intermasterkalisz 28.04.06, 23:52 ... czy tak samo jak ja, macie nadzieję, że przyjdzie kiedyś czas w polityce, że PO lub podobna partia będzie rądziła i będzie miała większość ? JAk dla mnie jest to jedynie słuszna opcja polityczna dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksiestwokaliskie Re: Jedyny wątek o polityce ... 28.04.06, 23:55 dla mnie też. Ale w Polsce zawsze wygrywają partie populistyczne, które tylko obiecują złote góry. Mamy zbyt ciemne społeczeństwo by PO wygrało, bo oni nie mówią, że dadzą ileś tam kasy na coś, wiedząc, że to byłyby obietnice bez pokrycia. Oni są racjonalistami, a racjonaliści mają w Polsce w plecy:/ Odpowiedz Link Zgłoś
intermasterkalisz Re: Jedyny wątek o polityce ... 28.04.06, 23:58 tak, racja. Jestem przekonany, że gdyby Tusk wygrał w 2005, to w 2010 na 100% by wygrał na II kadencję w pierwszej turze. Bardzo boleję nad tym,że PO przegrało. Przecież do 2013 mamy czas na największe korzystanie ze środków UE. Któż jak PO by to lepiej wykorzystało ? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Jedyny wątek o polityce ... 29.04.06, 00:03 racja, ale i tak w kwestii pozyskiwania funduszy UE zależy najwięcej od władz lokalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Jedyny wątek o polityce ... 29.04.06, 00:10 ksiestwokaliskie napisał: > dla mnie też. Ale w Polsce zawsze wygrywają partie populistyczne, które tylko > obiecują złote góry. Mamy zbyt ciemne społeczeństwo(...) Od 1989 odsetek dorosłych z wyższym wykształceniem wzrósł z 7% (najniższy poziom w Europie, to są te rzekome osiągnięcia edukacyjne komuny) do 12%, a tymczasem wygrywają coraz gorsi albo najwyżej nie lepsi - jak nie komuna to jacyś populiści. Można się załamać, zwątpić w siłę rozumu. :( Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Jedyny wątek o polityce ... 29.04.06, 00:19 a dziwisz się, skoro teraz każdy może miec wyższe. Pełno jest kiepskich szkół typu Wyższa Szkoła Srania i Gotowania, z których wychodzą watahy teoretycznie wykształconych ludzi, a w praktyce głąbów. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Jedyny wątek o polityce ... 29.04.06, 00:27 ksiestwokaliskie napisał: > a dziwisz się, skoro teraz każdy może miec wyższe. Pełno jest kiepskich szkół > typu Wyższa Szkoła Srania i Gotowania, z których wychodzą watahy teoretycznie > wykształconych ludzi, a w praktyce głąbów. Przed 1989 było 400 tys. studentów, teraz 2 miliony, ale najlepsze 400 tys. nie jest chyba gorsze niż wtedy, natomiast pozostałych 1600 tys. dawniej w ogóle nie było, czyli teoretycznie powinno być lepiej. Zatem skąd ten syf? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Jedyny wątek o polityce ... 29.04.06, 00:30 po prostu ilośc nie przeszła w jakośc. Od 10 lat poziom szkolnictwa wyższego spada. Nie dlatego, że stare, dobre uczelnie źle kształcą. Dlatego, że masa nowych pseudouczelni które nazwałem Wyższymi Szkołami Srania i Gotowania, obniżają poziom ogólny. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Chomiki: odcinek 220 29.04.06, 00:22 www.chomiks.com/episode.php?id=220 Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Chomiki: odcinek 220 29.04.06, 00:23 to jest odcinek 194 :> nie ma jeszcze 220 :> Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Chomiki: odcinek 220 29.04.06, 00:24 Aaaa taaaam, czepiasz się... :) Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: Jedyny wątek o polityce ... 30.04.06, 02:12 "PO lub podobna partia"... podobna partia to znaczy jaka?:) Bo mnie się wydaje, że podobną partią możemy nazwać partię (której nazwy jeszcze nie znamy), która zostanie założona po rozpadzie PO ;) i tak "w koło Macieju" :) Ja mam nadzieję na chwilę, gdy wreszcie w tym kraju schowa się wszystkie urazy do kieszeni i rzeczywiście weźmie się za budowanie 'lepszej Polski'. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: 30.04.06, 02:16 To znaczy V RP, prawda? Moim zdaniem chodziło o "PO lub POdobną partię". Odpowiedz Link Zgłoś
intermasterkalisz Re: Jedyny wątek o polityce ... 30.04.06, 16:09 Oczywiście nie znam innej podobnej partii do PO obecnie, ale powiedziałem `innej podobnej` na wypadek pojawienia się jakiejś nowej partii. PO nie obiecuje że coś da, że będą ulgi, darowizny, tylko mówi, że każdy będzie obciążony takimi samymi podatkami i głównym powodem naszej sytuacji życiowej jest nasza własna praca. To mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz becikowe 01.05.06, 20:11 dodatkowo, jak się wkurzy na niedoszłego koalicjanta to rozdaje wszystkim też po równo (patrz: "becikowe"... chociaż taki zasiłek też jest wynikiem własnej pracy;) ). Nie jestem przeciwnikiem PO, ale nie lubię, jak ludzie widzą wszystko przez różowe okulary, nie widząc wad, które Platforma i jej liderzy mieli i mają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Dobry żart tynfa wart ;) 01.05.06, 23:05 To był początek wyprowadzania Giertycha z koalicji. Polityka jest, niestety, brutalna. Czasem wymaga sięgania po niekonwencjonalne środki i samozaparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: 01.05.06, 23:11 wielkopolskawschodnia napisał: > Gadasz jak Jarek... :> :> :> Platforma zagrała tak jak w tym otoczeniu mogła. Mogła też pozostać bierna i dzisiaj mielibyśmy większościową koalicję PiS/SO/LPR. Być może byłaby to droga do szybszej kompromitacji tego towarzystwa, ale nie jestem o tym przekonany. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Hokus pokus. 01.05.06, 23:31 Jeszcze trochę to wszystkie grupy polityczne będą skompromitowane (a właściwie już są). I co wtedy? i co dalej? Samo się nic nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: 02.05.06, 02:52 jeszcze trochę to żaden politolog w kraju nie zrozumie 'gry' Platformy. Pamiętam, jak JM. Rokita grzmiał kilka miesięcy temu: "Rząd mniejszościowy to najgorszy wybór dla Polski, Panowie zróbcie tą koalicję!!"... a dzisiaj słyszymy, żeby nie robić żadnej koalicji (bo to najgorszy wybór dla Polski, znowu)... i dodatkowo zapewnienia Premiera z Krakowa, że będą przez najbliższe kilka miesięcy wspierać ten rząd mniejszościowy.. Pomieszanie z poplątaniem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: 02.05.06, 03:15 ...i gadasz jak Leszek. :> serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3318657.html?nltxx=961608&nltdt=2006-05-02-02-05 Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: 02.05.06, 03:33 no to napisz mi, co tak naprawdę Platforma chce... z chęcią się dowiem... "nie można zjeść ciastka i mieć ciastko". brrrr... nie słucham ojca Imperatora. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: 02.05.06, 03:47 Jutro ci napiszę (o ile nie zapomnę). Teraz idę spać, bo jutro (czyli dzisiaj) muszę dużo gadać (i z sensem - za bez sensu mi nie płacą). Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz przypomnienie... 04.05.06, 00:56 przypominam, że miałeś mi napisać, o co tak naprawdę chodzi Platformie ;) Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: 02.05.06, 04:03 kilka cytatów... 4.stycznia 2006 - J.M.Rokita: "Jeżeli tak bardzo pożądają większościowego rządzenia z Andrzejem Lepperem i Samoobroną, to niech to w końcu zrobią. Może być rząd głupszy, ale być może większościowy. Czasem myślę, że nawet rząd głupszy, ale mający poparcie parlamentarne, jest lepszy od tego, co jest" 7.kwietnia 2006 - J.M.Rokita: "rząd mniejszościowy lepszy od Samo-PiS-u" i żeby był zachowany obiektywizm... kwiatek... 27.10.2005, J.Kaczyński: "w tym Sejmie możliwa jest tylko koalicja z PO albo rząd mniejszościowy PiS" :) oczywiście nie jestem zadowolony, że buractwo wchodzi do rządu, ale to buractwo ktoś wybrał.. na demokrację się obrażać nie będę;) PiS szykuje się do spektakularnej klęski.. będzie powtórka z 1992 roku? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: 03.05.06, 13:32 Z buractwem jest problem, to fakt. Na demokrację nie można się obrażać, to oczywiste. Ale demokracja (i konstytucja) nie zabrania nie zapraszać buractwa do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Re: Dobry żart g... wart ;( 01.05.06, 23:26 Niech sobie politycy eksperymentują na swoich poborach, na swoich rodzinach i na sobie samych. Ten żart jest g... wart. Żarty też mogą być niestrawne jak są w nadmiarze podawane. Według mnie żarty się dawno skończyły czas na wielką powagę i odpowiedzialność, bo nie będzie komu żartować i z kim żartować. Jeszcze z dwie czy trzy kadencje i politycy będą się sami wybierali, a 3/4 Polaków będzie obywatelami Europy i Świata. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Dobry żart g... wart ;( 01.05.06, 23:38 plus601 napisał: > Niech sobie politycy eksperymentują na swoich poborach, na swoich rodzinach i > na sobie samych. Ten żart jest g... wart. Żarty też mogą być niestrawne jak są > w nadmiarze podawane. Według mnie żarty się dawno skończyły czas na wielką > powagę i odpowiedzialność, bo nie będzie komu żartować i z kim żartować. > Jeszcze z dwie czy trzy kadencje i politycy będą się sami wybierali, a 3/4 > Polaków będzie obywatelami Europy i Świata. Akurat Platforma nie ma się co wypinać na politykę rodzinną. Polska jest bliska demograficznej katastrofy i jakieś działania trzeba podejmować, choćby i w doraźnym porozumieniu z Giertychem. A finansowa stymulacja nie może mieć formy jeszcze jednego zasiłku, do czego zmierzała socjalistyczna propozycja PiS, żeby becikowe uzależnić od zamożności rodziny. Dla porównania: w stawianym za wzór skutecznej polityki rozwojowej Singapurze becikowe nie jest równe, tylko progresywne - im zamożniejsza i lepiej wykształcona rodzina, tym wyższe becikowe i tym wyższe ulgi podatkowe na dzieci dostaje. Nikt się tam nie szczypie z jakąś politpoprawnością, mówią wprost: nie jesteśmy zainteresowani w przyspieszonej reprodukcji klas niższych. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Re: Dobry żart g... wart ;( 01.05.06, 23:52 Najlepiej niższą klasę powybijać, a do prac fizycznych skierować wysokowykwalifikowaną inteligencję oraz inteligencję genetyczną typu Radziwiłowie, Poniatowscy, Zamojscy i inni tego typu zadufani w sobie. Kolego ja już takich przerabiałem na studiach i byli gorsi ode mnie. Mnie z tymi panami nie po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz katastrony w Polsce... 02.05.06, 03:19 jakim procentem dochodów dla rodziny biednej będzie te 2000 złotych 'becikowego'?.. a jakim procentem dochodów dla rodziny zamożnej będzie ten tysiąc? http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3028721.html - warto przeczytać. aha.. napisz nam jeszcze, gdzie czekają nas, Polaków, jakieś katastrofy, żebyśmy wiedzieli, gdzie PO będzie wyrzucało pieniądze publiczne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Upośledzenie wyobraźni może być kosztowne 02.05.06, 12:48 arczi-kalisz napisał: > (...) > aha.. napisz nam jeszcze, gdzie czekają nas, Polaków, jakieś katastrofy, > żebyśmy wiedzieli, gdzie PO będzie wyrzucało pieniądze publiczne ;) Jeśli nie potrafisz sobie wyobrazić co to jest katastrofa demograficzna, to przyjrzyj się Kosowu. To przez wieki była kraina równowagi demograficznej między Szkiptarami a Serbami. I w ciągu jednego stulecia skończyło się. Nie ma i nie będzie już serbskiego Kosowa ani nawet serbskiej części Kosowa. Natomiast postępowanie Platformy w sprawie becikowego uważam za całkowicie uzasadnione. Skoro jego uchwalenie było i tak przesądzone, to niedopuszczenie do przekształcenia go w jeszcze jedną formę pomocy socjalnej było racjonalne. Nie można rozdymać pomocy socjalnej w nieskończoność, a przede wszystkim jej celem nie jest zapewnienie, żeby biedny był mniej biedny. Nikt przecież nie pomaga bogatemu, żeby był bardziej bogaty. Pomoc socjalna może służyć jedynie zapobieżeniu ekstremalnym skutkom biedy - dzieci nie powinny przymierać głodem, rodzina nie powinna staczać się w patologię ani rezygnować z kształcenia młodego pokolenia. Natomiast efektywnie ograniczać biedę można jedynie poprzez rozwój gospodarczy i odpowiednią politykę społeczną. Odpowiedz Link Zgłoś
oostrowiak Re: Upośledzenie wyobraźni może być kosztowne 02.05.06, 20:01 kaliszanin2 napisał: > Jeśli nie potrafisz sobie wyobrazić co to jest katastrofa demograficzna, to ....... Ja bym tam w całej polsce wyłączył prad na tydzień i po problemie demograficznym. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Upośledzenie wyobraźni może być kosztowne 03.05.06, 21:19 oostrowiak napisała: > (...) > Ja bym tam w całej polsce wyłączył prad na tydzień i po problemie > demograficznym. Raczej skończyłoby się na bankructwie jakiejś elektrowni. :) Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: Upośledzenie wyobraźni może być kosztowne 04.05.06, 01:01 czy jeżeli (czysto hipotetycznie) dojdzie do sytuacji, że polski rząd (jakimś cudem) zechce dopłacać młodym Polakom do mieszkań powiedzmy... 25tys zł, to czy Platforma powie "po co dopłacać młodym, dopłacajmy wszystkim" i stworzy sytuację podwójnego... 'mieszkaniowego'?:) takie hipotetyczne zachowanie liderów Platformy będzie w imię równości, zasad, czy zbliżających się przyspieszonych wyborów? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Upośledzenie wyobraźni może być kosztowne 04.05.06, 01:09 Arczi - czy nie lepiej (mądrzej, efektywniej, etc) byłoby pozwolić tym "młodym Polakom" zarobić na mieszkanie? Dlaczego PiSiaki wymyślają jakąś nienormalną redystrybucję opartą o ideologię? Dlaczego już teraz dobrze wykształcony, w miarę dobrze zarabiający singiel (biały heteroseksualny katolik!) nie może dostać kredytu mieszkaniowego na takich samych warunkach jak "rodzina"? Możesz mi to wytłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz redystrybucja 04.05.06, 01:27 ww, to był tylko przykład. Mam nadzieję, że czysto hipotetyczny... Ja mam nadzieję, że PiSowcy zrozumieją bardzo szybko, że Keynes powiedział o swoim sposobie na gospodarkę, że jest dobry, ale tylko na krótką metę, bo po pewnym czasie to umrzemy:) Redystrybucja.. jak słyszę to słowo, to szlag mnie trafia. Nie cierpię, jak ktoś próbuję pomagać innymi w imię 'solidaryzmu' (czyt. 'socjalizmu'). Nie urodziliśmy się równi, mamy różne umiejętności, i nic a nic tego nie wyrówna.. nawet Mao się to nie udało, bo (nawet) kobiety zaczęły się buntować. A co do kredytów... póki co w tym kraju kredytów dla klientów indywidualnych udzielają banki komercyjne, więc nie zrzucajmy wszystkiego na PiS;) Księżyc jeszcze jest. Z rozmów uczelnianych mogę Ci jedynie powiedzieć, że przy obliczaniu zdolności kredytowej większe szanse na kredyt ma ktoś z rodziną, niż singiel. Dlaczego? Bo może singiel może dysponuje większymi środkami na spłatę kredytu; ale opiekun rodziny będzie robić wszystko, żeby nie wpędzić tej rodziny w tarapaty. Jeśli takie wytłumaczenie nie wystarcza, mogę zasięgnąć opinii ekspertów:) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: redystrybucja 04.05.06, 01:42 1. Już powoli zaczynamy umierać (w każdym razie bardzo podupadliśmy na zdrowiu). 2. Redystrybucja jest konieczna, sam z niej korzystasz - przecież studiujesz. 3. Masz rację - pisałem o projekcie (nie pytaj o szczegóły: słuchałem tylko w tv i od razu wyłączyłem, bo szlag mnie trafia jak widzę PiSiaków). Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz redystrybucja a studia 04.05.06, 01:52 w dzieciństwie, jak Mamusia dawała mi za dużo jedzonka to wymiotowałem. Dzisiaj, po przekroczeniu pewnej dawki redystrybucji w państwie, mam podobne odruchy. Co do studiów... Konstytucja trochę mnie "oszukuje" gwarantując mi 'bezpłatną edukację'... nazwałbym to raczej 'edukacją ogólnodostępną'. i analizując wszystkie plusy i minusy... jeśli mamy, albo za pieniądze z budżetu szykować gotowe, dobrze wyedukowane kadry do wyjazdu do Anglii, albo wprowadzić płatne studia... to jestem za płatnymi studiami, nawet jeśli musiałbym dorabiać sprzedając hamburgery w McDonaldzie. PS: wielkopolskawschodnia napisał: > (...) Masz rację (...) eh, to mój szczęśliwy dzień, chyba po raz pierwszy publicznie przyznałeś mi rację ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Jedyny wątek o polityce ... 30.04.06, 17:37 intermasterkalisz napisał: > ... czy tak samo jak ja, macie nadzieję, że przyjdzie kiedyś czas w polityce, > że PO lub podobna partia będzie rądziła i będzie miała większość ? JAk dla > mnie jest to jedynie słuszna opcja polityczna dla Polski. Lepiej nie uważać partii za "jedynie słuszne". Po pierwsze nic ich bardziej nie degeneruje, a po drugie bywa, choć rzadko, że jakaś partia, która nam się w ogóle nie podoba, zmienia diametralnie kurs i zaczyna podobać się trochę bardziej. Dzisiaj jednak PO to nie najgorszy wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Żarty polityków doprowadziły do takich wypowiedzi: 02.05.06, 00:19 Niech żyje Polska emerytów i rencistów Młodzi pozdrawiają z emigracji To nie sa moje słowa, to są słowa kogoś z "innego" forum, to jest żart również, bardzo gorzki żart. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia ...pocałujcie nas wszystkich w kupry. 03.05.06, 13:07 serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3318671.html?nltxx=961608&nltdt=2006-05-03-05-05 Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: ...pocałujcie nas wszystkich w kupry. 03.05.06, 13:11 niech sobie robią koalicję. Trochę kału zostanie narobią, ale zmieciony będzie razem z SamoPiSem jak się pokłócą i za kilka miesięcy wybory będą. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Re: ...pocałujcie nas wszystkich w kupry. 03.05.06, 21:18 i to ma być panaceum na coraz większą chorobę Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: ...pocałujcie nas wszystkich w kupry. 03.05.06, 21:25 plus601 napisał: > i to ma być panaceum na coraz większą chorobę Polski? Dopóki nie będzie w Polsce JOW, dopóty zamiast polityki będą tylko jałowe przepychanki koalicyjne i kompletny brak odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Re: ...pocałujcie nas wszystkich w kupry. 03.05.06, 21:28 JOW tak ale to tylko jedna tysięczna problemu a może jeszcze mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: ...pocałujcie nas wszystkich w kupry. 03.05.06, 21:33 plus601 napisał: > JOW tak ale to tylko jedna tysięczna problemu a może jeszcze mniej. Samo w sobie jeszcze nic nie załatwia, ale brak JOW blokuje rozwiązanie problemów, przede wszystkim problemu osobistej odpowiedzialności politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Re: ...pocałujcie nas wszystkich w kupry. 03.05.06, 21:44 Masz rację już pewno część PO i PiS-u byłoby poza parlamentem. Mówię oczywiście o tych z klucza partyjnego. Nie zapominaj, że także obecni przedstawiciele PO byli i są przeciw. Popatrz także na lokalnych przedstawicieli zarówno PO jak i PiS jacy to karierowicze i idioci do kwadratu. Nie chcę tutaj wspominać o takich drobiazgach ja nakłanianie do podpisu deklaracji poparcia w stanie braku dowodu osobistego przy sobie. To nie tylko Pani od owsa ma takie zapędy jakie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: ...pocałujcie nas wszystkich w kupry. 03.05.06, 21:59 plus601 napisał: > (...) Nie zapominaj, że także obecni przedstawiciele PO > byli i są przeciw. Popatrz także na lokalnych przedstawicieli zarówno PO jak > i PiS jacy to karierowicze i idioci do kwadratu.(...) Możliwe, że część działaczy PO działa w sprawie JOW fałszywie traktując ją instrumentalnie jedynie jako hasło do gry politycznej. Jednak to PO publicznie zobowiązała do popierania tego rozwiązania i jest to ważny fakt polityczny - nie można się z takiej deklaracji wycofać w razie kluczowego głosowania. Bezpośredniego wyboru wójtów, burmistrzów i prezydentów też wielu działaczy PO wolałoby uniknąć, a jednak to rozwiązanie przeszło właśnie z powodu zobowiązania PO. Natomiast PiS postanowiło z bardzo przyziemnych powodów (chęci władzy absolutnej w partii jgo liderów) blokować wprowadzenie w Polsce systemu dwupartyjnego i związanej z tym osobistej odpowiedzialności przed wyborcami. Prezydent zapowiada nawet weto! Jeśli mógłby zrobić coś dobrego dla kraju, to przede wszystkim wycofać się z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz JOW, Grupiński, 3mln mieszkań 04.05.06, 01:14 Trzy fakty: (1) Żeby nie było - jestem za JOWami. (2) Platforma tak bardzo wierząca w siłę lokalnych działaczy i JOWy zesłała nam na wybory 2005 bliskiego współpracownika Tuska z Poznania (3) PiS publicznie zobowiązał się do wybudowania 3 milionów mieszkań... też 'fakt polityczny':) PS. Wpadł mi w łapki program PO z roku 2001... łakomy kąsek:) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: ...pocałujcie nas wszystkich w kupry. 04.05.06, 02:43 Chyba ciekawy sondaż, w pewnym stopniu wyjaśniający coraz głębszy podział polskiego społeczeństwa: serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3321942.html?nltxx=878526&nltdt=2006-05-04-02-20 Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: JOW, Grupiński, 3mln mieszkań 04.05.06, 08:53 arczi-kalisz napisał: > (...) Platforma tak bardzo wierząca w siłę lokalnych działaczy i JOWy zesłała nam na wybory 2005 bliskiego współpracownika Tuska z Poznania (...) JOW są potrzebne m.in. do uniemożliwienia Tuskowi, Kaczyńskiemu i wszystkim innym nasyłania spadochroniarzy. Dopóki przewodniczącego zarządu gminy wybierała rada gminy, to ponadgminna struktura partii rządzącej w jakiejś gminie mogła tam bez wielkiego trudu spuścić swojego człowieka na stanowisko wójta, burmistrza czy prezydenta. Od kiedy wybiera się ich bezpośrednio, to w ten sposób można się tylko narazić na drwiny i kopa. Zauważ, że to rozwiązanie przeprowadziła partia, która dopóki go nie było, korzystała ze spadochroniarskiej patologii wcale nie rzadziej niż inne, a w innych obszarach nadal z niej korzysta, jak tego dowodzi przykłade Grupińskiego. Z takiego biegu spraw wynika, że jest jednak pewna wątła nadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
intermasterkalisz Rok 2009 ... 06.05.06, 11:39 ... załóżmy że nie było wcześniejszych wyborów. Wybory 2009 wygra PO czy SLD ? Łudzę się, że naród zmądrzeje i PO, ale obawiam się, że obudzi się tendencja do popierania raz lewicy, za 4 lata prawicy ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Rok 2009 ... 06.05.06, 11:45 nie będzie już żadnych wyborów. PiS, Samoobrona i LPR wkrótce się połączą i utworzą Narodowo Socjalistyczną Polską Partię Robotniczą, a dalej...historia lubi się powtarzac, tylko teraz będzie to samo, chociaż nieco bardziej na wschód od Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Rok 2009 06.05.06, 14:47 Z biegiem czasu będziemy świadkami tworzenia się w RP dwubiegunowego systemu partyjnego: z jednej strony sceny politycznej wykształci się stronnictwo narodowo-socjalistyczne (dzisiejsi jego protoplaści to PiS, Samoobrona, LPR), z drugiej zaś stronnictwo liberalno-demokratyczne (PO i cywilizujący się SLD). ----- Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Rok 2009 06.05.06, 15:00 z tym, że siły liberalno-demokratyczne będą regularnie osłabiane przez czarne kampanie narodowo-socjalistyczne. Polskie masy są bardzo podatne na takie działania - ostatnie wybory przecież potoczyły się pod hasłem "cokolwiek, byle nie liberałowie, bo to samo zło" :/ Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Rok 2009 06.05.06, 15:02 Polonia anus mundi est - i nic innego mi do głowy dzisiaj nie przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz 2 bieguny... - może już? 07.05.06, 01:19 Moim zdaniem tworzenie takich dwóch biegunów zaczęło się już w czasie kampanii wyborczych 2005. Chociaż wtedy miałem nadzieję, że PiS i PO bawią się w, jakby to nazwać, duopol... poprzez mądrą grę przedwyborczą zebrać jak nawięcej mandatów w Sejmie. Cóż, myliłem się ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Rok 2009 ... 06.05.06, 11:46 Pewnie nastanie coś jeszcze gorszego. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia ...a wszystkiemu winna jest niedobra PO 06.05.06, 15:44 Lech Kaczyński: obecny rząd jest wynikiem odmowy Platformy Obywatelskiej Polska jest suwerennym państwem i to wynik wyborów zadecydował o układzie sił w parlamencie, nie świat, a Polki i Polacy – powiedział, w odpowiedzi na pytanie jak na scenie międzynarodowej będzie postrzegana Polska po utworzeniu nowej koalicji rządowej, Lech Kaczyński. Prezydent, który był gościem radiowych Sygnałów Dnia podkreślił przy tym, że obecny rząd jest wynikiem odmowy Platformy Obywatelskiej, która trzykrotnie odrzuciła propozycję PiS w sprawie utworzenia wspólnego gabinetu. (karp) www.rzeczpospolita.pl/News/1,10,24435.html#24435 Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Jak to niedobra? 09.05.06, 15:22 Jak jest wszystkiemu winna, to znaczy, że dobra - do bicia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
intermasterkalisz Re: ...a wszystkiemu winna jest niedobra PO 22.08.06, 15:57 do koalicji POPiS nie doszło z winy PiS. Jak wiemy różnica w poparciu dla tych partii wynosi jedynie 4 punkty procentowe, natomiast PiS na 10 stanowisk proponował platformie tylko 2 zamist 4, jak wynika z proporcji. PO ochłapów nie chciało, bo nie pcha się do władzy za wszelką cenę, a Kaczory zbyt wiele innym nie oddadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Nie lubię tego wątku i nie przepadam za Lepperem.. 09.05.06, 23:16 ... ale Komitet Helsiński zaniepokojony skazaniem Leppera Zaniepokojenie skazaniem Andrzeja Leppera za pomówienie z trybuny Sejmu wyraża Komitet Helsiński w Polsce. Według niego, ingerencję w wolność wypowiedzi polityka w parlamencie należy podejmować z "najwyższą ostrożnością". Takie podejście do sprawy kontrowersyjnych wypowiedzi Andrzeja Leppera akcentuje też Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu. "Czujemy się w obowiązku przypomnieć - że Komitet Helsiński w Polsce w liście otwartym do ministra sprawiedliwości z 6 lutego 2002 r. zwrócił uwagę, iż wypowiedzi A. Leppera uznane za pomówienia - niezależnie od oceny ich formy i treści - padły podczas debaty parlamentarnej" - napisano w oświadczeniu przekazanym we wtorek PAP. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: 09.05.06, 23:20 O pewnych sposobach postępowania zwykło się mówić, że są parlamantarne lub nie. Jestem trochę zaskoczony czytając, że KHwP czy ETPCwS uważają, że w parlamencie można wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Macierewicz 22.08.06, 00:03 Oburzenie byłych szefów dyplomacji Byli ministrowie czekają na reakcję premiera i ministra obrony Poniedziałek, 21 sierpnia (19:56) Antoni Macierewicz stwierdził, że część byłych szefów MSZ była agentami sowieckich służb specjalnych. Dyplomaci są oburzeni. To oszczerstwo - tak byli ministrowie spraw zagranicznych komentują telewizyjną wypowiedź wiceministra obrony. - To bezprzykładne oszczerstwo - podkreśla Dariusz Rosatti. Tego typu oskarżenia mogą padać z ust prokuratorów, na podstawie solidnej dokumentacji, a nie z ust człowieka, który znany jest ze swoich nieodpowiedzialnych zachowań - mówi były minister. - Jestem wstrząśnięty - podkreśla szef dyplomacji w mniejszościowym rządzie PiS- u Stefan Meller. - Powinniśmy się wszyscy przyznać, że zostaliśmy zwerbowani w 1917 r. w Piotrogrodzie w Smolnym. Tylko ustalić, kto nas zwerbował! Czy Dzierżyński, czy jakiś inny fanatyk z nazwiskiem na "n" na przykład. Nie wiem? - ironizuje Meller. Byli ministrowie czekają na reakcję premiera. Rozważają wytoczenie Macierewiczowi procesu. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Macierewicz 23.08.06, 16:23 jak takiego nieodpowidzialnego przygłupa można powołać na tak ważne stanowisko? wszyscy kaczynskiego ostrzegali przed nim nawet w samym pis-e ale kaczor zrobił (mianował) to z pełną predemytacją i specjalnie ,taki charakterek ma ,wiecznie mącić ,wiecznie intrygowac i wywoływac konflikty, ale nie swoimi rekami tylko takich przygłupów jak kurski czy właśnie macierewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Kolejny nielot w stadzie prezydentów 24.08.06, 20:42 serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34169,3568264.html Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Lista kłamstw łże-Kaczyńskich (wybrane!) 25.08.06, 14:08 1. Nie będę premierem gdy mój brat będzie prezydentem. 2. Nie będzie koalicji z Samoobroną. 3. Nie zmienia się ordynacji wyborczej przed wyborami. 4 Nie podniesiemy akcyzy na paliwo. 5. Trzy miliony mieszkań. 6. Niższe podatki. 7. Tanie państwo i redukcja administracji. 8. Marcinkiewicz - premier na całą kadencję. 9. Afera bilboardowa. 10. Chcemy koalicji z PO. 11. PO jest w koalicji z SLD. 12. Nie bedzie TKMu. 13. Moja teczka jest sfałszowana. 14. W rządzie nie będzie przestępców. ~listonosz, 25.08.2006 08:30 wiadomosci.onet.pl/1,15,11,22500293,62860745,2426247,0,forum.html Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Nawet nie ignorować (Macierewicza) 28.08.06, 02:55 Klaus Bachmann: Klaustrofobia - Nawet nie ignorować Kiedy tu, w południowej Anglii, zasiadam przed ekranem i przeglądam w internecie wiadomości z Polski, mam wrażenie, że jestem w innym świecie. W ostatnich dniach w gazetach i portalach internetowych emocjonowano się "przeprosinami" ministra Macierewicza, zastanawiano, czy - być może - jednak coś się kryło za pomówieniem byłych ministrów spraw zagranicznych o zdradę stanu. W jednej z gazet twierdzono nawet, że "przeprosiny" mogą naprawić szkody w kraju, ale za granicą już nie. Tu mogę uspokoić kolegów dziennikarzy: nie ma żadnych szkód. Oglądając dzienniki telewizyjne, czytając tutejsze gazety, ani razu nie zauważyłem, żeby ktoś się w ogóle zajmował braniem pod uwagę ewentualności, iż ministrowie Meller, Skubiszewski, Bartoszewski, Olechowski, Rosati mogli być sowieckimi lub rosyjskimi agentami. Czasami zachodnioeuropejska ignorancja dla spraw polskich ma też swoje dobre strony. Czym to jednak wyjaśnić, że media, które w ostatnich tygodniach nie zostawiły suchej nitki na polskim rządzie (z wyjątkiem pochwały "The Economist" za lustrację), przeszły do porządku dziennego nad rewelacją ministra Macierewicza? Możliwe są dwa tłumaczenia. Według pierwszego - angielscy dziennikarze znają ministrów Geremka, Bartoszewskiego, Olechowskiego, Rosatiego etc., ale kompletnie nie wiedzą, kto to jest Antoni Macierewicz. Według drugiej wersji - oni znają ministrów spraw zagranicznych i za dobrze wiedzą, kim jest Antoni Macierewicz. Obie wersje prowadziły do kompletnego zlekceważenia jego wypowiedzi - zarówno jego pomówienia, jak i jego przeprosin. A z tego wynika kolejna ciekawa konkluzja: obojętnie, co minister Macierewicz powie, i tak zostanie to zlekceważone w Wielkiej Brytanii. A to, jak mi się wydaje, całkiem zdrowy objaw, dobrze mi znany z Wiednia, gdzie w takich sytuacjach mądrość ludowa zaleca "nawet nie ignorować" takiego osobnika. Sądzę więc, że Antoni Macierewicz już zapracował sobie na taką pozycję międzynarodową, że każda jego kolejna wypowiedź zostanie na świecie "nawet nie zignorowana". Teraz będzie musiał jeszcze trochę zapracować na to, aby i Polacy uznali jego wysiłek i "nawet go już nie ignorowali". Wówczas stanie się on pierwszym politykiem na świecie, który będzie mógł robić (a zwłaszcza mówić), co chce, i nie będzie to miało żadnych skutków. Będzie tak, jakby ministra Macierewicza w ogóle nie było. miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3577561.html?nltxx=1077917&nltdt=2006-08-28-02-05 Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Nawet nie ignorować (Macierewicza) 28.08.06, 03:03 Bartoszewski o Macierewiczu serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3574206.html?nltxx=961608&nltdt=2006-08-28-02-05 Rosati o Maciarewiczu serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3574202.html?nltxx=961608&nltdt=2006-08-28-02-05 Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Nie ignorować (Giertycha) 11.09.06, 23:13 miasta.gazeta.pl/poznan/1,36037,3599857.html Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Nie ignorować (Dorna) 16.09.06, 03:12 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33210,3619230.html Odpowiedz Link Zgłoś