stoje_i_patrze 09.12.08, 13:04 Wreszcie ktoś zainicjował takie analizy: stooq.pl/n/?f=211540 Warto jednak pamiętać że nie podali źródła - skąd mają te dane? AMRON??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mx Re: Ceny transakcyjne IP: 84.38.22.* 09.12.08, 14:20 moze z wlasnych danych to agencja nieruchomosci Odpowiedz Link Zgłoś
arkaszka1 Re: Ceny transakcyjne 09.12.08, 16:49 A ja uważam ze to w miarę rzetelne dane, to był ostatni wysyp jelonków z paniki wrześniowej ( kupuj, bo później nie dostaniesz kredytu na 100%), akurat tych mi nie żal, wiedzieli ze spadnie, ale mieli parcie że akurat teraz bo się ze.rają. Jelonki dorżnięte, następnych brak, można spokojnie czekać na duże spadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Ceny transakcyjne IP: *.128.14.130.static.crowley.pl 09.12.08, 15:40 No to rzecyzwiście - "pier....ło" że hej ! Gdzie te wasze spadki cen transakcyjnych o 20-30% ??????? Prosiłem, nikt nie potrafił podać przykładów. Zaklinajcie dalej, kiedyś na pewno spadnie. Ale póki co obniżane są jedynie oferty wystawione pierwotnie po kretyńskich cenach, bez szans na sprzedaż (nawet 20% taniej), a wy się nad tym rozczulacie (mufffa by to określił inaczej). Ale jeśli ktoś chce faktycznie kupić mieszkanie, bo jest tego warte, to nagle okazuje się, że te wasze spadki ch... trafił. I te dane, choć bardzo ogólne to potwierdzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawu Re: Ceny transakcyjne IP: *.spray.net.pl 09.12.08, 15:48 racja, dopiero przyszly rok przyniesie korekte (vide rekomendacja T i przeniesienie kryzysu finansowego na main street). Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Ceny transakcyjne 09.12.08, 15:59 Dziadek Czasami tak p.. lisz ze az sie zastanawiam czy robisz to specjalnie czy udajesz czy nie wiem co ? Jesli spojrzysz na ceny deweloperow na gorce i teraz to ile zobaczysz ? Ile spadly ceny oficjalnie ? A ile nieoficjalnie jesli zadeklarujesz szybki zakup ? bo mysle ze 15-20 % to nic wielkiego w tej chwili a przeciez to jeszcze nie koniec. To ze ludzie (w sensie ofert prywatnych) tak niechetnie schodza z cen to nic dziwnego. Latwo uwierzyc ze nagle z czegos kupionego za 200 tysiecy mozna dostac 400. To przychodzi bez problemu. Droga w druga strone jest bolesniejsza i dluzsza. Ale ten kierunek jest tylko jeden i ceny beda nim podazaly. Zebys nie mowil "ze ja cos chyba mowilem o 2008" jak to Ty umiesz, to polecam poszukac mojego posta w archiwum w ktorym mowilem ze dolek cenowy bedzie ok 2010/2011 (przelom). Sprzedajacy bolesnie i dlugo beda sie przekonywac ze musza zejsc i zapomniec o nadmuchanych marzeniach. Naturalnie beda i tacy co i po latach nie zejda z ceny ale nie beda oni raczej stanowili o obrazie rynku. Rozumiem ze kupiles praktycznie na gorce i chcesz ciagle i ciagle samemu sobie udowadniac ze zrobiles dobrze. Tylko czemu ciagle przebierasz uszami na forum ? Skoro uwazasz ze dobrze zrobiles ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Ceny transakcyjne IP: 217.33.252.* 09.12.08, 17:10 Jak ktos chce sprzedac to obnizy cene, a jak nie to trzyma dalej. Ja wystawilam mieszkanie na sprzedaz w lipcu, redukowalam cene regularnie i znalazlam w koncu chetnego. Pieniadze siedza na koncie i mam spokoj. Tymczasem dzisiaj z ciekawosci przejrzalam ogloszenia, zeby zobaczyc czy ktos opuscil ceny i cos sie zmienilo i co? Wisza te same ogloszenia za te same ceny. Nawet lepiej, niektore maja nowe, wyzsze ceny, bo zostaly wystawione przez agencje nieruchomosci. Takze tez mam wrazenie, ze obnizki to na razie glownie na forum, bo tych realnych to jeszcze nie widac. Byc moze ktos napisze program to sledzenia cen na stronach internetowych i wtedy bedzie widac czy ceny zmieniaja sie. Jest taki plugin do angielskich stron z ogloszeniami i dzieki temu mozna zorientowac sie od kiedy wisi oferta i jak zmieniala sie cena. Czekam na przyszly rok, moze wreszcie cos sie ruszy i kupie cos taniego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tech Re: Ceny transakcyjne IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.08, 21:13 Wiesz, obniżek nie ma i transakcji nie ma i nie będzie niedługo w ogóle (patrz KNF rek T). Mnie nie boli że mieszkania sobie wiszą w jakichś tam cenach, no a ten co sprzedaję robi to z jakichś pobudek, jak ma taką wolę to niech sobie trzyma i 3 lata, zobaczymy czy przetrzyma. Tak naprawdę wygrają ci co przeczekają jeszcze kilka misięcy, spowolnienie w gospodarce dopiero idzie, a na rynku mieszkaniowym posucha trwa już od sierpnia 2008r. Długo juz nie potrzymają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Ceny transakcyjne IP: 217.33.252.* 10.12.08, 11:22 Jak dla mnie tez moga sobie wisiec. Ja mam gotowke i bede kupowac za gotowke, wiec nie interesuja mnie kredyty. A jak zmienie zdanie to w ogole nie kupie, mieszkac gdzie mam. Po prostu troche mnie to rozbawilo, ze wszedzie zaczela sie akcja - spadaja ceny, ale w ogloszeniach tego nie widac. Sprawdze te same okolice w kolejnych miesiacach i zobacze czy ciagle sa te same ogloszenia i ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Ceny transakcyjne IP: *.aster.pl 09.12.08, 22:56 > Czasami tak p.. lisz ze az sie zastanawiam czy robisz to specjalnie czy udajesz czy nie wiem co ? a ty steady znowu p....lisz swoje, dostajesz dane o cenach t r a n s a k c y j n y ch (rozumiesz to pojęcie ???), a komentujesz oferty developerów, których nikt nie chce. Nikt nie chciał od nich kupić np.po 9 tys/m2, teraz chcą 7 tys/m2 więc ty piszesz, że ceny spadły o 20%. Jakie ceny ? Transakcyjne ? Chyba cię pogięło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Sprzedaleś juz dziadek swój schowek na szczotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 23:07 na Kabatach ? Słabo idzie, co ? Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Re: Ceny transakcyjne 09.12.08, 23:24 Tak, developerzy tez puszczaja i po 5000 wiec nie zgodze sie z Tobą. Zrobilem wyjątek bo generalnie na Twoje wpisy nie odpowiadam, że się jeszcze Steadiemu chce, TWARDY zawodnik:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Ceny transakcyjne IP: *.128.14.130.static.crowley.pl 11.12.08, 08:47 > Zrobilem wyjątek bo generalnie na Twoje wpisy nie odpowiadam Dzięki, bardzo mi brakowało Twoich odpowiedzi na moje wpisy, myślałem nawet o wycofaniu się z forum, no bo ile możNa dyskutować ze steadym czy ursynowiakiem. Btw. Rozumiem Towje stanowisko, znacznie przyjemniej jest, w atmosferze wzajemnego zrozumienia, lizać sobie tyłeczki ze steadym, arkaszką, rolnikiem, ynwestorem & CO. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Ceny transakcyjne 10.12.08, 12:19 Dziadek jestes smieszny do bolu brzucha :))) Teraz powolujesz sie na ceny transakcyjne ?:))) i to jeszcze ogloszone przez Emersona ktory do niedawna twierdzil ze spadlo 1.2% :)) Teraz to oferty deweloperow juz be i ich obnizki sie nie licza :) Chociaz wczesniej upracie twierdziles ze to wlasnie deweloprzy nie obnizaja. no poprostu jestes ... tylko nie wiem czy bardziej smieszny czy bardziej zalosny w swojej argumentacji :)))) Chcesz cen t r a s a k c y j n c h ? Idz do dewelopera i zobacz ile zejdzie jesli zdecydujesz sie na zakup ? Pozniej porownaj to z cena tego samego dewelopera z gorki gdzie o obnizce mogles pomarzyc i slowo to wywolywalo usmieszek u pan z dzialu sprzedazy. I powiedz ile to procent..... No poprostu dziadek rece mi opadaja na to co piszesz :))) Odpowiedz Link Zgłoś