Dodaj do ulubionych

Do Bebiaka - koszty aktu -waluta obca

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.03, 22:50
Drogi Bebiaczku,

Prosze o porade, jaka wartosc mieszkania notariusz przyjmie do kalkulacji
podczas sporzadzania aktu notarialnego (umowa zobowiazujaca - zgodna z art9)
jezeli cena mieszkania zostala ustalona w walucie obcej np EURO?
Jaka jest praktyka?
Wiem ze notariusz bierze 50%+50%, jak obliczy nalezna takse, wg jakiego kursu?
Czy np. obliczy nalezna takse po kursie w dniu sporzadzania aktu i zapłace
50% tej taksy a drugie 50% przy umowie przyrzeczonej, czy przy przyrzeczonej
ponownie obliczy wysokosc calej taksy (bo bedzie juz inny kurs waluty)i
podzieli na dwa?

Sprawa opłaty sądowej za wpis roszczeń - jak ustalona bedzie wartosc
mieszkania do obliczenia 1/10 część wpisu stosunkowego oczywiscie jezeli
notariusz bedzie chcial pobrac w takiej wysokosci a nie 30 PLN.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bebiak Re: Do Bebiaka - koszty aktu -waluta obca IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.12.03, 23:00
      A miałam już sobie pójść z Forum i poczytać gazetkę, no ale skoro jeszcze Cię
      przeczytałam...

Gość portalu: Paolo napisał(a):

> Drogi Bebiaczku,
      > Prosze o porade, jaka wartosc mieszkania notariusz przyjmie do kalkulacji
      > podczas sporzadzania aktu notarialnego (umowa zobowiazujaca - zgodna z art9)
      > jezeli cena mieszkania zostala ustalona w walucie obcej np EURO?
      > Jaka jest praktyka?
      > Wiem ze notariusz bierze 50%+50%, jak obliczy nalezna takse, wg jakiego kursu?
      > Czy np. obliczy nalezna takse po kursie w dniu sporzadzania aktu i zapłace
      > 50% tej taksy a drugie 50% przy umowie przyrzeczonej, czy przy przyrzeczonej
      > ponownie obliczy wysokosc calej taksy (bo bedzie juz inny kurs waluty)i
      > podzieli na dwa?
      > Sprawa opłaty sądowej za wpis roszczeń - jak ustalona bedzie wartosc
      > mieszkania do obliczenia 1/10 część wpisu stosunkowego oczywiscie jezeli
      > notariusz bedzie chcial pobrac w takiej wysokosci a nie 30 PLN.

Dla taksy jak i sądowej podobnie. Jeśli coś było wpłacane to powinieneś wskazać
      wg jakiego kursu jaka część, a to co jeszcze nie zapłacone developerowi to po
      średnim kursie NBP w dnia aktu (jest to wyłącznie obliczenie dla pobrania
      opłat). Podobnie przy umowie końcowej: tam na cenę będą składały się
      poszczególne wpłaty liczone wg średniego kursu obowiązującego w NBP z dni wpłat
      (chyba, że przyjmiecie jako strony umowy inny przelicznik, np. kurs sprzedaży).
      Czy ja to jakoś w miarę jasno napisałam??? Jak nie to się upomnij. Pozdrawiam
      Cię serdecznie. B.
      • Gość: Paolo Re: Do Bebiaka - koszty aktu -waluta obca IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.03, 23:19
        Dziekuje Bebiaczku za szybka odpowiedz,

Niejasne jest dla mnie naliczenie drugiego 50% taksy notarialnej.
        Pierwsze 50% liczone jak piszesz od wartosci rat wplaconych developerowi (znana
        wartosc w PLN) plus raty niezaplacone przeliczane po kursie srednim NBP z dnia
        aktu - to rozumiem.
        Co z druga polowka taksy, czy zostanie przyjeta ta obliczona np w dniu
        dzisiejszym czy notariusz przy umowie koncowej ponownie obliczy takse od
        wszystkich rat wplaconych developerowi- bedzie juz znana faktyczna wartosc
        mieszkania w PLN.

Serdecznie pozdrawiam
        Paolo
        • Gość: Bebiak Re: Do Bebiaka - koszty aktu -waluta obca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 20:22
          Gość portalu: Paolo napisał(a):

> Dziekuje Bebiaczku za szybka odpowiedz,

A proszę bardzo:) Tak Ci się akurat udało (napisałam Ci o tym wczoraj).

> Niejasne jest dla mnie naliczenie drugiego 50% taksy notarialnej.
          > Pierwsze 50% liczone jak piszesz od wartosci rat wplaconych developerowi
          >(znana wartosc w PLN) plus raty niezaplacone przeliczane po kursie srednim NBP
          >z dnia aktu - to rozumiem.

Tu się cieszę, że jasne.

> Co z druga polowka taksy, czy zostanie przyjeta ta obliczona np w dniu
          > dzisiejszym ...

Nieeee, nie powinno tak być

>czy notariusz przy umowie koncowej ponownie obliczy takse od wszystkich rat
          >wplaconych developerowi- bedzie juz znana faktyczna wartosc mieszkania w PLN.

O właśnie tak powinien zrobić: bo naliczy taksę od wartości z dnia aktu, a na
          te łączną wartość przedmiotu złożą sie poszczególne Twoje wpłaty (wnoszone w
          równowartości dewizowej). I z tej całej taksy tak obliczonej winien (skoro
          pobiera 50/50) pobrać od Ciebie połowę.
          Czy to już jakieś jaśniejsze dla Ciebie? Dziękując za dziękuję pozdrawiam Cię
          bardzo serdecznie. B.
          • Gość: Paolo Re: Do Bebiaka - koszty aktu -waluta obca IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 22:01
            Baaardzo dziekuje

Pozdrawiam
            Paolo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka