Dodaj do ulubionych

praca w Kaliszu

IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 03.07.01, 12:56
Proponuję dyskusję na temat rynku pracy w Kaliszu i dlaczego takiż nie
istnieje - lub dotyczy wyłącznie stanowisk bardzo niskiego szczebla.Moim
zdaniem powodem jest upadek dominujących w Kaliszu biznesów typu "my ze
szwagrem zjedlim wszystkie rozumy i mamy super firmę" ( MiroMark , Gabriel ,
itp ) oraz brak jakiejkolwiek polityki wsparcia dla zatrudniania ludzi z
Kalisza w firmach z siedzibą w tym - skąd innąd - brzydkim i koszmarnie
prowincjonalnym miasteczku , gdzie mieszkam od 10 lat.
Zapraszam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotrek Re: praca w Kaliszu IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 03.07.01, 16:04
      Odpowiem inaczej, Uwielbiam Kalisz i jestem dumny, że jestem Kaliszaninem, ale
      coraz poważniej rozważam przeprowadzkę do innego miasta w celu lepszej pracy.
      Niestety, mamy dość nieudolną radę miasta, która nie potrafi nic zrobić aby
      polepszyć warunki pracy. Miasty jakby powoli zamierało, a szkoda, szkoda...
      Powinniśmy brać przykład z Ostrowa Wlkp.
    • Gość: adam Re: praca w Kaliszu IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.01, 16:11
      Jak z praca to nie wiem, bo jeszcze sie ucze, ale z tym "brzydkim i koszmarnie
      prowincjonalnym" to troche przesadziles.
      • Gość: yos Re: praca w Kaliszu IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 03.07.01, 16:21
        Będę się starał podtrzymywać dyskusję.Pozostanę zatem ( ku ubolewaniu jedynych
        dwóch uczestników) przy stwierdzeniu , że Kalisz - miasto , gdzie urodziła się
        dwójka moich dzieci jest koszmarnie brzydki i prowincjonalny.Naprawdę znam
        miasta porównywalnej wielkości ( w tym byłe województwa ) i tam nie ma takiego
        brudu - wszędzie jest przyajmniej jedna ulica, która służy za wizytówkę miasta -
        (nie dotyczy Wałbrzycha :)) i niestety Kalisza.
        Co do głównego tematu - czy się mylę sądząc , że jeśli Kaliszanin myśli o
        wyprowadzeniu się to napierw przychodzi do głowy Poznań ?
        • Gość: Piotrek Re: praca w Kaliszu IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 04.07.01, 17:00
          Gość portalu: yos napisał(a):

> Będę się starał podtrzymywać dyskusję.Pozostanę zatem ( ku ubolewaniu jedynych
          > dwóch uczestników) przy stwierdzeniu , że Kalisz - miasto , gdzie urodziła się
          > dwójka moich dzieci jest koszmarnie brzydki i prowincjonalny.Naprawdę znam
          > miasta porównywalnej wielkości ( w tym byłe województwa ) i tam nie ma takiego
          > brudu - wszędzie jest przyajmniej jedna ulica, która służy za wizytówkę miasta
          > -
          > (nie dotyczy Wałbrzycha :)) i niestety Kalisza.
          Przepraszam, Ratusz i wokół niego jest w miare czysto i schludnie, mamy
          przepiękny park, jakie inne miasto ma 200 letni taki ładny park?,
          Aleja Wolności koło Energetycznego zakładu, to jest nasza wizytówka, radzę się
          przejść po 19 jest wtedy przepiękny zachód słońca z mostu koło Teatru.
          > Co do głównego tematu - czy się mylę sądząc , że jeśli Kaliszanin myśli o
          > wyprowadzeniu się to napierw przychodzi do głowy Poznań ?
          Tu akurat mam na myśli Warszawę:)
          Pozdrawiam
          • Gość: adam Re: praca w Kaliszu IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 18:31
            W pelni sie zgadzam-stare miasto jest ladne,aleja wolnosci z teatrem
            swietna.Uwazam ze u nas jest czysciej niz w innych miastach,szczegolnie takich
            jak Poznan,ktory uwazam za jedno z brzydszych miast w Polsce-Sw Marcin- niby
            taka glowna ulica a strasza na nim jakies bloki z ery Gierka....brrrrr
            okropienstwo!!!
            • drac Re: praca w Kaliszu 04.07.01, 19:38
              Popieram, aczkolwiek nie wolno wpadać w zachwyt. Nie jest u nas super ale też,
              nie można nazwać Kalisz dziurawym i brudnym. zgadza są ulice takie jak
              Pułaskiego, czy Jabłkowskiego, Lipowa, które nadają się tylko do gruntownego
              remontu, ale w każdym mieście znajdziemy brudne dzielnice, a trawnik przed
              ratuszem jest prześliczny.
              ps. Czy ktoś widział jak przepięknie wygląda placyk wewnątrz ratusza?
              Przynajmniej wyglądał gdy ja go kiedyś oglądałem polecam.
              Ostatnio oprowadzałem osobe ze Szwajcarii, i była zachwycona Kaliszem, naprawde
              jest wiele ciekawych miejsc które można pokazać w Kaliszu.
              • Gość: yos Re: praca w Kaliszu IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 05.07.01, 09:06
                Reasumując : jest kilka niebrzydkich miejsc,brudnych w granicach krajowej
                średniej ( lub lekko poniżej ) , nie ma pracy - tak że aż trzeba myśleć o
                Warszawie.Średnia zachęta do tego , żeby tu dalej mieszkać.Aha - jeszcze jakoś
                tak się składa , że co wybory zwycięża komuchowo.Tak trzymać - zobaczymy , może
                za kilka lat i parku już nie będzie.Polityka musiał się pojawić :)
                • Gość: Piotrek Re: praca w Kaliszu IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 05.07.01, 15:55
                  Tu niestety muszę się z Tobą Yos zgodzić, co do rządów w Kaliszu, są tragiczne,
                  przekupstwo na każdym kroku to jest straszne. A teraz pewno wybory wygra SLD i
                  nic się nie zmieni. Ale nic nie zmieni tego, że jestem dumny iż urodziłem się w
                  Kaliszu. :)
                • Gość: adam Re: praca w Kaliszu IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.01, 16:05
                  Mimo wszystko uwazam ze Kalisz to bogate miasto tzn bardzo duzo bogatych ludzi
                  tutaj mieszka(w samym Kaliszu i okolicach)Mam porownanie z innymi miastami i
                  tam bambry tak sie nie rzucaja w oczy jak w Kaliszu.A co do wladz to myslicie
                  ze swietrza od papieza aws rzadzilaby lepiej?Moze jedynie jeszcze jedno
                  kolegium by wybudowali albo kolejny pomnik papieza.Porownajcie sobie Kalisz
                  dzis i ten sprzed kilku lat-moim skromnym zdaniem roznica jest gardzo widoczna.
                  • Gość: Piotrek Re: praca w Kaliszu IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 05.07.01, 17:30
                    Nie od razu AWS, bo wiem, że też są idioci w tej partii jak w każdej innej. Gdyby
                    w naszej radzie zasiadli ludzie młodzi, z wizją na przyszłość, a nie starzy,
                    którzy tylko patrzą aby się dorobić do emerytury. Zobaczcie radę OStrowa, pełno
                    młodych i co, ile tam kosztuje wywóz śmieci, dwa razy taniej czemu?, bo tam
                    działają a u nas zbierają dla siebie.
                    Ostatnio w tele-calu oglądałem zebranie z Rady miasta, jeden mówił dwóch spało,
                    trzeci czytał gazetę, czwarty oglądał się na sufit, tylko dziennikarka uważała.
                    Co to za rada?
                    • Gość: adam Re: praca w Kaliszu IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.01, 17:40
                      no tak,zgadza sie.Ale w koncu ci ludzie z ksiezyca nie spadaja-sami ich
                      wybieramy!Uwazam ze mlodzi powinni byc bardziej aktywni jezeli chca sie przebic
                      w tym miescie
                      • Gość: Piotrek Re: praca w Kaliszu IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 05.07.01, 18:11
                        Niestety, to jest bardzo trudne, aby się wybić trzeba się narzucić obecnej
                        władzy, znam osobę która to próbowała, tak jej utrudnili życie, że się
                        wyprowadziła do Poznania. Niestety. ALe nie jest tak źle, dziś przeszedłem się
                        po mieście i widzę, że kilka kamienic jest odnawianych to dobrze.:)
                        Trzeba nam trochę optymizmu w końcu jest słońce:)
                        • Gość: adam Re: praca w Kaliszu IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.01, 19:56
                          tak i otworzyli kolejny bank:)Niedlugo beda same banki.Ja tam jestem zadowolony
                          z miasta w ktorym mieszkam.Pozdrawiam wszystkich kaliszan
                          • Gość: Piotrek Re: praca w Kaliszu IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 06.07.01, 08:51
                            Zgadzam się z przedmówcą, jaki Kalisz by nie był też jestem dumny, że pochodzę
                            z Kalisza, jak to mi ostatnio jeden kaliszanin powiedział z "Kalosza" :)
                            • Gość: yos Re: praca w Kaliszu IP: *.kalisz.dialup.inetia.pl 08.07.01, 16:37
                              Coś wieje od Was optymizmem - jak na rodaków z częściowo skanalizowanego miasta
                              biednego miasta bogatych bambrów!Ja nie muszę byc dumny ( chociaż bardzo bym
                              chciał ) bo jestem tu napływowy.Odpowiadając na wcześniejsze uwagi dodam ,że
                              pomnik papieża to chyba jedyny akcent czegoś ładnego + skwer dookoła w tzw
                              śródmieściu.Byłem w Rynku wczoraj , zaraz potem na placu przed Tęczą i dzisiaj
                              na giełdzie samochodowej - esencja kaliskości to te dwa miejsca syf , smród i
                              zgraja hołoty - trcohę łysych , trochę "krótkich krawatów" z okolic.
                              Wiem ,że opdowiedzie ,że tak jest wszędzie - i co z tego , czy to dobrze.Czemu
                              w najstarszym ( ha ! ) mieście ( ha , ha, ha ) Polski nie może być tylko tak
                              jak w mieścinie pt. Tarnowo Podgórne - wszystko jedno ,czy dzięki komuchom ,
                              AWS , czy innym - niech będzi e, ale się nie da.I już - słonce też juz dziś
                              zaszło ...
    • Gość: msz Re: praca w Kaliszu IP: 192.168.9.* / *.exbud.com.pl 28.08.01, 10:55
      Gość portalu: yos napisał(a):

> Kalisza w firmach z siedzibą w tym - skąd innąd - brzydkim i koszmarnie
      > prowincjonalnym miasteczku , gdzie mieszkam od 10 lat.
      > Zapraszam do dyskusji.
      Nie wiem dlaczego uważasz Kalisz za brzydkie miasto, przejeżdżałem kilka razy
      przez wasz gród i uważam że jest ładny.

pozdro z Kielc.

• Gość: Piotrek Re: praca w Kaliszu IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 28.08.01, 14:05
        Wiesz nie zawsze tak jest, że Kaliszanom Kalisz się podoba, choć miło, słyszeć,
        jak ktoś z poza Kalisza wypowiada się pozytywnie o Kaliszu.
        • Gość: Królik Re: praca w Kaliszu IP: *.kalisz.multinet.pl 29.08.01, 11:58
          Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> Wiesz nie zawsze tak jest, że Kaliszanom Kalisz się podoba, choć miło, słyszeć,
          >
          > jak ktoś z poza Kalisza wypowiada się pozytywnie o Kaliszu.

Wiesz co Piotrek, niedługo się zakręcisz z tym odmienianiem. Mogłeś jeszcze
          dodać, że Kalisz podoba się Ryszardowi Kaliszowi :)
      • Gość: yos Re: praca w Kaliszu - do msz IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 29.08.01, 10:36
        Następnym razem , jak będziesz przejeżdżał - to się zatrzymaj i rozejrzyj.W
        biegu ( w tym również w czasie jazdy ) wszystko wygląda inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka