ok333 04.09.07, 22:14 Postarajmy sie zebrac w tym watku jak najwiecej wiadomosci w topicowym temacie . Link glowny : www.schrony.website.pl/kalisz.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ok333 Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 04.09.07, 22:20 ok333 napisał: > Postarajmy sie zebrac w tym watku jak najwiecej wiadomosci w > topicowym temacie . Link glowny : > > www.schrony.website.pl/kalisz.htm Dodam jeszcze namiar na Kol.Marka Wroclawskiego , ktory moze nam wzmocnic wiedze i zaopatrzyc w foty na CD-R. schrony.website.pl/autorzy.htm Odpowiedz Link Zgłoś
tomashch Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 04.09.07, 22:45 atos.wmid.amu.edu.pl/~d138607/szczypiorno/bunkry.html i ceglany którego jeszcze w galerii z lenistwa jeszcze nie umieściłem :P rapidshare.com/files/53434435/ceglany.rar.html Odpowiedz Link Zgłoś
tomashch Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 04.09.07, 22:51 GAZETA POZNAŃSKA, piątek 13.04.2001 Kaliska linia Maginota odeszła już do historii Bunkry, których nie ma Pomiędzy Kościelną Wsią a kaliskim Szczypiornem jest 19, pochodzących z 1939 roku, bunkrów. Nie ma ich na mapach. Ile ich było naprawdę - nikt nie wie. Stanowiły linię obrony przed spodziewanym natarciem niemieckim. Dziś większość tych zabytkowych budynków niszczeje. Budowę schronów rozpoczęto już w czerwcu 1939 roku. Podobne umocnienia miały powstać też na linii od Wieruszowa do Pleszewa. Pomysł ten nie został jednak zrealizowany. Swej budowy doczekała się tylko ,,kaliska linia Maginota''. - Inicjatorem powstania tego typu obiektów w okolicach Kalisza był ówczesny Sztab Generalny - mówi prezes Kaliskiego Koła Przewodników przy PTTK Adam Gostyński. - W krótkim czasie powstało prawie 20 budowli, które w tamtych czasach uważane były za nowatorskie. Prace wykonywał batalion saperów pod dowództwem por. Piotra Zasunia. Najmniejsze bunkry wykorzystywane były do obserwacji terenu. W pozostałych, nieco większych, na kilku metrach kwadratowych mieściło się nawet kilka osób, które miały do dyspozycji ckm-y. Dostęp do obiektu utrudniały m.in. przeszkody z drutu kolczastego oraz rowy chroniące przed atakiem pancernym.Nie do zdobyciaPrawie za każdym razem schemat postępowania budowniczych schronu był taki sam. Do około metrowej głębokości dołu wlewano specjalny beton. W ten sposób powstawały fundamenty. Konstrukcja ścian oparta była na stalowych żerdziach. Specjalne sieci chroniły elementy ścian przed ich odpryskiwaniem, podczas, gdy w bunkier uderzyłby nieprzyjacielski pocisk. - Pamiętam dokładnie, jak te bunkry budowano - wspomina Maria Białek. - Miałam wtedy jakieś 17 lat. Nad powstaniem obiektów pracowały tylko cztery osoby. W środku były jakieś urządzenia. Zabrano je zaraz po wojnie. Schrony nie musiały być duże. Miały jednak być bezpieczne dla kilkuosobowej załogi. Żołnierze przebywający wewnątrz schronów czuli się pewnie. Ściany od strony spodziewanego ataku miały nawet metr grubości. Mniej wzmocniona była z kolei tylna część schronów, tj. od strony Kalisza. Tam grubość betonowej pokrywy dochodziła do pół metra. Okna strzelnic posiadały specjalne załomy, które miały chronić przed rykoszetami.Zdrada czy niemiecki wywiad? Budowa pasa umocnień otoczona była tajemnicą. Zapewne chciano zaskoczyć nieprzyjacielskie siły niemieckie. Wojsko nie dopuszczało ludności cywilnej do obiektów. - Mało kto mógł je w ogóle dojrzeć - relacjonuje Maria Białek. - Naokoło rosły dzikie róże. Krzewy były duże. Do dziś nie wiadomo, w jaki sposób Niemcy dowiedzieli się o istnieniu linii umocnień. - Historia ma wiele zagadek - wyjaśnia Gostyński. - Zapewne wermacht miał dobry wywiad. Możliwe, że ktoś po prostu zdradził. Dziś trudno powiedzieć, czy budowa kilkunastu bunkrów była konieczna. Wbrew przewidywaniom dowódców, atak sił niemieckich został skierowany nie na Kalisz, lecz na obszar Ostrzeszowa i Kępna. Zapewne wojsko niemieckie nie miało pewności, czy uda się zdobyć ,,kaliską linię Maginota''. Jednak nikt nie wie, jak było naprawdę. Znacznie łatwiej było pokonać słabiej przygotowanych do walki żołnierzy polskich np. w okolicach Kępna. Tam takich bunkrów nie było.Mało kto zdaje sobie sprawę że tam, gdzie jest porośnięta drzewami górka znajduje się historyczny obiekt - świadek przeszłości. - W niektórych bunkrach są dzisiaj śmieci - mówi Jadwiga Sobocka. - Nikt nie zwraca na nie uwagi. Inne są miejscem zabaw dzieci z okolicy.Jerzy WALĘCKI Adam Gramala sekretarz gminy Gołuchów Pierwszy raz słyszę o tych bunkrach. Oficjalnie przecież one nie istnieją. Nie ma ich w żadnym gminnym spisie, nie mówią też o nich mapy. Urząd Gminy na pewno sprawą tą się zajmie. Mogą się one przecież okazać sensacją turystyczną. Adam Gostyński prezes Kaliskiego Koła Przewodników przy PTTK Bunkry są nie do zniszczenia. Obiekt, którego fragmenty znajdują się dziś na Cmentarzu Komunalnym w Kaliszu chciano kiedyś wysadzić w powietrze. Lecz z tego zrezygnowano. Pomimo że detonacja materiałów wybuchowych zniszczyłaby wszystkie okoliczne nagrobki, to ściana bunkra zostałaby nie ruszona. Maria Białek Kiedy budowano te bunkry, wszystko wyglądało inaczej. Były tutaj tylko pola... Wtedy pracowałam na ziemiach dziedzica, który niedaleko miał swój pałac. W okolicy mieszkam od ponad 20 lat. Dziś jestem 77-letnią kobietą. Bunkry są zaśmiecone chwastami z działek. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 05.09.07, 08:52 tomashch wrote : > i ceglany którego jeszcze w galerii z lenistwa jeszcze nie umieściłem :P > rapidshare.com/files/53434435/ceglany.rar.html Ten ceglany pochodzi z innego okresu .To budowla pocarska sprzed 1914 roku. Taka informacje gdzies wyczytalem - moze na forum Odkrywcy ??? Na dzialkach przy torze , lecz kilkaset metrow blizej w strone Kalisza jest jeszcze jeden . Wiesz moze - czy on tez jest ,,ceglany'' ? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 05.09.07, 11:41 O ceglanych nie miałem pojęcia.Tomash zrób to jak najszybciej,jeśli możesz,dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
tomashch Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 05.09.07, 14:28 Ten bunkier o którym mówisz bliżej Kalisza to pozycja nr 8 na mapie na mojej stronie. Ten ceglany opisany jest na stronie. Trzeba poszukać ;) Za ciekawostkę mogę powiedzieć ze obok tego ceglanego kiedyś była strzelnica. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: To należy umieścić w Calisianach 04.09.07, 23:36 Niech sobie tu będzie, to pożyje dłużej. Jak się temat znudzi, to się go przerzuci. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 04.09.07, 23:27 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=805&w=65520662&a=65931573 Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 06.09.07, 20:58 a nie wiecie kiedy moze jest rajd "Kaliska Linia Maginota"? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 06.09.07, 21:30 prezesmarcin napisał: > a nie wiecie kiedy moze jest rajd "Kaliska Linia Maginota"? Rajdy organizuje pewnie PTTK i moze Eksploracyjna Grupa Kalisko- Osatrowsko-Sieradzka . Tam trzeba pytac . My tez mozemy sie zorganizowac i w jakas sobote czy niedziele powedrowac dla zdrowia . Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 06.09.07, 21:41 a organizatorem nie jest czasami straz miejska? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 06.09.07, 22:46 Mam pytanko,czy te bunkry mają jakiegoś właściciela.A co z wojskiem,przecież to ono je wybudowało czy nie może wziąć,ich pod opiekę.Albo przynajmniej pokryć,część kosztów związanych z renowacją. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 07.09.07, 00:14 mam też pytanie a te bunkry na tyłach tego małego cmentarza(chyba to zagorzynek) koło byłego wsk są też tu ujęte ?,bawiłem sie tam jak byłem mały ,nawet jakies pociski tam pamiętam znależliśmy . Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 07.09.07, 09:25 Wejdz na stronę szczypiorna jest tam całkiem dobry opis i świetna mapka zaznaczonymi bunkrami. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 07.09.07, 14:56 piotr33k2 napisał: > mam też pytanie a te bunkry na tyłach tego małego cmentarza(chyba > to zagorzynek) koło byłego wsk są też tu ujęte ? A sa tam jakies ???? Jesli tak , to napewno nie sa ujete . Jest ujety tylko jeden z terenu dzialek , pomiedzy Noskowem i Szczypiornem . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 07.09.07, 17:52 piotr33k2 napisał: > mam też pytanie a te bunkry na tyłach tego małego cmentarza(chyba > to zagorzynek) koło byłego wsk są też tu ujęte ?,bawiłem sie tam jak > byłem mały ,nawet jakies pociski tam pamiętam znależliśmy . A masz moe jakies fotki tego/tych bunkrow na Zagorzynku ? Potrafisz blizej podac ich lokalizacje ??? Chetnie sie tam wybiore z aparatem , bo piszczalka nie dysponuje . Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 07.09.07, 19:15 Oczywiście ze są,sam kiedyś tam byłem z kumplami.Mogę tam wpaść z Rypinusem i strzelić kilka fotek Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 07.09.07, 22:58 choć ostatnio latem byłem w kaliszu u rodziny to tam niestety nie zajrzalem ale chyba są bo były solidne zelbetonowe ,wzdluż muru wsk była na koncu dziura w plocie od cemntarza i tam sie wychodziło na zewnątrz ,ładny tam widok jest na doline prosny ,bunkry były chyba dwa albo trzy nie pamietam ,to juz kupe lat jak tam byłem Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kaliskie schrony na Zagorzynku . 08.09.07, 21:41 kaliszman napisał: > Oczywiście ze są,sam kiedyś tam byłem z kumplami.Mogę tam wpaść z > Rypinusem i strzelić kilka fotek . Byloby milo . Ja sam tez sie tam wybieram , ale jak macie blisko , to prosze . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 07.09.07, 14:49 prezesmarcin napisał: > a organizatorem nie jest czasami straz miejska? Tego nie wiem . Uwazem jednak ,ze Straz Miejska powinna robic swoje czynnosci statutowe . A w miescie ma co robic ! Od organizowania turystyki sa wyspecjalizowane instytucje . Taka instytucja nawet nie jest proboszcz parafii , ktory tez sie bieze za wycieczki . Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 07.09.07, 16:00 i to jest bez sensu w tym miescie-ze instytucje ktore powinny zajac sie turystyka zajmuja sie nie wiem czym-chodzi o pttk a straz miejska zajmuje sie turystyka a powinna pilnowaniem porzadku. ten sam problem chyba byl z jubileuszem 300 bitwy pod kaliszem w zeszlym roku-jednym z glownych organizatorow byla tez straz miejska Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 07.09.07, 16:04 wiecej o schornach mozna przeczytac w ktoryms roczniku kaliskim i kronice wielkopolski (autorem jest Przemyslaw Mackowiak-czesto organizuje wycieczki po poznanskich fortach-kiedys uczestniczylem w takiej eskapadzie bardzo ciekawe) polecam takze przewodnik fortyfikacje-tam jest troche o przedmosciu kalisz Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 18.09.07, 10:26 Sądziłem ze Przedmoście Kalisz składa się z samych bunkrów,a nie też ze schronów.W sobotę byłem z Rypinusem,zrobić kilka fotek na Rypinku tuż za cmentarzem.Budowla ta bardziej mi przypominała schron niż bunkier,ponieważ nie widziałem stanowiska ogniowego.Ale jest to najwieksza z budowli wchodzących w skład kaliskich umocnien.Było tam bardzo ciemno i dopiero na zdjęciach widać,gdzie się kończy,lecz zamiast ściany jest góra piachu,a więc jest możliwość ze częsc korytarza jest zasypana,to moja teoria.Dziś Rypinus wrzuci fotki. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 18.09.07, 12:06 W którym dokładnie miejscu jest ten schron? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 18.09.07, 13:20 Za cmentarzem,praktycznie tam gdzia są wywalane smieci.Powiem,ze jest bardzo dobrze ukryty między drzewami,mimo ze wiedziałem ze tam jest i tak się namęczyłem,żeby go odnaleść.Foty będą dziś okołó 18. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 18.09.07, 12:09 Czekamy na foty! Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 18.09.07, 17:49 Własnie się przyjrzałem mapce i schron na Rypinku nie pasuje do tych z Przedmościa Kalisz,a więc nie mam pojęcia,kiedy i do jakich celów został wybudowany.Foty zaraz będą.Może wiecie coś na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 18.09.07, 18:16 Fotki już są! Odpowiedz Link Zgłoś
tomashch V Rajd Kaliską Linią Maginota 11.09.07, 23:13 29 Września odbędzie się piaty rajd Kaliska Linia Maginota Może wybierzemy się wszyscy razem? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: V Rajd Kaliską Linią Maginota 11.09.07, 23:57 tomashch napisał: > 29 Września odbędzie się piaty rajd Kaliska Linia Maginota > Może wybierzemy się wszyscy razem? Chetnie . Masz jakies szczegoly - godzine i miejsce zbiorki , trasa ??? Moze link do organizatora ? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: V Rajd Pozycją Przedmoście Kalisz 12.09.07, 01:24 To oświećcie tam wszystkich, że to nie żadna kaliska linia Maginota, tylko Pozycja Przedmoście Kalisz. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: V Rajd Pozycją Przedmoście Kalisz 27.09.07, 18:34 Przekazuje na goraco szczegoly , w periodyku ,,Zycie Kalisza'' jest napisane tylko o zakonczeniu tego Rajdu . A p o c z a t e k : 29 wrzesnia br /sobota/ 1. Trasa rowerowa - zbiorka : godz 9.oo - perking przy Cm.Komunalnym ul.Poznanskiej i tam spotkanie z przewodnikiem , 2. Trasa piesza - zbiorka : godz.10.oo w parku w Sulislawicach i tam spotkanie z przewodnikiem Zakonczenie V Rajdu w Kaliszu ul Rzymska ok.godz.12.oo Powrot dla piechurow - KLA ,,3 C'' przyst.Rzymska SKR godz. 12.28 Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: V Rajd Pozycją Przedmoście Kalisz - sobota 27.09.07, 18:41 Ktos idzie / jedzie ??? Ja wybieram sie na trase piesza . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: V Rajd Pozycją Przedmoście Kalisz - sobota 27.09.07, 18:51 ok333 napisał: > Ktos idzie / jedzie ??? > Ja wybieram sie na trase piesza . Dorzucasm jeszcze mapke mapa.szukacz.pl/?&nc=51,71205&ec=18,07373&n=51,71205&e=18,07372&z=3&t=WYBRANY%20PUNKT Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: V Rajd Pozycją Przedmoście Kalisz - sobota 27.09.07, 21:32 ok333 napisał: > ok333 napisał: > > > Ktos idzie / jedzie ??? > > Ja wybieram sie na trase piesza . > > Dorzucasm jeszcze mapke > > mapa.szukacz.pl/?&nc=51,71205&ec=18,07373&n=51,71205&e=18,07372&z=3&t=WYBRANY%20PUNKT > Jeszcze wyszukalem rozklad jazdy Strazy Miejskiej : www.strazmiejska.kalisz.pl/?menu=prewencja&submenu=8 Uwaga ! Zbieraja po 3,- zeta - Jak Renata ( recydywistka )za podpisy , he he . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 18.09.07, 13:35 A byl ktos z naszych na tym Rajdzie nr V ? To jest produkt turystyczny w ramach rekreacji Strazy Miejskiej . Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 18.09.07, 22:56 i gdzie te fotki z rypinka?. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 19.09.07, 00:11 Trzeba zaglądać do galerii :> Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re:tajemnicze podziemie. 19.09.07, 03:18 A czy ktoś sie orientuje co to za tajemniczy obiekt znajduje się w pobliżu ulicy prowadzącej od parku do więzienia. Tam po lewej stronie idąc do wiezienia na terenie należącym chyba do pobliskiego ogrodnika jest ceglana konstrukcja we wzgórzu. Tam są też drzwi a za nimi jest duża piwnica w której raz byłem. Dziwne wzgórze z piwniczką znajduje sie na tyłach byłego kina przy ul. Ciasnej Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 20.09.07, 00:55 ksiestwokaliskie napisał: > Trzeba zaglądać do galerii :> no ale tam gdzie są bunkry w galeri nie ma tych z rypinka . Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 20.09.07, 10:09 To są te zdjęcia z Rypinka (chociaż to nie bunkier): fotoforum.gazeta.pl/72,2,784,69223025.html Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 20.09.07, 13:49 dzięki ,tak to te bunkry poznaje i moim zdaniem to budowle z okresu wojny a nie zimnej wojny bo jako mały chłopiec w latach siedemdziesiątych zajdowaliśmy tam niewypały z okresy właśnie wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 21.09.07, 12:37 piotr33k2 napisał: > dzięki ,tak to te bunkry poznaje i moim zdaniem to budowle z okresu > wojny a nie zimnej wojny bo jako mały chłopiec w latach > siedemdziesiątych zajdowaliśmy tam niewypały z okresy właśnie wojny. Wydaj mi sie ,ze masz racje . To chyba schron po zakladach ,,ZOLLENWERKE'' zbudowanych od podstaw przezx hitlerowcow (potem ulokowano w nich WSK ) Colinwerk - jak mawiali na nie kaliszanie - byly to zaklady metalowe, gdzie produkowano szybkostrzelne dzialka do samolotow. Na zagorzynskiej cegielni , za cmentarzem wlasnie Niemcy wyprobowywali te dzialka uzywajac ,,slepych'' nabojow , ktore jak opowiada pan Waldemar Kuczynski w swojej ,,sadze rodzinnej'' sluzyly do ,,zabawy'' dla miejscowych chlopakow w okresie tuz po wojnie . Sadze ,ze jakby teraz ktos pofatygowal sie tam z ,,wykrywka'' , to napewno cos jeszcze znajdzie . Schton ten mogl sluzyc niemiaszkom jak oslona przy ,,probowaniu'' dzialek samolotowych . Zrodlo ( na stronie 46 )opowiesci p.Waldemara : www.kuczyn.com/papers/rodzina/rodzina_20051101.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 21.09.07, 12:07 piotr33k2 napisał: > ksiestwokaliskie napisał: > > > Trzeba zaglądać do galerii :> > no ale tam gdzie są bunkry w galeri nie ma tych z rypinka . Bo to jest schron z Zagorzynka , za zagorzynskim cmentarzem . Jaki schron masz na mysli mowiac ,,bnunkier rypinkoeski''??? Te inne sa w Szczypiornie ,Sulislawicach a nawet w Zydowie . Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Przedmoście Kalisz 24.09.07, 12:31 Wszystkie polskie pozycje obronne z 1939, w tym pozycja Przedmoście Kalisz i Przedmoście Koło, opisane są w: Jarosław Chorzępa, Fortyfikacje : przewodnik po Polsce, Warszawa 2007 Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Przedmoście Kalisz 24.09.07, 15:01 Ta pozycje i inne opracowania , ktore sa dostepne w internecie powinny posluzyc do opracowania konkretnego szlaku turystycznego . Jest jedno ale , te schrony trzeba odpowiednio przygotowac dla turystow i zabezpieczyc ich (turystow) przed ewentualnymi wypadkami . Bo turystow mamy takze ,,pomyslowych'' . PTTK do tego za bardzo sie nie kwapi (zasiedzxiale struktury ) , a moze trzeba by zalozyc jakies inne stowarzyszenie ??? Widze tu pole do popisu dla mlodych . Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Przedmoście Kalisz 27.09.07, 15:42 Na jednym z forum wyczytałem coś takiego,autor erni. Wielki schron kolejowy położony przy ul.Wrocławskiej,tam gdzie jest parking,niestety wejście jest zasypane,mieścił sie tam cały sztab dowodzenia i magazyny.Może wiecie na ten temat więcej. O tym chyba już ktoś tu wspominał,mam na mysli schron atomowy na plantach przy tęczy wejście było od strony szaletu miejskiego.Moze ktoś wie więcej niech napisze dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Przedmoście Kalisz 27.09.07, 18:20 Schron przeciwatomowy w kiblu? a to dobre:) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Przedmoście Kalisz 27.09.07, 18:36 ksiestwokaliskie napisał: > Schron przeciwatomowy w kiblu? a to dobre:) Tez opowiadasz - pod kiblem , azeby w razie co grzyb byl mniejszy . Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Przedmoście Kalisz 27.09.07, 18:40 Ale co ze skażeniem biologicznym?:) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Przedmoście Kalisz TOPL 27.09.07, 18:44 Slyszalem z kolei o jakim duzym schronie w okolicy ul.Widok i kolejny pod eomami na rogu Zlota / Gl.Rynok . Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Przedmoście Kalisz TOPL 27.09.07, 18:46 Ten koło Widoku jest na rogu Kieleckiej i Słowackiego lub nieopodal. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Przedmoście Kalisz TOPL 27.09.07, 21:29 ksiestwokaliskie napisał: > Ten koło Widoku jest na rogu Kieleckiej i Słowackiego lub nieopodal. Warto go wykukac i sfocic . Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Przedmoście Kalisz TOPL 27.09.07, 21:46 A więc nic nie wiecie otym schronie kolejowym na ul. Wrocławskiej.Szkoda.Ale widać ze Kalisz schronami stoi,mam nadzieje ze nie będzie trzeba znich korzystać;) Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Schron w UAM 28.09.07, 00:42 W budynku UAM koło pomieszczeń tymczasowej czytelni znajduje się schron wykorzystywany obecnie jako składzik. Prowadzą do niego charakterystyczne drzwi. Schron jest oczywiście zimnowojenny. Jak byłem dzieckiem to widziałem schrony koło dworca. Były działające i przygotowane na atak. Już wtedy mnie to śmieszyło bo wydawało mi sie że pierwsze co się bombarduje w mieście to dworce. Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Schron w UAM 02.10.07, 00:12 bylem w tym schronie jak chodzilem tam do podsatwowki (sp nr 10)- byla tam szatnia i jakis skladzik (w szatni byly dwoje drzwi jedne do skladzika a drugie ktore pozniej zamurowano nie wiem gdzie prowadzily). mozna do tego schronu bylo tez wiejsc jesli dobrze pamietam-od strony sali gimnastycznej na wysokosci szatni bylo wejscie Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Schron w UAM 02.10.07, 03:37 kurcze ten poprzedni mail dotyczy tego podwatku Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 02.10.07, 03:36 zeby dobrze zrozumiec-w schronie byla szatnia taka na kurtki. a to drugie wejscie do schronu to jest przy sali gimnastycznej w uam obok przebieralni/szatni (chyba ze jest tam teraz cos innego). swego czasu w skladziku robilismy jakies porzadki-byly tam jakies stare mapy, stare dzienniki itp ale bylo to bardzo dawno dawno temu Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 02.10.07, 11:08 Ja uwazam osobiscie (abstarahujac od zimnowojennych obsesji ) , ze takie czy inne (lepsze ) schrony w kazdym miesxie powinnny byc , bo ... nigdy nic nie wiadomo , a takie duze zbiorowiska ludnosci musza byc ochroniane . Nie orientuje sie ,czy ilosc tych ,,spadkowych'' schronow jest zbyt duza , czy ,,w sam raz'' ( pewnie sa w tej materii jakies uregulowania prawne ) .Lecz schrony te powinny byc utrzymywane , o z n a c z o n t i tak wyposazone by mogly sluzyc w kazdej chwili ludnosci miasta .Coz z tego ,ze oglasza sie ,,probne'' alarmy , jak i tak ludzie na dzien dzisiejszy nie wiedza gdzie maja mogliby sie schronic . Sam rozkaz ,,padnij'' napewno nie wystarczy w momencie rzeczywistego zagrozenia . Na takie schrony trzeba przeznaczyc odpowiednia ilosc pieniedzy , takie sa koszty wspolczesnej cywilizacji , a oszolomow nie btakuje . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 04.10.07, 12:10 Pomysl przystosowania kaliskich schronow dla potrzeb turystyki jast przedni . Fajnie by bylo zeby do naszej idei zapalila sie takze dzialajaca na naszym terenie ,,Grupa Kalisko - Ostrowsko - Sieradzka'' - grupa eksploratorow , ktora ,,odkrylem'' na Forum ,,ODKRYWCY''. Panowie zapraszamy , nie badzcie tacy skromni :) .Sami nie damy rady , a zabytki niszczeja . Poki co , warto zapoznac sie z tematem bunkro-schronowym z innych dzielnic Polski . Tutaj znajdziemy materialy krakowskie : 149.156.142.12/fortykrakow/aktualnosci/aktualnosci.htm Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Kaliskie schrony Armii ,,Poznan'' 05.10.07, 02:43 schrony sa atrakcja turystyczna Kalisza ale niestety niewykorzystana. przydaloby sie chociaz stwozenie trasy turystycznej wzdluz umocnien oraz wydanie chocby jakiegos folderu bo informacji nt "przedmoscia kalisz" w formie pisanej jest nieiwele i trzeba sie naszukac troche -wzmianka w przewodniku "fortyfikacje", artykul w ktoryms "roczniku kaliskim" i w czasopismie "kronika wielkopolski". wiecej znajdzie sie w inernecie sam "rajd kaliska linia maginota" to za malo do popularyzacji wiedzy o tym systemie umocnien. marzy mi sie taka publikacja nt wszystkich kaliskich umocnien: grodu na zawodziu, miasta lokacyjnego oraz przedmoscia kalisz (pisalem o tym w temacie poswieconym murom obronnm. taki przewodniki powstal np w poznaniu) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Przedmoście Kalisz 05.10.07, 11:57 A mnie się marzy przewietrzenie Wydziału Kultury, Sportu i Turystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Przedmoście Kalisz 05.10.07, 17:54 wielkopolskawschodnia napisał: > A mnie się marzy przewietrzenie Wydziału Kultury, Sportu i Turystyki. I działu promocji miasta! Odpowiedz Link Zgłoś