greffen 26.09.07, 05:00 Jak donoszą Fakty kaliskie władze miasta rozważają uporządkowanie przestrzeni Rynku Głównego całość prac (o ile rada miejska wyda uchwałę) ma kosztować ok 20 mln zł. W ramach prac rozebranie betonowego sarkofagu! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaliszman Re: Nadzieja dla Rynku 26.09.07, 09:06 Już o tym pisałem wczoraj w południe. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Nadzieja dla Rynku 26.09.07, 10:06 Badz tak dobry i dodaj link , bo nie moge dojsc do tresci twego posta wczorajszego . Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Nadzieja dla którego Rynku? 26.09.07, 11:58 No bo wy tak piszecie, jak te baby z targu! Cholera wie, o co wam chodzi, a nadto jeden drugiego nie rozumie. Wszyscy piszą, że tak bardzo im na Kaliszu zależy, ale nawet nazw ulic i placów nie mogą się nauczyć. :( No to się w końcu nauczcie: Główny Rynek (a nie Rynek, Rynek Główny, plac Ratuszowy, etc.). Nowy Rynek (a nie Rynek, plac przed "Tęczą", etc.). Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Nadzieja dla którego Rynku? 26.09.07, 12:22 oOO coś taki nerwowy.Rzeczywiscie może pojawjają się tu różnego rodzaju błedy w pisowni,ale to chyba nie wyklucza miłosci do Kalisza.Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Nadzieja dla którego Rynku? 26.09.07, 17:06 Wcale nerwowy, tylko rozbawiło mnie, że nie wiecie o czym jeden do drugiego piszecie. :) No i racja z tą miłością, bo na przykład mylenie Kasi z Zosią wcale przecież nie wyklucza miłości do Zosi (lub odwrotnie). :) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Nadzieja dla którego Rynku? 26.09.07, 17:16 Aldi masz racje , ale jest jeszcze jedna mozliwosc - mozna kochac sie z oboma dziewczynami i zeby bylo jeszcze lepiej - z oboma naraz . To Niemcy nazywaja gruppen sex. Proponuje wie czeby bylo krotko nazwac Rynek Gl. - RG , a Nowy Rynek - NR i uzywac na codzien . Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: Nadzieja dla którego Rynku? 26.09.07, 17:47 a wlasciwie to co ludzie maja do tej betonki? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Nadzieja dla którego Rynku? 26.09.07, 20:25 Wlasciwie do betonki nic. Albo prawie nic , bo niektore grupy ON maja np. niedowidzacy czy niewidomi . Mamy za to pewne ale , do tych co to szkaradztwo wymyslili i postawili posrod zabytkowej substancji miejskiej zawartej miedzy dawnymi murami obronnym Krolewskiego Miasta. Ponial ??? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Nadzieja dla którego Rynku? 26.09.07, 22:42 No piszem wołkamy, że to Główny Rynek, a nie odwrotnie, a ty swoje! No gadał dziad do obrazu, a obraz ani razu... Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Nadzieja dla którego Rynku? 26.09.07, 20:32 Ja wiem o czym piszę.A co do Kasi i Zosi to masz absolutną rację:) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Nadzieja dla którego Rynku? 26.09.07, 22:58 No ja wiem, że ty wiesz. Problem jednak w tym, że inni dowiedzieć się nie za bardzo mogą. :) Odpowiedz Link Zgłoś
paul50 Re: Nadzieja dla którego Rynku? 26.09.07, 23:26 Ja to wogóle nie rozumiem problemu betonki.Pęcherz czeka na "kompleksową modernizację" która nie widamomo kiedy i czy wogóle nastąpi zamiast podjąć męska decyzję.Wywalamy beton a w jego miejsce kładziemy kostkę.Kto powiedzial że w tym miejscu musi koniecznie cos stanąć ?Ewentualnie obsadzić dziadostwo kwiatami w skrzynkach niech przynajmniej nie straszy skoro wielkim problemem jest nająć firmę i zburzyć postkomunistyczny piedestał. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Nadzieja dla Głównego Rynku 27.09.07, 00:20 Jaką znowu kostkę!? Polbrukową!? Główny Rynek był znakomicie skomponowany. Nie było tam żadnych osranych (bardzo przepraszam!) drzew, tylko piękna, jasna przestrzeń okalajaca piękny (jednak!) ratusz, przed którym rozciągał się uroczy kwietnik. "I komu to przeszkadzało!?" Odpowiedz Link Zgłoś
paul50 Re: Nadzieja dla Głównego Rynku 27.09.07, 07:40 o00 napisał: > Jaką znowu kostkę!? Polbrukową!? A co to tylko kostka polbrukowa istnieje ?Kostką i płytami jakimi juz teraz wyłożony jest rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Nadzieja dla Głównego Rynku 27.09.07, 11:30 No nie ma co, lastrykowe płyty dodają uroku Głównemu Rynkowi nie mniej niż rzeczona batonka. A może by tak betonkę obłożyć lastrykowymi płytami? Wtedy wszystkim się będzie podobać. Powiatowy klimacik, że aż miło! Do tego jeszcze studzienka z daszkiem i mamy drugi Kazimierz Dolny (obok drugiego Biskupina). Odpowiedz Link Zgłoś
paul50 Re: Nadzieja dla Głównego Rynku 27.09.07, 21:00 o00 napisał: > No nie ma co, lastrykowe płyty dodają uroku Głównemu Rynkowi nie > mniej niż rzeczona batonka. > ... Uroku nie dodają ale zdaje się nie ma kasy na ich wymianę o której wspominałem w tym : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=68211329 watku.Mnie równiez sie ona nie podoba zeby było jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Nadzieja dla którego Rynku? 27.09.07, 00:34 W sumie Główny Rynek to takie trochę rosyjskie nazewnictwo (Głównyj Rinok) On jest Główny dlatego że po I wojnie światowej kiedy Kalisz odbudowywano uznano że nazywanie go Starym jest nieprawdziwe. Mnie jest dość obojętne czy Główny Rynek czy Rynek Główny byleby tylko był ładny. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Nadzieja dla którego Rynku? 27.09.07, 10:09 No i wyszlo szydlo z worka . Slusznie greffenie zauwazyles ,ze Glownyj Rynok to na mur ,,RUSYCYZM'' . Dla Polaka , takie stawianie na poczatku tego co nie jest glowne , jest poprostu nienaturalne . Szkoda ,ze jak zmieniano nazwe pl.Bohaterow Stalingradu na Gloeny Rynek nie bylo jeszcze internetu i wolnosci slowa . Ludzie by zaprotestowali jawniej i bardziej stanowczo , a tak pojedyncze glosy zepchnieto w kat . Wtedy byla jeszcze sluszna ,,jedynie sluszna droga'' - droga i linia Partii . Przy kolejnej zmianie podnisloby sie znowu larum , jak w przypadku ulicy Hanki . Znowu by sie podnosilo kwestie kosztow . Duch polski jest nieweazny , wazne sa koszty . Pocieszam sie ,ze Poznan Glowny czy Lodz Kaliska nie beda zmieniane . A na Glownym Rynku ma NIE BYC KOSTKI POZBRUKOWEJ . Betonki tez ma nie byc , musi odejsc w niebyt. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Nadzieja dla którego Rynku? 27.09.07, 11:22 No piknie, piknie, ciekawe co ja tu jeszcze przeczytam... Zatem zmuś wrocławian, żeby przemianowali swój Zielony Most na "most Zielony", warszawian, żeby przemianowali Warszawskie Przedmieście na "Przedmieście Warszawskie", krakowian, żeby przemianowali "Stary Teatr" na "Teatr Stary", no i może jeszcze do kompletu gdańszczan, żeby przemianowali swój Długi Targ na "Targ Długi". Ale może lepiej poczytaj (chocby w Internecie, bo już masz), cóż to takiego jest pozycja atrybutywna i predykatywna przymiotnika i kiedy i jak i w jakich językach ona wygląda. Wtedy może jaśniejszą stanie się zagadka, dlaczego raz mówimy "generalne porządki", innym razem zaś "prokurator generalny". Najlepszym przykładem totalnej niewiedzy i absolutnej ignorancji był przypadek przemianowania placu Konstytucji w Kaliszu na plac Jana Pawła II tylko dlatego, że jakiemuś cymbałowi przyszło do główki, że to na pewno ślad komuny, bo przecież nie wiadomo nawet której to konstytucji plac, więc pewnie jakiejś ruskiej lub komunistycznej. Ale jakiemuś cymbałowi nie przyszło do główki, żeby może pojść do biblioteki (skoro w domu książek brak) i najpierw sprawdzić dlaczego i kiedy plac Konstytucji placem Konstytucji nazwano. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Nadzieja dla którego Rynku? 27.09.07, 11:24 To coś z betonu musi zniknąć.Kostka najlepiej granitowa,droga ,ale ładna i trwała.Drzewa to sprawa problematyczna,rzeczywisci gołębie odchody nie dodają rynkowi urody.Co do fontanny przed ratuszem to nie wiem,zalezy od projektu,niepoto pozbywamy się jednego brzydactwa (Betonowe Coś),żeby postawić drugie,a obawiam się ze wielu Kaliszanom poprostu wystarczy fontanna nawet jak będzie byle jaka. No i tu się naraze pewnie na atak wielu osób.Po co nam ten Kwietnik przed ratuszem przecież przez wieki czegoś takiego na GR nie było.To jest małomiasteczkowe.Sandomierz piękne historyczne miasto ok20 tyś.Zamość ok.60tyś. o większych nie wspomnę.Tam nie ma żadnych kwietników na GR.I jakoś te miasta nie tracą na urodzie,raczej wyglądają bardziej miejsko,a wygląd GR nawiązuje do histori.Jedyne miejsc dla kwiatów na GR to kwiaciarki. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Nadzieja dla którego Rynku? 27.09.07, 11:44 Mam bardzo zbliżone zdanie do tego, jakie prezentuje Kaliszman, że wielu kaliszanom po prostu wystarcza cokolwiek, nawet jak jak jest byle jakie. Wystacza im nawet byle jaki prezydent. Co do kwietnika też się z Kaliszmanem zgadzam. Dodam tylko może, że Sylwester Pajzderski zaprojektował to i owo tak, żeby było "drugie po Poznaniu". Stąd na przykład domu miały być trzypiętrowe tylko w Głównym Rynku i wrocławsko-toruńskim ciągu komunikacyjnym, reszta zaś dwupiętrowa. Stąd mamy beznadziejne rozwiązanie, że na przykład dom narożny Zamkowa róg Kanonickiej jest trzypiętrowy od Zamkowej, ale już dwupiętrowy od Kanonickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen No to moze poprostu Plac Ratuszowy. 27.09.07, 12:04 Odpowiednia kostka jest najważniejsza, bo to ona zadecyduje o jakości całego Głównego Rynku. Dobrze zaprojektowane dodatki są oczywiście mile widziane ale pod warunkiem rzetelnej dyskusji na temat estetyki. O betonkę, most betonowy w parku nikt się nikogo o zdanie nie pytał. Te obiekty po prostu sie pojawiły. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Nadzieja dla Rynku 27.09.07, 19:32 Wszytko pięknie, ale to są marzenia Pęcherza, które nie będą jeszcze długo realizowane:( Czy betonowy podest, nikomu już nie służący zniknie sprzed kaliskiego ratusza? - Po raz kolejny wracamy do tematu. Prezydent Janusz Pęcherz obiecywał zagospodarowanie placu przed urzędem miejskim. Okazuje sie jednak, że były to czcze obietnice. A betonowy podest - pamiętający jeszcze przemowy władz Polski Ludowej - jak przed ratuszem stał, tak stoi. To oburza radnego Bogdana Nowackiego, który dociekał, jaka przyszłość czeka ten betonowy "cokół niczego" - jak zwykli mawiać niektórzy kaliszanie. "Mam wrażenie, że wrażliwość na ten ohydny element kaliskiej starówki z czasem uległa zmarginalizowaniu. Był ogłoszony konkurs w tej sprawie dotyczący zmiany zagospodarowania terenu. Niestety, nie mamy efektów. Nie wiem, co się z tym konkursem stało, czy został unieważniony, czy podjęto jakieś działania?" - mówił. Radny nie wie, a my wiemy. Ogłoszono konkurs. Mieszkańcy Kalisza zgłaszali swoje propozycje dotyczące tego, w co zamienić podest. Proponowano np. pobudowanie w miejscu betonowego stopnia fontanny z ławeczką trębacza kaliskiego albo ustawienie tam karczmy żydowskiej. Pomysły doceniono, ich twórcy odebrali nawet od prezydenta nagrody. I na tym rozmyślanie o przyszłości podestu się zakończyło. Radny Nowacki twierdzi, że to karygodne. "Wydaje mi się, że tak dalej być nie może. Jeżeli nie mamy pomysłu, to po prostu podest zlikwidujmy" A prezydent Janusz Pęcherz przyznaje, że coś z betonowym podestem w końcu zrobić trzeba. Tylko co? "Ja się kiedyś zastanawiałem, czy nie zrobić tak: buldożera wpuścić w nocy, żeby rano już nikt nie wiedział, że ten podest tam stał. I tak by było pewnie najsensowniej. Ale odłożyliśmy tę decyzję w czasie - do momentu, kiedy zaczniemy kompleksowo patrzeć na naszą starówkę i otoczenie ratusza" A to oznacza, że jak podest stał, tak stać będzie. Bo prezydent myśli o zmianach na całej kaliskiej starówce. To ma kosztować i to sporo. Nawet 15-20 milionów złotych. A takich pieniędzy w budżecie nie ma i w najbliższej przyszłości nie będzie. "Jeżeli podejmiemy decyzję, że na to wystarczą 2-3 miliony, to lepiej nie zaczynać, bo po prostu tego nie zrobimy i wszyscy będziemy z tego niezadowoleni" - przekonuje Janusz Pęcherz. Ot, i cała prawda o wiecznym podeście przed ratuszem. Zniknie z placu dopiero, kiedy będą pieniądze na zmiany na Starówce. A czy będą? - nikt na to pytanie odpowiedzieć nie potrafi. rc.fm Odpowiedz Link Zgłoś
tomashch Re: Nadzieja dla Rynku 27.09.07, 19:35 dzisiaj zbierali jakieś podpisy na rynku ;| Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Nadzieja dla Rynku 27.09.07, 19:39 A co dadzą podpisy, jeśli kasy nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Nadzieja dla Rynku 27.09.07, 19:50 Nie można odmówić racji prezydentowi... Ludzie uczeplili się tej botonki jak rzep psiego ogona i są skłonni zagłosować na każego, kto tylko powie, że betonkę spychaczem usunie. Ludziom nie przeszkadza, że plac jest wyłożony lastrykowymi płytami i wygląda jak parapet, bo sami takie gierkowskie bezguście mają w domach. A tu nie chodzi o jedną betonkę, tylko o cały Główny Rynek. A na to potrzeba dużo pieniędzy. Niestety. :/ Oby tylko, kiedy już znajda się pieniądze, nie spieprzono Głównego Rynku tak, jak spieprzono plac św. Józefa. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Nadzieja dla Rynku 27.09.07, 19:58 Tak czy inaczej generalny remont Rynku i okolic musi być, bo te rejony parszywieją z roku na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Nadzieja dla Rynku 27.09.07, 21:41 A moze te podpisy były zbierane,przez handlarzy z NR? A pieniądze by się znalazły podobno budzet Kalisza moze w tym roku,być naprawdę dobry.Ludzie przecież UE sypie groszem a nawet euro.A więc o czym my tu mówimy,widać ze ci ludzie niewidzą potencjału jaki ma Kalisz jeśli chodzi o turystykę. Odpowiedz Link Zgłoś
tomashch Re: Nadzieja dla Rynku 27.09.07, 23:18 tak tak te podpisy były zbierane przez handlarzy coś mi sie wydaje ze ten inwestor specjalnie chce wybudować ten parking żeby niby na chwile przenieść handlarzy, a tak naprawdę już nigdy tam nie powrócą ;) i ten plan mi sie podoba :D przecież jak budowali to "centrum handlowe" koło banku PKO na górnośląskiej to też były protesty itp. a jednak zlikwidowano ten ryneczek. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Nadzieja dla Rynku 28.09.07, 00:05 Jak miło słyszeć że jest tu ktoś kto podziela mój pogląd na plac św. Józefa. Mimo ładnej kostki i paru drzew plac wygląda smutnie i zmienił sie po prostu w szeroka ulicę. Co do Rynku kostka brukowa jest bardzo ważna bo te lastrikowe płyty są okropne i już zniszczone. No i te okropne hydranty. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Nadzieja dla Rynku 28.09.07, 00:11 A studnia czemu nie tylko oczywiście miejska a nie małomiasteczkowa jak w Kazimierzu.Najpierw projekt do konsultacji a nie realizacja po cichu a potem zdziwienie co to za paskudztwo w nocy wyrosło? Zdaje sie że pod płytą Głównego Rynku powinny być resztki istniejącej tu niegdyś studni. Znajdowała się ona w pobliżu domu Herbichów. Warto zwrócić uwagę że w Kaliszu nie ma polityki brukowej i każda uliczka ma inny bruk Rynek powinien wyznaczyć standarty dla Zamkowej i Śródmiejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Nadzieja dla Rynku 28.09.07, 00:23 Bardzo gustowna studnia z Krakowa http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.ing.pan.pl/muzeum/obr_Noc07/04_studnia_max.jpg&imgrefurl=http://www.ing.pan.pl/muzeum/noc_2007.htm&h=461&w=800&sz=92&hl=pl&start=182&tbnid=L31rwGdLF1k3rM:&tbnh=82&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3D%2Bstudnia%26start%3D180%26gbv%3D2%26ndsp%3D18%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Nadzieja dla Rynku 28.09.07, 00:26 Pomyłka www.ing.pan.pl/muzeum/noc_2007.htm Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Nadzieja dla Rynku 28.09.07, 00:37 No bardzo gustowna, zwłaszcza, że stoi na dziedzińcu Collegium Maius. Skąd byś chciał taką wziąć w Kaliszu? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Nadzieja dla Rynku 28.09.07, 00:41 Nie tyle w szeroką ulicę, co w plac przy-k-o-ś-c-i-e-l-n-y. :( Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Nadzieja dla Rynku 28.09.07, 01:09 Myślę o tej studni jako pewnej inspiracji. Bardziej chciałem pokazać że można stworzyć interesującą mała architekturę. Niekoniecznie z drewnianym daszkiem i kolorowym krasnalem na czubku. Wiele budynków w Kaliszu nawiązuje do jakiejś architektury. Przykładowo wnętrza NBP nawiązują do XIX wyobrażeń Term Karakalli w Rzymie. Wiec może warto poszukać jakiś ciekawych wzorców. Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Jak należy promować Kalisz - poradnik 04.10.07, 03:06 Rynek wymaga rewitalizacji-musi zniknac bukier i to bezapelacyjnie bo szpeci. Rynek powinien zostac wyremontowany na ten okragly jubileusz 1850 lecia. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Główny Rynek 03.10.07, 16:32 "Jak przypatrzycie się państwo temu, co marszałek na rewitalizację miast da, to się okaże że będzie to 20 milionów na całą Wielkopolskę i z tym sobie możemy w Kaliszu nie wiem co zrobić. Pewno nic." - tak mówi pan prezydent Janusz Pęcherz. Więcej: www.rc.fm/informacje/?id_informacje=24081 Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Główny Rynek 13.10.07, 22:52 I zapomnijcie o studniach itp... :) miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,4562276.html Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Główny Rynek 14.10.07, 02:51 Rynek w Lublinie... pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Lublin_trybunal_noc.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Główny Rynek 14.10.07, 11:58 Ja wpisalem w Google ghaslo ,,pregierz kaliski'' - i co mi wyszlo ? www.reporterzy.info/article.php?section=prawo&title=dziennikarze_pod_pregierzem Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Główny Rynek 30.10.07, 14:59 To ze GR w Kaliszu,nie jest dobrze zagospodarowany chyba wie każdy mam na mysli,brak restauracji,pubów,hoteli,czy innych ciekawych miejsc,gdzie można by zaprosić znajomych z innych miast.A co my mamy na GR:banki,sklep obuwniczy,czy zwykłe spożywczaki,ale to może się zmienić:www.rc.fm/informacje/?id_informacje=24561 Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Główny Rynek 29.10.08, 22:03 A Główny Rynek stoi nietknięty i betonka stoi i zaraz go śnieg przykryje całunem białem. My jednak Rynku nie zapomnimy, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Główny Rynek 29.10.08, 22:36 Ratusz też nie zapomniał.Wiem, że nadal mają to w planach.Raczej powinniśmy się martwić tym, czy w czasie prac zostaną podjęte prace arceologiczne.Na podobną okazję możemy czekać wiele lat. Odpowiedz Link Zgłoś