milenamilena 19.02.04, 21:10 Czy może jest ktoś kto taką wrodzoną? Jak to sie ma do przebiegu ciąży? Jestem w 13 tc. Lekarz kazał mi leżeć. Ale może są jakieś kobiałki które mają większe doświadczenia. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosiee Re: Podwójna macica !!! 19.02.04, 23:41 O dwukomorowej to slyszalam, ale nie wiem czy to to samo. A swoja droga to nawet nie wiem co to takiego ta dwukomorowa, ale chyba nic groznego, bo kiedys przy badaniu lekarz stwierdzil, ze taka mam, ale nic w zwiazku z tym sie dalej nie dzialo;) Odpowiedz Link
rosiee Re: Podwójna macica !!! 21.02.04, 00:54 A w "ciaza i porod" jest tez watek o macicy dwuroznej! Mam juz totalny metlik w glowie. Moze ktos w miare kompetentny sprobuje mi to wyjasnic, hm? Odpowiedz Link
milenamilena Re: Podwójna macica !!! 21.02.04, 19:18 Dziekuje za odpowiedz. Oczywiście cała treść pytania dotyczyła tej wady wrodzonej. Lekarka powiedziała mi, że w takiej sytuacji zdarza się "normalny" poród. Natomiast lekarz na USG stwierdził, że nie ma się czym przejmować. Pozdrowienia Odpowiedz Link
milenamilena Re: Podwójna macica !!! 21.02.04, 19:21 Z tego co wiem to nie jest macica dwórożna, ale podwójna. Jedno wejście, a macica w kształcie serca (czy coś takiego). Z tą wadą kobieta się rodzi. Może ona utrudnić zajście w ciążę, ale mnie nieświadomej się udało. Tyle co wiem. Pozdrowienia. Odpowiedz Link
bruksia Re: Podwójna macica !!! 02.03.04, 12:57 Nie martw się, na peweno wszystko będzie ok. Dziś technika i medycyna może wiele więcej, a lekarze za to bardziej panikują. Ja jestem córką właścicielki takiej/takich macic ;) Gdy mama mnie rodziła nikt nawet nie wiedział, że coś "takiego" ma. Poród był zupełnie naturalny i bardzo szybki. A o tej przypadłości dowiedziała się gdy ja byłam dorosła a mama miała lat... ;) Odpowiedz Link
milenamilena Re: Podwójna macica !!! 02.03.04, 13:40 Dziękuje za pocieszenie. Pewnie masz rację. Po porostu trafiłam do pierwszej lekarki, która mnie straszyła. Zmieniłam ją i jest dużo lepiej. Lekarz na USG powiedział, że to nie jest wcale problem. Ale podobno jest powód, dla którego uważa się taką ciąże za zagrożoną. Pozdrowienia Milena Odpowiedz Link
bruksia Re: Podwójna macica !!! 03.03.04, 16:11 i dobrze że mają wytyczną zakwalifikować Cię do zagrożonych, będą jeszcze bardziej uważać a na tym zyskasz Ty i maleństwo. Zdrówka życzę Odpowiedz Link
miriam_30 Re: Podwójna macica !!! 11.03.04, 13:37 Moja siostra tez ma podwójna macice. Nic o tym nie wiedziała do momentu porodu. Urodzila śliczną i zdrowa córeczkę w grudniu, ale miala cesarke. Termin porodu minal, a mimo podania lekow wywolujacych porod nic sie nie dzialo. Przy cieciu okazalo sie, ze to byla podwojna macica,no i ta mniejsza,ktorej lekarze nie zobaczyl wczesniej na badaniu, usg (w zaawansowanej ciazy nie widac) byla nizej - dzidzia byla w tej wyzszej, ktora byla w pelni rozwinieta. Ty jestes w tej sytuacji, że wiesz juz teraz wiec ominie cie niespodzianka, ktora spotkala moja siostre! Podczas calej ciazy nie miala zadnych komplikacji, czula sie dobrze, dzidzia rozwijala sie prawidlowo a siostra chodzila do pracy prawie do porodu. glowa do gory, to sie czasem zdarza i nie musi wcale stanowic zagrozenia, M Odpowiedz Link
milenamilena Re: Podwójna macica !!! 11.03.04, 13:54 Dziekuje Wam wszystkim za odpowiedzi. Naprawdę pocieszyłyście mnie. Ja czuję się bardzo dobrze (poza tym, że musze brać lekarstwa doustnie i zastrzyki). Teraz kończymy 16tc i już czuję maleństwo. Moja pierwsza lekarka wystraszyła mnie. Podejrzewała ciąże pozamaciczną, potem lekarz na USG powiedział, że mam powiększony prawy jajnik z płynem (co oczywiście okazało się drugą częścią macicy). Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam. Milena Odpowiedz Link
myniab Re: Podwójna macica !!! 12.03.04, 15:00 Witam! Bardzo się cieszę, że znalazłam Twojego posta, bo ja też mam podwójną macicę. Bardzo Cię prosze o kontakt na maila kasia.b@chello.pl lub na gg 4741887, chciałabym Ci zadac kilka pytań jesli można. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
badrak Re: Podwójna macica !!! 18.04.04, 20:53 Kobietki! Ja też jestem posiadaczką takiej macicy. Niestety trzy lata temu poroniłam i lekarze powiedzieli, że to było najprawdopodobniej przyczyną poronienia. Planuję teraz zajść w ciąże, ale mam pewne obawy. Lekarze zbyt wiele nie mówią, tylko tyle, że będe musiała przyjmować progesteron i leżeć podczas ciąży. Poszukuję informacji o przebiegu ciąży i wszelkich wskazaniach i przeciwwskazaniach dla kobiet z taką macicą. Może którejś z Was udało się do końca donosić ciąże? Jak tego dokonałyście? Bardzo proszę o kontakt. Mój e- mail: badrak@gazeta.pl GG 1211728 dziekuje Agata Odpowiedz Link
milenamilena Re: Podwójna macica !!! 23.04.04, 13:15 Moja podwójna macica sprawuje się świetnie. 22tc i nie widać, że jest podwójna. Byłam na USG - synek zdrowy prawie 1/2kg. Wszystko ładnie się rozciągnęło. Czuję się świetnie, nie mam żadnych problemów. Zaraz odstawiam kaprogest (zalecenie lekarki). Ale czytałam, że wada wrodzona budowy narządów rodnych może być powodem poronienia w pierwszych trzech miesiącach ciąży. Ja dużo leżałam, oczywiście od początku byłam na zwolnieniu lekarskim. Raz byłam w szpitalu, ponieważ w drugiej części macicy była krew. Ale się oczyściło samo i jest OK. Lekarka powiedziała, że mogę pracować tylko palcem wskazującym. Pozdrowienia Uszy do góry Milena i synek Odpowiedz Link
badrak Re: Podwójna macica !!! 25.04.04, 19:55 Milenko! Bardzo sie cieszę, że u Ciebie wszystko idzie dobrze. Chciałabym Ci zadać kilka pytań, prosze skontaktuj się ze mną!!! Agata Odpowiedz Link
alenka00 Re: Podwójna macica !!! 02.09.15, 10:22 witam, u mnie podwojna macice stwierdzono jak mialam 18 lat i od tego czasu żylam w ogromnym strachu, że nie będę miala dzieci. większość ginekologów mówiło, że będę ronić wiele razy i że powinnam zajść w ciążę jak najwcześniej, bo macica z wiekiem będzie mniej elastyczna. Prawda jest taka ze w wieku 30 lat urodziłam dziecko, malutkie (2600) ale zupełnie zdrowe w 38 tygodniu. od 6 mięsiąca leżałam w szpitalu bo miałam skurcze i bóle brzucha, ale żadnych krwawień do końca nie było. 1,5 roku później nieoczekiwanie (bo mialam zdiagnozowanych mnóstwo polipów na jajnikach i ginekolog twierdził ze byłam na dany moment prawie bezpłodna) zaszłam w druga ciąże i tym razem dziecko rośnie w drugiej macicy:)bałam się bo ta druga część była duzó mniejsza i szyjka bardziej nieregularna. Teraz jestem w 34 tygodniu, oprócz skracającej się szyjki nie mialam żadnych problemów. lepije niż w pierwszej.i wierzę, że wszystko pójdzie dobrze do końca. także trzymam kciuki, podwójna macica nie jest przeszkodą do rodzenia zdrowych dzieci) Odpowiedz Link
edi_mini Re: Podwójna macica !!! 02.09.15, 16:51 Witam! Ja jestem posiadaczką dwóch odrębnych macic każda z nich ma osobna szyjkę, poza tym ma też osobna pochwe. Także troche bardziej skomplikowany ten mój układ, mam 27 lat i od niedawna myślę o dziecku, badzo sie boje ze mogę miec problemy przez ten mój "nadmiar". Czy któraś z zagladających tu dziewczyn ma podobny problem? alenka00 gratuluje :) Odpowiedz Link
alenka00 Re: Podwójna macica !!! 02.09.15, 23:10 Edi, pisząc o mojej podwójnej macicy też miałam na myśli dwa odrębne organy, 2 szyjki i 2 pochwy i jak pisalam obie "strony " okazaly się wydolne przy dwoch ciążach, także trzymam kciuki za twoją ciążę. Odpowiedz Link
edi_mini Re: Podwójna macica !!! 03.09.15, 19:49 Jeśli chodzi o moje macice to podczas badania lekarz powiedział mi, ze jedna z nich jest jak najbardziej prawidłowo rozwinieta z drugą mogą być problemy... Alenko możesz napisać czy miłaś problemy z zajściem w pierwszą ciąże? Ja bardzo bym chciała mieć dziecko i bardzo się martwię, acha od jednej lekarki usłyszałam ze przy tej przypadłości mozliwe są na poczatku ciązy również plamienia w czasie okresu, że niby ta druga macica moze krwawic, miałaś może takie objawy? Ja trzymam kciuki za zdrowie Twojego maluszka :) Odpowiedz Link