Dodaj do ulubionych

biblioteka na Nowym Rynku

26.07.07, 01:39
Życie Kalisza z 25 lipca donosi że na Nowym Rynku w miejscu po byłej straży
pożarnej powstanie gmach biblioteki im A. Asnyka. Tym samym nie zrealizowany
zostanie na szczęście chyba dość niefortunny pomysł rozbudowy pałacyku. Trzeba
tylko wyrazić nadzieję a może przeprowadzić agitację za tym aby budynek
biblioteki był rekonstrukcją (może z pewnymi zmianami koniecznymi dla tego
typu obiektu) tego co tu stało kiedyś. A może przy tej okazji uda sie
zrekonstruować dawną kozę miejską chociaż w innym miejscu niż stała
dotychczasowa (tam jest obecnie jezdnia)Gorzej jeśli obiekt będzie przykładem
radosnej twórczości. Plac jest wbrew obecnemu stanowi bardzo piękny i rozciąga
się z niego wspaniały widok na kościół kanoników. PS. Wreszcie ktoś zrozumiał
że instytucje kultury czyli intelektualne płuca naszego miasta muszą być w
centrum a nie na obrzeżach.Chwała pomysłodawcy.
Obserwuj wątek
    • wielkopolskawschodnia Re: Biblioteka na Nowym Rynku 26.07.07, 02:01
      Za co oni się mszczą na tym Nowym Rynku? Co on im zrobił?
      • ok333 Re: Biblioteka na Nowym Rynku 26.07.07, 13:00
        To sie nazywa ,,intelektualne ploszenie meneli '' . Zobacza ksiazki i ... sie
        wyniosa . Problem w tym - gdzie ??? Na Podgrodzie , na Podgrodzie !
    • smutekkalisza Re: biblioteka na Nowym Rynku 26.07.07, 23:31
      Byłem dziś w bibliotece i usłyszałem że to wcale nie takie pewne, że to na razie
      projekt. Itp.
      • wielkopolskawschodnia Re: Biblioteka na Nowym Rynku 26.07.07, 23:33
        Ufff... Dzięki za dobrą nowinę. ;)
        • smutekkalisza O bibliotece i kurczaku gigancie na Nowym Rynku 27.07.07, 17:50
          Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Biblioteka potrzebna jest właśnie w centrum a
          nie na peryferiach. Był taki uroczy pomysł przeniesienia biblioteki
          pedagogicznej na ul Kordeckiego, ja zawsze mówię to najlepiej od razu przenieść
          je do Ostrowa lub jeszcze lepiej do Poznania.

Oczywiście wszystko zależy jak będzie wyglądał nowy gmach miasta. Dla mnie
          jedynym sensownym rozwiązaniem jest rekonstrukcja budynku dawnej straży pożarnej
          (łącznie z wieżyczką) z przystosowaniem na nowe cele. W ten sposób ustrzeżemy
          sie kiczu współczesnej architektury, przywrócimy do istnienia obiekt który był
          lubiany przez mieszkańców. Wiem że w Kaliszu wznosi sie mnóstwo brzydkiej
          architektury... No cóż jaki gust mieszkańców takie miasto. Dlatego namawiam do
          rekonstrukcji.Coś z tym placem trzeba w końcu zrobić, a kurczak gigant na budce
          z żarciem koło Tęczy tez ma sie okazać długowieczny?

Z ostatniej chwili: właśnie dowiedziałem się że są tylko dwie alternatywy:
          Rozbudowa pałacyku (ojejku) lub gamch na Nowym Rynku.
          • kaliszman Re: O bibliotece i kurczaku gigancie na Nowym Ryn 27.07.07, 20:31
            Zgadzam się z tobą ze centrum to najlepsze miejsce na biblioteke,ale centrum
            miasta zobowiązuje,i dlatego to musi być cos wyjątkowego.Napewno nic co by
            przypominało dawny budynek straży pożarnej nie wiem dlaczego tak wielu ludzi
            mysli o jego odbudowie przecież to zwykła tandeta architektoniczna,wystarczy
            jedno spojrzenie.Ten budynek to prawie architektura PRAWIE to wielka różnica.
            • o00 Re: Biblioteka na Nowym Rynku 27.07.07, 21:02
              Zapewne tak samo jak ty myśleli ci, którzy zburzyli KSO
            • o00 Re: Biblioteka na Nowym Rynku 27.07.07, 21:13
              Spójrz, jaka to w środku tandeta to Collegium Novum, bo może z zewnątrz za
              bardzo nie widać:
              pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Collegium_Novum_w_Krakowie%2C_aula_2005-11-25.jpg
              --
              Niech żyje sojusz młotków z młotkami!
          • wielkopolskawschodnia Re: Biblioteka na Nowym Rynku 27.07.07, 20:36
            Biblioteka jest potrzebna i powinna być w Śródmieściu. Nigdzie nie napisałem,
            że powinno być inaczej. W ścisłym Śródmieściu nie ma już jednak gdzie czego
            wcisnąć, a przecież trzeba jeszcze wcisnąć co najmniej bibliotekę regionalną i
            filharmonię.

Gmach Kaliskiej Straży Ogniowej należy zrekonstruować pod okiem konserwatora
            zabytków, ale nie sądzę, żeby to było odpowiednie miejsce dla bliblioteki.
            Koszt rekonstrukcji KSO musi ponieść Miasto, bo Miasto ją zburzyło. W budynku
            powinno znaleźć się Muzeum Pożarnictwa oddział Muzeum Historii Przemysłu, albo
            inne muzeum o podobnym profilu, które będzie dokumentować życie społeczne
            (dziedzinę lub ogół) Wielkopolski Wschodniej na przestrzeni od połowy XVIII do
            połowy XX wieku. Muzeum powinno być jednocześnie placówką naukowo-badawczą i
            popularyzującą, ale popularyzować tak, jak robią to współczesne muzea.

Jeśli Rada Miasta widzi tylko dwie możliwości (o których napisałeś), to znaczy,
            że nie ma wizji miasta... A niestety nie ma, co wszyscy widzimy.
            • smutekkalisza Re: Biblioteka na Nowym Rynku 27.07.07, 22:23
              Nie ma takich planów jak dodatkowe muzeum a biblioteka jest czymś o czym sie
              mówi. Dla mnie się liczy że budynek może zostanie odbudowany. A co do wyboru
              nowa biblioteka czy muzeum to ja wybieram jednak bibliotekę (chodzę częściej niż
              do muzeum)Wiem że powiecie że jestem kiczowaty ale mnie sie marzy taka czytelnia
              jak aula w Jagielonce. marzenia, marzenia sa od tego aby się nie spełniły....
              • smutekkalisza W kwestii kiczu 27.07.07, 22:26
                Uważam że architektury zabytkowej nie powinno sie oceniać gustami i
                guścikami.Swego czasu w XVIII w chciano wyrzucić z bazyliki mariackiej (niejaki
                ks. Łopacki) ołtarz WITA Stwosza! Czyżby ks. Łopacki wzorem dla kwiatu
                kaliskiego duchowieństwa?
                • smutekkalisza Re: W kwestii kiczu 27.07.07, 22:42
                  jaka znowu bibliotekę regionalną? Jeśli chcecie znać moje zdanie ale w stylu
                  marzenia marzenia....
                  Biblioteka centralna miasta - gmach byłego NBP. Myślę tak ze względu na
                  przepiękną wzorowana na termach karakali salę operacyjną gdzie mogłaby być
                  czytelnia. Wiem że filharmonia i teatr razem to piękna idea ale ta sala po
                  prostu nie nadaje sie na koncerty jest za długa. wydaje mi sie że plan miasta
                  jest nastepujący (ale głowy nie daje to przypuszczenia)DO NBP wprowadzić cała
                  biurokracje filharmonii a sale operacyjna wydzierżawić dotychczasowemu
                  właścicielowi na tzw. bliżej nie określony czas. Powtarzam informacja niesprawdzona.
                  2. Filharmonia jeśli da sie to w budynku zrekonstruowanej straży pozarnej (mowie
                  jesli da sie ) bo nie robiłem analizy czy da się ten budynek zaadaptować.
                  2a. Lub w tym gmachu gdzie wegetuje Rzemiosło tzn tam jest duża sala gdzie sie
                  kiedys miesciła tania książka. oczywiście pozostawić w tym budynku coś tez dla
                  rzemiosła.
                  3. O SF. czyli muzeum historycznym miasta, straży pożarnej czy czego tam
                  chcecie sie nie wypowiadam. Jeśli ma to być kolejna mutacja MOZK to ja dziękuję
                  wole sie pokryc kurzem i pajeczynami u siebie w domu nie w muzeum.
                  • wielkopolskawschodnia Re: Filharmonia Kaliska 28.07.07, 00:08
                    Cały czas jestem przeciwny przenoszeniu Banku Polskiego do FK. Bo:

1. Filharmonii potrzebny jest budynek koncetowy, a Bank Polski sali takiej nie
                    pomieści. Porządny budynek to sala koncertowa na ca 500 i sala kameralna na ca
                    150 miejsc. Miasta nie stać na budowę gmachu filharmonii, więc niech na razie
                    (czyli jakieś sto lat) filharmonicy grają w sali nowo budowanego WPA UAM.
                    2. Biura FK może mieć wszędzie, nie musi ich mieć na pl. Bogusławskiego.
            • kaliszman Re: Biblioteka na Nowym Rynku 27.07.07, 22:36
              Jesli chodzi o młotki to widze ze jesteś ekspertem.Porównywanie tych budowli to
              jak porównywanie mercedesa i malucha.Kazdy architekt ci to powie chłopcze.
              • wielkopolskawschodnia Re: Biblioteka na Nowym Rynku 28.07.07, 00:11
                kaliszman napisał: "Porównywanie tych budowli to jak porównywanie mercedesa i
                malucha. Kazdy architekt ci to powie (...)".

Ale koliszok... :D
    • ksiestwokaliskie Re: biblioteka na Nowym Rynku 27.07.07, 22:35
      Jakiś czas temu pisano, że nowa biblioteka w Nowym Rynku ma mieć kształty
      "futurystyczne" więc o odbudowie straży raczej można zapomnieć. Zresztą - czy
      hanlarze kurczakami, gaciami i trampkami by pozwolili na zmniejszenie
      powierzchni handlowej syfu "Pod Tęczą"?

ps.ciekawe kiedy rozsypie się betonowa fontanna. Wody tam nie ma, ale jeszcze
      stoi w sercu targowiska.
    • smutekkalisza Re: biblioteka na Nowym Rynku 27.07.07, 22:47
      Wydaje mi sie że z handlarzami na Rynku to już koniec bo ten kto planuje zrobić
      nowa Tęczę (nie wiem nie przekonuje mnie ta nazwa bo mi się kojarzy z komunizmem
      wolałbym Galeria Nowy RYNEK lub Galeria Sukiennice) już pewnie się postarał aby
      sie ich pozbyć. Pewnie dlatego władze zaczęły przebąkiwać o budynku na Nowym
      Rynku. A batalia to pewno będzie że hohohho
      • ok333 Re: biblioteka - nowa lokalizacja ... 27.07.07, 23:46
        A jest takie miejsce w samiutkim centrum Kalisza , w centrum akdemickim . Mam
        na mysli dzialke/ki zawarte pomiedzy ulicami : Nowy Swiat - Rzemieslnicza -
        Handlowa i Laczna .Plac z malutkim przedszkolem tylko (nic nie mowiac o
        kolejnej prowizorycznej budzie ). Krotko mowiac - mamy niz demograficzny ,
        przedszkole mozna przeniesc . To przedszkole trzeba przeniesc zanim spaliny
        zatruja tych maluszkow, po reorganizacji ruchu na Nowym Swiecie !!!
        • wielkopolskawschodnia Re: Biblioteka na Nowym Świecie 27.07.07, 23:57
          Wczoraj wieczorem pomyślałem dokładnie o tym samym.
      • ksiestwokaliskie Re: biblioteka na Nowym Rynku 28.07.07, 14:35
        Raczej nie ma co liczyć na galerię "Tęcza"/"Nowy Rynek"/"Sukiennice". Budynek
        Tęczy należy do Społem - były piękne plany, ale aktualnie wszystko idzie w
        kierunku minimalnej rozbudowy Tęczy, tak by mieli sklep wielkości obecnego, plus
        kilka, kilkanaście butików. Jak zwykle tandeta.
        • kaliszman Re: biblioteka na Nowym Rynku 28.07.07, 14:46
          To nie będzie nawet tego arcydzieła które którego projekt był zamieszcsony w
          życiu Kalisza
          • o00 Re: Biblioteka na Nowym Rynku 28.07.07, 15:04
            No chyba nie będzie, bo wszyscy kafelkarze wyjechali na Wyspy, a arcydzieło
            miało przecież być całe okafelkowane à la "opocznka jestem, żona architekta".
            • kaliszman Re: Biblioteka na Nowym Rynku 28.07.07, 15:19
              Jeśli to będzie chodż trochę przypomińać to coś co społem wubudowało na
              warszawskiej wysadzę stacje metra w Kaliszu oczywiscie jak już będzie co z
              takim wspaniałym prezydentem jakiego mamy jest kwestią miesięcy.
        • o00 Re: Biblioteka na Nowym Rynku 28.07.07, 14:57
          Ha, ha, ha
          • smutekkalisza Galeria Tęczowy Rynek. 29.07.07, 01:13
            To pewne że nie będzie skąd taka informacja bo w tzw. prasie kaliskiej czyli
            lokalnym dodatku do ogłoszeń nic nie znalazłem takiego. No jeśli to prawda to
            ani galerii ani biblioteki bo kto sie odważy dla dobra miasta wyrzucić
            targowisko bez wsparcia ze strony potężnego inwestora. Czyli jednak rozbudowa
            pałacyku, a może biblioteka w NBP? Jak tu wygląda sytuacja NBP bo lokalne
            dodatki do reklam milczą.
            • smutekkalisza biblioteka nowa lokalizacja 29.07.07, 01:19
              hm jeśli nie Nowy Rynek, i nie NBP (przypominam że bank nie chce zrezygnować z
              sali operacyjnej) to przychodzi mi jeszcze jedna lokalizacja ale nie wiem na ile
              jest ona możliwa ze względu na budynek i jego ewentualne przystosowanie. Myślę o
              drugiej połowie b. banku handlowego na Złotym Rogu obiekt ładny, reprezentacyjna
              klatka schodowa, piękna sala posiedzeń wymarzona na reprezentacyjna czytelnię.
              Budynek do kupienia i chyba mniejszy więc i tańszy.
              • smutekkalisza Re: biblioteka nowa lokalizacja 29.07.07, 01:39
                Zawsze będę powtarzać że Kalisz powinien mieć piękną bibliotekę z piękną
                czytelnią jest ona ważniejsza niż muzeum. W proponowanym budynku dawna sala
                posiedzeń posiada oryginalny wystrój z pocz. XX w, jońskie pilastry, sztukaterie
                złocenia Dokupić do tego stylowe wyposażenie, dębowe regały biblioteczne z
                podręcznym księgozbiorem na ścianach pozawieszać portrety z XIX w które kurzą
                się w magazynach muzeum i mamy czytelnie jak marzenie. Proszę sobie zobaczyć dla
                przykładu Bibliotekę PTPN lub uniwersytecka w Poznaniu. Banki sprzed stu lat nie
                nadają sie na filharmonie ale ich sale operacyjne są zbudowane wg.tych samych
                reguł co czytelnie biblioteczne z tej epoki.
                • ok333 Re: biblioteka nowa lokalizacja 29.07.07, 09:21
                  Smutku , aaa globus ? Globus musi byc ? I Calisia zaznaczona .
              • ksiestwokaliskie Genialny pomysł, ale... 29.07.07, 20:10
                Pomysł z umiejscowieniem biblioteki w drugiej części gmachu Banku Handlowego
                jest genialny! Byłoby taniej (a już na pewno nie drożej), bardziej prestiżowo,
                uratowanoby wspaniały zabytek, ale...to Kalisz. Jeśli nie powstanie budynek od
                podstaw, to nie zarobią poszczególni ludzie, powiązani wiadomo z kim. Chciałbym
                się mylić...
            • ksiestwokaliskie Re: Galeria Tęczowy Rynek. 29.07.07, 20:10
              Wskazałbym Ci artykuły na forum inwestycji kaliskich, ale kilka dni jeszcze nie
              będzie działać.
        • ok333 Re: biblioteka na Nowym Rynku 29.07.07, 09:14
          A teren obok - mam na mysli parking , w kierunku centrum - tez nalezy do PSS? A
          moze do spadkobiercow A.Szrejera ???
          • ksiestwokaliskie Re: biblioteka na Nowym Rynku 29.07.07, 20:13
            Cały plac od Tęczy aż do pięknej kamienicy na rogu Babinej i Nowego Rynku, w tym
            także "Sukiennic" należy do Społem. W siedzibie społem do dzisiaj wisi projekt
            Sukiennic - to co odbudowano i to co za ścianą.
            • smutekkalisza Re: biblioteka na Nowym Rynku 30.07.07, 06:00
              Wspomniane praktyki niestety nie możliwe do udowodnienia są mi znane oczywiście,
              czy raczej domyślam się ich kojarząc fakty. Z drugiej strony lokalne dodatki do
              reklam pisały o jakiś planach miasta w stosunku do byłego Warszawskiego Banku
              Handlowego. Gdybym miał coś w tej materii do powiedzenia to wycofałbym sie z
              zakupu byłego NBP ze względu że w istocie nie uzyskujemy sali operacyjnej.
              - część byłego Banku Handlowego zaadaptował na bibliotekę.
              - wyremontowałbym salę koncertową w budynku Szkoły Muzycznej przywracając jej
              wystrój sprzed 1939 r wspólne użytkowanie szkoły i filharmonii (czy naprawdę
              musimy mieć w tak trudnej sytuacji finansowej odrębny gmach)prócz tego koncerty
              w kościołach i auli UAM.
              - szukałbym inwestora który zdecydował by sie odbudować gmach straży pożarnej z
              przeznaczeniem na cele handlowe.
              - po zaadaptowaniu budynku b. banku na bibliotekę. Starałbym się sprzedać
              pałacyk (czyli obiekt po bibliotece Asnyka)jakiejś firmie
              - uzyskane pieniądze ze sprzedaży dołożyłbym do odbudowy domku szwajcarskiego
              oczywiście po rozważeniu cóż by ten obiekt mógł mieścić.

Wiem że jest to program minimum ale ponieważ wiem co to jest rządzić nie
              wystarczającym budżetem wiec poszedłbym w tym kierunku
              • smutekkalisza Re: realia 30.07.07, 06:07
                Oczywiście to tylko teoretyczne rozważania. Trzeba by zrobić przeliczenie i
                różnego rodzaju symulacje. Nie jestem tez znawca rynku nieruchomości.
                • smutekkalisza Re: realia 06.08.07, 08:29
                  no i chyba po bibliotece na Nowym Rynku. Bo przecież chyba nie będzie stała
                  wsród budek. Czy ktoś coś wie.
                  • ok333 Re: realia 06.08.07, 09:39
                    A ktora wladza obiecywala handlarzom wieczyste posiadanie straganow na Nowym
                    Rynku ??? Pamietam niektorych z nich jak handlowali z folii ( czytaj z reki ) ,
                    potem przenosilisie na lozka skladane i nastepnie do bud. Zawsze tanim kosztem
                    te sprawey zalatwiali ,unikajac jak ognia placenia podatkow . Skoro teraz chca
                    by ich traktowac jak HANDLOWCOW , to niech otwieraja sklepy z prawdziwego
                    zdarzenia .Nooo, ale to juz musi kosztowac i nie jest sie tak anonimowym , jak
                    oni to lubia .
                    • kaliszman Biblioteka już za rok? 20.11.07, 12:37
                      Miasto ogłasza konkurs na projekt obiektu,w którym mają ulokować się
                      Miejska Biblioteka Publiczna i część jej filii,Centrum informacji
                      Turystycznej oraz Miejski Ośrodek Kultury.Inwestycja,której koszt
                      jest szacowany na 25 mln złotych,ma zostać zrealizowana już w
                      przyszłym roku.Miasto zamierza ogłosićkonkurs na projekt
                      biblioteki.Jego szacunowa wartość to 800tyś.zł.-Projektanci będą
                      mieli 1,5 miesiąca na przygowowanie projektu,a inwestycja ma zostać
                      zrealizowana w ciągu 7 miesięcy od wyłonienia najlepszej propozycji
                      (mam nadzieje ze wygra ktoś naprawdę dobry).
                      Nadal nie ma jednak decyzji co do lokalizacji biblioteki.Mam
                      nadzieje ze Nowy Rynek,nie zostanie zabudowany tą biblioteką,trzeba
                      wziąć pod uwage,słabość komunikacji w obrębie NR.Biblioteka,tylko
                      pogorszy i tak zła sytuacje.
                      • kaliszman Re: Biblioteka już za rok? 20.11.07, 12:41
                        Zapomniałem podać żródła.Nowe Fakty kaliskie.Gazetę tą można nazwać
                        ratuszową;)
                        • ok333 Re: Biblioteka już za rok? 20.11.07, 17:24
                          Moze byc za rok ale w magicznym wieloboku ulic : Handlowej ,
                          Rzemieslniczej , Nowego Swiatu i Lacznej .
                          Fotki juz do obeirzenia w Fotogalerii .
    • o00 Re: Biblioteka na Nowym Rynku 16.12.07, 15:16
      en.wikipedia.org/wiki/Image:Slub-dresden-reading-room-2.JPG :)
      • ok333 Re: Biblioteka na Nowym Rynku 16.12.07, 16:57
        Ladna jest o00 , ale Dresden to nie Kalisch :):) . A ogladales na
        fotoforum moje foty pokazujace okolice Handlowa - Rzemieslnicza -
        Nowy Swiat ? To jest piekne miejsdce na taka Biblioteke i blisko
        uczelni. Przy tak glebokim nizu demograficznym , budynek przedszkola
        tam istniejacego to poprostu pryszcz .
        Pewnie wladza juz ma projekt , tylko boi sie wizualizacje pokazac na
        forum publiczne . U nas wszystko sie robi cichcem , ale
        tradycja ,,cichociemnych'' , to nie taka tradycja .
        • kaliszman Re: Biblioteka na Nowym Rynku 16.12.07, 23:26
          Drezno ty było piękne miasto.
          A co do BR,nie słyszałem żeby ratusz ogłaszał konkurs.Jeśli wybiorą
          jakieś badziewie to się naprawdę W.....E.
          Ale żyje nadzieją,że tym razem nie będę musiał płakać nad kolejnym
          Potworkiem powstałym w Kaliszu.
          • prezesmarcin Re: Biblioteka na Nowym Rynku 17.12.07, 17:53
            a kiedy ogloszenie konkursu-czy bedzie tak jak z dworcem PKS ze nie
            wiedza co buduja i bedzei to tez zaskoczenie dla kaliszan
            • kaliszman Re: Biblioteka na Nowym Rynku 17.12.07, 23:05
              Dworzec PKS budowany jest za pieniądze przewoźnika,a więc nam nic do
              tego.Biblioteka Regionalna to już iwestycja miejska,a więc konkurs
              musi być,oczywiście jawny.
            • ok333 Re: Biblioteka na Nowym Rynku 17.12.07, 23:32
              prezesmarcin napisał:

> a kiedy ogloszenie konkursu-czy bedzie tak jak z dworcem PKS ze
              nie
              > wiedza co buduja i bedzei to tez zaskoczenie dla kaliszan

Nie, nie noo Handlarze z NR juz wieedza !
              • kaliszman Re: Biblioteka na Nowym Rynku 18.12.07, 11:38
                No i już wiadomo gdzie stanie BR.
                BR wraz z CIT stanie przy ul.Legionów- w sąsiedztwie aktualnie
                istniejącej książnicy(uwielbiam polskie nazewnictwo,może zamiast BR
                nazwa będzie brzmieć Książnica Kaliska lub Książnica WW).
                Według pomysłodawców tej koncepcji połączenie nowoczesnej bryły z
                zabytkowym pałacykiem może dać ciekawy efekt.Zgodnie zpierszą
                wersją,biblioteka miała stanąć w miejscu przystanku przy Nowym
                Rynku,jednak protesty kupców w sprawie Galerii Tęcza zniechęciły
                władze miasta do forsowania tego pomysłu.
                W sąsiedztwie pałacyku Miasto posiada działkę o powierzchni około
                2,5tys.metrów kwadratowych.Postaramy się zintegrować oba
                budynki:nowoczesny z pałacykiem-mówi Ryszard Bieniecki,Szef
                Kancelarii Miasta.
                Kiedyś podałem linka,gdzie był bardzo ciekawy projekt połączenia
                starego muzeum z nowoczesną bryłą,niestety nie wiem gdzie jest.
                Wiem jedno to musi zrobić dobra pracownia archit.,a nie żaden
                kaliski pseudoarchitekt.Dlatego konkurs musi być ogólnokrajowy,w
                końcu pałacyk jest zabytkiem,a więc nie można tego S.......Ć.
                • kaliszanin2 Porażka 18.12.07, 20:47
                  kaliszman napisał:

> (...)biblioteka miała stanąć (...) przy Nowym
                  > Rynku,jednak protesty kupców (...) zniechęciły
                  > władze miasta do forsowania tego pomysłu.
                  > W sąsiedztwie pałacyku Miasto posiada działkę o powierzchni około
                  > 2,5tys.metrów kwadratowych.Postaramy się zintegrować oba
                  > budynki:nowoczesny z pałacykiem-mówi Ryszard Bieniecki,Szef
                  > Kancelarii Miasta(...)

Dla niego biblioteka to tylko budynek i książki, a nie instytucja
                  wpływająca na rozwój miasta.
                  • prezesmarcin Re: Porażka 18.12.07, 21:00
                    jeszcze blaszak przydalony sie wuburzyc przy realizacki biblioteki w
                    tym miejscu
                    • wolf2007 Re: Porażka 18.12.07, 21:18
                      jaki blaszak
                      • prezesmarcin Re: Porażka 18.12.07, 21:30
                        ten blaszak uslugowy co stoi obok biblioteki
                        • kaliszman Re: Porażka 18.12.07, 21:52
                          A ja uważam,że dobrze sie stało że BR powstanie na
                          ul.Legionów.Zgadzam się też co go tego blaszaka jest wstretny.
                          Wogóle ten rejon miasta,jest najlepszym przykładem braku planu
                          zagospodarowania przestrzennego.Zresztą dotyczy to niestety całego
                          Kalisza:(((
                          • kaliszman Re: Porażka 21.12.07, 14:43
                            Jakis gościu na forum inwestycyjnym pisze o NR.że on tam nie pasuje
                            i psuje całe otoczenie.Nie wiem czy płakać,czy się śmiać.
                            • ok333 Re: Porażka 22.12.07, 15:26
                              Macie racje ,ze to bedzie porazka obecnych wlodarzy Miasta .
                              Jednoczesnie bedzie to porazka samego Miasta Krolewskiego .
                • ok333 Re: Biblioteka na Nowym Rynku 22.12.07, 15:19
                  Kaliszman nie ekscytuj sie tak mocno. To wszystko jest juz
                  zaklepane - jak mi mowila jedna osoba z dyrekcji MOK-u,zblizona do
                  zrodel ratuszowych . Ten Nowy Rynek , to mamienie ,,zlotoustego''
                  dyrektora Gabinetu , mydlenie oczu przecietnym i niezorientowanym
                  mieszkancom grodu . W tym projekcie trzeba wziac tez pod uwage
                  przede wszystkim siedzibe MOK-u , bo 2 kanciapy dla CIT-u to
                  przyslowiowy pryszcz . Miasto zarobi jeszcze na obecnej siedzibie
                  Miejskiego Osrodka Kultury - poburaczanym palacyku przy
                  Gornoslaskiej 71 b czy c .Sprzedaz dzialki i palacyku jest
                  nieunikniona i przesadzona . Wszystko bedzie zlokaliuzowane na
                  terenie obecnego parkingu przy Gornoslaskiej w powiazaniou z MBP i
                  poinvestbankowym blaszakiem . Pewnie bedzie to ,,cudo'' XXI wieku .
                  Skoncza akurat na nowe wybory municypalno - samorzadowe, ktore jak
                  przypuszczam wygra obecny viceprezydent Sztandera . Zakladam ,ze
                  ostrowski sad go uniewinni . A wiec Dosiego Roku !
                  • cytryna_zx Re: Biblioteka na Nowym Rynku 22.02.08, 19:59
                    Władze miasta ogłosiły konkurs na opracowanie koncepcji programowej i
                    architektonicznej budowy Regionalnej Biblioteki Publicznej wraz z infrastrukturą
                    towarzyszącą, zlokalizowanej przy ul. Górnośląskiej w Kaliszu (termin składania
                    wniosków: 11.03.2008r.)

Link do tego
                    ogłoszenia:www.bip.kalisz.pl/index.php?id=1400&s=1410&file=disp_o.php&r_ogl=ZP&id_p=17337

Pocieszające są kryteria oceny prac konkursowych. Wyglądają one następująco:

1.Cena - 0
                    2.Jakość zaproponowanych rozwiązań architektonicznych - 50
                    3.Funkcjonalność i elastyczność układu wewnętrznego - 20
                    4.Relacje z otoczeniem ........ - 20
                    5.Technologia realizacji i ekonomika rozwiązań - 10

Może w końcu dotarło do naszych władz, że nie sztuką jest coś zrobić na odp****,
                    ale sztuką jest zrobić coś ładnego, co będzie cieszyć oko ;)
                    • ksiestwokaliskie Re: Biblioteka na Nowym Rynku 24.02.08, 10:54
                      No zobaczymy jak to będzie. Miejmy nadzieję, że komisja przetargowa będzie miała
                      dobry gust :)
                    • wielkopolskawschodnia Re: Biblioteka na Nowym Rynku 24.02.08, 15:57
                      Przy Górnośląskiej!?
                      • ok333 Re: Biblioteka na Nowym Rynku 24.02.08, 18:07
                        wielkopolskawschodnia napisał:

> Przy Górnośląskiej!?

Ach, to tutaj sie przenosi Nowy Rynek:) ? Pora wiec pomyslec o
                        Strazy Ogniowej Ochotniczej. Nie boj sie - Babinki nie bedziemy na
                        powrot odkopywac.
                        • cytryna_zx Re: Biblioteka na Nowym Rynku 24.02.08, 20:03
                          Przy bibliotece na ul.Legionów ma powstać ten budynek. Tylko w każdym artykule
                          piszą co innego.
                      • kaliszanin2 Re: Biblioteka na Nowym Rynku 24.02.08, 20:16
                        wielkopolskawschodnia napisał:

> Przy Górnośląskiej!?

Niestety, dla PiSz biblioteka to tylko kodsztowna konieczność.
                        • cytryna_zx Re: Biblioteka na Nowym Rynku 24.02.08, 20:18
                          Widać, że nasze władze znają tylko główne ulice w Kaliszu, bo po co być
                          drobiazgowym.
                          • cytryna_zx Re: Biblioteka na Nowym Rynku 09.05.08, 18:23
                            Dobiegł końca konkurs na opracowanie koncepcji budowy biblioteki publicznej przy
                            ul. Górnośląskiej. Dziś członkowie sądu konkursowego zapoznali się z nadesłanymi
                            projektami.

Konkurs na opracowanie koncepcji programowej i architektonicznej budowy
                            regionalnej biblioteki publicznej wraz z infrastrukturą, zlokalizowanej przy ul.
                            Górnośląskiej w Kaliszu ogłoszony został 18 lutego tego roku. W wymaganym
                            terminie, do 11 marca wpłynęło 19 wniosków udziału, z czego do drugiego etapu
                            sąd konkursowy zakwalifikował 17.

Dziś mijał termin składania prac konkursowych. Komisja wybierać będzie spośród
                            pięciu nadesłanych projektów. Werdykt poznamy w czwartek, 15 maja.

Źródło:www.kalisz.pl
                            • kaliszman Re: Biblioteka na Nowym Rynku 09.05.08, 20:27
                              Mam nadzieje,że nie będzie jakiegoś badziewia.Jeśli architekci będą
                              z poza Kalisza jest nadzieja.
                              • wielkopolskawschodnia Re: Biblioteka na Nowym Rynku 10.05.08, 01:09
                                Będą z Ostrowa. :)
                                • ok333 Re: Biblioteka na Nowym Rynku 10.05.08, 10:01
                                  No co chcesz? Posener Ordung polaczony z wielkopolska solidnoscia i
                                  co najwazniejsze przy ul.Legionow - Gornoslaskiej (Trasa
                                  Aglomeracyjna - przyjmijmy :) ), a nie na Nowym Rynku.
                                  • kaliszman Re: Biblioteka na Nowym Rynku 12.05.08, 09:54
                                    Do finału weszło 5 projektów.Mam nadzieje,że któraś z lokalnych
                                    gazet opublikuje te 5 projektów,a nie tylko projekt,który
                                    wygra.Chciałbym zobaczyć z jakich"perełek"został wybrany zwycięski
                                    projekt.
                                    • kaliszman Re: Biblioteka na Nowym Rynku 14.05.08, 19:58
                                      Co to za tajemnica z projektem tej Książnicy Kaliskiej.Kto wogóle
                                      wybiera ten projekt.
                                      • ok333 Re: Biblioteka na Nowym Rynku 14.05.08, 20:28
                                        Jeszcze nieustalono. Napewno bedzie ja swiecil ks.Biskup Napierala.
                                        • kaliszman Re: Biblioteka na Nowym Rynku 14.05.08, 22:57
                                          Wiem.Dlatego czekam na jutrzejsze ogłoszenie wyników z
                                          niecierpliwością.Jeśli projekt bedzie słaby to sie załamie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka