ksiestwokaliskie Re: Dziś Noc Muzeów w 23 polskich miastach... 20.05.06, 22:59 a Kalisz śpi...jak zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Dziś Noc Muzeów 20.05.06, 23:04 No to może zrzucimy się na budzik dla pana Aleksandra Splitta, bo warto, żeby się obudził i przypomniał sobie, że jest dyrektorem jednego z największych muzeów okręgowych w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Dziś Noc Muzeów 20.05.06, 23:06 myślę, że budzik nie wystarczyłby. Tu raczej trzeba wiadro wody na głowy zarządu... Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Dziś Noc Muzeów 21.05.06, 14:18 Bez przesady, to p. Splitt przeciez przygotowal projekt rekonstrukcji Zawodzia, na ktory zdobyto fundusze UE. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Dziś Noc Muzeów 21.05.06, 14:21 Wszystko super, tylko trzeba iśc za ciosem i nie poprzestawac na jednym sukcesie. Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Dziś Noc Muzeów 21.05.06, 01:48 > (...) jest dyrektorem jednego z największych muzeów okręgowych w Polsce... czyli jakiego? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Dziś Noc Muzeów 21.05.06, 11:05 Muzeum Okręgowego Ziemi Kaliskiej i jego 4 oddziałów: rezerwatu na Zawodziu, Russowa (dworek M.Dąbrowskiej i skansen etnograficzny), Lewkowa (zespół pałacowo-parkowy) i Centrum Rysunku i Grafiki Tadeusza Kulisiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Dziś Noc Muzeów 21.05.06, 11:17 cholera, tak blisko bylam na rowerkach z farbenem tego russowa. mielismy jechac, ale bylismy tak zmeczeni, ze nie dalibysmy rady :( a teraz zaluje :/ .. oj kurde. to faktycznie moze warto by bylo sie postarac? (mowie o dyrektorze i nocy muzeow:) ) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Dziś Noc Muzeów 21.05.06, 11:26 ebusia_fam_fatal napisała: > cholera, tak blisko bylam na rowerkach z farbenem tego russowa. mielismy jechac > , > ale bylismy tak zmeczeni, ze nie dalibysmy rady :( a teraz zaluje :/ Co ma wisiec, nie utonie ;) > oj kurde. to faktycznie moze warto by bylo sie postarac? (mowie o dyrektorze i > nocy muzeow:) ) Teraz to już musztarda po obiedzie niestety :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Dziś Noc Muzeów 21.05.06, 11:29 wiem ze po obiedzie, ale łączę się z Wami w bólu ;) poza tym mozna by juz zaczac wywierac nacisk ;) tzw presje spoleczna, aby za rok (?) juz w tym uczestniczyc :) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Noc Muzeów w Warszawie 23.05.06, 02:28 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3361026.html?nltxx=1077927&nltdt=2006-05-22-04-05 Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie 23.05.06, 02:41 Na konkurs architektoniczny na Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie napłynęło 215 zgłoszeń z 33 krajów... Hm, hm, hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Co się dzieje z Artgrupą? 08.06.06, 23:20 Coraz częściej siada strona Muzeum Okręgowego - ostatnio nie można już oglądać wnętrz pałacowych w Lewkowie, siadł też Satry Kalisz - newsletter naprawiają od ponad roku. Co się dzieje z Artgrupą? Ktoś coś wie? www.artgrupa.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Co się dzieje z Artgrupą? 08.06.06, 23:26 Skończyły im się pomysły na prowadzenie stron może, a i dyrekcja MOZK laskę kładzie na to. Wystawy proponowane na głównej stronie były 2,5 roku temu albo i dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie 2007 18.05.07, 18:05 Zbliża się kolejna noc muzeów. Otwarte będą nawet małe muzea miejskie w małych miejscowościach. A jak w tym roku z Kaliszem będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: 2007 18.05.07, 23:48 JXMosc mozesz sie udac na Zawodzie i moze ksiezyc zaswieci , to se ogladniesz , he he he. Mlotkow juz wtedy nie slychac . Tylko psy moga poszczekac , ale to taki sielski nastroj. Jak wytrzymasz do rana , to moze kur Cie opieje. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Noc Muzeów 2007 19.05.07, 01:14 ksiestwokaliskie napisał: "A jak w tym roku z Kaliszem będzie?" Ksienzywo, ja rozumiem, że ty nie oczekujesz odpowiedzi na postawione pytanie? Ale ja odpowiem, nie wprost: mnie się o Kaliszu już przestaje chcieć pisać. :( Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Noc Muzeów 2007 19.05.07, 12:24 Tak tylko, dla porównania, jak to w normalnych miastach bywa: miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,4144217.html?nltxx=1077762&nltdt=2007-05-19-03-06 Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Noc Muzeów 2007 19.05.07, 14:29 jako "obca" pytam: to oznacza, że w Kaliszu nie były muzea otwarte? a czemuż to? pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Noc Muzeów 2007 19.05.07, 14:41 Nie były otwarte, bo były zamknięte. Taką zapewne odpowiedź zaserwowałby nam pan Jerzy Aleksander Splitt, gdyby któryś z kaliskich dziennikarzy go o to zapytał. Ale spokojna głowa: żaden z kaliskich dziennikarzy go o to nie zapytał i nie zapyta. A ty już nie bądź taka "obca", bo wcale "obca" nie jesteś. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Noc Muzeów 2007 19.05.07, 18:35 nieno, wiesz, miałam na myśli brak dostępu do informacji o tym czy była w Kaliszu "noc muzeów", a i na forum tak pisaliście że ch..olera wie ;) hyhyhyhy pamiętajcie drogie dzieci: nigdy nie bierzcie cukierków od Obcych >] Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Noc Muzeów 2007 19.05.07, 21:44 Nie ma Obcych, tak samo jak nie ma Aniołów. Sami jesteśmy we Wszechświecie. :> Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Noc Muzeów 2007 20.05.07, 14:18 Przestancie truc i znecac sie nad biednym szefem MOZK w Kaliszu .Patrzcie tylko ile on ma ,,nas glowie' !!! bip.wielkopolska.mw.gov.pl/index.php?pid=292 i jeszcze ARTGRUPA ! A tak nawiasem mowiac - brakuje mi niezastapionej kierowniczki mgr Anny Urbanowskiej . Oma by dopilmowal wszystkiego . Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Sukces i klęska 20.05.07, 15:02 Sukces - wczorajsze wieczorne reportaże telewizyjne pokazywały tłumy ludzi uczestniczących w nocy muzeów. Klęska - Kalisz. No comments. Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Sukces i klęska 20.05.07, 16:46 księstwo, a czy z okazji jakichś innych imprez nie możecie jakoś załątwić otwartych muzeów? np w takim Sieradzu ;) w tamtym roku podczas nocy muzeów było pozamykane, ale tydzień czy dwa później z okazji Dni Sieradza było otwarte w nocy :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Sukces i klęska 20.05.07, 16:59 I co? Nie ukradli żadnego obrazu? :> Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Sukces i klęska 20.05.07, 18:15 etam, jakiego obrazu:P przecież w tym muzeum nic nie ma :D ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Sukces i klęska 22.05.07, 16:11 Eeej, ja myślę, że zawsze jakiś obraz do ukradzenia się znajdzie. :> Zobacz – w Kaliszu już niby wszystko co warte urkradzenia ukradziono, a w zeszłym tygodniu znowu jakiś nadający się do ukradzenia obraz się znalazł. Więc nie narzekaj. :> Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Sukces i klęska 20.05.07, 23:25 wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=364137 Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Sukces i klęska 22.05.07, 11:00 O cholender , w stolicy nawet Muzeum Nurkowania sobie utworzyli ? Ogorki maja , i to nie ,,malosolne'' !! A u nas w stolicy Wielkopolski Wschodniej , czy tez Poludniowej ? Ogorki skisly , wiec zostaly wywalone do kubla .A nowe muzeum - przydaloby sie . Ale jakie ??? - WOPR - u ? Bialka zachowac dla potomnych - niech wiedza ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re:Muzeum Konin - Sukces !!! 23.05.07, 14:56 Koninskie Muzeum Regionalne mowi zawsze : DA SIE ! muzeum.superhost.pl/muzeum-com-pl/content/view/73/132/ Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Muzeum Okręgowe w Koninie 23.05.07, 19:45 Rozbawiło mnie, że atrakcją wieczoru w Muzeum Okręgowym w Koninie był koncert muzyki dawnej naszego Semibrevisa, a w MOZK wszyscy poszli spać. No bo przecież noc (nawet Noc Muzeów) jest dla pana Splitta od spania, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: czy MOZK spi??? 24.05.07, 21:22 A moze szef z personelem pojechali podgladac za friko - jak to sie robi gdzie indziej ??? Aby do przyszlego roku ! Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Muzeum Okręgowe Ziemi Kaliskiej 24.05.07, 23:51 Na razie wylewają b-e-t-o-n-o-w-e fundamenty pod kolegiatę świętego Pawła. www.rc.fm/informacje/?id_informacje=21925 Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Muzeum Okręgowe Ziemi Kaliskiej 25.05.07, 13:58 Rewelacja, po prostu rewelacja. A może zastosowali jakieś średniowieczne techniki wylewania betonu? Mieszko III byłby dumny :> Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Muzeum Okręgowe Ziemi Kaliskiej 25.05.07, 16:39 Z tego co wiem to te betonowe fundamenty mają zabezpieczyć oryginalne, z kamienia. Zamierzają na nich postawić półmetrowy zarys murów... Według mnie to jakiś dziwny pomysł, po co komu taka miniatura świątyni? Skoro już się tego tykają to nie mogą postawić pełnowymiarowego budynku? Swoją drogą, wiedzieliście już postawioną chatę komesa? Jak dla mnie kiepsko to wygląda, będę musiał się tam w wolnej chwili przejechać. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Muzeum Okręgowe Ziemi Kaliskiej 25.05.07, 17:27 Ale jak zabezpieczyć? przez zalanie ich betonem? to tak ostatnio w Kaliszu zabezpieczono fragment zewnętrznej (południowej) ściany zamku, zalewając je betonem i stawiając na nim budynek poczty polskiej (tfu:/) Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Betonowe fundamenty 25.05.07, 18:05 Beton zawiera sol, a sol potrafi rozsadzic nawet kamienie. Mam nadzieje, ze oryginalne ciosy kamienne sa izolowane od betonowych fundamentow. Jesli nie to za kilkadziesiat czy kilkaset lat nie bedzie sladu po sredniowiecznych fundamentach. Dobrze, ze robi sie tylko rekonstrukcje watku murow, bo calkowita odbudowa bylaby zupelna fantazja, cos jak nie przymierzajac planowany zamek w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Muzeum Okręgowe Ziemi Kaliskiej 25.05.07, 18:26 No a chatka komesa i inne chatki, to nie jest zupełna fantazja? Mnie się wydaje, że nic fajnego z tego Zawodzia nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Betonowe fundamenty 25.05.07, 22:53 Tak, fundamenty powinny być jeszcze czymś izolowane, niestety nie jestem wstanie powiedzieć jak to dokładnie wygląda. “Dobrze, ze robi sie tylko rekonstrukcje watku murow, bo calkowita odbudowa bylaby zupelna fantazja” Myślałem, że na tym ma polegać cała ta inwestycja z Zawodziem? Wszystko co tam powstanie to tylko przypuszczenia, nie ma różnicy czy mówimy o kolegiacie czy chacie komesa. Rekonstrukcja wątku muru to też fantazja... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Betonowe fundamenty 25.05.07, 23:24 Nie murów, tylko palisady :) Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Betonowe fundamenty 26.05.07, 10:25 Ja mówię o kolegiacie św. Pawła... Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Betonowe fundamenty 26.05.07, 15:41 Faktycznie. W ogole nie jestem pewien czy to byl dobry pomysl, ale poczekam z ocena do zakonczenia projektu. Moze wpadne do Kalisza na Boze Cialo i Swieto Miasta to sobie to obejrze. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Zawodzie 26.05.07, 17:38 Pomysł był znakomity. Ale podkreślam: pomysł. Natomiast jego realizacja wydaje mi się do niczego, do bani po prostu. Moim skromnym zdaniem należało dokończyć przerwane badania archeologiczne i zrekonstruować gród w całości, ze wszystkim: z wałami, palisadą, ostrokołem, fosą, chatami, kolegiatą, i to przy zachowaniu średniowiecznych technologii. A tak, to będziemy mieli niby-coś, ale tak naprawdę, to niby-nic. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Zawodzie 26.05.07, 21:08 Bo tu się kasa liczy... Nie wyrobią się z czasem to nie dostaną pieniędzy od Unii, muszą się więc śpieszyć... co z tego wyniknie pewnie każdy się domyśla. Drugi Biskupin to raczej nie będzie, chociaż chciałbym się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Muzeum Okręgowe w Koninie 25.05.07, 13:59 o00 napisał: > Rozbawiło mnie, że atrakcją wieczoru w Muzeum Okręgowym w Koninie był koncert > muzyki dawnej naszego Semibrevisa, a w MOZK wszyscy poszli spać. No bo przecież > > noc (nawet Noc Muzeów) jest dla pana Splitta od spania, prawda? Nie znasz piosenki? stary niedźwiedź mocno śpi... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Afera w związku z Zawodziem 28.05.07, 17:01 Dopiero co poruszaliśmy kwestię postawienia murów w miejscu kolegiatu, aż tu dzisiaj... Wstrzymane prace na Zwodziu 28-05 16:43 Kalisz | Zdarzenia Jest odpowiedź Muzeum Okręgowego Ziemi Kaliskiej w sprawie opinii wydanej przez Radę Ochrony Zabytków, dotyczącej prowadzenia prac na Zawodziu. Komisja uznała, że prace są niezgodne z zatwierdzonym w Wojewódzkim Urzędzie Ochrony Zabytków w Kaliszu projektem i z wydanym pozwoleniem. Muzeum do opinii się odniosło. "Z niektórymi zaleceniami się niezgadzamy" - mówi Jerzy Aleksander Splitt, dyrektor Muzeum: "Nie zgadzamy się w kwestii kolegiaty św. Pawła. Nadkłady, które miały być zrobione w celu zabezpieczenia oryginalnych fragmentów muru miały mieć taką wysokość jak mają. Komisja konserwatorska widocznie nie zapoznała się zbyt dokładnie z materiałami, w których jest informacja o wysokości kamieni, które pierwotnie istniały" Teraz Muzeum czeka na odpowiedź Konserwatora Zabytków. Ten na odpowiedź ma dwa tygodnie. Nieprawidłowości niestety opóźniają prace na Zawodziu. Chociaż dyrektor zapewnia, że wszystko zostanie wykonane do końca roku. rc.fm Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Afera w związku z Zawodziem 29.05.07, 16:48 Wyglada na to, ze forumowicze znaja sie na rzeczy. Moze to po prostu zdrowy rozsadek? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Afera w związku z Zawodziem 30.05.07, 19:47 Znam Biskupin (ten pierwszy ) tam stosowano strzeche slomiana , Nie wiem czy tego rodzaju gonty pochodza ,,z epoki'' ??? I to licowanie ,,decha'' ! Odpowiedz Link Zgłoś
naraziegosc Re: Afera w związku z Zawodziem 01.06.07, 22:50 Jakby ktos chcial sobie przeczytac o wykopaliskach kaliszaka w Sudanie, honorowego obywatele miasta Kalisza zreszta, to znajdzie tutaj (ponizej)....tak w temacie muzealnym. A i8 Kosciuszki nowy temat byl a to absolwent tej szkoly jesli sie nie myle. Nie umiem podawac linkow wiec nie wiem czy to bedzie takie czerwone do klikniecia czy nie...no ale dacie sobie rade gdyby co. www.thestar.com/article/219734 Odpowiedz Link Zgłoś