ok333 18.05.07, 23:59 Czy istnieje ???? A czym sie obecnie zajmuje ? I jakie ma osiagniecia pod szefostwem ex instruktora KM PZPR ? ( nie wspominajac o ogrodkach dzialkowych ) . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wielkopolskawschodnia Re: Towarzystwo Miłośników Kalisza 19.05.07, 01:16 No ale czy w tym kraju już wszystko i wszyscy mają tzw. "postpezetpeerowski rodowód"? Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Todikar 19.05.07, 10:57 Nic nie wiem na temat tego towarzystwa, ale słyszałem o Towarzystwie Ochrony Dziedzictwa Kulturowego Regionu w Kaliszu. Niestety, nie aktualizują swojej strony od marca więc sam już nie wiem czy ta inicjatywa czasem nie upadła. Na e- maile też nie odpowiadają... Oto ich strona www.todikar.ovh.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok333 Re: Todikar IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.07, 12:28 Ten link dziala !!! Tylko patrzac na fote : www.todikar.ovh.org/sub/artykuly/objazd/DSCF2099.jpg pomyslalem sobie , ze choc statut Towarzystwa pozwala na to , to dla mnie przedstawiciela 3-go (niestety) wieku miejsca chyba nie stanie ? Ale Wy Panie i Panowie mozecie . A cele maja szczytne ! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Todikar 19.05.07, 15:03 Ta organizacja zaczęła swoją działalność niezbyt udanie - Szycha wie o co chodzi;) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Todikar 19.05.07, 15:13 Ale jesteś prosiak! :( Jak cię prosiłem, ba! błagałem prawie o kilka zdjęć do Wikipedii, to mi nie chciałeś dać, a Towarzystwu dałeś! :( Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Todikar 19.05.07, 15:18 Widzisz, tylko Szycha wie o co chodzi :> to zdjęcie zostało ukradzione przez autora strony www i polubownie załatwiliśmy sprawę (odszkodowanie za kradzież i wykup praw). Szychy zdjęcia są regularnie kradzione i ma przez to pełne ręce roboty, ale chyba źle na tym nie wychodzi, prawda Olek? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Todikar IP: *.199.63.97.tesatnet.pl 19.05.07, 15:19 Ale ja nie chciałem ci ukraść! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Todikar IP: *.199.63.97.tesatnet.pl 19.05.07, 15:26 No nie mówiłeś, ale wolałbym, żebyś powiedział: "No dooobrze, jak już mnie tak prosisz, to ci dam kilka... No, powiedzmy pięć..." :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Todikar 19.05.07, 15:29 Nie byłoby problemu, gdybyś robił jakąś swoją stronę i chciał w niej umieścić jakieś fotki - wtedy nawet mógłbyś dostać fafnoście;) a wikipedia mnie odstrasza - złodziejstwo się tam szerzy :/ zresztą zdaje się, że Szycha też swoich zdjęć nie umieszcza tam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Todikar IP: *.199.63.97.tesatnet.pl 19.05.07, 15:38 Bo to jest w-o-l-n-a, społeczna encyklopedia. Ja tam piszę i jakoś nie narzekam, że robię robotę za UM. No ale trudno, skoro nie chcesz, to nic na razie nie poradzę. Ale za jakiś czas i tak ci będę marudzić. :) W końcu to by było tylko kilka (na kilkaset!) twoich zdjęc. :> Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Todikar 19.05.07, 15:40 Możesz pomarudzić wspominając konkretnie, o które zdjęcia Ci chodzi :> Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Todikar 19.05.07, 17:29 Trzymam cię z słowo! W wakacje poprzeglądam dokładnie twoje zdjęcia i napiszę które zdjęcie chciałbym do którego artykułu. Thx. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Todikar 19.05.07, 17:49 Napisz mi tylko, co z licencjami odnośnie publikowania fotografii na wikipedii. Publikując zdjęcia, nie mam zamiaru rezygnować ze swoich praw autorskich. ps.a co to są wakacje? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Todikar 19.05.07, 17:37 >a wikipedia mnie odstrasza > - złodziejstwo się tam szerzy :/ zresztą zdaje się, że Szycha też swoich zdjęć > nie umieszcza tam? Masz racje, kilka opisów miejscowości sobie ode mnie "zapożyczyli", nie zmieniając przy tym ani słowa i to bez podania źródła. Trudno się mówi, ale obniża to wartość samego projektu. Dałem tam zdjęcie kościoła w Lewkowie, kilka ujęć z Nowych Skalmierzyc i Norymbergii, nic ponadto. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Todikar 19.05.07, 18:02 W każdym takim przypadku daj mi proszę znać i twoje zdjęcie zostanie usunięte w trybie {{ek}}. Sam też, nawet bez logowania, możesz wstawić {{NPA}}, najlepiej w formacie {{NPA|adres=}}. Strony na Wikipedii patrolowane są dzień i noc. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Todikar 19.05.07, 17:33 Teraz to już wszyscy wiedzą ;) Prawda jest taka, że zdjęcia są często kradzione, każdą taką sytuację staram się namierzyć i wyciągnąć z tego jakąś korzyść dla siebie, inaczej to bym z torbami poszedł... fotografia niestety to drogie hobby. Do Wikipedii dałem kilka zdjęć, dałbym więcej gdyby nie dziwne licencje na które nie mogę się zgodzić. Jak to się zmieni wtedy proszę bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Todikar 19.05.07, 18:04 Nie zmieni się, bo to jest w-o-l-n-a s-p-o-ł-e-c-z-n-a encyklopedia, czego - jak czytam - nie pochwalacie. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Todikar 19.05.07, 18:14 Przykład z ostatniej godziny: pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Jan_Zeme%C5%82ka&action=history Tekst został usunięty przez administratora po dwóch minutach, a przecież edycje dokonywane są co kilka sekund. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Todikar 19.05.07, 18:25 To zobacz sobie ten artykuł: pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bcielec_ (powiat_kaliski) Cały opis zerżnięty ode mnie, nie podano źródła- bo gdyby tak było to bym się nie czepiał. Sam się nieźle naszukałem po literaturze, aby napisać to info na mojej witrynie, a tu ktoś sobie kopiuje jak mu się podoba i jeszcze twierdzi, że to jego... Coś tu jest chyba nie w porządku?! Takich przykładów było wiecej, ten to właściwie nic... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Todikar 19.05.07, 18:30 wielkopolskawschodnia napisał: > Przykład z ostatniej godziny: > <a href="pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Jan_Zeme%C5%82ka&action=history" target="_blank">pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Jan_Zeme%C5%82ka&action=history</a> > Tekst został usunięty przez administratora po dwóch minutach, a przecież edycje > > dokonywane są co kilka sekund. To Zemełka urodził się w Kurowie? U Andersa napisane jest, że w Dobrzecu (czyli de facto w Kaliszu:) Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Todikar 19.05.07, 18:20 Chyba się trochę pozmieniało od ostatniego czasu bo zauważyłem nową licencję: Creative Commons: Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 2.5 Polska. Takie coś już jest akceptowalne. Nie to, że nie pochwalam tej, jak to określiłeś wolnej społeczności, ale po prostu nie lubię gdy ktoś rozpowszechnia moje zdjęcia gdzie tylko się da nie podając autorstwa. Później dowiaduję się, że autor jest nieznany, a fotografia "znaleziona" w Internecie. Mógłbym dać kilka zdjęć pod licencją o której wspominałem wyżej, ale czy można podać źródło (tj. moją witrynę) w takim artykule? Kiedyś umieszczałem linki w pewnych miejscowościach aby łatwiej było trafić do moich ujęć, ale komuś się to nie spodobało i je pokasował :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Todikar 19.05.07, 18:29 Dokładnie, tak jak mówisz Szycha. Swoją drogą, te linki kasuje administracja wikipedii, traktując je jako reklamowanie swojej strony. Stąd przestałem się bawić (a zaczynałem) w wikipediowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Todikar 19.05.07, 18:45 To ja czegoś nie rozumiem, ktoś może dodać moją stronę do artykułów a ja nie mogę? Bywa, że sami Wikipedyści wstawiają takie odnośniki... To mnie trochę zniechęciło. Wstawiałem linki, aby ułatwić dostanie się do moich zdjęć (czasami są to naprawdę bardzo rzadkie ujęcia), ale jak komuś to przeszkadza to trudno się mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Todikar 19.05.07, 18:59 Jak wrzucisz na Wiki kilka linków do swojej strony (nawet podstron), to dostaniesz maila od admina/moderatora. Próbowałem z takim jednym rozmawiać, niestety beton straszny, ale kilku moich linków nie usunął. Tak czy inaczej olałem temat. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Todikar 19.05.07, 19:07 Nikt się ze mną nie kontaktowa tylko pokasowali to co dodałem bez słowa wyjaśnienia. Kilka rzeczy się utrzymało, m. in. takie jak pocztówki z Nowych Skalmierzyc czy galeria zdjęć z tego miasta. Jak tak im się to nie podoba to sam skasuję to co dodałem, nie będzie wtedy problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Todikar 19.05.07, 22:27 Olku, dodaj zdjęcie do Commons, a wtedy nikt ci niczego nie skasuje. Jeśli natomiast będziesz traktować Wikipedię jako miejsce reklamowania swojej strony, to niestety musisz się pogodzić z tym, że w większości przypadków linki do twojej strony będą usuwane. Dostrzegam pewną niekonsekwencję w tym, co obaj piszecie: nie godzicie się na nauszanie reguł kiedy owo naruszenie dotyka was, dziwiąc się jednocześnie, że administracja nie godzi się na naruszanie reguł przez was... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Todikar 19.05.07, 22:53 o00 napisał: > Dostrzegam pewną niekonsekwencję w tym, co obaj piszecie: nie godzicie się na > nauszanie reguł kiedy owo naruszenie dotyka was, dziwiąc się jednocześnie, że > administracja nie godzi się na naruszanie reguł przez was... Herezje wypisujesz Aldek. Nie godzimy się na naruszanie reguł które dotykają nas, gdyż po pierwsze uderza to w naszą pracę, a po drugie, jest to przestępstwo - zagrożone nawet pozbawieniem wolności. A reguły wikipedii? nie ma sprawy - nie musimy mieć z nimi nic wspólnego, skoro dzielą one ludzi na równych i równiejszych (vide dyskryminacja osób których nicki się nie podobają dyskryminacji) oraz oczekują one tylko na darowizny. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Todikar 19.05.07, 23:02 Zresztą, Tomek, czy my zarabiamy na tych naszych stronach? Sam wiesz ile pracy i pieniędzy pochłania nasze hobby, a korzyści z tego nie ma żadnych. Jedyne co otrzymujemy w zamiar to możliwość podpisania się pod tym wszystkim i przyjemność jaką daje zwykły e-mail np: “czy można wykorzystać pana zdjęcia do projektu szkolnego?”. Przynajmniej wiem, że komuś się to przydaje... m.in. tego brakuje mi na Wiki. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Todikar 19.05.07, 22:55 Jakbym wiedzieał, że jest to niezgodne z regulaminem nie dodawałbym mojej strony do tych kilkunastu artykułów. Wcześniej jakoś nikt nie robił mi z tego powodu problemu, dlatego się dziwię. Przyczytałem zasady wstawiania linków zewnętrznych i jedyne co można mi zarzucić to "Masowe umieszczanie odnośników do jednego serwisu w wielu artykułach w Wikipedii nie jest wskazane i może zostać potraktowane jako reklama danej witryny niezależnie od encyklopedyczności poszczególnych stron serwisu. " Co to za reklama skoro stron o tematyce regionalnej jest jak na lekarstwo... Moją witrynę tworzyłem docelowo jako rozrzeszenie Wikipedii, aby każdy mógł za darmo zobaczyć zdjęcia czy przeczytać coś czego nie znajdzie w encyklopediach. Co za różnica gdzie te informacje się znajdują? Jak komuś zależy to i tak znajdzie wszystko za pomocą wyszukiwarki. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Todikar 19.05.07, 22:00 Tomku, IPkowie i czerwoni, zwłaszcza z loginem typu BadSanta, traktowani są bardzo restrykcyjnie. Linki zostały najprawdopodobniej potraktowane przez administrację jako autoreklamiarskie, a takie się bezwzględnie i natychmiast usuwa. Olek ma login z imieniem i nazwiskiem i chyba nie miał już takich dużych kłopotów, prawda? -- Całe województwo buduje swojemu Poznaniowi Euro 2012. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Todikar 19.05.07, 22:19 Wstawiłem tryb {{NPA}}. Czy zdjęcia też są umieszczone bez twojej zgody? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Todikar 20.05.07, 15:53 Szycha, przecież w haśle "Kościelec (powiat kaliski)" to nie są twoje zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Czy Towarzysto Milosnikow Kalisza ...??? 19.05.07, 15:04 Byłem tam raz - by kupić jedyny dostępny tom XVIII wieków Kalisza. Tam siedzi 2 razy w tygodniu kilku starych dziadków i nie robi raczej nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok333 Re: Czy Towarzysto Milosnikow Kalisza ...??? IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.07, 14:55 Jak to nic ??? Wspominaja stare , dobre czasy PRL-u. A moze pamietniki opublikuja i kasa bedzie ??? Pozywiom - uwidzim ! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Czy Towarzysto Milosnikow Kalisza ...??? 20.05.07, 15:01 Tylko kto to kupi? chyba oni sami i kilku kolegów (chociaż patrząc na średnią wieku, czas działa na niekorzyść). ps.nie denerwuj się tak i nie klikaj po kilka razy w przycisk "wyślij", bo prawie wszystkie Twoje posty się później pojawiają po conajmniej 2 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok333 Re: Czy Towarzysto Milosnikow Kalisza ...??? IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.07, 11:07 [ OT ] Sorry , ale klikam raz . Sam zauwazylem , ze mi dybluje . Moze lapka cbyt ciezka??? Odpowiedz Link Zgłoś