martynka10 15.11.04, 16:24 Czy jest na tym forum jakaś kobieta, która jest lub była w ciąży mając problemy z nerkami? A może jest gdzieś forum na ten temat? Byłabym wdzięczna za jakieś namiary. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: Ciąża a chore nerki 15.11.04, 16:59 moje problemy nie były może aż tak drastyczne- jakby mogły być- infekcja od 3 tc...do tej pory co moment leczona antybiotykami- nawet tymi nowej generacji- podawanymi w szpitalu...kamyk..piasek....troche wodonercza.... bakterie klebsielli.....bóle...gorączki..białko...erytrocyty...wszystko do przebycia...siusianie co moment...szczypania, pieczenia:):) Wejdź na forum trudna ciaża...tam łatwiej o porady:) Odpowiedz Link
martynka10 Re: Ciąża a chore nerki 15.11.04, 17:11 Bei, dziękuję Ci za odpowiedź. Jestem na tym forum od niedawna i nie znam jeszcze wszystkich. Powiedz mi proszę, czy byłaś czy też aktualnie jesteś w ciąży? Czy przy takich problemach są jakieś problemy z ciążą? Czy musiałaś leżeć w szpitalu? Podczas mojej ciąży wynik moczu wykazał białko, pobolewały mnie też wówczas nerki. Nawet nie zdążyłam tego wyleczyć, bo poroniłam. Jedni lekarze mówią że to mogło być przyczyną poronienia, a inni że absolutnie nie. Od tamtego czasu ciągle mam ten powracający problem: ból nerek i białko. Dlatego trochę boję się następnej ciaży. Ale z tego co piszesz widzę, że w ciąży można antybiotyki. Odpowiedz Link
kasia64 Re: Ciąża a chore nerki 15.11.04, 17:56 w czasie 1-szej i 2-giej ciązy chorowałam na odmiedniczkowe zapalenie nerek także z białkomoczem.W drugiej ciązy było to na tyle poważne,że wylądowałam w szpitalu i byłam leczona antybiotykiem który w ciązy nie powinien byc podawany,ale tylko na niego te francowate bakterie były wrażliwe.Na szczęscie w obu przypadkach było to w 3-cim trymestrze i nie spowodowało żadnych powikłań u dzieci. Czy twoje poronienie było spowodowane chorobą nerek to nie wiem i nie wypowiadam się-lekarz wie lepiej. W takich przypadkach jedna dobra rada-dużo pij - przynajmniej 2,5l płynu dzienne,kawy w to nie wliczaj.Nie tylko w ciązy.Odkąd zaczęłam tak postepować na nerki nie chorowałam,a i w 3-ciej ciązy zdołałam się przed tą dolegliwością uchronić. życzę powodzenia w następnej ciąży i zdrowego dzidulka.kasia i 4-tyg.JUlka. Odpowiedz Link