klaudynka76 27.04.05, 09:14 Witajcie!Nie znalazłam zbyt wielu informacji na temat szkodliwości pracy przy komputerze w okresie ciąży,dlatego proszę Was o opinie.Dziękuję i pozdrawiam wszystkie mamusie! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michalina761 Re: ciąża a komputer 27.04.05, 09:57 Klaudynka, piszą żeby nie przekraczać 4 godzin dziennie. Czytałam również, że monitory szkodzą bardziej od tyłu, dlatego jeżeli pracujesz w biurze, to uważaj na komputery Twoich kolegów. Załączam pozdrowienia. Odpowiedz Link
agnieszkaela Re: ciąża a komputer 27.04.05, 12:08 Najniebezpieczniejsze sa stare monitory, plaskie maja mniejsze promieniowanie. sam komputer jest mniej szkodliwy. Problemem jest tez nie tylko promieniowanie, ale i dlugie siedzienie za biurkiem- wiec nalezy robic przerwy. Odpowiedz Link
agaw00 Re: ciąża a komputer 27.04.05, 12:14 częśc komputer szkodzi najbardziej tam gdzie promieniuje tj. z tyłu - miej go jak najdalej od siebie i uwazaj na przeciwne komputery-ta sama zasada dotyczy telewizorów. Co do ekranu to szkodliwe i meczące są ekrany strae a niestety jeszcze duzo jest takich najlepsze to płaskie ciekokrystaliczne. Nie przekraczaj 4 godzin i rób częste przerwy, zmęczenie jedną pozyja jest najgorsze przy komputerze. Najepszym lekarstwem na promieniowanie jest częste wietrzenie pomieszczenia - uważaj żeby sie nie przeziebic Odpowiedz Link
maga785 Re: ciąża a komputer 27.04.05, 13:50 Wiesz u mojego męża wpracy a jest informatykiem od razu można było poznać która kobieta jest w ciąży bo pracodawca zawsze zmieniał im monitory zwykłe na monitory Lcd.Są on z pewnością mniej szkodliwe.Jeśli nie musisz to nie pracuj przy kompie a jeśli musisz to poproś pracodawce żeby zmienił ci monitor lub siedz krócej przy komputerze. Odpowiedz Link
luna333 Re: ciąża a komputer 28.04.05, 15:19 z komputerami to jest tak - owszem monitory starego typu są nie-zdrowe przede wszystkim dla oczu ponieważ częstotliwość odświeżania jest zwykle mała co powoduje męczenie się oczu, co do promieniowania to prawda że promieniuje tył monitora więc nie należy siedzieć zbyt blisko monitorów ustawionych do Ciebie tyłem. Co do komputera - duża część zaburzeń z kompa wychodzi przez kable, część przez obudowę a co do tego że tylko 4 godziny to nie zupełnie prawda - z tego co wiem można pracować 8 godzin pod warunkiem że robi się przerwy co pół godziny na 5 min :) pozdrawiam i bez paranoi - niestety otoczeni jesteśmy probieniowaniem elektromagnetycznym i jesteśmy na nie narażeni nie tylko od komputera czy też starej mikrofalówki :) Odpowiedz Link
klaudynka76 Re: ciąża a komputer 29.04.05, 20:31 --Bardzo Ci dziękuję i również pozdrawiam papapa " target="_blank">tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;121/st/20050825/dt/7/k/d2f7/preg.png> Odpowiedz Link