Dodaj do ulubionych

PRZECZYTAJCIE!!!!!!!!

06.11.04, 12:33
Ostatnią miesiączkę miałam 26 września. Pod koniec pażdziernika czekałam na
nią i nic.Zrobiłam test: ujemny. 2 listopada wybrałam się do lekarza: 4 tydz.
ciąży. Dla potwirdzenia lub zaprzeczenia (ujemny test) pojechałam do drugiego
gin.:6 tydz. ciąży. Ale kobitka zrobiła mi odrazu USG. Stwierdziła że ciąży
nie ma, ale nie miałam w ogóle owulacji i zrobiła się torbiel na jajniku.
Przepisała mi Duphaston, który ma wywołać okres, a który jest bezpieczny dla
ewentualnej ciąży. Moje pytania które nie daję mi spać po nocach:
1. Czy USG mogło wyść źle, tzn mogła nie zauważyć i jednak jestem w ciąży?
2. Czy Duphaston naprawdę nie szkodzi na płód?
Napiszcie coś , będzie mi lżej
Obserwuj wątek
    • kasiuncia25 Re: PRZECZYTAJCIE!!!!!!!! 06.11.04, 12:41
      Najlepiej zrób test z krwi, beta-hcg, który bezbłędnie wykryja czy jesteś w
      ciąży czy nie. Co do tego leku to nie wiem.
      Powodzeniai pozdrawiam.
      • diana80 Re: PRZECZYTAJCIE!!!!!!!! 06.11.04, 12:49
        ten lek nie zaszkodzi dziecku. Niektóre kobiety w ciąży biora go.
      • gulek5 Re: PRZECZYTAJCIE!!!!!!!! 06.11.04, 21:25
        Test z krwi-po pierwsze. Najbardziej wiarygodny.
        Duphaston podaje się nawet ciężarnym.
    • rebeka77 Re: PRZECZYTAJCIE!!!!!!!! 06.11.04, 12:51
      Wiem jedynie że Duphaston na pewno nie zaszkodzi , często się go podaje żeby
      plód ratować przed poronieniem(progesteron)Przyjmowalam do 14 tyg ciąży.Też
      radzę zrobić test z krwi.
    • gosia0811 Re: PRZECZYTAJCIE!!!!!!!! 06.11.04, 12:55
      OK badanie krwi- zrobie ale na dzień dzisiejszy napiszcie czy USG mogło nie
      wykazać ciąży czy raczej jest nieomylne. Poza tym mam wszelkie objawy jak przy
      pierwszej ciąży (11 lat), albo juz jestem przewrażliwiona.
    • rene41 Re: PRZECZYTAJCIE!!!!!!!! 06.11.04, 14:00
      Czesc jezeli usg bylo na brzuszku niezawsze wykryje ciaze we wczesnych tygodniach lecz jezeli to bylo usg wewnetrzne to malo prawdopodobne zeby niezobaczyc woreczka ciazowego,znam przypadki iz taka diagnoza niebyla wina usg tylko osoby ktory odczytuje co tam jest widoczne np.ciaza6-7tydz a pani stwierdz ze to miesniaki dopiero jak poprosilam mojego lekarza prowadzacego zeby byl przy tym badaniu dowiedzialam sie ze jestem w ciazy i posluchalam bicia serduszka a pani doktor dostala ochrzan od mojego ginekologa.pozdrawiam Renata
      • gosia0811 do rene 06.11.04, 14:13
      • gosia0811 do rene41 06.11.04, 14:18
        to było usg wewnętrzne.Dlaczego w ogóle mam obawy. Dlatego że Duphaston mam
        brać przez 10 dni, aż do wywołania ew. okresu. A jeśli jestem w ciąży? 10 dni
        to dużo, a ja np. chciałabym rzucić odrazu palenie, zrezygnować z pracy(
        24/48h) itd. Żygam jak kot, boli mnie brzuch, ale tak jakoś dziwnie, ze
        skurczami. Okresu jak nie było tak nie ma, jestem po 8 tabletkach Duphastonu.
        • magdulka26 Re: do rene41 06.11.04, 14:23
          Jesli jesteś w ciąży a na to wygląda to okresu nie dostaniesz pomimo zażywania
          duphastonu.Ten lek to progesteron ,który wytwarza ciałko zółte po owuacji i
          jest on potrzebny do zagnieżdzenia się zarodka.Jeśli kobiety w ciąży i nie
          tylko mają za niski progesteron to dostają właśnie suplementację progesteronem
          w II fazie cyklu (ja tak biorę) a i kobiety w ciąży go zażywają.Nic się nie
          martw jest w porządku.
        • mika.j Re: do rene41 07.11.04, 00:37
          Duphaston jest całkowicie bezpieczny dla dziecka-brałam go przez kilka
          perwszych tygodni ciąży.A dowód na to ,że jest bezpieczny śpi w łóżeczku :)
          Będzie dobrze. Pozdrawiam
    • rebeka77 Re: PRZECZYTAJCIE!!!!!!!! 06.11.04, 14:26
      W tej chwili jeśli jesteś w ciązy test z apteki powinien wyjść pozytywny(może
      powtórz) u mnie byl pozyt.4 dni po spodziewanej miesiączce,a 10 dni po terminie
      sp.miesiączki na USG bylo widać pęcherzyk ciążowy 7mm
    • rebeka77 Re: PRZECZYTAJCIE!!!!!!!! 06.11.04, 14:31
      Pierwsze slyszę żeby Duphaston byl na wywolanie miesiączki
      • aajn2 Re: PRZECZYTAJCIE!!!!!!!! 06.11.04, 14:33
        rebeko niekoniecznie teścik wychodzi. Mi nie wyszedł a byłam w ciąxy i to grubo
        po terminie kiedy miałam ją dostać. Aga
    • aajn2 Re: PRZECZYTAJCIE!!!!!!!! 06.11.04, 14:32
      Wiesz tak jakoś wydaje mi sie że jakiś niefachowiec z tego lekarza co robił ci
      USG. te tygodnie ciąży są liczone od daty ostatniej ciąży, a więc do
      zapłodnienia doszło później(jakieś 2 tygodnie). Czyli zarodek mógł mieć ok.4 tyg
      ( chyba że do zapłodnienia doszło jeszcze później i mógł mieć mniej. Może pójdź
      do lekarza zaufanego lub z dobrym aparatem do USG. Duphaston nie jest szkodliwy
      dla dzidzi. To progesteron i bierze się go na podtrzymanie ciąży. Można podawać
      progesteron(duphaston, luteina) w celu wywołania miesiączki (ja tak kiedyś
      miałam). Ale jak jesteś w ciąży to jej nie dostaniesz!! Aga i 17 tyg fasolka
    • rebeka77 Re: PRZECZYTAJCIE!!!!!!!! 06.11.04, 15:11
      Tak wiem ,że różnie bywa z tym wynikiem ,ale jest już trochę po terminie
      okresu ,jeśli Gosiu się denerwujesz można by powtórzyć ,może wzrósl poziom HCG.
    • kuleczek Re: PRZECZYTAJCIE!!!!!!!! 06.11.04, 15:47
      Duphaston nie szkodzi dziecku. Lekarze zapisuja go jesli poziom progesteronu w
      ciazy jest za niski i grozi poronienie a takze przy skurczach i plamieniu. Ja
      go biore juz ponad 2 miesiace. Ufam lekarzom. Na moim pierwszym usg - w 4 tym
      tygodniu ciazy jeszcze nic nie bylo widac. Nawet pecherzyka. W 7 tygodniu juz
      widzialam jak bije serduszko. Aparaty usg sa rozne i maja czasem mniejsza
      dokladnosc niz inne. Poczekaj i zrob sobie test beta-hcg z krwi. Poziom powyzej
      5 wskazuje na ciaze.Jest raczej niezawodny. Pozdrawiam i trzymaj sie cieplo.
      • j04nn4 Re: PRZECZYTAJCIE!!!!!!!! 07.11.04, 18:22
        Przepraszam bardzo nie powyzej 5 tylko powyzej 1 juz oznacza ze moze byc ciaza
        a juz od 2 dto na pewno wiem bo spotkalam sie dzis z polozna i mi wszystko
        wytlumaczyla nie od 5 moje drogie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka