Dodaj do ulubionych

Hanki Sawickiej! HA HA

17.04.06, 22:20
Piękna nazwa ulicy kaliskiej.
Obserwuj wątek
    • michal714 Re: Hanki Sawickiej! HA HA 17.04.06, 22:21
      Jaką nazwę nadał byś tej ulicy ?
      • mlodykalisz Re: Hanki Sawickiej! HA HA 17.04.06, 22:24
        Ostrowska?
        • oostrowiak Re: Hanki Sawickiej! HA HA 17.04.06, 22:27
          Ostrowska jest i niech tam pozostanie gdzie była zawsze.
      • oostrowiak Re: Hanki Sawickiej! HA HA 17.04.06, 22:26
        Nie wiem, ale śmieszy mnie, że ona jest coraz większa i większa. Tak jakby ktoś
        rozmyślnie chciał Kalisz narazić na coraz większe koszty przy przemianowywaniu
        jej. Przecież można zakończyć rozbudowywanie jej. Najnowsza część ulicy nie ma
        nic wspólnego ze starą częścią. Jedynie wspólna jest głupawa nazwa.
        • ksiestwokaliskie Re: Hanki Sawickiej! HA HA 17.04.06, 22:55
          Dokładnie, jak zwykle ktoś w magistracie nie pomyślał zawczasu. No chyba, że
          ktoś tam antycypuje i sądzi, że komuna wróci ;)
          • kalamata99 Re: Hanki Sawickiej! HA HA 17.04.06, 23:29
            Franciszek Reinstein, budowniczy Rogatki i Mostu Kamiennego nie ma jeszcze swojej ulicy w Kaliszu.
            • ksiestwokaliskie Re: Hanki Sawickiej! HA HA 17.04.06, 23:33
              no właśnie. Nowe bloki na Hanki Sawickiej vel Szapiro, mogłyby nosic nazwisko
              tego zasłużonego dla Kalisza człowieka, szczególnie, że Sylwester Szpilowski
              doczekał się swej ulicy tuż obok.
    • kaliszanin2 Kilka ulic tak się nazywa! 18.04.06, 17:23
      Tak się nazywa np. także prostopadły do największej ul. Hanki Sawickiej odcinek
      obwodowej ulicy Dobrzeca zanim przybiera ona nazwę Wojciechowskiego - domy tam
      stojące mają adres Hanki Sawickiej. Jest jeszcze kilka innych ulic tak samo
      nazwanych. Nie ma, co prawda, tabliczek z nazwą ulicy, ale z adresów domów
      wynika, że to też ulice Hanki Sawickiej. W całej Polsce nie ma tylu zagorzałych
      (jak protestowali przeciw zmianie!) miłośników tej sowieckiej funkcjonariuszki
      co na jednym kaliskim osiedlu Dobrzec.
      • wielkopolskawschodnia Re: 18.04.06, 17:26
        Nie rozumiem dlaczego nie "ucięto" tej ulicy, skoro nie dało się zmienić jej
        nazwy.
        -----
        • kaliszanin2 Jaja jak balony 18.04.06, 22:04
          wielkopolskawschodnia napisał:

> Nie rozumiem dlaczego nie "ucięto" tej ulicy, skoro nie dało się zmienić jej
          > nazwy.
          (...)

Takie idiotytczne protesty mają miejsce w całej Polsce. Dobrzec jednak
          przekroczył wszelkie granice groteski. Ciekawe, że ci protestujący nie mają
          nawet trochę wyczucia na jakich durni wyglądają - dla świętego spokoju i
          zaoszczędzenia złotówki gotowi są wytarzać się w czerwonym błocie. Ktoś, kto to
          obserwuje z boku, ma po prostu ubaw po pachy. Takie pozostałości komuny to
          jeden wielki cyrk.
          • wielkopolskawschodnia Re: 18.04.06, 22:06
            To nie cyrk, tylko homo sovietius...
            -----
            • kaliszanin2 Re: 18.04.06, 22:12

> To nie cyrk, tylko homo sovietius...
              (...)

Właśnie dlatego to cyrk.
            • kaliszanin2 Re: 18.04.06, 22:15

> To nie cyrk, tylko homo sovietius...
              (...)

Homo sovieticus bez Stalina to tylko tresowana małpa.
              • wielkopolskawschodnia Re: 18.04.06, 22:20
                Kaliszanin2, nie zżymaj się tak - kiedyś może zmienią. Uważam, że są ważniejsze
                rzeczy do zrobienia w Kaliszu niż zmiana tej hańbiącej nazwy ulicy i sądzę, że
                na tym należy się koncentrować.

NB ja mieszkam obok Czechosłowackiej. :)
                -----
                • oostrowiak Re: Zagrajmy w wężą 18.04.06, 22:28
                  Była kiedyś taka gra wąż (jak powstawał pc-et). Może połaczyć wszystkie ulice w
                  węża i nazwać tego wężą ul.Hanki Sawickiej za uzasadnienie można podać, że
                  Kalisz to czołowe komunistycne miasto w Polsce.
                  • ksiestwokaliskie Re: Zagrajmy w wężą 18.04.06, 22:32
                    zdaje się, że w Pleszewie także mają ulice H.Sawickiej vel Szapiro.
                  • wielkopolskawschodnia Re: 18.04.06, 22:33
                    Oni ci coś zrobili w tym Ostrowie? Naturalizowali cię... czy co? :>
                    -----
                    • oostrowiak Re:Podpucha 18.04.06, 22:46
                      Podpuszczam tylko normalnych ludzi aby zaczęli wyśmiewać te niby
                      niekomunistyczne władze Kalisza. Trzeba trochę ruszyć prasę lokalną aby
                      wreszcie zatrzymać pęcznienie Hanki. Na dodatek te części ulicy, które mogą być
                      samodzielnymi ulicami należy powoli przemianowywać. Skoro jest to drogie to
                      trzeba zrobić to na raty. Nazwa ulicy ma pomagać odnaleźć mieszkańca, a moloch
                      tylko go gubi. Na co komu w 100 tysięcznym mieście ulica z 5 tysiącami ludzi?,
                      przecie to 5% wszystkich mieszkańców.
                      Sercem jestem Kaliszaninem chociaż mieszkam w Ostrowie
                      • ksiestwokaliskie Re:Podpucha 18.04.06, 22:49
                        To słuszna koncepcja :)
                      • wielkopolskawschodnia Re: 18.04.06, 22:52
                        Wiesz - tu ciągle ktoś pisze, że coś "trzeba". Ja się zgadzam, że "trzeba",
                        tylko kto dokładnie ma to zrobić? Ty? Ja? Księstwo? Kaliszanin2?

Nie wiem czy wiesz, ale zmianianie sposobu myślenia to robota nie dla
                        forumowiczów, nie dla prasy lokalnej, ale dla psychoterapeutów... Chciałbyś
                        wysłać 5.000 ludzi na psychoterapię? Dla nich to sukces, że obronili nazwę i
                        będą jej bronić tym silniej, im silniej ktoś będzie naciskał na jej zmianę.
                        -----
                        • ksiestwokaliskie Re: 18.04.06, 22:55
                          Dobrze powiedziałeś. U mnie w klatce mieszka kilkadziesiąt rodzin. Żeby założyc
                          domofon potrzeba było lat, bo zawsze się jacyś idioci buntowali. Dopiero całkiem
                          niedawno udało się to zrobic na przekór 2 czy 3 wyłomowcom. Ale ze stopniową
                          likwidacja nazwy to może by nie był taki zły pomysł, szczególnie w przypadku
                          tych nowych bloków, gdzie ludzie nie są przywiązani do nazwy.
                • kaliszanin2 Naprawdę się nie zżymam :) 18.04.06, 22:55

> Kaliszanin2, nie zżymaj się tak (...)

Kiedyś mnie to wkurzało, ale teraz raczej bawi. Trudno jednak tego nie
                  zauważać - po prostu jest to kompletny odjazd, groteska jak u Ionesco. Scena
                  nicyzm z Misia. :))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka