Dodaj do ulubionych

Sąd odzyska blask

22.05.06, 12:32
Ważą się losy budynku przy ulicy Adama Asnyka w Kaliszu. Tam dawniej było
przedszkole, a teraz wydział kaliskiego sądu.

Miasto obiekt wydzierżawiło, ale jak wyjaśnia prezydent Kalisza - Janusz
Pęcherz - rozważana jest możliwość przekazania obiektu Ministwerstwu
Sprawiedliwości.

Prezydent dodaje, że przekazanie budynku przy Asnyka byłoby wkładem miasta w
rozwój kaliskiego sądownictwa.

Do tej pory Ministerstwo Sprawiedliwości wydało w Kaliszu już ponad 8 milionów
złotych - tyle kosztowała modernizacja budynku sądu przy Alei Wolności i to
nie koniec inwestycji. Wkrótce odrestaurowana będzie najbardziej widoczna
część gmachu - fronton sądu.

Decyzję o przekazaniu obiektu przy Asnyka mają podjąć radni. Na razie pomysł
rozważają.

rc.fm

Ciekawe czy remont frontonu Trybunału rozpocznie się w tym roku. Miejmy
nadzieję, że nie zniszczą napisu Śliwy - nie udało się go usunąc eSBekom, oby
nie udał się ekipie remontowej.
Obserwuj wątek
    • wielkopolskawschodnia Re: Uratujmy napis Bogdana Śliwy 22.05.06, 13:53
      Napis Bogdana Śliwy to pamiątka - chyba należy użyć tu tego słowa - narodowa.

Przypomnę, że Bogdan Śliwa był wielkim polskim patriotą prześladowanym przez
      reżim komunistyczny, opozycjonistą, obrońcą w procesach politycznych, był też
      współautorem słynnego "Posłania do ludzi pracy Europy Wschodniej" wystosowanego
      podczas I Zjazdu Delegatów w 1981. Ten napis trzeba uratować przed zniszczeniem
      tak, jak udało się uratować krasnala Pomarańczowej Alternatywy w Warszawie:
      poddać konserwacji, zabezpieczyć płytą z pleksy i umieścić na niej odpowiednią
      notę informacyjną.
      -----
      • wielkopolskawschodnia Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy 22.05.06, 13:57
        Sorry, powinno być: Bogusław Śliwa.
      • ksiestwokaliskie Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy 22.05.06, 14:01
        i to dzięki niemu bracia Zielińscy, którzy uciekli do Szwecji pod podwoziem
        ciężarówki, nie musieli wracac do Polski.

Myślę, że gdy będzie już wiadomo coś bliżej o remoncie Sądu, słac emaile
        odpowiedzialnym za to osobom. Okazałoby się, jakim społeczeństwem obywatelskim
        są kaliszanie - nieudolnym i obojętnym, czy aktywnym i potrafiącym wywrzec
        nacisk na poszczególne organizacje.
        • o00 Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy 22.05.06, 22:26
          Ale nie ma co czekać aż "będzie coś wiadomo", bo wtedy może się okazać, że jest
          już za późno. :(
          • ksiestwokaliskie Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy 22.05.06, 22:30
            a wiesz do kogo się zwrócic w tej kwestii? zapewne do Ministerstwa Sprawiedliwości.
            • plus601 Re: znałem Bogusia osobiście 12.12.06, 09:22
              Jestem za ratowaniem tego napisu a w szczególności, że czuję się po trosze
              odpowiedzialny za jego wyjazd do Szwecji. Kiedyś w prywatnej rozmowie jakiś
              miesiąc przed wyjazdem pytał mnie co bym zrobił na jego miejscu (szykany wobec
              niego i jego rodziny). Po chwili namysłu powiedziałem jedź, w Szwecji też można
              pracować dla Polski, jak się unormuje to wrócisz. Nie wrócił ..... ['] ['] [']

p.s nie wiem jak się do tego zabrać - może Mosiński coś będzie mógł, może
              prezydent
              • ksiestwokaliskie Re: znałem Bogusia osobiście 15.12.06, 11:14
                plus601 napisał:

> Jestem za ratowaniem tego napisu a w szczególności, że czuję się po trosze
                > odpowiedzialny za jego wyjazd do Szwecji. Kiedyś w prywatnej rozmowie jakiś
                > miesiąc przed wyjazdem pytał mnie co bym zrobił na jego miejscu (szykany wobec
                > niego i jego rodziny). Po chwili namysłu powiedziałem jedź, w Szwecji też można
                >
                > pracować dla Polski, jak się unormuje to wrócisz. Nie wrócił ..... ['] ['] [']
                >
                > p.s nie wiem jak się do tego zabrać - może Mosiński coś będzie mógł, może
                > prezydent

B.Śliwa był także przyjacielem naszej rodziny, nie raz u nas gościł i
                współpracował z moim ojcem na wielu płaszczyznach. Na razie akcja przynosi
                efekty - robi się szum medialny, a to dobra rzecz. Niestety Mosiński zgodził się
                na zniszczenie napisu. Pietkiewicz także kpiąco (a przynajmniej takie odniosłem
                wrażenie) powiedział: "a czy ten napis ma taką historyczną wartośc? no nie wiem".
                • plus601 Re: znałem Bogusia osobiście 22.12.06, 23:39
                  Znam kogoś, kogo dawno nie widziłem, kogoś kto przyjaźnił się z Bogusiem
                  (mieszka albo mieszkał na ul. Harcerskiej), ciekawe co on wie na temat historii
                  tego napisu. Jeżeli uda mi się dotrzeć do tego człowieka to popytam go czy coś
                  wie na ten temat.
                  • ksiestwokaliskie Re: znałem Bogusia osobiście 23.12.06, 10:03
                    Możliwe, że znamy tego samego człowieka :)
                    • plus601 Re: znałem Bogusia osobiście 17.01.07, 23:15
                      To była Harcerska 7
    • kaliszanin2 Re: Sąd odzyska blask 22.05.06, 14:54
      ksiestwokaliskie napisał:

> (...)
      > Ciekawe czy remont frontonu Trybunału rozpocznie się w tym roku. Miejmy
      > nadzieję, że nie zniszczą napisu Śliwy - nie udało się go usunąc eSBekom, oby
      > nie udał się ekipie remontowej.

Mosiński tego powinien pilnować, ale nie tylko on.
      • ksiestwokaliskie Re: Sąd odzyska blask 22.05.06, 15:37
        kaliszanin2 napisał:

> Mosiński tego powinien pilnować, ale nie tylko on.

wreszcie by zrobił coś pożytecznego dla Kalisza.
        • kaliszanin2 Re: Sąd odzyska blask 22.05.06, 19:17
          To akurat naprawdę jego obowiązek.
    • wielkopolskawschodnia Uratujmy napis Bogusława Śliwy - list otwarty 23.05.06, 13:24
      ksiestwokaliskie napisał: "(...) do kogo się zwrócic w tej kwestii? zapewne do
      Ministerstwa Sprawiedliwości".

Nie, nie do ministerstwa, bo tam głowy nie mają do takich błahych spraw, zajęci
      są czym innym. ;)

Proponowałbym napisać list otwarty (musielibyśmy go zredagować wszyscy razem,
      tu pole do popisu dla polonistów) skierowany do (moje propozycje):

1. Prezes Sądu Okręgowego w Kaliszu
      2. Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" w Kaliszu
      3. Rada Miasta i Prezydent m. Kalisza

publikując go tutaj i wysyłając oczywiście do mediów (może nawet do lokalnej
      redakcji GW, hehe).
      -----
      • ksiestwokaliskie Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy - list otwarty 26.05.06, 16:00
        to kiedy zaczynamy działac?
        • o00 Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy - list otwarty 27.05.06, 01:31
          Cóż - ja nie jestem filologiem polskim. :/
          Ale mogę później przy liście pogrzebać - o ile zajdzie taka potrzeba. :)
          Zatem: kto się przyzna, że jest filologiem polskim? Ręka w górę! :>
          • ksiestwokaliskie Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy - list otwarty 27.05.06, 10:21
            o00 napisał:

> Cóż - ja nie jestem filologiem polskim. :/

ale pisac potrafisz:)

> Ale mogę później przy liście pogrzebać - o ile zajdzie taka potrzeba. :)

w kończu wszyscy mieliśmy redagowac.

