mario1114 17.12.03, 08:53 Czy oprócz aktu notarialnego na grunt potrzebny jest też akt na grunt? Czy przekazanie domu to tylko końcowy protokół odbioru? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bebiak Re: Akt notarialny na dom IP: *.acn.pl 17.12.03, 20:26 Cześć Mario. Możesz troszkę rozszerzyć swój problem? Jakoś nie bardzo rozumiem, ale domyślam się, że [chyba] chodzi Ci o to, iż kupiłeś grunt niezabudowany (kupiłeś tzn. dla mnie zawarłeś umowę sprzedazy w formie aktu notarialnego), potem budowałeś dom albo ktoś budował, czy tak? I czy potrzebny Ci druga umowa w formie aktu notarialnego w związku z tym? Mario, nie chciałabym się opierać na moich domysłach, bo to może prowadzić do wielu błędów, stąd prośba: napisz coś więcej. Pozdrowionka serdeczne. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario1114 Re: Akt notarialny na dom IP: 195.94.199.* 18.12.03, 13:40 Serdecznie dziękuje za zainteresowanie swoim tematem Chcę kupić od Developer House bliżniak na osidlu złożonym z segmentów Oferują przy 30% wpłat przepisanie własności akt notarialnym. . Czy po ukończeniu budowy i odbiorze staję się właścicielem domu na działce na który mam akt własności? Czy potrzebne są jakieś inne dokumenty aby potwierdzić że wybudowany budynek należy do mnie, i zarówno działki jak i domu nikt mi nie odbierze? PS: Pytam bo oferta powyższego developera jest b. kusząca a wypowiedzi na jego temat są raczej średniopochlebne! Z góry dziękuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Akt notarialny na dom IP: *.acn.pl 18.12.03, 20:46 Cześć. Zgodnie z jedną z zasad prawa budynek jest własnością tej osoby, na czyjej gruncie został posadowiony. Wygląda to mniej więcej w ten sposób, że jeśli jesteś właścicielem działki a ja na niej wybuduję dom to ten dom jest Twoją własnością a nie moją (u nas grunt jest wiodący). Mnie w takim przypadku służy ewentualne roszczenie w stosunku do Ciebie o rozliczenie kosztów, które poniosłam budując ten budynek (to moje nakłady na Twoją nieruchomość, ale nie moja własność). Wracając zatem do Twojej sytuacji: kiedy nabędziesz własność gruntu (konieczny dla nabycia skt notarialny - żadna inna umowa) to wszystko to co sie na tym gruncie znajdzie stanowić będzie Twoją własność z mocy prawa. Zostaną tylko rozliczenia z developerem za wykonanie robót budowlanych. Reasumując: żaden drugi akt notarialny nie będzie Ci potrzebny. Czy to w miarę dla Ciebie zrozumiałe? Wierząc, że tak pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario1114 Re: Akt notarialny na dom IP: 195.94.199.* 19.12.03, 14:27 Dzięuje serdecznie za odpowiedż!!!! Zrozumiałem wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macc Re: Akt notarialny na dom IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 14:52 Dzień dobry, mam takie pytanie. Czy jest możliwe wydanie aktu notarialnego z obciążeniem kredytowym. Mam zamiar kupić mieszkanie ale inwestor poinformował mnie że ma zaciągnięty kredyt inwestorski. Ponoć (pisze ponoć bo jeszcze nie widziałem) z kwoty kredytu zaciągniętego została do spłacenia jakaś cząstka. Nie wiem jaka jest kwota kredytu i jaka jest jeszcze do spłaty. Moje pytanie jest następujące. Czy inwestor może rozpocząć wydawanie aktów notarialnych na grunt bez wcześniejszego uregulowania sprawy z kredytem? I drugie pytanie. Czy możliwe jest aby tak jak pisałem na początku niesolidny inwestor "obdarował" w akcie notarialnym mieszkańców swoimi zobowiązaniami kredytowymi. Serdecznie pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Akt notarialny na dom IP: *.acn.pl 19.12.03, 17:59 Cześć, jak najbardziej jest to możliwe. Jeśli hipoteką obciążona jest nieruchomość, z której wydzielany będzie Twój lokal to co do zasady przy wydzieleniu powstaje hipoteka łączna współobciążająca Twój lokal oraz tę dużą nieruchomość. Skutek ma to taki, że gdyby nie był kredyt spłacany po stronie wierzyciela leży uprawnienie, z czego będzie ściągał swoją wierzytelność: może z nieruchomości tej nazwijmy głównej ale może i z każdej ze współobciążonych - to jego prawo. Jak więc widzisz przeszkód prawnych absolutnie dla dokonania takiej sprzedaży nie ma. Pozostaje nam inna kwestia: w Twoim interesie oczywiście nie leży aby taka sytuacja miała miejsce. Zatem można to zrobić w dwojaki sposób: - albo poczekać z zawarciem umowy sprzedaży do czasu spłacenia całego kredytu i złożenia przez developera wniosku do sądu wraz ze zgodą wierzyciela na wykreślenie tej hipoteki z księgi macierzystej; - albo przycisnąć developera aby do każdej umowy sprzedaży poszczególnych lokali składał pismo wierzyciela, z którego wynikała będzie zgoda na wydzielenie danego lokalu wraz z prawami z nim związanymi do nowej księgi wieczystej bez jakichkolwiek obciążeń. Czy to dla Ciebie w miarę jasne? Wierząc, że tak serdecznie Cię pozdrawiam. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: Akt notarialny na dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 23:57 Jaśniej nie można chyba. Jesteś wielka. Jeszcze jedno pytanie natury raczej technicznej: czy zapis o tym że inwestor przekazuje lokal wolny od zobowiązań ma być zapisany w umowie przedwstępnej kupna lokalu czy na oddzielnym załączniku. Jeśli na oddzielnym załączniku to czy jesteś w posiadaniu takiego wzoru? A jeśli w umowie to czy mogłabyś mi napisac jak poprawnie prawnie powinien brzmieć taki punkt. Wstawił bym go do umowy. Z góry dziękuje i serdecznie pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Mac'a IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.12.03, 15:28 Cześć Tomku. Powinno być to napisane w umowie, mniej więcej w takim miejscu gdzie jest napisane coś takiego, że developer sprzeda Ci lokal. Tu winno być napisane: lokal wraz z prawami mu przysługującymi bez jakichkowiek obciążeń związanych z hipotekami. Może być również napisane (i to jest bardzo konkretne wg mnie): bez jakichkolwiek obciążeń (z wyłączeniem praw ustanowionych na rzecz dostarczycieli mediów jak też służebności gruntowych zapewniających prawidłowe funkcjonowanie nieruchomości). No właśnie tak i koniecznie w umowie (a nie jakoś osobno). Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję. B. Odpowiedz Link Zgłoś