Dodaj do ulubionych

Patroni szkol

17.02.07, 17:35
Ostatnio nic specjalnego sie nie dzieje na naszym forum, moze poza dyskusja o muzeum i jez. hiszpanskim wiec moze sprobuje inny temat. Powraca ostatnio kwestia zmian nazw ulic, a ja zastanawiam sie czasem nad wyborem patronow dla naszych szkol. Z osobistych wzgledow szkoda mi, ze III LO nie wrocilo do historycznej nazwy Liceum im. Anny Jagiellonki. Wczesni komunisci jak ognia bali sie nawiazan do idei jagiellonskiej to i szkola zostala pozbawiona patronki, a potem korzystajac z rocznicy Kopernika w 1973 nadano jej te nowa nazwe. Czy waszym zdaniem mialoby sens np. nazwanie III LO wspolnym imieniem Anny Jagiellonki i Mikolaja Kopernika? Nawet oficjalna ksiazka jest zatytulowana "Szkola Dwojga Imion". Z nowszych szkol zastanawiam sie dlaczego mamy Liceum Paderewskiego, a nie np. Boleslawa Poboznego? Chodzi mi o czestsze nawiazywanie do osob blisko zwiazanych z Kaliszem czy regionem, na wzor Liceum Asnyka czy Szpitala L. Perzyny, a ostatnio PWSZ St. Wojciechowskiego. A moze nie mamy dosyc lokalnych osobistosci historycznych?
Obserwuj wątek
    • sjp Re: Patroni szkol 17.02.07, 20:21
      Popieram. Kończyłem "Kopca", ale określenie "Jagiellonki" jest bardziej emocjonalnie nośne i ma w sobie to coś. Ostatecznie można dwóch patronów, tak jak LO Ostrowie Wlkp., i wtedy byliby zadowoleni zwolennicy Kopca i Jagiellonek. Ale to ostatecznie.
      • o00 Re: Patroni szkół 17.02.07, 21:06
        Imho: III LO powinno nosić jedno imię. I to chyba właśnie Anny Jagiellonki. Ale
        mnóstwo ludzi skończyło już Kopca, i chyba przywiązali się do tego drugiego
        imienia. To jeden z naszych polskich grzechów. To pomieszanie wszystkiego i
        popieprzenie wszystkiego...

Postaci - nie tylko politycznych - mamy mnóstwo. Tylko nikt o nich nie pamięta.
        Furorę w polskiej historii i baśni zrobił Diabeł Wenecki, ale nikt w naszym
        mieście nie pamięta, że to był k-a-l-i-s-k-i sędzia ziemski, zresztą zasłużony
        dla polskiego prawodawstwa.
        • naraziegosc Re: Patroni szkół 17.02.07, 21:48
          Tez konczylem Kopernika chociaz zaczynalem Jagiellonki ( a wlasciwie to tylko
          III LO). Ostatnio jak bylem na zjezdzie to jednak wszyscy wspominali slynne
          jagiellonki zwlaszcza koledzy z samochodowki czy budowlanki i jak przychodzili
          je zapraszac na rozne potancowki. Podwojne imie pewnie sie nie przyjmie choc
          przy wszystkich oficjalnych okazjach mowi sie o szkole dwojga imion. Ja wole
          Jagiellonki no ale co zrobic. Ale i tak ponoc nie wyszlismy zle bo o ile
          pamietam (nie wiem czy z ksiazki czy opowiesci dyrektorki przy okazji spotkan)
          ponoc pierwotnie planowano jakiegos bohatera PRL nam dac za patrona i tylko
          rocznica kopernikanska pomogla wydusic Kopernika a nie jakiegos np Bieruta. A
          samo okreslenie "szkola dwojga imion" wlasciwie nie brzmi zle. Kopernik pewnie
          zostanie a te dwa imiona zawsze beda przypominaly Jagiellonke. A swoja droga to
          czy np szkoly podstawowe maja patronow bo mowi sie chodzilem do szesnastki,
          siedemnastki czy trojki a nie wymienia patrona ?
          • kalamata99 Re: Patroni szkół 17.02.07, 22:43
            Nie mam w tej chwili czasu na sprawdzanie nazw podstawowek i gimnazjow, ale zdaje sie, ze mamy Marie Dabrowska i Konopnicka. Swego czasu (przed II wojna) Sz.P. Nr.5 byla Rephana, bo on ja ufundowal. Jednak w doroslym zyciu bardziej sie pamieta licea. Jesli chodzi o Kopernika to podejrzewam, ze szkol jego imienia jest w kraju na kopy, ale takiej Anny Jagiellonki to chyba w ogole nie ma. W ogole polityka patronacka jest ciekawym tematem do obserwacji. Nie wiem czy zauwazyliscie, ze np. na Ziemiach Odzyskanych bardzo duzo jest szkol im. Boleslawa Chrobrego albo B. Krzywoustego. Zreszta moje II LO tez dostalo Kosciuszke jako patrona ze wzgledow politczno-patritycznych tzn. z uwagi na odzyskanie niepodleglosci w 1918 (a wlasciwie jeszcze wczesniej, bo za Rady Regencyjnej).
            • naraziegosc Re: Patroni szkół 20.02.07, 01:43
              Dopiero teraz wpadlo mi w reke Zycie Kalisza z 13 grudnia 2006 a w nim
              wspomnienia nauczycieli i Prof Pastuszek dyrektorki "Jagiellonek". Mowi ze
              ponoc proponowaly wladze Ho Shi Minha na patrona na co sie nie zgodzila a ze
              wlasnie prasa oglosila 500 rocznice urodzin astronoma to i Kopernika sobie
              wymyslila co sie wtedy wszystkim spodobalo jako ze mowy nie bylo o Jagiellonce.
              Rowniez odrzucono Dabrowska jako patronke naszego liceum o co sie ponoc
              starano. A swoja droga jak sobie pomysle ze moglem konczyc szkole Ho shi minha
              to jakos dziwnie sie robi...no moze prymusow na wycieczke do Wietnamu by
              wyslali: " Z Vietkongiem po kraju, mocne wrazenia, codzienne fajerwerki. W
              planie wymiana ognia z turystami amerykanskimi". No dosc zartow. O i jeszcze
              jedno. Zespol Szkol Ponadgimnazjalnych przy ulicy Waskiej nosi imie "Zeslancow
              Sybiru". Przyznam ze nie wiedzialem ze taki zespol istnieje.
            • o00 Re: Patroni szkół 20.02.07, 03:25
              K99, szkoła nosiła imię Repphana, czy była tylko tak nazywana przez kaliszan?
              • kalamata99 Re: Patroni szkół 20.02.07, 15:09
                Nie wiem. Trzeba by przejrzec stara prase lub jakies dokumenty n.t. historii
                szkolnictwa w Kaliszu.
                Jakby IIILO bylo Ho Szi Mina to na pewno by wrocilo do Anny Jagiellonki po
                1989. W Warszawie zdaje sie bylo liceum Ho Szi Mina.
                Co do "Zeslancow Sybiru" to mam mieszane uczucia, bo nie wiem czy mlodziez
                gimnazjalna nalezy obarczac martyrologia. Tak jak we Wroclawiu jest niewielka
                uliczka Ofiar Oswiecimia, co dla mnie jest dosyc nie na miejscu. Sa inne
                sposoby upamietnienia wielkich tragedii.
                • o00 Re: Patroni szkół 20.02.07, 16:12
                  Ale my som narud cierpientnikuff.
                  • naraziegosc Re: Patroni szkół 20.02.07, 18:39
                    Pewnie by byla na powrot "Jagiellonka", tylko kto w 1973 roku wierzyl ze w 1989
                    Polska bedzie wolna.
                    Ci sybiracy tez mi sie nie podobaja ale sa patronem szkoly. Moze przygotowuja
                    kolejne pokolenia do tulaczki po swiecie. Tyle teraz ludzi wyjezdza. Zreszta
                    teraz to tylko Jan Pawel albo jakies ofiary czegos (nazizmu, komunizmu,
                    globalnego ocieplenia, totalnego oziebienia.... etc). A ze ofiar u nas nie
                    zabraknie to szkoly beda mialy swoich patronow.
    • kalamata99 Lista patronow 20.02.07, 19:02
      Na stronie miasta jest spis wszystkich szkol w Kaliszu, ale tylko przy
      niektorych podani sa patroni:
      SP 1 Konstytucji 3 Maja
      SP 3 Juliusza Slowackiego (+ Gimnazjum Nr.2)
      SP 5 Marii Dabrowskiej (+ Gimnazjum Nr.4)
      SP 6 Henryka Sienkiewicza
      SP 9 25 Dywizji Piechoty
      SP 10 Marii konopnickiej (+Gim. Nr.7)
      SP 18 Janusza Kusocinskiego
      SP 21 Jozefa Pilsudskiego
      • arczi-kalisz Re: Lista patronow 27.02.07, 21:15
        kalamata99 napisał:
        > Na stronie miasta jest spis wszystkich szkol w Kaliszu, ale tylko przy
        > niektorych podani sa patroni:
        > SP 1 Konstytucji 3 Maja
        > SP 3 Juliusza Slowackiego (+ Gimnazjum Nr.2)
        > SP 5 Marii Dabrowskiej (+ Gimnazjum Nr.4)
        > SP 6 Henryka Sienkiewicza
        > SP 9 25 Dywizji Piechoty
        > SP 10 Marii konopnickiej (+Gim. Nr.7)
        > SP 18 Janusza Kusocinskiego
        > SP 21 Jozefa Pilsudskiego

SP 7 - Adama Mickiewicza
        SP 17 - dr. Bronisława Koszutskiego

reszta chyba rzeczywiście nie ma patrona.
        • ksiestwokaliskie Re: Lista patronow 27.02.07, 22:13
          Zespół szkół na Teatralnej nosi imię Elizy Orzeszkowej, podstawówka (albo zespół
          szkół) na Fabrycznej (róg Fabrycznej i Czaszkowskiej, gdzie mieści się też MDK)
          nosi imię Powstańców Wielkopolskich. Innych nie pamiętam (na razie;)
          • o00 Re: Szkoła Powszechna im. Elizy Orzeszkowej 02.03.07, 13:32
            Do 1939 w Kaliszu istniała 7-klasowa Szkoła Powszechna im. Elizy Orzeszkowej,
            żydowska, tzn. państwowa, ale przeznaczona dla dzieci żydowskich (jakieś getto
            ławkowe w podstawówce!?). Zotała utworzona w 1925 i mieściła się w "starym
            budynku pofabrycznym" (jak pisze Pakentreger) przy Al. Józefiny 29.

Czy to może była ta dzisiejsza szkoła przy ul. Teatralnej? Ktoś wie?
    • plus601 LO im. Stefanii Sempołowskiej 01.03.07, 23:28
      Kto pamięta takie liceum w Kaliszu?
      • ksiestwokaliskie Re: LO im. Stefanii Sempołowskiej 02.03.07, 06:56
        Było króciutko w Kościuszce - pozostała po nim jedynie tablica pamiątkowa.
        • kalamata99 Re: LO im. Stefanii Sempołowskiej 02.03.07, 15:41
          To w zasadzie byly upanstwowione i zlaicyzowane Nazaretanki. Oprocz tablicy pozostaly tez absolwentki, b. sympatyczne i aktywne dziewczyny co widac na ich wspolnych zjazdach z II LO.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka