23.02.04, 08:55
czy jak za każdym razem chodzicie do lekarza na wizytę kontrolną to macie
usg? słyszałam że może to być szkodliwe? choć chyba nie udowodniono tego.
Moja koleżanka we francji np miała tylko 3 razy usg podczas całej ciąży!?
Ja chodzę do lekarza co miesiąc na kontrolę, jestem w 16 tygodniu i ostatnim
razem lekarz tylko posłuchał tętno dziecka i o usg musiałam go poprosić, bo
byłam ciekawa jak maluszek wygląda.
Obserwuj wątek
    • stonoga81 Re: usg 23.02.04, 15:29
      Cześć!

Nie na każdej wizycie robi się USG, tylko jak zachodzi potrzeba, lub na
      życzenie mamy. Ale jak ciąża przebiega prawidłowo, to nie ma potrzeby robić. Ja
      jestem w 24 tyg. i miałam dopiero raz robione. Także nie martw się. Przeważnie
      tylko słuchają serduszka. Pozdrawiam, papa
    • a_bizon Re: usg 23.02.04, 15:32
      Ja aktualnie jestem w 40 t.c. USG miałam w sumie robione 6 razy, w tym raz
      dopochwowe. Ogólnie nic nie wiadomo o szkodliwości USG, a pozwala na obserwację
      rozwoju płodu i wyklucza niektóre choroby. Najczęściej robi się 3 USG w czasie
      ciąży. Moja koleżanka w Irlandii np. nie miała w ogóle robionego USG, bo
      lekarka uważała, że im mniejsza ingerencja w płód tym lepiej. Dla mnie każde
      USG to było wielka radość, wracałam z wizyt jak uskrzydlona, bo cieszyłam się,
      że widziałam swoje dzieciątko.
      Pozdrawiam
    • milenamilena Re: usg 23.02.04, 17:34
      Normalnie jak wspomniano robi się trzy razy. W 13 tc - eliminacja wad
      wrodzonych - sprawdzanie przezierności karku (zesp. Downa), potem po 20 tc -
      nie pamiętam dlaczego, i pod sam koniec, żeby zobaczyć jak się maluszek ułożył
      do porodu.
      Podobno USG nie szkodzi. Dopochwowe ma większą częstotliwość (czy coś takiego),
      no i jest dokładniejsze zwłaszcza w I trymastrze.
      Ja jestem w 14 tc i miałam już 3 razy. Czyż nie jest fajnie jak maluszek się
      porusz i jak bije mu serduszko.
      Żałowałam tylko, że mój mąż tego nie widział.
      • la_lunia Re: usg 23.02.04, 18:49
        w 20 tygodniu ciazy podczas usg sprawdza sie nop. cy serce jest prawidlowo
        zbudowane tj. czy ma 4 komory, czy pepowina jest trojnaczyniowa, czy dziecko ma
        nerki i po 5 paluszkow u rak i nog
        w 12 tygodniu sprawdza sie wlansie przyziernosc faldu karkowego
        jelsi robione ejst usg przed 12 tygodniem - np. w 6 czy 7 tygodniu to sprawdza
        sie czy ciaza jest wlasciwie umiejscowiona tzn. czy nie jest to ciaza
        pozamaciczna
        usg w 30 ktoryms tygodniu pokazuje czy bobas jest prawidlowo ulozony - glowka w
        dol - mona wtedy okreslic czy porod bedzie silami natury czy przez cc

badania wyszly mi troche nie pokolei ale napewno sie doczytacie :)

aaa! jeszcze co do usg dopochwowego - robi sie je dlatego, ze przez brzuch
        jeszcze malo widac bo bobas jest baaaardzo malutki
    • marzenka28 Re: usg 23.02.04, 21:49
      Badanie USG nie jest szkodliwe, pytałam o to moja Panią Doktor. Ja jestem w 26
      tygodniu ciąży i do tej pory miałam pięć wizyt lekarskich, na każdej wizycie
      miałam robione USG. Dodatkowo będąc w 11 tygodniu ciąży leżałam w szpitalu,
      ponieważ istaniało zagrożenie poronienia. W szpitalu w ciągu 6 dni miałam
      wykonywane 3 razy USG, co dwa dni. Pytałam czy to nie za często i czy nie jest
      szkodliwe dla dzidziusia, lekarze zapewniali mnie, że nie ma się czygo obawiać,
      ponieważ w szczególnych przypadkach USG robi się nawet co dziennie. Dlatego
      jesli jest taka możliwość to proś o wykonanie badania USG, będziesz mogła
      zobaczyć na nim swojego dzidziusia, dowiesz się jak się czuje i to naprawdę
      wspaniałe uczucie. Może zabierzesz ze sobą tatusia dziecka, bedzie wzruszony
      jak zobaczy bijące serduszko swojego dzidziusia, mój mąż był bardzo wzruszony.
      • mamaoli Re: usg 27.02.04, 22:46
        Ja tez w pierwszej ciazy jak i obecnej mialam usg robione na kazdej wizycie (i
        to zarwno dopochwowe jak i "brzuszne"). Wierze w zapewnienia lekarza, ze nie
        odbija sie to szkodliwie na dzieciach i z wlasnego doswiadczenia wiem, ze gdyby
        nie tak czeste usg, to prawdopodobnie stracilabym moja druga ciaze. Lekarze
        zwykle robia usg tylko pare razy, bo nfz wiecej badan nie refunduje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka