ksiestwokaliskie 23.04.06, 11:40 Czy znacie może jakieś dobre książki - współczesne lub przedwojenne, będące swoistym kompendium wiedzy o kaliskich rodach fabrykanckich, szlacheckich i innych zasłużonych dla miasta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalamata99 Re: Monografie kaliskie 23.04.06, 14:16 Jedyne co mi przychodzi do glowy to "Slownik biograficzny Wielkopolski poludniowo-wschodniej (ziemi kaliskej)" choc to nie monografia. No i sa rozdzialy w roznych publikacjach na teman konkretnych rodzin, n.p. Fibigerow. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Monografie kaliskie 23.04.06, 14:23 dzięki:) czy ktoś zna jeszcze jakieś konkretne tytuły książek? Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Monografie kaliskie 23.04.06, 16:15 Prosze bardzo. Jesli chodzi o rodziny ziemianskie to polecam Andrzeja Kwileckiego "Ziemianstwo wielkopolskie" (Warszawa 1998), aczkolwiek nastawione na zabor pruski, ma sporo informacji o kaliskiem, np. rodzina von Graeve. Ciekawe sa tez wspomnienia Marii Grodzickiej "Wsrod polskich pol przed laty" (Wloclawek 2000), no i oczywiscie "Majatki Wielkopolski", t.VI Powiat Kaliski. Jesli chodzi o rodziny przemyslowcow to polecam "Dziedzictwo przemyslowe Kalisza i regionu" (Kalisz 2003). Sa tez rozne ciekawe artykuly w "Rocznikach Kaliskich", ale trzeba by je przejrzec tom po tomie. Okolicznosciowe wydawnictwa kaliskich liceow (Asnyk, Jagiellonka/Kopernik, Kosciuszko) tez maja sporo biogramow. Ksiazki i artykuly Polanowskiego i Rusinskiego daja duzo informacji o rodzinach mieszczanskich, np. tych XVIII-wiecznych Grekach, a wlasciwie Macedonczykach takich jak slynna (a moze oslawiona?) rodzina Podbowiczow. Informacji o historii Kalisza i Kaliszan jest sporo, brak mi natomiast publikacji dotyczacych geografii, geologii i geomorfologii, flory i fauny czyli ogolnie ekologii Ziemi Kaliskiej. Czy ktos moze polecic jakies dobre publikacje na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Monografie kaliskie 23.04.06, 16:33 ooo świetnie! oprócz książki Marii Grodzickiej, wszystko jest w Książnicy Pedagogicznej :) dzięki serdeczne! Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Monografie kaliskie 23.04.06, 23:22 Barbara Okoniewska, "Polscy ziemianie i chłopi Wielkopolski i Pomorza w latach II Rzeczypospolitej", Gdańsk 1991. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Monografie kaliskie 23.04.06, 23:46 Dzięki, jeszcze jakieś propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Monografie kaliskie 24.04.06, 23:08 Dominik Zaroszyc, "Wykaz właścicieli ziemskich dawnego województwa łódzkiego", Warszawa 1991 Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Monografie kaliskie 24.04.06, 23:09 tego nie znałem też. Dziś całą stertę książek z KP przyniosłem. W czwartek chyba pójdę do MOZK. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Monografie kaliskie 25.04.06, 13:02 Władysław Bortnowski, "Kaliszanie. Kartki z dziejów Królestwa Polskiego", Warszawa 1976 (ale to seria "Światowid"). Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Monografie kaliskie 25.04.06, 16:22 kolejna książka którą muszę wypożyczyc :) Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: Monografie kaliskie 25.04.06, 20:31 Biblioteki przeżywają oblężenie;) bibliotekarki są w szoku, muszą wyciągać z zakamarków i odkurzać dawno już nie czytane książki :) Unbelievable :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Monografie kaliskie 25.04.06, 20:34 Bez urazy, ale chyba mówisz o czymś, o czym nie masz pojęcia. Zdziwiłbyś się, jak duże jest zainteresowanie młodych kaliszan i przyjezdnych (głównie studentów) historią Kalisza. Nasza Książnica jest (dzięki wsparciu Kaliskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk i Polskiego Towarzystwa Historycznego) solidnie wyposażona w książki dot. historii Ziemi Kaliskiej, mimo to, niektórych książek nie zdobyłem bo...wszystkie egzemplarze były wypożyczone. Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: Monografie kaliskie 25.04.06, 21:02 Broń Boże! Źle mnie zrozumiałeś... ja się nie nabijam, ani nie naśmiewam. Sam, gdy tylko trafi mi w ręce jakaś książka o Kaliszu, lub Pałukach (tereny, gdzie się urodziłem) to, o ile mam czas, 'połykam' ją natychmiast :) Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Paluki 25.04.06, 22:13 Jaka niespodzianka! Przeciez Paluki to dawne wojewodztwo kaliskie. Witamy swojakow spod Nakla. Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: Paluki 25.04.06, 22:20 kalamata99 napisał: > Jaka niespodzianka! Przeciez Paluki to dawne wojewodztwo kaliskie. Witamy > swojakow spod Nakla. Ja się tam tylko urodziłem i wychowywałem do podstawówki. Nauka już w Kaliszu, teraz studia w Poznaniu. Wiem, wiem.. sam byłem zaskoczony, jak się dowiedziałem, że Pałuki to dawne woj. kaliskie (była o tym dyskusja na inwestycjach). Jeśli się orientujesz w tych terenach, to słowo-klucz w moim przypadku brzmi - Szubin :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Paluki 25.04.06, 22:24 a propos Szubina - w Wawie jest ulica Szubińska, pieszczotliwie nazywana Szubienicką :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Pałuki 25.04.06, 22:42 ...i od razu wtedy na mnie nakrzyczałeś. :> Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: Pałuki 25.04.06, 22:45 wielkopolskawschodnia napisał: > ...i od razu wtedy na mnie nakrzyczałeś. :> Wątpię. Jeśli tak, to przepraszam :) No to w takim razie to Ty wymieniałeś "krainy geograficzne" związane z Kaliszem w przeszłości.. To nie był krzyk złości, to był raczej okrzyk... euforii :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Pałuki 25.04.06, 22:58 niestety dobrze pamiętam ten wątek na inwestycjach. Nakrzyczałeś na wielkopolskę wschodnia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: Pałuki 25.04.06, 23:06 ksiestwokaliskie napisał: > niestety dobrze pamiętam ten wątek na inwestycjach. Nakrzyczałeś na wielkopolskę wschodnia ;) "ignorantia iuris nocet" w takim razie jeszcze raz przepraszam (tak samo, jak 2 posty wyżej). Wybaczone?:) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Pałuki 25.04.06, 23:09 jeszcze musisz skoczyc po wódkę i coś na zagrychę :) Odpowiedz Link Zgłoś
showtimer Re: Pałuki 25.04.06, 23:28 arczi-kalisz napisał: > Wybaczone?:) Wybaczcie Arkowi... to swój chłop jest ;) Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz About... 26.04.06, 11:48 Może się przyda: M. Michalski "Dzieje sceny kaliskiej w latach 1914-1989" <a>http://bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synaba/99000/sn99221.htm</a> I. Barańska "Architektura i urbanistyka w Kaliszu w latach 1815-1844" <a>http://bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synaba/75000/sn75830.htm</a> K. Walczak "Biblioteki Kalisza i ich miejsce w życiu kulturalnym miasta (1793 - 1945)" <a>http://bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synaba_old/0/so408.htm</a> J. Baniak "Religijność miejska w warunkach uprzemysłowienia i ruralizacji na przykładzie Kalisza. Studium Socjologiczne" <a>http://bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synaba_old/48000/so48728.htm</a> D. Wańka "Kultura książki w Kaliszu w latach 1815-1914" <a>http://bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synaba_old/68000/so68926.htm</a> E. Andrysiak "Tradycje bibliofilskie Kalisza" <a>http://bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synaba_old/56000/so56790.htm</a> Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: About... 26.04.06, 12:09 byc może:) aczkolwiek najbardziej interesują mnie opracowania dot. rodów czy grup ludzi wymienianych konkretnie z nazwisk :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Archeologia Polski wczesnośredniowiecznej 04.05.06, 01:51 To nie monografia Kalisza www.ksiegarnia.uni.torun.pl/archeologia.html ale książka, w której prof. Andrzej Buko przedstawia dowody na "pierwszość" Kalisza. Ja czytałem już o tym wcześniej, w: "Polska - Niemcy. Tysiąc lat sąsiedztwa", Warszawa 2000. Odpowiedz Link Zgłoś
dcba11 Re: Monografie kaliskie 04.05.06, 22:37 ksiestwokaliskie napisał: > Czy znacie może jakieś dobre książki - współczesne lub przedwojenne, będące > swoistym kompendium wiedzy o kaliskich rodach fabrykanckich, szlacheckich i > innych zasłużonych dla miasta? Kazdy szlachetka na zagrodzie równy wojewodzie, w kaliszewie też. Odpowiedz Link Zgłoś