03.05.06, 13:30
Cześć dziewczyny. Jestem w ciąży (teraz prawdopodobnie w 8 tygodniu). Lekarz
przepisał mi duphaston na 5 dni (2 razy dziennie po tabletce + no spa).
Wczoraj tabletki odstawiłam i dzis pojawiło się lekkie brunatne plamienie.
Czy to normalne, czy powinnam się martwić?
Obserwuj wątek
    • cotam124 Re: duphaston 03.05.06, 14:19
      proponuję, żebyś skontaktowała się z lekarzem. sama brałam progeteron
      (duphaston to jedna z postaci progesteronu) i z tego co wiem nie można go
      odsatwić tak poprostu po pięciu dniach. Ten lek bierze się czasami do 20 tyg.
      ciąży.
    • zaisa Re: duphaston 03.05.06, 17:31
      Z tego, co wiem, jak sie zaczyna brac progesteron (czy w formie duphastonu czy
      innej) nie nalezy go odstawiac przynajmniej do konca 14/16 tc - gdy lozysko
      calkowicie przejmuje jego wytwarzanie. Zwlaszcza, jak pojawia sie plamienie po
      probie odstawienia. Choc czasem przyczyna plamienia jest inna. Skontaktuj sie
      jak najszybciej z lekarzem. Jesli to niemozliwe, to jedz na izbe przyjec -
      chocby zaraz. Na pewno dostaniesz recepte na progesteron a lekarz powinien
      rowniez zbadac Cie ginekologicznie i prawdopodobnie zrobi usg.
      Pozdrawiam i powodzenia
    • kajusia1979 Re: duphaston 04.05.06, 21:20
      Witam! Ja z kolei zaczęłam brać Duphaston, kiedy zaczęłam plamić tj. ok. 7
      tygodnia i niestety biorę go do tej pory ze względu na ciągłe twardnienie
      brzucha (a to juz 29 tydzień). dodam, że jestem pod opieką bardzo dobrej
      ginekolog, która zapewnia mnie, że dzidzi nie szkodzą te tabletki. Powodzenia!
      Pozdrawiam!
      • rennya Re: duphaston 04.05.06, 21:41
        A ja u nowa:) I też dziś zaczęłam brać duphaston. Pożyjemy - zobaczymy, ile
        czasu będę go brać... (9 - 10 tydzień)
        • 77alicja Re: duphaston 04.05.06, 21:51
          nie ma co się przejmować ja przewertowałam wszystkie żródła na temat duphastonu
          i wszędzie pisze,że nie szkodzi dzidzi ja także dostałam od gin w 5 tyg.
          (miałam bóle brzucha)teraz jestem w 11 tyg. jest oki ,biorę już po jednej
          tabletce szczerze mówiąc bardziej obawiałabym się kaprogestu(tam w ulotce
          pisze że może powodowac wady rozwojowe i maskulinizację płodów żeńskich)
          • ania_czarna Re: duphaston 05.05.06, 12:14
            Ja brałam 3 tabletki dziennie do 20 tc, wszystko jest w porządku. Zapytaj
            lekarza, koniecznie. Powodzenia:)
            • jacekmaz Re: duphaston 05.05.06, 12:19
              ja także biorę dufaston od 5 tc . mój lekarz zapewnia że jest całkiem bezpieczny
              dla maleństwa. jestem w 10 tygodniu i 5 tydzień leżę plackiem bo mam odklejoną
              kosmówkę. geeralnie żyję od wizyty do wizyty
          • bozka_2003 czasem nie ma innego wyjścia...:-( 10.05.06, 12:53
            Biorę duphaston 3x1 od momentu potwierdzenia ciąży przez lekarza.Za mną 26
            iniekcji kaprogestu.Nie mogę się zastanawiać czy to zaszkodzi dziecku,bo te leki
            dają jedyną szansę na donoszenie dziecka.Mam zespół policystycznych jajników.To
            schorzenie powoduje,że ma się niedobór endogennego progesteronu i bardzo często
            dochodzi do poronienia,bo można chorować na PCOS bezobjawowo.Dopiero jak ciąża
            zostanie utracona dziewczyny dowiadują się, że to mają.Ja na szczęście zostałam
            zdiagnozowana zanim zaszłam i teraz muszę stosować maksymalną ostrożność żeby z
            dzidzią było o.k. Jestem w 20 t.c. Zatem nie bójcie się duphastonu !!!
    • mamalgosia Re: duphaston 05.05.06, 15:10
      ale dlaczego odstawiłaś? Pewnie stąd te plamienia, może dojść do poronienia z
      powodu niedoboru progesteronu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka