Dodaj do ulubionych

dworek w sulisławicach

10.05.06, 22:33
Czy ktoś wie co się dzieje z dworkiem w Sulisławicach. Ostatnio tam
przejeżdzałem i widziałem, że popada w coraz większą ruinę. Piękny park wokół
niego, a dworek kompletenie zaniedbany. Kiedyś mieszkali tam na parterze jacyś
ludzie, a sam dworek kupił zdaje się mieszkający obok rolnik (sołtys chyba
nawet). Szkoda by było takiej ładnej budowli...
Obserwuj wątek
    • kaliszanin2 Podforum o zabytkach 10.05.06, 22:38
      Jak moderator okrzepnie, to trzeba będzie zrobić specjalne podforum, na którym
      można by pisać tylko o takich obiektach jak ten dworek i starać się stopniowo
      gromadzić coraz więcej informacji.
      • Gość: Szycha Re: Podforum o zabytkach IP: 83.18.143.* 10.05.06, 22:53
        Świetny pomysł, zawsze to jakaś promocja dla regionu. Przy okazji, można by
        zorganizować wspólną wycieczkę rowerową w celu obfotografowania takich miejsc,
        to by dopiero było super :)
      • ksiestwokaliskie Re: Podforum o zabytkach 10.05.06, 23:06
        Pomyślilimy nad tym :) na razie czekam na ruch ze strony administracji w innych
        kwestiach.
        • kaliszanin2 Re: Podforum o zabytkach 10.05.06, 23:08
          ksiestwokaliskie napisał:

> Pomyślilimy nad tym :) na razie czekam na ruch ze strony administracji w
          innych
          > kwestiach.

To jest właśnie to krzepnięcie moderatora. ;)
      • wielkopolskawschodnia Re: Podforum o zabytkach 10.05.06, 23:33
        Ale to podforum powinno obejmować zabytki leżące na obszarze całego regionu, od
        Lądu po Kępno i od Żerkowa po Wartę.
        • ksiestwokaliskie Re: Podforum o zabytkach 10.05.06, 23:52
          Jak forum okrzepnie jeszcze bardziej ;) to zrobimy dyskusję na ten temat i coś
          wszyscy wspólnie wymyślimy.
    • kaliszanin2 W galerii zdjęć trzeba założyć wątek "dworki" 11.05.06, 10:59
      I zebrać zdjęcia wszystkich dworków w regionie. Oczywiście jak będzie galeria.
      • szycha-ns Re: W galerii zdjęć trzeba założyć wątek "dworki" 11.05.06, 11:06
        Ambitne zadanie, ale może wspólnymi siłami uda się sfotografować większość, bo
        wszystkie to raczej nie. Do niektórych obiektów nie ma dojścia, są prywatne,
        ogrodzone.
        • ksiestwokaliskie Re: W galerii zdjęć trzeba założyć wątek "dworki" 11.05.06, 11:09
          można przez płot, albo z jakiegoś drzewa;) mam dobry zoom w aparacie, tylko ktoś
          musi mnie podwieźc do danego obiektu i odwieźc spowrotem :)
      • intermasterkalisz Re: W galerii zdjęć trzeba założyć wątek "dworki" 11.05.06, 16:54
        Ja mogę się podjąć zrobienia zdjęć dworków w Miedzianowie, Żydowie, Koźminku,
        (być może też w Chotowie, ale tam już jest remontowany i chyba zagrodzony :().
        Od dawna interesuje mnie tematyka takich budowli w regionie, więc chętnie jakoś
        pomogę.
        • szycha-ns Re: W galerii zdjęć trzeba założyć wątek "dworki" 11.05.06, 18:36
          W Żydowie jest prywatny obiekt, nie ma do niego dojścia a drzewa zasłaniają
          widok, dwór w Chotowie faktycznie jest w remoncie, więc na razie nie ma co go
          fotografować. Oczywiście jest to również teren prywatny, trzeba by porozmawiać
          z właścicielem.
          • wielkopolskawschodnia Re: W galerii zdjęć trzeba założyć wątek "dworki" 11.05.06, 20:10
            Dwór w Żydowie jest na sprzedaż. :(
            • ksiestwokaliskie Re: W galerii zdjęć trzeba założyć wątek "dworki" 11.05.06, 20:34
              zrzutka? ;)
          • intermasterkalisz Re: W galerii zdjęć trzeba założyć wątek "dworki" 11.05.06, 22:49
            ten w Żydowie popada w ruinę i nie jest odgrodzonym jest w pełni dostępny. Sporo
            mamy ich w okolicy - W Kaliszu też przy Czestochowskiej jest. Co chwile mi się
            jakiś przypomina :D
            • ksiestwokaliskie Re: W galerii zdjęć trzeba założyć wątek "dworki" 11.05.06, 23:37
              w którym miejscu przy Częstochowskiej, bo słabo kojarzę?
              • rafi302 Re: W galerii zdjęć trzeba założyć wątek "dworki" 15.07.06, 18:23
                W Kaliszu jest też dworek przy Łódzkiej,koło Trasy Bursztynowej
            • szycha-ns Re: W galerii zdjęć trzeba założyć wątek "dworki" 14.05.06, 21:34
              intermasterkalisz napisał:

> ten w Żydowie popada w ruinę i nie jest odgrodzonym jest w pełni dostępny.
              Spor
              > o
              > mamy ich w okolicy - W Kaliszu też przy Czestochowskiej jest. Co chwile mi się
              > jakiś przypomina :D

No nie wiem czy jest taki w pełni dostępny, na drogach dojazdowych jest
              napis „Zakaz wstępu, teren prywatny”, a dworu pilnują bodajże dwa duże psy.
              Wolałem nie ryzykować, pojawię się tam w miesiącu bezlistnym. Takich obiektów
              faktycznie mamy dużo.

Zapraszam w czerwcu na przejażdżkę rowerową, w planach mam odwiedzenie wiele
              dworów i pałaców. Przy okazji można porobić kilka zdjęć. Od kilku miesięcy
              dysponuję 200 mm obiektywem więc nie straszni mi się wrodzy właściciele i ich
              psy ;)
              • ksiestwokaliskie Re: W galerii zdjęć trzeba założyć wątek "dworki" 14.05.06, 21:57
                szycha-ns napisał:

> Od kilku miesięcy
                > dysponuję 200 mm obiektywem więc nie straszni mi się wrodzy właściciele i ich
                > psy ;)

Witaj w klubie :)
    • kaliszanin2 A co z tym w Warszówce? 11.05.06, 22:59
      Miał być sprzedany, ale w dalszym ciągu chyba nie ma chętnego.
      • ksiestwokaliskie Re: A co z tym w Warszówce? 11.05.06, 23:37
        z ciekawości spytam, ktoś się orientuje ile takie zrujnowane pałacyki kosztują
        mniej więcej?
        • kaliszanin2 Re: A co z tym w Warszówce? 11.05.06, 23:41
          ksiestwokaliskie napisał:

> z ciekawości spytam, ktoś się orientuje ile takie zrujnowane pałacyki kosztują
          > mniej więcej?

Nie wiem czy więcej nie kosztuje przypadkiem wyprowadzanie lokatorów...
          • ksiestwokaliskie Re: A co z tym w Warszówce? 11.05.06, 23:43
            hmmm, ale chyba są takie, w których nie ma lokatorów?
        • intermasterkalisz Re: A co z tym w Warszówce? 11.05.06, 23:45
          takie obiekty nie są drogie, ale w zamian za to musisz wziąć drogą ekipę
          konserwatorską, która zgodnie z prawidłami odnowi dworek. Zburzyć go nie możesz.
          • ksiestwokaliskie Re: A co z tym w Warszówce? 11.05.06, 23:46
            Czyli ogólne koszty zakupu i remontu ile by wyniosły?
            • intermasterkalisz Re: A co z tym w Warszówce? 12.05.06, 00:05
              JA sam nie miałem jeszcze szczęścia mieć dworku i go remontować, ale się tym
              interesowałem troszkę. Kompleksowy remont może iść nawet w miliony. Dworek
              wielkości tego w dzielnicy Sulisławicach myślę - 1,5 mln. Ktoś miał gdzieś
              większy to ponad 4 mln kosztowało.
              • ksiestwokaliskie A Śliwniki? 12.05.06, 00:15
                Drogawo :/ A co ze Śliwnikami? Czy ten dworek jest wyremontowany? na fotkach
                Szychy wygląda na nieco zaniedbany i opuszczony, mimo iż ma właściciela i to
                bardzo bogatego i wpływowego.
                • wielkopolskawschodnia Re: Żydów 12.05.06, 00:36
                  Dworek w Żydowie był wystawiony na sprzedaż na Allegro.pl. Nie pamiętam już
                  dokładnie ceny, ale chyba 3.600.000 (może ty Faust pamiętasz ile kosztował?).
                  • ksiestwokaliskie Re: Żydów 12.05.06, 00:39
                    Kto go wystawiał, obecny właściciel?
                    • wielkopolskawschodnia Re: Żydów 12.05.06, 00:43
                      A skąd ja mam wiedzieć, przecież nie licytowałem! :> :p

Do zdjęć były dołączone plany przebudowy (renowacja i uzupełnienie bryły) -
                      bardzo ładne, powiedziałbym nawet, że efektowne (a wiesz, że pod tym względem
                      to ja marudny jestem).
                      • ksiestwokaliskie Re: Żydów 12.05.06, 00:46
                        wielkopolskawschodnia napisał:

> A skąd ja mam wiedzieć, przecież nie licytowałem! :> :p
                        jak to? :o ;)

> Do zdjęć były dołączone plany przebudowy (renowacja i uzupełnienie bryły) -
                        > bardzo ładne, powiedziałbym nawet, że efektowne (a wiesz, że pod tym względem
                        > to ja marudny jestem).
                        jesteś to fakt :P :) ale w tej kwestii to dobrze :)
                  • szycha-ns Re: Żydów 11.07.06, 18:32
                    W niedzielę byłem na wycieczce rowerowej i przy okazji zahaczyłem o dwór w
                    Żydowie. Jego stan jest fatalny, nie posiada części dachu, na balkonie rośnie
                    kilka drzew etc. Ktoś się orientuje czy faktycznie został już sprzedany?
                    Zainteresowanym mogę pokazać aktualne zdjęcie.
                • szycha-ns Re: A Śliwniki? 14.05.06, 21:27
                  Pałac jest w fatalnym stanie, tak jak na zdjęciach. Tyle dobrego, że jest
                  lepiej niż kilka lat temu, został zabezpieczony przed dalszym rozkładem.
                  Przynajmniej park został pięknie uporządkowany, można go podziwiać zza
                  ogrodzenia, albo po uprzednim spytaniu się właściciela. Dobrze, że jest ktoś,
                  kto się tym zajmuje. Tym bardziej, że jest na tyle miły i pozwolił mi na
                  zrobienie kilku zdjęć.
                  W sobotę byłem przed dworcem w Nowych Skalmierzycach i jestem zszokowany-
                  rosną już na nim… drzewa, za jakiś czas korzenie pewnie rozsadzą cegły.
                  Niszczeje nam kolejny zabytek, jeden z ciekawszych tego typu w Polsce.
                  • ok333 Re: A Śliwniki? 15.05.06, 10:40
                    A Szkudla , a Borkow Stary, a Palac w Trojanowie ???
                    • szycha-ns Re: A Śliwniki? 15.05.06, 11:29
                      Gdzie dokładnie znajduje się pałac w Trojanowie? Ostatnio jak tędy
                      przejeżdżałem nie widziałem nic takiego. Do Borkowa Starego się wybieram, pałac
                      we wsi Szkudła widziałem, mam nawet zdjęcie:
                      www.galeria.i365.pl/alexlie/dwory/szkudla.htm Szkoda, że taki
                      zaniedbany :( Dworów i pałaców jest u nas tyle, że trudno je wszystkie zliczyć.
                  • intermasterkalisz Dworzec w NSK 15.05.06, 13:04
                    Może dworzec w Nowych Skalmierzycach PKP też wystawi do przetargu, tak jak inne
                    obiekty, np. wieże ciśnień na Grudniowej ?
                    • kaliszanin2 Skonfiskować 15.05.06, 13:26
                      Dewastacja zabytków to jest przestępstwo. Konserwator powinien pozwać PKP i na
                      drodze sądowej odebrać im ten obiekt.
                      • szycha-ns Re: Skonfiskować 15.05.06, 15:17
                        kaliszanin2 napisał:

> Dewastacja zabytków to jest przestępstwo. Konserwator powinien pozwać PKP i
                        na
                        > drodze sądowej odebrać im ten obiekt.

To my mamy konserwatora zabytków? :/
                        • kaliszanin2 Re: Skonfiskować 15.05.06, 15:22
                          szycha-ns napisał:

> (...)
                          > To my mamy konserwatora zabytków? :/
                          Są powiatowi konserwatorzy, więc Skalmierzycami powinien się zajmować ostrowski.
                          • intermasterkalisz Re: Skonfiskować 15.05.06, 15:49
                            swoją drogą czasem nie wiem co lepsze: czy konserwator zabytków powinien czasem
                            zezwolić na `normalny` remont kosztujący taniej, zamiast zaporowymi przepisami
                            patrzeć, jak obiekt sam równa się z ziemią ...
                      • intermasterkalisz Re: Skonfiskować 15.05.06, 15:50
                        Jakby to było choćby w Kaliszu, czyli większym mieście i też by ten dworzec nie
                        był praktycznie używany - możnaby otworzyć jakieś centrum handlowe.
    • szycha-ns Pałac w Marchwaczu 20.05.06, 15:12
      Ktoś się orientuje czy pałac w Marchwaczu
      (www.man.poznan.pl/~marcinp/pages/polska/kalisz1.html) jest powszechnie
      dostępny dla odwiedzających, czy jest to może obiekt prywatny? Wygląda bardzo
      okazale, jest to idealne miejsce na muzeum, ale nie mogłem nigdzie znaleźć
      informacji czy rzeczywiście pełni taką funkcję.
      • wielkopolskawschodnia Re: Marchwacz i Kalinowa 20.05.06, 15:18
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=41341912&v=2&s=0
        • target85 Re: Marchwacz i Kalinowa 20.05.06, 16:34
          świetny też jest taki duży dom (nie wiem czy można nazwać go dworkiem)zaraz
          koło trasy bursztynowej obok centrum tańca! bardzo fajnie wygląda. ja bym tam
          widział jakiś hotel czy coś w tym stylu;D bardzo fajnie odrestaurowany jest tez
          dworek w jarantowie.
        • szycha-ns Re: Marchwacz i Kalinowa 20.05.06, 19:39
          Niestety podany link nie odpowiada na moje pytanie :(
          • wielkopolskawschodnia Re: Marchwacz i Kalinowa 15.07.06, 19:07
            Nie, nie ma tam muzeum (a szkoda!), jest tam Stacja Hodowli Roślin (zajmująca
            się inżynierią genetyczną).

W Galerii zdjęć wkleiłem link do zdjęć pałacu Niemojewskich w nocy. Ładne. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka