kalamata99
17.02.07, 17:35
Ostatnio nic specjalnego sie nie dzieje na naszym forum, moze poza dyskusja o muzeum i jez. hiszpanskim wiec moze sprobuje inny temat. Powraca ostatnio kwestia zmian nazw ulic, a ja zastanawiam sie czasem nad wyborem patronow dla naszych szkol. Z osobistych wzgledow szkoda mi, ze III LO nie wrocilo do historycznej nazwy Liceum im. Anny Jagiellonki. Wczesni komunisci jak ognia bali sie nawiazan do idei jagiellonskiej to i szkola zostala pozbawiona patronki, a potem korzystajac z rocznicy Kopernika w 1973 nadano jej te nowa nazwe. Czy waszym zdaniem mialoby sens np. nazwanie III LO wspolnym imieniem Anny Jagiellonki i Mikolaja Kopernika? Nawet oficjalna ksiazka jest zatytulowana "Szkola Dwojga Imion". Z nowszych szkol zastanawiam sie dlaczego mamy Liceum Paderewskiego, a nie np. Boleslawa Poboznego? Chodzi mi o czestsze nawiazywanie do osob blisko zwiazanych z Kaliszem czy regionem, na wzor Liceum Asnyka czy Szpitala L. Perzyny, a ostatnio PWSZ St. Wojciechowskiego. A moze nie mamy dosyc lokalnych osobistosci historycznych?