rakev 20.01.07, 15:46 Witam! Czy jest tu moze ktos, kto studiuje badz studiowal češtinu pro cizince w Pradze albo w Brnie? Jak wrazenia? Warto rozwazac ten kierunek? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sieczu Re: studium češtiny pro cizince 20.01.07, 19:23 Kilku moich znajomych studiuje w Brnie. Ogólnie są zadowoleni, aczkolwiek u kierowniczki kierunku prawie każdy egzamin trzeba poprawiać kilka razy. Ja rok chodziłem na zajęcia i były, moim zdaniem, gorsze niż na mojej polskiej uczelni. W Brnie studiuję inny kierunek, z którego jestem bardzo niezadowolony. Ale jak masz pieniądze to warto zastanowić się nad wybraniem tych studiów. Odpowiedz Link
koala1981 Re: studium češtiny pro cizince 21.01.07, 21:09 Na temat kierunku studiów nic nie wiem, ale byłam w Brnie na letnim kursie češtiny pro cizince. I uczyły tam panie, które normalnie wykładają na tym kierunku. Muszę przyznać, że duuuużo zależy od prowadzącego - moja grupa (zaawansowana) trafiła na przeraźliwie nudną lektorkę, za to grupa średnia była swoją lektorką zachwycona. Ale to był tylko letni kurs, więc niech wypowiedzą się bardziej zorientowani :) Odpowiedz Link
sieczu Re: studium češtiny pro cizince 21.01.07, 21:42 A którą lektorkę miałaś? Ja miałem w pierwszym półroczu L.V (napisałem w teście wstępnym, że nie chcę chodzić do innej), w drugim E.R i H.S (konwersacje). Pierwszy semestr był fajny, drugi katastrofalny. Odpowiedz Link
datlik Re: studium češtiny pro cizince 22.01.07, 17:29 Studiowałam ten kierunek w Pradze, przez 2 semestry. Wiele zależy od tego, czego oczekujesz i co już umiesz;-) Jeżeli jesteś po bohemistyce na polskiej uczelni, prawdopodobnie będziesz się nudzić. Nie podobał mi się sposób prowadzenia zajęć. Jeżeli masz szczegółowe pytania -napisz na gazetowy mail, chętnie odpowiem. Odpowiedz Link
koala1981 Re: studium češtiny pro cizince 25.01.07, 14:45 No widzisz, to mamy zupełnie inne odczucia :) Miałam L. V. :) i uważam, że pomysłami nie tryskała... Niestety nie pamiętam jak nazywała się ta z niższej grupy, a trzecia była Polką - o niej nie słyszałam nic, bo z tą grupą się nie integrowaliśmy. Ale to letni kurs - może być całkiem inaczej, gdy normalnie studiujesz. Zatem nie skreślam pani L. V. :) Odpowiedz Link
grochemosciane Przed laty w Pradze... 26.01.07, 16:49 Chodziłem na to na Karlovku: najmilej wspominam nie tyle sam kurs, co super grupę dosłownie z całego świata: szwędaliśmy się razem i jak czeczeńscy partyzanci po rosyjsku, tak my w "języku wroga" psioczylismy na Czechów jak nie wiem co - odreagowywaliśmy przy tym wspaniale! Odpowiedz Link
grochemosciane Z dziesięć lat już minęło... 31.01.07, 21:30 Ale piekne, praskie wspomnienia pozostały... Odpowiedz Link
barakmasaryk Re: studium češtiny pro cizince 31.01.07, 17:26 Jesli chodzi o kierunek, to bierz pod uwage tylko brno. W Pradze to kabaret. W Brnie bedziesz miec zajecia z E. R., ktora juz nauczy Cie wszystkiego:) Polecam Brno. Odpowiedz Link
sieczu5 Re: studium češtiny pro cizince 01.02.07, 13:33 E.R. to jedna z najgorszych nauczycielek swiata. Gorszy jest tylko T.H. szef baltystyki. Odpowiedz Link
barakmasaryk Re: studium češtiny pro cizince 16.04.07, 01:00 no to podaj mi kilka argumentow, czemu jest taka najgorsza? Odpowiedz Link
sieczu5 Re: studium češtiny pro cizince 19.04.07, 22:12 Jak lizales jej cztery litery, to wiadomo, ze byla mila. Kto nie lizal, ten wie dlaczego. Odpowiedz Link
barakmasaryk Re: studium češtiny pro cizince 23.04.07, 22:27 Nie mierz innych swoimi kryteriami. Jestes po prostu smieszny. Odpowiedz Link
sieczu5 Re: studium češtiny pro cizince 24.04.07, 10:00 A czym mam mierzyc? Linijka? Sam jestes smieszny. Kazdy wie jaka "fajna i sympatyczna" jest pani R. Ale oczywiscie w srodowisku bohemistycznym zadna krytyka Czech i Czechow nie jest dozwolona. Liz jej dalej cztery litery. Odpowiedz Link
barakmasaryk Re: studium češtiny pro cizince 24.04.07, 21:30 Lizanie to chyba jednak twoja specjalnosc... No coz. Bywa. Szkoda mi ciebie, na kazdym forum musisz sie uaktywnic, niestety w taki marny sposob. Jak juz bedziesz mial cos ciekawego do powiedzenia, z checia poczytam. A jesze jedno. Naucz sie moze rozrozniac opinie o sposobie nauczania od kwestii pozamerytorycznych. A i nie bulwersuj sie tak, szkoda zdrowia. Bedzie ci o wiele latwiej. Odpowiedz Link
sieczu5 Re: studium češtiny pro cizince 25.04.07, 12:09 > Lizanie to chyba jednak twoja specjalnosc... No coz. Bywa. Jesli krytykowanie kogos jest lizaniem czterech liter to ktos chyba ma nierowno pod sufitem i nie jestem to ja. >Szkoda mi ciebie, na > kazdym forum musisz sie uaktywnic, niestety w taki marny sposob.Jak juz > bedziesz mial cos ciekawego do powiedzenia, z checia poczytam. Jesli sie nie podoba, to nie musisz czytac. > Naucz sie moze rozrozniac opinie o sposobie nauczania od kwestii > pozamerytorycznych. Rozroznianie tych dwoch rzeczy to kwestia dyskusyjna. Mialem zajecia z dr R. i kompletnie niczego sie u niej nie nauczylem, co jej zreszta powiedzialem, a sposob nauczania i czasami glupie odzywki kompletnie obrzydzily mi jezyk czeski. Nie jest to jedynie moja opinia, niemal wszyscy studenci maja jej dosc. Odpowiedz Link
panifirlej Re: studium češtiny pro cizince 04.02.07, 12:21 Studovala jsem v Brne. Było super; praca intensywna Odpowiedz Link