Dodaj do ulubionych

tak w ogóle...pytania:)

26.11.05, 16:12
witam:) w przyszłym roku zamierzamy wziąść ślub i chcemy zamieszkać w
Kaliszu:)jaką dzielnicę polecacie nam do zamieszkania?:) aha..a może ktoś
orientuje się w kaliskich instytucjach zajmujących się osobami
niepełnosprawnymi?(warsztaty, szkoły specjalne..itp.) wielkie dzięki za
informacje:0
pozdrawiam Was pa
Marysia&Mateusz
Obserwuj wątek
    • imstr Re: tak w ogóle...pytania:) 02.12.05, 20:53
      Fajnie że wybraliście to miasto. Jest bardzo przyjazne i tutaj da się czuć
      zawsze młodo :) A gdzie teraz mieszkacie, skąd przybędziecie ??
      Jeżeli jesteście młodymi ludźmi i macie troszkę pieniędzy, polecam nowe bloku na
      osiedlu dobrzec. Jeżeli macie jeszcze więcej, to polecam budowę domku na
      uboczach miasta (np. Sulisławice lub Winiary). A co do osób niepełnosprawnych,
      niestety nie mam informacji, ale można je zaczerpnąć pewnie gdzieś w internecie
      lub w osobnym wątku na forum :)
      pozdrawiam przyszłych nowożeńców :)
      • rowerzysta Re: tak w ogóle...pytania:) 09.12.05, 21:35
        Dzięki za odpowiedź:) Miło, że komuś się chciało...
        Przybywamy Z Konina i Warszawy..Bo taka z Nas para na odległość hihi:)
        Oglądaliśmy mieszkania na stronie Novum Development, ale nie wiemy czy
        lokalizacja jest ciekawa. Trochę się boimy o pracę, chcemy ją podjąć od
        przyszłych wakacji:))Mati będzie startował do P&W Kalisz - był tam na
        praktykach.<-Mati kazał mi to wpisać, hehe:P
        Pozdrawiamy serdecznie i być może do zobaczenia:)))))
        M&M
        • imstr Re: tak w ogóle...pytania:) 11.12.05, 00:16
          PWK zdaje się być jedna z prężniejszych firm w regionie, więc myśle że o prace
          nie będzie trudno (by nie powiedzieć że to pewniak ) :) Powiedzcie później gdzie
          wybraliście mieszkanie.
      • mrdj1 Re: tak w ogóle...pytania:) 12.12.06, 14:55
        Nie polecam Dobrzeca, daleko od Centrum, daleko od P&W, daleko od czegokolwiek.
    • opty2005 Re: tak w ogóle...pytania:) 11.12.05, 13:04
      Przy ulicy Kościuszki 1 jest MOPS, tam możesz uzyskać informacje co do wolnych
      miejsc pracy dla niepełnosprawnych.
      Jeśli chodzi o mieszkanie, to najlepiej poza centrum, jest wiele biur
      mieszkaniowych, tam otrzymasz profesjonalną pomoc co do kupna bądź wynajęcia
      mieszkania. Polecam biuro przy Al. Wolności nad PKO p.Jacka ( nie pamiętam
      nazwiska).
      • rowerzysta Re: tak w ogóle...pytania:) 16.12.05, 18:01
        Cześć! Dzięki bardzo, a znasz może namiary na kaliskie szkoły, przedszkola-
        specjalne lub integracyjne, WTZ, ośrodki szkolno-wychowawcze? Z góry dzięki za
        wszystko
        A!Mam już załatwione praktyki w Kaliszu na m-c marzec w przedszkolu
        integracyjnym przy kościele św. Gotharda. Co o tym powiecie, macie może jakieś
        informacje o tym przedszkolu?
        pozdrawiam serdecznie..czekam na odpowiedzi
        Marysia-tym razem bez Mateusza;pppp
    • wielkopolskawschodnia Re: tak w ogóle...pytania:) 11.12.05, 18:27
      Zajrzyjcie na pionww: www.pion.pl/index.php.

Pozdry :)
      • wielkopolskawschodnia Re: tak w ogóle...pytania:) 11.12.05, 18:38
        Adres pionww stąd nie chwyta :(. Nie mam pojęcia dlaczego stąd nie chwyta,
        skoro z mojego kompa chwyta :(. W razie czego, to może go przepiszcie do kompa.

Narki :)
    • marwro3 Re: tak w ogóle...pytania:) 12.12.05, 07:32
      jeśli chodzi o osoby niepełnosprawne to wiem że klub START na basenie przy
      ul.łódzkiej trenuje pływanie działąją prężnie wyjeżdżają na zawody jeśli was to
      interesuje to piszcie na gazetowego a podam informacje jak się skontaktować
    • plus601 Marysia&Mateusz 11.12.06, 00:23
      Przyjechliście do Kalisza?
      • no_nick Szanowni - przemyślcie ! 11.12.06, 11:50
        Szanuję Wasz wybór,jednak jako napływowy element zachęcam do ponownego
        przemyślenia tej ważnej decyzji.Kalisz nie jest miastem mającym jakieś
        szczególne zalety w ważnych aspektach - w szczególności gdy chodzi o wychowanie
        i edukację dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym oraz o ambitną i rozwojową
        pracę z wynagrodzeniem umożliwiającym spłacanie kredytu mieszkaniowego i
        równoczesne utrzymanie godnego poziomu życia.Jako mieszkaniec od 15 lat nie
        widzę też powodów do nadmiernego optymizmu w tych kwestiach na najbliższą
        przyszłość - a na pewno na bieżącą kadencję władz miejskich.
        Życzę Wam szczerze wszystkiego dobrego czy w Kaliszu,czy gdziekolwiek
        indziej,pozwoliłem sobie na te parę zdań komentarza , bo z Waszych postów
        wynika,że decyzje są ważne i jako takie mogą być brzemienne w skutki.

PS Dla narcyza i innych kaliszofilów - nie jestem z Ostrowa i nie mam nic złego
        na myśli.

Jeszcze raz pozdro

nn
        • o00 Re: Szanowni - przemyślcie 11.12.06, 12:07
          Cóż, jeśli chodzi o wychowanie i edukację dzieci w wieku szkolnym, to mam dwie
          uwagi:

1. wychowaniem dzieci winni zajmować się rodzice, a nie - jak to ma miejsce w
          ogólnym mniemaniu społeczeństwa - instytucja szkoły (no chyba, że uważasz, że
          to właśnie imigracja jakoś szczególnie utrudniła ci tą ojcowską powinność)
          2. średnia ilość punktów uzyskanych na egzaminie gimnazjalnym w powiecie
          grodzkim jest najwyższa w województwie, dodatkowo przewyższa (nie tylko tą z
          Poznania, ale także) ilość punktów uzyskaną przez gimnazjalistów z Wrocławia,
          Łodzi, etc etc.
          • no_nick Re: Szanowni - przemyślcie 11.12.06, 12:17
            o00 napisał:

> Cóż, jeśli chodzi o wychowanie i edukację dzieci w wieku szkolnym, to mam
            dwie
            > uwagi:
            >
            > 1. wychowaniem dzieci winni zajmować się rodzice, a nie - jak to ma miejsce w
            > ogólnym mniemaniu społeczeństwa - instytucja szkoły (no chyba, że uważasz, że
            > to właśnie imigracja jakoś szczególnie utrudniła ci tą ojcowską powinność)

W istocie - powinienem użyć sformułowania,że kwestie przekazywania wiedzy
            szkolnej są w Kaliszu na poziomie,który oceniam jako
            niesatysfakcjonujący.Pozwolę sobie jednak nie deklarować wyłącznego wpływu
            rodziny na ukształtowanie charakteru młodego człowieka.Zapewne trudne do
            zmierzenia są wagi wpływu licznych teatrów czy muzeów,dostępu do nowoczesnych
            bibliotek czy prężnego środowiska akademickiego. Tego rodzaju elementów w
            Kaliszu nie stwierdziłem

rednia ilość punktów uzyskanych na egzaminie gimnazjalnym w powiecie
            > grodzkim jest najwyższa w województwie, dodatkowo przewyższa (nie tylko tą z
            > Poznania, ale także) ilość punktów uzyskaną przez gimnazjalistów z Wrocławia,
            > Łodzi, etc etc.

Nie znałem tych danych, sprawdzę rankingi zwycięzców olmpiad
            przedmiotowych,świadczących moim zdaniem nieco bardziej o zaangażowaniu
            nauczycieli i zainteresowaniu uczniów niż wyniki egzaminu gimnazjalnego -
            aczkolwiek dobrze wiedzieć o tym, to świetny wynik.
            • o00 Re: Szanowni - przemyślcie 11.12.06, 12:37
              Tak, muszę się z tobą zgodzić: "dobrze wiedzieć". Zwłaszcza, zanim się coś
              publicznie powie.

No ale znowu pojawia się ten sam tragiczny błąd w twoim myśleniu! Bo przecież o
              poziomie szkoły nie świadczy ilość finalistów olimpiad przedmiotowych ani
              zajmowane przez nich miejsce, i powie ci to każdy metodyk, pedagog, powie ci to
              nawet prosty nauczyciel, ba!, powie ci to nawet student drugiego roku jakiegoś
              kierunku nauczycielskiego...
              • no_nick Re: Szanowni - przemyślcie 11.12.06, 12:46
                o00 napisał:

> Tak, muszę się z tobą zgodzić: "dobrze wiedzieć". Zwłaszcza, zanim się coś
                > publicznie powie.

Zrozumiałem aluzję o publicznym występowaniu.Wierzę,że nie jest jej treścią
                zamiar popularyzowania jednego sposobu myślenia,mam wystarczająco wiele
                lat,żeby pamiętać jak to jest jak wszyscy myślą to samo.

No ale znowu pojawia się ten sam tragiczny błąd w twoim myśleniu! Bo przecież o
                >
                > poziomie szkoły nie świadczy ilość finalistów olimpiad przedmiotowych ani
                > zajmowane przez nich miejsce, i powie ci to każdy metodyk, pedagog, powie ci
                to
                >
                > nawet prosty nauczyciel, ba!, powie ci to nawet student drugiego roku
                jakiegoś
                > kierunku nauczycielskiego...

Nie pisałem o poziomie szkoły,wzmiankowałem o poziomie zaangażowania
                nauczycieli i zainteresowaniu uczniów.Niemniej ciekaw jest co zatem świadczy o
                poziomie szkoły ponad ranking egzaminu gimnazjalnego ?
                • o00 Re: Szanowni - przemyślcie 11.12.06, 13:13
                  www.rc.fm/informacje/?id_informacje=19118 itp itd, itp itd.
                  Ale jak znam życie, to mozna sie uprzec, że I LO jest brzydko otynkowane...
                  wiec nie jest tak dobrze, jak powinno byc.

Na forum w Poznaniu na takie malkontenctwo jak twoje odpowiedziliby ci: "to
                  wypierd... skad przyjechales". Wiec czuj sie komfortowo. :) Pozdr.
                  • no_nick Re: Szanowni - przemyślcie 11.12.06, 13:21
                    O tynkach nie wspominaliśmy w kwestii żadnego LO.Kwestii sportu szkolnego tez
                    nie chcę deprecjonować.
                    Podobną propozycję powrotu do miejsca pochodzienia dostałem na
                    tutejszym,kaliskim jak najbardziej, forum w wątku o przejściu podziemnym między
                    tesco a MM,w odpowiedzi na sugestię,że nic takiego nie powstanie - także nie
                    tylko stolica województwa słynąć winna z uprzejmości NIEKTÓRYCH forumowiczów.

Czy podzielenie się swoim - jak najbardziej subiektywnym - punktem widzenia i
                    niepodzielenia poglądu o wszechpotędze grodu nad Prosną należy natychmiast
                    nazywać malkontenctwem ?

Podobno zawsze może być lepiej.

pzdr

nn
                    • o00 Re: No_nick - przemyśl 11.12.06, 13:25
                      O jakiej wszechpotędze ty piszesz? Bo ja nic nie rozumiem...
                      • no_nick Re: No_nick - przemyśl 11.12.06, 13:33
                        o00 napisał:

> O jakiej wszechpotędze ty piszesz? Bo ja nic nie rozumiem...

Miałem na myśli podzielenie poglądu o tym,że Kalisz jest najlepszy we wszystkim
                        m.in w egzaminach gimnazjalnych i sporcie szkolnym (sorki: drugi po
                        Poznaniu).Nie uważam tak i to pewnie powoduje,że nazywasz mnie
                        malkontentem.Dobrze,że w ocenie władz miasta mamy podobne zdanie.Chyba,że
                        zmieniłeś pogląd.Taki skrót myślowy.
                        • o00 Re: No_nick - przemyśl 11.12.06, 13:49
                          No_nick, żeby wszystko było jasne: nie uważam, że Kalisz jest najlepszy,
                          najładniejszy, najwspanialszy, a inni kopciuszkowie powinni się ukryć w kąciku
                          i w ciszy podziwiać. I jak wiesz, często krytykuję taki brak rozumu (obecny,
                          niestety, na tym forum).

Często też krytykuję niezbyt odległy od forumowego brak rozumu władz miasta.
                          Możesz tu i ówdzie poczytać, co piszę.

Dlatego naprawdę nie rozumiem dlaczego do mnie akurat kierujesz swoje
                          uszczypliwości.

I żeby było jasne także i to: nie chce mi się gadać o tym, czy Kalisz jest
                          miastem średnim, dużym czy półdużym, wszechpotężnym czy nicpotężnym. Uważam, że
                          jest wiele fajniejszych tematów, albo w ogóle zajęć, niż trwonienie czasu na
                          takie brednie. I kropka.
                          • no_nick Final ;) 11.12.06, 14:03
                            o00 napisał:

> No_nick, żeby wszystko było jasne: nie uważam, że Kalisz jest najlepszy,
                            > najładniejszy, najwspanialszy, a inni kopciuszkowie powinni się ukryć w
                            kąciku
                            > i w ciszy podziwiać. I jak wiesz, często krytykuję taki brak rozumu (obecny,
                            > niestety, na tym forum).
                            >

Wiem i w wielu wypadkach podzielam krytykę
                            > Często też krytykuję niezbyt odległy od forumowego brak rozumu władz miasta.
                            > Możesz tu i ówdzie poczytać, co piszę.
                            >
                            > Dlatego naprawdę nie rozumiem dlaczego do mnie akurat kierujesz swoje
                            > uszczypliwości.
                            >

Dla porządku dodam,że nie ja zacząłem o tym,że trzeba wiedzieć co się
                            publicznie pisze i o malkontenctwie. Ale spoko , przepraszam jeśli odebrałeś
                            moją reakcję jako napaść.

I żeby było jasne także i to: nie chce mi się gadać o tym, czy Kalisz jest
                            > miastem średnim, dużym czy półdużym, wszechpotężnym czy nicpotężnym. Uważam,
                            że
                            >
                            > jest wiele fajniejszych tematów, albo w ogóle zajęć, niż trwonienie czasu na
                            > takie brednie. I kropka.

I druga kropka.

Dobrego dnia! U mnie piękne słońce świeci.

Pzdr

nn
          • no_nick dwa rankingi szkół średnich. 11.12.06, 12:28
            www.liceum.pl/rankingi/2006-wielkopolskie.phtml
            Ranking szkół średnich woj. wlkp

www.liceum.pl/rankingi/ranking2006-caly.phtml
            Ranking ogólnopolski.

Pisząc wcześniejszy post nie znałem tych rankingów ; w żaden sposób nie chcę
            umniejszać rangi suckesu w wynikach egzaminów gimnazjalnych.
            • plus601 Re:ranking rankingowi nie równy 12.12.06, 08:56
              Znam inne gazetowe rankingi i o pewnych szkołach nie ma tam wzmianki a znowu
              pozostałe szkoły kaliskie są tam mocno eksponowane. A tak na dobą sprawę liczy
              się to ilu dostaje się na renomowane uczelnie, ilu się tam utrzymuje i ilu
              osiąga zawodowe sukcesy krajowe i międzynarodowe.

p.s. Od chyba 5 lat obserwuję Twoją wyprowadzkę z "kaliskiego grajdoła" i nic
              Ci nie wychodzi, widać jesteś kiepski i dlatego skazany jesteś na Kalisz.
              • no_nick Kto Ty jesteś ? Poza tym,że plus 12.12.06, 10:24
                żeby oceniać innych? Gdzie Cię nauczyli wydawania takich opinii na podstawie
                obserwacji (jak wynika z treści - dość pobieżnej) kilku postów na forum ? W
                szkole wymienionej w "innym" rankingu ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka