liza0706 20.03.06, 12:01 Witam. Jestem w 8tc i lekarz zapisal mi luteine (zawiera progesteron). Cy jest on bezpieczny? prosze o pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania.gruba Re: hormony a ciąża 20.03.06, 12:54 Liza, jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś, pozwolę sobie przytoczyć definicję progesteronu z wikipedii, bo sama taka mądra nie jestem. Ja też brałam luteinę. Pierwszą ciąże bardzo wcześnie straciłam, dlatego za każdym razem po kolejnych próbach gina kazała mi brać luteinę, na wypadek, gdybym zaszła i trzeba by było utrzymać ciążę. Pozdrawiam Ania "Progesteron - steroidowy żeński hormon płciowy wytwarzany przez ciałko żółte i łożysko (w czasie ciąży). Wydzielanie progesteronu wzrasta po owulacji, co przygotowuje błonę śluzową macicy na ewentualne przyjęcie zapłodnionego jaja hamuje skurcze macicy wstrzymuje dojrzewanie pęcherzyków Graafa. Hormon ten umożliwia implantację zapłodnionego jaja w błonie śluzowej macicy i utrzymanie ciąży. Jeśli do ciąży nie dojdzie, wydzielanie progesteronu zmniejsza się i dochodzi do menstruacji. W przeciwnym wypadku progesteron zaczyna być wytwarzany także przez łożysko i do piątego miesiąca ciąży jego produkcja jest na tyle duża, że ciałko żółte nie jest niezbędne do dalszego utrzymania ciąży. W lecznictwie progesteron jest stosowany jest zapobiegawczo przy ryzyku poronienia, niewydolności ciałka żółtego, zatruciu ciążowym, zaburzeniach miesiączkowania." Źródło: "pl.wikipedia.org/wiki/Progesteron" Odpowiedz Link
liza0706 Re: hormony a ciąża 20.03.06, 14:17 dzieki wielkie za odpowiedź. to moja pierwsza ciąża i widać lekarz zapisał mi ją zapobiegawczo. Odpowiedz Link
foczusia85 Re: hormony a ciąża 24.03.06, 13:46 Luteina to progesteron, czyli naturalny hormon żeński, który stosuje się z różnych powodów: np. kiedy spóźnia sie okres nie z powodu ciazy, na podtrzymanie ciazy, itd. Nie szkodzi to Malenstwu. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link