Dodaj do ulubionych

Październikowe mamusie!!!!

30.06.03, 16:38
Cześć dziewczyny.
Mam termin porodu wyznaczony na 26 października.Niestety muszę leżeć
większość dnia.Mam skróconą szyjkę macicy.Chętnie porozmawiam z mamusiami z
tego właśnie miesiąca,powymieniamy sie doświadczeniem,a może poprostu
będziemy się nawzajem pocieszać i razem dotrwać do porodu.

Pozdeawiam serdecznie
matusia
Obserwuj wątek
    • ariana1 Re: Październikowe mamusie!!!! 30.06.03, 22:41
      Współczuję, ale i pocieszam: można wyleżeć :) Ja leżałam calutki ostatni
      trymestr i szczęśliwie urodziłam tydzień przed terminem. Dzisiaj moja córeczka
      ma rok i 7 m-cy. Czyli - dasz radę!
      pzdr.
    • antonina_74 Re: Październikowe mamusie!!!! 01.07.03, 00:55
      matusia1 napisała:

> Cześć dziewczyny.
      > Mam termin porodu wyznaczony na 26 października.Niestety muszę leżeć
      > większość dnia.Mam skróconą szyjkę macicy.Chętnie porozmawiam z mamusiami z
      > tego właśnie miesiąca,powymieniamy sie doświadczeniem,a może poprostu
      > będziemy się nawzajem pocieszać i razem dotrwać do porodu.
      >
      Witam Cie, matusiu!
      ja mam termin na 5/10 i pewnie tez w koncu bede lezec (przodujace lozysko) a na
      razie jeszcze chodze.
      Zapraszam Cie serdecznie do grupy Mam Jesiennych - link w sygnaturce! Nie
      wszystkie jestesmy tam "pazdziernikowe" ale wymieniamy sie doswiadczeniami i
      jest bardzo milo :)
      Pozdrawiam,
      Antonina
      i Zosia (27. tydzien)
    • weronikarb Re: Październikowe mamusie!!!! 01.07.03, 08:08
      ja tez jestem październikowa 24/26 październik :-) Ja na szczęście nie musze
      lezec, bylam 3 dni w szpitalu w 4 m-cu, bo mialam caly czas bóle brzucha, ale
      to tylko moj ginekolog spanikowal, bo okazalo sie ze wszystko dobrze i ze tak
      ma być :-)
      Pozdrawiam
      Renata i dzidzia
    • izabel2 Re: Październikowe mamusie!!!! 02.07.03, 13:02
      Witaj, ja ma termin na 18 października. Jak na razie wszystko OK. Moje wyniki
      badań tylko sa b.słabe - za mało czerwonych krwinek i bakterie w moczu. Ale
      dzidziuś OK chłopiec w 23 tygodniu ważył 675g.
      Pozdrawiam Izabel
      • matusia1 Re: Październikowe mamusie!!!! 02.07.03, 14:04
        Dzięki dziewczyny za odzew.Zawsze to lepiej raźniej.
        Ja idę w czwartek na badanie krwi,moczu i odczyn Coombsa.W piątek idę na ctg
        sprawdzić,czy lekkie skurcze,które miałam się uspokoiły.Cieszę się każdym dniem.
        Każdym kopnięciem w brzuszek,wczoraj wieczorem miałam nawet taki lekki pagórek
        po lewej stronie.Z usg wynika,że mała sobie siedzi.

Pozdrowienia dla was przesyłam.
        Piszcie!!!!!

matusia z 23 tygodniowym maleństwem
        • weronikarb Re: Październikowe mamusie!!!! 04.07.03, 13:39
          Witam
          ja mam teraz troche stracha, bo mam bolebrzucha, zwlaszcza od godziny tak 13
          sie zaczynaja. Sa takie jakby co sie naciagalo, brzuch sie robi taki
          balonowaty i czuje klucia. Nie jest to caly czas, dobrze jest jak leze, nie
          jest zle jak chodze, najgorzej jak siedze i do tego jeszcze male kopie, wizytę
          mam dopiero w poniedzialek. Najwiecej sie boje ze mnie "położy', a ja naprawde
          nie lubie lezec :-)
          mam nadzieje ze to nic groznego
          Pozdrawiam
          • matusia1 Re: Październikowe mamusie!!!! 04.07.03, 18:30
            Cześć Weronika!!!!!

Ja takie objawy odczuwałam 2 tygodnie temu.Któregoś dnia złapał mnie ból
            brzucha,nie na żarty wystraszyłam się.Po paru dniach miałam wyznaczoną wizytę u
            mojego lekarza.Po zbadaniu stwierdził,że mam skróconą szyjkę.
            Mam nadzieję,że Ty nie będziesz musiała leżeć,bo to nic fajnego.Ale koniecznie
            powiedz o tym lekarzowi.Być może rozciągają się wiązadła?
            Napisz po wizycie jak tam poszło?
            Pa pa matusia

• matusia3 Re: pażdziernik 2003 13.07.03, 10:35
            Witam wszystkie październiczówki!!!!!!!

Coś słabo piszecie.A szkoda,bo fajnie się czyta opowieści innych mam.
            Ja jutro zacznę 25 tydzień i czuję się dobrze.Maluszek wykonuje coraz to
            silniejsze kopniaki.Jak położę się na prawym boku to maluch tez tak jakby sie
            przelewałna tą stronę i tam zaczyna swoje harce.W 23 tygodniu dzidziuś ważył
            500g,lekarz powiedział,że w normie.
            Mam mocny apetyt w sumie na wszystko.A na czekolade najbardziej,kilogramami
            narazie się nie przejmuję,bo dużo nie przytyłam,w sumie 4 kg.
            Mam nadzieję,że lato nie będzie duszne i że szybko przeleci ten czas do porodu.

Pozdrawiam wszystkie oczekujące mamusie!!!!!!!

Weronika napisz jak tam po wizycie u lekarza?

matusia
            • kassia23 Re: pażdziernik 2003 14.07.03, 13:46
              Cześć. Jestem teraz w 27 tygodniu i nie mogę się już doczekać kiedy Kubuś
              będzie leżał na moim brzuchu. Termin mam na: a) 10.10 b)12.10 c)16.10 i bądż
              tu mądra:) Brzuszek temnie troszkę boli, lekarka też wspominała coś o skróconej
              szyjce ale nie kazała bezwzględnie leżeć w łóżku. Troszkę się martwię że mój
              brzuch nie jest tak duży jakbym chciała:( Czy może to być wynikiem tego że
              raczej do drobnych nie należę? W 21 tygodniu Kubuś ważył 450 gram. Mam nadzieję
              że wszystko będzie ok. Pozdrawiam - Kasia i Jakub
              • izunia14 Re: pażdziernik 2003 14.07.03, 17:14
                czesc Mam na imie Iza. Jestem teraz w 27 tygodniu. Termin porodu na 10.10. Milo
                mi ze moge sie podlaczyc. Czy moze ktoras z Was ma problem z tyciem. Ja teraz
                przytylam az 17 kilo. Bardzo puchne i nie wiem jak mam sobie z tym
                poradzic.Pomocy!!!!!!! jak pomysle jak bede wygladac w 9 miesiacu to az sie
                boje

Pozdrawiam
                Iza
                • kassia23 Re: pażdziernik 2003 15.07.03, 10:28
                  Iza, nasze dzieciaczki to rówieśnicy:) Ja przytyłam na razie 5 kilo. O wagę się
                  nie martw, podobno karmienie piersią to najlepszy środek odchudzający. A tym
                  puchnięciem to uważaj, może to być oznaka gestozy czyli zatrucia ciążowego.
                  Jeśli na dodatek masz podwyższone ciśnienie i białko w moczu to idź do lekarza.
                  A jeśli jest to po prostu urok ciąży - odpoczywaj z uniesionymi nogami i pij,
                  pij, pij. Pozdrawiam
                  Kasia z Kubusiem 27 tyg.
                  • lucasa Re: pażdziernik 2003 15.07.03, 14:26
                    serdecznie pozdrawiam!!!
                    ja mam termin na 20.10 i nie moge sie doczekac! (po tych wszystkich
                    szczegolowych filmach video nt porodu, chcialabym to miec jak najszybciej za
                    soba!),
                    zazdroszcze wszystkim mamom ktore tak malo przytyly, bo ja 8 kilo, i w sumie
                    dalej tyje - gdzies 1kg na miesiac :o) - ciekawe jak bede wygladac w
                    pazdzierniku??? a w dodatku mam maly brzuszek... - jak zalozylam na weekend
                    szorty i luzna koszulke, to znajomy nawet sie nie zorientowal, ze jestem w
                    ciazy...

