Dodaj do ulubionych

spanie na brzuchu

23.10.03, 14:14
w ciąży można czy nie? jestem dopiero w 7 tygodniu i zupełnie nic nie
odczuwam, ale nie wiem czy to nie zaszkodzi dzidziusiowi? później to się
pewnie już nie da, bo brzuszek urośnie...

pozdr.
Obserwuj wątek
    • la_lunia Re: spanie na brzuchu 23.10.03, 14:19
      buuu
      ja tez ciagle o tym mysle i tez nawet myslalam, zeby zadac podobne pytanie na
      forum
      ja uwielbiam spac na brzuchu(tez jestem w 7 tygodniu)
      staram sie klasc na plecach, na boku ale ejdnak na brzuszku lubie najbardziej
      pewnie (napewno!!) trzeba bedzie zmienic przyzwyczajenia
      gdzies czytalam, ze moga byc zawroty glowy wlasnie przez lezenie na brzuchu

ja mysle, ze nie trzeba pytac - trzeba po prostu przerzucic sie na plecy :)
      • olinerkha Re: spanie na brzuchu 23.10.03, 14:27
        Ja tam myślę, że nie wolno dać się zwariować i trzeba spać tak jak jest
        wygodnie. Też jestem/byłam zwolenniczką spania na brzuchu. I na początku ciąży
        nawet nie przyszło mi do głowy aby tego zmieniać. Po prostu w pewnym momencie
        stało się to nie wygodne i teraz (21 tydz) śpimy przeważnie na boku. Chociaż
        zdarza się , że zasypiam w trochę dziwnej pozycji tzn na brzuchu ale z jedną
        nogą zgiętą w kolanie i podciągniętą wysoko (nie wiem czy ktoś będzie w stanie
        zrozumieć o co mi chodzi ;-) - robi się wtedy takie miejsce na brzuszek.
        pozadrawiamy
        Ola i marcowy Ludzik
        • lastka Re: spanie na brzuchu 23.10.03, 14:31
          Ja rozumiem o co chodzi bo zasypiam dokładnie tak samo, Olu jesteś w 21
          tygodniu a rodzisz w marcu, ja jestem w 21 tyg ale termin mam na luty tzn, mam
          dwa pierwszy na 19 luty to z usg a drugi z om na 27 luty, jesteś gdzieś
          bliziutko?
          • la_lunia Re: spanie na brzuchu 23.10.03, 14:41
            no tak - zapomnialam
            to spanie z podkurczona nozka to takze moja ulubiona pozycja
            w pozniejszym "stanie" pod ta podkurczona nozke mozna sobie wkladac poduszke
            wtedy bedzie wiecej miejsca dla brzuszka
          • olinerkha Re: spanie na brzuchu 24.10.03, 09:42
            Lastko,
            Dosyć blisko, bo termin z OM mam na 6 marca, ale termin z USG mam na 2 marca
            (co jest bardziej prowdopodobne, bo po przerwaniu tabletek miałam bardzo dziwne
            cykle tzn najpierw wydłużone, a potem coraz krótsze - ten ostatni który udało
            mi się zaobserwować w całości miał 23 dni). Przyzwyczaiłam się jednak, źe to
            marcowy Ludzik (najlepszy będzie numer jak się odrobine pospieszy i urodzi 29
            lutego, 2004 r jest przestępny - specjalnie sprawdzałam)
            pozdrowionka,
            • lastka Re: spanie na brzuchu 27.10.03, 08:01
              Hi hi też się tego boję, że może mi taki numer zrobić i urodzić 29, wolałabym
              jednak żeby to był 27 luty :))
    • edorka1 Re: spanie na brzuchu 23.10.03, 16:16
      Wiecie dziewczyny przebiję chyba Was wszystkie...Jestem w 31 tygodniu ciąży
      i ...choć oczywiście mam spory brzuszek i oczywiście staram się spać na boku i
      podkładam poduchę pod nogi itp...zdarza mi się obudzić rano niemal na brzuchu-
      niemal no bo całkiem to juz sie nie da :-). Miałam tak tez w poprzedniej ciąży-
      po prostu podświadomie w nocy i tak jakoś wykręcam sie na brzuch...próbowałam i
      próbuję z tym walczyć ale hmmm- trudna sprawa.Córeczce nie zaszkodziło, mam
      nadzieję ze teraz też bedzie ok. A w pierwszych tygodniach myślę ze nie ma
      szans oby coś mogło się stać.
    • majcia74 Re: spanie na brzuchu 23.10.03, 16:56
      Można spać do woli na brzuchu, tzn. dopóki będzie to wygodne i wykonalne.
      Dobrym rozwiązaniem jest pomysł z podciagniętą nóżką i podusią, a zawroty głowy
      to słyszałam, że jeżeli już to po spaniu na wznak, które jest bardziej
      szkodliwe /podobno ucisk na żyłę główną/.
      No! I całe szczęście bo spałam na brzuszku do około 20 tyg., a potem to ten
      arbuz co mi urósł w brzuchu już mi nie daje :))
      Ale jeszcze sobie to kiedyś odbiję... :)

Pozdrawiam
      Maja i Groszek /28tyg./
    • krolis11 Re: spanie na brzuchu 26.10.03, 18:00
      Ja spałam na brzuchu do około 20 tygodnia. Poźniej już brzuszek przeszkadzal.
      Mam nadzieję, że dzidzia będzie zdrowa.
      Gabrysia i 31 tygodniowa dzidza
      • lastka Re: spanie na brzuchu i w innych pozycjach 27.10.03, 08:06
        Naczytałam się w tych mądrych gazetach, inetrnecie , że dla dziecka najlepiej
        jest spać na lewym boku tzn jak mama spi, więc męczyłam się na tym lewym boku a
        weż całą noc przśpij na jednym boku, kurcze nie wysypiałam się budziałam się
        kilka razy w nocy zdrętwiała musiałam masować sobie bioderko bo było jakby po
        znieczuleniu. W sobotę miałam wyznaczoną wizytę usg więc przy okazji zapytałam
        lekarza jak to jest z tym spaniem na lewym boku i wiecie zaczał się w głos
        śmiać, powiedział że mam spać tak jak jest mi wygodnie to wtedy i dziecku
        będzie dobrze i aż mi kamień z serducha spadł więc wysypiam się do bólu
        szczególnie dzisiaj miałam dobrą i spokojną noc i tylko raz wstałam siusiu,
        Boże jaka błogość... :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka