Dodaj do ulubionych

Akt notarialny na dom

17.12.03, 08:53
Czy oprócz aktu notarialnego na grunt potrzebny jest też akt na grunt?
Czy przekazanie domu to tylko końcowy protokół odbioru?
Obserwuj wątek
    • Gość: Bebiak Re: Akt notarialny na dom IP: *.acn.pl 17.12.03, 20:26
      Cześć Mario. Możesz troszkę rozszerzyć swój problem? Jakoś nie bardzo
      rozumiem, ale domyślam się, że [chyba] chodzi Ci o to, iż kupiłeś grunt
      niezabudowany (kupiłeś tzn. dla mnie zawarłeś umowę sprzedazy w formie aktu
      notarialnego), potem budowałeś dom albo ktoś budował, czy tak? I czy potrzebny
      Ci druga umowa w formie aktu notarialnego w związku z tym? Mario, nie
      chciałabym się opierać na moich domysłach, bo to może prowadzić do wielu
      błędów, stąd prośba: napisz coś więcej. Pozdrowionka serdeczne. B.
      • Gość: Mario1114 Re: Akt notarialny na dom IP: 195.94.199.* 18.12.03, 13:40
        Serdecznie dziękuje za zainteresowanie swoim tematem
        Chcę kupić od Developer House bliżniak na osidlu złożonym z segmentów
        Oferują przy 30% wpłat przepisanie własności akt notarialnym. . Czy po
        ukończeniu budowy i odbiorze staję się właścicielem domu na działce na który
        mam akt własności? Czy potrzebne są jakieś inne dokumenty aby potwierdzić że
        wybudowany budynek należy do mnie, i zarówno działki jak i domu nikt mi nie
        odbierze?
        PS: Pytam bo oferta powyższego developera jest b. kusząca a wypowiedzi na jego
        temat są raczej średniopochlebne!
        Z góry dziękuje!
        • Gość: Bebiak Re: Akt notarialny na dom IP: *.acn.pl 18.12.03, 20:46
          Cześć. Zgodnie z jedną z zasad prawa budynek jest własnością tej osoby, na
          czyjej gruncie został posadowiony. Wygląda to mniej więcej w ten sposób, że
          jeśli jesteś właścicielem działki a ja na niej wybuduję dom to ten dom jest
          Twoją własnością a nie moją (u nas grunt jest wiodący). Mnie w takim przypadku
          służy ewentualne roszczenie w stosunku do Ciebie o rozliczenie kosztów, które
          poniosłam budując ten budynek (to moje nakłady na Twoją nieruchomość, ale nie
          moja własność). Wracając zatem do Twojej sytuacji: kiedy nabędziesz własność
          gruntu (konieczny dla nabycia skt notarialny - żadna inna umowa) to wszystko
          to co sie na tym gruncie znajdzie stanowić będzie Twoją własność z mocy prawa.
          Zostaną tylko rozliczenia z developerem za wykonanie robót budowlanych.
          Reasumując: żaden drugi akt notarialny nie będzie Ci potrzebny. Czy to w miarę
          dla Ciebie zrozumiałe? Wierząc, że tak pozdrawiam Cię serdecznie. B.
          • Gość: Mario1114 Re: Akt notarialny na dom IP: 195.94.199.* 19.12.03, 14:27
            Dzięuje serdecznie za odpowiedż!!!!
            Zrozumiałem wszystko
          • Gość: macc Re: Akt notarialny na dom IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 14:52
            Dzień dobry,

mam takie pytanie. Czy jest możliwe wydanie aktu notarialnego z obciążeniem
            kredytowym. Mam zamiar kupić mieszkanie ale inwestor poinformował mnie że ma
            zaciągnięty kredyt inwestorski. Ponoć (pisze ponoć bo jeszcze nie widziałem) z
            kwoty kredytu zaciągniętego została do spłacenia jakaś cząstka. Nie wiem jaka
            jest kwota kredytu i jaka jest jeszcze do spłaty. Moje pytanie jest
            następujące. Czy inwestor może rozpocząć wydawanie aktów notarialnych na grunt
            bez wcześniejszego uregulowania sprawy z kredytem? I drugie pytanie. Czy
            możliwe jest aby tak jak pisałem na początku niesolidny inwestor "obdarował" w
            akcie notarialnym mieszkańców swoimi zobowiązaniami kredytowymi.

Serdecznie pozdrawiam

Tomek
            • Gość: Bebiak Re: Akt notarialny na dom IP: *.acn.pl 19.12.03, 17:59
              Cześć, jak najbardziej jest to możliwe. Jeśli hipoteką obciążona jest
              nieruchomość, z której wydzielany będzie Twój lokal to co do zasady przy
              wydzieleniu powstaje hipoteka łączna współobciążająca Twój lokal oraz tę dużą
              nieruchomość. Skutek ma to taki, że gdyby nie był kredyt spłacany po stronie
              wierzyciela leży uprawnienie, z czego będzie ściągał swoją wierzytelność: może
              z nieruchomości tej nazwijmy głównej ale może i z każdej ze współobciążonych -
              to jego prawo. Jak więc widzisz przeszkód prawnych absolutnie dla dokonania
              takiej sprzedaży nie ma. Pozostaje nam inna kwestia: w Twoim interesie
              oczywiście nie leży aby taka sytuacja miała miejsce. Zatem można to zrobić w
              dwojaki sposób:
              - albo poczekać z zawarciem umowy sprzedaży do czasu spłacenia całego kredytu
              i złożenia przez developera wniosku do sądu wraz ze zgodą wierzyciela na
              wykreślenie tej hipoteki z księgi macierzystej;
              - albo przycisnąć developera aby do każdej umowy sprzedaży poszczególnych
              lokali składał pismo wierzyciela, z którego wynikała będzie zgoda na
              wydzielenie danego lokalu wraz z prawami z nim związanymi do nowej księgi
              wieczystej bez jakichkolwiek obciążeń.
              Czy to dla Ciebie w miarę jasne? Wierząc, że tak serdecznie Cię pozdrawiam. B.
              • Gość: mac Re: Akt notarialny na dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 23:57
                Jaśniej nie można chyba. Jesteś wielka. Jeszcze jedno pytanie natury raczej technicznej: czy zapis o tym że inwestor przekazuje lokal wolny od zobowiązań ma być zapisany w umowie przedwstępnej kupna lokalu czy na oddzielnym załączniku. Jeśli na oddzielnym załączniku to czy jesteś w posiadaniu takiego wzoru? A jeśli w umowie to czy mogłabyś mi napisac jak poprawnie prawnie powinien brzmieć taki punkt. Wstawił bym go do umowy.

Z góry dziękuje i serdecznie pozdrawiam

Tomek
                • Gość: Bebiak Re: Do Mac'a IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.12.03, 15:28
                  Cześć Tomku. Powinno być to napisane w umowie, mniej więcej w takim miejscu
                  gdzie jest napisane coś takiego, że developer sprzeda Ci lokal. Tu winno być
                  napisane: lokal wraz z prawami mu przysługującymi bez jakichkowiek obciążeń
                  związanych z hipotekami. Może być również napisane (i to jest bardzo konkretne
                  wg mnie): bez jakichkolwiek obciążeń (z wyłączeniem praw ustanowionych na rzecz
                  dostarczycieli mediów jak też służebności gruntowych zapewniających prawidłowe
                  funkcjonowanie nieruchomości).
                  No właśnie tak i koniecznie w umowie (a nie jakoś osobno). Pozdrawiam Cię
                  serdecznie i dziękuję. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka