Dodaj do ulubionych

JAKIE ŚWIADCZENIA PRZY WŁASNEJ DZIAŁALNOŚCI???

02.12.04, 00:06
Na co mogę liczyć, jeśli prowadzę własną działalność gospodarczą, a składki
opłacam dopiero od 09.2004 (poprzedni okres to nadal moje zadłużenie w ZUS-
ie)? Są to oczywiście składki minimalne- obowiązkowe.
Jakie zasiłki mi przysługują (porodowy, chorobowy, macierzyński, wychowawczy,
rodzinny) skoro do tego wszystkiego jestem osobą samotną, a w ubiegłym roku
byłam osobą bezrobotną do 09.2003, po czym opłaciłam tylko 1 czy 2 składki
ZUS w 2003r???
Nie mogę się niczego konkretnego doszukać, bardzo proszę Was o pomoc w
znalezieniu rzetelnych informacji.
Obserwuj wątek
    • annia30 Re: JAKIE ŚWIADCZENIA PRZY WŁASNEJ DZIAŁALNOŚCI?? 02.12.04, 10:03
      Witaj:-)

Z tego co się orientuję to jeśli płacisz składkę na chorobowe (jest dobrowolna)
      to przysluguje ci zasiłek macierzyński. Sama prowadze od niedawna działalność i
      tez sie powoli dowiaduję. Najlepiej sprawdz na stronie www.bajbus.pl jest tam
      link świadczenia po porodzie i tam znajdziesz cenne informacje.
      Pozdrawiam:-)
      • maja45 Re: JAKIE ŚWIADCZENIA PRZY WŁASNEJ DZIAŁALNOŚCI?? 02.12.04, 10:46
        Chorobowe i macierzynski należą Ci sie po 180 dniach dobrowolnego ubezpieczenia.
        Jeśłi nie była 30 dniowej przerwy pomiedzy ubezpieczeniem dobrowolny a
        obowiązkowym( takiemu podlegałaś jako bezrobotna), to wtedy te okresy się
        sumuje.
        Zasiłek wychowawczy nalezy Ci sie , jeśli dochód na członka rodziny nie
        przekracza 504 zł. w takiej sytuacji nalezy Ci się też jednorazowy dodatek z
        tytułu urodzenia dziecka( 500zł).
        Jeśli jesteś samotna należy Ci sie też zasiłek dla samotnej matki w wysokości
        170 złotych.
        Pozdrawiam.
        Marta
        • kinga3 Re: JAKIE ŚWIADCZENIA PRZY WŁASNEJ DZIAŁALNOŚCI?? 02.12.04, 12:13
          No tak, ale bezrobotną byłam w 2003r, a w ciąży jestem teraz, w dodatku po tych
          2 opłaconych składkach było kilka miesięcy bez (nadal nie zapłacone, a potem
          juź od października regularnie płaciłam, czyli na dziś mam opłacony 09, 10, 11
          itd.
          Dziecko urodzi się najprawdopodobniej przed terminem 180 dni opłacania składek
          (termin mam na 7.02, ale lekarz zapowiada każdy termin po 19.12)

Myślałam, że zasiłek porodowy i macierzyński należy się bez względu na okres
          opłacania składek, o ile w momencie porodu byłam objęta ubezpieczeniem
          społecznym.
          Na podstawie jakiego okresu liczy się zasiłek wychowawczy?
          A ten dodatek z tytułu urodzenia dziecka to nie to samo co zasiłek porodowy?

Formalnie nie jestem mężatką, będę więc panną z dzieckiem, ale mieszkam z
          partnerem- ojcem dziecka, właściwie na jego koszt, bo to on utrzymuje
          mieszkanie, które jest jego. Nie wiem, czy w takiej sytuacji moje prawo do
          zasiłku nie może zostać podważone przez ZUS.
          • syrenka70 Re: JAKIE ŚWIADCZENIA PRZY WŁASNEJ DZIAŁALNOŚCI?? 02.12.04, 23:05
            Uważaj na pobieranie zasiłku skoro mieszkasz z partnerem, ostatnio słyszałam
            wtelewizji bodajze o rozporządzeniu które nakłada na urzędników moprów kontrolę
            czy osoba pobierająca taki zasiłek faktycznie mieszka samotnie
          • maja45 Re: JAKIE ŚWIADCZENIA PRZY WŁASNEJ DZIAŁALNOŚCI?? 03.12.04, 09:46
            Z tego co piszesz wynika, że niestety macierzynski Ci nie przysługuje, bo nie
            spełnaisz wymogów co do podlegania ubezpieczeniu chorobowemu.
            Żeby otrzymywać zaisłek wychowawczy musisz spełniiac kryterium dochodu na osobę
            w rodzinie( 504 zł na osobę).Dodatek z tytułu urodzenia dziecka , to prawie to
            samo co zasiłek porodowy-tak sie to nazywało , przed zmiana ustawy. Wtedy
            zasiłek ten otrzymywała każda ubezpieczona kobieta, ktora urodziła dzieckao.
            Teraz otrzymuje go tylko kobieta , która kwalfiukuje sie do otrzymania zasiłku
            wychowawczego.
            ZUSu nie interesuje z kim mieszkasz, bo wypłaca Ci świadczenia na podstawie
            Twoich skadek.
            Twoja sytuacja może natomiast zainteresować OPS który będzie Ci wypłacał
            zasiłek dla samotnej matki. Zgodnie z prawem, muszą przeprowadzać wywiad
            środowidkowy i mogą pytać , czy faktycznie jesteś samotna matka .
            Pozdrawiam.
            Marta
    • femalespirit Re: JAKIE ŚWIADCZENIA PRZY WŁASNEJ DZIAŁALNOŚCI?? 03.12.04, 13:40
      Nie nalezy Ci sie ani zasilek macierzynski, ani wychowawczy. Musialabys skladke
      na ubezpieczenie dobrowolne placic przez 6 miesiecy bez przerw. Jesli masz
      dlugi w ZUSie przed 09.2004 na pewno nic nie dostaniesz.
      Mozesz sie jednak ubiegac o pomoc w opiece spolecznej, niemniej tam fakt, ze
      mieszkasz z partnerem i utrzymuje Cie on moze byc poczytany za oszustwo, bo de
      facto nie jestes samotna matka. Najlepiej, gdyby Twoj partner sie z Toba
      ozenil, moglabys byc ubezpieczona u jego pracodawcy jako rodzina i nie
      musialabys juz placic skladek za siebie. Zdaj sobie tez sprawe z tego, ze w
      razie rozpadu Waszego zwiazku lub smierci partnera wyladujesz jako bezdomna na
      ulicy, a uzyskanie alimentow tez zwykle chwile trwa.
      • kinga3 Re: JAKIE ŚWIADCZENIA PRZY WŁASNEJ DZIAŁALNOŚCI?? 03.12.04, 22:09
        Większość stron prezentuje nieaktualne dane i przepisy, które już nie
        obowiązują. Znalazłam jedna dobrą: dziecko.nestle.pl, ale nadal nie
        wyjaśnia mi ona szczegółów postępowania- gdzie złożyć wnioski, czy się
        kwalifikuję, interpretacja semantyczna terminu SAMOTNA itd.

Slub niczego nie rozwiąże, bo i tak muszę prowadzić własną firmę, a i mój
        partner jest na "swoim".
        O rozpad związku się nie boję ( mam to szczęście). On już pomyślał, jak mnie
        zabezpieczyć w wypadku jego śmierci, mieszkania też nie stracę, bo jestem w nim
        zameldowana.

Jednakże fakt, że się prowadzi firmę, nie oznacza, że ma się z tego pensję. Ja,
        czy mam choć złotówkę zysku, czy dokładam 1500PLN każdego miesiąca, składki ZUS
        MUSZĘ zapłacić, a i tak nic z tego nie mam. Firmy jednak nie zamknę, bo dobrze
        wiem, że na zyski trzeba poczekać, firma jest młoda, a zamknięcie jej to pętla
        na szyję (z takimi kredytami).

To, że mam gdzie mieszkać i ma mi kto dać na bułkę nie znaczy że powinnam
        rezygnować z pomocy, na którą, w swojej ocenie, zasługuję.
        Zaległego ZUS-u mi nie podarują, bo nie jestem górnikiem ( a raczej
        PRZEDSIĘBIORSTWEM W RESTRUKTURYZACJI) a przez te wszystkie miesiące odkładałam
        każdy grosik na koszty prowadzenia działalności bieżącej, by nie zalegać z
        czynszem, opłatami licznikowymi i za towar. Przez 12 miesięcy pracowałam za
        friko ponad 400 godzin miesięcznie, od kiedy zaczęło się to odbijać na ciąży,
        pracowałam kolejne 3 miesiące po 200-250 godzin, aż zupełnie przestałam chodzić
        (27tc).
        Wiadomo, gdybym miała z tego zyski, od 1 miesiąca poszłabym sobie na L-4,
        zatrudniłabym panienki, i nie płaciłabym ZUSu przez 9 miesięcy, za to
        uregulowałabym zaległości. Ale nie miałam z czego. Zdolność kredytowa ma swoje
        naturalne ograniczenia. Firmy nie założyłam z kieszonkowego, a zaciągnięte
        kredyty uniemożliwiły podjęcie następnego.

Jak się domyślasz, aż się trzęsę na myśl, że ktoś mnie może wziąć za oszustkę.
        Gdy chorowałam, szłam do lekarza prywatnie, całą ciążę prowadzę (i badania
        również) na własny koszt. Nawet jak wylądowałam w szpitalu parę dni temu, co
        się złożyło z terminem kolejnych badań ( krew, mocz, cukier, II badanie na
        przeciwciała), odmówiono mi ich wykonania, "bo to przecież obciąży szpital, a
        ja to mogę sobie zrobić jak wyjdę". Tak, tylko że nie wolno mi chodzić, będę
        musiała wziąć taksówkę ( co i tak wyjdzie taniej, bo jedno z tych badań w
        szpitalu jest ponad 100% droższe).

Tak sobie biadolę, bo jestem już tym wszystkim bardzo zmęczona. To prawda, że
        aby chorować, trzeba mieć zdrowie.
        Tylko niech nikt w tym państwie nie mówi, że służba zdrowia jest bezpłatna.
        • magdapik Re: JAKIE ŚWIADCZENIA PRZY WŁASNEJ DZIAŁALNOŚCI?? 05.12.04, 14:10
          Ostatnio dzwoniłam do 2 ZUS-ów znajdujących się w 2 różnych miastach z
          zapytaniem właśnie o macierzyński dla osób prowadzacych własną działalność
          gospodarczą (planuję wkrótce otworzyć firmę) i w obu powiedziano mi, że urlop
          mi przysługuje bez względu na długość okresu prowadzenia działalności. Byłam
          tym zdziwona, bo zaznajomiona księgowa wcześniej uświadomiła mnie właśnie o tym
          6 miesięcznym okresie i teraz sama nie wiem co o tym myśleć. U mnie sprawy
          poszły już trochę za daleko i nie zdążę chyba tego zmienić (terminu porodu to
          na pewno). A może przepisy zmieniły się jakoś w ostatnim czasie? Może ktoś coś
          na ten temat wie?
          • maja45 Re: JAKIE ŚWIADCZENIA PRZY WŁASNEJ DZIAŁALNOŚCI?? 05.12.04, 18:25
            Panie w ZUS niestety bardzo czesto bywają niekompetentne.Przepisy zmieniają
            siebardzo czeto, ale niestety na niekorzysc obywateli. Dla pewności mozna wejsc
            na strone ZUS i sobie poczytać na temat macirzynskiego.
            Pozdrawiam.
            MArta
            • kinga3 Re: JAKIE ŚWIADCZENIA PRZY WŁASNEJ DZIAŁALNOŚCI?? 06.12.04, 00:29
              He, chciałam się pożalić, bo wczoraj spędziłam na tej stronie ładnych parę
              godzin i nie mogłam się niczego aktualnego doszukać, ale dzisiaj znalazłam
              wszystko co chciałam, po zawężeniu pola poszukiwań.
              Teraz zostaje mi sprawdzenie teorii, ale to pewnie dopiero po urodzeniu się
              dziecka, bo nerwowo nie dam rady.

Wygląda na to, że mogę liczyć na zasiłek porodowy, zasiłek macierzyński i
              zasiłek rodzinny. Zasiłku dla samotnej matki nie będę pobierać, bo chociaż
              jestem de facto panną z dzieckiem, to jednak będę wychowywać dziecko z drugim
              rodzicem. Kłamstwo ma krótkie nogi, a kwota nie jest warta późniejszych
              upokorzeń.
              O zasiłku wychowawczym poczytam sobie potem, bo i tak nie nałoży się czasowo na
              macierzyński, ale coś mi mówi, że na wychowawczy nie mam szans
              jako "prywaciarz".

Dzięki za odpowiedzi, choć czasami tak dezorientujące.
              Rada dla innych poszukiwaczek: w zawężeniu szukajcie tylko danych
              uaktualnionych, pojawi się 7-8 przepisów, a nie 685!!!
              • maja45 Re: JAKIE ŚWIADCZENIA PRZY WŁASNEJ DZIAŁALNOŚCI?? 06.12.04, 12:11
                A tak na przyszłość -umieszczaj takie pytania na Forum Prawo i Pieniędze. Jest
                tak Rakijka , która swietnie zna się na przepisach i udziela porad.Będzie
                szybciej i skuteczniej.
                Pozdrawiam.
                Marta
              • femalespirit Re: JAKIE ŚWIADCZENIA PRZY WŁASNEJ DZIAŁALNOŚCI?? 06.12.04, 14:22
                kinga3 napisała:

> Wygląda na to, że mogę liczyć na zasiłek porodowy, zasiłek macierzyński i
                > zasiłek rodzinny.
                Ja mam informacje z biura, ktore prowadzi dla mnie rachunkowosc i ZUS (prowadze
                jednoosobowa dzialalosc gospodarcza), wiec to chyba kompetentne zrodlo. I tam
                sie dowiedzialam, ze tylko macierzynski i to w bardzo niskiej kwocie (ok. 900
                zl miesiecznie niezaleznie od wysokosci wplaconych skladek). Wychowawczy w
                ogole nie wchodzi w gre, moge sie na ten czas co najwyzej zawiesic w
                dzialalnosci gospodarczej, wlasnie po to, by nie placic ZUSu kiedy nie bede
                zarabiac. Poniewaz jestem mezatka, maz mnie zglosi do ubezpieczenia u swego
                pracodawcy, wiec te sprawe bede miala zalatwiona.
                Jeszcze ciekawiej sprawa wyglada ze zwolnieniem lekarskim przy wlasnej
                dzialalnosci. W razie zwolnienia musze zaplacic skladke ZUS za pierwszy miesiac
                zwolnienia, a potem urzad mi ja zwroci i wyplaci oczywiscie zasilek (bardzo
                niski, mimo, ze nie place najnizszej skladki ZUS). Oraz prawie jak w banku
                wysle mnie na komisje lekarska, bo w naszym pieknym kraju osoby prowadzace
                dzialalnosc gosporadcza sa z gruntu "podejrzane". Szczescie, ze zdrowie mi na
                razie dopisuje i moge poki co unikac tego cyrku.
                Niestety, taki kraj, ze nic z tych skladek nie ma. A zaplacilam ich juz w zyciu
                sporo.
                • kinga3 Re: JAKIE ŚWIADCZENIA PRZY WŁASNEJ DZIAŁALNOŚCI?? 07.12.04, 00:05
                  Ten porodowy i rodzinny wynika tylko z mojej obecnej sytuacji materialnej.
                  Sprawę weryfikuje ZUS.
                  Jeżeli uznają, że kwalifikuję się do otrzymania dodatku rodzinnego, bo u mnie z
                  dochodów w zeszłym roku ( i w tym też ) przypada na osobę w rodzinie mniej niż
                  504zł ( a właściwie to 0,00zł ), i o ile nie podważą tego, że de facto mój
                  facet to nie rodzina, czy też "wspólne gospodarstwo domowe", albo w ogóle o
                  niego nie spytają, to automatycznie przysługuje mi zasiłek porodowy, jako jeden
                  z przywilejów dodatku rodzinnego. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Macierzyński mnie bardzo cieszy, bo po pierwsze nie liczyłam, że to może być
                  tak duża kwota, a po drugie przez te 16 tygodni nie będę musiała płacić ZUS-u.
                  Nawet te 900zł to sporo, jak się nie zarabiało ani złotówki przez ponad 15
                  miesięcy.
                  Muszę tylko sprawdzić, czy jeżeli urodzę przed terminem, a nie minie jeszcze
                  180 dni regularnego opłacania składek, to czy wypłacą mi ten zasiłek dopiero po
                  upływie tego terminu, czy i tak mi on przysługuje.

Zastanawiam się też, czy- jeśli teraz jestem na zwolnieniu, bo nie mogę
                  chodzić, a nie minął jeszcze okres tych nieszczęsnych 180 dni- mogę ubiegać się
                  o rozliczenie tego chorobowego w późniejszym terminie. To zwolnienie nie było
                  mi do niczego potrzebne, ale na wszelki wypadek je wzięłam, by mieć jakąś
                  dokumentację dotyczącą stanu mojego zdrowia w ciąży, i aby nikt mnie nie mógł
                  ciągać po jakichś urzędach, skoro ledwo zipię i każde 100m grozi mi porodem
                  przedwczesnym...
                  pozdrawiam, K

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka