bag_of_bones 29.05.08, 20:06 s Polska anebo z Polska? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanapony Re: jak je to český 30.05.08, 00:28 w polskim nie ma "s" ani "se" jako wyrazu coś znaczącego w każdym przypadku mamy "z": np. robię sobie żarty z Henryka (Gen) idę na spacer z Henrykiem (Ins) Odpowiedz Link
bag_of_bones Re: jak je to český 30.05.08, 00:48 kanapony napisała: > w polskim nie ma "s" ani "se" coś znaczącego Przepraszam za nieporozumienie. Jak jest po polsku, to ja dość dobrze wiem. Nie wiem natomiast "jak je to český": "z Polska" anebo "s Polska"... Dziękuję w każdym razie za odpowiedź. Odpowiedz Link
kanapony Re: jak je to český 30.05.08, 01:11 a... to wszystko jasne: "z" z przypadkiem 2 (z Polska) "s" z przypadkiem 7 (s Henrykem) Odpowiedz Link
tlum.cz Re: jak je to český 30.05.08, 07:40 Juz tu ktos odpowiedzia, wiec tylko uzupelnie, ze w czeskim w dopelniaczu zawsze jest tylko "z/ze", natomiast w narzedniku zawsze jest tylko "s/se". Ale dopiero od chyba lat 50, kiedy nastapila taka reforma. Wczesniej byly reguly bardziej skomplikowane, np. w dopelniaczu tez pisalo sie "s/se", jezeli chodzilo o ruch z gory na dol (przyklad "smést se stolu na podlahu"). Ale teraz juz jest naprawde tylko ta prosciutka regulka, co pisalem powyzej. Odpowiedz Link
vasermon Re: jak je to český 07.06.08, 10:30 ... co nie znaczy, że nadal nie można stosować "se stolu". :) No i jest jeszcze wyjątek frazeologiczny "kdo s koho", być może też inne, tylko sobie przypomnieć. :) Odpowiedz Link
kanapony Re: jak je to český 07.06.08, 20:15 właśnie, zastanawiając się nad odpowiedzią w tym wątku (kilka postów wyżej) trafiłam w Mluvnici na to wyrażenie: "kdo s koho" i czy to chodzi np. o takie stwierdzenie: np. Henryka z Kowalskich Nowakowa płakała. ??? Henryk z dziada pradziada miał poczucie inności. ??? mogę prosic o jakiś przykład - najlepiej w zdaniu - po czesku? dzięks ;) Odpowiedz Link
l.e.a Kanapony 08.06.08, 10:52 1 prosta zasasa: z koho čeho - zawsze Z s kým čím - zawsze S Odpowiedz Link
veerciaa Re: jak je to český 29.10.08, 12:50 Z tym ¨kdo s koho¨ chodzi o to: naprz. jakis superman stoi na drodze. Naprzeciwko niemu jedzie samochod..a wtedy mozemy zapytac..kdo s koho? jest to cos w stylu...niby kto wygra?Kto przezyje,kdo bedzie lepszy... Odpowiedz Link