chcialabym sie dowiedziec, czy juz macie cos kupione dla Maluszka,
                    a jezeli nie to kiedy zaczynacie? bo my NIC nie mamy,
                    a boje sie, ze przyjdzie taki czas, ze zaczne panikowac,
                    inna sprawa, ze nawet dokladnie nie wiem co potrzebuje (tzn wiem tak z grubsza,
                    ale nie w szczegolach...)

pozdrawiam, i do uslyszenia,
                    Agucha
                    • lucasa Re: pażdziernik 2003 15.07.03, 14:27
                      to znowu ja: mialo byc, ze tyle 1kg na tydzien!!! a to troche przesada, prawda?
                      Agucha
                      • lilunia Re: pażdziernik 2003 17.07.03, 20:58
                        O jak fajnie ! Ja tez mam termin na 20 pazdziernika . Przytylam, niestety juz
                        14 kilo , ale zupelnie sie tym nie przejmuje, gdyz wiem, ze schudne /
                        karmienie, karmienie ! /. Tyje rowno tak jak w pierwszej ciazy - wiem, bo
                        wszystko wtedy zapisywalam - wiec wiem, ze spokojnie dociagne do 20 kg, he, he.
                        Ale po porodzie bylam o 10 kg lzejsza. A dyszka do zrzucenia - to jest nic.
                        Samo sie chudlo ;))
                        Pozdrawiam ciezarowki wszystkie
                        L
            • matusia3 Re: pażdziernik 2003 23.07.03, 16:45
              Hej dziewczyny!!!!!

Hewitt ja tez mam skróconą szyjkę,ale bez rozwarcia.W sobotę idę na założenie
              krążka prawdopodobnie,zalezy od stanu szyjki,czy się pogorszyło,czy nie.
              Gdyby nie problemy z szyjką,to mogłabym powiedzieć,że ciążę znoszę wspaniale.
              Apetyt koński na wszystko.Brzuszek mam malutki,niektórzy mówia,że
              wyglądam ,jakbym sie najadła.Taka juz moja uroda.
              Mam pytanie ile wynosi wasza hemoglobina? Moja 11.2
              I jeszcze jedno pytanko Jacie przyjmujecie witaminy i w jakich ilościach?

Mi ostatnio lekarz zalecił przyjmowanie 2 tabletek Materny.Czy to nie za duzo?
              Jak myslicie?

Pozdrawiam was serdecznie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

matusia=26 tyg maluszek
              • marmali Re: pażdziernik 2003 24.07.03, 16:24
                witajcie pazdziernikowe krotkie szyjki ;-)
                czy wiecie jak krotkie sa wasze? u mnie w 27 tyg miala 26 mm. Nie wiem czy to
                bardzo krotka, czy mam szanse dotrwac do terminu (10.10)? Od paru tyg jestem na
                zwolnieniu i odpoczywam, odpoczywam. mam nadzieje, ze to cos pomoze...
                pozdrowienia
                • matusia3 Re: pażdziernik 2003 24.07.03, 20:03
                  Hej marmali!!!!!!!

Ciekawe ile moja szyjka dokładnie wynosi?W sobotę,kiedy będę u lekarza musze
                  się go o to zapytać.Zawsze mówi,że krotka,ale ile wynosi długosć,to nie mam
                  pojęcia.Duzo odpoczywaj,ja duzo leżę,ale w moim przypadku mam delikatne
                  skurcze.Prawie na każdej wizycie mam ctg-pomiar skurczy macicy.

Pozdrawiam
                  matusia 3
                  • marmali Re: pażdziernik 2003 24.07.03, 21:05
                    Ja niestety moje skurcze czuje, brzuch twardnieje, czasami nawet cos zaboli,
                    ktg jeszcze nie mialam.
                    Odezwij sie po wizycie!
                    Pzdr
            • weronikarb Re: pażdziernik 2003 30.07.03, 10:18
              Witaj
              Byłam u lekarza i wszystko ok jeśli chodzi o małego (pokazał w końcu co ma :-
              )), ale w ciągu 3 tyg. przytyłam 10 kilo, jak sie okazało to z powodu lodów i
              slodyczy. Balismy sie czy to nie zatrucie. Ale teraz juz jest dobrze, nie jem
              slodkiego i nie tyje :-) Nie pisalam tak dlugo dlatego ze bylam na urlopie,
              niestety juz sie skonczyl :-( Przez czas urlopu brzuszek nie bolal, takze znam
              juz przyczyne moich bóli - to dlatego ze w pracy 8 godzin siedze, bo jak
              wrocilam z powrotem to i bole sie zaczely :-( No, ale co zrobic
              Pozdrawiam
    • helwit Re: Październikowe mamusie!!!! 22.07.03, 20:26
      Witam wszystkie mamusie z pazdziernika!
      Koncze 29 tydzien, a termin mam na 5.10. Czuje sie dobrze choc podobno mam
      troche skrocona szyjke i male rozwarcie. Na szczescie ten stan utrzymuje sie
      od miesiaca bez zmian, tzn pomimo mojego wcale nie tak b. oszczednego trybu
      zycia nic sie pogorszylo.
      nie moge sie doczekac narodzin Witka, od paru dni maly bardzo daje o sobie
      znac, kopie mocno nawet w pecherz moczowy-srednio mile, a brzuch faluje mi
      niesamowicie!
      Przyznam szczerze, ze boje sie troche zblizajacego sie porodu, zwlaszcza
      pobytu w szpitalu. Ostatnio mialam okazje pobyc troche w szpitalu (zabieg
      stomatologiczny) i bardzo sie zniechecilam do tej instytucji...mam nadzieje,
      ze jednak nie bedzie tak zle!
      Pozdrawiam wszystkie brzuchy, Agata
    • lolyta Re: Październikowe mamusie!!!! 25.07.03, 20:40
      Heja. ja mam termin na 22 pazdziernika. I jak poczytalam o tych Waszych
      szyjkach, to troche zmieklam. W pierwszej ciazy bylo wszystko git, wiec
      wlasciwie nie powinnam sie pewnie niepokoic, ale to bylo w Polsce, a teraz
      jestem w USA. Kiedy bylam z pierwsza wizyta, potwierdzic ciaze, lekarz mi
      powiedzial, ze wszystko wyglada OK, a od tamtej pory... kazda wizyta ogranicza
      sie do wysluchania serca i badania moczu. Nawet mi nie mowia, jakie sa wyniki
      tych badan. Nie mam bladego pojecia, jaka mam szyjke! czy uroda szyjki sie moze
      jakos drastycznie zmieniac w trakcie ciazy?
      • matusia3 Re: Październikowe mamusie!!!! 30.07.03, 10:43
        Hej Lolyta!
        Rzeczywiście stan szyjki może się zmienić i najgorsze jest to,że nic nie
        czujesz.Ale jeśli nie masz skurczy brzuszka,to wszystko powinno być ok.
        Weroniko zazdroszczę Ci ,że możesz pracować.Ja juz zapomniałam co to praca;(
        Wczoraj miałam jakieś kłucia w brzuchu,bolało jak nie wiem co.Składałam
        wersalkę ,lekka to ona nie była,a to mogło być przyczyną tych ukłuć.
        Na szczęście przeszło,ale byliśmy z męzem nieźle zaniepokojeni.
        Teraz łóżko lezy rozłozone,a ja się tym nie przejmuję,mam to w nosie.
        Maleństwo jest najwqazniejsze i już!

Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie-u mnie upał od rana uuuuufffff

matusia+27 tyg maleństwo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka