smutekkalisza 19.01.08, 21:53 W budynku starostwa ktoś bardzo mądry zamontował bankomat okropieństwo i gdzie był konserwator Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ok333 Re: niszczenie miasta ciąg dalszy 20.01.08, 08:45 smutekkalisza napisał: > W budynku starostwa ktoś bardzo mądry zamontował bankomat >okropieństwo i gdzie był konserwator A co, juz go potrzeba bylo naprawiac :):) ? Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: niszczenie miasta ciąg dalszy 29.10.08, 21:30 Czy ten banbkomat tam jeszcze straszy? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: niszczenie miasta ciąg dalszy 29.10.08, 22:26 Może kryzys finansoway go wypłoszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: niszczenie miasta ciąg dalszy 16.11.08, 16:06 Miasto nam latoś wyłysiało ( to też niszczenia cd). Najpierw wyłysiał Bulwar Inwalidów nad kan.Rypinkowskim, potem Lipowa, były cięcia nad Prosną i za ,,kolejówa''. Łyse też jest nadbrzeże kanalu Rypinkowskiego pomiędzy Bankową i Częstochowską. Na koniec wyłysiała z drzew ul.Czaszkowska, bo miasto chciało pokazać , którą kamienicę ze swoich zasobów chce remontować.A może powód był zupełnie inny ? Może chodziło o zmniejszenie wypadkowości na ,,rondelku', gdzie kierowcy - zwłaszcza ,,elek'' dostaja kolorowego zawrotu głowy :).Macie możę spostrzeżenia z innych części Miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Restauracja miasta lokacyjnego 06.11.08, 21:19 Czy istnieje słowo "reklasycyzacja" (skoro istnieje "regotyzacja" i chyba istnieje także "rebarokizacja")? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Restauracja miasta lokacyjnego 07.11.08, 21:21 Chcesz podpowiedzieć Miastu , aby ten nowy parking wybudowało w stylu neoklasycystycznym :)? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Restauracja miasta lokacyjnego 16.11.08, 16:13 Nie. Miałem na uwadze oczyszczenie sali musztry Korpusu Kadetów z nawarstwień "bizantyjskich". Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Restauracja miasta lokacyjnego 16.11.08, 17:38 wielkopolskawschodnia napisał: > Nie. Miałem na uwadze oczyszczenie sali musztry Korpusu Kadetów z > nawarstwień "bizantyjskich". Masz rację, że tan jest ,,bizancjum'' :), a cerkiew pułkowa została przeniesiona w nowe miejsce. A i tak na nowym miejscu trwała niespełna pół wieku.A jeśli już o wojskowe koscioły chodzi , ti i w kaliskim katolickim ... ambona znajduje się po prawej stronie :). To taka ciekawostka. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Zdjęcie z krzyża 19.11.08, 20:02 W dzisiejszych "Wiadomościach" w TVP1 o 19:30 przypomniano (niestety przy okazji kradzieży obrazów Malczewskiego i Witkiewicza dokonanych właśnie w Warszawie) o obrazie Rubensa skradzionym z katedry (i nikt w końcu nie plótł głupot o spaleniu "się" obrazu). Odpowiedz Link Zgłoś
naraziegosc Re: Zdjęcie z krzyża 19.11.08, 21:46 Szkoda ze sie tylko mowi a nie probuje zlapac zlodziei albo chociaz ustalic co sie stalo z obrazem. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Zdjęcie z krzyża 20.11.08, 00:32 Złapać złodziei? Chłopie, oni od ćwierci wieku bujają się na hamaku w Honolulu (czy gdzie tam oni teraz się bujają, i tak już nieważne). Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Zdjęcie z krzyża 22.11.08, 01:51 Przecież obraz najprawdopodobniej skradli funkcjonariusze służ bezpieczeństwa, jakoś przed pożarem byli dziwnie zainteresowani tym dziełem sztuki. Sam proces i śledztwo też było nieporozumień, był nawet o tym film. Kiedyś księża mogli bać się o tym rozmawiać, ale teraz coraz bardziej otwarcie opowiadają jak było. Musi nam starczyć kopia...bo na powrót oryginału nie ma co liczyć. Warto jeszcze wspomnieć o fali kradzieży w latach 80. XX wieku. Skradziono wtedy m.in. bezcenne, srebrne sukienki z Sanktuarium Św. Józefa. Rozmawiałem kiedyś o tym zdarzeniu z księdzem, który w tamtych latach pełnił posługę w tym właśnie kościele. Wczesnym rankiem siostra zakonna zanosiła bodajże kwiaty do kaplicy, już nie pamiętam szczegółów, wtedy spostrzegła wybite okno. Wezwano milicję, a ta obstawiła kościół. Sądzono, że złodzieje są jeszcze w środku, ponieważ krata była zamknięta. Niestety, okazało się, że pomieszczenie jest już puste, sprawcy wyszli przez okno od strony parku. Małe wiejskie kościółki też często padają łupem złodziei... Szkoda, że parafie nie stać na drogie systemy alarmowe. Może wtedy ocalałyby barokowe figurki aniołków porwane m.in. z Ociąża i Piątku Wielkiego przez bandę, która to zdążyła je wywieść do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Zdjęcie z krzyża 22.11.08, 10:25 o00 napisał: > W dzisiejszych "Wiadomościach" w TVP1 o 19:30 przypomniano (niestety > przy okazji kradzieży obrazów Malczewskiego i Witkiewicza dokonanych > właśnie w Warszawie) o obrazie Rubensa skradzionym z katedry (i nikt > w końcu nie plótł głupot o spaleniu "się" obrazu). Dzisiaj, kiedy już ijfułat ks.St.Piotrowski nie żyje jedynymi świadkami mogąbyuć ówcześni wikariusze Parafii św.Mikołaja księża : - Bogdan Jarominiak, - Jerzy Krtajewski, - Henryk Janiszewski ( ostatnio proboszcz w Rychwale) oraz jedna z sióst Służebniczek, która opiekowała się kościołem. Nie znam ani nazwiska, ani imienia. Kiedyś już pisałem,że na własne oczy , trzeciego dnia po kradzieży i sprokurowanym pożarze widziałem blejtram z resztkami wyciętego płótna. Odpowiedz Link Zgłoś