deptaczek 22.01.03, 10:02 dziewczyny w pierwszej ciazy - ile macie teraz lat i dlaczego wlasnie teraz sie zdecydowalyscie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ellenka Re: ile lat macie? 22.01.03, 11:38 Mam 25 latek (w tym roku zacznę 26)i to los za mnie zdecydował:)) i dobrze zrobił :)) bo ja pewnie bym to odsuwała w nieskończoność :)) pozdrawiam Odpowiedz Link
arvena Re: ile lat macie? 22.01.03, 12:42 Mam 23 lata, studiuję dziennie i uznaliśmy z mężem ,że nigdy nie będę miała więcej wolnego niż na studiach... wiadomo,że po nauce czym prędzej chciałabym znaleźć pracę, a po macierzyńskim pewnie bym ją straciła:( Dlatego teraz udało się zajść w ciążę, urodzę na przełomie sierpień/wrzesień, będę wtedy na 5-tym roku, obronię się i skończe studia z dzidziusiem:)Myślę że da sie to zrobić:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
gretchen Re: ile lat macie? 24.02.03, 19:29 I bardzo dobrze - my z mężem żałujemy, że na studiach nie postaraliśmy się o dzidzię! Teraz byłoby już drugie...Mam 25/26 lat Odpowiedz Link
joasiiik24 Re: ile lat macie? 15.09.03, 16:40 ja mam 24 lata i jestem na 5 roku studiów.Rodze ok 24.04.2004 tuz przed obtona pracy magisterskiej,bede miec 25 lat skonczone i kochanego,upragnionego dzidziusia.Moj maz ma obecnie 26 lat i tez konczy studia(ja studuije dziennie on zaocznie) Odpowiedz Link
michalina11 Re: ile lat macie? 23.01.03, 01:40 no, ja mam troche bo 31 a to moje pierwsze dzieciatko po staraniach 6 lat.jestem w lekkim szoku ale pozytywnym no i nie moge uwierzyc....dopiero sie dowiedzialam z testu a do lekarza ide w piatek.pozdrawiam was dziewczyny. Odpowiedz Link
mirkad Re: ile lat macie? 23.01.03, 13:02 Mam 30 latek - skończę 5 lutego. O maleństwo staraliśmy się od ponad 6 lat. Trochę się boję - stara dupa ze mnie :-))) jak na pierwsze dziecko, ale wszystko musi być dobrze Odpowiedz Link
isma Re: ile lat macie? 24.01.03, 23:15 Oj tak, im pozniej, tym wieksza trema. Moja corka jest mlodsza ode mnie o trzydziesci lat i siedem miesiecy, a od swojego taty jeszcze pare latek wiecej. I nie bycie w ciazy bylo najbardziej absorbujace. Sfiksowalismy teraz zupelnie, niestety... Odpowiedz Link
gosiak74 Re: ile lat macie? 23.01.03, 13:28 Ja w marcu kończę 29 lat. Jestem w ciąży z pierwszym dzieckiem po 3 latach starań i leczenia. Termin mam na 6 września. A już myślałam, że będę tu najstarsza! Odpowiedz Link
pretty_ Re: ile lat macie? 23.01.03, 15:56 Pod koniec stycznia mam 29 urodziny. Planowo moja córeczka ma pojawić się na świecie 4 marca. Nie mogę się już doczekać! Od jakiegoś roku przed zajściem w ciążę zaczęliśmy myśleć z mężem o dziecku, ale nie staraliśmy się jakoś specjalnie Za każdym razem jednak, kiedy kochaliśmy się w te płodne dni, z dużym rozczarowaniem przyjmowałam wieść, że to jednak, niestety, nie tym razem, nie udało się. Aż w końcu... Cierpliwość popłaca i już niedługo będziemy się cieszyć naszą Anią. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
michalina11 Re: ile lat macie? 23.01.03, 17:08 a to ciekawostka, ja tez pod koniec stycznia mam urodziny a moja coreczka tez bedzie prawdopodobnie ania. hihih pozdrawim was starsze i mlodsze mamusie. Odpowiedz Link
plomyk Re: ile lat macie? 24.01.03, 12:47 Ja mam skonczone 28. A dzidzius powinien sie urodzic przed moimi 29 urodzinami:) Juz sie nie moge doczekac;) Odpowiedz Link
gandzia27 Re: ile lat macie? 24.01.03, 20:50 Tak jak wynika to z mojego nicka, mam 27... chociaż wczoraj odebrałam wyniki standardowych badań, gdzie wpisano mi 28. Mieli prawo, powiem szczerze. Czas zmienić nicka... Dziecię ma obecnie 6 miesięcy (w brzuchu będąc). Odpowiedz Link
asiax Re: ile lat macie? 24.01.03, 23:05 Ja mam 23 lata i studiuje teraz na 4 roku. tak sie szczesliwie zlozylo, ze uda mi sie zakonczyc 4 rok i we wrzesniu urodze. Ciaza ( 3- tygodniowa;) przyspieszyla troszeczke nasze plany slubne. Pobierzemy sie w kwietniu, a nie jak planowalismy w czerwcu-lipcu. Jestem bardzo podekscytowana i czuje sie w 100 % kobieta. pozdrawiam asia Odpowiedz Link
dorek3 Re: ile lat macie? 25.01.03, 12:41 Za dwa miesiące kończę 30. Decyzja o zajściu jak najbardziej świadoma i połączona z wspomaganiem (clo, biogonadyl, duphaston). Teraz rozpoczynam 6 tydzień od OM. Odpowiedz Link
kalska Re: ile lat macie? 28.01.03, 11:08 W czerwcu skończę 30 lat, a moja dzidzia urodzi się w kwietniu. Staramy się od kilku lat, jest tak bardzo szczęśliwa, że wreszcie się udało (mnóstwo badań, zabiegów, itp.). Tatuś wprost nie może się doczekać kiedy zobaczy swoje maleństwo. Pozdrawiam, MK Odpowiedz Link
pineska1 Re: ile lat macie? 28.01.03, 11:19 Ja swoją małą urodziłąm jak miałam 27 lat. Teraz mam trzydzieści;(((, ale planuje jeszcze jedno dziecko, ale trochę później, za jakies 3 lata. Z tym, że ja nie miałam problemów z zajściem w ciążę, więc wszystko poszło zgodnie z planem;)))) Odpowiedz Link
anulkaz Re: ile lat macie? 28.01.03, 13:00 Ja dopiero co skończyłam 25 latek i zaczynam 6 miesiąc. Była to bardzo świadoma decyzja. Mam dobrą pracę, 2,5 roku doświadczenia i w miarę pewną "pozycję zawodową".Dlatego uznałam, że to najlepszy moment. Odpowiedz Link
porzeczka1 Re: ile lat macie? 28.01.03, 13:22 Witam, A ja w marcu skoncze 29 a w maju rodze :)). Od paru lat moje zycie to tylko swiadomie podejmowane decyzje; od kupna mieszkania 1 pazdziernika 2001, slubu 13 pazdziernika 2001, podrozy poslubnej w maju 2002 i planow co do poczecia dzidziusia w sierpniu/wrzesniu 2002. I tak tez sie stalo, nawet z tym, ze w sierpniu 2002 zmienilismy mieszkanie na wieksze i Kuba bedzie mial od poczatku swoj pokoj :))). No i udalo sie za pierwszym razem /w zyciu nie zapomne tych kreseczek na tescie ciazowym :)))/. Czasami mi sie wydaje, ze za dobrze mi idzie... pozdrawiam wszytskie przyszle, i nie tylko, mamuski :))) Odpowiedz Link
deptaczek Re: ile lat macie? 29.01.03, 09:38 no to widze, z jestem w srednim przedziale wiekowym co prawda jeszcze nie w ciazy ale juz w staraniach :) Odpowiedz Link
dusiak Re: ile lat macie? 29.01.03, 13:40 ja wlasnie skonczylam 29 lat i termin mam na sierpien. Dlaczego teraz - po prostu chcialam zajsc zaraz po slubie i tak sie stalo (prawie). Praca sie nie przejmowalam - mam za soba wiele lat kariery (8), rozne studia i kwalifikacje, dobre stanowisko... teraz czas na rodzine niezaleznie od konsekwencji. Zegar biologiczny... a jesli chodzi o sytuacje w pracy, to nigdy nie nadejdzie ten dobry moment, zawsze jest cos waznego do zrobienia, szykuje sie awans, albo inna kolezanka jest w ciazy. Poza tym jak kobieta jest w ciazy lub ma male dziecko - to nagle jej kwalifikacje znikaja. Po prostu uwazam, ze to rodzina i zycie prywatne sa wazniejsze. Odpowiedz Link
pia_ Re: ile lat macie? 29.01.03, 13:56 Teraz mam 31 lat, a w sierpniu/wrześniu kiedy urodzę skończę 32 lata. Dla mnie w końcu przyszedł czas na dziecko: szczęśliwy od 11 lat związek, nowo wybudowany domek, w pracy sielanka. Ponieważ nie czułam jeszcze "bożego palca", to pewnie zwlekałabym z myślą o dziecku, ale wykryto u mnie latem mięśniaka w macicy i to przyśpieszyło decyzję. W ciążę zaszłam za pierwszym staraniem (dzięki testowi owulacyjnemu) i jak na razie wszystko przebiega pomyślnie. Odpowiedz Link
ykke Re: ile lat macie? 29.01.03, 14:30 A ja mam 24 latka, w zeszłym roku skończyłam edukację.Na dzidziuśka czekamy z niecierpliwością.Termin na koniec sierpnia! Na szczęście(i pewnie trochę nieszczeście)nie musze chodzić do pracy! Nie wyobrazam sobie jak można normalnie funkcjonować i skupiać się na pracy mając całodzienne mdłości! Podziwiam Was dziewczyny, jeśli mimo wszystko uczycie się i pracujecie! Ja leżę odłogiem i czekam na wiosnę!!! Odpowiedz Link
zzzuzia Re: ile lat macie? 05.02.03, 12:05 Ja mam skończone 23 latka:) A dzidziuś urodzi się we wrzesniu, czyli dwa miesiące przed moimi urodzinkami:) Kończę właśnie studia uzupełniające magisterskie i gdzieś tam podświadomie zawsze marzyłam o dzieciaczku jeszcze na studiach:) No i udało się, choć nie było to zaplanowane:) Ale cieszymy się bardzo z przyszłym tatusiem Odpowiedz Link
damakierowa Re: ile lat macie? 10.02.03, 19:52 No to mi dopiero glupio! mam 37 lat i jest to moja pierwsza ciaza. Gdyby nie nalegania i zebranie meza, to pewnie nigdy bym sie nie zdecydowala. Jakos zaden "zegar biologiczny" u mnie nie bil. Bylam zdziwiona, ze potrzebowalismy na to roku, ale bez przesady, testow, liczenia. Jakos sie zdarzylo. Teraz za to moj wiek mnie przeraza Pozdrawiam Odpowiedz Link
anndelumester 29 11.02.03, 10:16 skończe w maju. synek bedzie w czerwcu, prawdopodobnie w drugiej połowie a. Odpowiedz Link
majaa Re: ile lat macie? 11.02.03, 12:18 A ja mam teraz 33, a jak urodzi się maleństwo, to będę miała roczek więcej. A dlaczego dopiero teraz się zdecydowałam? Może to dziwnie zabrzmi, ale dopiero teraz poczułam, że dojrzałam do macierzyństwa i czekamy z mężem na dzidziusia z ogromną radością. Odpowiedz Link
joola_m Re: ile lat macie? 18.02.03, 11:03 jestem jedna ze starszych, jak urodzi sie moj dzidzius bede miala 33 latka. Duzo, ale tak mialo byc, o ciazy dowiedzialm sie 2 tyg przed slubem... Odpowiedz Link
yula Re: ile lat macie? 18.02.03, 14:25 a ja tydzien po slubie:) i woogole to byla mala niespodzianka, mala bo juz z rok zylismy na zasadzie co bedzie to bedzie:) a niespodzianka bo w tym cyklu mierzylam temperature i wyszlo ze nie ma owulacji w spodziewanym terminie, no to rzucilam mierzenie bo trzeba przygotowywac sie do slubu, a takie cykle mi sie zdarzaly. A tu sie okazuje ze po prostu cykl byl przedluzony, co u mnie tez nic dziwnego i w efekcie mam w brzuszku Maxa:) Odpowiedz Link
verroniqe Re: ile lat macie? 18.02.03, 18:43 26 właśnie zaczełam, i chociaż jestem mężatka to można powiedzieć że wpadłam :)) ale dobrze się stało bo sama bym się jescze nie zdecydowała :) Odpowiedz Link
anna.28 okiem socjologa... 18.02.03, 19:15 No to średnia wieku wychodzi 28. Tak mniej więcej, prawda? Ja mam właśnie 28. Ale myślę sobie, że większość z nas jest z dużych miast i z wyższym wykształceniem, więc zawyżamy średnią wieku. A może się mylę? Odpowiedz Link
aniapell Re: ile lat macie? 20.02.03, 14:25 Ja mam 23 lata i 6 tydzien nieplanowanej ciazy. Nie wiem, czy sie cieszyc, czy plakac. Jak czytam wszystkie wypowiedzi, to mam ochote byc szczesliwa, ale zaraz potem jak sobie pomysle, co mnie czeka, to plakac mi sie chce. Najgorsze jest to, ze nie mam poparcia nawet u wlasnego chlopaka, ktory milczy i pomimo zapewnien, ze kocha, ze jest przy mnie, to ciagle zupelnie swiadomie naklania mnie do usuniecia. I tak zmieniam zdanie co 5 minut. Nigdy nawet nie myslalam, ze przyjdzie mi kiedykolwiek rozpatrzac, czy ciaze usunac, czy nie, a tu prosze. Gdyby chlopak choc w polowie poczul to co ja czuje, to moze by zdanie zmienil... Co poczne? Nie wiem, mam jeszcze chwilke czasu na zastanowienie sie. Odpowiedz Link
isma Re: ile lat macie? 20.02.03, 15:22 Dziewczyno, wiem, ze "latwo sie mowi", ale naprawde warto urodzic, naprawde... Odpowiedz Link
sirka Re: ile lat macie? 20.02.03, 15:43 Z pewnością czujesz się okropnie,opuszczona przez faceta który stchórzył, nie wiem jaką masz sytuację materialną, bo to czesto czynnik który powstrzymuje przed decyzją o dziecku, ale jaka ta sytuacja by nie była zanim zdecydujesz się na zabieg wejdź na forum pt. niepłodność. W pewnym momencie myślałam że nie będziemy z mężem mieć dzieci... to jest potworne uczucie którego nikomu nie życzę !!! pozdrawiam Cię Odpowiedz Link
anna.28 Do Anipell 20.02.03, 19:54 Wiem, że sytuacja jest trudna, a ja tu o filmach..., ale mimo wszystko proszę Cię (jeżeli nie widziałaś) obejrzyj sobie film "Dziewięć miesięcy" z Hugh Grantem i Julienne Moore. Odpowiedz Link
male_gonzo Re: ile lat macie? 20.02.03, 22:39 Ja ma lat dwadzieścia, a zdecydował za mnie los. Ale nie żałuję. : ) Odpowiedz Link
weronika_fi Re: ile lat macie? 23.02.03, 10:51 A ja zaraz skoncze 29 lat. Juz od roku chcielibysmy miec dziecko, ale powstrzymywala nas utrata mojej pracy bo z tym wiazalo sie to, ze nie mam zadnego ubezpieczenia zdrowotnego, nie bede miala macierzynskiego i wychowawczego czyli ten okres z dzidziusiem nie zaliczy mi sie do lat pracy. No i poza tym brak pracy to brak kasy. Potem jak zaczelam prace to tez zaczelismy sie starac - nie wyszlo, ale nie tracimy nadziei. Jestem wierzaca wiec sie modle o moje malenstwo. A dlaczego teraz - mysle, ze po prostu oboje dojrzelismy emocjonalnie do tej decyzji - jestesmy 2,5 roku po slubie, a o dziecku na powaznie rozmawiamy i myslimy od 2 lat - tyle, ze wczesniej nie bylo na to zbytnich warunkow. teraz mamy wlasne mieszkanie, ja mam spokojna prace - to tez sa czynniki, ktore powoduja, ze kiedy to osiagnelismy to pomyslelismy sobie - czemu nie teraz - wlasciwie to co nas powstrzymuje. No i poza tym moj wiek tez nas troche popedzal bo zegar tyka. Ale mylse, ze przede wszystkim do tego sie po prostu dojrzewa i w pewnym momencie po prostu chcesz miec swoje wlasne malenstwo z calym dobrodziejstwem inwentarza (czyli ze wszystkimi obowiazkami i ograniczeniami wlasnej swobody itp.) i kiedy juz wiesz, ze chcesz miec dziecko to wszystko inne nie ma az takiego znaczenia. Najwazniejsze jest zeby miec to swoje male upragnione dzieciatko. Mnie osobiscie macierzynstwo jawi sie jako cos fajnego, jako wielka niekonczaca sie zyciowa przygoda. A dziecko to ktos kto uczy cie innego spojrzenia na swiat. Tak jak pisalam tu w innym watku - moj maz jest marynarzem i teraz jest w rejsie wiec teraz nie mozemy sie starac o dziecko. Z niecierpliwoscia oczekuje momentu kiedy znow bedziemy mogli sie starac - juz tak bardzo oboje chcielibysmy miec dziecko! Jeszcze rok temu te pragnienia nie byly we mnie az tak silne jak teraz - byly raczej na zasadzie, ze to juz ten wiek, ze nie ma na co czekac itp. A teraz to jest po prostu pragnienie tak silne, ze nic innego nie ma wiekszego znaczenia - juz nie ogladam sie na to, ze ciaza ograniczy moje mozliwosci np. wyjazdu na narty czy wypadu w gory - to najbardziej lubie. Nie patrze na to, ze przez pierwsze miesiace czy nawet rok albo poltora bede ograniczona wlasnie w kwestiach wyjazdowych i towarzyskich. To wszystko juz nie jest takie wazne - najwazniejsze zebym zaszla jak najszybciej w ciaze i zeby przebieglala ona prawidlowo a dziecko urodzilo sie zdrowe. Trzymajcie za mnie kciuki a ktora jest wierzaca to prosze o modlitwe zeby tym razem kiedy moj maz bedzie w domu miedzy rejsami to zeby nam sie udalo. Pozdrawiam was wszystkie. Odpowiedz Link
toskaa Re: ile lat macie? 12.09.03, 15:53 strasznie podoba mi sioe Twój list Weroniko! mam nadzieję że niedługo zostaniesz mamusią. ja też powoli myślę o dzidziusiu.mam 27 lat i męża którego trudno do tej decyzji przekonać. powodzenia w staraniach.trzymam kciuki!!!! Odpowiedz Link
mika_26 Re: ile lat macie? 26.12.03, 18:12 witam ciebie Weroniko i Wasz wszystkie mamusie no i te przyszłe.Ja mam 27 latek,a moja dzidzia urodzi się w czerwcu, kiedy będę miała skończone 28. Nasza decyzja o poczęciu dzidziusia-była jak najbardziej świadoma i szczegółowo zaplanowana.Mój mąż też jest marynarzem i musieliśmy zrobić wszystko by się udało przed jego wypłynięciem w rejs. No i udało się.W naszym przypadku zadecydowała codzienna kontrola temperatury i całkowite wyluzowanie psychiczne- co będzie to będzie. Nic na siłę. I z takim podejściem akurat w naszym przypadku nam się udało. Życzę ci z całego serca tych dwóch szczęśliwych kresek na testerze i już teraz przygotowywuj się psychicznie na powrót męża. Na pewno ci się uda. Zobaczysz. Czekam na odbrą wiadomość od ciebie.pa Odpowiedz Link
gretchen Re: ile lat macie? 24.02.03, 19:28 Ja mam 25 lat, w marcu kończę 26 a termin mam na 15 września. U mnie los zadecydował o poczęciu dzidzi. Jestem teraz w 12 tygodniu. Pa. Odpowiedz Link
travelka Re: ile lat macie? 25.02.03, 12:50 Ja tez jestem jedna ze starszych-mam 32 lata. Do poczecia doszlo podczas styczniowych wakacji na Wyspach Kanaryjskich, a z racji, że są to "wyspy szczęścia", mam nadzieję, że nasze maleństwo też będzie szczęśliwe. Czekam na połowę października na rozwiązanie-to będzie waga, mój znak. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy. Odpowiedz Link
olaj Re: ile lat macie? 26.02.03, 17:59 Ja we wrześniu 2003 skończę 29 lat. Termin mam na maj. Przyczyna poczęcia dziecka? Haaaa, ha, haaaa!!!!!!!!! Mój mąż w końcu, po półtora roku mieszkania i spania na materacu na podłodze, w długi sierpniowy weekend (około 15ego, wtedy, kiedy ustawowo wolne) skonstruował wspaniałe łóżko. No to jak nowe łożko, to trzeba wypróbować. I tak skutecznie wypróbowaliśmy, że właśnie skończyłam 29 tydzień ciąży :)) Kangurek :) Odpowiedz Link