bobslej3 Re: Sąsiedzi 15.11.10, 15:07 skupienie napisała: > Witam, > > Mam nadzieje, że trochę sie nas tu będzie:) > Kupiłam mieszkanie od Dolcanu i założyłam te forum abyśmy wymieniali poglądy i > informacje:) > > Pzdr Z tego co mi wiadomo to liczniki zakłada zakład energetyczny jak już zostanie odebrane mieszkanie. Bo to my będziemy się z nimi rozliczali a nie deweloper. Odpowiedz Link Zgłoś
kaha_83 Re: Sąsiedzi 15.11.10, 15:42 "Z tego co mi wiadomo to liczniki zakłada zakład energetyczny jak już zostanie odebrane mieszkanie. Bo to my będziemy się z nimi rozliczali a nie deweloper." Potwierdzam. Ale jeszce uściślę- jak zostana wszystkie mieszkania w danym bloku.Czyli będzie na tym zalezało i deweloperowi i NAM MIESZKAŃCOM. Czyli pozostaje kwestia wyjasnienia tak naprawdę co z tymi balkonami i łazienkami. Odpowiedz Link Zgłoś
kaha_83 Re: Sąsiedzi 15.11.10, 15:43 Uciekło mi słowo: "Ale jeszcze uściślę- jak zostana odebrane wszystkie mieszkania w danym bloku.." Odpowiedz Link Zgłoś
adamsq3 Re: Sąsiedzi 15.11.10, 16:17 Witam, z tego co mi wiadomo to nie jest tak jak piszecie - sorki! Moze na tej inwestycji tak jest ale jak moja siostra kupowala u konkurencji to bylo tak ze liczniki juz dawno w fazie budowania zostaly zalozone a tylko w dniu odbioru spisywala kazdy licznik (to znaczy wartosc na nim) i to traktowala jako jej "ZERO" i od tego momentu placila za dana rzecz, czy to ogrzewanie czy woda czy w jej przypadku gaz. Jesli tak bedzie to po prostu trzeba pamietac spisac stan licznikow bo potem dzwoni sie do danego zakladu czy to chodzi o energie czy wode i mowi sie ze dnia tego i tego stan licznika byl taki a taki i to juz jest liczone na poczet oplat wlasciciela mieszkania. Mysle zeu nas bedzie tak samo. Pozdrawiam przyszlych sasiadow. P.S. z niecierpliwoscia czekam na pierwse wiadomosci od dzisiejszych szczesliwcow :) ktorzy odebrali mieszkanka ale pewnie teraz sie ciesza swoim wlasnym M i pod koniec dnia cos moze napisza lub jutro jak ochlona z emocji :). Odpowiedz Link Zgłoś
aaluu23 Re: Sąsiedzi 15.11.10, 16:59 witam Już jestem po odbiorze mieszkania i zacznę od liczników: są pomontowane, bo spisywałem. W łazience nie znalazłem niczego niepokojącego, a balkon jak balkon, ocynk troszkę średnio wygląda. Te balustrady to takie liche są, wizerunkowo szału nie robią. W moim mieszkaniu tynki i reszta jest naprawdę w porządku zrobiona, dosyć fajnie to wygląda. Moja wskazówka i uwaga- patrzcie na okna, parapety i balkonowe drzwi - miałem porysowane i to też zgłosiłem. No i jeszcze oszpecili mi przedpokój bo rurę spiro zostawili na widoku od wentylacji zamiast ją schować w ścianę ;-) Mają poprawić w ciągu miesiąca, ale jak tak będą "z pasją" poprawiać jak budują to na otwarcie drugiego etapu zdążą ;- ) Może... Co do terenu wokół.... żenada. Raz,że nie ma bram wjazdowych z siłownikami, to brak ciągu pieszego do wyjścia do ul. Powstańców. Trzeba będzie chodzić po płytach chodnikowych. od strony Andersena widok dużo gorszy niż od Powstańców. I ciekawostka - pierwsze dwa bloki od ul. Andersena mają adres Andersena 44 (A2) i Andersena 44 A (B3). A bloki A1,B1,B2 maja numerację odpowiednio ul.Powstańców 44,44A,44B. No i zastanawia mnie jeszcze gdzie będą śmietniki bo takowych nie dostrzegłem nigdzie. Aha, kończąc - ogrzewanie mają włączyć w tym tyg. w środę albo czwartek, ale z doświadczenia wiemy ile w tym może być prawdy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dambusia Re: Sąsiedzi 15.11.10, 18:00 Mam pytanie do aaluu23, czy związku z tymi usterkami klucze odebrałeś, czy czekasz aż poprawią co mają poprawić i dopiero odbierzesz klucze? I jak sprawa wygląda z garażem podziemnym? Czy miejsce postojowe też odebrałeś, można z parkingu korzystać? Z góry dziękuję za info Odpowiedz Link Zgłoś
aaluu23 Re: Sąsiedzi 15.11.10, 18:48 Klucze odebrałem, usterki mają naprawić w przeciągu 30 dni. Miejsca postojowe niestety w innym terminie będą oddawać. Teraz tylko mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
naszezabki Re: Sąsiedzi 15.11.10, 19:52 Nie ma zgody na uzytkowanie całego obiektu, miejsca parkingowe nie są oddawane, wjazd od ulicy Andersena jest praktycznie niemożliwy...Oczywiście nie odebralismy mieszkania, mimo, ze zalezalo nam na tym bardzo! Usterki maja likwidowac w ciagu 30 dni- najpierw wiec niech likwiduja... Ekipy remontowe i tak nie dojada na osiedle, nie beda mialy dostepu do wind z garazy- bo wiazd na poziom garazy jest niemozliwy... W budynku jeszcze nie grzeja, maja zaczac pod koniec tygodnia. Badzcie czujni... powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
wawastudent Re: Sąsiedzi 15.11.10, 20:40 "naszezabki" Czy nie odebraliście mieszkania ze względu na usterki czy dla tego że parking jest jeszcze nieczynny. Jakiego typu mieliście usterki? Jak wyglądała rozmowa z przedstawicielem Dolcan-u dotycząca usterek? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
juran83 Re: Sąsiedzi 15.11.10, 20:48 Braliście jakąś firmę na odbiór? czy sami odbieraliście? Odpowiedz Link Zgłoś
bobslej3 Re: Sąsiedzi 15.11.10, 21:23 Nie wiem co w waszych umowach było napisane oraz jakich informacji Wam udzielono, ale u mnie jest, że parking ma być gotowy do kwietnia 2011 i to usłyszałem również przy podpisywaniu umowy Odpowiedz Link Zgłoś
kriskocis Re: Sąsiedzi 15.11.10, 21:53 Ja nic takiego nie mam w umowie tylko datę aktu notarialnego na garaż. To są jakieś kpiny zapłaciłem za garaż a tera w najbardziej potrzebnym cczasie mam chodzić z cieżarami po tej nierównej, wąskiej drodze bo wokół będzie stało kilkadziesiąt albo więcej samochodów. Już się przygotowuje psychicznie na przyszły rok z remontem Odpowiedz Link Zgłoś
sasiadb3 Re: Sąsiedzi 15.11.10, 21:55 Odebraliśmy dzisiaj mieszkanko razem z naszym fachowcem. Właściwie nie było problemów: tynki oki, ściany proste, podłoga też. Problem był z brakiem prądu w sypialni, ale mają to naprawić. W kuchni jakieś zwarcie się zrobiło ale tez mają usunąć. Mamy jedną ryskę na drzwiach od balkonu- tez mają przyszlifować. Reszta ok. Garaze mają być najwcześniej za dwa miesiące oddane do użytku, a kotłownia ma grzać od następnego tygodnia-tego się dziś dowiedzieliśmy. Jeśli chodzi o nadmetraż. Mieliśmy dopłate- ale zgadza się metraż , tylko miał nam się powiększyć salon (tak wynika z drugiej mapki) a powiekszył się korytarz. Jeśli chodzi o balkon też nie mamy zastrzezen. Zdziwiliśmy się tylko zmianą nazwy ulicy, gdyż znowu trzeba bedzie robic aneks do umowy w banku- a 3 tyg temu robilismy go ze względu na nowy metraż mieszkania. Pozdrawiamy sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
bartez1385 Re: Sąsiedzi 15.11.10, 22:11 A czy zmiesciliści się w jednej godzinie z odbiorem, bo rozumiem, że fachowiec mierzył równiez powierzchnie mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
sasiadb3 Re: Sąsiedzi 15.11.10, 22:25 odbiór do momentu podpisania protokołu trwał godzinę Odpowiedz Link Zgłoś
mrozek1984 Re: Sąsiedzi 16.11.10, 02:38 Witajcie Dzisiaj i ja odebrałem mieszkanie. Tak jak już inni wspominali na forum, co do jakości mieszkania nie miałem się do czego czepiać. Co do drzwi zewnętrznych to nawet bym powiedział że byłem miło zaskoczony. Co do prądu to do chwili otrzymania możliwości zamieszkania korzystamy z tego podłączenia co jest, z innych źródeł wiem że to zmusi dewelopera do szybkiego załatwienia sprawy. Co do balkonu to tu rzeczywiście jakość jest jaka jest, ale to wiadomo że możemy troszkę zmodyfikować tak żeby było dobrze. Luka między barierką a balkonem jest duża i uważam że niebezpieczna. Co do reszty to przyznam że nawet byłem milo zaskoczony, równe ściany, poziom podłoga i kąty. Garażu nie można było odebrać i mam nadzieję że nie jest to wina np. zalania. Co do otoczenia to tu jest parę spraw które musimy zadbać. Kosze, i drogi dojazdowe, plac dla dzieci. W mieszkaniu zaskoczyło mnie zmiana rodzaju materiału parapetu, mamy inne parapety niż w umowie ale jeśli chodzi o materiał to lepszy. Należy skontaktować się z facetem od drzwi aby wymienić wkładkę i żeby otrzymać certyfikat na drzwi. Co do elektryki to myślę że musimy wykorzystać czas na remonty, na prąd nic nie podpisujemy więc musza oni płacić. Ogólnie naprawdę jestem milo zaskoczony. Trochę naszych starać i nasze osiedle naprawdę będzie ładnie wyglądać. Pozdrawiam i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
annak79 Re: Sąsiedzi 16.11.10, 10:04 Witam sąsiadów! Widzę że Dolcan nam sprawia jeszcze parę niespodzianek ... ciekawe jakie będą "prezenty" na Święta... My jeszcze nie odebraliśmy naszego M ale byliśmy w środku chyba w lipcu i mam ptanie do osób które odebrali mieszkanie lub je widzieli- czy u was też rury kanalizacyjne w łazience i w kuchni nie są ukryte tylko "biegną" po ścianie??? Odpowiedz Link Zgłoś
kaha_83 Re: Sąsiedzi 16.11.10, 10:16 załączam parę zdjęć z naszego mieszkania (byliśmy tam we wrzesniu) i tak wygląda mniej wiecej "orurowanie":) fmix.pl/zdjecie/2055344/lazienka?privateKey=b648bc45fd7cd6ea94e597513a2d587b fmix.pl/zdjecie/2055257/kuchnia?privateKey=d7b537b08ba2606becb6a5a019be4b2c Odpowiedz Link Zgłoś
annak79 Re: Sąsiedzi 16.11.10, 10:32 Widzę że jest podobnie. Szkoda że wykonali w ten sposób :( Dziękuję za fotki! Odpowiedz Link Zgłoś
merry_ok Re: Sąsiedzi 16.11.10, 11:01 Mam wrażenie, że niektórzy nie dokońca rozumieją o co w tym wszystkim chodzi. Narzekacie na tereny dookoła, a zapominacie, że de facto nadal jest to teren "budowy", bo skoro nie ma jeszcze pozwolenia na użytkowanie, to znaczy że powiatowy inspektor nadzoru budowlanego, nie odebrał jeszcze terenu. To co teraz widzimy nie jest jeszcze końcem prac, pomimo, że pozwolono nam odebrać mieszkania. Druga rzecz to taka, że jeszcze długo będzie istniał podobny stan rzeczy, a przynajmniej dopóki nie zakończy się drugi etap budowy. O drugim etapie wszyscy wiedzieli, więc nie bądźcie teraz zdziwieni. Nie da się wyszykować naszego osiedla, zrobić pięknych alejek i chodników, po to żeby zaraz potem je rozjeździć ciężkim sprzętem. Sporo rzeczy jest niestety na razie "tymczasowych" i musimy uzbroić się w cierpliwość. No i trzecia rzecz, że naprawdę mało kto wprowadza się do 100% wykończonego osiedla, u większości osób, które znam jeszcze długo po wprowadzeniu trwały prace "wykończeniowe". Nie ma też dewelopera, który byłby w 100% idealny i nie popełniałby błędów. Nie traćcie czasu na zbędne nerwy, cieszcie się mieszkaniami. Ja uważam, że naprawdę nie trafiliśmy źle, pomimo niektórych uniedogodnień. Odpowiedz Link Zgłoś
bobslej3 Re: Sąsiedzi 16.11.10, 11:02 Chyba lepiej, że częściowo rury nie są wbetonowane bo łatwiej będzie poprzestawać sobie wg własnego pomysłu a tak to trzeba by było wykuwać rury ze ściany. Odpowiedz Link Zgłoś
kriskocis Re: Sąsiedzi 16.11.10, 11:29 Z odpływem umywalkowym to przesadzili. Nie da się powiesić umywalki na ścianie np z półpostumentem tylko trzeba budować jakieś dodatkowe konstrukcje Mam pytanie do tych co odebrali. Czy windy działają oraz czy wpisywaliście na protokole odbiorczym uwagi dotyczące terenu niezagospadarowanego (takie zabezpieczenie na przyszłość) oraz nieodebranego garażu? Odpowiedz Link Zgłoś
adamsq3 Re: Sąsiedzi 17.11.10, 09:39 Witam, mam pytanie a zarazem prosbe czy moze są osoby na tym forum które odbierały wczoraj (16.11) mieszkania i czy mogłyby sie podzielic swoimi uwagami odnosnie odbioru?druga sprawa to chcialbym aby jesli ktos z tych osob ktore juz odebraly mieszkanie napisaly odp na pytanie mojego poprzednika - czy dzialaja windy? mnie to tez interesuje bo mam mieszkanie nie 4 pietrze i bez windy to bedzie ciezko jakies plytki czy cos wnosic:(. Z gory dziekuje za uwagi odnosnie odbiorow oraz odp na temat windy! miłego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanieczabek-5 Re: Sąsiedzi 17.11.10, 09:56 Ja jeszcze nie odebrałem ale byłem wczoraj późnym wieczorem i windy jeszcze nie działają, sąnowiutkie i niczym nie zabezpieczone przed ewentualnym uszkodzeniem sądze że najpierw powinni je zabezpieczyć w środku jaką śpłytą bo wiadomo jak wszyscy remontują i wnoszą materiały bud itp łatwo przyrysować, uszkodzić Odpowiedz Link Zgłoś
bobslej3 Re: Sąsiedzi 17.11.10, 10:19 Witam Ja wczoraj odbierałem mieszkanie bud b2. U mnie z usterek to brak prądu w dwóch pokojach. Do regulacji 2 okna. Reszta bez zarzutów. Co do windy to jeszcze nie pracuje, ale jest zabezpieczona płytą przed uszkodzeniami. Ogrzewanie mają włączyć dzisiaj albo jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
geowaw Re: Sąsiedzi 17.11.10, 11:17 Witam, My wczoraj odebralismy mieszkanie, uwagi drobne dwa skrzdła okienne do regulacji oraz do poprawy próg balkonowy i uszczelnie do okoła drzwi balkonowych. Klatka schodowa ściany jak zauważycie koloru szarego kiepski pomysł z tym kolorem wyglądają jak by były brudne kiepsko pomalowane, winda nie działa. Teren do okoła osiedla ok jedyny duży mankament to ta wąska droga z płyt betonowych już wczoraj dało sie zauważyć że jeden sąsiad drugiego wołał żeby można było wyjechać a odebrało kilka osób co dopiero jak odbierze większość i każdy będzie chciał podjechac najbliżej jak się da żeby przenieśc "graty" do własnego "M" Odpowiedz Link Zgłoś
kriskocis Re: Sąsiedzi 17.11.10, 11:20 Hmm to w sumie mało istotne usterki - brak prądu, zwarcia, rury z którymi nie wiadomo co zrobić( prawie jak na Alternatywy) ,brak windy, garażu ..... Podejrzewam że windę włączą jak odadzą garaż czyli po odbiorze budynku czyli koło kwietnia Ale widzę, że wszystkim strasznie się śpieszy mieszkać na budowie, parkować w błocie, nosić schodami wszystko mimo, że za windę i garaz wszyscy zapłacili Odpowiedz Link Zgłoś
adamsq3 Re: Sąsiedzi 17.11.10, 11:35 Witam ponownie, dziekuje jeszcze raz za odp odnosnie windy i opis usterem, milo ze piszecie o tym bo bedzie mi i innym łatwiej odbierac mieszkanie. Mam jeszcze jedno pytanko - co z ta "godzina" na odbior - czy tego tak bardzo przestrzegaja? Odnosnie mieszkania ... na budowie przemilcze. Odnosnie zabezpieczenia windy (jesli bedzie dzialala - pisze o budynku A1) to mysle ze sami we wlasnym zakresie mozemy ja zabezpieczyc, czy to plyta pilsniowa czy kartonami...przeciez nam tez powinno zalezec na tym zeby naszej wspolnej przestrzeni nie zniszczyc o czym tez jest mowa w umowie :), ze my odpowiadamy takze po odbiorze za zniszczenia wynikle z dokonywania remontow w domach itd. Pozdrawiam Miłego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
kaha_83 Re: Sąsiedzi 17.11.10, 11:48 Z góry przepraszam za moje pytania jesli odpowiedz została juz na nie udzielona: czy przy odbiorze mówią kiedy konkretnie zamierzają oddać miejsca parkingowe? czy mówią coś na temat kiedy będzie można oficjalnie zamieszkać w swoim "M"? Odpowiedz Link Zgłoś
wawastudent Re: Sąsiedzi 17.11.10, 14:20 witam co do odbioru to nie było zastrzeżeń, ściany i podłogi proste, kąty ok! Jedyny minus to brak prądu w dwóch gniazdkach. Co do windy w budynku a1 to funkcjonuje normalnie i dla ciekawskich to można zjechać na poziom garaży i obejrzeć wszystko. Garaże będą odbierane, kiedy Dolcan dostanie pozwolenie na ich użytkowanie"ponoć w przeciągu miesiąca" Jeżeli chodzi o prąd to nie ma liczników i korzysta się za darmo z prądu budowlanego. Odpowiedz Link Zgłoś
bartez1385 Re: Sąsiedzi 17.11.10, 17:17 Witam. Powtórzę pytanie poprzednika do siąsiadów, którzy już są po odbiorach...czy tylko jest godzina na odbiór? I jak wyglada sprawa z nadmetrażem...czy ktoś wymierzał swoje M? Odpowiedz Link Zgłoś
nellaazurri Re: Sąsiedzi 17.11.10, 18:02 Dziś odebraliśmy mieszkanie w budynku A1. Oprócz dwóch rysek na oknie w salonie i małych pęknięc tynku przy balkonie nie było żadnych usterek, metraż też się zgadza. Ogólnie ściany są proste i sam fachwowiec, ktory z nami odbierał, powiedział, że jest dobrze. Usterki mają poprawić w ciągu 30 dniu. Winda działa, a tak jak ktos wczesniej napisał garaże beda gotowe do odbioru w momencie pozwolenia na uzytkowanie (za ok miesiąc),jedyne opłaty jakie teraz możemy ponieść to ogrzewanie i woda, jezeli ktos bedzie z tego korzystał. My mielismy odbior na 15.00, z racji tego, ze o tej porze robi sie juz ciemno weszlismy do mieszkania o 14.00, wiec w sumie mielismy 2h. Można zadzwonic wczesniej do Kowałko i poprosic o klucze. Z tego co wiemy dostawcą telewizji i internetu bedzie UPC.Pozdrawiamy sąsiadów:) Odpowiedz Link Zgłoś
mwiesz01 Re: Sąsiedzi 17.11.10, 19:19 kochani, dzis odebalismy mieszkanie w bloku B2. Fachowiec który odbierał z nami mieszkanie stwierdził, ze naprawde bardzo ładnie jest ono wykonane. Oprócz małej ryski pod parapetem i braku regulacji okien wszystko bardzo ładnie:) Tynki, parapety, podłoga - świetnie:) Pod koniec tygodnia uruchamiają ogrzewanie. Spisalismy liczniki, narazie korzystamy z energii, która jest energią ogólną, poźniej przepisywane są licznki na nas ze stanem 0 :) tak więc nie pozostało nic jak tylko zabierać sie za wykończenie mieszkania... Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
mwiesz01 Re: Sąsiedzi 18.11.10, 10:26 mówią, że godzina ALE JAK BEDZISZ CHCIAL ODBIERAĆ 2 GODZINY TO TEZ NIE BĘDZIE PROBLEMU:) CO DO METRAŻU MIERZYLISMY I WSZYSTKO SIE ZGADZA... Odpowiedz Link Zgłoś
kaha_83 Re: Sąsiedzi 18.11.10, 12:11 Dzis odebralismy mieszkanie w bloku B2. Uwagi: 1. porysowany parepet, ramy okien 2. były peknięcia na ścianach- niektóre ładnie zalepione, niektóre żle 3. na balkonie peknięte płytki, brak "zasilikowania" pod drzwiami balkonowymi Winda podobno działa, choc nie było możliwosci się niaprzejechania, bo pewnie była wyłączona. Liczniki spisalismy. Ogrzewanie ma byc pod koniec tygodnia. Ogólnie: plac zabaw masakra, dojazd od strony Andersena tez niezaciekawy, niezauwazyłam miejsca na wyrzycanie śmieci. Drogi do blogów- podobne wrażenie jak inni. Do zamontowania zamki itp. w drzwiach, kontakt z p. Kowałko. Pozwolenie na zamieszkanie za miesiąc lub półtora i wtedy tez będą oddawać miejsca parkingowe. Z tego co wyczytałam w protokole odbioru przez 30 dni od dnia odbioru mamy "darmowy" prąd, a potem nam go zabierają. Pewnie jeszce sie nad tym nie zastanawialiście, ale trzeba bedzie pomyslec o dostawcy i jakoś się zgadać, żeby na ostatnia chwilę tego nie robić, bo jak zaczną się remonty to dopiero będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaha_83 Re: Sąsiedzi 18.11.10, 13:17 Załączam pare zdjęc jakie zrobiłam chodząc po osiedlu: fmix.pl/zdjecie/2275915/plac-zabaw?privateKey=dd7b5df84dac30049ac52ca2e32e7d13 fmix.pl/zdjecie/2275916/wjazd-do-garazu-od-ulicy-?privateKey=d27f30e6a32a1211e07c06c1494e7d7a fmix.pl/zdjecie/2275928/wjazd-od-ulicy-andersena?privateKey=f85f89d6a43d034c59665912c565e0ae fmix.pl/zdjecie/2275930/wjazd-od-ulicy-andersena?privateKey=1e021c3b81382af0dc5c605e3a4b121b fmix.pl/zdjecie/2275933/winda?privateKey=6d17af23e8313f970b2d16d691fe0a7b Odpowiedz Link Zgłoś
pphammer2000 Re: Sąsiedzi 18.11.10, 12:21 Witamy, I my już po odbiorze jesteśmy. Odbiór trwał godzinę i 20 min, ale te ostatnie 20 min. to już bardzo nas pospieszał Pan od Dolcanu. U nas zostało stwierdzonych kilka rysek w tynku oraz jedna nieco większa - zostaną usunięte. Oprócz tego były 2 ryski na oprawach okien i 2 ryski na parapetach - także zostaną usunięte. Nie było natomiast problemu z elektryką i podłogami. Dziwnym wybiegiem jest samodzielny montaż regulacji temperatury grzejnika (to już nam powiedział nasz pomocnik od strony firmy wykańczającej) - brak możliwości sprawdzenia działania grzejników (dokonaliśmy zapisu, że nie można było tego zrobić w protokole odbioru). Na balkonie nie mieliśmy uszczelnienia pomiędzy progiem balkonowym a powierzchnią podłogi - to zostanie naprawione. Faktycznie plac zabaw to ledwie 3 elementy, ale wjazdy do garaży nie wyglądają tak fatalnie - zwłaszcza wjeżdżający od powstańców mają już ładnie kostkę położoną. Mam nadzieję, że pomożemy tym wpisem przyszłym właścicielom mieszkań na naszym wspólnym osiedlu. Odpowiedz Link Zgłoś
adamsq3 Re: Sąsiedzi 18.11.10, 15:17 Dzieki wielkie za wszystkie uwagi!! Mysle ze do podziekowan dolaczaja sie inni przyszli lokatorzy :) Pozdrawiam P.S. oczywiscie czekamy na wiecej :) i za wszystkie serdecznie z gory dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
widzz Re: Sąsiedzi 18.11.10, 15:52 Oczywiście, że tak, serdecznie dziękujemy za przekazane informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
dambusia Re: Sąsiedzi 18.11.10, 19:44 My dziś odebraliśmy mieszkanie w budynku B1. Winda niestety nie działała, choć powiedziano nam, że już wszystkie windy zostały włączone i chyba dopiero się popsuła... Pomijając to mieszkanko wg nas i naszego fachowca super zrobione. Oprócz braku zaślepki na grzejniku w łazience (którą od razu założono), wykryliśmy rysę/pęknięcie na ścianie w salonie. Poza tym wszystko było ok (prąd, ściany, podłogi, drzwi, okna itd.). Teren też nie jest taki straszny, są eleganckie ławki przy blokach. Powiedziano nam, że garaże będą oddane razem z pozwoleniem na zamieszkanie, czyli za miesiąc. Ogrzewanie jeszcze nie było włączone, ale ponoć jutro mają włączyć (pojadę i sprawdzę). Generalnie jesteśmy bardzo zadowoleni!! Życzę powodzenia w odbiorach pozostałym sąsiadom :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kriskocis Re: Sąsiedzi 18.11.10, 20:18 To miło usłyszeć, że w moim budynku też porządnie zrobili. We wtorek się okaże czy u mnie też Odpowiedz Link Zgłoś
r-o-b-e-r-t-o Re: Sąsiedzi 18.11.10, 21:42 My też już po odbiorze - niemal wszystko ok - tylko drobne ryski na ramach okiennych i na jednej szybie. U nas tynki w nienagannym stanie, żadnych pęknięć. Windy generalnie są teraz "obijane" od środka płytami wiórowymi, ale przygodnie spotkany facet, nie Pan Kowałko, zapewniał nas, że działają, nie mamy się czym naprawdę martwić. Jeśli chodzi o sam odbiór, to stawiliśmy się półtorej godziny wcześniej i bez problemu zostaliśmy wpuszczeni do mieszkania, więc mieliśmy 2,5h na szukanie usterek - świat i ludzi :) Bardziej zastanawia mnie fakt rozbieżnych terminów, jakie różnym osobom podaje pan Kowałko. Jedni pisali, że ogrzewanie ma być do końca tego tygodnia, inni, że na początku następnego. My z kolei dziś usłyszeliśmy, że stopniowo zaczną włączać ogrzewanie pod koniec przyszłego tygodnia - podkreślam STOPNIOWO. Jeśli natomiast chodzi o pozwolenie na użytkowanie, to padło z ust Pana Kowałko hasło - uwaga - ZA OKOŁO DWA MIESIĄCE. Na czas wykańczania mieszkań przed budynkami pojawią się kontenery na odpady budowlane. Zwykłe śmieci wyrzucać będziemy do pojemników, które zlokalizowane będą za szarymi drzwiami obok wejść do klatek. Dotychczas byłem sceptykiem teremu wokoło budynków, ale ostatnio sporo się tam poprawiło. Oczywiście dużo do życzenia pozostawia strona od ul. Andersena... Odpowiedz Link Zgłoś
tommi2101 Re: Sąsiedzi 18.11.10, 22:50 Witam, czy ktoś ma jakąś informacje na temat firm, które okablowały osiedle?...ciekawi mnie czy bedzie możliwość podpięcia tv i internetu z UPC. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mrozek1984 Re: Sąsiedzi 18.11.10, 23:21 Witam Słuchajcie mam taki pomysł, może i głupio to zabrzmi ale myślę że może nam ułatwić życie w tej chwili na osiedlu. Coraz wiecej osób będzie przywozić materiały itp do mieszkania, może w przypadku zostawiania samochodu z jednej lub drugiej strony, piszmy na kartce numer tel. Nie że mi cos przeszkadza lub że była jakaś sytuacja nie miła na osiedlu, ale tak bedzie można w razie co bez problemu zadzwonić i powiedzieć żeby przestawić auto a dodatkowo od razu poznamy się. Myślę że może nam to pomóc teraz, Co wy na to ? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
r-o-b-e-r-t-o Re: Sąsiedzi 19.11.10, 08:54 mrozek1984 napisał: > Witam > Słuchajcie mam taki pomysł, może i głupio to zabrzmi ale myślę że może nam ułat > wić życie w tej chwili na osiedlu. Coraz wiecej osób będzie przywozić materiały > itp do mieszkania, może w przypadku zostawiania samochodu z jednej lub drugiej > strony, piszmy na kartce numer tel. Nie że mi cos przeszkadza lub że była jaka > ś sytuacja nie miła na osiedlu, ale tak bedzie można w razie co bez problemu za > dzwonić i powiedzieć żeby przestawić auto a dodatkowo od razu poznamy się. Myśl > ę że może nam to pomóc teraz, Co wy na to ? pozdrawiam. Myślę, że nie ma się co zastanawiać - bardzo dobry pomysł - przyjąć do realizacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
kriskocis Re: Sąsiedzi 19.11.10, 10:09 Pomysł super, ale oprócz tego przydałaby się informacja, prośba na drzwiach wejściowych. Napewno nie wszyscy mieszkańcy czytają to forum a napewno "fachowcy" Odpowiedz Link Zgłoś
silent_boy Re: Sąsiedzi 19.11.10, 11:04 Witam serdecznie, na początku chciałbym podziękować sąsiadom, którzy odebrali już mieszkania i podzielili się swoimi uwagami. Pomysł z zostawianiem do siebie numeru podoba mi się :-) i na pewno będę to praktykował. Mam tylko taką uwagę co do terminu oddania do użytkowania.... Dolcan w umowie zastrzegł sobie datę podpisania z nami aktu do 30 Kwietnia 2011r. a podpiszemy go po oddaniu budynków do użytkowania. Tak więc nie dziwią mnie te różnice w datach i nie zdziwię się jeśli jeszcze się przesuną. Fakt, że są to koszta dla mnie jak i pewnie innych osób które mają kredyt w PKO BP (nie wiem jak jest w innych bankach). Mam nadzieję jednak, że sprawa zostanie szybko załatwiona. Jeśli się gdzieś pomyliłem to proszę mnie poprawić, piszę tak jak ja to rozumne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
geowaw Re: Sąsiedzi 19.11.10, 11:16 Silent_boy bardzo dobrze to rozumiesz my również mamy kredyt w PKO BP i również do czasu podpisania ktu notarialnego płacimy podwyższoną ratę Odpowiedz Link Zgłoś
pphammer2000 Re: Sąsiedzi 19.11.10, 13:18 My również tak mamy... Pomysł z kartkami niezły - przekażę do realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiazt Re: Sąsiedzi 19.11.10, 15:15 Witam, Kartki z numerem super pomysł;-) W każdym Banku jest tak że jesli nie masz aktu własności płacisz większe raty niestety;-( A mam jeszcze pytanie czy już coś zaczeliście robić w swoich mieszkankach. Bo My zaczeliśmy dzisiaj. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kriskocis Re: Sąsiedzi 19.11.10, 19:47 Witam, Czy zamierzacie troszkę modyfikować, wyburzać ściankę działową. Czy orientujecie się, czy taką działalność trzeba zgłaszać developerowi? Odpowiedz Link Zgłoś
monia_a1 Re: Sąsiedzi 19.11.10, 20:12 Witaj. Tak każdą taką przebudowę, najlepiej pisemnie musisz zgłosić deweloperowi. On musi wyrazić zgodę na tą przebudowę. My również przystąpimy do przebudowy i takie pismo już napisaliśmy....załącz plan mieszkania i narysuj na nim co chcesz zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
green-bratek Re: Sąsiedzi 19.11.10, 21:05 A pismo wysyłaliście czy może osobiście zanosiliście. Długo trzeba czekać na odpowiedź??? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiazt Re: Sąsiedzi 19.11.10, 21:09 Witam, Jak obierałm mieszkanie pytałam o ściany i Pan Kowałko pwiedział że można wyburzć wszytskie oprócz nośnych. Więć pierwsze słysze żeby zgłaszac coś pisemnie,ale moze tak jest u tego Developera. Odpowiedz Link Zgłoś
mrozek1984 Re: Sąsiedzi 20.11.10, 01:41 Witam Fajnie że pomysł wam się spodobał i mam nadzieję że będziemy go praktykować. Słuchajcie ja już remontuje mieszkanie i gdyby ktoś coś potrzebował to zapraszam. Mam dobrą ekipę i zawsze mogę pomagać, hydraulik, glazurnik itp oraz sprzęt. Jak coś to zapraszam ja jestem cały czas i zawsze pomogę. Jak coś to blok A2 lokal 29 na II piętrze służy pomocą. Pozdrawiam Michał Odpowiedz Link Zgłoś
mrozek1984 Re: Sąsiedzi 20.11.10, 01:43 Sam wiem jak to jest robić dla siebie to warto zawsze sobie pomagać a na koniec spokojnie zrobić grila. Może nam się uda. Jeszcze raz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
green-bratek Re: DO mrozek1984 22.11.10, 20:21 mrozek1984 napisał: > Witam > Fajnie że pomysł wam się spodobał i mam nadzieję że będziemy go praktykować. Sł > uchajcie ja już remontuje mieszkanie i gdyby ktoś coś potrzebował to zapraszam. > Mam dobrą ekipę i zawsze mogę pomagać, hydraulik, glazurnik itp oraz sprzęt. J > ak coś to zapraszam ja jestem cały czas i zawsze pomogę. Jak coś to blok A2 lok > al 29 na II piętrze służy pomocą. > Pozdrawiam Michał Sąsiedzie Michale byłabym zaiteresowana kontaktem z hydraulikiem. Proszę o kontakt na maila jeżeli jest to możliwe sąsiada nr telefonu lub proszę napisać czy jutro około 17-18 będzie sąsiad na Powstańców. Mój mail: s.sylvia@wp.pl Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjump Re: Sąsiedzi 24.11.10, 20:43 Tak ! Lepiej jest zgłosić takie poprawki. My pytaliśmy o przeniesienie grzejnika i powiedziano nam, że lepiej jest zgłosić taką zmianę deweloperowi. Odpowiedz Link Zgłoś
gutek05 Re: Sąsiedzi 25.11.10, 10:06 Witam serdecznie, zapewne wszyscy widzieliście porozklejane ulotki firmy JJS oferującej TV i internet. Nie możemy dopuścić do tego, żeby ten operator wszedł do naszego budynku, mam kilku znajomych w ząbkach którzy mieli do czynienia z tą firmą i po wygaśnięciu umowy odrazu zrezygnowali z jej usług. Byłoby super gdyby UPC zainstalowało się w naszych budynkach bo jest o niebo lepsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
kriskocis Re: Sąsiedzi 25.11.10, 10:12 Przy odbiorze pani od Dolcana powiedziała mi , że albo UPC albo Aster. Może JJS okablowywało budynek a terazchce sie załapać. Ja też słyszałem wiele złego o tej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
gutek05 Re: Sąsiedzi 25.11.10, 10:46 Ja mam aster i ogólnie nie polecam teraz zmieniamy na Vectre. Aster jest konkurentem UPC, ale niestety jest droższy i ma słabsze łącza, a co będzie z Vectrą to już ja raczej nie sprawdzę ;) Jeżeli chodzi o UPC to mój brat korzysta na Bródnie od bodajrze 8 lat i sobie chwali. Odpowiedz Link Zgłoś
tommi2101 Re: Sąsiedzi 25.11.10, 22:01 ...z tego co ja słyszałem to właśnie upc ma byc w naszych blokach a nawet niejaki Pan z jjs o tym mowil jak zapytalem kto bedzie dla nich konkurencja....pozdrawiam.... Odpowiedz Link Zgłoś
dolcan4blok Re: Sąsiedzi 27.11.10, 20:19 witam z tego co wiem to na osiedlu będzie 3 operatorów JJS, TPSA i podobnież upc polecam JJS korzystam prawie 2 lata jestem bardzo zadowolony będę przenosił usługę do 4 bloku. co do złej opinii to moje spostrzeżenie jest takie ze gdy JJS poinformował że uruchamia telewizje kablową przyspieszy łącza ktoś puścił famę że to firma mało profesjonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcan4blok Re: Sąsiedzi 27.11.10, 20:28 witam trochę za późno oni okablowali te budynki nie musisz korzystać ja bym się tak bardzo opiniami z netu nie sugerował Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjump Re: Sąsiedzi 24.11.10, 20:41 A macie kredyt w polskiej walucie czy zagranicznej ? I czy rata stała czy malejąca ? Generalnie my również mamy kredyt w PKO BP ! Odpowiedz Link Zgłoś
rud-a30 Re: Sąsiedzi 20.11.10, 14:45 Witam wszystkich, 24 listopada odbieram mieszkanie, tak jak większość z WAS chciałam skorzystać z pomocy fachowca, w ostatniej chwili wycofała się osoba która miała mi w tym pomóc! Kontaktowałam się chyba ze wszystkimi możliwymi firmami które dysponują tego typu usługą, niestety (co mnie wcale nie dziwi) termin a raczej godzina jest dla nich problemem. Doszły mnie słuchy, że ktoś z WAS korzysta z usług "fachowego odbioru" właśnie 24.11 o 8:00, teraz pytanie, czy jest to odbiór zbiorowy? jeśli tak, czy była by możliwość dołączyć do WAS w tym terminie? przyznam, że zależy mi na czasie! ! ! czekam na wieści pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
turek_wls Re: Sąsiedzi 20.11.10, 16:04 Witam sąsiadów Jestem w tej samej sytuacji co osoba powyżej tzn odbieram mieszkanie 24.11.2010 o godz 12 i nie zdołałem znalęźć osoby/firmy która fachowo by mi w tym pomogła .Dołączam się do pytania ,czy jest możliwość odbioru grupoego z osobami umówionymi na termin 24 list? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
apb77 Re: Sąsiedzi 20.11.10, 19:18 24 listopada o 10:00 mam odbiór z fachowcem, link do jego strony: www.odbiorymieszkan.waw.pl. Myślę, że możecie do niego zadzwonić i zapytać, czy przy okazji nie mógłby pomóc przy odbiorze Waszych mieszkań. turek_wls napisał: > Witam sąsiadów > > Jestem w tej samej sytuacji co osoba powyżej tzn odbieram mieszkanie 24.11.2010 > o godz 12 i nie zdołałem znalęźć osoby/firmy która fachowo by mi w tym pomogła > .Dołączam się do pytania ,czy jest możliwość odbioru grupoego z osobami umówi > onymi na termin 24 list? > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjump Re: Sąsiedzi 20.11.10, 22:06 Witam wszystkich sąsiadów Wiecie tak czytam i zbieram tym samym wasze opinie, dotyczące Dolcanu, wykonania naszych mieszkań i różnych uwag, które dzięki bogu tu zgłaszacie :-D Chciałem zagaić do osób, które są w podobnej sytuacji co My, czyli: - macie mniej niż 14 dni do odbioru mieszkania, - zadzwoniono do Was w sprawie nad-metrażu (macie więcej metrów niż na umowie i musicie najzwyczajniej zapłacić różnicę jaka wyszła, bo inaczej nie odbierzecie mieszkania !) - nie otrzymaliście żadnej informacji pisemnej na ten temat, My otrzymaliśmy telefon w tej sprawie w piątek 19.11.2010 a odbiór mamy 24.11.2010 o godz. 8:00 rano (oczywiście mamy mieć przygotowane prawie 7 tys. pln bo inaczej nie dostaniemy kluczy). To skandal !! kontaktowałem się z prawnikiem, który przejrzał naszą umowę i stwierdził, że Dolcan chyba sobie żarty robi, chcąc uzyskać od nas, od razu pieniądze za nad-metraż. Dlaczego żarty - a no dlatego, że sami nie wywiązali się z umowy i nie oddali mieszkań do końca października, dodatkowo w umowie zapisana jest informacja (paragraf 10 pkt 3), że maksymalnie 14 dni przed odbiorem mieszkania muszą poinformować kupującego o takiej sytuacji (czego oczywiście nie zrobili). Gdyby ktoś znalazł się w podobnej sytuacji proszę piszcie do mnie na maila (jimmyjump@wp.pl). Zobaczymy ile osób ma podobny problem i wtedy można śmiało wystąpić do Dolcanu z pozwem zbiorowym. Oczywiście w tej sytuacji jesteśmy "na prawie" i nie ma co się oszukiwać, że pieniądze jakie oni chcą od Nas są niczym w porównaniu do tego jaką "karę umowną" będą musieli zapłacić wszystkim poszkodowanym w tej sprawie, którzy zgłoszą chęć współpracy ?! Nie dajmy się zmanipulować - Walczmy o swoje !! Mamy swoje prawa i wykorzystujmy to !! Zapraszam do współpracy Moi Drodzy !! Odpowiedz Link Zgłoś
widzz Re: Sąsiedzi 23.11.10, 17:34 Witam, Łączę się w bólu większego metrażu, związanych z tym opłat, opóźnienia w zakończeniu. Mi z kieszeni wyrwano blisko 9kpln, napisałem oficjalne pismo (polecone) o nie przyjęciu wyjaśnień (trzy dni po otrzymaniu ,,wyceny" do dnia dzisiejszego nie otrzymałem odpowiedzi. Metraż się zgadza, (dokonałem obmiaru, sprawdził po mnie inżynier budowlany i potwierdził zgodność) więc albo chcę albo moge odstapić od Umowy. natomiast zgodnie z jej zapisami dew. nie wywiązał się z terminowym zakończeniem i odbiorem do 30.10.br. wobec czego kupującemu należą się odsetki za każdy dzień zwłoki. Mam zamiar ich dochodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjump Re: Sąsiedzi 29.11.10, 23:27 Witam, i jak z dochodzeniem odsetek karnych ? zaczałeś coś w tej kwestii działać ? Odpowiedz Link Zgłoś
rud-a30 Re: Sąsiedzi 20.11.10, 22:20 apb77, bardzo dziękuję za informację, niestety nie udało mi się zmienić godziny odbioru mieszkania ale Pan ze strony www.odbiorymieszkan.waw.pl dysponował interesującą mnie godziną. Udało się, dziękuję :) turel_wls jeśli możesz skontaktuj się z fachowcem z tej strony, myślę że uda Ci się go złapać. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
rud-a30 Re: Sąsiedzi 20.11.10, 22:21 apb77, bardzo dziękuję za informację, niestety nie udało mi się zmienić godziny odbioru mieszkania ale Pan ze strony www.odbiorymieszkan.waw.pl dysponował interesującą mnie godziną. Udało się, dziękuję :) turel_wls jeśli możesz skontaktuj się z fachowcem z tej strony, myślę że uda Ci się umówić z nim na 12:00. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
malpka-3 Re: Sąsiedzi 21.11.10, 09:50 Witam polecam dobrego hydraulika na przeróbki. Jeśli ktos jest zainteresowany podam namiary. Odpowiedz Link Zgłoś
r-o-b-e-r-t-o Re: Sąsiedzi 21.11.10, 20:19 malpka-3 napisała: > Witam polecam dobrego hydraulika na przeróbki. > Jeśli ktos jest zainteresowany podam namiary. To ja poproszę o namiar na taką osobę: r-o-b-e-r-t-o@gazeta.pl :) Pozdrawiam, R. Odpowiedz Link Zgłoś
juran83 Re: Sąsiedzi 22.11.10, 07:24 Wczoraj zauważyłem że niektórym sąsiadom udało się znaleźć dodatkowe miejsca parkingowe - ale jak się okazało nie był to chyba ich najlepszy pomysł: osiedlepowstancow.pl/page2.php?view=preview&image=39&category=0 osiedlepowstancow.pl/page2.php?view=preview&image=40&category=0 osiedlepowstancow.pl/page2.php?view=preview&image=41&category=0 Niedawno upominaliśmy się o trawniki o zieleń a teraz sami ją niszczymy ? Przecież to my będziemy tam mieszkać i na to potem patrzeć i płacić za naprawianie tego wszystkiego. Zaraz ktoś napisze że dramatyzuje - no może, ale jak tak dalej każdy będzie robił to dopiero zrobi się z tego plac budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiazt Re: Sąsiedzi 22.11.10, 08:06 Witam, Co za d....il - przepraszam za wyrażenie. Widac jak kultura u Nas będzie mieszkać. Aż żal patrzeć. juran83 wcale nie dramatyzujesz PODPISUJE SIĘ POD TYM. Odpowiedz Link Zgłoś
kriskocis Re: Sąsiedzi 22.11.10, 08:34 To pięknie. Podejrzewam , że będzie jeszcze gorzej bo do "większośc"i nas czyli właścicieli to dociera, że trzeba dbać o wspólne dobro ale "fachowcom" to się nie przetłumaczy niestety. Bo to jest nie ich i mają to generalnie gdzieś .... I to zadanie dla was sąsiedzi. Na szczęście ja nikomu nie będę musiał tłumaczyć jak dziecku bo sam będę robił. Odpowiedz Link Zgłoś
r-o-b-e-r-t-o Re: Sąsiedzi 22.11.10, 08:38 Mam nadzieję, ze ten skurwiel co to zrobił nie będzie moim sąsiadem, bo inaczej szybko mu wpoję zasady współżycia społecznego... Odpowiedz Link Zgłoś
mrozek1984 Re: Sąsiedzi 22.11.10, 09:59 dokładnie tak, kurcze przeciez widać że są trwniki. Nie rozumiem. Wczoraj właśnie z sąsiadem wieczorem patrzyliśmy na to. Po całej długoście są ślady. Naprawdę ludzie starajmy się, podobnie w blokach. Ja jak wnosiłem wszystko to jak z jajkiem obchodziłem się z ścianami a teraz jak patrzę na to to stwierdzam że my sami nie potrafimy zadbać o wszystko a czepiamy się dewelopera. Co do śmieci to też mamy kontenery a często jest tak że wrzucamy wszystko do koszy. Podobnie jak większość i ja robię sam mieszkanie, prośba aby pracownikom zwrócic uwagę. Lepiej będzie nam się mieszkało. Odpowiedz Link Zgłoś
malpka-3 Re: Sąsiedzi 22.11.10, 10:30 Widac nie każdemu zależy na przyjemnym widoku. Wolą błoto!!! A potem czepiają sie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiazt Re: Sąsiedzi 22.11.10, 10:42 Macie rację w 100 % a przy którym Bloku tak ktoś pieknie zaprkował- my z Męzem mamy mieszkanie w B2, prawie wszytsko robi Mój mąż sam ale glazurnika napewno uczulę. A mam tak pytanie z innej beczki ile u Was glazurnik sobie zyczy za metr glazury? Bo ma swojego ale nie wiem czy cena jest ok? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
juran83 Re: Sąsiedzi 22.11.10, 11:32 Zaparkował tak przy bloku B2, wczoraj wieczorem, jak wychodziłem koło 17-tej jeszcze tego nie było a po 19-tej już tak. My też jesteśmy z bloku B2. Odpowiedz Link Zgłoś
kriskocis Re: Sąsiedzi 22.11.10, 12:31 A może ... zdaje sobie sprawę, że to pomysł raczej nierealny ... Dopóki nie będzie czynny garaż używać tej drogi tylko do rozładunku towaru powiedzmy pół godziny a potem parkować poza osiedlem Niedaleko jest spory parking, za autobusem X. Nikogo nie da się zmusić szczególnie tych bardziej wygodnych. Odpowiedz Link Zgłoś
juran83 Re: Sąsiedzi 22.11.10, 12:41 pomijamy na razie tarasowanie tej drogi, chodzi nam o jazdę po trawniku. mam pytanko czy działają u Was domofony?? Odpowiedz Link Zgłoś
r-o-b-e-r-t-o Re: Sąsiedzi 22.11.10, 13:11 Z tego co mówił p. Kowałko, to indywidualne kody do domofonów mamy dostać wraz z pozwoleniem na użytkowanie. Teraz mamy klucze do klatek, a dla firm wykańczających ma być jeden wspólny kod, który ma być ponoć przyklejony na każdym domofonie. Odpowiedz Link Zgłoś
fuks0 Re: Sąsiedzi 22.11.10, 13:22 Część osób pisała, że zamierza ubiegać się od dolcanu o odszkodowanie z racji opóźnienia. Mam pytanie do tych osób: jakie powzięliście środki na chwilę obecną? Składaliście jakieś dokumenty do dolcanu, czy może czekacie ze wszystkim do czasu uzyskania pozwolenia na osiedlenie/oddania do użytku przez dolcan miejsc garażowych? Odpowiedz Link Zgłoś
kaha_83 Re: Sąsiedzi 22.11.10, 13:33 dokładnie tak zamierzamy zrobic po otrzymaniu pozwolenia na zamieszkanie i oddaniu miejsca parkingowego- własnie powoli 'wymyslam" treść pisma:) dowiedziałam się tez że najlepiej należy takie pismo zlozyć przed podpisaniem aktu notarialnego...jakies tam prawnicze sprawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
otomana1985 Re: Sąsiedzi 22.11.10, 13:35 Witam Was, Byłam wczoraj na naszym osiedlu i przeszłam sie alejkami. Ale sa ślicznie podświetlone. Zaglądałam również do garażu i troszke mnie zdziwiła wysokość wjazdu. Ktoś kto ma duży samochód może mieć problem z wjadzem. Ale generalnie nie wygląda źle. Jedynie to ten plac zabaw mogli by zrobić w innym miejscu. Jutro rano odbieramy mieszkanie, ciekawe co u nas bedzie do poprawy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pphammer2000 Re: Sąsiedzi 22.11.10, 14:15 A czy powoli moi drodzy sąsiedzi zaczęliście się zastanawiać nad podpisaniem umowy z firmą dostarczającą prąd? Ma ktoś doświadczenie w jaki sposób się do tego zabrać? Kiedy to powinno się zrobić? Z góry dziękuję za odpowiedź/dzi Odpowiedz Link Zgłoś
r-o-b-e-r-t-o Re: Sąsiedzi 22.11.10, 14:23 Może dla porządku pozakładamy odrębne wątki na tym forum dotyczące "dostawy prądu", "działania domofonów", "odsetek za opóźnienie w przekazniu lokalu"? Wtedy łatwiej będzie się odnaleźć we wszystkim? Odpowiedz Link Zgłoś
kaha_83 Re: Sąsiedzi_nowy wątek dotyczący dostawy prądu 22.11.10, 14:43 forum.gazeta.pl/forum/w,88736,119011801,119011801,Dostawy_pradu.html Odpowiedz Link Zgłoś
aaluu23 Re: Sąsiedzi_nowy wątek dotyczący dostawy prądu 22.11.10, 17:28 A propo prądu: byłem dziś na osiedlu i w moim mieszkaniu w budynku A2 nie było prądu, winda była podłączona, ale w niej też coś się dziś spaliło i nie działa. W A1 śmiga cały czas. Poza tym klatki są tak poobijane przez fachowców, że aż ręce opadają.... Jutro mam zamiar wywiesić kartkę przy wejściu do klatki dosadnie mówiącą co myślę o tym, jak fachowcy się z nimi obchodzą i "delikatnie" poproszę o kulturę w tym aspekcie. Bo jak oni za to nie płacą to mają to w nosie, a my potem będziemy oglądali takie klatki...A to dopiero początek. podobnie z trawnikami, poryte są przez samochody - chamstwo i już. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiazt Re: Sąsiedzi_nowy wątek dotyczący dostawy prądu 22.11.10, 20:27 Witam, W naszym bloku B2 kwinda nie dziła ale klatki są OK- jeszcze - może dlatego że jak narazie w naszym Bloku remontuje się może 3 mieszkania w tym nasze. Zapytam jeszcze raz jeśli korzystaćie z usług glazurnika to jaki mniej więcje jest koszt z metra, chce sprawdzić sowjego fachowca czy nie naciąga mnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
juran83 Parking na trawnikach 22.11.10, 22:30 Tym razem lokatorka zaparkowała sobie na trawniku między blokami A2 i B3 - i niech nikt nie pisze że zrobiła to ekipa remontowa itd. widziałem z godzinę temu jak się tam zakopała i nie mogła wyjechać. Szkoda tylko że jeden z sąsiadów ją stamtąd wyciągał, jak by sobie poczekała tam do rana to może by zmądrzała. :/ jak tak dalej pójdzie to nie będzie ani jednego całego trawnika. Odpowiedz Link Zgłoś
wawastudent Miejsca na tanie zakupy 22.11.10, 23:37 Witam, zapewne nie mi tylko zmniejszył się budżet remontowo- wykończeniowy i związku z tym mam pytanie do sąsiadów czy nie chcieli byście się podzielić informacjami gdzie tanio można kupić dobrej klasy materiały wykończeniowe. Może ktoś posiada tego typu informację i chciał by się podzielić. Na dobry początek zacznę ja: Na ulicy Batyckiej 175 znajduje się skład końcówek kolekcji z firmy Yeti."glazury, terakoty i gresy" Odpowiedz Link Zgłoś
aaluu23 Re: Parking na trawnikach 23.11.10, 09:36 Do juran83: Juran, jak widziałeś tą laskę co się zakopała to trzeba było jej w buty pojechać a temu gościowi co pomagał ją wyciągać wybić takie pomysły z głowy. Krew mi się w żyłach gotuje, że mamy takich lokatorów, których głowa boli od myślenia.....Niedługo ktoś będzie próbował wjechać samochodem do klatki bo stwierdzi, że winda nie działa...Może zróbmy jakieś tabliczki i wbijmy przy każdym trawniku, że kategoryczny zakaz parkowania i wjazdu na parking? Odpowiedz Link Zgłoś
klodka83 Re: Parking na trawnikach 23.11.10, 09:45 Obawiam się, że jeszcze nie raz takie rzezcy będą się tam działy. Powinniśmy reagować na takie zachowania sąsiadów, którzy nie szanują dobra wspólnego. Jesli sami o to nie zadbamy to nikt za nas tego nie zrobi. Co do tabliczek - jest to dobry pomysł, tylko że nie wiem czy nawet siła słowa pisanego jakkolwiek przemówi do tych osób, które niszczą zieleń rozjeżdżając samochodami trawniki :/ Odpowiedz Link Zgłoś
mrozek1984 Re: Parking na trawnikach 23.11.10, 09:52 Najlepiej wbić paliki ostre w linii trawników, raz ktoś wjedzie i będzie już pamiętał ile to kosztuje !! Odpowiedz Link Zgłoś
aaluu23 Re: Parking na trawnikach 23.11.10, 09:57 Porozmawiam dziś w biurze budowy, może uda mi się namówić wykonawcę,żeby wbił po kilka takich palików. Albo druga możliwość - niech zamkną wjazd od tej strony, a otworzą po drugiej stronie budynków i wtedy nikt nie będzie parkował na trawie bo tam nie ma gdzie po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
klodka83 Re: Parking na trawnikach 23.11.10, 10:08 A może jakieś delikatne "ogrodzenia" by sie przydały przy trawnikach?? Takie wiecie np: ok. 10 cm nad ziemią ogrodzenie np. z jakiegoś drutu lub żyłki. Chyba jest cos takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
malpka-3 Re: Parking na trawnikach 24.11.10, 09:23 Mam nadzieje że parkowanie na trawnikach przestało być rutyną. Odpowiedz Link Zgłoś
mrozek1984 Re: Parking na trawnikach 23.11.10, 10:01 Słuchajcie a mam pytanie czy macie prąd w gniazdkach? Od wczoraj zaczynają się dziać jakieś jazdy. Mam nadzieję że deweloper nie wyłącza nam prądu. Częściowo problemy by znikły jak byśmy mieli już parkingi ale na to musimy poczekać. Zauważyłem że zaczynają montować system gaśniczy i to chyba był problem garaży. Co do ogrzewania to sam już nie wiem czy nie lepiej rozpalić ognisko na środku bo nie wiemy za ile rozpalą nam. No a domofony, podobno mają działać po oddaniu osiedla do zamieszkania. Czy ktoś już umawiał się na wymianę tych zamków? Podobnie jak inni sąsiedzi mam pytanie czy nie wiecie gdzie można kupić drzwi wewnętrzne w rozsądnej cenie? Jeśli chodzi o płytki to ceny dobre są na goldgres.pl, ja tam wszystko kupiłem i jestem zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
green-bratek Re: Wkładki do drzwi 23.11.10, 10:08 My wczoraj zapisaliśmy się na wymianę takiej wkładki. Wymiany odbywają się z tego co powiedzieli w każdy piątek (po wcześniejszym wpisaniu się na listę). Wczoraj Pan Kołodko powiedział że ogrzewanie ma być w tym tygodniu, chociaż jak byłam u nich w biurze blok A1 to tam mieli już cieplutko hmm. Potrzebuję namiary na jakiegoś dobrego hydraulika, możecie kogoś polecić??? Odpowiedz Link Zgłoś
mrozek1984 Re: Wkładki do drzwi 23.11.10, 10:13 Ja miałem tego hydraulika który robił w naszych mieszkaniach, mam do niego numer i on sprawnie szybko robi pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
green-bratek Re: Wkładki do drzwi 23.11.10, 10:15 a mogę do niego poprosić nr??? może być na maila s.sylvia@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mrozek1984 Re: Wkładki do drzwi 23.11.10, 10:17 już masz na skrzynce numer do niego Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malpka-3 Re: glazurnik 23.11.10, 10:38 Mozecie polecic mi dobrego glazurnika. Przeróbki hydrauliczne mam juz za soba. Odpowiedz Link Zgłoś
malpka-3 Re: Hydraulik 23.11.10, 10:29 podaje numer u mnie robił ten pan 795-311 812 Odpowiedz Link Zgłoś
otomana1985 Re: Hydraulik 23.11.10, 11:39 Właśnie jestem po odbiorze mieszkania w budynku B1. Generalnie nic nie znaleźliśmy, poza tym że nie mamy 4 zaślepek w oknach. W budynku B1 winda już działa, (jest zabezpieczona przed ewentualnymi obiciami)skożystaliśmy z okazji ze jeszcze działa i przenieśliśmy dzis pare ciężkich materiałów. Wczoraj w castoramie kupiliśmy wózek z platformą, jest nie drogi a bardzo ułatwia życie. Polecam zainwestować w wóżek :) Odpowiedz Link Zgłoś
kriskocis Re: Hydraulik 23.11.10, 14:05 Ja też dzisiaj odebrałem mieszkanie w B1. Jestem mile zaskoczony jakością oprócz tych rur kanalizacyjnych w kuchni i łazience. Ktoś miał rewelacyjny pomysł. Na ogrzewanie w tym tygodniu w tym bloku raczej nie ma co liczyć dopiero wywiercili otwory po rury gazowe do kotłowni. Rur jeszcze nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta.32 Re: Hydraulik 23.11.10, 18:29 jestem hydraulikiem, specjalizuję się w różnego radzaju przeróbkach kanalizacyjnych gdzyż pracowałem na tym osiedlu wiec bez problemu wykonam usługi w tym zakresie. tel 512783547 Odpowiedz Link Zgłoś
kasiazt Winda 23.11.10, 20:23 Witam, Czy wiecie coś na temat wind. W naszym budynku - B2- raz dział raz nie działa ;-( kurcze. A w B1 działa super. Odpowiedz Link Zgłoś
adamsq3 Re: Hydraulik 23.11.10, 20:35 Witam, dzis odebralem mieszkanie w A1. powiem szczerze ze rowniez jestem pozytywnie zaskoczony wykonaniem mieszkanka :). Male poprawki ale to nic strasznego np. silikonowanie na balkonie, regulacja okien itp. Rury w łazience i kuchni troche pozostawiaja do zyczenia ale da sie wytrzymac. Parkowanie o ktorym mowa w innych postach ok nie powinno sie tak robic ale czasem po prostu nie ma wyjscia...a ja wiosne i tak trzeba nowa trawe posiac itd. Mysle ze powinnismy byc mniej nerwowi bo to dobrze nie wrozy na przyszlosc jak jeszcze sie dobrze nie wprowadzilismy a juz sprzeczki.... Dajcie troche na luzik. Pozdrawiam Miłego odbierania mieszkan!!!! Dziekuje za uwagi forumowiczow odnosnie odbiorow - w moim przypadku pare uwag sie przydalo :) Odpowiedz Link Zgłoś
juran83 Re: Hydraulik 24.11.10, 06:53 do: kriskocis 23.11.10, 14:05 Otwory o których mówisz są nie na rury do kotłowni a do hydrantów. też mnie zastanawiało do czego te otwory będą ale u nas w Bloku B2 już to zrobili. No ale ogrzewania i tak dalej nie ma :). U nas w B2 są do tego problemy z prądem, ja nie mam w gniazdkach, a sąsiad na przeciwko nie ma oświetlenia. Mieli wczoraj się tym zająć ale nic nie zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
sasiadb3 Re: ogrzewanie 24.11.10, 10:23 Niestety jeszcze nie. Za kazdym razem dzwoniąc do p. Kowałki otrzymuję inną odpowiedź. W biurze Dolcana na Łodygowej mowią ze to nie od nich zależy i zawsze kręcą ze juz lada moment ze od jutra. i to od jutra słyszę codziennie. A co do prądu. wczoraj po 16 było jakieś przeciążenie i nie mielismy prądu w gniazdkach, przed wczoraj sytuacja była podobna. Niestety po 16stej nikogo nie ma na osiedlu i niektóre prace trzeba wstrzymać. windy nie działają w naszym bloku. również słyszę ze to nie od nich zależy tylko od serwisanta. a przeciez kupiłam mieszkanie nie od serwisanta windy tylko od dolcana, który jak sie da umywa od wszystkiego ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
malpka-3 Re: ogrzewanie 24.11.10, 11:22 No tak każdy umywa ręce odsyłając do innych. No nic nam nie pozostało jak czekac kiedy łaskawie zabiorą sie za to. Odpowiedz Link Zgłoś
aaluu23 Re: ogrzewanie 24.11.10, 19:35 w dziale administracji na Łodygowej powiedzieli, że będą już od tego piątku włączać stopniowo ogrzewanie, do końca przyszłego tyg. ma już grzać na całego...podobno. Co do prądu to ta sama sytuacja, podobno przeciążyło, za dużo osób naraz używa na całego i stąd problemy. U mnie np. wczoraj nie było prądu w gniazdkach a dziś już miałem. Może coś działali w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
sasiadb3 Re: ogrzewanie 24.11.10, 20:51 co do ogrzewania: nam tez mydlą oczy ze na koniec tygodnia tylko ze chodzilo o tydzień temu. 15 list. odbierałam mieszkanie i patrzac mi prosto w oczy zapewniano mnie ze w czwartek czyli 18tego ma ruszyc ogrzewanie. jak nie wlaczyli to codziennie dzwonilam kiedy wreszcie je wlaczą, bo generalnie nie jest lato. i codziennie inną odpowiedz otrzymywalam, wiec jak zapewniaja ze wlacza to nie bardzo w to wierzę. a jesli chodzi o prad, to dzis na pytanie meza dlaczego po 16stej nie ma pradu w gniazdkach pracownik z oburzeniem zapytał po co nam prad i ze nam tylko zalezy zeby korzystac z prądu budowlanego. wiec ręce opadają. szkoda ze na głupotę ludzką nie ma lekarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
green-bratek ogrzewanie 26.11.10, 12:46 Czy coś wiadomo z ogrzewaniem??? Grzeją już czy nie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanieczabek-5 Re: ogrzewanie 26.11.10, 13:43 Przed południem jeszcze nie grzali ale w biurze powiedzieli że dzisiaj albo jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
syl007 Re: ogrzewanie 26.11.10, 13:50 mieszkanieczabek-5 napisał: > Przed południem jeszcze nie grzali ale w biurze powiedzieli że dzisiaj albo jut > ro. to jest jakas parodia , naprawde najdelikatniej ujumjąc wkurza mnie to ze nie ma ogrzewania .. bo tam nawet nie da się przebywać w takiej lodowce . O Losie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
silent_boy Re: ogrzewanie 26.11.10, 14:38 w środę zapytałem się Pana Norberta, kiedy można się spodziewać grzania to uzyskałem informację, że w piątek lub poniedziałek ale raczej poniedziałek bo na weekend nie będą ryzykowali.... Odpowiedz Link Zgłoś
tommi2101 Re: ogrzewanie 26.11.10, 15:28 Witam...uzyskałem dzisiaj rownież informacje, że od poniedzialku .ma byc ogrzewanie Odpowiedz Link Zgłoś
mwiesz01 Re: ogrzewanie 26.11.10, 16:33 A w poniedziałek powiedza, że pod koniec tygodnia... :( przeginaja trochę - delikatnie rzecz ujmując... Odpowiedz Link Zgłoś
sasiadb3 Re: ogrzewanie 26.11.10, 22:33 Pewnie tak będzie. A poza tym pewnie rzucili hasło w poniedziałek ale który to sie okaze:))) Mnie juz nic nie zdziwi. Windy dalej nie działają, ogrzewania nie ma, z prądem w gniazdkach jest różnie. No i na podstawowe pytanie nie potrafią ani na budowie ani w biurze odpowiedziec: kto teraz zarzadza budynkami? do kogo mamy sie zwrócic jakby cos sie stało w weekend lub po godz. 16stej??? Zgłosilismy dziś ze kontener jest zapełniony. Ciekawe kiedy go opróznią??? Odpowiedz Link Zgłoś
donacarmen Re: ogrzewanie 27.11.10, 17:40 To ja mam pytanie - gdzie są te kontenery??? bo jak do tej pory to nie znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcan4blok Re: ogrzewanie 27.11.10, 22:46 witam w jednym bloku na klatce były ciepeł kaloryfery są szanse ze niebawem uruchomia pozostałe bloki Odpowiedz Link Zgłoś
naszezabki Re: ogrzewanie 27.11.10, 19:25 Drodzy Sasiedzi, we wtorek ok godz 18 pod naszym osiedlem ukradziono nam auto. Zaparkowalismy od ul. Powstancow, wokol bylo wiele zaparkowanych samochodow, wielu sasiadow prosto z pracy przyjechalo do swoich nowych mieszkanek, na ulicy samochod dostawczy robil rozladunek artykułów budowlanych do jednego z mieszkan. W biurze na parterze byl jeszcze przedstawiciel Wkonawcy osiedla. Nas niebylo jakies 15-20 min. Auto skradziono blyskawicznie:( Ku przestrodze wiec... dla kolejnych osob,ktore moga pasc ofiara takiej kradziezy, mimo zamieszania, ktore towarzyszy prowadzeniu prac wykonczeniowych, badzcie czujni. pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta.32 Re: Hydraulik 24.11.10, 20:41 w razie przeróbek hydraulicznych proponuje swoje usługi znam dobrze te lokale na całym osiedlu jak własny dom w razie pytań prosze o tel 512783547 Odpowiedz Link Zgłoś
malpka-3 Re: ogrzewanie 28.11.10, 16:17 Z tego co mi wiadomo w piątek miał byc odbiór gazu. Prawdopodobnie w poniedziałek mamy miec ogrzewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kriskocis Re: ogrzewanie 28.11.10, 17:32 Nie wiem jak dzisiaj ale w sobotę grzejniki były ciepłe w budynku B1 Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanieczabek-5 Re: ogrzewanie , grzeją 28.11.10, 20:07 Potwierdzam że w b1 grzeją od piątku od ok. 22 , tylko oczywiście zawory grzewcze w skrzynkach są zakręcone trzeba je samemu włączyć Odpowiedz Link Zgłoś
sasiadb3 Re: grzeją, stróż 28.11.10, 20:46 Witam. Potwierdzam poprzedni wpis. Mamy ogrzewanie a co za tym idzie ciepłą wodę:))) Trzeba tylko na klatce odkręcić zawór od ogrzewania i ciepłej wody. Rano przyjechaliśmy do mieszkania i stróż robił wielkie ale o wjazd na osiedle. Oświadczył ze mamy zaparkowac sobie przed bramą. Z wielką łachą po naszych tłumaczeniach ze musimy rozładować auto i do 4 bloku nie bedziemy isc z kaflami (windy dalej nie dzialają wiec również na pietro trzeba je tachać) ją otworzył. Masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiazt Re: grzeją, stróż 29.11.10, 12:57 Witam, Własnie rozmawiałam z Panem Kowałko w sparwie ogrzewania i windy głównie mi chodzi o budynek B2 - OGRZEWANIE MA BYĆ DZISIAJ. Kwestia windy jest roche trudniejsza poniewaz winda jest wyłączona w ogóle. Będzie dopiero działac wtedy kiedy liczniki beda założone w ciągu tygodnia. Na drzwiach klatek maja pojawić się informacje na temat przepisania produ "na siebie" wtedy winda będzie działć, tak jak powinna. Szczeże to jakaś kpina jak mamy wnieśc materiał? my mieszakmy na 3 piętrze i nie wybrażam sobie wnosic tego wszystkiego po schodach. Odpowiedz Link Zgłoś
turof Re: grzeją, stróż 29.11.10, 15:17 a jaki jest związek liczników z windą? Ja nie zamierzam przepisywać licznika na siebie wcześniej niż w momencie oddania lokalu do użytkowania. Skoro ja nie mogę użytkować lokalu to po co mi prąd zwłaszcza na tyle zawodny, że wyklucza prace wykończeniowe. W ostatnim tygodniu nie było dnia, żeby prąd nie był wyłączany prze Dolcan i to nie na krótko. Mam tez nieodparte wrażenie, ze jako osoba nie mająca prawa do użytkowania lokalu nie mam też prawa do zawierania żadnych umów cywilno- prawnych dotyczących tego lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiazt Re: grzeją, stróż 29.11.10, 19:15 My mamy mieszkanie w budynku B2 winda oczywiście nei działa. Ale były wyjatki zauważyłam iż kidy mniej osób remontowało się w naszym budynku winda działała, ale ja tylko zaczeły się remonty - to jest oczywiście zrozumiałe - winda przestała dziłąć. Jak wiadomo ogrzewania nie było i każdy dogrzewał się prawda? Dochodzą do tego wiertarki i inne sprzęty budowalne jest obciążenie jest. Więc nie dzwmy się że coś nie dziła lub nie ma produ w gniazdkach. to przecież cały czas jest plac budowy na któy mamy jeszcze do tego wszytskeigo utrudniony dostęp. Przy odbiorze meiszaknia podpisaliśmy wszyscy protokól iż mamy miesiąć na przepisanie liczników na siebie i trzeba będzie uczynić ponieważ po miesiącu odetną nam prąd i co będzie wtedy. Nie mamy woboru musimy to zrobić i kropka. Oczywiście że nie mamy obowiązku podpisywania żadnych umów cywilno - prawnych ale jeśli chcemy się remontować to umowe trzeba będzie podpisać. Dolcan nie jest głupi i wie dobrze że ma nas w garści i mają parwo odciąć nam prąd po miesiącu przecież nie będą za Nas płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
sasiadb3 Re: grzeją, stróż 30.11.10, 09:06 od wczoraj znowu nie mamy pradu a co za tym idzie ogrzewania. To jakas kpina. Nie wierze ze prace wkonczeniowe ciągną tyle pradu zeby instalacja siadała tym bardziej ze az tyle osob nie remontuje. Po prostu wyłączają jakąś faze. Jakos bloki wybudowali i chyba mieli prąd a nie jechali z budową na jednym działającym gniazdku. Najlepiej zwalic na chodzącą farelkę a nie przyznac sie ze cos jest nie tak z ich strony. Klucze oddali nam tylko po to bysmy zaplacili ostatnia transze i by zalegajace z ich strony odsetki nie byly jeszcze wieksze. Odpowiedz Link Zgłoś
turof Re: grzeją, stróż 30.11.10, 13:10 A jaka jest różnica czy odetną nam prąd, którego i tak nie mamy po miesiącu czy nam nie odetną. Nie oszukujmy się- prądu nie ma. I będę się dziwić, że winda nie działa bo proszę mi uwierzyć prąd budowlany nie jest jakiś trefny czy zawodny. Całe osiedla dużo większe używają często prądu budowlanego przez długi czas. Brak prądu jest więc podyktowany tylko i wyłączenie oszczędnością firmy Dolcan. Nie daleko naszego osiedla jest osiedle, które w pełni zamieszkałe używało prądu budowlanego przez miesąc. Całe osiedle wszystko na prąd- pralki, kuchenki lodówki, grzejniki. Proszę Was zatem- nie bierzcie dosłownie tłumaczeń Pana Kowałko, który stara się wykorzystać fakt, że większosć z nas nie za bardzo się zna i uwierzy w bajkę, że na prądzie budowlanym można ewentualnie jedną żarówkę podłączyć. Farsa jakaś z tym deweloperem. Odpowiedz Link Zgłoś
sasiadb3 Re: grzeją, stróż 30.11.10, 13:53 Zgadzam sie z Tobą w 100%. Nie chodzi o to ze sie dogrzewamy i ze remontujemy. To naturalne: kupilismy mieszkanie, mamy klucze, remontujemy je, jest -10 stopni na dworze. Nie kupilismy tego mieszkania zeby stało sobie, tylko by w nim zamieszkac. Dolcan to nie obchodzi. Wziął kase a teraz ma nas gdzies. Wyłączają prąd celowo. Jestesmy na osiedlu ok1,5 tyg. codziennie i juz zorientowalismy sie jak to dziala. A tłumaczenie ze jakbysmy nie wlaczali farelek to prąd by był jest szczytem chamstwa. Jak można tak traktować ludzi którzy uczciwie zapłacili za mieszkanie. Zresztą od początku budowy dolcan pokazał jakim jest nieuczciwym deweloperem. I jak ktoś nam mowi zebysmy dali dzis wolne fachowcowi bo prądu nie będzie to az czlowieka krew zalewa. Odpowiedz Link Zgłoś
turof Re: grzeją, stróż 30.11.10, 13:20 Z całym szacunkiem. Jeszcze jedno. Takie wpisy nieodparcie kojarzą mi się z przedstawicielami dewelopera. "To jest oczywiście zrozumieałe" - nie dla mnie "nie dziwmy się, że coś nie działa lub nie ma prądu" - a może powinniśmy się z tym pogodzić i siedzieć cicho, uznając to za naturalne?? "nie mamy wyboru, musim to zrobić i kropka" - tego to już nawet mi się nie za bardzo chce komentować. " Dolcan wie dobrze wie, że ma nas w garści" - buhaha, jest kilka powodów dla których prądu nie odetną. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiazt Re: grzeją, stróż 30.11.10, 14:52 Witam, Nie bardzo rozumiem przedmówców. 1. Nie jest żadnym przedsatwicielm developer tylko jednym z lokatorów któryz mając ciągle jakies przepychanki z Dolcanem. 2. My również się remontujemy ale jakoś z prodem nie mamy problemów kiedy byśmy nie przyjecjali prąd jest. 3.Jesli uwazacie że sie myle ok, kazdy ma sowje zdanie. Uważacie że możemy walczyc zDolcane ok może to robic tylko co to da. Wszyscy jesteś tu taj odwazni i piszemy wszystko ale czy ktoś coś zrobił w tej sparwie. Jest jeszcze kilka kwesti do poruszenia przytocze kilka: 1 Plac zabaw - co to jest za jakies bagno 2. Miesjca parkingowe dla gości 3. Garaże 4. Droga pomiędzy budynaki jakiś koszmar 5. Sam wjazd na budowe jest utrudniony Czy ktos z Nas był zmuszony podpisac dokumenty odbioru mieszkania? Bo ja nie byłam podpisałam i byłam świadoma tego co podpisuje, ale nei popuszcze im Pismo już wysłałm i czekam na odpwiedź. A jak nie to, skorzystam z innych instytucji publicznych. Pozdrawiam 4. Odpowiedz Link Zgłoś
kaha_83 Re: grzeją, stróż 30.11.10, 15:16 Ja to wychodze z założenia że jak nie jest pożądnie zrobione to trzeba z tym walczyć, ale w ten sposób póki co, że zgłaszać wszystkie usterki. Mąż coraz dzwoni do deweopera- że nie mamy prądu, że ogrzewanie nie dziala. Ogrzewanie juz działa, wszystkie grzejniki. Prądu nie mamy w gniazdkach od oświetlenia- jakims dziwnym zbiegiem okolicznosci, bo przy dobiorze było. Zostało to pare razy zgłoszone, z tego co wiem jeszcze cos poprawiają- chodzi tu o blok B2- a w piatek bede na budowie i znów sprawdze. Jak nie będzie to znów zgłosze i nie odpuszczę. Mysle że poki co to jedyne wyjscie do czasu kiedy nie bedzie stałej dostawy pradu od dostawcy i poki nie odbierzemy całości. Nie odbiorę niczego poki wjazd do garazy nie bedzie zrobiony, jesli winda nie bedzie dzialała, jesli nadal bedą problemy z pradem czy tez ogrzewaniem. A wszystko mam zapisane w protokole odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
merry_ok Re: grzeją, stróż 30.11.10, 15:52 a moim zdaniem żadne pisma, skargi i telefony na chwilę obacną nic nie zmienią. Czy do tej pory ktoś się spotkał z natychmiastową interwencją w swojej sprawie? Tyle, że ślad będzie, że coś było nie tak i to jest na nasz plus w razie czego, ale nie liczcie, że Developer się nas przestraszy. Życzę wszystkim udanej przeprawy z wprowadzaniem się i oby już niedługo wszystkim nam się dobrze mieszkało :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarastafara Re: grzeją, stróż 30.11.10, 21:28 Przeglądałem trochę to forum i nie znalazłem ... Dzwoniłem dzisiaj do dolcana (na żurawią) w sprawie braku prądu i ogrzewania w B3 poprosiłem o numer do administratora budynku i otrzymałem (odziwo) numer telefonu (oczywiście nie odpowiadał). Być może w godzinach zwykłej pracy ktoś odbiera (dzwoniłem około 18) 22 512 33 04. Jutro też zadzwonię może wam też się przydać ten numer dlatego podaję. Pozdrawiam J. Odpowiedz Link Zgłoś
ki-ch Re: grzeją, stróż 30.11.10, 21:41 Witam, też jestem klientem tych oszustów ale na innym Osielu Orla III, niestety po 5 latach budowy tego Osiedla nie doczekliśmy się jeszcze odbioru,w tym roku znowu developera zaskoczyła zima i pare innych usterek, takie jak np. za wąski wiazd na etazerke-imbecyle!,zobaczymy co pokaże koleiny rok. Pozdrawiam i mam nadzieje że nie będzicje mieli Państwo takich problemów jak my, z budującym z pasją! Odpowiedz Link Zgłoś
syl007 Re: wciąż nie grzeją !!! 01.12.10, 01:15 Mozna zgłupieć!! Byłam dziś biurze budowy i zglosilam po raz "enty" ze ogrzewanie mialo byc od poniedzialku!!! - zapewniano mnie dziś o godzinie 12.00 ze w ciagu 2 godzin na 1000% bedzie podloczane ogrze3wanie - owszem podlaczyli go ale na chwilę!!! Bo parę godzin pozniej przyjechałam to w mieszkaniu lodowka !!! Zero jakiejkowliek etyki, prawości lojalnosci wobec klienta... I powiem Wam Moim Drodzy ze prędzej czy pozniej z taki wartościami jakimi obecnie develepoer sie kieruje , daleko nie zajdzie.. Taki sposob dorabiania się na czyjejś krzywdzie jest dla mnie dnem... Odpowiedz Link Zgłoś
turof Re: wciąż nie grzeją !!! 01.12.10, 08:19 materiały buowlane to pól biedy zapewne zamarzła woda w istalacjach instalacje na 90% rozsadziło koszmar teraz pol roku będa naprawiać szkoda tylko ze swojej głupoty nie potrafią naprawić Odpowiedz Link Zgłoś
zwojtek-0 Re: wciąż nie grzeją !!! 01.12.10, 08:20 No ale podłączyli więc o co chodzi ... a że się nie skorzystało lub za krótko działało no to już nie dewelopera sprawa . A to czy deweloper się przejedzie na swoim postępowaniu - w to głęboko wątpię bo przed zakupem swojego mieszkania każdy z nas orientował się co DOLCAN sobą reprezentuje a mimo to każdy zakupił mieszkanie . Więc proszę nie piszcie takich pierdół i weźcie się za wykańczanie mieszkań lub zapraszajcie rodzinki i pokazujcie jakie piękne mieszkania zakupiliście (bo standard jest całkiem niezły i jest się czym chwalić). Ledwo miesiąc po odbiorze i tyle narzekań ... masakra co za sąsiedztwo Odpowiedz Link Zgłoś
kriskocis Re: wciąż nie grzeją !!! 01.12.10, 08:58 No dobra, pierdoły , pierdołami a powiedzcie jeśli bywacie czesto ostatnio jak sytuacja na naszej super drodze "tymczasowej" po ataku zimy Czy jakoś można dojechać do bloków no i czy czy naprawdę nie grzeją i jest zimno . Bo nie wiem czy mam przywozić towar do wykańczania . Bo nie mam zamiaru coś kłaść (glazure, terakotę) jak potem trzeba będzie wymieniać rury od wody i ogrzewania. Czy lepiej czekać do wiosny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
syl007 Re: wciąż nie grzeją !!! 01.12.10, 09:34 zwojtek-0 napisał: > Więc proszę nie piszcie takich pierdół i weźcie się za wykańczanie mieszkań lub Jeżeli to dla Ciebie pieroła to powodzenia! NO wiesz ja przy takiej temmepraturze w mieszkaniu oraz występującej wilgosci NIE ZAMIERZAM klasc ani glazury ani parkietu.. Kazdy kompetnety i uczciwy fachowiec to samo powiedizałby .. Odpowiedz Link Zgłoś
kaha_83 Re: wciąż nie grzeją !!! 01.12.10, 09:55 syl007 napisała: > zwojtek-0 napisał: > > > Więc proszę nie piszcie takich pierdół i weźcie się za wykańczanie mieszkań lub > > Jeżeli to dla Ciebie pieroła to powodzenia! > NO wiesz ja przy takiej temmepraturze w mieszkaniu oraz występującej wilgosci N > IE ZAMIERZAM klasc ani glazury ani parkietu.. Kazdy kompetnety i uczciwy fach > owiec to samo powiedizałby .. > do syl007:) Prawdę prawisz!!!podpisuję się:) Odpowiedz Link Zgłoś
nellaazurri Re: wciąż nie grzeją !!! 01.12.10, 15:25 Czy ktoś może powiedzieć jak wyglada sytuacja z ogrzewaniem w bloku A1? byłam tam wczoraj, ogrzewanie włączyłam, nawet zadziałało ale po waszych wypowiedziach to sama nie wiem czy to ogrzewanie jest w tym bloku na stale włączone czy nie?? ktoś może przebywa tam częściej i może się wypowiedzieć jak to jest na z dnia na dzień?? Odpowiedz Link Zgłoś
aaluu23 Re: wciąż nie grzeją !!! 01.12.10, 18:06 Jak zwykle wszystkiego winą wg wykonawcy i dewelopera jest przeciążenie, nie ma prądu-nie ma ogrzewania. To jakaś ku...wa kpina jest! Jedyne wyjście to im mały sabotaż na Łodygowej zrobić i też odciąć prąd i ogrzewanie. Może kretyńskie łby by w końcu pomyślały! Brak słów i żal tylko dupsko ściska, to tylko na media nadaje. Tyle razy już na Orli się do tego przymierzali i nic, ale czuję, że My chyba niedługo rozreklamujemy ich "budowanie z pasją" Odpowiedz Link Zgłoś
kasiazt Re: wciąż nie grzeją !!! 01.12.10, 18:36 Witam W budynku B2 ogrzewnaie dział przynajmniej w naszymi mieszakaniu jak narazie jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
kaha_83 Re: wciąż nie grzeją !!! 02.12.10, 09:25 kasiazt napisała: > Witam > > W budynku B2 ogrzewnaie dział przynajmniej w naszymi mieszakaniu jak narazie je > st OK. Tez jestem z budynku B2 i od środy i ogrzewanie i prąd działają- przynajmniej w moim mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
sasiadb3 Re: wciąż nie grzeją !!! 01.12.10, 19:25 Nie mogę wypowiedziec się na temat bloku A1 ale o bloku B3. Z ogrzewaniem wygląda to tak, że działa godzinę moze dwie a potem wyłączają. A ich grzanie to raczej lekkie przepalenie. W takim mrozie powinny buchać na całego. Nawet nie mam ciepłej wody. Więc jak mówią że grzeją to trzeba to rozumieć że raz na dzień lub nawet dwa dni włączą na godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
merry_ok Re: wciąż nie grzeją !!! 02.12.10, 12:04 to może u Ciebie tak jest, bo u mnie jest odwrotnie, na godzinę, albo czasem późnym wieczorem wyłączą, a przez zdecydowaną większość czasu jest ogrzewanie i z dnia na dzień są to coraż krótsze przerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia28_1 Re: wciąż nie grzeją !!! 01.12.10, 20:08 Ja jestem w A1 codziennie i póki co ogrzewanie cały czas działa. Odpowiedz Link Zgłoś
green-bratek Re: wciąż nie grzeją !!! 02.12.10, 21:27 zwojtek-0 napisał: > Więc proszę nie piszcie takich pierdół i weźcie się za wykańczanie mieszkań lub > zapraszajcie rodzinki i pokazujcie jakie piękne mieszkania zakupiliście (bo st > andard jest całkiem niezły i jest się czym chwalić). > Ledwo miesiąc po odbiorze i tyle narzekań ... masakra co za sąsiedztwo Mam nadzieję, że nie będziesz moim sąsiadem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
green-bratek Re: wciąż nie grzeją !!! 06.12.10, 12:46 Powiedzcie jak u Was działa ogrzewanie. U mnie odkręcone są na 6 i grzeje tylko góra a dół zimny. Pan "fachowiec z budowy" powiedział że tak ma być, że ci co mieszkają wyrzej (bliżej kotłowni) mają ciepłe a my (I piętro) tak jak mamy póki wszystko nie zostanie do końca ustawione. Tylko kiedy to ustawią tego nikt nie wie. Nie wiem czy mnie zbywa czy tak faktycznie powinno być. Zaznaczam że kaloryfery są odpowietrzone. Odpowiedz Link Zgłoś
emib2 Re: wciąż nie grzeją !!! 06.12.10, 13:05 Cześć, u mnie jest podobna sytuacja, mam mieszkanie na parterze i grzejniki ledwo ciepłe. Panowie z budowy poinformowali mnie, że to sprawa wyłączania się pomp w kotłowni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiazt Re: wciąż nie grzeją !!! 06.12.10, 21:32 Witam U Nas grzeją super na 6 nie mozna dotknąć się do grzejników teraz są przykręcone na 1-2 i jest ok. Uwaga sprawdzcie dokłądnie grzejniki u nas w jednym z pokoii ciekła ale już poprawione. A i jeszcze bardzo ważna informacja jak u Was wygląda sprawa WINDY. W naszym Budynku - b2 nie działa, a w innym działa tylko dlatego że tam kupił ktos mieszkanie z Dolcana. Z tego co ustaliłam musimy napisać pismo do zarządu Dolcana ze skargą że winda nie działą. I może coś zadziałamy. Ja jutro pisze pismo mam dość wnoszenia wszytskiego po schodach na III P. Odpowiedz Link Zgłoś
mwiesz01 Re: wciąż nie grzeją !!! 07.12.10, 18:08 kasiazt masz rację - ja też jestem z B2 i też na trzecie piętro wszystko wnosimy po schodach... oszaleć można, ręce opadały jak wnosiliśmy np. płytki do mieszkania:((( Ja tez postaram sie jutro napisać takie pismo. Odpowiedz Link Zgłoś
geowaw Re: wciąż nie grzeją !!! 08.12.10, 08:38 Witam, Mam pytanie do "kasiazt" i "mwiesz01" odnośnie kratek wentylacyjnych w mieszkaniach. Jak wygląda u was sytuacja czy sprawdzaliście może jak 'wędruje' u was powietrze czy jest wyciągane grawitacyjnie kratkami czy jest wpychane zimnie powietrze do mieszkania. Jak wygląda u was sytuacja w łazience? Oczywiście sprawdzcie to przy zamkniętych oknach. Odpowiedz Link Zgłoś
green-bratek Re: wciąż nie grzeją !!! 08.12.10, 10:58 geowaw napisał: > Jak wygląda u was sytuacja w łazience? Niestety tak jak u Ciebie tak i u nas (B2), zimne powietrze wpada do mieszkania. Podobno trzeba rozszczelnić okna ale to nic nie pomaga. U nas sytuacja wygląda tak: kaloryfery grzeją tylko na górze pomimo, że na 6, brak ciepłej wody, i wieje z wentylacji jak na dobrym wietrze. Jak na razie nikt nie umie nam nic poradzić bo tak ma być, masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
geowaw Re: wciąż nie grzeją !!! 08.12.10, 11:35 Też jestem z B2 i u nas grzejniki też na dole sa zimne, natomiast co do wentylacji to najgorzej jest w łazience strasznie wieje, jak otworzę okno w kuchni to dopiero w łazience wentylacja działa prawidłowo jednym słowem pion wentylacyjny jest bublem i to należy zgłosić oficjalnie na papierze. Wskazówki z UNIBEPU że należy otworzyć wywietrzniki w oknach nie pomagają wręcz zamarzały jak były te mrozy Odpowiedz Link Zgłoś
kasiazt Re: wciąż nie grzeją !!! 08.12.10, 14:24 Witam, Jestesm z B2.Mamy mieszkanie na III p i grzejniki są OK to znaczy grzeja super, co do wentylacji musimy sprawdzić. Ale ma dla Was rewelacji z Łodygowej, to jest normalnie szok to co dzis usłyszałam. Oczywiście została poruszona kwestia windy, wina leży po Naszej stronie oczywiściwe bo jest przeciążenei na lini i oni nic nie poradza. Winda bedzie działać jak będa liczniki może w tym roku. Zapytałam jak mam wnieść materiały budowlane SYMATYCZNA Pani zaproponował mi żeby wynając kogoś do wniesienia- rozwiązanie fantastyczne. Prawda? Oczywiście poruszyłam kwestie placu zabaw - Pani na to taki był w Planch - obłed jakiś Kwestia drogi na naszym osiedlu - narazie jest jak jest wiekszy zmian narazie nei przewiduja i oczywiście Graże przewidziany odbiór luty. Odpowiedz Link Zgłoś
green-bratek Re: odsetki za opóźnienie !!! 08.12.10, 16:21 Powiedzcie proszę, czy dostaliście (oczywiście kto pisał ) odpowiedź w sprawie opóźnienia z ich strony w oddawaniu lokali. Ja pisałam takie pismo ale odpowiedzi na razie brak. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjump Re: odsetki za opóźnienie !!! 21.12.10, 10:06 My rozmawialiśmy na Łodygowej odnośnie odsetek ustawowych za nieterminowe oddanie lokalu, miesiąc temu wyliczylismy już 2500 pln za opóźnienie. Chcielismy aby odjeli nam te pieniądze od kwoty nadmetrażu - niestety powiedzieli, że tak się nie da. Więc kiedy już je wpłacimy od razu idziemy do nich z pismem od prawnika aby nam je wypłacili - oczywiście będą już większe !! Natomiast jak pisałem na tym forum jakiś czas temu, że w przypadku złożenia taz. pozwu zbiorowego dotyczącego tych pieniędzy mielibyśmy większą szansę na uzyskanie tych pieniędzy w trybie przyspieszonym... Osoby, które w tym czasie wynajmowały/wynajmują mieszkania, PAMIĘTAJCIE, że możecie doliczyć Dolcanowi koszty jakie z tego tytułu poniesliście !! Im więcej NAS w tej sprawie się zbierze tym większe sranie będzie miał dolcan !! Naprawdę to się oplaca !! Odpowiedz Link Zgłoś
green-bratek Re: odsetki za opóźnienie !!! 21.12.10, 10:26 jimmyjump jestem za pozwem zbiorowym. Pismo pisałam i nadal brak odezwu. Po Nowym Roku mam zamiar zawitać tam osobiście. Jak najbardziej dobrze by było napisać takie pismo grupowo. Tylko czy są jeszcze osoby, które się przyłączą do tego czy większośc zamierza im darować. Odpowiedz Link Zgłoś
widzz Re: odsetki za opóźnienie !!! 21.12.10, 14:46 ja się przyłączam do pozwu zbiorowego, Odpowiedz Link Zgłoś
sasiadb3 Re: odsetki za opóźnienie !!! 21.12.10, 15:08 Oczywiście dołączamy się. Pismo wystosowaliśmy o odsetki a odpowiedzi brak. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_88 Re: odsetki za opóźnienie !!! 22.12.10, 10:25 Myślę, że wszyscy mieszkańcy sie pod tym podpiszą. My z meżem na pewno jesteśmy za pozwem zbiorowym :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pphammer2000 Re: odsetki za opóźnienie !!! 22.12.10, 10:24 My także dołączamy się do pozwu zbiorowego. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjump Re: odsetki za opóźnienie !!! 22.12.10, 11:55 Słuchajcie w takim razie jest NAS już 5 osób/par. Myślę nad zorganizowaniem takiej listy moi drodzy, która później posłuży NAM do wystąpienia z takim pozwem. Może poprostu osoby tym zainteresowane niech wpisują swoją chęć uczestnictwa w tym przedsięwzięciu właśnie pod tematem "odsetki za opóźnienie" !! Zobaczymy ile osób nas się zbierze !! JESZCZE RAZ GORĄCO ZACHĘCAM WSZYSTKICH TYCH, KTÓRYM DOLCAN JEST WINIEN ODSETKI, A KTÓRZY CHCĄ JE ODZYSKAĆ !! !! !! Odpowiedz Link Zgłoś
green-bratek Re: odsetki za opóźnienie !!! 22.12.10, 12:03 jimmyjump skoro masz kontakt z jakimś prawnikiem i doradził ci jak takie pismo napisać to może napiszesz w imieniu wszystkich chętnych (jeżeli nie będzie to problem) i wszyscy się pod tym podpiszemy??? Odpowiedz Link Zgłoś
dambusia Re: odsetki za opóźnienie !!! 22.12.10, 18:12 My również dołączamy do pozwu zbiorowego. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjump Re: odsetki za opóźnienie !!! 22.12.10, 23:15 Słuchajcie dowiem się dokładnie jak powinno wyglądać takie pismo dotyczące pozwu zbiorowego i napiszę na forum czego będziemy potrzebowali... Myślę, że po świętach będzie wiadomo coś więcej. Oczywiście musimy brać pod uwagę jakieś koszty - bo taka porada nie jest free, niestety :-( Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjump Re: odsetki za opóźnienie !!! 22.12.10, 23:18 W sumie to na samym początku można wysłać do dolcanu pismo z informacją, że domagamy się zwrotu odsetek ustawowych za opóźnienia w terminie oddania inwestycji i pod tym się wszyscy podpisać... jeśli to nie da żadnego wymiernego skutku wtedy zadziałamy z pozwem zbiorowym. Dowiem się również czy to miałoby sens... O wszsytkim was poinformuje w w/w terminie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lucynka111 Re: odsetki za opóźnienie !!! 27.12.10, 20:17 Kochani, dobra rada. Pozew jak najbardziej, ale po podpisaniu aktu. Tak będą Wam tylko utrudniać. Konsultowałam to z prawnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
turof Re: odsetki za opóźnienie !!! 29.12.10, 16:27 Zastanawiam się czy Dolcan powinien zapłącić odsetki do dnia podpisania protokołu odbioru, czy do dnia pozwolenia na użytkowanie. W końcu opóźnienie nie jest w oddaniu kluczy bo taki fakt nie jest określony w umowie, tylko w oddaniu budynku do użytkowania. My też wysłaliśmy pismo do Dolcanu- teraz się zastanawiam czy to nie było za wcześnie- może trzeba było czekać na pozwolenie na użytkowanie i wtedy pisac. Oczywiście jesteśmy za pozwem. Odpowiedz Link Zgłoś
widzz Re: odsetki za opóźnienie !!! 30.12.10, 13:14 Witam, osobiście uważam, że umowa nie została zrealizowana. Zapisy o garażu, które stanowią integralną częśc umowy i za które Sprzedający otrzymał cenę nie została przekazana Kupującemu. Odpowiedz Link Zgłoś
green-bratek Re: odsetki za opóźnienie !!! 05.01.11, 12:52 Dzwoniłam wczoraj na łodygową dowiedzieć się kiedy łaskawie dostanę odpowiedź na pismo, które wysłałam w listopadzie w sprawie opóźnienia w oddawaniu lokali. Wcale mnie nie ździwiła odpowiedź Pani, która stwierdziła że takiego pisma nie otrzymali (było wysłane listem poleconym). Więc pytanie moje brzmi do tych oczywiście którzy zadeklarowali się na forum: Czy piszemy pismo wspólnie, czy każdy osobno??? Odpowiedz Link Zgłoś
turek_wls Re: odsetki za opóźnienie !!! 05.01.11, 14:57 Witam green-bratek Mogłbyś podesłać wzó tego pisma ,które wysłałeś.Właśnie zbieram się do zwrócenia się o odsetki do naszego "budującego z pasją" Developera ,tylko nie wiem co trzeba umieścić w takim piśmie i do kogo trzeba je skierować( ogólnie do dolcanu, zarządu czy moze prezesa itp). Moj priv :turczynt@gmail.com pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
widzz Re: odsetki za opóźnienie !!! 05.01.11, 16:31 Witam, Rozumiem, że chodzi o pismo ,,Pozew zbiorowy" ? podtrzymuje swoją decyzje. nie otrzymałem odpowiedzi od Dew. zwrotnie adresowane do Kierownika działu inwestycji. Zdzisław Odpowiedz Link Zgłoś
green-bratek Re: odsetki za opóźnienie !!! 25.01.11, 10:33 Witam. Wczoraj dostałam odpowiedź (negatywną w sprawie odsetek ). Cytując " .... umowa w & 9 ust.3 przewiduje możliwość wydłużenia terminu wydania lokalu o okres równy okresowwi działania niezależnych od Sprzedającego zdarzeń uniemożliwiaących mu realizację inwestycji, a którym Sprzedający przy użyciu wszystkich dostępnych mu środków nie jest w stanie zapobiec. Nieznaczne opóźnienie w przekazaniu lokali wynikało z opóźnienia w wykonaniu sieci i przyłącza gazowego przez MNazowiecki Zakład Gazowniczy, po wcześniejszej, niespodziewanej rezygnacji przez firmę Vattenfall Heat Poland S.A. z realizacji sieci ciepłowniczej oraz opóźnienia w wykonaniu sieci i przyłącza energetycznego przez PGE. Ponadto warunki atmosferyczne panujące zimą 2009/2010 oraz intensywne opady wiosną 2010r. uniemożliwiały wykonawcy prowadzenie prac budowlanych. Za zjawiska pogodowe DOL-DOM Sp. z o.o. nie może ponosić odpowiedzialności wobec czego żądanie jest bezzasadne. " Odpowiedz Link Zgłoś
widzz Re: odsetki za opóźnienie !!! 26.01.11, 16:29 w zimie jest zima, wiosną może padać deszcz, a do usługodawców (MZG;PGE) mogli wystapić z wyprzedzeniem tak aby oddać lokale w terminie, to kwestia zarzadzania projektem. jedynie siła wyższa może uwzględniać opóźnienie. wg mnie nie mają argumentów pozwalających na uzasadnione opóźnienie. działka dla prawnika. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjump Re: odsetki za opóźnienie !!! 10.02.11, 17:05 Witam !! Co oni za bzdury piszą, chyba nie znają własnych umów. Otóż: Zapis &9 ust. 3 mówi: "Sprzedający ma prawo przedłużenia terminu wydania lokalu o okres równy okresowi działania niezależnych od Sprzedającego zdarzeń uniemożliwiających mu realizację inwestycji, a którym Sprzedający przy użyciu wszelkich dostępnych mu środków nie jest w stanie zapobiec TAKICH JAK: - WOJNA, - KLĘSKI ŻYWIOŁOWE, - KATASTROFY, - POWODZIE, - POŻARY, W takim przypadku Sprzedający jest zwolniony z obowiązku zapłaty kary umownej, o której mowa w ust. 2 Nie rozumiem, która z tych spraw przeszkodziła im w oddaniu mieszkania w terminie ? Stanu klęski żywiołowej MSWiA nie ogłaszało, katastrof żadnych nie było, powodzi tym bardziej (na naszym terenie) o pożarze również nic nie słyszałem i wydaje się, że na osiedlu takowego nie było !! Tak mogą sobie wszystko tłumaczyć tylko czy ma to sens ? Dla mnie żadnego... Także spokojnie Mili Państwo, poradzimy sobie z nimi :-D Na dniach zakończę zbieranie wszystkich informacji dotyczących pozwu zbiorowego i zamieszczę je tutaj, na forum. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczki_dolcan Re: odsetki za opóźnienie !!! 29.12.10, 18:32 Ja również podpisuję się pod pozwem. Dodatkowo mam pytanie: Czy ktoś wie co z garażami? Odpowiedz Link Zgłoś
sasiadb3 Re: garaże 29.12.10, 20:29 dzwoniłam dziś do biura z pytaniem, kiedy otrzymamy pozwolenie na uzytkowanie. Uzyskałam odpowiedź przełom stycznia/lutego razem z pozwoleniem na uzytkowanie garażu. Ale czy w to można wierzyć?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
geowaw Re: garaże 30.12.10, 08:24 Nie sądzę że można w to uwierzyć :):):)Garaże luty? :):):) chyba 2012 Odpowiedz Link Zgłoś
lucynka111 Re: garaże 31.12.10, 15:20 Myslę, że luty jest realny. Nie dzwońcie do dolcanu bo i tak prawdy nie powiedzą. W biurze Unibepu siedzą mili panowie i udzielają w miare realnych odpowiedzi. Przy okazji Lepszego Przyszłego Drodzy Sasiedzi! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mwiesz01 Re: wciąż nie grzeją !!! 11.12.10, 20:23 Odnośnie wentylacji - sprawdzałam -powietrze jest wyciągane kratkami... więc jest ok:) Odpowiedz Link Zgłoś
turof pęknięcia 13.12.10, 13:46 Mam pytanie? czy zauważacie nowe pęknięcia na ścianach?? U nas w ciągu ostatnich dwóch tygodni pojawia się coraz więcej pęknięć, a na odbiorze jakoś ani pół nie było;/ Odpowiedz Link Zgłoś
kaha_83 Re: pęknięcia 13.12.10, 15:05 blok osiada, ogrzewanie działa to i pęknięcia się pojawiają:) u nas też sie pojawiają ,ale trzeba się liczyć z tym że jeszcze będą. Odpowiedz Link Zgłoś
sasiadb3 Re: pęknięcia 18.12.10, 20:35 u nas prawie na kazdej scianie i sufitach pojawiły się pęknięcia- blok B3 Odpowiedz Link Zgłoś
fuks0 Re: pęknięcia 18.12.10, 22:50 Ja w swoim mieszkaniu żadnych pęknięć ścian nie stwierdziłem (choć i też jakoś specjalnie ich nie szukałem) - blok a1. Odpowiedz Link Zgłoś
sasiadb3 Re: pęknięcia 18.12.10, 23:48 No my ich tez specjalnie nie szukamy. Ich po prostu nie da sie nie zauwazyc. mamy juz mieszkanko gotowe i dopiero teraz gdy sciany sa wymalowane i ogrzewanie chodzi na maxa widac ze są pęknięcia na prawie kazdej scianie. Odpowiedz Link Zgłoś
radek-a1 Re: Sąsiedzi 01.12.10, 19:18 Witam przyszłych Sąsiadów. My na szczęście odbieramy mieszkanie w styczniu, może część rzeczy uda się wyjaśnić i pozamykać. Rozumiem, że w A1 grzeją, bo mają tam tymczasowe biuro. Jeśli ktoś jest zainteresowany mam pełne plany w formacie autocada całego osiedla. Mam natomiast pytania do osób z ostatnich pięter : - czy któryś z sąsiadów odbierał już taras i czy były jakieś problemy? - czy macie jakąś dobrą firmę od schodów - czy po odbiorze zostawili Wam drabinę Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-a2 Re: Sąsiedzi 01.12.10, 20:10 Witam Jeżeli chodzi o taras to przy odbirze okazało się że wszystko jest ok, oprócz drobnostki w postaci nie do końca ocynkowanego słupka od balustrady, który może korodować. Mają go wymienić. Mogę z czystym sumieniem polecić schody firmy A.P. Rud Schody. U nas już stoją i wyglądają super, mimo iż nie są jeszcze wykończone. Firma jest z Wesołej więc bardzo blisko nas i dzięki temu postawiono je już w dwa dni po odbiorze. A co do drabiny to oczywiście ją zostawili. Pozdrawiam i życzę mniej stresów przy pracach wykończeniowych. Odpowiedz Link Zgłoś
sasiadb3 Re: ciepła woda 04.12.10, 23:23 Czy macie ciepłą wodę??? ostatnio musiałem spuścić dwa wiadra wody by zaczęła lecieć ciepła woda. Jak u Was wygląda ta sprawa? Macie ciepłą od razu po odkręceniu kranu? Odpowiedz Link Zgłoś
pphammer2000 Re: ciepła woda 06.12.10, 09:02 Obawiam się, że na to pytanie długo będzie komuś ciężko odpowiedzieć... U nas robi się mieszkanie od razu po odbiorze, ale jeszcze trochę to potrwa zanim umywalka jakaś będzie podłączona... Odpowiedz Link Zgłoś
syl007 Re: ciepła woda 04.01.11, 10:17 no u mnie trzeba ok 3 wiadra wody zlać!- zanim zacznie ciepła woda lecieć .. Oprócz kosztów, marnotrawienia to ile się traci czasu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pphammer2000 Re: ciepła woda 04.01.11, 13:15 syl007, bo jeszcze niemal nikt nie mieszka i nie korzysta z tej wody... Sytuacja powinna się nieco zmienić jak większość mieszkań będzie zamieszkanych już. Mam przynajmniej taką nadzieję :), bo te 3 wiadra to faktycznie nie za wesoło, no ale przynajmniej jest ciepła :). Odpowiedz Link Zgłoś
sasiadb3 Re: ciepła woda 04.01.11, 13:28 tez mam taką nadzieję, ale byli Panowie z unibep i powiedzieli ze przyczyna tkwi w pionach umieszczonych na korytarzach czyli daleko od mieszkania (my przynajmniej tak mamy). Na kolejną prośbe (pisemną) o wytłumaczenie dlaczego musimy spuścic mnostwo wody by zaczęła leciec ciepła nie uzyskaliśmy odpowiedzi. cieszyc mozemy sie z ciepłej wody, ale jak przyjdzie do zapłaty rachunku za ciepłą wodę to juz nie będzie ciekawie, a niestety licznik bije. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia1203 Re: Sąsiedzi 10.12.10, 22:09 Witam serdecznie. Kilka dni temu byłam na osiedlu zawieść materiały do remonty i jestem zdruzgotana tym ze "droga towarowa" była prawie nie przejezdna, ponad pół godziny czekałam aż łaskawie jedno auto przejedzie żebym mogła wyjechać. Cieszę się że sądziedzi pilnie się remontuja(w sumie ja też) , aczkolwiek na czas tych remontów powinni Nam zapewnić dodatkowy dojazd pod blok przecież to jakiś koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
izuchna83 Re: Sąsiedzi 19.12.10, 12:49 Witam, razem z mężem zakupiliśmy mieszkanie na Os. Powstańców w budynku A2. Planujemy umówić się na odbiór nieszkania jeszcze przed świetami, cobyśmy klucze pod choinką mogli sobie położyć:) Czytając wasze forum, przyznam że trochę się jednak zaniepokoiłam, ale decyzja zapadła, mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Pozdrawiamy wszystkich sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
juran83 Re: Sąsiedzi 29.12.10, 11:38 storna www.osiedlepowstancow.pl zamieniła się w forum - można się logować, testować i wpisywać uwagi. za kilka dni do forum dołączy stronka która wcześniej była pod tym adresem. Pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczki_dolcan Re: Sąsiedzi 03.01.11, 19:51 Witam, mam zamiar niedługo się wprowadzić i mam pytanie: jak się Wam mieszka drodzy Sąsiedzi? Chodzi mi m.in. o hałasy, czy jest w miarę spokojnie? Odpowiedz Link Zgłoś
pphammer2000 Re: Sąsiedzi 08.01.11, 21:16 Witam żabeczki :), (wiem wiem ząbeczki :P) Otóż po 3 prawie dobach możemy powiedzieć, że mieszka nam się w miarę przyjemnie - tj. mocno nie jesteśmy przytłoczeni wierceniem sąsiedzkim :), cieszy nas ta cisza (w porównaniu z Warszawą...). To co nie cieszy natomiast to kiepski zasięg sieci PLUS :/, słabo grzejący grzejnik w łazience (na szczęście zaznaczyliśmy przy odbiorze mieszkania, że instalacja grzewcza nie została sprawdzona) oraz czasami (szczególnie wieczorem w naszym bloku B2) szwankujący domofon :/. A ogólnie to jest spoko i czekamy na kolejnych sprowadzających się co by się trochę zapoznać :). Odpowiedz Link Zgłoś
silent_boy Re: Sąsiedzi 21.02.11, 10:01 Witam sąsiadów :-) chciałem się zapytać czy podpisaliście już umowy na dostawę energii? Minął już ponad miesiąc od zainstalowania liczników. A tak poza tym jak się Wam mieszka? Pozdrawiam wszystkich :-) Odpowiedz Link Zgłoś
green-bratek Re: Sąsiedzi 21.02.11, 10:15 Witam. My jeszcze nie podpisaliśmy umowy. Panowie, którzy zakładali liczniki poinformowali mnie że wszystkie papiery przyjdą pocztą i nie muszę nigdzie jeździć, natomiast na klatce jest info że trzeba jechać do Wołomina (a to jakoś nie po drodze). Więc tez pytam tych którzy mają już umowę jechać czy czekać aż przyjdzie pocztą??? Odpowiedz Link Zgłoś
mgworry Re: Sąsiedzi 21.02.11, 14:34 Witam. Czy dawno zaczęli zakładać liczniki i czy we wszystkich blokach? Mieszkam na parterze w B2 i do mnie jeszcze nie dotarli? Odpowiedz Link Zgłoś
silent_boy Re: Sąsiedzi 21.02.11, 15:10 W bloku B1 instalowali liczniki ok 13 stycznia ( o ile dobrze pamiętam). Ja też nie otrzymałem żadnych pism. Rozmawiałem z PGE w Wołominie i miła Pani poinformowała mnie, że potrzebne jest np.: protokół zdawczo-odbiorczy licznika a u mnie po prostu któregoś dnia pojawił się licznik i nikt mi go nie przekazywał. Tak samo potrzebna jest pisemna zgoda dewelopera na podpisanie przez nas umowy z zakładem i jeszcze parę dokumentów. Wie ktoś jak to jest z obecną Naszą sytuacja... za ten prąd co używamy teraz będziemy płacili czy też nie??? Jeszcze jedna ciekawostka: dopóki nie będziemy mieli oddanego budynku do użytkowania jedynie możemy podpisać umowę na prąd przemysłowy (o wiele droższy niż normalnie). Jeśli macie inne informację proszę podzielcie się nimi albo poprawcie mnie jeśli się gdzieś pomyliłem/ zostałem wprowadzony w błąd. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mgworry Re: Sąsiedzi 21.02.11, 15:49 Rozmawiałam ze znajomymi w pracy, ale niestety żaden nie miał sytuacji w której my się znajdujemy tzn. przy odbiorze mieszkania liczniki już były.My jak odbieraliśmy mieszkanie to licznik miał zostać zainstalowany pod koniec grudnia, ale jak narazie cisza. Nikogo w u nas nie było. Nie wiem jak to będzie z tym rozliczeniem prądu, ale słyszałam, że zdarzały się przypadki naliczania opłat za prąd bez licznika. Niestety szczegółów nie znam i jakoś trudno mi sobie wyobrazić w jaki sposób miałoby się to odbywać. Przecież naliczonej kwoty za prąd nie jesteśmy w stanie w żaden sposób sprawdzić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
green-bratek Re: Sąsiedzi 21.02.11, 16:03 mgworry ja też mieszkam w B2 na pierwszym piętrze i liczniki już są. Sama osobiście widziałam jak zakładali, jakieś 2 tyg. temu. Znajdują się one na klatce schodowej :). Radze sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mgworry Re: Sąsiedzi 22.02.11, 07:32 No właśnie po drodze do domu mąż mnie uświadomił, że mieszkamy w bloku 3 od Powstańców, czyli w B1 i rzeczywiście pierwszy krok, który zrobiliśmy po powrocie do domu to udanie się do skrzynek. Liczniki są. No i co teraz? Czy dostaliście pisma z informacją o montażu, bo moim zdanie ktoś z właścicieli powinien być obecny przy montażu i podpisać protokół, który jasno stwierdza stan licznika. Teraz licznik wskazuje pewną wartość a skąd ja niby mam wiedzieć czy tyle prądu to akurat my naciągnęliśmy. No i oczywiście pozostaje kwestia umów: czy dzwonimy sami do PGE (według informacji podanej przez administrację mamy sami się umówić na podpisanie umowy) czy umowa do nas zostania przesłana? Może ktoś ma więcej informacji na ten temat? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanieczabek-5 Re: Sąsiedzi 22.02.11, 09:50 Sytuacja jest następująca. Czekamy aż w naszych skrzynkach pocztowych na powstańców pojawią się wszystkie dokumenty niezbędne do podpisania umowy, jak już je tam włożą mająteż informować o tym naklejając pisma na drzwiach wejściowych do naszych bloków że można już podpisywaćumowy. Najnowszy termin oddania budynku to PO 15marca więc jak wcześniej podpiszemy to oczywiście na prąd budowlany. Liczniki zamontowali podobno ze stanem zerowym, ale dolcan twierdzi że to PGE montuje nie oni więc mieszkańców przy tym nie było i to PGE gwarantuje i zapisuje w swoich dokumentach zerowy stan a w razie wątpliwości odsyła do PGE. Tak czy inaczej zapłacimy za prąd budowlany od zerowego licznika a jak nie będziemy chcieli PGE nie podpisze z nami umowy i prądu nie będzie. Generalnie tyle w skrócie Odpowiedz Link Zgłoś
mgworry Re: Sąsiedzi 22.02.11, 09:56 No i w końcu coś konkretnego. W taki w razie pozostaje czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
green-bratek Prośba o dbanie o nasze osiedle!!!!! 23.02.11, 09:33 Zwracam się z prośbą do wszystkich mieszkańców naszego osiedla aby choć troszkę pomyśleli zanim postawią swoje, bądź nie swoje a dostwcze samochody na trawnikach przed naszymi blokami. Wczoraj byłam świadkiem jak samochód dostwczy stał centalnie na trawniku przed domem. Kiedy zwróciłam uwagę, dowiedziałam się od sąsiadki że jest to nadal teren budowy i można. Więc gratuluje takiego podejścia!!! Więc, może zróbmy parkingi prze blokami bo dlaczego nie. Będzie to dla wszystkich wygodniej. W nosie z jakąkolwiek zielenią, po co to komu. Przecież te koleiny na trawnikach wyglądają super a jeszcze ładniej będą się prezentowały kiedy śniegu już nie będzie. Proszę zastanówcie się. Ten "Plac Budowy" jest nas wszystkich a nie poszczególnych "wygodnych" osób. Odpowiedz Link Zgłoś
mgworry Re: Prośba o dbanie o nasze osiedle!!!!! 23.02.11, 10:38 No niestety i ja to zauważyłam. Skoro to jest teren budowy to dlaczego ochrona dostała polecenie wydzielenia trawników taśmami. Ja wiem, że jak się przywozi materiały wykończeniowe to najlepiej podjechać po same drzwi wejściowe do mieszkania, ale nie zawsze się tak da :-) My jak wykańczaliśmy mieszkanie w grudniu to niestety droga dojazdowa do naszego bloku była tak zastawiona, że Pan który przywiózł nam płytki zostawił je przy bramie wjazdowej, bo samochód był na tyle duży, że miał za mało miejsca. A jak przywożono nam meble do kuchni to drżałam, czy uda im się dojechać do bloku czy znowu czeka nas kilka a nawet kilkanaście kursów spod bramy. Na szczęście w porę wymyślili zakaz parkowania wzdłuż bloków. Przy okazji chciałam też poruszyć temat pękania ścian. Wiem, że już wcześniej była mowa o tym, ale zastanawiam się, jakie pęknięcia są dopuszczalne i czy trzeba to komuś zgłaszać żeby to ocenił. U nas w każdym pomieszczeniu są jakieś pęknięcia, ale najbardziej niepokoi mnie jedno, które przebiega od samego sufitu aż po podłogę. Odpowiedz Link Zgłoś
turof Re: Prośba o dbanie o nasze osiedle!!!!! 23.02.11, 20:04 Moi Drodzy, serce się raduje, że jednak jest ktoś kto myśli. Musimy się jednak pogodzić z faktem, ze są ludzie i ludzie. Jedni z nas będą chcieli mieć równo przycięta trawkę inni będą tam wyprowadzać psy bądź parkować. Jedni będą chcieli mieć kwiatki na balkonie i będą w doniczkach znajdować niedopałki papierosów bo sąsiad z góry jest palący. Różne będą sytuacje bo różni są ludzie. Jedni dbają o swoje inni wymagają bo płacą czynsz. Płacą więc mogą niszczyć a administrator musi naprawiać. I żadne tłumaczenie nie pomoże. Jeszcze wiele nas czeka- niszczenie klatek, deptanie trawników, drapanie ławek, śmiecenie, zwożenie worków ze śmieciami na parking bo do śmietnika daleko. Życzę Wam zatem wiele cierpliwości, pozdrawiam sąsiada, który z czarnym pieskiem wychodzi na spacer do lasu, a nie załatwia go na osiedlu i mam nadzieje, że choć na piętrze bądź w skrzydle, w którym mieszkamy będziemy mieć sąsiadów podobnych do nas, jacykolwiek jesteśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaslukkb1.8 Re: Prośba o dbanie o nasze osiedle!!!!! 01.03.11, 09:44 w sobotę 26.02 jednemu z naszych sąsiadów przy "poszerzaniu drogi w ramach trawnika" nie przeszkodził nawet pręt którym aministracja ogrodziła nam teren przy balkonach :)) pozdrawiam i proponuje kupić samochód z wyższym zawiedzeniem to nie zawiśnie jak ostatnio (może traktor) :( Odpowiedz Link Zgłoś
u.k.dabrowska Re: Sąsiedzi 24.02.11, 16:39 Uprzejmie proszę o wypełnienie krótkiej ankiety dotyczącej wpływu reklamy internetowej na zakup mieszkania: moje-ankiety.pl/respond-5893.html Bardzo serdecznie dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś