Dodaj do ulubionych

Nowe forum Aglomeracja Kalisko-Ostrowska

11.05.06, 17:16
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39596
Obserwuj wątek
    • ksiestwokaliskie Re: Nowe forum Aglomeracja Kalisko-Ostrowska 11.05.06, 17:23
      Pomyślimy może o stworzeniu takiego podforum jak się tu wszystko unormuje. O ile
      rzecz jasna będzie zainteresowanie.
    • szycha-ns Re: Nowe forum Aglomeracja Kalisko-Ostrowska 11.05.06, 18:42
      plus601 napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39596

Jaki to ma sens skoro istnieje już podobne forum tylko o innej kolejności
      miast? Nie jest to „lekka” przesada? Co innego podforum, tak jak zasugerował
      ksiestwokaliskie. Oto adres: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20551
      • ksiestwokaliskie Re: Nowe forum Aglomeracja Kalisko-Ostrowska 11.05.06, 18:50
        kaliszanie jak widzisz nie piszą tam. Wyjątkiem jest WW. To forum jest po prostu
        ostrowskie, a nie kalisko-ostrowskie, czy jak kto woli ostrowsko-kaliskie.
        • szycha-ns Re: Nowe forum Aglomeracja Kalisko-Ostrowska 11.05.06, 18:59
          Hmm w takim razie mamy dwie aglomeracje: ostrowsko- kaliskie oraz kalisko-
          ostrowskie? :) Dla mnie jest to po prostu śmieszne, nie dajmy się zwariować ;)
          Zresztą, nie jest to raczej zbyt aktywne forum, już lepiej jest się udzielać w
          poszczególnych miastach. Oczywiście jest to tylko moje skromne zdanie.
          • ksiestwokaliskie Re: Nowe forum Aglomeracja Kalisko-Ostrowska 11.05.06, 19:02
            Dlatego zanim ewentualnie takie podforum powstanie, przeprowadzi się dyskusję
            nad tym na tym forum.
            • wielkopolskawschodnia podforum: Aglomeracja 11.05.06, 19:46
              Uważam, że w ramce powinno znależć się podforum "Aglomeracja" (taka nazwa jest
              neutralna). Bo do ostrowian (czy też może tylko do chłopaków z tamtego forum)
              nie dociera, że aglomeracja tak naprawdę tworzy się wokół Kalisza: oprócz
              Ostrowa są Nowe Skalmierzyce, Skalmierzyce, Opatówek, w zasięgu są już Błaszki)
              i że Kalisz obecnie bardziej współpracuje z Sieradzem i Wartą niż z Ostrowem.
              Oni żyją trochę jak w innej bajce (do tego piszą nie o aglomeracji, a o rondach
              u siebie w mieście).
              • aglomeracja Forum Aglomeracja 11.05.06, 22:29
                Pozwolicie, ze wypowiem sie jako administrator omawianego forum. Zalozylem to
                forum, aby ozywic dyskusje ktora zanikala na istniejacym wczesniej forum "Region
                kalisko-ostrowski. Jako ciekwostke moge podac, ze kolejnosc miast w nazwie forum
                nie wynikla z faworyzowania Ostrowa, ile z checi odroznienia od wymienionego,
                nieistniejacego juz forum "Regionu..". Generalnie nie przyjela sie jeszcze
                "oficjalna" nazwa naszej tworzacej sie wciaz aglomeracji, wiec kazda wersja jest
                prawidlowa. Byc moze pozniej zmienie nazwe..
                Nie zgadzam sie jednak, ze forum dotyczy tylko Ostrowa.. chociaz ostatnio
                rzeczywiscie mniej jest wypowiedzi ludzi z Kalisza. Zatem korzystajac z okazji
                zapraszam do uczestnictwa w dyskusji forumowiczow z Kalisza. Ciesze sie, ze to
                forum zaczelo zyc i mam nadzieje, ze udzieli sie to rowniez na forum
                aglomeracji. Proponuje, aby umiescic linki do naszyc forow w naglowkach, jako
                fora zaprzyjaznione - notka dla moderatora ;)

Powstanie nowego, drugiego forum o aglomeracji uwazam za kiepska prowokacje.

Pozdrawiam wszystkich!
                • ksiestwokaliskie Re: Forum Aglomeracja 11.05.06, 22:38
                  aglomeracja napisał:

> Proponuje, aby umiescic linki do naszyc forow w naglowkach, jako
                  > fora zaprzyjaznione - notka dla moderatora ;)

Witaj:) obawiam się, że nie da rady - linki do forów w nagłówkach można tworzyc
                  na forach prywatych. Nasze jest publiczne i tylko administracja może wprowadzac
                  zmiany.

> Pozdrawiam wszystkich!

Nawzajem :)
                • wielkopolskawschodnia Re: 11.05.06, 23:04
                  aglomeracja napisał: "Proponuje, aby umiescic linki do naszyc forow w
                  naglowkach, jako fora zaprzyjaznione".

Mówisz, że twoje forum jest zaprzyjaźnione? No to poczytajmy może, proszę:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20551&w=13479219&a=17945669
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20551&w=29742970&a=33037221
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20551&w=32266417&a=32282580
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20551&w=35845181&a=36065773
                  i może jeszcze ten (to już o mnie było):
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20551&w=35845181&a=40487808
                  aglomeracja napisał: "Powstanie nowego, drugiego forum o aglomeracji uwazam za
                  kiepska prowokacje". Mam komentować? Ale to chyba samo się komentuje, prawda?
                  • ksiestwokaliskie Re: 11.05.06, 23:31
                    dałem się zmylić i grzecznie odpisałem, ale...otworzyłeś mi oczy WW.
                    • Gość: ww Re: IP: 82.160.122.* 11.05.06, 23:36
                      Bardzo dobrze, że grzecznie odpisałeś - w końcu jesteś Księstwo. ;)
                      • ksiestwokaliskie Re: 11.05.06, 23:39
                        M(i)odek musi świecić przykładem powiadasz?;)

ps. piszę z innego kompa - tu mam literkę "ć" - mała rzecz a cieszy :)))
                        • Gość: ww Re: IP: 82.160.122.* 11.05.06, 23:41
                          To se zrób "Ć" i będzie cię cieszyć bardziej. :p
                          • ksiestwokaliskie Re: 11.05.06, 23:45
                            po tym wieczorze zmiana kompa więc robię "Ć" na zapas :)
                  • aglomeracja Do WW 13.05.06, 23:15
                    Do czego zmierzasz? Zacytowane fragmenty o niczym nie swiadczą, na innych forach
                    są znacznie gorsze teksty wystosowane pod adresem zarówno kaliszan jak i
                    ostrowian. Poza tym, nie mając obiektywizmu nie można oceniać wypowiedzi innych..
                    Może to ci sie nie podoba, ale mało kto wie co to jest Wielkopolska Wschodnia,
                    którą tak promujesz na każdym kroku. A może snujesz jakies wizje nowego
                    województwa wchodniowielkopolskiego..?
                    • wielkopolskawschodnia Re: Od WW 14.05.06, 00:30
                      aglomeracja napisał: "Zacytowane fragmenty o niczym nie swiadczą"
                      1. Świadczą o charakterze wypowiedzi (w tym twoich) na twoim forum.
                      aglomeracja napisał: "(...) na innych forach są znacznie gorsze teksty (...)".
                      2. Co to w ogóle za argument!? Że gdzie indziej biją Murzynów?
                      aglomeracja napisał: "(...) nie mając obiektywizmu nie można oceniać wypowiedzi
                      innych".
                      3. Rozumiem, że ja z kognitywnego punktu widzenia obiektywny nie jestem. Tak,
                      zgadzam się - nie jestem. Ale czy mam rozumieć, że ty jesteś?
                      aglomeracja napisał: "(...) mało kto wie co to jest Wielkopolska Wschodnia".
                      4. A co ja jestem temu winien? Jaki ja mam wpływ na cudzą niewiedzę?
                      aglomeracja napisał: "(...) Wielkopolska Wschodnia, którą tak promujesz na
                      każdym kroku".
                      5. Czy to, że mam taki a nie inny login ma oznaczać, że ja coś "promuję"? Czy
                      to, że masz taki a nie inny login ma oznaczać, że "promujesz" Aglomerację
                      Ostrowsko(!)-Kaliską? Czy tak? Zatem czy kolega "ksiestwokaliskie" "promuje"
                      Księstwo Kaliskie?
                      aglomeracja napisał: "A może snujesz jakies wizje nowego województwa
                      wchodniowielkopolskiego?".
                      6. Uważam, że jeśli w Wielkopolsce Wschodniej miałoby powstać województwo, to
                      nie powinno ono nazywać się "środkowopolskie" ale właśnie tak, jak napisałeś:
                      województwo wschodniowielkopolskie.
                      7. Pozdrawiam.
                      • aglomeracja Re: Od WW 14.05.06, 17:51
                        1.Zauważ, że nie wszystkie zacytowane wypowiedzi należą do mnie - niektóre z
                        rozpędu przenosiłem podczas przenosin wątku.
                        2.Pewnie, że nie. Ale przez parę wypowiedzi nie nalezy oceniać wszystkich
                        forumowiczów, którzy przecież wypowiadają się również na innych forach, także tutaj.
                        3.Mi też brakuje do obiektywozmu, ale staram się nie oceniać innych.
                        4.Nic nie jesteś winien, ale odwołując się do czegoś nieznanego czy
                        abstrakcyjnego, trudno zostać zrozumianym.
                        5.Nie chodziło mi tylko o login, ale głównie wypowiedzi. Chociaż sam login także
                        może promować, nie zaprzeczysz..
                        6.Chyba jesteś świadomy, że tworzenie nowych województw w Polsce nie ma sensu,
                        może tylko wydzielenie Warszawy z mazowieckiego. Należy raczej dać im większą
                        samodzielność i uprawnienia a nie dzielić.

Również pozdrawiam
                        • kaliszanin2 Z tą tezą zupełnie się nie zgadzam 14.05.06, 18:10
                          aglomeracja napisał:

> (...)tworzenie nowych województw w Polsce nie ma sensu,
                          > może tylko wydzielenie Warszawy z mazowieckiego. Należy raczej dać im większą
                          > samodzielność i uprawnienia a nie dzielić.
                          (...)

To jest teza sprzeczna z zasadą pomocniczości, którą uważam za niezbędną
                          podstawę pożądanego ładu administracyjnego.

Im dalej od gminy, tym uprawnienia powinny być staranniej ograniczane. Rząd i
                          ponadgminne szczeble samorządowe powinny dysponować tylko uprawnieniami
                          absolutnie niezbędnymi, wykonywać tylko zadania, które bez nich nie mogą być
                          wykonywane. Wszelkie hasła typu "silne państwo", "powiększyć uprawnienia
                          województw" itp., służą tylko przechwytywaniu pieniędzy przez szczeble
                          ponadgminne, na ogół bez żadnej potrzeby, tylko dla zaspokojenia tęsknot
                          decydentów tego szczebla.

Możemy się spierać czy naszemu regionowi potrzebne jest osobne województwo, ale
                          niezależnie od tego czy ono ma być czy nie, to żaden nasz interes, żeby
                          województwa miały większe uprawnienia niż obecnie. Jeżeli jakieś uprawnienia
                          rządowe trzeba zdecentralizować, to wcale nie muszą one trafić do województw -
                          wiele zadań kontrolowanych obecnie przez jakieś agendy rządowe albo wojewodów
                          mogłoby być wykonywanych przez powiaty albo nawet gminy.
                          • wielkopolskawschodnia Re: Z tą tezą zupełnie się nie zgadzam 14.05.06, 18:20
                            Ale teza stawiana przez Aglomerację nie wynika z racjonalnej i logicznej
                            obserwacji funkcjonowania samorządu lokalnego. Wynika ona z przesłanek
                            emocjonalnych. Dlatego Aglomeracja wciąż i wszędzie powtarza banalne slogany.
                          • aglomeracja Nieporozumienie 14.05.06, 21:08
                            Myślę, że trochę źle mnie zrozumiałeś. Nie chodzi mi o wzmacnianie województw
                            kosztem gmin (które są najlepiej funkcjonujacymi jednostkami samorządowymi w
                            Polsce) tylko o wzmacnianie przez delegowanie uprawnień (i pieniędzy) z
                            Warszawy. Bo jak na razie, redystrybucja środków i ingerencja stolicy jest
                            bardzo wysoka, porównywalna do Francji gdzie jest Paryż, potem długo nic i na
                            końcu prowincja. Zresztą sami zobaczcie ile lat Warszawa blokowała rozbudowę
                            lotnisk w innych miastach.
    • intermasterkalisz Re: Nowe forum Aglomeracja Kalisko-Ostrowska 11.05.06, 22:54
      Uważam, że zbyt zaintonowałeś KALISKO :P Ale uważam że Kalisko - Ostrowska jest
      poprawniejszą nazwą. Jest zachowany porządek chronoligiczny, alfabetyczny...
      można by wymieniać tak jeszcze
    • faust1981 Nowe forum Aglomeracja Kalisko-Ostrowska 11.05.06, 23:23
      Uwielbiam ludzi typu "aglomeracja", piewcy pokoju, proszą o zrozumienie, a jego
      posty mówią same za siebie. Człowiek jest niezły-hehehe.
    • wielkopolskawschodnia Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 17:33
      ...skoro dzisiaj pojawił się u nich taki oto wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=232&w=41759860
      • ksiestwokaliskie Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 17:35
        no pewnie, że czytają nasze forum:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20551&w=41758366
        • arczi-kalisz Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 17:44
          super, wrzucając linka dopomogłem Ostrowianom :)
          1) jeżeli wprowadzą obowiązek logowania się to dramatycznie spadnie ilość
          wypowiedzi (zobaczcie, ile tam 'anonimowych' wypowiedzi).
          2) no i... propozycja dnia: https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=232&w=41742066 :)
          • kameralis Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 19:06
            A obserwują uważnie, uważnie. Jak, zresztą, kaliszanie ostrowskie i
            aglomeracyjne. Poczułem się
            jakbym zgrzeszył powołując się na kaliskie :)

Czy nie mitologizujecie za bardzo tych strasznych kaliszożerców bażantów? Jest
            wielu ludzi, którzy się tym zwyczajnie nie interesują. Duży wysiłek wkładają w
            to, żeby w Ostrowie żyło się dobrze, a cały "konflikt" mają za nic. Zwróćcie
            uwagę, że poza jawnymi prowokacjami, temat "zły Kalisz" nie jest na forach z
            wymogiem logowania (bo chyba punktem odniesienia nie jest dla Was zgraja
            ipków?) jakimś najpopularniejszym. Ba, na wielu on praktycznie nie istnieje,
            ponieważ są jeszcze w Prusiech ostrowianie, wierzcie mi, którym bardziej zależy
            na dobru Ich Miasta niż szkodzie Sąsiada.

Pozdrawiam Forum Kalisz.
            Ostroll ;)
        • wielkopolskawschodnia Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 17:47
          Zgłosiłem kandydaturę:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=232&w=41759860&a=41761048
          Może poprzecie? :>
          • ksiestwokaliskie Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 17:52
            przecież Ty WW miałeś się zgłosic ;)
            • wielkopolskawschodnia Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 19:32
              kameralis napisał: "są jeszcze w Prusiech ostrowianie (...)".

Wiecie co, ja pojąć nie mogę, jak im nie wstyd tak pisać, nawet gdyby to miało
              być półżartem. Czasem myślę, że Niemcy odnieśli tam sukces germanizacyjny,
              skoro jeszcze dzisiaj mówi się tam takie rzeczy. Czy wyobrażacie sobie, że ktoś
              mógłby powiedzieć coś podobnego np. w Toruniu (a to też był zabór pruski)?
              • kaliszanin2 Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 19:50
                wielkopolskawschodnia napisał:

> kameralis napisał: "są jeszcze w Prusiech ostrowianie (...)".
                >
                > Wiecie co, ja pojąć nie mogę, jak im nie wstyd tak pisać, nawet gdyby to
                miało
                > być półżartem. Czasem myślę, że Niemcy odnieśli tam sukces germanizacyjny,
                > skoro jeszcze dzisiaj mówi się tam takie rzeczy. Czy wyobrażacie sobie, że
                ktoś
                >
                > mógłby powiedzieć coś podobnego np. w Toruniu (a to też był zabór pruski)?

Kaliski pub "Carskij" też robi jak najgorsze wrażenie - bardzo kiepski dowcip.
                Dla moich przodków car to był zbir, przeciwko któremu spiskowali narażając się
                na prześladowania, więzienie i przymusową emigrację (ucieczkę z kraju).
                Osobiście też uważam carski reżim i jego sowiecką mutację za samo zło. A od
                ostrowskich pruskich żartów to się chyba powstańcy wielkopolscy w grobach
                przewracają.
              • kameralis Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 20:00
                Ten straszny relatywizm każe zauważać, że Prusy przyczyniły się do awansu
                cywilizacyjnego tamtych regionów. Ten sam relatywizm stawia w Chorzowie pomnik
                niesympatyzującemu z Polakami hrabiemu Redenowi. Wreszcie ten sam relatywizm
                nakazuje części Małopolski kultywować pamięć o Galicji, miękkiej bo miękkiej,
                ale bądź co bądź zaborczej.

Niemniej, nawet wśród ostrowian zdania są podzielone.
                • kaliszanin2 Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 20:28
                  kameralis napisał:

> (...)Prusy przyczyniły się do awansu cywilizacyjnego tamtych regionów(...)

Przed rozbiorami Polska była krajem o wielkim zróżnicowaniu poziomu rozwoju,
                  ale akurat Wielkopolska (cała Wielkopolska) była regionem nie gorzej
                  rozwiniętym niż Prusy, które po prostu tylko nie zdewastowały szczególnie
                  swojego zaboru w przeciwieństwie do Rosji, która np. na terenie powiatu
                  kaliskiego degradowała miasta za udział w powstaniach pozbawiając Opatówek czy
                  Koźminek praw miejskich i hamując sztucznie rozwój innych rejonów jako terenów
                  przygranicznych. To, że Rosja była wyjątkowo szkodliwym zaborcą, nie oznacza
                  jednak, że coś zawdzięczamy Prusom.
                  • kalamata99 Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 21:19
                    No tak, napisalem komentarz, ale zapomnialem kliknac wyslij. Powtorze wiec w skrocie moj argument. Rozumiem pro-pruskie nastawienie Ostrowian, bo bez Prus i rozbiorow ich by po prostu nie bylo. Kolej z Poznania szlaby przez Kalisz, a wojewodzkie miasto Kalisz przypuszczalnie byloby na tyle duze, ze jej najdalsza dzielnica nazywalaby sie Ostrow.
                    • wielkopolskawschodnia Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 23:29
                      Dodam cytat z Kameralisa: "(...) niby do jakiej mamy się tradycji odwoływać
                      jeśli nie Provinz Posen i Wielkiego Księstwa? Może Księstwa Warszawskiego?".
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20551&w=37459546&a=37482604
                  • wielkopolskawschodnia Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 23:00
                    Siatka miast pozostała taka sama od czasów RpON, zmieniła się jedynie ich
                    wielkość względna. Wystarczy spojrzeć na łańcuch miast: Poznań - Kórnik -
                    Środa - Nowe Miasto - Jarocin - Pleszew - Kalisz - Błaszki - Sieradz - Łask -
                    Wadlew - Piotrków Trybunalski.

Społeczeństwo w Królestwie Polskim i na Litwie stawiało zaborcy czynny opór, a
                    niepokornych się niestety karze. Tak też było: na przykład w ramach represji po
                    powstaniu listopadowym w Królestwie Polskim zniesiono województwa (1837),
                    wprowadzając w ich miejsce gubernie - nie będę już pisać o praskich rzeziach,
                    zsyłkach na Sybir, itd., bo to wszystko było w szkole.

W Wielkopolsce pod zaborem pruskim nie było - poza rokiem 1848 - aktów czynnego
                    oporu, a i ten związany był z Wiosną Ludów i wybuchem rewolucji w Berlinie.
                    Warto przypomnieć, że 9 powiatów (tzw. polskich powiatów: Gniezno, Środa,
                    itd.), które po pokoju w Jarosławcu (11.04.1848) przyznano Polakom to te, które
                    przed rozbiorami należały do województwa kaliskiego. Zawsze mnie zastanawiało:
                    czy owe przedrozbiorowe pół tysiąca lat województwa kaliskiego i poznańskiego
                    tak silnie zróżnicowało tożsamość wielkopolskiej społeczności szlacheckiej, że
                    Polacy w 9 kaliskich powiatach wywalczyli sobie wolność, a ci z województwa
                    poznańskiego nie?

Dodam, że na obszarze tych 9 powiatów polskich były dwie enklawy, które zostały
                    wtedy po stronie pruskiej: Odolanów z Ostrowem oraz Krotoszyn. :(
                • wielkopolskawschodnia Re: Chorzów 14.05.06, 01:37
                  Kameralisie, jedna uwaga: Chorzów nigdy (od czasu utraty księstw śląskich) nie
                  należał do Polski. Nie było więc tam zaboru, nikt nikomu nie odbierał prawa do
                  ziemi, nikt nikogo tam (tak naprawdę) nie germanizował, a hr. von Reden był
                  człowiekiem zasłużonym dla miasta Konigshutte. Chorzów należy do Polski od 80
                  lat, a nazywa się tak jak się nazywa od lat 70. Czy nie widzisz różnicy?
    • kameralis Re: Nowe forum Aglomeracja Kalisko-Ostrowska 14.05.06, 13:12
      Weszliście na temat pruski i jedziecie po nim jak po łysej kobyle (w czym jedną
      odpowiedzią pomogłem), natomiast żaden z Was nie odniósł się do meritum sprawy.
      Pisząc pierwszą odpowiedź miałem jeszcze jakieś złudzenia, przynajmniej co do
      części. Przyznam, że Wasze posty przerosły moje oczekiwania, przy czym mam na
      myśli nie treść Waszych wypowiedzi, ale sposób "analizy" rzuconego przeze mnie
      tematu.
      Nie widzę tutaj problemu kalisko-ostrowskiego tylko problem "indywidualnych
      predyspozycji". Nawet w dyskusjach Gorzów-Zielona Góra i Koszalin-Słupsk nie
      widziałem takiej zaciętości. Dyskusje z forumowiczem wielkopolskawschocnia były
      całkiem konkretne (jeśli nie liczyć fragmentów, w których wdawaliśmy się na
      Agl. O-K w niepotrzebne wojenki). Tutaj, razem, jesteście nie do pobicia.
      Jeżeli tylko jeden wykazuje jakieś pojednawcze ciągoty, to drugi zaraz
      sprowadzi go na ziemię. Bądź co bądź Ostrów jest projekcją wszystkich wartości
      związanych z Samym Złem, więc z nimi się nie rozmawia.
      Zapewne dowiem się, że piszę tak bo mam "ostrowskiego wirusa", sprusaczyłem
      się, nie mam argumentów do dyskusji, że taka jest prawda, a ostrowianie
      wysysają nienawiść do Kalisza z mlekiem matki lub coś w tym rodzaju. A nawet
      jeśli nie to wystarczająco się naczytałem milcząco przyjmowanych postów tego
      typu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=41430378&a=41432268
      Kultywować sobie różne fobie nikt nie broni. Rzecz w tym, żeby się w
      odpowiednim momencie powściągnąć. Ale co Wam będzie ostrowska hołota takie
      rzeczy pisała, niech lepiej się sami wezmą za swoje podwórko, co nie?

I tytułem uzupełnienia. Wielkopolskawschodnia mi świadkiem, że daleki jestem od
      zapijania śniadania krwią bezbronnych kaliszan.
      • wielkopolskawschodnia Odpowiedź :> 14.05.06, 14:40
        Kameralis, nie histeryzuj może, co?

Nikt tu nie napisał, że się "sprusaczyłeś", albo że nie masz argumentów, ani że
        coś z czymś wyssałeś, ani nikt cię tu nie nazwał "ostrowską hołotą". Ty sam to
        wszystko napisałeś. Ale po co (i dlaczego) - nie wiem.

Nikt cię tu nie zna (z wyjątkiem mnie i K2). A ty zamiast dać się poznać,
        obraziłeś się. Ale po co (i o co) - też nie wiem.
      • wielkopolskawschodnia Świadectwo ;) 14.05.06, 14:42
        Skoro zostałem powołany na świadka, to zaświadczam, że Kameralis jest (lub
        wydaje się być, bo znam go przecież tylko via Internet) gorącym ostrowskim
        patriotą, przy tym człowiekiem rozsądnym i rzeczowym. Łyżka dziegciu: bywa
        zagorzałym ostrowskim patriotą.

Ja sam chętnie przeczytam jego kolejny post (o ile się odobrazi i zechce coś
        napisać).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka