smutekkalisza Re: Rzeźby z kaliskiego parku. 02.08.07, 16:20 W ostatnim numerze Życia Kalisza pojawia się pytanie o los rzeźb z kaliskiego parku. autorów nie zadowala oficjalna wersja o zniszczeniu bądź wywiezieniu tych rzeźb przez Niemców. Do końca Sierpnia można złożyć w Urzędzie miejskim wnioski o inwestycje niestety mogą to zrobić nie osoby prywatne a stowarzyszenia i instytucje. Może jakaś złożyłaby wniosek o rekonstrukcję chociaż jednej rzeźby z kaliskiego parku. Np. ślicznej sandalarki. Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Re: Rzeźby z kaliskiego parku. 02.08.07, 16:23 Jeśli nie odnajdziemy rzeźb z kaliskiego parku to musimy sie postarać żeby zostały zrekonstruowane jedna rzeźba w ciągu roku? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Rzeźby z kaliskiego parku. 02.08.07, 20:41 Juz kiedys w oddzielnym watku pytalem ! Co robi Towarzystwo Milosnikow Kalisza ??? Maja pole do popisu - nawet bez PO i Pis-u . Albo ustapic miejsca mlodym !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Rzeźby z kaliskiego parku - a sandalarka ? 03.08.07, 17:37 A ,,sandalarka'' gdzieeee ? Gdzie sie podziala ? Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Re: Rzeźby z kaliskiego parku - a sandalarka ? 06.08.07, 08:26 ogólnie jest taka wersja że Niemcy rzeźby po prostu potłukli a flora ocalała bo ogrodnicy ukryli ją w palmiarni. Niestety w czasie okupacji park był Tylko dla Niemców! Żydom i Polakom wstęp wzbroniony, psy wprowadzać tylko na smyczy. stad tez tak naprawdę nie wiemy co działo się w parku w tym okresie. No tak sandalarka należała do najbardziej urokliwych. Ciekawe jaki byłby koszt rekonstrukcji takiej rzeźby? Może ktoś wie. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Rzeźby z kaliskiego parku - a sandalarka ? 06.08.07, 10:49 Tych parkowych rzezb bylo jednak kilka . Sprobuje podliczyc : 1. Flora ( kopia do remontu postyment ) 2. Sandalarka - nowa 3. Psyche z wysepki - nowa 4. Strzelec alpejski z Kogutka - nowy 5. Satyr - nowy 6. Muzy z zaplecza teatru - szt. 3 - nowe Sporo tego sie uzbieralo . Potrzebni by byli napewno SPONSORZY , jakies firmy i mecenasi , ktorym na sercu lezy piekno Parku Miejskiego w Kaliszu . Licze tez na Min.Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz ... Unie . Mam nadzieje ,ze nie pozostanie nam tylko bujac w oblokach ? Sadze ,ze wolontariusze znajda sie napewno. Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Muza 06.08.07, 11:57 Dokładnie na tyłach teatru stała muza (Viktoria lub Melpomena) oraz dwa gryfy. - koło sztucznych ruin stał posąg kobiecy z herbem miasta z ruin XIX ratusza. Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Realia 06.08.07, 12:02 Byłbym szczęśliwy gdyby zrekonstruowano jedną rzeźbę w ciągu roku. Dziwię się że żaden lokalny polityk nie wykorzystał parku jako hasła wyborczego. Obawiam się (jestem pewien) że głos forum jest głosem wołającego na puszczy. W oddzielnym wątku chyba warto przedstawić listę najważniejszych inwestycji w dziedzinie wykorzystania potencjału zabytkowego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Realia i edukacja społeczna 06.08.07, 12:12 Pomysł jest znakomity, jest jednak jedno ale - trzeba najpierw zainwestować w edukację obywatelską i ochronę parku. Można zrekonstruować wszystkie rzeźby, ale co po nich, skoro za chwilę oberwą kijem baseballowym, dostaną z kopa, czy będą upaćkane sprayem? nawet oryginalna flora musiała trafić do ratusza, bo regularnie traciła ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Re: Realia i edukacja społeczna 06.08.07, 13:32 O jak sie cieszę że Księstwo wróciło na swoje włości bo mam wrażenie że forum obumarło. Myślę że jest to bardzo ważny problem. Rzeźby należy ustawić z dala od wandali czyli jedna na kogutku, jedna na wysepce na parkowym strumieniu (czy ktoś wie jak się ten strumień nazywa?) jedna na wysepce koło teatru. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Realia i edukacja społeczna 06.08.07, 18:35 smutekkalisza napisał: > O jak sie cieszę że Księstwo wróciło na swoje włości bo mam wrażenie że forum > obumarło. To się na tym forum zdarza zbyt często - za mało aktywnych forumowiczów. Gdzieś też wcięło o00 vel WW - ostatnio pisał z kawiarenki, pewnie znowu popsuł kompa;) Myślę że jest to bardzo ważny problem. Rzeźby należy ustawić z dala o > d > wandali czyli jedna na kogutku, jedna na wysepce na parkowym strumieniu (czy > ktoś wie jak się ten strumień nazywa?) jedna na wysepce koło teatru. Dobra myśl, pod warunkiem, że i sam kogutek byłby uporządkowany, nie mówiąc już o wyspie przy teatrze (chociaż w kwestii ostatniej lokalizacji zastanawia mnie, czy rzeźba nie byłaby narażona na regularne podtapianie?). Z drugiej strony część rzeźb musi być narażona na ataki ze strony licznych neandertalczyków zamieszkujących Kalisz, chociażby pegazy z okolic teatru. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Realia i edukacja społeczna 06.08.07, 20:00 Kompa popsuł mi administrator bardzo fajnego portalu historycznego dla miłośników dawnego Szczecina www.sedina.pl/ Jak go złapię, to go też popsuję. :> Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Re: Realia forum i wysepka koło teatru 07.08.07, 00:39 No cóż na pociechę obejrzałem inne fora i to urzekło mnie swoim elitarnym charakterem i wysokim poziomem większosci wypowiedzi. Nie zaobserwowałem żeby ta wysepka była podtapiana za to ciekawostka jest na niej zachowana ceglana podmurówka od rzeźby Psyche. Niestety nie można tego zobaczyć ze względu na pokrzywy. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Realia forum i wysepka koło teatru 07.08.07, 11:13 ... czyli przydalaby sie spalinowa podkaszarka i ...lodeczka ? Ooo i jeszcze mlody , wysportowany wolontariusz ! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Realia forum i wysepka koło teatru 07.08.07, 11:29 Szczerze mówiąc, wystarczy odrobinę sprawności fizycznej. Gdy nie ma wysokiego poziomu wody, można w jednym miejscu łatwo wskoczyć na wyspę. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Jescze jedna rzeżba. 17.08.07, 07:04 Pniewski w swoich wspomnieniach daje fotografie Pallas Ateny. Przy sztucznych ruinach znajdowała sie rzeźba Amorka Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Rzezby w parku . 18.10.07, 23:33 Na dzien dzisiejszy pozostaly : utracona kopia Floty , kamien Marszalka , baletnice przed Domem Rzemiosla , kotwica nad Prosna i jakas kompozycja modern w srodkowej czesci . I to chyba wszystko - CZYLI WIELKIE NIC !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: trochę z innej beczki- kiedy powstała flora? 23.02.08, 18:51 polala napisała: > j.w. Polala nie Googla, bo po co? Zrobia to inni :):). Jak napisal w swoim artykule o parku JAS pt.,,Perla jest park jego...'', Flore zakupil dla parku jego owczesny ogrodnik Fr.Szanior na poczatku XX-tego stulecia . Zrodlo : www.info.kalisz.pl/historia/park.htm Odpowiedz Link Zgłoś
polala Re: trochę z innej beczki- kiedy powstała flora? 23.02.08, 21:10 no co sie czepia;)wiem co to google, wpisałabym "flora" i wyszłaby margaryna,tak sie podpytuje bo podobno babcia mojego męża, a dokładnie jej ręce były wykorzystane we florze, ale to pewnie po tym, jak było to pisane tutaj, flora te ręce traciła przez rożnych wandali, no tyle tych anegdot;) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: trochę z innej beczki- kiedy powstała flora? 23.02.08, 21:52 Sama widzisz co to znacza silne i ladne rece :). Stracila Flora rece ,ale nie dala sie zdeflorowac :D. Odpowiedz Link Zgłoś
naraziegosc BWA- Kokot- Uganda 02.09.08, 19:29 Nie widzialem zadnego watka nt. BWA...to tutaj. Za Zyciem Kalisza cytat z katalogu wystawy Kokota pt "Uganda.." -mowa o zamilowaniu artysty do warsztau tworczego, ktory to warsztat artysta czesto zmienia i potem: "ale za każdym razem stara się posługiwać nowym narzędziem w sposób maksymalnie wykorzystujący arsenał tego materiału." Czy ktos moglby to przetlumaczyc??? W sposob maksymalnie wykorzystujacy arsenal tego materialu....przeciez to bzdeta kompletna, pisanina dla pisaniny. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: A gdzie wyspa? 29.01.09, 11:49 Już mniejsza o to, że na wyspie nie ma rzeźby, ale nie tam ma wyspy! www.allegro.pl/show_item.php?item=542159840 (Andy, może wrzuć to kryminalne dziwadełko w galerię zdjęć, pliizz.) Odpowiedz Link Zgłoś