Dodaj do ulubionych

czeski a slowacki

23.01.03, 23:10
Niedawno uslyszalem gdzies wiadomosc, ze wg najnowszych badan ok. 1/3 mlodych
Czechow (tzn. chyba dorastajacych juz po 1993) nie rozumie po slowacku.

Z kolei w slowackiej TV czeskie filmy ida ze slowackim dubbingiem, bo tak
wynika z ich ustawy o jezyku...Zreszta nie wiem, moze po ustapieniu Meciara
to sie juz zmienilo?

Mozecie to jakos skomentowac. Przyznam, ze troche mnie te wiadomosci
zszokowaly.
Obserwuj wątek
    • mo.k Re: czeski a slowacki 24.01.03, 13:04
      Przyznam, że też jestem zszokowana.. Nie znam słowackiego, ale potrafię
      zrozumieć przynajmniej kontekst wypowiedzi, oczywiście podpierając się
      znajomością czeskiego :) Są to mimo wszystko odmienne języki, ale podobnie jak
      Szwedzi mają niejako "w pakiecie" znajomość norweskiego, byłam przekonana, że w
      naturalny sposób Czesi rozumieją słowacki.. A tu niespodzianka:)
    • jureek Re: czeski a slowacki 24.01.03, 13:37
      marcink1974 napisał:

> Niedawno uslyszalem gdzies wiadomosc, ze wg najnowszych badan ok. 1/3 mlodych
      > Czechow (tzn. chyba dorastajacych juz po 1993) nie rozumie po slowacku.
      >
      > Z kolei w slowackiej TV czeskie filmy ida ze slowackim dubbingiem, bo tak
      > wynika z ich ustawy o jezyku...Zreszta nie wiem, moze po ustapieniu Meciara
      > to sie juz zmienilo?
      >
      > Mozecie to jakos skomentowac. Przyznam, ze troche mnie te wiadomosci
      > zszokowaly.

Ciekawy jestem, w jaki sposób przeprowadzano te badania, tzn. czy ich podstawą były tylko deklaracje ankietowanych, czy też faktycznie testowano rozumienie języka. Myślę, że raczej to pierwsze, bo raczej nie za bardzo potrafię sobie wyobrazić, żeby Czech nie rozumiał słowackiego, skoro ja sam, który uczyłem się tylko czeskiego, nie mam większych problemów z biernym rozumieniem słowackiego.
      Jurek
      • marq74 Re: czeski a slowacki 24.01.03, 21:20
        > Ciekawy jestem, w jaki sposób przeprowadzano te badania, tzn. czy ich
        podstawą
        > były tylko deklaracje ankietowanych, czy też faktycznie testowano rozumienie

> zyka. Myślę, że raczej to pierwsze, bo raczej nie za bardzo potrafię sobie
        wyob
        > razić, żeby Czech nie rozumiał słowackiego, skoro ja sam, który uczyłem się
        tyl
        > ko czeskiego, nie mam większych problemów z biernym rozumieniem słowackiego.
        > Jurek

Tez sie nad tym zastanawialem, czy przypadkiem odpowiedzi nie byly
        tendencyjne ;-)))))
        Chyba w gre tu wchodza swiezo odgrzebane nacjonalizmy. Miejmy nadzieje, ze sie
        troche wycisza...
        • otto_1 Re: czeski a slowacki 02.03.03, 12:05
          Tez to dla mnie szok. Kiedy bywałem w Czechach, spotykałem sie także ze
          Słowakami. Zupełnie normalną rzeczą były rozmowy w mieszanym czesko-słowackim
          towarzystwie, gdzie każdy używał swojego języka i nikt nie robił z tego żadnego
          problemu. Ale to byli ludzie dwudziestoparo-trzydziestoletni.

Natomiast fakt, że młodzi Czesi nie rozumieją słowackiego wiązałbym raczej z
          ogólnym ogłupieniem i wtórnym analfabetyzmem - zjawiskami nieobcymi i w naszym
          społeczeństwie.
          • lacietis Re: czeski a slowacki 19.12.03, 12:09
            otto_1 napisał:

(...)> >
            > Natomiast fakt, że młodzi Czesi nie rozumieją słowackiego wiązałbym raczej z
            > ogólnym ogłupieniem i wtórnym analfabetyzmem - zjawiskami nieobcymi i w
            naszym
            > społeczeństwie.

I to jets TO!!! Czech Słowaka i Słowak Czecha nie może nie zrozumieć! Ale jak
            ktoś jest młody, głupi i nastawiony tylko na angielski - to moze i udawać, ze
            nie rozumie. Podobnie zszokowany byłem, jka kilka lat temu Rosjanin, niemal
            idealnie mówiący po polsku, z twierdził, ze nie rozumie po ukraińsku - pewnie
            mu sie myśleć nie chciało i tyle.
            Znam czeski (choć bardziej biernie) i nie mam najmniejszych kłopotów ze
            zrozumieniem słowackiego - który najczęściej słyszałem w czeskiej telewizji
            (ČT1), gdzie nigdy nie spotkałem tłumaczenia słowackiego na czeski - choć
            spotkałem się z zartami ze słowackiego...
            Ale chamy w mojej kablówce wyłączyli mi czeski program miesiąc temu, więc nie
            słucham już ani czeskiego, ani słowackiego. Bohużel!

Nashle!
    • beduinka Re: czeski a slowacki 04.06.03, 00:07
      nie wydaje mi się
      ja jestem Zaolzianką...przeprowadziłam się do PL, ale moja rodzina częściowo
      mieszka w Czeskim Cieszynie, ale w większości już się rozpierzchła po Czechach.
      Gdy u nich jestem i oglądam telewizję w serwisach informacyjnych wypowiedzi
      słowackie nie są tłumaczone na czeski...podobnie lecą filmy słowackie filmy w
      oryginalnej wersji
      jak działa to w przeciwną stronę - nie wiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka