Dodaj do ulubionych

BUNKRY W KALISZU I OKOLICACH

06.02.06, 19:37
Zbieram informacje na temat Kaliskich obiektów militarnych z okresu II W.Ś.

Proszę o wszelkie informacje na ich temat.
Gdyby ktoś zechciał dokładnie zlokalizować je na mapie, albo w miarę
dokładnie opisać gdzie one się znajdują (jak do nich trafić idąc od strony
dworca P.K.P.)
Będę wdzięczny za pomoc.
Osoby posiadające materiały w postaci: map, planów, opisów, szkiców, zdjęcia
dokumentalne i robione obecnie itp a chcące się podzielić proszę o kontakt
wyłącznie na
adres:

fortyfikacje@poczta.onet.pl

lub na nr GG - 7334747

WIESZ GDZIE SĄ BUNKRU W KALISZU PROSZĘ NAPISZ DO MNIE.

PIOTR.
Obserwuj wątek
    • wielkopolskawschodnia Re: BUNKRY W KALISZU I OKOLICACH 07.02.06, 16:58
      Kilka informacji znajdziesz na stronie mojego internetowego kolegi:
      www.depechemode.9o.pl/kalisz/bunkry.html
      • kaliszanin2 Re: 19.05.06, 23:46
        Możliwe, że gdyby tych bunkrów nie było, to powtórzyłby się 1914.
        • o00 Re: 19.05.06, 23:50
          A tak, to 1914 powtórzył się w Wieluniu. :(
          -----
          • kaliszanin2 Re: 19.05.06, 23:52
            Jak duży był wtedy Wieluń?
            • o00 Re: 19.05.06, 23:55
              Nie wiem, poszukam, jak nie znajdę, to zapytam chłopaków z Wielunia.
              -----
              • kaliszanin2 Re: 19.05.06, 23:58
                Coś mi się wydaje, że był znaczniejszym miastem niż obecnie.
                • ksiestwokaliskie Wieluń 20.05.06, 00:06
                  W 1929 r. miał dokładnie 11032 mieszkańców. Raczej nie zwiększyła się ta liczba
                  znacznie przez 10 lat.
                  • kaliszanin2 Re: Wieluń 20.05.06, 00:09
                    To teraz jest ponad dwukrotnie większy.
                    • o00 Re: Wieluń 20.05.06, 00:37
                      Napisałem do nich, z pewnością odpowiedzą (są bardzo sympatyczni). Zaprosiłem
                      ich też do utworzenia wątku o Wieluniu u nas. Chyba nie zrobiłem źle, co? :/
                      -----
                • o00 Re: 20.05.06, 00:11
                  W książkach znalazłem tylko tyle, że w nalotach zginęło 2169 osób, a miasto
                  zostało zniszczone w 70%.

Ale przy okazji znalazłem informację, że powiat wieluński utworzono w 1867,
                  czyli wtedy, kiedy utworzono drugą gubernię kaliską. Ale zaraz - to Wieluń nie
                  był powiatem w RpON?
                  -----
                  • ksiestwokaliskie Re: 20.05.06, 11:16
                    no właśnie, też się nad tym zastanawiam, bo nie mogło to być niewiele znaczące
                    miasto w I RP - wielu wysokich urzędników królewskich, elektorów i innych
                    pochodziło z Ziemi Wieluńskiej.
                    • o00 Re: 20.05.06, 14:14
                      Województwo sieradzkie obejmowało cztery powiaty: sieradzki, szadkowski,
                      piotrkowski i radomskowski. Ziemia wieluńska dwa: wieluński i ostrzeszowski.
                      -----
                      • ksiestwokaliskie Re: 20.05.06, 14:28
                        a ziemia wieluńska ze swymi powiatami wchodziła w skład województwa
                        sieradzkiego. Ponadto kasztelan wieluński był tzw. senatorem mniejszym.

I o Wielkopolsce:
                        Całe terytorium Wielkiej Polski dzieli się na osiem województw, a mianowicie na
                        województwo poznańskie (do którego należy również ziemia wschowska), kaliskie,
                        łęczyckie, brzeskie, inowrocławskie (dwa ostatnie województwa powszechnie
                        Kujawami są nazywane), sieradzkie, rawskie (województwo rawskie zaliczano w XVI–XVII
                        w. do prowincji mazowieckiej) i ziemię wieluńską.

Źródło:
                        SZYMON STAROWOLSKI
                        POLSKA ALBO OPISANIE POŁOŻENIA
                        KRÓLESTWA POLSKIEGO
                        Z JĘZYKA ŁACIŃSKIEGO PRZEŁOŻYŁ,
                        WSTĘPEM I KOMENTARZAMI OPATRZYŁ
                        ANTONI PISKADŁO
                        Tytuł oryginału:
                        Simonis Starovolsci Polonia sive status Regni Poloniae descriptio
                        Wydanie I: Coloniae, apud Henricum Crithium, Anno M. DC.
                        XXXII.
                        • o00 Re: Wieluń i Wielkopolska Wschodnia 20.05.06, 14:39
                          Tak. Dlatego uważam, że Wieluń, obok Sieradza i może także Łęczycy, powinien
                          znaleźć się w przyszłym województwie wschodniowielkopolskim. Powinniśmy też
                          koniecznie odzyskać Uniejów. Wszystkie te ziemie to Wielkopolska, dodatkowo
                          wszystkie one wchodziły w skład województwa i guberni kaliskiej w czasach
                          Królestwa Polskiego.
                          -----
                          • ksiestwokaliskie Re: Wieluń i Wielkopolska Wschodnia 20.05.06, 14:45
                            Nic dodac, nic ując.
                          • sieradzak Re: Wieluń i Wielkopolska Wschodnia 21.05.06, 01:19
                            o00 napisał:

> Tak. Dlatego uważam, że Wieluń, obok Sieradza i może także Łęczycy, powinien
                            > znaleźć się w przyszłym województwie wschodniowielkopolskim. Powinniśmy też
                            > koniecznie odzyskać Uniejów. Wszystkie te ziemie to Wielkopolska, dodatkowo
                            > wszystkie one wchodziły w skład województwa i guberni kaliskiej w czasach
                            > Królestwa Polskiego.

napiszę tylko wrrrrrrrrr ;) bo mi się więcej nie chce tego samego wałkować ;)
                            • o00 Re: Wieluń i Wielkopolska Wschodnia 21.05.06, 01:24
                              Ależ nie musisz, Sieradzaku, od razu warrrczeć. :)
                              Masz przecież konstytucyjnie zagwarantowane prawo uważać zupełnie inaczej niż
                              uważa reszta świata. ;)
                              • sieradzak Re: Wieluń i Wielkopolska Wschodnia 21.05.06, 13:25
                                o00 napisał:

> Ależ nie musisz, Sieradzaku, od razu warrrczeć. :)
                                > Masz przecież konstytucyjnie zagwarantowane prawo uważać zupełnie inaczej niż
                                > uważa reszta świata. ;)

No z tego co ja wiem to reszta świata, poza Kaliszem, uważa tak jak ja ;)
                        • wielkopolskawschodnia Re: 20.05.06, 15:26
                          I o Wielkopolsce (Zygmunt Gloger):

"Obok trzech województw wielkich: Kaliskiego, Sieradzkiego i Poznańskiego,
                          widzimy trzy małe: Inowrocławskie, Brzesko-kujawskie i Łęczyckie." (ort. oryg.).

...no bo województwo kaliskie było największym województwem wielkopolskim. :)
          • ksiestwokaliskie Re: 19.05.06, 23:52
            Z tym, że z powietrza go zrujnowano :/

ps. Wyprzedziłeś mnie z tym Wieluniem:)
    • ok333 Re: BUNKRY W KALISZU I OKOLICACH 12.02.06, 22:45
      Specjalisto ,
      nie odkrywaj na nowo tego , co juz odkryto.Jest ich 21 szt. budowanych przez
      Armie Lodz , od Brudzewka via Koscielna Wies( jeden na cmentarzu
      komunalnym),Szczypiorno - ca 5 szt ,Kol.Sulislawice , az do Zydowa nad Prosna.
      PoGoooglaj troszeczke i... nie czekaj ,az podadza ci na tacy.
      Pozdrawiam.
      ok333
      • tomashch Re: Szczypiorno :) 19.05.06, 16:29
        Zdjęcia bunkrów ze Szczypiorna znajdują sie na szczypiorno.prv.pl w
        dziale kaliska linia maginota
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka