intermasterkalisz 12.07.06, 02:45 Zna ktoś listę najstarszych miast w Polsce ?? Wiadomo że Kalisz naj, a co potem ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mlodykalisz Re: Najstarsze miasta w Polsce ... 12.07.06, 11:15 typuje Gdynie hehe :D Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: Najstarsze miasta w Polsce ... 12.07.06, 11:17 Najdziwniejsze jest to że sporo Krakowian myśli że to ich miasto jest najstarsze w Polsce. Kiedyś się dowiedziałem od pewnego chłopaka z Krakowa , że gdy był na wycieczce w Kaliszu to pani przewodnik pokazując im kolejne zabytki mówiła że to Kalisz jest Najstarszym Polskim Miastem i że takich budynków w Krakowie na pewno nie ma... ach ten kraków z nikim się nie umie zgodzić... ani z Kaliszem ani z Wrocławiem ani z Warszawą :> Odpowiedz Link Zgłoś
intermasterkalisz Re: Najstarsze miasta w Polsce ... 12.07.06, 12:08 No jak widać przez ten swój marazm niewiele wiedzą poza własnym podwórkiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Najstarsze miasta w Polsce 12.07.06, 12:22 Marazm!? W Krakowie!? Bardzo bym chciał, żeby taki marazm zapanował w Kaliszu! A teraz pokalam własne gniazdo: dziwimy się krakowianom, że z góry patrzą na inne miasta, ale my sami często patrzymy na inne miasta w ten sam sposób, czyż nie? Dopiero jak jest to Wrocław, Toruń - o, no to wtedy trochę spuszczamy z tonu. Ale taka (wielka) Lódź? Haha - sroce spod ogona wypadła! I zapominamy, że w Łodzi bardzo lubi się Kalisz... Moje hasło: Szanujmy innych! "Najstarszy" - stopień najwyższy przymiotu desygnatu oznacza, że desygnat jest tylko jeden, więc najstarsze może być tylko jedno miasto - czy filolodzy polscy się z tym zgadzą? :) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Jak Kraków dba o swoje zabytki 12.07.06, 13:40 Warto przeczytać, warto pomarzyć, brać przykład też warto: miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3478400.html?nltxx=1077762&nltdt=2006-07-12-03-05 Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Najstarsze miasta w Polsce ... 12.07.06, 12:19 hmm jakich to budynków nie ma w Krakowie a są w Kaliszu? Tym bardziej udowadniające tezę owej starości. Z tego co się orientuję jedynym dowodem jest mapa Ptolemeusza, przyjmując, że faktycznie mówi o tym Kaliszu. Zawodzie pochodzi z ok. IX wieku, w Polsce można spotkać starsze grody, więc nie wiem o czym mogła mówić pani przewodnik. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie. Wracając do tematu, bardzo starym miastem jest Gniezno. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Najstarsze miasta w Polsce 12.07.06, 12:40 Pani przewodnik kit wciskała, albo ten chłopak z Krakowa, albo Młody kit wciska. Szycha, ty już kiedyś myliłeś miasto (miejscowość) i miasto (twór prawny). Pozwól, że przypomnę moje wcześniejsze posty: 1. "(...) Najbogatsze wyniki przyniosły prace wykopaliskowe na terenie Piwonic, gdzie w ciągu sześciu lat zbadano osadę z okresów późnolateńskiego i rzymskiego. Odkryto 225 obiektów, w tym budynki mieszkalne, gospodarcze, jamy zasobowe, piece hutnicze, a nawet bruk kamienny." Ten piwonicki bruk z pewnością jest starszy od jakiegokolwiek bruku krakowskiego. 2. "Podobną kwestię podniósł niedawno Szycha. (...) Już wtedy miałem ochotę zadać takie oto pytanie: "Kiedy powstał Rzym?". Każdy, kto skończył jakieś przyzwoite liceum, bez wahania odpowie: "W 753 p.n.e.". Zatem w czym jest Tytus Liwiusz lepszy od Klaudiusza Ptolemeusza?" Bo nie chodzi przecież o lokowanie miasta na średniowiecznym prawie magdeburskim, średzkim czy jakimś innym, tylko o poświadczone istnienie osady ludzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 Sieradz ! 12.07.06, 13:17 Bulla Gnieżnieńska 1136 Papież Innocenty II ..... Do miast jego należą: Kraków, Gniezno, Wrocław, Sieradz, N(u)grada, Ś(i) tnu. Wszystkie one są sławnymi stolicami i silnymi centrami, w których zebrane są dostatki rozmaitych krajów. ......... Odpowiedz Link Zgłoś
dwamartaki Re: Najstarsze miasta w Polsce 12.07.06, 13:22 Tak, chodzi o nadanie praw miejskich. Taki "świstek";). Tak czy siak wielu miastom taka Warszawa z rozżaleniem może zazdrościć budynków przedwojennych - już mniejsza z którego wieku - po prostu pięknych budynków. Wyobraźcie sobie, że ostatnio pewien Niemiec przyjechał na delegację do Warszawy i jeździł z moim Ojcem po mieście. Nagle pyta: "Czemu macie tu tak mało zabytkowych domów?". Dobrze, że Tacie ręce nie opadły, bo prowadził. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Archiwalna Warszawa 12.07.06, 13:27 smg.photobucket.com/albums/v260/Kreon/Archiwalna%20Warszawa/ ----- Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Najstarsze miasta w Polsce 12.07.06, 13:44 Dwamartaki - a czy Rzymowi w starożytności ktoś nadał średniowieczny "świstek"? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Najstarsze miasta w Polsce 12.07.06, 13:53 A czy taki Londyn, w czasach rzymskich Londinium, z fortem, murami miejskimi, z forum, cyrkiem, bazyliką, termami, etc był miastem, czy nie był? No chyba nie był, skoro nikt go nie lokował na średniowiecznym prawie miejskim, prawda? No ludzie, ratunku! Odpowiedz Link Zgłoś
dwamartaki Re: Najstarsze miasta w Polsce 12.07.06, 14:42 No rozumiem, nie denerwuj się. Które więc z miast Polski jest najstarsze, jeżeli nie patrzeć na daty nadania praw miejsckich? Po prostu wydawało mi się, że Kalisz nosi to miano tylko dlatego, że pierwszy je uzyskał, ale w tym samym czasie były i inne tego typu osady. (o00 nie mogę wywnioskować z Twoich wypowiedzi czy uważasz Kalisz za najstarsze czy nie. Mózg mi się przegrzewa w tej temperaturze i gorzej kumam). Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Najstarsze miasta w Polsce 12.07.06, 15:22 Dla przykładu: poznańska Śródka lokowana była w 1231, sam Poznań dopiero w 1253. To jak - przedmieście starsze od samego miasta? Tu chodzi o lokację, czyli regulację prawną stosunków miejskich, a nie o założenie miasta. Nie wiem, które miasto było pierwsze lokowane - jakby było wiadomo, to by się po uniwersytetach o to nie kłócili. Kalisz oczywiście nie był pierwszy. Kalisz ma natomiast najstarszą metrykę pisaną, to znaczy dokument, który potwierdza jego istnienie: jest nim wykaz miast (polis) i mapa w owym starożytnym dziele Klaudiusza Ptolemeusza, w którym podaje on współrzędne geograficzne Kalisii leżącej nad rzeką Proną. I tyle. Dwa tysiące lat temu nie było Dziennika Ustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Najstarsze miasta w Polsce 12.07.06, 15:34 "Miasta Rzeczypospolitej stanowiły zbiór tak zróżnicowany, że trudno formułować jakiekolwiek sądy uogólniające" - prof. Antoni Mączak, "Społeczeństwo polskie od X do XX wieku", Warszawa 1988. Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Najstarsze miasta w Polsce ... 12.07.06, 13:39 W 1997 Gdansk obchodzil 1000 lecie istnienia wiec nie zapominajcie rowniez o i tym slicznym miescie :) Odpowiedz Link Zgłoś
eva123 Re: sprostowani 12.07.06, 15:40 zalezy co rozumiemy pod sformulowaniem najstarsze miasto w polsce? bo jesli fakt nadania praw miejskiego czyli lokacja miasta to takim miastem jest zlotoryja. natomaist jesli myslimy o pierwszej wzmiance zrodlowej to mozemy powiedziec, ze byl to kalisz (wspomniany i zaznaczony przez ptolemeusza) choc ostatnio ta hipoteza poddawana jest w watpliwosc. nalezy pamietac, ze nadanie praw miejskich nie stanowi stricte poczatku istnienia miasta, miasto juz wczesniej istnialo w danym miejscu a jego perspektywy rozwoju byly na tyle obiecujace, ze nadawano mu przywileje lokacyjne aby wzmocnic ten rozwoj. lokator miasta nadawal mu liczne przywileje np. zwolnienie na jakis czas z podatkow itp. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Eva123 z twojej wypowiedzi najbardziej podoba mi.. 12.07.06, 16:05 się to tickers.tickerfactory.com/ezt/d/2;10715;107/st/20030720/n/Kacper/dt/6/k/aa07/age.png Odpowiedz Link Zgłoś
eva123 Re: Eva123 z twojej wypowiedzi najbardziej podoba 12.07.06, 16:30 ??? a ta druga syganturka juz nie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Ewa Kacper Zosia 12.07.06, 19:02 No bo Kacper ma 2 lata i 11 miesięcy, a Zosia co - ma minus 53 dni? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eva123 Re: Ewa Kacper Zosia 12.07.06, 19:09 zoski jeszcze na swiecie nie ma... ale za 53 dni (choc mam nadzieje, ze wczesniej) bedzie juz z nami ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
eva123 Re: Ewa Kacper Zosia 12.07.06, 19:16 nie, oby nie. nie rozumiem? do terminu porodu zostalo mi 56 dni. ale ten termin to jest +/- 2 tyg. wiec przy tych upalach wcale sie nie pogniewam jak bedzie nieco wczesniej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Re: Eva123 z twojej wypowiedzi najbardziej podoba 12.07.06, 23:20 to tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20;30/st/20060906/dt/6/k/5936/preg.png też mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś