jazzpunk 26.10.05, 11:07 Jakie są wasze ulubione wykonania kompozycji Trane'a? Czy ktoś je wykonuje lepiej od Sandersa? Dzisiaj polecam: "Ole" z płyty "Heart Is a Melody" "Living Space" z płyty "Prayer Before Dawn" "Crescent" z płyty "Crescent With Love" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pharoah Re: tributes to Coltrane 26.10.05, 13:28 jazzpunk napisał: > Jakie są wasze ulubione wykonania kompozycji Trane'a? > Czy ktoś je wykonuje lepiej od Sandersa? > Dzisiaj polecam: > "Ole" z płyty "Heart Is a Melody" > "Living Space" z płyty "Prayer Before Dawn" > "Crescent" z płyty "Crescent With Love" > ja tez najbardziej lubie interpretacje sandersa.np.WELCOME...OLE z plyty heart is a melody -lepsze nawet niz u trane'a.tak ....zaryzykuje takie stwierdzenie...mi podobaja sie bardziej interpretacje pharoaha.fajnie posluchac tez "a love supreme" w wykonaniu alice coltrane.david murray tez swietnie sobie radzi z utworami johna...pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: tributes to Coltrane 27.10.05, 08:40 pharoah napisał: > jazzpunk napisał: > > > Jakie są wasze ulubione wykonania kompozycji Trane'a? > > Czy ktoś je wykonuje lepiej od Sandersa? > > Dzisiaj polecam: > > "Ole" z płyty "Heart Is a Melody" > > "Living Space" z płyty "Prayer Before Dawn" > > "Crescent" z płyty "Crescent With Love" > > > ja tez najbardziej lubie interpretacje sandersa.np.WELCOME...OLE z plyty heart > is a melody -lepsze nawet niz u trane'a.tak ....zaryzykuje takie > stwierdzenie...mi podobaja sie bardziej interpretacje pharoaha.fajnie posluchac > > tez "a love supreme" w wykonaniu alice coltrane.david murray tez swietnie sobie > > radzi z utworami johna...pozdr. Ole Sandersa lepsze? Raczej inne, równie dobre, równie znakomite, ale nie lepsze!!!Jak porównać tenor Sandersa z fletem Erica Dolphy? Najlepiej posłuchac tych wersji jedna po drogiej. Odpowiedz Link Zgłoś
sil8 Re: tributes to Coltrane 26.10.05, 19:46 kenny garrett płyta pursuance... pierwszy raz usłyszałem ją kilka lat temu w nocy w starym radiojazz i potem szukałem jej kilka miesięcy... to była era przedinternetowa - ciężkie to były czasy ale za to bardziej doceniało sie muzykę Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: tributes to Coltrane 27.10.05, 08:28 Nigdy nie słyszałem tej płyty.Zawsze odstraszała mnie obecność Pata.Wiem,że to niesprawiedliwe i krzywdzące. Dzisiaj polecam "Equinox" w wykonaniu Pharaoha Sandersa(z płyty "Oh, Lord Let Me Do No Wrong") oraz "Ole" w wykonaniu Sonny Fortune'a(z płyty "In the Spirit of John Coltrane"). I jeszcze mała zagadka: na jakiej płycie Stana Getza pojawia się utwór "Ole"? Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: tributes to Coltrane 27.10.05, 10:24 "My Favorite Things" w wykonaniu Granta Greena. Odpowiedz Link Zgłoś
sil8 Re: tributes to Coltrane 27.10.05, 18:25 pata można przeboleć nawet nie jest taki cukierkowy jak często bywa mnie nie przeszkadza wprowadza ciekawe urozmaicenie na tej płycie Odpowiedz Link Zgłoś
jazzbaky1 Marsalisowie. 30.10.05, 11:19 Wynton i Branford zrobili "A Love Supreme", oddzielnie. Ale jest ładny koncert na DVD z muzyką Coltrane'a: Liebman, Beirach, Gomez, DeJohnette i Wayne Shorter, kiedyś w TV puścili.(Live under the sky?" Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: Marsalisowie. 30.10.05, 22:16 Widziałem to w TV.Koncert miał chyba miejsce w Japonii.Dave gra tam pierwsze skrzypce.Bardzo ciekawa rzecz.On nagrał również "Meditations" Trane'a, ale ja tego nie znam. Czy ktos to słyszał? Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: Marsalisowie. 30.10.05, 22:27 Liebman zawsze gra pierwsze skrzypce,kiedy gra muzykę Coltrane'a. Tak,ja słyszałem tę płytę ,nawet ją mam i często słucham. I wkurzam się,gdy Liebman jest nazywany akademickim muzykiem,co oznajmił jakiś krytyk muzyczny w jakiejś recenzji. A Shorter? Jakoś trudmo jest mi wyobrazić sobie Shortera w repertuarze Coltrane'a. To przecież mistrz wstrzęmięźliwości. Ale,ale...Pewnie to jego ostatnie płyty za bardzo rzuciły mi się na głowę,w końcu nie zawsze tak grał. Odpowiedz Link Zgłoś
sundance5 Liebman 31.10.05, 10:37 Liebman świetny z Elvinem. Podobno uczył Coltrane'a grać na flecie. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: Liebman 02.11.05, 11:02 Liebman znakomity z Elvinem.Zdobyłem ich "Live at the Lighthouse".Jest tam Steve Grossman.Chłopaki dwoją się i troją,ażeby grać i brzmieć jak Coltrane.Rewelacja!!!! Elvin w szczytowej formie.Wielkie dzięki dla sundance5 za sugestię.Ostatnio słucham również "Live at Pit Inn" Elvina.Wynton i "A Love Supreme".Ciarki po plecach przechodzą.Na jakiej płycie gra to Branford? Odpowiedz Link Zgłoś
dahomey Re: Liebman 02.11.05, 15:56 Na płycie "Footsteps of Our Fathers". Gra to też, choć nie w całości, David Murray na "Octet Plays Trane". Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Liebman 02.11.05, 19:43 ok, a znacie moze nagrania zespolu prima materia,np.meditations?pozdr.a swoja droga liebman to "grozny sukinsyn"...pamieta ktos jeszcze jego koncert z moadzerem i kochanem na starowce?ja wciaz jestem pod wrazeniem... Odpowiedz Link Zgłoś
jazzplayer1 Re: Liebman 09.11.05, 17:17 wlasnie slucham prima materia - peace on earth (the music of john coltrane): 1. Spiritual (Coltrane) - 17:21 2. Peace on Earth (Coltrane) - 16:07 3. Brazilia (Coltrane) - 16:42 4. India (Coltrane) - 18:52 5. Alabama (Coltrane) - 8:23 Rashied Ali - Drums William Parker - Bass Louis Belogenis - Sax (Tenor), Producer Allan Chase - Sax (Alto), Sax (Soprano) Michael Dorf - Executive Producer James McLean - Engineer John Zorn - Sax (Alto) Prima Materia - Arranger Joe Gallant - Bass chlopaki fajnie graja na dwie rury , swietne "stare" brzmienie Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: Liebman 09.11.05, 22:51 O kurczę,pewnie że pamiętam. To jeden z kilku koncertów,które zrobiły na mnie największe wrażenie. A jaki byłem rozczarowany ,kiedy na bis zagrali krótki wstęp bez dalszego ciągu... A oprócz wymienionych przez Ciebie muzyków grali wtedy jeszcze Wojtasik i Danielsson. Powinni byli wydać płytę z tego koncertu . Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: Liebman 03.11.05, 10:19 Dzięki za info.A jak brzmi nowe wykonanie Wyntona? Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: Liebman 04.11.05, 08:19 Pharoah Sanders jest muzykiem, który prawie na każdym koncercie i prawie na każdej płycie wykonuje kompozycje Trane'a. Podobnie jest z Archiem. Dzisiaj polecam znakomitą płytę "Ballads for Trane" i utwór "Wise One". Odpowiedz Link Zgłoś
jazzplayer1 Re: Marsalisowie. 09.11.05, 17:13 live under the sky , rocznik bodajże 1987 , pianista nie przekonujący... Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: tributes to Coltrane 05.11.05, 10:23 Nie wiem czy Charles Lloyd wykonuje kompozycje Trane'a, ale słuchając jego brzmienia nie mogę się uwolnić od myśli, że jest to nieustanny hołd dla Johna.Słucham teraz "Canto", pierwszy kawałek jest cudowny. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: tributes to Coltrane 09.11.05, 10:58 Dzisiaj w menu: Archie Shepp "Four for Trane", mamy tutaj cztery kompozycje z "Giant Steps" i niesamowity skład, Archie Shepp "California Meeting", znakomita koncertowa wersja "Giant Steps" Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: tributes to Coltrane 09.11.05, 11:55 Przebijam! "Live In Seattle" Coltrane/Sanders/Tyner/Garrett/Garrison/Jones. To trudna plyta, jesli odwiedza Was niezapowiedziani goscie, ktorych nie lubicie i chcecie sie ich pozbyc, to koniecznie wlaczcie te plyte, po 5 minutach ich nie bedzie))) Odpowiedz Link Zgłoś
jazzplayer1 Re: tributes to Coltrane 09.11.05, 17:11 racja racja , jedna z cięższych płyt coltrane'a , no ale niektorzy znajomi to wytrzymuja tylko "my favourite things" Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: tributes to Coltrane 10.11.05, 08:22 Trudno znależć "łatwą" płytę Trane'a.Oto cytat z Archiego:"African American art music is serious music. It's just like classical music. You can't just come on in the middle of Coltrane playing “Impressions” or “Transition” and expect you're going to pat your feet. This is a very special music that has been created. It has evolved over a century or so into a rather complex music - a complex art music." Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: tributes to Coltrane 21.11.05, 10:24 Czy ktoś zna twórczość pana, który nazyma się Doug Carn? Podobno na jednej ze swoich płyt śpiewa "Welcome" Coltrane'a. Odpowiedz Link Zgłoś
wurdah Re: tributes to Coltrane 21.11.05, 20:27 polecam "Christian Vander ALIEN QUINTET" Vander byl wielkim fanem Coltrane'a niestety nie wydali zadnego LP ani SP chociaz istnieja od poczatku lat 80-tych i nadal graja............ Widzialem ich na koncercie Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: tributes to Coltrane 19.12.05, 10:25 Jak wam się podoba to co zrobił Andre 3000 z kompozycją "My Favorite Things" na swojej płycie "The Love Below"? Mnie sie to poodoba, nawet bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: tributes to Coltrane 22.12.05, 00:16 jako jeden wielki TRIBUTE TO COLTRANE polecam nagrania jego zony ALICE COLTRANE...kto wie,czy John nie gralby podobnej muzyki... Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: tributes to Coltrane 11.01.06, 22:45 a zespol PRIMA MATERIA zna ktos?poswiecili 2 plyty Coltrane'owi:Meditations i Peace On Earth...w dodatku do udzialu w nagraniach udalo im sie naklonic Rashieda Ali i Johna Zorna...niezle...jedna ze swoich plyt poswiecili innemu mistrzowi-Albertowi Aylerowi...warto posluchac... Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: tributes to Coltrane 11.01.06, 22:56 Mam plyte Peace On Earth,czesto jej slucham, troche smieszny jest saksofon Zorna,ktory gra muzyke Coltrene'a. Dlaczego piszesz.ze udalo im sie naklonic Rashieda do gry w tymm zespole? Mnie sie zdawalo ,ze to wlasnie Ali jest spiritus movens tego przedsiewziecia... Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: tributes to Coltrane 12.01.06, 00:36 no,dobra...pewnie masz racje...chyba wcale nie musieli go naklaniac..."oderwalem"go od zespolu,bo nawet na okladkach ich plyt piszerima Materia with Rashied Ali...ale moze jest raczej tak jak Ty piszesz,ze Ali jest spiritus movens tego przedsiewziecia i liderem tej grupy...ja nie znam zbyt dobrze historii tego zespolu...pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś