plus601 11.05.06, 17:16 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39596 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksiestwokaliskie Re: Nowe forum Aglomeracja Kalisko-Ostrowska 11.05.06, 17:23 Pomyślimy może o stworzeniu takiego podforum jak się tu wszystko unormuje. O ile rzecz jasna będzie zainteresowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Nowe forum Aglomeracja Kalisko-Ostrowska 11.05.06, 18:42 plus601 napisał: > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39596 Jaki to ma sens skoro istnieje już podobne forum tylko o innej kolejności miast? Nie jest to „lekka” przesada? Co innego podforum, tak jak zasugerował ksiestwokaliskie. Oto adres: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20551 Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Nowe forum Aglomeracja Kalisko-Ostrowska 11.05.06, 18:50 kaliszanie jak widzisz nie piszą tam. Wyjątkiem jest WW. To forum jest po prostu ostrowskie, a nie kalisko-ostrowskie, czy jak kto woli ostrowsko-kaliskie. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Nowe forum Aglomeracja Kalisko-Ostrowska 11.05.06, 18:59 Hmm w takim razie mamy dwie aglomeracje: ostrowsko- kaliskie oraz kalisko- ostrowskie? :) Dla mnie jest to po prostu śmieszne, nie dajmy się zwariować ;) Zresztą, nie jest to raczej zbyt aktywne forum, już lepiej jest się udzielać w poszczególnych miastach. Oczywiście jest to tylko moje skromne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Nowe forum Aglomeracja Kalisko-Ostrowska 11.05.06, 19:02 Dlatego zanim ewentualnie takie podforum powstanie, przeprowadzi się dyskusję nad tym na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia podforum: Aglomeracja 11.05.06, 19:46 Uważam, że w ramce powinno znależć się podforum "Aglomeracja" (taka nazwa jest neutralna). Bo do ostrowian (czy też może tylko do chłopaków z tamtego forum) nie dociera, że aglomeracja tak naprawdę tworzy się wokół Kalisza: oprócz Ostrowa są Nowe Skalmierzyce, Skalmierzyce, Opatówek, w zasięgu są już Błaszki) i że Kalisz obecnie bardziej współpracuje z Sieradzem i Wartą niż z Ostrowem. Oni żyją trochę jak w innej bajce (do tego piszą nie o aglomeracji, a o rondach u siebie w mieście). Odpowiedz Link Zgłoś
aglomeracja Forum Aglomeracja 11.05.06, 22:29 Pozwolicie, ze wypowiem sie jako administrator omawianego forum. Zalozylem to forum, aby ozywic dyskusje ktora zanikala na istniejacym wczesniej forum "Region kalisko-ostrowski. Jako ciekwostke moge podac, ze kolejnosc miast w nazwie forum nie wynikla z faworyzowania Ostrowa, ile z checi odroznienia od wymienionego, nieistniejacego juz forum "Regionu..". Generalnie nie przyjela sie jeszcze "oficjalna" nazwa naszej tworzacej sie wciaz aglomeracji, wiec kazda wersja jest prawidlowa. Byc moze pozniej zmienie nazwe.. Nie zgadzam sie jednak, ze forum dotyczy tylko Ostrowa.. chociaz ostatnio rzeczywiscie mniej jest wypowiedzi ludzi z Kalisza. Zatem korzystajac z okazji zapraszam do uczestnictwa w dyskusji forumowiczow z Kalisza. Ciesze sie, ze to forum zaczelo zyc i mam nadzieje, ze udzieli sie to rowniez na forum aglomeracji. Proponuje, aby umiescic linki do naszyc forow w naglowkach, jako fora zaprzyjaznione - notka dla moderatora ;) Powstanie nowego, drugiego forum o aglomeracji uwazam za kiepska prowokacje. Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Forum Aglomeracja 11.05.06, 22:38 aglomeracja napisał: > Proponuje, aby umiescic linki do naszyc forow w naglowkach, jako > fora zaprzyjaznione - notka dla moderatora ;) Witaj:) obawiam się, że nie da rady - linki do forów w nagłówkach można tworzyc na forach prywatych. Nasze jest publiczne i tylko administracja może wprowadzac zmiany. > Pozdrawiam wszystkich! Nawzajem :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: 11.05.06, 23:04 aglomeracja napisał: "Proponuje, aby umiescic linki do naszyc forow w naglowkach, jako fora zaprzyjaznione". Mówisz, że twoje forum jest zaprzyjaźnione? No to poczytajmy może, proszę: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20551&w=13479219&a=17945669 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20551&w=29742970&a=33037221 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20551&w=32266417&a=32282580 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20551&w=35845181&a=36065773 i może jeszcze ten (to już o mnie było): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20551&w=35845181&a=40487808 aglomeracja napisał: "Powstanie nowego, drugiego forum o aglomeracji uwazam za kiepska prowokacje". Mam komentować? Ale to chyba samo się komentuje, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: 11.05.06, 23:31 dałem się zmylić i grzecznie odpisałem, ale...otworzyłeś mi oczy WW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: IP: 82.160.122.* 11.05.06, 23:36 Bardzo dobrze, że grzecznie odpisałeś - w końcu jesteś Księstwo. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: 11.05.06, 23:39 M(i)odek musi świecić przykładem powiadasz?;) ps. piszę z innego kompa - tu mam literkę "ć" - mała rzecz a cieszy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: IP: 82.160.122.* 11.05.06, 23:41 To se zrób "Ć" i będzie cię cieszyć bardziej. :p Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: 11.05.06, 23:45 po tym wieczorze zmiana kompa więc robię "Ć" na zapas :) Odpowiedz Link Zgłoś
aglomeracja Do WW 13.05.06, 23:15 Do czego zmierzasz? Zacytowane fragmenty o niczym nie swiadczą, na innych forach są znacznie gorsze teksty wystosowane pod adresem zarówno kaliszan jak i ostrowian. Poza tym, nie mając obiektywizmu nie można oceniać wypowiedzi innych.. Może to ci sie nie podoba, ale mało kto wie co to jest Wielkopolska Wschodnia, którą tak promujesz na każdym kroku. A może snujesz jakies wizje nowego województwa wchodniowielkopolskiego..? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Od WW 14.05.06, 00:30 aglomeracja napisał: "Zacytowane fragmenty o niczym nie swiadczą" 1. Świadczą o charakterze wypowiedzi (w tym twoich) na twoim forum. aglomeracja napisał: "(...) na innych forach są znacznie gorsze teksty (...)". 2. Co to w ogóle za argument!? Że gdzie indziej biją Murzynów? aglomeracja napisał: "(...) nie mając obiektywizmu nie można oceniać wypowiedzi innych". 3. Rozumiem, że ja z kognitywnego punktu widzenia obiektywny nie jestem. Tak, zgadzam się - nie jestem. Ale czy mam rozumieć, że ty jesteś? aglomeracja napisał: "(...) mało kto wie co to jest Wielkopolska Wschodnia". 4. A co ja jestem temu winien? Jaki ja mam wpływ na cudzą niewiedzę? aglomeracja napisał: "(...) Wielkopolska Wschodnia, którą tak promujesz na każdym kroku". 5. Czy to, że mam taki a nie inny login ma oznaczać, że ja coś "promuję"? Czy to, że masz taki a nie inny login ma oznaczać, że "promujesz" Aglomerację Ostrowsko(!)-Kaliską? Czy tak? Zatem czy kolega "ksiestwokaliskie" "promuje" Księstwo Kaliskie? aglomeracja napisał: "A może snujesz jakies wizje nowego województwa wchodniowielkopolskiego?". 6. Uważam, że jeśli w Wielkopolsce Wschodniej miałoby powstać województwo, to nie powinno ono nazywać się "środkowopolskie" ale właśnie tak, jak napisałeś: województwo wschodniowielkopolskie. 7. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aglomeracja Re: Od WW 14.05.06, 17:51 1.Zauważ, że nie wszystkie zacytowane wypowiedzi należą do mnie - niektóre z rozpędu przenosiłem podczas przenosin wątku. 2.Pewnie, że nie. Ale przez parę wypowiedzi nie nalezy oceniać wszystkich forumowiczów, którzy przecież wypowiadają się również na innych forach, także tutaj. 3.Mi też brakuje do obiektywozmu, ale staram się nie oceniać innych. 4.Nic nie jesteś winien, ale odwołując się do czegoś nieznanego czy abstrakcyjnego, trudno zostać zrozumianym. 5.Nie chodziło mi tylko o login, ale głównie wypowiedzi. Chociaż sam login także może promować, nie zaprzeczysz.. 6.Chyba jesteś świadomy, że tworzenie nowych województw w Polsce nie ma sensu, może tylko wydzielenie Warszawy z mazowieckiego. Należy raczej dać im większą samodzielność i uprawnienia a nie dzielić. Również pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Z tą tezą zupełnie się nie zgadzam 14.05.06, 18:10 aglomeracja napisał: > (...)tworzenie nowych województw w Polsce nie ma sensu, > może tylko wydzielenie Warszawy z mazowieckiego. Należy raczej dać im większą > samodzielność i uprawnienia a nie dzielić. (...) To jest teza sprzeczna z zasadą pomocniczości, którą uważam za niezbędną podstawę pożądanego ładu administracyjnego. Im dalej od gminy, tym uprawnienia powinny być staranniej ograniczane. Rząd i ponadgminne szczeble samorządowe powinny dysponować tylko uprawnieniami absolutnie niezbędnymi, wykonywać tylko zadania, które bez nich nie mogą być wykonywane. Wszelkie hasła typu "silne państwo", "powiększyć uprawnienia województw" itp., służą tylko przechwytywaniu pieniędzy przez szczeble ponadgminne, na ogół bez żadnej potrzeby, tylko dla zaspokojenia tęsknot decydentów tego szczebla. Możemy się spierać czy naszemu regionowi potrzebne jest osobne województwo, ale niezależnie od tego czy ono ma być czy nie, to żaden nasz interes, żeby województwa miały większe uprawnienia niż obecnie. Jeżeli jakieś uprawnienia rządowe trzeba zdecentralizować, to wcale nie muszą one trafić do województw - wiele zadań kontrolowanych obecnie przez jakieś agendy rządowe albo wojewodów mogłoby być wykonywanych przez powiaty albo nawet gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Z tą tezą zupełnie się nie zgadzam 14.05.06, 18:20 Ale teza stawiana przez Aglomerację nie wynika z racjonalnej i logicznej obserwacji funkcjonowania samorządu lokalnego. Wynika ona z przesłanek emocjonalnych. Dlatego Aglomeracja wciąż i wszędzie powtarza banalne slogany. Odpowiedz Link Zgłoś
aglomeracja Nieporozumienie 14.05.06, 21:08 Myślę, że trochę źle mnie zrozumiałeś. Nie chodzi mi o wzmacnianie województw kosztem gmin (które są najlepiej funkcjonujacymi jednostkami samorządowymi w Polsce) tylko o wzmacnianie przez delegowanie uprawnień (i pieniędzy) z Warszawy. Bo jak na razie, redystrybucja środków i ingerencja stolicy jest bardzo wysoka, porównywalna do Francji gdzie jest Paryż, potem długo nic i na końcu prowincja. Zresztą sami zobaczcie ile lat Warszawa blokowała rozbudowę lotnisk w innych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
intermasterkalisz Re: Nowe forum Aglomeracja Kalisko-Ostrowska 11.05.06, 22:54 Uważam, że zbyt zaintonowałeś KALISKO :P Ale uważam że Kalisko - Ostrowska jest poprawniejszą nazwą. Jest zachowany porządek chronoligiczny, alfabetyczny... można by wymieniać tak jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
faust1981 Nowe forum Aglomeracja Kalisko-Ostrowska 11.05.06, 23:23 Uwielbiam ludzi typu "aglomeracja", piewcy pokoju, proszą o zrozumienie, a jego posty mówią same za siebie. Człowiek jest niezły-hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 17:33 ...skoro dzisiaj pojawił się u nich taki oto wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=232&w=41759860 Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 17:35 no pewnie, że czytają nasze forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20551&w=41758366 Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 17:44 super, wrzucając linka dopomogłem Ostrowianom :) 1) jeżeli wprowadzą obowiązek logowania się to dramatycznie spadnie ilość wypowiedzi (zobaczcie, ile tam 'anonimowych' wypowiedzi). 2) no i... propozycja dnia: https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=232&w=41742066 :) Odpowiedz Link Zgłoś
kameralis Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 19:06 A obserwują uważnie, uważnie. Jak, zresztą, kaliszanie ostrowskie i aglomeracyjne. Poczułem się jakbym zgrzeszył powołując się na kaliskie :) Czy nie mitologizujecie za bardzo tych strasznych kaliszożerców bażantów? Jest wielu ludzi, którzy się tym zwyczajnie nie interesują. Duży wysiłek wkładają w to, żeby w Ostrowie żyło się dobrze, a cały "konflikt" mają za nic. Zwróćcie uwagę, że poza jawnymi prowokacjami, temat "zły Kalisz" nie jest na forach z wymogiem logowania (bo chyba punktem odniesienia nie jest dla Was zgraja ipków?) jakimś najpopularniejszym. Ba, na wielu on praktycznie nie istnieje, ponieważ są jeszcze w Prusiech ostrowianie, wierzcie mi, którym bardziej zależy na dobru Ich Miasta niż szkodzie Sąsiada. Pozdrawiam Forum Kalisz. Ostroll ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 17:47 Zgłosiłem kandydaturę: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=232&w=41759860&a=41761048 Może poprzecie? :> Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 17:52 przecież Ty WW miałeś się zgłosic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 19:32 kameralis napisał: "są jeszcze w Prusiech ostrowianie (...)". Wiecie co, ja pojąć nie mogę, jak im nie wstyd tak pisać, nawet gdyby to miało być półżartem. Czasem myślę, że Niemcy odnieśli tam sukces germanizacyjny, skoro jeszcze dzisiaj mówi się tam takie rzeczy. Czy wyobrażacie sobie, że ktoś mógłby powiedzieć coś podobnego np. w Toruniu (a to też był zabór pruski)? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 19:50 wielkopolskawschodnia napisał: > kameralis napisał: "są jeszcze w Prusiech ostrowianie (...)". > > Wiecie co, ja pojąć nie mogę, jak im nie wstyd tak pisać, nawet gdyby to miało > być półżartem. Czasem myślę, że Niemcy odnieśli tam sukces germanizacyjny, > skoro jeszcze dzisiaj mówi się tam takie rzeczy. Czy wyobrażacie sobie, że ktoś > > mógłby powiedzieć coś podobnego np. w Toruniu (a to też był zabór pruski)? Kaliski pub "Carskij" też robi jak najgorsze wrażenie - bardzo kiepski dowcip. Dla moich przodków car to był zbir, przeciwko któremu spiskowali narażając się na prześladowania, więzienie i przymusową emigrację (ucieczkę z kraju). Osobiście też uważam carski reżim i jego sowiecką mutację za samo zło. A od ostrowskich pruskich żartów to się chyba powstańcy wielkopolscy w grobach przewracają. Odpowiedz Link Zgłoś
kameralis Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 20:00 Ten straszny relatywizm każe zauważać, że Prusy przyczyniły się do awansu cywilizacyjnego tamtych regionów. Ten sam relatywizm stawia w Chorzowie pomnik niesympatyzującemu z Polakami hrabiemu Redenowi. Wreszcie ten sam relatywizm nakazuje części Małopolski kultywować pamięć o Galicji, miękkiej bo miękkiej, ale bądź co bądź zaborczej. Niemniej, nawet wśród ostrowian zdania są podzielone. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 20:28 kameralis napisał: > (...)Prusy przyczyniły się do awansu cywilizacyjnego tamtych regionów(...) Przed rozbiorami Polska była krajem o wielkim zróżnicowaniu poziomu rozwoju, ale akurat Wielkopolska (cała Wielkopolska) była regionem nie gorzej rozwiniętym niż Prusy, które po prostu tylko nie zdewastowały szczególnie swojego zaboru w przeciwieństwie do Rosji, która np. na terenie powiatu kaliskiego degradowała miasta za udział w powstaniach pozbawiając Opatówek czy Koźminek praw miejskich i hamując sztucznie rozwój innych rejonów jako terenów przygranicznych. To, że Rosja była wyjątkowo szkodliwym zaborcą, nie oznacza jednak, że coś zawdzięczamy Prusom. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 21:19 No tak, napisalem komentarz, ale zapomnialem kliknac wyslij. Powtorze wiec w skrocie moj argument. Rozumiem pro-pruskie nastawienie Ostrowian, bo bez Prus i rozbiorow ich by po prostu nie bylo. Kolej z Poznania szlaby przez Kalisz, a wojewodzkie miasto Kalisz przypuszczalnie byloby na tyle duze, ze jej najdalsza dzielnica nazywalaby sie Ostrow. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 23:29 Dodam cytat z Kameralisa: "(...) niby do jakiej mamy się tradycji odwoływać jeśli nie Provinz Posen i Wielkiego Księstwa? Może Księstwa Warszawskiego?". forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20551&w=37459546&a=37482604 Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Ostrowianie muszą uważnie nas obserwować :/ 13.05.06, 23:00 Siatka miast pozostała taka sama od czasów RpON, zmieniła się jedynie ich wielkość względna. Wystarczy spojrzeć na łańcuch miast: Poznań - Kórnik - Środa - Nowe Miasto - Jarocin - Pleszew - Kalisz - Błaszki - Sieradz - Łask - Wadlew - Piotrków Trybunalski. Społeczeństwo w Królestwie Polskim i na Litwie stawiało zaborcy czynny opór, a niepokornych się niestety karze. Tak też było: na przykład w ramach represji po powstaniu listopadowym w Królestwie Polskim zniesiono województwa (1837), wprowadzając w ich miejsce gubernie - nie będę już pisać o praskich rzeziach, zsyłkach na Sybir, itd., bo to wszystko było w szkole. W Wielkopolsce pod zaborem pruskim nie było - poza rokiem 1848 - aktów czynnego oporu, a i ten związany był z Wiosną Ludów i wybuchem rewolucji w Berlinie. Warto przypomnieć, że 9 powiatów (tzw. polskich powiatów: Gniezno, Środa, itd.), które po pokoju w Jarosławcu (11.04.1848) przyznano Polakom to te, które przed rozbiorami należały do województwa kaliskiego. Zawsze mnie zastanawiało: czy owe przedrozbiorowe pół tysiąca lat województwa kaliskiego i poznańskiego tak silnie zróżnicowało tożsamość wielkopolskiej społeczności szlacheckiej, że Polacy w 9 kaliskich powiatach wywalczyli sobie wolność, a ci z województwa poznańskiego nie? Dodam, że na obszarze tych 9 powiatów polskich były dwie enklawy, które zostały wtedy po stronie pruskiej: Odolanów z Ostrowem oraz Krotoszyn. :( Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Chorzów 14.05.06, 01:37 Kameralisie, jedna uwaga: Chorzów nigdy (od czasu utraty księstw śląskich) nie należał do Polski. Nie było więc tam zaboru, nikt nikomu nie odbierał prawa do ziemi, nikt nikogo tam (tak naprawdę) nie germanizował, a hr. von Reden był człowiekiem zasłużonym dla miasta Konigshutte. Chorzów należy do Polski od 80 lat, a nazywa się tak jak się nazywa od lat 70. Czy nie widzisz różnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
kameralis Re: Nowe forum Aglomeracja Kalisko-Ostrowska 14.05.06, 13:12 Weszliście na temat pruski i jedziecie po nim jak po łysej kobyle (w czym jedną odpowiedzią pomogłem), natomiast żaden z Was nie odniósł się do meritum sprawy. Pisząc pierwszą odpowiedź miałem jeszcze jakieś złudzenia, przynajmniej co do części. Przyznam, że Wasze posty przerosły moje oczekiwania, przy czym mam na myśli nie treść Waszych wypowiedzi, ale sposób "analizy" rzuconego przeze mnie tematu. Nie widzę tutaj problemu kalisko-ostrowskiego tylko problem "indywidualnych predyspozycji". Nawet w dyskusjach Gorzów-Zielona Góra i Koszalin-Słupsk nie widziałem takiej zaciętości. Dyskusje z forumowiczem wielkopolskawschocnia były całkiem konkretne (jeśli nie liczyć fragmentów, w których wdawaliśmy się na Agl. O-K w niepotrzebne wojenki). Tutaj, razem, jesteście nie do pobicia. Jeżeli tylko jeden wykazuje jakieś pojednawcze ciągoty, to drugi zaraz sprowadzi go na ziemię. Bądź co bądź Ostrów jest projekcją wszystkich wartości związanych z Samym Złem, więc z nimi się nie rozmawia. Zapewne dowiem się, że piszę tak bo mam "ostrowskiego wirusa", sprusaczyłem się, nie mam argumentów do dyskusji, że taka jest prawda, a ostrowianie wysysają nienawiść do Kalisza z mlekiem matki lub coś w tym rodzaju. A nawet jeśli nie to wystarczająco się naczytałem milcząco przyjmowanych postów tego typu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=41430378&a=41432268 Kultywować sobie różne fobie nikt nie broni. Rzecz w tym, żeby się w odpowiednim momencie powściągnąć. Ale co Wam będzie ostrowska hołota takie rzeczy pisała, niech lepiej się sami wezmą za swoje podwórko, co nie? I tytułem uzupełnienia. Wielkopolskawschodnia mi świadkiem, że daleki jestem od zapijania śniadania krwią bezbronnych kaliszan. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Odpowiedź :> 14.05.06, 14:40 Kameralis, nie histeryzuj może, co? Nikt tu nie napisał, że się "sprusaczyłeś", albo że nie masz argumentów, ani że coś z czymś wyssałeś, ani nikt cię tu nie nazwał "ostrowską hołotą". Ty sam to wszystko napisałeś. Ale po co (i dlaczego) - nie wiem. Nikt cię tu nie zna (z wyjątkiem mnie i K2). A ty zamiast dać się poznać, obraziłeś się. Ale po co (i o co) - też nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Świadectwo ;) 14.05.06, 14:42 Skoro zostałem powołany na świadka, to zaświadczam, że Kameralis jest (lub wydaje się być, bo znam go przecież tylko via Internet) gorącym ostrowskim patriotą, przy tym człowiekiem rozsądnym i rzeczowym. Łyżka dziegciu: bywa zagorzałym ostrowskim patriotą. Ja sam chętnie przeczytam jego kolejny post (o ile się odobrazi i zechce coś napisać). Odpowiedz Link Zgłoś