności od połozenia lokalu. Bylam u siebie 20 kwietnia. W lokalu jest już chyba wszystko, ale na klatkach to jeszcze bałagan, ale mówili że odbiory rozpoczna mozliwie najszybciej, zeby ludzie mogli wykańczać swoje mieszkanka. Moze odezwie sie ktoś kto ma juz wyznaczony termin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.249.* 26.04.02, 12:04 Ustaliłem na budowie termin na 30.04.2002 ale chyba go przesunę na początek maja. Nie wiem czy przypadkiem jakiś powołany zarządca budynku nie zechce mi naliczyć czynszu już za kwiecień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 26.04.02, 12:22 Bardzo słusznie. Czy wyznaczenie terminu było twoja inicjatywą, czy zaproponował Ci to ktoś od Trybonia? Czy przygotowujesz sie jakos do tego odbioru (jakiś specjalista itp.)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.249.* 26.04.02, 12:38 Mieszakam w Ursusie więc często bywałem na budowie i dość dokładnie wiem co się dzieje w moim mieszkaniu. Nie mam specjalnych pomysłów na to aby kogoś wziąć ze sobą na odbiór. Zastanawiam się co może tam być nie tak co sam nie jestem w stanie zauważyć. Chyba tylko nierówna wylewka, czy też nie trzymające kątów i pionu ściany. Z elektryką dużo walczyłem i wiem co tam jest zrobione. Na budowie u inżynierów jest lista na której notują daty na kiedy można odebrać mieszkanie ale tak naprawdę to chyba będzie to odbiór tylko techniczny bo klucze do mieszkania dadzą po ostatacznym rozliczeniu finansowym (tak mówią w biurze Tryboniów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.netia.pl 26.04.02, 13:24 Tzn ze bedziemy mogli wykanczac mieszkania aż po rozliczeniu sie z Tryboniami? W której czesci masz mieszkanie W okolicach pierwszej czy drugiej klatki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 157.25.192.* 06.05.02, 11:41 Witam, Czytałem tu że odbiór mieszkań w budynku A będzie 4 maja. Czy ktoś już odebrał ? Jeśli tak to proszę o wiadomości, jak to wyglądało. Czy już ktoś wykańcza mieszkanie ? Ja kupiłem w budynku B i wciąż czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.249.* 06.05.02, 14:33 Jak już pisałem to musisz sam umówić się na odbiór bezpośrednio na budowie, ale i tak dostaniesz klucze dopiero po ostatecznym rozliczeniu się z Tryboniami. Ja odbieram w tym tygodniu, a mam mieszkanie w klatce A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 157.25.192.* 06.05.02, 15:34 Pisałem ,ze mam mieszkanie w budynku B, więc jeszcze czekam. Proszę Sąsiadów z budynku A o wiadomości, czy będziecie mogli już zamieszkać w tych swoich mieszkaniach (czego Wam życzę). Chodzi mi o to, czy gmina odbierze inwestycję i czy po wykończeniu mieszkania będzie można w nim normalnie mieszkać. Mam nadzieję, że nie będzie tak, że gmina będzie czekać z pozowleniem na uzytkowanie do czasu, aż cała inwestycja zostanie ukończona. Wtedy co? Wykonczy ktoś mieszkanie i będzie czekał nie wiadomo ile, żeby tam zamieszkać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.249.* 06.05.02, 17:17 Z tego co wiem to: 1. na budowie jest lista mieszkań z klatki A i B i widziałem, że ludzie zapisują się na odbiory mieszkań (zawsze istnieje możliwość, że w Twoim mieszkaniu nie zrobili wszystkiego lub np. klatka nie jest gotowa wtedy umówią Cię na najbliższy możliwy termin ale bez niestety nagabywania do będą Cię odsuwali tak daleko jak tylko można), 2. od razu po wejściu (ale klucze po rozliczeniu) można zaczynać roboty, 3. podobno gmina będzie odbierała budowę tzw. klatkami, prawdopodobnie A i B - czyli budynek od Sosnkowskiego - razem, i wtedy też Trybonie będą zapraszali do notariusza celem ostatecznego podpisania aktu notarialnego a musi tutaj mieć odbiór gminy, 4. podobno czynsz będzie trzeba płacić od czerwca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LLL Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.sggw.waw.pl 06.05.02, 17:46 Na co zwrócić uwagę przy odbiorze mieszkania?Czy przyjdzie mi zawiadomienie o terminie odbioru lokalu? Czy muszę sam fatygować się i zapisywać na odbiór? Poradźcie. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert KOLOROWA - INTERNET IP: 2.3.STABLE* / 192.168.3.* 09.05.02, 17:25 zpaytalem sie dzis w AsterCity czy w rejonie gdzie bedziemy mieli mieszkanka przewiduja lub czy jest dostep do ich infrastruktury technicznej. Okazalo sie ze oni nawet nie przewiduja zadnych inwestji w tym rejonie, nawet jakby byla tam odpowiednia ilosc osob - tlumacza sie niedostatecznym zapleczem technicznym. Formularz chello 'mowi' ze ich sie w tym rejonie tez jest nie dostepna:( Interesowal sie ktos z Was czy jakas kablowka, pokrywa ten rejon? Ew. ile byloby zainteresowanych stalym laczem w mieszkaniu? Prosze o kontakt tutaj lub na robert@eo.pl (przy okazji moglibysmy sie mailowo porozumiewac i stworzyc liste) Od biedy, a moze nabardziej oplacalnie byloby zrobic 'zrzutke' i zrobic siec na wlasna reke. Mileby byly dodatkowe informacje, od kazdej z zainteresowanych osob, jaka przepustowoscia lacza bylaby zainteresowana i ile bylaby sklonna za to placic miesiecznie. Pozdrowienia R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert KOLOROWA TELEFON, KABLOWKA IP: 2.3.STABLE* / 192.168.3.* 09.05.02, 17:26 nie wiecie jak to jest z telefonami i kablowka? Interesowal sie juz ktos tym astercity to juz pisalem, nie ma i narazie nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: KOLOROWA ODANIE - KLUCZE, ROZLICZENIE IP: 2.3.STABLE* / 192.168.3.* 09.05.02, 13:52 Gość portalu: R napisał(a): > Z tego co wiem to: > 1. na budowie jest lista mieszkań z klatki A i B i widziałem, że ludzie zapisuj > ą się na odbiory mieszkań > (zawsze istnieje możliwość, że w Twoim mieszkaniu nie zrobili wszystkiego lub n > p. klatka nie jest > gotowa wtedy umówią Cię na najbliższy możliwy termin ale bez niestety nagabywan > ia do będą Cię > odsuwali tak daleko jak tylko można), Dokladnie! To zakrawa na kpine ze dzwonia do mnie do domu i mowia ze mozna sie umawiac na odbior mieszkania ( to juz bylo po 3 tygodniowym nagabywanie kiedy to pan Koc nie mogl ustalic terminu kiedy BEDZIE WIEDZIAL kiedy mozna sie umowic na spotkanie) A potem jak juz chce sie umawiac to okazuje sie ze jeszcze sciany nie pomalowane i dopiero w nastepnym tygodniu! Najlepsze z tego wszystkiego jest to ze w biurze zwalaja odpowiedzialnosc na Koca i nic NIE WIEDZA co sie tam dzieje a rozmawialem z pelnomocnkiem zarzadu. > 2. od razu po wejściu (ale klucze po rozliczeniu) można zaczynać roboty, Wiecie juz 'zwiekszyly sie koszty' uzbrojenia i mimo zektos juz wszystko zaplacil to bedzie jeszcze musil trybonim zaplacic z 2000? Ciekaw jestem czy maja jakies pokrycie na to w dokumentacji i przedstawia podsatwy do zminy tych kosztow. > 3. podobno gmina będzie odbierała budowę tzw. klatkami, prawdopodobnie A i B - > czyli budynek od > Sosnkowskiego - razem, i wtedy też Trybonie będą zapraszali do notariusza celem > > ostatecznego podpisania aktu notarialnego a musi tutaj mieć odbiór gminy, > 4. podobno czynsz będzie trzeba płacić od czerwca Czyli z tego wynika ze dopoki nie oddza minie, pomieszkiwanie tam bedzie nie legalne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA ODANIE - KLUCZE, ROZLICZENIE IP: *.netia.pl 09.05.02, 14:52 Zwiększyły sie koszty rozliczenia? A moze ktos wie co z odszkodowaniem za przekroczenie terminu, przeciez w umowie jest cos napisane ze ewentualne przesuniecia reguluja przepisy ogólne czy cos takiego. Wiecie moze czy sa jakies takie przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: KOLOROWA ODANIE - KLUCZE, ROZLICZENIE IP: 2.3.STABLE* / 192.168.3.* 09.05.02, 17:15 przepisy ogolne czyli prawa handlowego. W sumie te umowy przedstepne nie sa wywazone na obydwie strony, mozna by sie ewentualnie na tym oprzec. odszkodowanie.. :) juz widze mine trybonia jak ktos o tym wspomna, z ich zachowan wynika ze nie sprzedali tyle mieszkan ile trzeba i teraz beda probowac zbierac pieniadze jak i gdzie sie da. Oj biednie maja. (patrzac obietkywnie) tyle co to nas obchodzi ze nie dopilnowali robot wczesniejszego wykonawcy robot i sie opoznilo przez to - nie jest to 'sila wyzsza' wiec zgodnie z umowa bez problemu mozna by bylo wycofac pieniadze. (Ciekawe co na to Trybon) :) Mnie satysfakcjonowalo odszkodowanie w wysokosci kosztow jakie ponioslem na wynajem mieszkania przez ten okres - mialbym z tego na wykonczenie mieszkania teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: KOLOROWA ODANIE - KLUCZE, ROZLICZENIE IP: *.netia.pl 10.05.02, 10:28 Robercie byłeś już na tym rozliczeniu? Przedstawili CI jakieś dowody, że faktycznie te koszty wzrosły? Moze powinnismy się zbuntować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: KOLOROWA ODANIE - KLUCZE, ROZLICZENIE IP: 2.3.STABLE* / 192.168.3.* 10.05.02, 16:42 Na rozliczeniu jeszcze nie bylem, dzis Pani Iza miala mi przygotowac informacje ile mi zostalo do zaplacenia (mialem mala przerobke), niestety udala sie na urlop. Jeszcze czekam na ew. informacje, pewnie sie nie doczekam:( Co do wzrostu kosztow budowy, to jest to warunek konieczny zeby przedstawili wysokosc per cala budowa, bo kazdy z nas bedzie w tych kosztach proporcjonalnie partycypowal. Nie moga wiec kazac kazdemu placic wedlug jakiegos widzimisie. Buntowac to na razie nie ma na jakiej podstawie, ale czujnie bym patrzyl na co proponuja. Przede wszystkim nalezy o wszystko pytac jesli sie czegos nie rozumie, a oni maja obowiazek wszystko wytlumaczyc, przedstawiajac odpowiednia dokumentacje - za to biora w koncu pieniadze. Jesli cos jest nie jasno i metnie tlumaczne, mozna dociekac jakis nieprawidlowosci, a wtedy podjac odpowieddnie dzialania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 157.25.192.* 14.05.02, 10:37 Czy ktoś może napisać, czy odebrał już mieszkanie w budynku A? jak wyglądał ten odbiór? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.Art Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 213.158.197.* 15.05.02, 02:48 Gość portalu: x napisał(a): > Czy ktoś może napisać, czy odebrał już mieszkanie w budynku A? jak wyglądał ten > > odbiór? Widzialem, ze juz prawie polowa z klatki A i B jest odebrana. Podzielcie sie doswiadczeniami !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 212.244.249.* 15.05.02, 08:55 ogólnie mówiąc partactwo 1. drzwi krzywo montowane - np. same się zamykają, albo je domknąć; 2. malowanie ścian - to chyba ślepy malował; 3. podłogi w miarę równe; 4. ściany - nie do końca byłem w stanie sprawdzić, mam nadzieję, że ekipa od glazur sobie poradzi; 5. okna - brudne, jedno u mnie samo się zamyka; wygląda na to, że robili to wszystko szybko i byle jak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 195.94.193.* 15.05.02, 17:51 ja ide jutro ciekawe jak to bedzie. Jak to z Waszymi rozlczeniami? czy na Waszych tez 'przez pomylke' pojawiaja sie drzwi Gerda? Owszem cena atrakcyjna, ale bez przesady.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 195.94.193.* 16.05.02, 17:41 ja swiezo po odbiorze... Gość portalu: x napisał(a): > ogólnie mówiąc partactwo > 1. drzwi krzywo montowane - np. same się zamykają, albo je domknąć; tak u mnie od lazienki to samo > 2. malowanie ścian - to chyba ślepy malował; to robili dzien wczesniej i jeszcze mokre, slabo to wyglada, mimo ze zapewniali ze 4 razy malowane... > 3. podłogi w miarę równe; > 4. ściany - nie do końca byłem w stanie sprawdzić, mam nadzieję, że ekipa od gl > azur sobie poradzi; > 5. okna - brudne, jedno u mnie samo się zamyka; > > wygląda na to, że robili to wszystko szybko i byle jak! tak, tak - jeszcze technik od kablowki i telefonu przy odbiorze zakladal koncowki i kabel przeprowadzal po podloga. ciekaw jestem jak to bedzie dzialalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 09:24 Czy moze mi ktos powiedziec kiedy trzeba uregulowac ostatnia rate-czy przy odbiorze technicznym czy przy podpisaniu aktu notarialnego? Następne pytanie kiedu Gmina odbierze budynek do eksploatacji. Bylem tam ostatnio-żadnych chodników-nie wiem czy dzialają windy a oni juz oddaja mieszkania. Spieszylo mi sie w grudniu 2001 teraz to ich olewam jak dostanę zawiadomienie o odbiorze technicznym z datą i godziną to się zjawię a jak nie to będę czekał. Od kiedy będziemy płacić czynsz-czy może ktoś wie, jakie są dodatkowe koszty wyliczone u Tryboniów i czy waloryzację liczą nam do lutego czy też może do momentu odbioru. Za wszelkie informację dziękuję - przyszły mieszkaniec KOLOROWEJ Odpowiedz Link Zgłoś
orcl Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? 18.05.02, 15:23 Ostatnia rate trzeba uregulowac przed oddaniem kluczy. W naszym przypadku procedura byla taka: 1) odbior techniczny 2) wplacenie ostatniej raty 3) wyslanie faxem potwierdzenia przelewu do Tryboniow 4) odebranie kluczy Czynsz ma byc placony od czerwca i wynosi chyba 20gr za metr mieszkania za 1 dzien czyli za 50m mieszkanie ok. 300 zl + jeszcze oplata za "koszty zarzadu" 1 zl za kazdy metr. Razem ok. 350zl. Waloryzacja jest liczona do 15.02. Przynajmniej w naszym przypadku. Date oddania mielismy w umowie 31.12.2001. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 195.94.193.* 20.05.02, 13:38 orcl napisał(a): > Ostatnia rate trzeba uregulowac przed oddaniem kluczy. W naszym przypadku > procedura byla taka: > 1) odbior techniczny > 2) wplacenie ostatniej raty > 3) wyslanie faxem potwierdzenia przelewu do Tryboniow > 4) odebranie kluczy > Czynsz ma byc placony od czerwca i wynosi chyba 20gr za metr mieszkania za 1 > dzien czyli za 50m mieszkanie ok. 300 zl + jeszcze oplata za "koszty zarzadu" 1 > > zl za kazdy metr. Razem ok. 350zl. > Waloryzacja jest liczona do 15.02. Przynajmniej w naszym przypadku. Date > oddania mielismy w umowie 31.12.2001. Dlaczego wlaoryzacja jest liczona do 15.02? co ciekawe ja mialem zaplacone wszystko razem z ostania rata zwiazana z odbiorem i jeszcze mi doliczyli cos po tym terminie i nikt mi przem miesiac az do teraz nie potrafil wytlymaczyc dlaczego tak. Pytanie, pytaliscie wedlug jakiej normy licza powierzchnie uzytkowa? cos o telefonach i kablowce i inetrnecie... Firma ktora bedzie nas obslugiwac i jest to jedyna w tym rejonie to DataCom ona tez robila wszystkie kable w budynku, natomiast pani z ich BOK'u nie potrafila mi powiedziec kiedy tam bedzie dostepna usluga obiecala sie odezwac jak bedzie cos wiedziec. Tak wiec dopoki beda mieli wrazenie ze na osiedlu Kolorowa nikt nie mieszka beda zwlekali z przylaczaniem kogokolwiek. Czyli dobrze by bylo napisac na bok@dtcomsa.com i zapytac sie, to moze wykazliby zainteresowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janiku Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 157.25.125.* 20.05.02, 14:04 Gość portalu: r napisał(a): > Firma ktora bedzie nas obslugiwac i jest to jedyna w tym rejonie > to DataCom ona tez robila wszystkie kable w budynku, natomiast to nie jest JEDYNA firma - wiem, ze ta firma przegrala konkurs ofert na osiedlu jerozolimskie (bodycha x regulska) - tam bedzie www.ppi-sa.com.pl j. ps. jest jeszcze firma spray..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 195.94.193.* 21.05.02, 18:03 Gość portalu: Janiku napisał(a): > Gość portalu: r napisał(a): > > > Firma ktora bedzie nas obslugiwac i jest to jedyna w tym rejonie > > to DataCom ona tez robila wszystkie kable w budynku, natomiast > > to nie jest JEDYNA firma - wiem, ze ta firma przegrala konkurs ofert na osiedlu > > jerozolimskie (bodycha x regulska) - tam bedzie www.ppi-sa.com.pl > > j. > > ps. jest jeszcze firma spray..... to dobre wiesci, ze nie jestesmy skazani na DataCom bo pani z ich BOK nic konkretnego nie potrafila powiedziec, poza tym ze na razie nie ma warunkow technicznych i umow nie beda podpisywac. A jesli juz podlaczenie bedzie mozliwe to jedyna dostepna przepustowosc to 128/32 + jeden numer IP publiczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janiku Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 157.25.125.* 22.05.02, 08:25 Gość portalu: r napisał(a): > to dobre wiesci, ze nie jestesmy skazani na DataCom bo pani z ich BOK > nic konkretnego nie potrafila powiedziec, poza tym ze na razie nie ma jak zwykle - taka firemka "krzak" - ale ponoc taka wiekszosc tego typu firm > warunkow technicznych i umow nie beda podpisywac. A jesli juz podlaczenie > bedzie mozliwe to jedyna dostepna przepustowosc to 128/32 + jeden numer IP publ > iczny brak lan'u osiedlowego (czesto sie przydaje mimo roznych wad) i tym podobne problemy - koles z osiedla jerozolimskie mowil, ze ppi daje normalny lan i 128 kilo (nie adsl) - ale to juz nie ze mna (ja mam stalke w ippartnerts) j. ps. adres do spray'a - www.spray.net.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 195.94.193.* 21.05.02, 18:10 > to nie jest JEDYNA firma - wiem, ze ta firma przegrala konkurs ofert na osiedlu > > jerozolimskie (bodycha x regulska) - tam bedzie www.ppi-sa.com.pl > > j. > > ps. jest jeszcze firma spray..... wyslalem zapytanie do ppi-sa, spray'a gdzie mozna znalezc ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 195.94.193.* 22.05.02, 13:44 Gość portalu: r napisał(a): > > to nie jest JEDYNA firma - wiem, ze ta firma przegrala konkurs ofert na os > iedlu > > > > jerozolimskie (bodycha x regulska) - tam bedzie www.ppi-sa.com.pl > > > > j. > > > > ps. jest jeszcze firma spray..... > > wyslalem zapytanie do ppi-sa, spray'a gdzie mozna znalezc ? DataCOM przylacza od polowy czerwca - wlasnie sie dowiedzialem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 157.25.192.* 21.05.02, 09:22 Drodzy Sąsiedzi, Czy wiadomo już, kiedy będziecie podpisywać akt notarialny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.supermedia.pl / *.cza.warszawa.supermedia.pl 21.05.02, 12:45 W firmie uzyskałem informację, że te osoby, które teraz odbierają mieszkania będą podpisywać akty około sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.Art Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 213.158.197.* 21.05.02, 18:10 Gość portalu: MP napisał(a): > W firmie uzyskałem informację, że te osoby, które teraz odbierają mieszkania > będą podpisywać akty około sierpnia. W umowie mam ze do 30 czerwca z "poslizgiem" 40 dniowym - wiec pewnie okolo sierpnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.Art Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 213.158.197.* 22.05.02, 07:44 Kiedy zamierzacie sie wprowadzac ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.supermedia.pl / *.cza.warszawa.supermedia.pl 22.05.02, 09:20 Ja planuję we wrześniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: 195.94.193.* 22.05.02, 13:27 ja juz bede wszystko mial na miejscu w 'Boze Cialo' a po to juz napewno bede mieszkal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub Re: KOLOROWA -osiedle- co tam sie dzieje??? IP: *.supermedia.pl / *.jer.warszawa.supermedia.pl 23.05.02, 09:55 jezeli zdaze wszystko wykonczyc, to w polowie lipca pzdr jakub Odpowiedz Link Zgłoś