Dodaj do ulubionych

badania prenatalne

23.01.05, 14:10
Mam 35 lat jestem w 7tc ( pierwsza ciąża ).Będę miała skierowanie na badania
prenatalne, które są przewidziane są na początek lutego br. Dużo na ten temat
czytałam, ale może ktoś mi powie od strony praktycznej jak one wyglądają, od
czego zależy wybór testu, czy ktoś w moim wieku też dostał takie skierowanie.
Moja wiedza na ten temat jest czysto teoretyczna.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamaczarusia Re: badania prenatalne 23.01.05, 15:31
      Napiszę Ci, jak wyglądało to u mnie.Ok. 12 t.c robi się dokładne usg z badaniem
      przezierności karkowej i kości nosowej-na to badanie trafiłam zbyt późno i nie
      można było go przeprowadzić.Trafiłam zbyt późno, bo gin prowadzący mnie w pryw.
      klinice najnormalniej w świecie sie zgapił.Dał mi ok.19 tc. skierowania na
      badanie krwi, które jedynie stwierdza potencjale możliwości wystąpienia wad
      gen.-nie zrobiłam go.Mówił także abym znalazła gdzieś bardziej dokładne niz w
      tej klinice usg.Znalazłam sie więc (bez skierowania) w IMiDz w Wwie na wizycie
      u ginekologa.Pani doktor ze względu na mój wiek dała mi skierowania do
      tamtejszej poradni genetycznej.Tam po wywiadzie lekarz rozmawiał ze mną o
      amniopunkcji (na nia też, Bogu dzięki)było zbyt późno ,a na kolejne (nakłucie
      pepowiny i pobranie z niej krwi, co jest obciążone jeszcze większym ryzykiem
      utraty ciąży) nie zgodziłam się.Zaproponowano mi więc b. dokładne bad. usg,
      które mnie uspokoiło, gdyż nie wykazało niczego niepokojącego.Tyle ja.Ale wiem,
      że dziewczyny robią sobie różne testy, może o nich także uzyskasz
      informacja.Pozdr.
      • marianna18 Re: badania prenatalne 23.01.05, 21:08
        badania prenatalne dzielą się na ogół na inwazyjne (bada się płyn owodniowy -
        pobiera się nakłuciem) i nieinwazyjne ( z krwi). Dużo na ten temat znajdziesz
        na stronie www.hg.pl. Jezeli będziesz zainteresowana od strony praktycznej to
        napiszę. ja takie badanie robiłam ze wzgledu na wiek. pobrania płynu
        owodniowego dokonano w W-wie w szpitalu im. Orłowskiego. Oczywiście badania
        inwazyjne wiążą się z ryzykiem,. jest ono potencjalnie niewielkie ale jest.
        pozdrawiam
        M
    • margaret11 Re: badania prenatalne 24.01.05, 14:45
      Ja miałam badania robione w wieku 28 lat ponieważ na usg w 12-13 tygodniu
      wyszły nie takie wymiary (przezierność karkowa i kość nosowa) jakie powinny
      być. Potem to wszystko zniknęło jednak w 13 tgodniu miałam robiony test
      podwójny (z krwi), on miał wykazać prawdopodobieństwo wystąpienia ZD. Wyszedł
      on bardzo dobrze. Po jakiś 2 tygodniach miałam robiony test potrójny (robi się
      go w 2 trymestrze ciąży) On już wyszedł nie tak jak powinien. W 16 tygodniu
      miałam robioną amniopunkcję w Łodzi (bo ponoć w wtedy najlepiej) na wynik
      czakałam 2 tygodnie. Niestety potwierdziło to ZD. Tylko amniopunkcja może dać
      odpowiedź na 100% i wtedy kobieta ma prawo wyboru czy chce tą ciążę donosić czy
      nie. Pozdrawiam ciebie gorąco. Na pewno wszystko będzie o.k. Jak widzisz wiek
      to nie reguła. Kobiety po 35 roku dostają (powinny dostawać) takie skierowania
      wszystkie. A co do samej amniopunkcji nic nie boli i nie należy się tego bać.
      Oczywiście jest małe ryzyko poronienia, ale jeśli będziesz się oszczędzała po
      badaniu na pewno nic się nie stanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka