">
Dodaj do ulubionych

ciąża a komputer

27.04.05, 09:14
Witajcie!Nie znalazłam zbyt wielu informacji na temat szkodliwości pracy przy
komputerze w okresie ciąży,dlatego proszę Was o opinie.Dziękuję i pozdrawiam
wszystkie mamusie!
Obserwuj wątek
    • michalina761 Re: ciąża a komputer 27.04.05, 09:57
      Klaudynka, piszą żeby nie przekraczać 4 godzin dziennie.
      Czytałam również, że monitory szkodzą bardziej od tyłu, dlatego jeżeli
      pracujesz w biurze, to uważaj na komputery Twoich kolegów.

Załączam pozdrowienia.
      • agnieszkaela Re: ciąża a komputer 27.04.05, 12:08
        Najniebezpieczniejsze sa stare monitory, plaskie maja mniejsze promieniowanie.
        sam komputer jest mniej szkodliwy.
        Problemem jest tez nie tylko promieniowanie, ale i dlugie siedzienie za
        biurkiem- wiec nalezy robic przerwy.
    • agaw00 Re: ciąża a komputer 27.04.05, 12:14
      częśc komputer szkodzi najbardziej tam gdzie promieniuje tj. z tyłu - miej go
      jak najdalej od siebie i uwazaj na przeciwne komputery-ta sama zasada dotyczy
      telewizorów. Co do ekranu to szkodliwe i meczące są ekrany strae a niestety
      jeszcze duzo jest takich najlepsze to płaskie ciekokrystaliczne. Nie
      przekraczaj 4 godzin i rób częste przerwy, zmęczenie jedną pozyja jest
      najgorsze przy komputerze. Najepszym lekarstwem na promieniowanie jest częste
      wietrzenie pomieszczenia - uważaj żeby sie nie przeziebic
      • maga785 Re: ciąża a komputer 27.04.05, 13:50
        Wiesz u mojego męża wpracy a jest informatykiem od razu można było poznać która
        kobieta jest w ciąży bo pracodawca zawsze zmieniał im monitory zwykłe na
        monitory Lcd.Są on z pewnością mniej szkodliwe.Jeśli nie musisz to nie pracuj
        przy kompie a jeśli musisz to poproś pracodawce żeby zmienił ci monitor lub
        siedz krócej przy komputerze.
        • klaudynka76 Re: ciąża a komputer 28.04.05, 14:45

• luna333 Re: ciąża a komputer 28.04.05, 15:19
            z komputerami to jest tak - owszem monitory starego typu są nie-zdrowe przede
            wszystkim dla oczu ponieważ częstotliwość odświeżania jest zwykle mała co
            powoduje męczenie się oczu, co do promieniowania to prawda że promieniuje tył
            monitora więc nie należy siedzieć zbyt blisko monitorów ustawionych do Ciebie
            tyłem. Co do komputera - duża część zaburzeń z kompa wychodzi przez kable,
            część przez obudowę a co do tego że tylko 4 godziny to nie zupełnie prawda - z
            tego co wiem można pracować 8 godzin pod warunkiem że robi się przerwy co pół
            godziny na 5 min :) pozdrawiam i bez paranoi - niestety otoczeni jesteśmy
            probieniowaniem elektromagnetycznym i jesteśmy na nie narażeni nie tylko od
            komputera czy też starej mikrofalówki :)
            • klaudynka76 Re: ciąża a komputer 29.04.05, 20:31

--Bardzo Ci dziękuję i również pozdrawiam papapa
              " target="_blank">tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;121/st/20050825/dt/7/k/d2f7/preg.png>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka