Dodaj do ulubionych

Rocznica wprowadzenia stanu wojenego.

11.12.06, 20:05
13 XII minie 25 rocznica wprowadzenia stanu wojennego w Polsce. Rocznica tragiczna, rozpoczynająca jednak marsz narodu ku wolności. Czy rozumiemy wymowę tamtych wydarzeń? Czy byli członkowie SB, MO, działacze PZPR mogą dumnie nosić głowę, pracować wśród nas i udawać, że nic się nia stało?
Obserwuj wątek
    • naraziegosc Re: Rocznica wprowadzenia stanu wojenego. 12.12.06, 00:03
      jawnuta3 napisal:
      "Czy byli członkowie SB, MO, działacze PZPR mogą dumnie nosić głowę , pracować
      wśród nas i udawać, że nic się nia stało"
      Najwyrazniej moga skoro to robia od 17 lat. A swoja droga o ile dobrze pamietam
      w ksiazce A. Pacholskiego pt. "Nikt z rodziny" to jedyna tak naprawde pozytywna
      postacia byl byly UB-ek (milicjant?). To tak z kaliskiego podworka. Zreszta
      postacie byly tak sztampowe ze az nudne (konserwatysta wierzacy ale zaklamany,
      lewicowiec postepowy -a jakze- no ale tez mial za uszami i nasz jedyny
      niezalezny, uczciwy, nieprzekupny byly milicjant).
      • plus601 Re: Nie czytałem, ale to chyba fikcyjna postać? 12.12.06, 09:10
        Ja pamiętam, że jak kiedyś 40 lat temu wszedłem na przesłuchanie na ul. Jasnej
        to najpierw w drzwiach dostałem w mordę, a późnie powiedziano mi dlaczego
        zostałem wezwany. Oczywiście winy nie było i przeprosin także.

25 lat temu wybierałem się do Poznania, wstałem wcześnie rano i w trakcie
        przygotowań do wyjazdu zobaczyłem w telewizji pysk(i okulary) Jaruzela ........
        i nie pojechałem.
      • ok333 Re: Rocznica wprowadzenia stanu wojenego. 12.12.06, 19:33
        oni juz nie pracuja ,lecz jest im bardzo wygodnie z portfelami cztery razy
        ciezszymi od naszych . SLODKI CIEZAR wyslizgany na ludzkiej krzywdzie !
        • ok333 Re: Rocznica wprowadzenia stanu wojenego. 12.12.06, 19:34
          www.eastnews.pl/news/wyniki.php?fraza=stan%20wojenny&strona=4
        • o00 Re: Rocznica wprowadzenia stanu wojenego 13.12.06, 00:50
          A wy macie zamiar już tak do końca żyć z tym poczuciem klęski, wręcz zawiści?
          • jawnuta3 Re: Rocznica wprowadzenia stanu wojenego 13.12.06, 20:09
            Tu nie idzie o klęskę, czy zawiść. Rzecz w tym, by tych, którzy zabijali, torturowali i prześladowali niewinnych ludzi ukarać zgodnie z normami cywilizowanego prawa. Tylko tyle, i aż tyle.
            • narcyz19 Re: Rocznica wprowadzenia stanu wojenego 13.12.06, 22:57
              No masz racje ale po duzej czesci sami jestesmy sobie winni jako narod.Kto
              glosowal za sld na wyborach i za innymi partiami lewicowymi gdzie jest masa
              dawnych komuchow?my niekt za nas tego nie zrobil i to tez jest sposcizna po
              prlu bo tamten system oduczyl ludzi myslenia samodzielnego.Bezmyslnie wierzymy
              w to co nam podaja w tv w radiu.A jak jest z wyborami? raz lewica raz prawica
              jak sie nato patrzy to az rece opadaja jaka duza czesc naszego spoleczenstwa
              jest smieszna.
              • o00 Re: Rocznica wprowadzenia stanu wojenego 14.12.06, 01:17
                Nie wydaje mi się, żeby stopień racjonalizacji rzeczywistości w społeczeństwie
                polskim różnił się jakoś wyjątkowo od obserwowanego w innych społeczeństwach.
                • jawnuta3 Re: Rocznica wprowadzenia stanu wojenego 14.12.06, 09:12
                  No cóż, tym tzw. stopniem racjonalizacji rzeczywistości w społeczeństwie
                  polskim wytłumaczysz obecność "kupy" oszołomów w sejmie, powszechny upadek(nie wiem gdzie jest dno) wartośći moralnych wśród klasy politycznej, generalnie - degrengoladę życia polityznego. Przyzwolenie na "politykę grubej kreski" miało w życiu politycznym dalsze, konkretne i bardzo groźne implikacje: obniżenie wartości norm moralnych, przekonanie, że można być łajdakiem i cieszyć się poważaniem i emeryturą,że można być zerem intelektualnym, politycznym i morlanym i zostać premierem itd. To są uproszczenia, ale tak schematycznie myśli tłum (społeczeństwo) i tak w większości zaczyna postępować. A młodzi ludzie (normalni, przez to bardzo wartościowi) wyjeżdżając z tego kraju prezentują jednoznacznie swój stosunek do tzw. racjonalizacji rzeczywistości.
                  Pozdrawiam
                  • o00 Re: Rocznica wprowadzenia stanu wojenego 14.12.06, 15:18
                    Jawnuta, sorry, ale ty coś ściemniasz... Bo przecież:

1. Stopień racjonalizacji rzeczywistości nie jest czegokolwiek wytłumaczeniem,
                    jest tylko wskaźnikiem.

2. Żyjemy w demokracji parlamentarnej, gdzie stan i skład parlamentu jest
                    odzwierciedleniem stanu i składu społeczeństwa. PiS i przystawki żerują na
                    niskim stopniu racjonalizacji rzeczywistości propagując (successfully!)
                    najróżniejsze bzdury o układach, łże-elitach, brutalnych atakach, i już nawet
                    nie pamiętam o czym jeszcze, bo już nawet nie słucham tego ich bełkotu.

3. Gruba kreska, którą pan premier Tadeusz Mazowiecki symbolicznie oddzielił
                    PRL od III RP, nie mogła mieć implikacji o jakich piszesz, bo gruba kreska była
                    właśnie o-d-d-z-i-e-l-e-n-i-e-m obu tych formcji ustrojowych, była zerwaniem z
                    PRL. A że Kaczyńscy próbują uświnić wszystko, zatem uświnili także pojęcie
                    grubej kreski. Jeśli nie pamiętasz dokładnie słów pana premiera Mazowieckiego,
                    polecam stenogramy sejmowe.

4. PiS z przystawkami pragnie w naszym kraju państwa odnowy moralnej. I ku
                    tryumfalnej uciesze własnej i swoich wyborców państwo takie tworzy: państwo
                    administrowane przez (jak sam piszesz) łajdaków, intelektualne, polityczne i
                    moralne zera. No ale takiego państwa przecież chcieliście i cały czas ustami
                    premiera Kaczyńskiego powtarzacie, że to dobre państwo, że jeszcze trochę PiS
                    porządzi, i to będzie bardzo dobre państwo.

5. "Zero podniesione do potęgi jest nieobliczalne." (Urszula Zybura)
    • narcyz19 Re: Rocznica wprowadzenia stanu wojenego. 13.12.06, 01:19
      W kazdym razie powinno sie rozliczyc wszystkie komunistyczne swinie poodbierac
      im majatki i pozbawic praw obywatelskich.W koncu nie na darmo system
      komunistyczny wraz z nazistowskim sa zakazane we wszystkich cywilizowanych
      krajach.
    • ksiestwokaliskie Kazik Staszewski... 14.12.06, 11:01
      ...najlepiej podsumował zmiany w Polsce po 1989 r. w piosence "Cztery pokoje":

"Socjalizm totalitarny zmienił się w koncesyjno-etatystyczny"

oraz

"Biurokracja od czasu upadku komuny rozrosła się trzykrotnie
      Z tą różnicą, że zamiast jednej stanowiska obsadzają cztery partie
      Pieniądze zasadniczo to samo w ramach jednego modelu, tak
      Władza, korupcja i kłamstwa prowadzą najlepiej do celu
      A różnica, że jedni mówią, że PRL była "cool" - a drudzy, że nie
      I że jedni mówią, że pewno Boga nie ma - a drudzy mówią, że jest
      Ale zasadniczo to jest jedna formacja nad wyraz pasożytnicza
      Takie dwie strony jednej chorągiewki tak tutaj zazwyczaj naliczam"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się