mlodykalisz 12.05.06, 13:26 Na górze tego budynku coś dobudowują... wygląda na to że kolejne piętro.. ps: na fotce tego nie widać ale wiadomo o jaki budynek chodzi www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f5eqly2ga7w2y3a1.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
faust1981 co dobudowują na Placu Jana Pawła II? 12.05.06, 13:30 Od kilku lat rozbudowują obiekty należace do plebani, coraz więcej pielgrzymów trzeba stworzyć odpowiednią infrastukture dla nich, interes zaczyna się kręcić:) Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: co dobudowują na Placu Jana Pawła II? 12.05.06, 13:31 czyli dobudowują jedno piętro? w tym wypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: 12.05.06, 13:30 Piętro dobudowują człowieku... Musisz śmiecić? :> Mod, zrób coś z dziesiątkami monotematycznych wątków Młodego! Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: 12.05.06, 13:31 wielkopolskawschodnia napisał: > Piętro dobudowują człowieku... Musisz śmiecić? :> > > Mod, zrób coś z dziesiątkami monotematycznych wątków Młodego! coś ci sie nie podoba? Nie czytaj... proste Odpowiedz Link Zgłoś
faust1981 Nie 12.05.06, 13:34 Nie dobudowywują piętra tylko w podwórzu budują nowy obiekt, który bedzie wyższy od fronowego, który przechodzi wewnątrz generalny remont. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: Nie 12.05.06, 13:37 faust1981 napisał: > Nie dobudowywują piętra tylko w podwórzu budują nowy obiekt, który bedzie > wyższy od fronowego, który przechodzi wewnątrz generalny remont. dzięki za odpowiedz, z góry wygląda to troche inaczej... za jakiś czas jaki prace będą na bardziej zaawansowanym poziomie postaram się zrobić jakieś fotki, właśnie z góry... Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Nie/tak ??? 12.05.06, 17:33 Czyli powstaje nam cos na podobienstwo Jerozolimy ? Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz fotki 20.05.06, 18:15 www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/293b93fd7e3b2863.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e3d28905a07014e4.html Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: fotki 20.05.06, 18:33 Młody, proszę cię, powiedz, że to fotomontaż, powiedz proszę, że to nieprawda. Przecież to (tzw.) Dom Biskupi! Kto na to pozwolił!? Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: fotki 20.05.06, 18:35 to nie fotomontaż... naskoczyłeś na mnie że założyłem ten temat, a sam się zdziwiłem że coś dobudowyją do tych budynków... Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: fotki 20.05.06, 18:38 Bo się w życiu nie spodziewałem, że konserwator zabytków pozwoli na takie barbarzyństwo! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: fotki 20.05.06, 19:30 oby chociaż była ta nadbudowa zgodna ze stylistyką starego budynku... Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Będzie budynek bez stylu 20.05.06, 20:22 ksiestwokaliskie napisał: > oby chociaż była ta nadbudowa zgodna ze stylistyką starego budynku... Gołym okiem widać (np. na drugiej fotce), że nie jest. Okna dobudowywanego drugiego piętra są niższe niż pierwszego! Parter i pierwsze piętro są ysokości mniej więcej parteru i pierwszego piętra budynku obok, a dobudowywane piętro będzie niższe. To afera, samowola budowlana albo sprzeniewierzenie się obowiązkom konserwatora. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Będzie budynek bez stylu 20.05.06, 20:27 a co z budynkiem kilka metrów dalej, tj. nowym budynkiem Poczty Polskiej? Młody, masz aktualne fotki? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: A może... 21.05.06, 03:13 A może przebudowa prowadzona jest pod jakimś nadzorem konserwatorskim? I może po dobudowaniu piętra zrekonstruowane zostaną zburzone elementy elewacji? No tak sobie marzyć zacząłem... Co do różnej wielkości okien, to należy pamiętać, że domy dziewiętnastowieczne miały wyższe piętra nieco niższe (spójrzcie na Komisję Wojewódzką Kaliską w tle, na tym samym zdjęciu: drugie piętro jest dużo niższe). Księstwo - czy to ten dom nazywany jest Domem Biskupim, czy ten obok, ten przy samej kolegiacie? Na jego elewacji powinien być herb biskupi. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: A może... 21.05.06, 10:56 o00 napisał: > Księstwo - czy to ten dom nazywany jest Domem Biskupim, czy ten obok, ten przy > samej kolegiacie? Na jego elewacji powinien być herb biskupi. nie jestem pewien, ale chyba to ten dom, a nie ten remonotowany: www.depechemode.9o.pl/kalisz/galeria/kam075.jpg ten blaszany okrągły szyld czy coś tam, zasłania częściowo jakiś emblemat na elewacji - po odszukaniu w moich archiwach dużego zdjęcia (z tego ze strony nie można dobrze zobaczyc szczegółów), widac wyraźnie herb biskupi - skrzyżowany pastorał z krzyżem + coś tam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
arek_753 Re: A może... 28.05.06, 00:24 A może budynek zyska portyk wtedy było by całkiem nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: A może... 08.07.06, 17:19 Widziałem fotki wklejone przez Młodego na Inwestycjach i staropolskim zwyczajem niniejszym włażę pod stół i wszystko odszczekuję! :) No... może te okna na drugim piętrze za małe... :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: A może... 16.07.06, 16:15 Z artykułu pana Wł. Kościelniaka wynika, że to właśnie to jest ów Dom Biskupi, na którym do niedawna widniały insygnia biskupów kujawsko-kaliskich. Co się z nimi stało - skuł je ktoś, czy jak? www.info.kalisz.pl/szkic/20.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: A może... 16.07.06, 20:24 już nie raz pisalem - insygnia biskupów są na balkonie nad wejściem od strony pl. św. Józefa. Dalej tam są, tylko księża zakryli je jakimś afiszem. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: A może... 18.07.06, 02:43 Dom Biskupi (kuria biskupów kujawsko-kaliskich) to ten podwyższany dom, a nie ten, do którego ty fotkę dałeś (przeczytaj co pisze pan Władysław Kościelniak). Widziałem zdjęcia Mariusza Krzuszcza na Inwestycjach - będzie całkiem ok. :] A może... ktoś wpadł na pomysł, żeby zrekonstruować tam także insygnia biskupów kujawsko-kaliskich, które kiedyś były elementem elewacji? Choć wątpię, bo pewnie poznańskiemu spadochroniarzowi nie za bardzo by się to spodobało. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: A może... 18.07.06, 12:38 to w takim razie co to są za insygnia na balkonie? (ta częśc z balkonem i insygniami też była podwyższana jakiś czas temu). Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: A może... 18.07.06, 12:53 O jeżu iglasty! Czy ja mam już sklerozę? To ten dom obok kolegiaty NMP też był kiedyś parterowy? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: A może... 18.07.06, 13:00 tak. Zresztą boki są nieotynkowane i widac współczesne, stosunkowo świeże cegły no i nowy dach (całkiem ładny). Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: A może... 18.07.06, 13:33 Ksienztwo - coś się tu nie zgadza. :/ W albumie "Kalisz" z 1967 na str. 36 jest fotografia pomnika Adama Asnyka z kolegiatą NMP w tle. Widać na nim wyraźnie oba domy kapitulne i ten bliższy kolegiacie jest wyższy (o jedno piętro) od tego położonego na granicy placów. No i co Waść powiesz na to dictum? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: A może... 18.07.06, 14:53 To już nie wiem. Może zatem nie dobudowano 1 piętra tylko je podwyższono przy wymianie dachu? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Drugie piętro w 1873 22.07.06, 18:33 Oba te domy, to (chyba) domy kapitulne (w nich między innymi kwaterowano dwór i służbę Hironima Bonaparte w 1813). "ŻK" (07.06.06) informuje, że dom kapitulny podwyższono o drugie piętro w 1873, i że "do domu dla księży z dwóch stron przylegały budynki. W stronę rzeki była to kamienica Nowakowskiego, natomist od strony kolegiaty znajdował się dość duży gamch należący do kościoła." Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Prawie gotowe 21.11.06, 20:29 Dziś przechodziłem obok tego obiektu - dach praktycznie ukończony. Zostało jedno okno do wstawienia i elewacja. Muszę przyznac, że otynkowaniu budynek będzie naprawdę elegancki! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Prawie gotowe 21.11.06, 22:07 Tak, bo mi do czoła aparat przyrósł, szczególnie jak w interesach po mieście latam :> Odpowiedz Link Zgłoś