> Zatem: kto się przyzna, że jest filologiem polskim? Ręka w górę! :>

Teoretycznie ja:)
    • szycha-ns Re: Sąd odzyska blask 23.05.06, 13:32
      Ma ktoś może fotografie tego napisu? Jeśli nie to warto by zrobić...
      • o00 Re: Sąd odzyska blask 23.05.06, 13:47
        U KK na stronie jest zdjęcie (ale nie samego napisu). Niewiele widać, w dodatku
        samochód zasłania - ale jak się przypatrzysz, to dostrzeżesz litery wybijające
        spod tynku: www.depechemode.9o.pl/kalisz/galeria/try04.jpg
      • o00 Re: Sąd odzyska blask 26.05.06, 15:26
        inwestycje.kalisz.fastom.pl/viewtopic.php?t=486
    • wielkopolskawschodnia Re: !!! 06.08.06, 04:41
      No i możemy już się pożegnać z napisem. :(
      Są rusztowania. :(
      Kawałek historii nam zniknie. :(
      Gitowo. :(
      • ksiestwokaliskie Re: !!! 06.08.06, 13:32
        przez tyle lat nie udało się tego zamalowac, może teraz też nie uda się?
    • ksiestwokaliskie Re: Sąd odzyska blask 01.12.06, 16:47
      Jeden z forumowiczów, informuje na Inwestycjach, że rusztowania już zniknęły. Co
      najbardziej nas powinno interesować - zostawiono fragment starego tynku z
      napisem Bogusława Śliwy :)

Cieszy mnie to (i Was pewnie też), chociaż już wcześniej byłem o to spokojny,
      ponieważ dotarłem do jednego z "twórców" tej super-farby i brygady remontowe
      musiałyby skuć ten napis razem z cegłami na głębokość przynajmniej paru centymetrów.
      • o00 Re: !!! 01.12.06, 16:52
        Uf, uf, ufff...
        Cieszę się, bardzo się cieszę. Bardzo się o ten napis bałem...

A przy okazji - czy ktoś z was może ma: Kozłowski Marek, "Bogusław Śliwa. Zarys
        biografii", Kalisz 2005
      • arczi-kalisz Re: Sąd odzyska blask 01.12.06, 17:09
        No... tak miało być i tak jest...

Bardzo dobrze.
    • ksiestwokaliskie Re: Sąd odzyska blask - ale się wnerwiłem 01.12.06, 18:51
      Przeczytajcie sobie wypowiedź użytkownika "Czaja":
      inwestycje.kalisz.fastom.pl/viewtopic.php?t=628
      • o00 Re: Sąd odzyska blask 01.12.06, 19:39
        No ale czym ty się zdenerwowałeś? Ignorancją gimnazjalisty?
        • ksiestwokaliskie Re: Sąd odzyska blask 01.12.06, 19:46
          A nie jest to irytujące?
          • o00 Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy - list otwarty 11.12.06, 12:27
            Przywrócić godność prawu
            11-12 10:17 Kalisz | Życie społeczne

Historyczne hasło "Przywrócić godność prawu" zniknie z elewacji budynku sądu w
            Kaliszu. Taki napis widnieje na elewacji od lat 80-tych, jego autorem był
            działacz Solidarności Bogusław Śliwa.

Napis próbowano już wielokrotnie zamalować, ale się nie udało. Teraz
            konserwator zabytków zwrócił się do przewodniczącego "Solidarności" z pytaniem,
            czy można zamalować napis.

Jan Mosiński zgodzi się na to, pod warunkiem, że najpierw napis zostanie
            uwieczniony na fotografiach, a te trafią do Archiwum Państwowego. Jest jeszcze
            jeden warunek. W miejscu napisu miałaby zawisnąć tablica pamiątkowa.

Ostateczną decyzję w tej sprawie ma podjąć konserwator zabytków.

(rc.fm)
            • no_nick Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy - list otwarty 11.12.06, 12:57
              Słabo - powinni założyć na to osłonę ładną i zostawić.Nie kojarzę w Kaliszu
              niczego podobnego z czasów historii najnowszej.Ale sąd już powoli wygląda jak w
              mieście.Szacunek.
              • arczi-kalisz Uratujmy napis Bogusława Śliwy! - list otwarty 11.12.06, 14:21
                :(
                Który forumowicz skrobnie protest-list?... może rzutem na taśmę uda się coś
                uratować...

---
                Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków w Poznaniu
                ul. Gołębia 2, 61-834 Poznań
                tel. /061/852 80 03, /061/852 80 04
                fax. /061/852 80 02
                email: wosoz@poznan.uw.gov.pl
                ---
                Delegatura w Kaliszu
                kierownik: mgr Beata Maria Matusiak
                ul. Tuwima 10, 62-800 Kalisz
                tel. /062/767 23 21
                fax. /062/757 64 21
                email: soz.kalisz@poznan.uw.gov.pl
                ---
                • no_nick Dałbym głowę,że napis jest ! 11.12.06, 14:29
                  Może ktoś widzi przez okno ?
                  • o00 Re: Dałbym głowę, że napis jest 11.12.06, 14:36
                    No jeszcze chyba jest, ale za tydzień może go już nie być!
                • o00 Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy! - list otwart 11.12.06, 14:35
                  Sądzę, że adresatami powinni być także:
                  rc.fm
                  Życie Kalisza i inne gazety, ale nie pamiętam już jakie tytuły są w Kaliszu :(
                  Tele coś tam, TeleTop?
                  radio Merkury (?)
                  Gazeta Wyborcza w Poznaniu (może chociaż wydrukują)
                  Zarząd Regionu Solidaności
                  Rada Miejska
                  Prezydent Miasta
                  Prezes Sądu Okręgowego
                  Prokuratura Okręgowa (Bogusław Śliwa był jej pracownikiem, wówczas Wojewódzka)
                  Ministerstwo Sprawiedliowści.
                  Coś lub kogoś pominąłem?
                  • arczi-kalisz Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy! - list otwart 11.12.06, 14:50
                    o00... tyś człowiek z duszą humanisty, a ja jestem skromnym ekonomistą ;)
                    Możesz coś napisać?... jak będą jakieś uwagi, to poprawimy... jeśli nie, to
                    ślemy :)

Ja pozbieram na szybko wszystkie adresy mailowe.
                    • o00 Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy! - list otwart 11.12.06, 14:55
                      ...jeszcze Polskie Towzrzystwo Historyczne o/Kalisz.

Właśnie napisałem jakiś szkic listu na jakiejś kopercie. :)
                      Ale na czysto napiszę go tu dopiero wieczorem, bo teraz zaraz będę zajęty aż do
                      21:00. Ale napiszę na pewno.

Arczi, przez ten czas poszukaj proszę adresów internetowych tych wszystkich
                      instytucji, oki? Pliz.
                      • arczi-kalisz Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy! - list otwart 11.12.06, 14:59
                        maile do mediów już mam :) tak to już jest... z p-o-l-i-t-y-k-a-m-i :)
                        • no_nick Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy! - list otwart 11.12.06, 15:09
                          Z tego co pisano wcześniej wynika ,że lokalna solidarność się zgodziła na
                          usunięcie napisu to może do Komisji Krajowej ?

www.solidarnosc.org.pl/kontakt/kontakt.htm
                          • arczi-kalisz Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy! - list otwart 11.12.06, 15:29
                            Oto, co mam... o czymś zapomniałem? :)

MEDIA:
                            "Życie Kalisza" - arek@zyciekalisza.pl
                            "7 dni Kalisza" - redakcja@7dnikalisza.com
                            "Głos Wielkopolski" - redakcja@glos.com
                            "Gazeta Poznańska / Ziemia Kaliska" - listy@gp.pl
                            "Super Fakty Kaliskie" - redakcja@superfaktykaliskie.pl
                            Gazeta Wyborcza (Poznań) - czytelnicy@poznan.agora.pl
                            Radio Centrum - radio@rc.fm
                            Radio ESKA - m.puchalska@eska.pl , b.zrodlewska@eska.pl
                            Radio Rodzina - rodzina@radiorodzina.kalisz.pl
                            Radio Merkury - internet@radiomerkury.pl , newsroom@radiomerkury.pl ,
                            kalisz@radiomerkury.pl
                            eCentrum.pl - redakcja@ecentrum.pl,
                            NaszeMiasto.pl - kalisz@naszemiasto.pl
                            101.pl - biuro@101.pl
                            IPW24.pl - biuro@ipw24.pl
                            Teleskop (i TVP3) - teleskop@poz.tvp.pl, kontakt@poz.tvp.pl
                            Tele-Top - kalisz@tele-top.pl
                            PAP (Kalisz) - kalisz@pap.com.pl

ORGANIZACJE:
                            Solidarność Region - region@solidarnosc.kalisz.pl,
                            Solidarność - przewodn@solidarnosc.org.pl, wiceprze@solidarnosc.org.pl,
                            kknszz@solidarnosc.org.pl,
                            Rada Miasta Kalisza - krm@um.kalisz.pl,
                            radni RMK - mgabrysiak@um.kalisz.pl, ugoral@um.kalisz.pl,
                            ilewnadowksi@um.kalisz.pl, kmajewska@um.kalisz.pl, rmalecka@um.kalisz.pl,
                            jmancewicz@um.kalisz.pl,
                            Prezydent i zastępcy - prezydent@um.kalisz.pl, dsztandera@um.kalisz.pl,
                            wpawlaczyk@um.kalisz.pl, tkrawczykowski@um.kalisz.pl,
                            Sąd Okręgowy Kalisz - so.kalisz@ms.gov.pl,
                            Prezes Sądu Rejonowego - prezesr@kalisz.so.gov.pl,
                            Prokuratura Okręgowa Kalisz (siedziba - Ostrów) -
                            sekretariat@prokuratura.kalisz.pl,
                            Ministerstwo Sprawiedliwości - do@ms.gov.pl, bm@ms.gov.pl,

PTH O/Kalisz nie znalazłem... krajowe: pth@ihpan.edu.pl,
                            piotr.patejuk@interia.pl
                            • ksiestwokaliskie Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy! - list otwart 11.12.06, 15:49
                              Kaliskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk: ktpn@neostrada.pl
                              Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego: rzecznik@mkidn.gov.pl
                              Rzecznik Prasowy UM Kalisza: biuro@kalisz.pl
                              Poseł Adam Rogacki: adam.rogacki@sejm.pl
                              Poseł Rafał Grupiński: biuro@grupinski.pl
                            • o00 Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy! - list otwart 11.12.06, 22:04
                              Ale jestem zrąbany... :(

A senator Witczak i radny woj. Wujkowski jakie mają maile?
                              • ksiestwokaliskie Re: Uratujmy napis Bogusława Śliwy! - list otwart 11.12.06, 22:20
                                Jarosław Wujkowski: wujkowski@101.pl
                                Jeśli chodzi o senatora Witczaka, to ma formularz kontaktowy na stronie:
                                mariuszwitczak.pl/?strona=Kontakt
                                • forum.gazeta.pl.kalisz List otwarty w sprawie napisu Bogusława Śliwy 12.12.06, 05:24
                                  Zwracamy się do Prezydenta Miasta Kalisza, Rady Miasta Kalisza, Posłów i
                                  Senatorów Ziemi Kaliskiej, Jego Ekscelencji Księdza Biskupa Diecezji Kaliskiej,
                                  Prezesa Sądu Okręgowego w Kaliszu, Prokuratora Okręgowego w Kaliszu,
                                  Przewodniczącego Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" Wielkopolska Południowa w
                                  Kaliszu, Prezesa Kaliskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, Prezesa Oddziału
                                  Polskiego Towarzystwa Historycznego w Kaliszu, Prezesa Towarzystwa Miłośników
                                  Kalisza, Wielkopolskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Poznaniu, oraz
                                  do wszystkich pozostałych ludzi dobrej woli, którym droga jest historia naszego
                                  Miasta, Wielkopolski i Kraju z apelem o

uratowanie historycznego napisu "Przywrócić godność prawu" na gmachu Sądu
                                  Okręgowego w Kaliszu.

Napis na dawnym Pałacu Trybunalskim pojawił się jednej z mrocznych nocy stanu
                                  wojennego. Jego odręczym autorem był Bogusław Śliwa, kaliski prawnik, członek
                                  Ruchu Obrony Praw Człowieka i Obywatela (ROPCiO), redaktor i wydawca
                                  konspiracyjnego "Wolnego Słowa", doradca strajkujących robotników '80,
                                  wiceprzewodniczący Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" w Kaliszu, delegat na I
                                  Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ "Solidarność" w Gdańsku i autor przyjętego przez
                                  Zjazd słynnego "Posłania do ludzi pracy Europy Wschodniej", internowany,
                                  zmuszony do opuszczenia Kraju i zmarły na obczyźnie wielki człowiek i patriota,
                                  pamięć o którym powinniśmy zachować na zawsze.

Napis Bogusława Śliwy, który przed laty podnosił na duchu naszych rodziców, a
                                  dziś nam samym przypomina o historii Polski i Kalisza, istnieje od blisko
                                  ćwierć wieku – nie zdołał go zniszczyć ani reżim komunistyczny, ani ząb czasu.
                                  Napis Bogusława Śliwy stał się nie tylko pamiątką historii współczesnej, ale
                                  jest już także żywym elementem świadomości społecznej, czytanym każdego dnia
                                  przez tysiące przechodniów. Napis Bogusława Śliwy jest już cząstką Kalisza i
                                  kaliszan.

Jednak, jak w ciągu ostatnich dni informują media, w związku z prowadzoną
                                  renowacją dawnego Pałacu Trybunalskiego, kierownik Dalegatury Wojewódzkiego
                                  Urzędu Ochrony Zabytków zamierza w najbliższych dniach podjąć dezycję o
                                  zniszczeniu historycznego napisu. Po wykonaniu dokumentacji fotograficznej i
                                  złożeniu jej w Archiwum Państwowym w Kaliszu napis miałby zostać ostatecznie
                                  usunięty, a w jego miejscu na gmachu Sądu Okręgowego miałaby pojawić się
                                  tablica pamiątkowa.

Uważamy, że taki zamiar nie jest uzasadniony. Uważamy, że nie należy niszczyć
                                  pamiątki historycznej tylko po to, by zastąpić ją jej namiastką. Uważamy, że
                                  napis Bogusława Śliwy należy w całości zabezpieczyć, poddać konserwacji i
                                  osłonić przezroczystą tablicą, na której umieszczona zostanie odpowiednia
                                  informacja o napisie i jego autorze (znakomitym przykładem takiego działania
                                  może być zabezpieczenie krasnoludka Pomarańczowej Alternatywy na ścianie domu
                                  przy ulicy Madalińskiego w Warszawie). Sądzimy, że umiejętne i przeprowadzone
                                  pod nadzorem konserwatora zabytków postępowanie nie naruszy substancji
                                  zabytkowej dawnego Pałacu Trybunalskiego.

Wierzymy, że napis ocaleje – jego zniszczenie w dwudziestą piątą rocznicę
                                  wprowadzenia stanu wojennego byłoby okrutnym paradoksem. Napis Bogusława Śliwy
                                  to tylko trzy słowa, ale słowa, które mogą przekazać nam wszystkim więcej niż
                                  tomy podręczników historii.

Pozostajemy z wyrazami szacunku
                                  społeczność internetowa forum Gazeta.pl Kalisz
                                  • forum.gazeta.pl.kalisz Re: List otwarty w sprawie napisu Bogusława Śliwy 12.12.06, 05:42
                                    No nie wiem, napisałem najlepiej jak umiałem, ale już mi się mózg zamula,
                                    strasznie chce mi się spać. Oceńcie, zmieńcie, jaka już tam wasza wola...

Zrobiłem też adres ogólnoforumowy, bo przecież nie wyślemy tego spod jakiegoś
                                    księcia albo dwóch zer. :)

Idę spać, wstanę pewnie za jakieś 8-10 godzin, to zajrzę. Brobranoc. :)
                                    • no_nick Dla mnie OK jeśli mogę wyrazić opinię (n/t) 12.12.06, 08:53
                                  • ksiestwokaliskie Re: List otwarty w sprawie napisu Bogusława Śliwy 12.12.06, 09:07
                                    Znakomity tekst - nic dodac, nic ując. Świetna robota!
                                    • arczi-kalisz wszystko świetnie, jedno pytanie. 12.12.06, 11:40
                                      Świetny tekst, dobrze się czyta.

Do mediów wysyłamy tylko jeden mail, z tego, który założył ww.

Jeżeli nie macie nic przeciwko, to pozwoliłem sobie Go wrzucić na KoLibrowy
                                      serwis. Oczywiście zaznaczyłem, że pomysł i tekst pochodzi z tego forum:
                                      http://skocz.pl/napis-sliwy.
                                      Co Wy na to, żeby dodatkowo każdy w swoim zakresie przesłał na adresy
                                      wszystkich instytucji zmodyfikowanego (tak, jak w linku) maila i podpisał Go
                                      swoim imieniem i nazwiskiem?

W jedności (i ilości) siła! :)
                                      • ksiestwokaliskie Re: wszystko świetnie, jedno pytanie. 12.12.06, 11:49
                                        To dobry pomysł, jednakże zastanawiam się, czy jest sens wysyłac maile do
                                        wiceprezydentów: Krawczykowskiego, Pawlaczyka i Sztandery, skoro lada dzień
                                        powinni byc mianowani nowi zastępcy Pęcherza?
                                        • arczi-kalisz Re: wszystko świetnie, jedno pytanie. 12.12.06, 11:55
                                          Racja, hurtowo spisywałem wszystkie maile i chyba przy okazji zgarnąłem również
                                          ich :)

Jeśli nie będzie żadnych sprzeciwów to zacznę rozsyłać ten link po znajomych,
                                          żeby też wysłali w swoim imieniu maila.

Przydałoby się stworzyć nowy temat z treścią naszego listu, jako pierwszą
                                          wiadomość... i wirtualną pinezką przytwierdzić na górze :) Co Ty na to kk?
                                          • ksiestwokaliskie Re: wszystko świetnie, jedno pytanie. 12.12.06, 12:18
                                            Zaraz działam :)
                                          • o00 Re: List otwarty w sprawie napisu Bogusława Śliwy 12.12.06, 14:37
                                            Eeeeej, ludzieeeee, to jest list otwarty, prawda?
                                            L-i-s-t o-t-w-a-r-t-y a nie jakiś protest, żeby wszystkim skrzynki zapychać!

L-i-s-t o-t-w-a-r-t-y się podpisuje, a nie rozsyła! :>
                                            Nie róbcie bałaganu!
                                        • o00 Re: wszystko świetnie, jedno pytanie. 12.12.06, 15:26
                                          ksiestwokaliskie napisał: To dobry pomysł, jednakże zastanawiam się, czy jest
                                          sens wysyłac maile do wiceprezydentów: Krawczykowskiego, Pawlaczyka i
                                          Sztandery, skoro lada dzień powinni byc mianowani nowi zastępcy Pęcherza?

Dlatego w adresie (czyli tej pierwszej cześci) nikogo nie wymieniłem z nazwiska.
    • chantal10 Re: Sąd odzyska blask 12.12.06, 14:56
      I ja się podpisuję, napis powinien zostać zachowany;)
    • forum.gazeta.pl.kalisz Re: List otwarty w sprawie napisu Bogusława Śliwy 12.12.06, 15:56
      Proszę, żeby przyszpilić list w pierwotnej formie, z tego loginu, i b-e-z
      niepotrzebnych przeróbek (za chwilę utworzę taki wątek), bo przecież on gdzieś
      musi zostać najpierw opublikowany, prawda?

Jeśli mamy wyslać go do wszystkich adresatów i mediów, to musimy podać jakiś
      link, gdzie każdy będzie mógł sprawdzić, że list naprawdę istnieje, czyż nie?

Arczi, nie myl listu otwartego z listem protestacyjnym!
      Arczi, należało poczekać, aż list wyśle forum.
      Księstwo, jak jesteś potrzebny, to zawsze cie nie ma. :(
      • ksiestwokaliskie Re: List otwarty w sprawie napisu Bogusława Śliwy 12.12.06, 16:28
        No to czekam na nowy wątek z listem do przyszpilenia.
        • o00 Re: List otwarty w sprawie napisu Bogusława Śliwy 12.12.06, 16:38
          Minut dwie.
          Bo czekałem na ciebie. :)
          • ksiestwokaliskie Re: List otwarty w sprawie napisu Bogusława Śliwy 12.12.06, 16:42
            No to jestem ;) a w kwestii tego co pisałeś w mailu (i parę postów wyżej) - masz
            rację, to było głupie i nieprzemyślane. Arczi - coś Ty narobił?
          • ksiestwokaliskie Re: List otwarty w sprawie napisu Bogusława Śliwy 12.12.06, 16:46
            Podobasz się sobie w niebieskim z 2 ptaszkami? :D
            • forum.gazeta.pl.kalisz Re: List otwarty w sprawie napisu Bogusława Śliwy 12.12.06, 16:49
              Tak, bardzo ładnie.
              Ale nie uważam, że to ja.
              Uważam, że to MY wszyscy.
              • o00 Re: List otwarty w sprawie napisu Bogusława Śliwy 12.12.06, 17:16
                KK, muszę teraz na godzinę wyjść.
                Jak wrócę to wyślę do adresatów i mediów.
                Kurcze, nie wiem czy to odpowiedni moment, bo jutro będzie natłok informacji
                rocznicowych, ale może z drugiej strony to właśnie najodpowiedniejsza chwila?

Czy list wrzucić też na forum Poznania? W końcu to zależy od wielkopolskiego
                wojewódzkiwego koserwatora zabytków w Poznaniu, a poza tym poznańska redakcja
                czyta poznańskie forum.
                Odpisz.
                • ksiestwokaliskie Re: List otwarty w sprawie napisu Bogusława Śliwy 12.12.06, 17:22
                  Wysyłaj maile śmiało (link dołączysz też?). Poznań? w sumie można to zrobic,
                  chociaż pewnie dyskusje lokalne zaraz zepchną nasz temat na dół (chyba, że
                  moderatorka poznańskiego forum przypnie nasz temat, w co wątpię).
                  • o00 Re: List otwarty w sprawie napisu Bogusława Śliwy 12.12.06, 18:26
                    Tak, oczywiście, link też będzie.
                    • forum.gazeta.pl.kalisz Re: List otwarty w sprawie napisu Bogusława Śliwy 12.12.06, 20:05
                      A niech was gęś kopnie. :>
                      Połowa z tych adresów nie chodzi. :>
                      Przez gazeta.pl jednorazowo można wysłać tylko 9 maili. :/
                      Dziergałem to wysyłanie ponad godzinę. :/
                      • ksiestwokaliskie Re: List otwarty w sprawie napisu Bogusława Śliwy 12.12.06, 20:15
                        Które Ci nie działają?
                        • o00 Re: List otwarty w sprawie napisu Bogusława Śliwy 12.12.06, 20:17
                          Głównie te z um.kalisz.pl czy jakoś tak.
                          • ksiestwokaliskie Re: List otwarty w sprawie napisu Bogusława Śliwy 12.12.06, 20:21
                            Możliwe, że "znakomici" informatycy z UM coś kombinują z serwerem. Spróbuj
                            jutro. Może warto też wysłac maila do AP w Kaliszu: sekretariat@kalisz.ap.gov.pl
    • ksiestwokaliskie Pierwszy sukces! 14.12.06, 18:11
      Właśnie na Teleskopie był materiał filmowy w którym poruszono kwestię
      zniszczenia napisu. Wspomniano o proteście mieszkańców i forumowym liście
      otwartym! Oby to przyniosło skutek!
      • o00 Re: Pierwszy sukces! 14.12.06, 21:40
        W poznańskim Teleskopie!? :o
        • ksiestwokaliskie Re: Pierwszy sukces! 14.12.06, 21:43
          No właśnie. Paradoksalnie, to poznańskie media zainteresowały się sprawą. W
          Kaliszu cisza.
          • o00 Re: Pierwszy sukces! 14.12.06, 22:03
            Napisz coś więcej. Bo teraz w wieczornym Telescopie już nie było ani słowa...
            • ksiestwokaliskie Re: Pierwszy sukces! 14.12.06, 22:12
              Cóż mogę powiedziec. Trafiłem na to zupełnie przypadek, gdy latałem po kanałach
              (nie oglądam TVP3 więc to cud:)). Prowadząca krótko przypomniała historię napisu
              i powiedziała, że ma byc zniszczony. Później wypowiedzi Jana Mosińskiego i
              Antoniego Pietkiewicza (czy jakoś tak) - działaczy "S". Bardzo uśmiechnięci.
              Pietkiewicz bardzo. Ten drugi próbował opowiadac o metodzie sporządzenia farby,
              szkoda tylko, że nie ma zielonego pojęcia o tym i powtórzył to co od lat każdy
              powtarza z błędami. Recepturę tej farby zna niewiele osób (chyba, że ktoś w
              międzyczasie też odkrył i zastosował to cudo dla swoich celów. Z forumowiczów
              może Plus601 się orientuje, bo zdaje się, że zna się na chemii), w tym i ja -
              jeden z jej twórców mi ostatnio dokładnie opowiedział co i jak.
              W każdym razie prowadząca powiedziała o tym, że mieszkańcy Kalisza protestują
              przeciwko zniszczeniu napisu i wystosowali list otwarty. Pokazali także (mało
              wyraźnie) kartkę z tekstem listu. To chyba wszystko:)
              • o00 Re: Pierwszy sukces! 14.12.06, 22:16
                A skąd oni te kartę wzięli, hie-hie-hie...
                • ksiestwokaliskie Re: Pierwszy sukces! 14.12.06, 22:17
                  Plik-->Drukuj-->Gotowe ;)
              • o00 Re: Pierwszy sukces! 14.12.06, 22:30
                ksiestwokaliskie napisał: Antoniego Pietkiewicza (czy jakoś tak).

No Ksienztwo... Antoni Pietkiewicz, urodzony w 1949 w Kaliszu, przewodniczący
                Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" w Kaliszu w 1981, pierwszy wojewoda kaliski
                po 1989, pierwszy wojewoda mazowiecki w 1999... Mam napisać hasło w Wiki? :>
                • ksiestwokaliskie Re: Pierwszy sukces! 14.12.06, 22:32
                  Słabo znam jego postac, zatem dzięki za info :)
                  • o00 Re: Pierwszy sukces! 14.12.06, 22:35
                    I Pietkiewicz przeforsował w Gdańsku przyjęcie "Posłania do ludzi pracy Europy
                    Wschodniej", był w Prezydium I Zjazdu. Ulka mówi o nim per Tolek. :)
                    • ksiestwokaliskie Re: Pierwszy sukces! 14.12.06, 22:40
                      o00 napisał:

> I Pietkiewicz przeforsował w Gdańsku przyjęcie "Posłania do ludzi pracy Europy
                      > Wschodniej", był w Prezydium I Zjazdu. Ulka mówi o nim per Tolek. :)

Nawet raz w kaliskim radiowęźle napisali, że to on był autorem "Posłania".
                      Pisałem pracę magisterską na temat literatury stanu wojennego, więc chcąc nie
                      chcąc musiałem napisac duży rozdział historyczny na temat genezy i przebiegu.
                      Ani mężowie stanu tacy jak Kuroń czy Wałęsa, ani historycy jak Ash, Roszkowski,
                      Paczkowski i inni o nim nie wspominają. Stąd dla mnie postac Pietkiewicza nie
                      była znana.
          • o00 Re: Pierwszy sukces! 14.12.06, 22:04
            ...a ja nie mogę otworzyć pliku na stronie Teleskopu. :(
      • arczi-kalisz Radio Merkury 15.12.06, 01:19
        ww/o00, sorki za to, że pomyliłem list otwarty z listem protestacyjnym ;)

Wczoraj, a właściwie już przedwczoraj (13.12) dzwoniła do mnie babka z Radia
        Merkury (czyli kolejne medium poznańskie) bardzo zainteresowana sprawą i
        powiedziała, że jestem jedyną osobą, do której mogła dostać kontakt
        telefoniczny. Materiał chodził na antenie w środę i w czwartek rano (z relacji
        osób trzecich, dość długi i ciekawy).

Pozdrawiam,
        zarobiony (prawie na śmierć) Arek.
        • o00 Re: Radio Merkury 15.12.06, 03:25
          Spoko. A możesz powiedzieć co k-o-b-i-e-c-i-e powiedziałeś i co k-o-b-i-e-t-a
          powiedziała tobie?
          • arczi-kalisz Re: Radio Merkury 15.12.06, 09:20
            Rozmawialiśmy dobre 15 minut, więc streszczenia rozmowy tutaj się nie spodziewaj.

Ale o co pani redaktor pytała: wiek forumowiczów, dlaczego zależy nam na
            pozostawieniu tego napisu (czy to ze względu na postać pana Śliwy, czy też na
            sam napis), czego oczekujemy, i od kogo.

Generalnie pytała o wszystko, na co odpowiedź właściwie jest już w naszym
            liście, tylko pewnie zależało jej na tym, żeby mieć to w wersji głosowej od
            kogoś z nas :)
            • ksiestwokaliskie Re: Radio Merkury 15.12.06, 11:14
              Świetnie Arczi. Mam nadzieję, że nie nagadałeś jej głupot ;)
        • o00 Re: Radio Merkury 15.12.06, 03:55
          Moja mama: "Życie Kalisza" na pewno opublikuje".
          No zobaczymy, czy mama ma z-a-w-s-z-e rację... :)
          • ksiestwokaliskie Re: Radio Merkury 15.12.06, 11:15
            Biorąc pod uwagę to, że najbliższe ŻK ukaże się dopiero w najbliższą środę, do
            tego czasu napisu może już nie byc.
            • o00 Re: Radio Merkury 16.12.06, 02:23
              A to "7 Dni Kalisza" (czy jakoś tak), to kiedy się ukazuje?
              • ksiestwokaliskie Re: Radio Merkury 16.12.06, 11:34
                ŻK i 7DK ukazują się w środę, SFK - wtorek.
            • o00 Re: Radio Merkury 16.12.06, 11:59
              Tak sobie myślę, że jeśli radio i telewizja podniosły sprawę, to ani Mosiński
              ani Matusiak nie podejmą decyzji "już". Jeśli "Życie Kalisza" również temat
              podejmie, to jest szansa na inne rozwiązanie niż skucie tynku (no bo o to chyba
              chodziło, skoro napisu nie daje się zamalować).
              • arczi-kalisz Re: Radio Merkury 18.12.06, 22:24
                Potwierdzam informacje, artykuł redaktora Jakuba Banasiaka pojawi się w
                najnowszym "Życiu Kaliszu".
                • wielkopolskawschodnia Re: Życie Kalisza 19.12.06, 13:38
                  A czym się ów red. Banasiak zwykle w "ŻK" zajmuje, o czym zazwyczaj pisze?
                  • ksiestwokaliskie Radio Centrum 19.12.06, 16:38
                    Walczą o zachowanie napisu
                    19-12 15:13 Kalisz | Ciekawostki

List otwarty w sprawie ratowania napisu na kaliskim sądzie krąży po Kaliszu.
                    Sprawa odżyła podczas remontu elewacji sądu. Chodzi o historyczny napis
                    "Przywróćmy godność prawu". Powstał on w czasie stanu wojennego, jego autorem
                    jest działacz Solidarności Bogusław Śliwa.

Napis na kaliskim sądzie jest wyjątkowy, nie tylko ze względu na treść, ale
                    także na jego historię.
                    Wymalowano go na gmachu sądu, pod osłoną nocy. Jego autorem jest nieżyjący już
                    dziś prawnik Bogusław Śliwa. Od 1975 pracował w prokuraturze kaliskiej, usunięto
                    go z niej trzy lata później za niesubordynację - wspomina Antoni Pietkiewicz
                    szef Solidarności w Kaliszu w latach 80.

Napisu nie pokonały ani czas, ani kolejne remonty. Zawsze przebijał przez farbę
                    - a to dlatego, że jest namalowany mieszanką farby, podkładu kolejowego i sadzy.
                    Szefostwo sądu wystąpiło teraz do kierownictwa Solidarności o zgodę na położenie
                    tynku na napisie, a w jego miejscu miałaby pojawić się tablica.
                    Solidarność wstępnie się zgodziła- wyjaśnia Jan Mosiński, przewodniczący
                    kaliskiej solidarności.

Zaprotestowali jednak mieszkańcy Kalisza, którzy rozsyłają do mediów list
                    otwarty. Domagają się pozostawienia napisu w niezmienionej formie i kształcie.

List otwarty wysłano m.in. do Posłów i Senatorów Ziemi Kaliskiej, instytucji
                    kaliskich oraz księdza Biskupa. Jak zakończy się walka o napis? - czas pokaże.
                    Żadne wiążące decyzje jeszcze nie zapadły.

rc.fm

Kolejni "znawcy", którzy powtarzają ten sam skład farby, i ten sam błąd
                    popełniają zarazem ;) a tak poza tym, to czy ktoś orientuje się, czy dziś była
                    publikacja na ten temat w SFK?
                    • o00 Re: Radio Centrum 19.12.06, 17:27
                      Czyli konserwator zabytków decyzji jak na razie nie podjęła.
                      • ksiestwokaliskie Re: Radio Centrum 19.12.06, 17:28
                        Na szczęście nie - szum medialny robi swoje :)
                        • wielkopolskawschodnia Re: Głos Wielkopolski 19.12.06, 22:49
                          www.gp.pl/index.php?idgrzbiet=22
                          Jeny, chyba zacznę wierzyć w demokrację i wolne media! ;)
                  • arczi-kalisz Re: Życie Kalisza 20.12.06, 00:23
                    Naprawdę dobry i rzetelny dziennikarz :) Z tego, co przejrzałem ostatnie
                    wydania - głównie zajmuje się tematami politycznymi.

Miejmy nadzieję, że jacyś dobrotliwi ludzie, przebywający teraz w Kaliszu,
                    napiszą nam rano, co w Życiu Kalisza się pojawiło.

PS. jak to jest z tymi informacjami, które pojawiły się w komentarzach na
                    rc.fm? szczególnie te o innym autorze napisu oraz o innym terminie powstania
                    napisu... ktoś jest w stanie zweryfikować te informacje?
    • ksiestwokaliskie Kaliska prasa - 20 grudzień 20.12.06, 17:30
      Specjalnie nabyłem dwa tygodniki kaliskie "Zycie Kalisza" i "7 Dni Kalisza",
      żeby zobaczyc, co tam ciekawego piszą o naszej sprawie.

Niestety, jestem rozczarowany i zły - na Arcziego i na Jakuba Banasiaka.
      Tekst ten, to w dużej mierze artykuł o...Kolibrze, którego działacze protestują
      przeciwko zniszczeniu napisu i sami też ten list napisali, a podpisało go 30
      osób. Ani słowa o społeczności portalu gazeta.pl. Wychodzi więc na to, że tylko
      30 osób w Kaliszu jest zainteresowane nie niszczeniem napisu. O przepraszam,
      napisał J.Banasiak, że "członkowie Kolibra, podobnie jak wielu mieszkańców
      naszego miasta uważają, że..." No tak, ale gdzie on to sprawdził? jakieś
      wypowiedzi mieszkańców? wyszedł na ulicę do ludzi? kiepścizna.

"7 DK" natomiast zamieścił na całej stronie 2 teksty, bez komentarza: nasz list,
      oraz list jednego z czytelników, poruszający tą samą sprawę i będący zarazem
      odpowiedzią na artykuł z zeszłego tygodnia.
      • o00 Re: Arczi 20.12.06, 17:39
        Czym Arczi-polityk za młodu nasiąkł, tym...
        Chyba tak właśnie rodzą się p-o-l-i-t-y-c-y.
        Bez dalszego komentarza.
        • arczi-kalisz :/ 21.12.06, 15:23
          nie dziwię się Wam, bo podobnie jestem wku**ony, że tak wyszło. Tym bardziej, że
          podczas rozmowy telefonicznej na samym początku powiedziałem, że "pomysł nie
          jest mój, a pochodzi z kaliskiego forum portalu gazeta.pl, gdzie dyskutuje
          regularnie 30 osób", Od tego czasu mówiłem o NAS w pierwszej osobie liczby
          mnogiej. Słowo "koliber" w naszej 4-minutowej rozmowie padło tylko raz, na
          koniec, kiedy redaktor spytał się jak mnie "podpisać".

Postaram się, żeby w noworocznym numerze pojawiło się sprostowanie.

PS. z tego, co zrozumiałem, redaktor zainteresował się tematem nie z naszego
          "forumowego maila", ale pocztą pantoflową przez redaktorkę Radia Merkury.
          • arczi-kalisz Re: :/ 21.12.06, 15:25
            w artykule pojawiła się wypowiedź J.Mosińskiego:
            "Gdy konserwator zabytków zwrócił się do nas
            • o00 Re: :/ 21.12.06, 15:32
              Ale "zwrócił się do nas..." i co dalej?
              • arczi-kalisz Re: :/ 21.12.06, 16:08
                o00 napisał: "Ale "zwrócił się do nas..." i co dalej?"

<a
                href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=42244137&a=54314126">kliknij
                tutaj</a>.
                (Niepełny post mi się wysłał)
                • naraziegosc Re: ogolnie 25.09.07, 14:55
                  Aleja Wolnosci wyglada coraz ladniej z roku na rok. Przyznam ze mam
                  bardzo mieszane uczucia co do napisu (grafiti) i jego zachowania i
                  calego szumu na ten temat. Takich napisow w calym kraju byly
                  tysiace. Jednoczesnie jak w sumie maly oddzwiek wznieca to o czym
                  pisze greffen i smutek. Chyba priorytety nieco sie pomieszaly co
                  zachowac a czego nie. Co do konserwatora to mysle ze ona boi sie
                  podjac jakakolwiek decyzje bo zawsze na nia cos spadnie z tej czy
                  innej strony. No ale jej funkcja zeby takie decyzje podejmowac,
                  szkoda tylko ze zachowano tylko napis co wyglada nieciekawie przy
                  reszcie odnowionego trybunalu. A w samej Aleii powinni nakazac
                  zbierania psich odchodow przez wlascicieli ktorzy je tam
                  wyprowadzaja bo przerazenie budzi widok dziesiatek psich odchodow na
                  trawniku. Ale tego juz sie chyba u nas nie zmieni. Czasem mam
                  wrazenie ze ludzie nawet tego nie widza. Nie wiem czy straz miejska
                  moze to robic ale ja bym dal nieco mandatow i moze by sie ludzie
                  nieco zastanowili zanim pieska wezma na spacer po Aleii Wolnosci.
              • ok333 Re: :/ 17.08.07, 10:23
                Zwrocil sie ,,do nas'' czy ,,do mas'' ??? Moze to przeklamanie ?
              • smutekkalisza Re: :Lampy i alegoria 20.09.07, 17:45
                Niestety nic nie wskazuje aby podczas prac remontowych został przebadany
                tympanon sądu gdzie może się znajdować alegoria sprawiedliwości nic nie wskazuje
                też na to aby miały byc przywrócone stylowe lampy na sądzie. Problem sprawia tez
                cokół z napisem gdyż jest on wykonany nie z piaskowca jak pierwotnie myślano ale
                z jakiejś zaprawy cementowej wobec której konserwatorzy są bezradni.
          • arczi-kalisz Re: :/ 21.12.06, 15:30
            w artykule jest też wypowiedź Mosińskiego:

"Nie jest prawdą, że Solidarność chce usunięcia napisu"

"Gdy konserwator zabytków zwrócił się do nas w tej sprawie zaapelowaliśmy
            jedynie o utrwalenie napisu na zdjęciach i zamontowanie tablicy pamiątkowej.
            Ale skoro pojawiają się protesty, raz jeszcze się nad nią pochylimy już po
            Nowym Roku"
          • o00 Re: :/ 21.12.06, 15:35
            Przecież do nich wysłałem, i to jeszcze dwa razy: raz ze wszystkimi, i raz, dla
            pewności, osobno, tylko na adres "Życia". :>
            • tomashch Re: :/ 23.12.06, 13:08
              W piątkowym wydaniu Ziemi kaliskiej był też artykuł dotyczący napisu...
              • arczi-kalisz Solidarność zmienia żądania! :) 28.12.06, 17:47
                "Przywrócić godność prawu"

W związku z napływającymi do Zarządu Regionu postulatami, aby zachować, w swym
                pierwotnym kształcie, napis znajdujący się na elewacji Sądu Okręgowego w
                Kaliszu „Przywrócić godność prawu”, Przewodniczący Zarządu Regionu Wielkopolska
                Południowa NSZZ „Solidarność” wystosował w dniu dzisiejszym pismo adresowane do
                Dyrektora Sądu Okręgowego w Kaliszu, w którym informuje o zmianie decyzji w
                przedmiotowej sprawie, zwracając się o zachowanie tego napisu w jego pierwotnym
                kształcie, tak, aby upamiętniał istotne i ważne dla kraju wydarzenia.

www.ecentrum.pl/show_news.php?page=1&id=814
                www.solidarnosc.kalisz.pl/?page=aktualnosci&nr=348
                • ksiestwokaliskie Re: Solidarność zmienia żądania! :) 28.12.06, 18:23
                  I to jest najlepsza wiadomośc dzisiejszego dnia :)
                  • arczi-kalisz Re: Solidarność zmienia żądania! :) 09.01.07, 10:44
                    Napis niech zostanie
                    08-01 14:49 Kalisz | Życie społeczne

Solidarność zmieniła zdanie. Chce zachować historyczny napis na budynku
                    kaliskiego sądu. "Przywrócić godność prawu" powinno zostać w niezmienionym
                    kształcie i formie- twierdzi Jan Mosiński przewodniczący Solidarności.

Wcześniej chcieli napis udokumentować i zachować w Archiwum Państwowym. Napis
                    powstał 1981 roku. Przez lata próbowano go zamalować, ale to się nie udało.

Członkowie Solidarności przed laty wykonali go specjalną, bardzo trwałą
                    mieszanką sadzy, farby drukarskiej i oleju do konserwacji podkładów kolejowych.

Jak przyznaje Jan Mosiński, zdanie Solidarność zmieniła ze względu na protesty
                    społeczeństwa. Do zarządu regionu wpłynęło kilka listów mieszkańców, którzy
                    chcą zachowania napisu. Pismo skierował także prezydent Janusz Pęcherz.

Stanowisko sądu jest jednoznaczne, napis powinien być zamalowany. Na razie
                    prace są wstrzymane, ale to ze względu na zimę. Ostateczną decyzje podejmie
                    konserwator.

www.rc.fm/informacje/?id_informacje=19541
                    • o00 Re: Konserwator chce, ale nie wie... 09.01.07, 12:38
                      Jeszcze o napisie
                      09-01 11:09 Kalisz | Życie społeczne

Nie milknie spór dotyczący napisu "Przywrócić godność prawu", który miesiąc
                      przed stanem wojennym wymalowano na budynku kaliskiego sądu. Konserwator
                      zabytków chce zachować napis, jednak nie wie w jakiej formie.

"Nie podjęliśmy jeszcze konkretnej decyzji" - wyjaśnia Beata Matusiak,
                      wojewódzki konserwator zabytków w Kaliszu

Konserwator musi podjąć ostateczną decyzję do maja tego roku. Wtedy ruszy
                      kolejny etap modernizacji elewacji kaliskiego sądu.

www.rc.fm/informacje/?id_informacje=19551
                      • o00 Re: Konserwator chce, ale nie wie... 09.01.07, 12:47
                        Pani d-e-s-t-r-u-k-t-o-r zabytków Beata Matusiak nie wie... No po prostu
                        roześmiałem się serdecznie i trochę z politowaniem.

Przecież ona powinna jak lew walczyć o wszystko, co choć trochę zabytkowe i
                        historyczne w tym ogołoconym z pamiątek w 1914 roku mieście. A ona nie wie w
                        jakiej formie... No to niech sobie cyknie foto z komórki i już po sprawie!
    • ksiestwokaliskie Ciąg dalszy remontu 13.05.07, 11:06
      Wczoraj postawiono rusztowania przy drugim skrzydle Trybunału. Wygląda na to, że
      pewnie w okolicach lipca/sierpnia zacznie się ostatnia część remontu i na
      jesieni cały Pałac Trybunalski będzie olśniewał swym blaskiem:)
      • greffen Re: Ciąg dalszy remontu 17.08.07, 07:00
        Właśnie rusztowania doszły do tympanonu, jest pewna bardzo nikła nadzieja że na
        tympanonie znajdą się resztki znajdującej sie tu niegdyś płaskorzeźby
        przedstawiającej alegorie Sprawiedliwości.
        Co tymczasem sie dzieje z tylna bramką? Niestety podczas remontu gmachu usunięto
        szereg drobnych elementów, min. ozdobne lampy plafonowe w przedsionku oraz
        panoramę Kalisza wg. obrazu Jatkowskiego. Parę lat temu przed wejściem
        znajdowały sie oryginalne elementy od latarni dziś zninęły a zamiast tego pseudo
        futurystyczne kule. Wniosek konserwatorski o ich przywrócenie pominięto
        milczeniem. Szkoda.
        • ok333 Re: Ciąg dalszy remontu 17.08.07, 10:27
          Kiedy ta dziewczyna wreszcie wrzasnie ??? - i powie jak krolowa
          Bona - BAASTAAA !!
          • wielkopolskawschodnia Re: Pałac Trybunalski w Kaliszu 18.08.07, 12:32
            ok333 napisał: "Kiedy ta dziewczyna wreszcie wrzasnie?".

Śmiem twierdzić, że bez udziału szpilki wrzasku się nie doczekamy. :)
            • o00 Re: Pałac Trybunalski w Kaliszu 20.09.07, 11:22
              Remont sądu
              20-09 10:47 Kalisz | Życie społeczne

Kończy się remont budynku kaliskiego sądu. Pace trwają już od
              września 2003 roku. Najpierw wymieniono stropy w zabytkowym budynku,
              wyremontowano dach, zaadaptowano poddasze na pokoje dla sędziów,
              wymieniono wszystkie okna i instalację. "Teraz kończą się prace przy
              II etapie remontu" - przyznaje rzecznik sądu sędzia Ewa Głowacka -
              Andler:

"Do końca października jak wynika z podpisanej umowy powinna
              zakończyć się modernizacja elewacji budynku sądu"

Koszt II etapu prac to ponad 3 miliony złotych, a cały czteroletni
              remont zamknie się w kwocie 10 milionów 650 tysięcy złotych.

Źródło: www.rc.fm/informacje/?id_informacje=23820
              • naraziegosc Re: ogolnie 25.09.07, 14:57
                Gdzies mi ponizsze umknelo w ceber porzestrzeni wiec ponownie:

Aleja Wolnosci wyglada coraz ladniej z roku na rok. Przyznam ze mam
                bardzo mieszane uczucia co do napisu (grafiti) i jego zachowania i
                calego szumu na ten temat. Takich napisow w calym kraju byly
                tysiace. Jednoczesnie jak w sumie maly oddzwiek wznieca to o czym
                pisze greffen i smutek. Chyba priorytety nieco sie pomieszaly co
                zachowac a czego nie. Co do konserwatora to mysle ze ona boi sie
                podjac jakakolwiek decyzje bo zawsze na nia cos spadnie z tej czy
                innej strony. No ale jej funkcja zeby takie decyzje podejmowac,
                szkoda tylko ze zachowano tylko napis co wyglada nieciekawie przy
                reszcie odnowionego trybunalu. A w samej Aleii powinni nakazac
                zbierania psich odchodow przez wlascicieli ktorzy je tam
                wyprowadzaja bo przerazenie budzi widok dziesiatek psich odchodow na
                trawniku. Ale tego juz sie chyba u nas nie zmieni. Czasem mam
                wrazenie ze ludzie nawet tego nie widza. Nie wiem czy straz miejska
                moze to robic ale ja bym dal nieco mandatow i moze by sie ludzie
                nieco zastanowili zanim pieska wezma na spacer po Aleii Wolnosci.

• greffen Nadzieja zgasała 28.09.07, 00:39
                  Już możemy być pewni że nie zostaną przeprowadzone prace badawcze tympanonu
                  trybunału. tak więc nadzieja że alegoryczna płaskorzeźba zostanie odkryta umarła.
                  • o00 Re: Bez-nadzieja 28.09.07, 00:44
                    No czyli wszystko po staremu, po kaliskiemu. :/
                    • greffen Re: Bez-nadzieja 28.09.07, 01:12
                      Na pociechę szanse że jej resztki tam zostały są nikłe. Ale mimo wszystko takie
                      badania powinny być przeprowadzone. Tyle że zwiększyłoby to koszty w
                      szczególności gdyby coś tam nie daj Boże odkryto.
                      • ksiestwokaliskie Re: Bez-nadzieja 28.09.07, 17:54
                        Co zrobić. Zresztą to chyba nie jest tylko zaniedbanie ze strony Kalisza, a
                        raczej brak dotacji z Ministerstwa Sprawiedliwości na przeprowadzenie badań.
    • prezesmarcin Re: Sąd odzyska blask 03.10.07, 01:00
      w sprawie napisu Boguslawa Sliwy

Jestem przeciwny zachowaniu tego napisu w takiej formie. Napis
      nalezy zdjac/zarchiwizowac/ -oddac do np. muzeum a na sadzie dac
      jakas informacje np. na tablicy pamiatkowej z fotografia napisu
      przed usunieciem.

ps. zalozmy sytuacje hipotetyczna- pomaluje sobie np. opisze gmach
      urzedu wojewodzkiego ze jestem przeciwny IV RP /nie zgadzam sie z ta
      forma rzadzenia panstwem/ i za dwadziescia bedzie sie toczyc
      dyskusja czy zachowac moj napis jako pamiatka po minionych czasach.
      • greffen Re: Sąd odzyska blask 03.10.07, 01:11
        A gdyby to były kule po rozstrzelaniu ofiar jakiejś wojny?
        Problem jest złożony. Najlepiej byłoby konserwatorsko zdjąć ten napis (wraz z
        tynkiem) i umocować na nowym miejscu (takie rzeczy robi sie już dość często)
        gdzie nie będzie psuł klasycystycznej fasady. Niestety koszty są chyba dość wysokie.
        • prezesmarcin Re: Sąd odzyska blask 03.10.07, 01:18
          wg mnie jest roznica pomiedzy sladami kul a napisem.
          napis powinno sie zdjac, przekazac do np. muzeum a muzeum powinno to
          w jakis godny sposob wyeksponowac.

• o00 Re: Sąd odzyska blask 03.10.07, 01:25
        Różne rzeczy już tu czytałem, ale czegoś takiego jeszcze nie.
        • prezesmarcin Re: Sąd odzyska blask 03.10.07, 01:40
          tzn...
          • kaliszman Re: Sąd odzyska blask 03.10.07, 10:28
            A ja się zgadzam z prezesem,wiem ze dla ciebie oOO ten napis wiele
            znaczy,ale fakty są takie ze tego typu napisów za komuny były
            tysiące.Wątpie aby w talich miastach jak Kraków,Poznan,czy Wrocław
            zostawiono taki napis na zabytkowym budynku.Powinien zniknąć,to nie
            znaczy ze ma być zniszczony,może uda się go zdjąć z tynkiem.I wilk
            syty i owca cała.
            • prezesmarcin Re: Sąd odzyska blask 09.01.08, 17:02
              link z gazety:

miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4822613.html

i podtrzymuje swoje zdanie nt. napisu-powinien on byc
              zarchiwizowany, tynk zdjety-przekazany do muzeum lub archiwum. a w
              miejscu usunietego napisu powinna pojawic sie tablica informacyjna
              co sie tam znajdowalo.

a Mosinski niech sie zajmie upadajaca czy upadnieta juz Calisia czy
              lamaniem praw pracowniczych w wielu zakaldach, w koncu reprezentuje
              zwiazek zawodowy.

a chichot/hichot/chihot/hihot???(niepotrzebne skreslic) hitorii to
              ze do niedawna Solimarnosc miala siedzibe w biurowcu zbankrutowanego
              Kalpo.
              • prezesmarcin Re: Sąd odzyska blask 09.01.08, 17:04
                usuniemy napis a nie pamiec o nim-to dopiero wtedy trybunal odzyska
                blask
    • prezesmarcin Re: Sąd odzyska blask 09.01.08, 21:17
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=74191705
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka