Dodaj do ulubionych

taki pomysł mam - mini-pakiet

03.08.09, 15:42
Taki casting wymyśliłem ;-)

Szukam osób o następujących cechach - z jakichś względów chcą kupić
mieszkanie raczej teraz, są pewne swojej zdolności kredytowej i maja
realistyczne oczekiwania co do cen transakcyjnych, jakie mogą
uzyskać.

Cel - uzyskanie rabatu przy zakupie kilku mieszkań od deweloperów,
którzy zakończyli inwestycję, gdzie zostało trochę niesprzedanych
mieszkań - wbrew pozorom tacy są bardziej skłonni do negocjacji niż
ci, co ze sprzedażą są "w lesie". To ma być mały, logistycznie
ogarnialny pakiecik. Zakładam max 5 osób i rabaty rzędu 10-
15% od cen promocyjnych.

W obecnej chwili mam na oku jednego dewelopera, który wyprzedał
prawie wszystko i się nie reklamuje, więc sprzedaż mu na razie się
zatrzymała. Zostały mieszkania 2 i 3-pokojowe w promocji łapiące się
na RnS. Zalety - dobra komunikacja, dobre rozkłady mieszkań i
spokojna okolica, wady - bliskość jednej z planowanych tras.
Możliwe, że ktoś zna inne, podobne przypadki.

Jak komuś podoba się idea takie mini-pakietu (a może sam ma
upatrzone tego rodzaju inwestycje) to niech kontaktuje się ze mną na
gazetowego maila.

Gwarancji na nic nie ma, ale może być ciekawie.

Jak ktoś uważa, że to głupota i powinno się czekać jeszcze na rychłe
40% spadki i opier...lać dewów na forum - niech dorzuci komentarz,
zapraszam gorąco - wątek będzie podbijany :)
Obserwuj wątek
    • warzaw_bike_killerz Re: taki pomysł mam - mini-pakiet 03.08.09, 15:55
      Ja znam te metode. To jest tak - oferujesz dev, ze kupisz hurtem 5 mieszkan, ale
      chcesz rabatu 20%. On spokojnie w to wchodzi, wiec pracujesz dla niego jako tzw.
      konsultant sprzedazy i szukasz max 5 osob, ktorym wcinisz rabat 15% od cen
      promocyjnych. Roznica to prowizja od sprzedazy. To nie jest nowatorska forma
      sprzedazy!
      5x300 tys daje 1,5 mln. 75 tys za znalezienie 5 osob do elitarnego klubu z
      wiekszym rabatem, to nie jest ciezka praca. Wolumen sprzedazy rosnie, marza co
      prawda mniejsza, ale jest spox.

Zwroc uwage, ze musisz pracowac tylko dla jednej inwestycji, dla jednego
      dewelopera, ale przeciez trudno znalezc 5 do jednej inwestycji, wiec zaczniesz
      ich grupowac, co moze wystarczyc na 12 miesiecy, by miesiecznie negocjowac
      zawsze z innym developerem. 75 tys miesiecznie, to calkiem przyzwoita pensja.
      • bd_007 Re: taki pomysł mam - mini-pakiet 03.08.09, 16:14
        Rozpracowałeś mnie, Sherlocku, ale wtopa :-O ;-)

Zwróć tylko uwagę, na taki drobiazg - nikomu nie narzucam
        inwestycji, choć coś tam upatrzyłem, to sam czekam na propozycje.

Co do tej o której pisałem, to proponuje Ci świetny deal - dam Ci
        namiary na tę inwestycję i będziesz negocjował dla mnie cenę. Jak
        ugrasz rabat powyżej 15% od promocji - nadwyżkę dostaniesz ode mnie
        w gotówce. Jak zyskasz mniej - Ty dopłacasz różnicę do 15%. Super
        biznes, łatwe 25 tysięcy - wchodzisz w to?
        • warzaw_bike_killerz Re: taki pomysł mam - mini-pakiet 03.08.09, 16:39
          Masz wylacznosc? Mnie nie dadza wiekszego rabatu? No pewnie, ze nie - akcja
          promocyjna polega na "znajdz 5".

Oczywiscie, ze nikomu nie narzucasz inwestycji. Majac po 5-ciu na rozne
          inwestycje, latwiej jest negocjowac w ich imieniu z kazdym innym developerem.
          Toc to proste jak drut - tutaj nie ma czego rozpracowywac - tak dziala np.
          Amway. Nie trzeba Ameryki odkrywac, czy byc Sherlockiem Holemsem.

Przeciez tak dzialaja premie w dzialach sprzedazy - sprzedasz 5 dostaniesz
          premie. Sprzedzasz 3 nie dostaniesz. Nie mowie, ze pracujesz w dziale sprzedazy
          jakiejkolwiek firmy! To by Ci sie nie oplacalo - ale gdybys pracowal na wlasny
          rachunek, to mialbys zloty interes. Peczkowac po 5-ciu jelonkow i negocjowac
          hurtowy zakup. To juz dziala - tak czynili inwestorzy hiszpanscy w imieniu
          swoich emerytow, ktorym wmawiali, ze posiadanie mieszkania w Polsce zwiekszy im
          rente, bo w Hiszpanii to wzrosty juz sa tak wysrubowane, ze za duzo sie nie ugra.
          • bd_007 Re: taki pomysł mam - mini-pakiet 03.08.09, 16:50
            Twój życiowy problem polega na mentalnym "polactwie", czyli
            założeniu, że niemożliwe, by ktoś robił coś tak samo w interesie
            swoim, jak i innych. Nie, na pewno jest cwaniakiem, który chce
            wkręcić jelonków. Tak wierzysz - Twój problem, współczuję.

Mam tysiąc ciekawszych rzeczy do roboty niż naganianie komuś
            sprzedaży, nie powiedziałem też nigdzie, że ja mam być "wiodącym
            niegocjatorem" - chętnie przerzucę tę zaszczytną funkcję na kogoś
            bardziej obrotnego i wyszczekanego. To jak - sam zapropoonuj
            inwestycję i rabaty, jak będzie coś fajnego pierwszy się chętnie
            dołączę i jeszcze na jelonku BD_007 sporo łatwej kasy zarobisz...
            • warzaw_bike_killerz Re: taki pomysł mam - mini-pakiet 03.08.09, 17:01
              Alez skadze! Ty kompletnie nie rozumiesz mojego punktu widzenia.
              Ja w tym widze swietny pomysl. To jest wrecz doskonaly pomysl na biznes - w
              Polsce tak w zasadzie nie ma obecnie posrednikow pomiedzy developerem a nabywca.
              Agencje posrednictwa musza sie zajmowac rynkiem wtornym. Polactwo nie ma tu nic
              do rzeczy - na calym swiecie wykorzystuje sie jelonki - ta bazladna mase
              konsumentow (byc moze jednostkowo sa to niebywale wyksztalceni i madrzy ludzie,
              jednak w masie to sa jelonki) i tak sie zarabia pieniadze. Teraz jest swietny
              czas na dociskanie developerow kupujac hurtowo, ale tak, aby miec pewnosc
              sprzedazy po lepszej cenie. Tak samo dzieje sie w innych branzach - w
              motoryzacji, napojach gazowanych, we wszystkim.

Twoj mentalny problem, to, to, ze zakladasz, iz doszukuje sie naganiania komus
              na sprzedaz, szukam trzeciego dna. Nic bardziej mylnego! To jest okazja! Dla
              Ciebie - sam sobie nagan sprzedaz, aby zyc z prowizji wlasnej, stad tez naciskam
              na wlasny rachunek! Samarytanin z Ciebie jakis? To kolejny problem mentalny
              "polactwa" - zamiast samemu zrobic sobie dobrze, to w beznadziejnej sytuacji
              szukaja pomocy innych, a jak przychodzi co do czego, to: "że ja mam być
              "wiodącym niegocjatorem" - chętnie przerzucę tę zaszczytną funkcję na kogoś
              bardziej obrotnego i wyszczekanego".

Brac sprawy we wlasne rece - pomozesz innym kupic taniej, developerom sprzedac,
              a sam wezmiesz prowizje. Tak dziala business. Stary rebe mi to mowil. Niestety
              dzialam w innej branzy, jestem tu tylko przelotem.
              • bd_007 Re: taki pomysł mam - mini-pakiet 03.08.09, 20:29
                > na wlasny rachunek! Samarytanin z Ciebie jakis?

Chyba dość oczywistą kwestią jest, że jedną z tych 5 osób, które chcą kupić
                mieszkanie i uzyskać rabat będę ja sam. Możliwa jest sytuacja, gdy ktoś dostanie
                rabat większy ode mnie, bo np. kupi większe mieszkanie w tej samej inwestycji.
                Ale zyskają wszyscy kupujący - to jest po prostu gra kooperacyjna o sumie
                niezerowej.
    • Gość: neo Re: taki pomysł mam - mini-pakiet IP: 80.51.132.* 03.08.09, 22:20
      interesujące to co mówisz. czy masz już kompelcik czy w dalszym ciągu szukasz? o
      jakiej dzielnicy mówimy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka