greffen 01.09.08, 21:39 Czy ktoś dotarł gdzie w 1921 r Piłsudzki wręczał sztandar Strzelcom kaniowskim. Chodzi mi o dokładne miejsce w Kaliszu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ok333 Re: Pytanie o Piłsudzkiego w Kaliszu 01.09.08, 23:47 greffen napisał: > Czy ktoś dotarł gdzie w 1921 r Piłsudzki wręczał sztandar Strzelcom > kaniowskim. Chodzi mi o dokładne miejsce w Kaliszu. Czy to nie to miejsce w okolicach ul.Proznej, gdzie Marszalek przyjmowal defilade ? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Pytanie o Piłsudzkiego w Kaliszu 02.09.08, 09:35 ok333 napisał: > greffen napisał: > > > Czy ktoś dotarł gdzie w 1921 r Piłsudzki wręczał sztandar Strzelcom > > kaniowskim. Chodzi mi o dokładne miejsce w Kaliszu. > > Czy to nie to miejsce w okolicach ul.Proznej, gdzie Marszalek > przyjmowal defilade ? Tak jak przypuszczalem wydarzenie to mialo miejsce 15 maja 1921 roku, kiedy to Naczelnik Panstwa marsz.Jozef Pilsudski w towarzystwie gen.gen. Orlicz-Dreszera, Zeligowskiego i Rzadkowskiego przybyl pociagiem ( a jakze ) o godz.10.oo do Kalisza. Pozniej przewieziony z Dobrca 4-ro konnym powozem w towarzystwie szwadronu ulanow i banderii konnej na leg tyniecki. Tam podczas wielkiej rewii wojskowej wreczyl sztandar 29 polkowi Strzelcow Kaniowskich oraz krzyze Virtuti Militari Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Marszalek Piłsudzki w Kaliszu 02.09.08, 09:50 dalej mi ocenzurowalo :) . A mialo byc tak : ok333 napisał: > greffen napisał: > > > Czy ktoś dotarł gdzie w 1921 r Piłsudzki wręczał sztandar Strzelcom > > kaniowskim. Chodzi mi o dokładne miejsce w Kaliszu. > > Czy to nie to miejsce w okolicach ul.Proznej, gdzie Marszalek > przyjmowal defilade ? Tak jak przypuszczalem wydarzenie to mialo miejsce 15 maja 1921 roku, kiedy to Naczelnik Panstwa marsz.Jozef Pilsudski w towarzystwie gen.gen. Orlicz-Dreszera, Zeligowskiego i Rzadkowskiego przybyl pociagiem ( a jakze ) o godz.10.oo do Kalisza. Pozniej przewieziony z Dobrca 4-ro konnym powozem w towarzystwie szwadronu ulanow i banderii konnej na leg tyniecki. Tam podczas wielkiej rewii wojskowej wreczyl sztandar 29 polkowi Strzelcow Kaniowskich oraz odznaczyl ok. 200 oficerow, podoficerowe i zolnierzy krzyzami Virtuti Militari i Krzyzami Walecznych. Tego samego dnia o polnocy odjechal takze pociagiem do Warszawy. zrodlo :www.info.kalisz.pl/szkic/43.htm A w Kaliszu to jest wlasnie tak, ze jak sie nie lubi tego wszystkiego co jest zwiazane z Pierwszym Marszalkiem, to takze trzeba zapomniec o 29 pulku SK, chlubie miedzywojennego Kalisza.Sadze jednak ,ze do tej chlubnej tradycji trzeba bedzie powrocic. Tylko ... Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Marszalek Piłsudzki w Kaliszu 02.09.08, 17:30 Okazuje sie ,ze w dniu 15 maja 1921 r Marszalek najpierw spotkal sie w Kaliszu z generalicja ukrainska internowana w obozie kaliskim ; zrodlo : katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/852534.html oraz : wizard.ae.krakow.pl/~ziejlo1o/Droga.html Tu padly jego ,,slynne'' przeprosiny wobrc Ukraincow [quote] „Ja was przepraszam, panowie, ja was przepraszam – to miało być zupełnie inaczej”. [/quote] Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Marszalek Piłsudzki w Kaliszu 02.09.08, 17:41 Ok 333 trafiłeś w sedno sprawy. Ul. Próżna. A co było i się zmyło na ulicy Próżnej? Chyba natrafiłem na bardzo ciekawy ślad! Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Marszalek Piłsudzski w Kaliszu 02.09.08, 21:51 greffen napisał: > Ok 333 trafiłeś w sedno sprawy. Ul. Próżna. A co było i się zmyło na ulicy > Próżnej? Chyba natrafiłem na bardzo ciekawy ślad! Panu Wladkowi K. juz sie myla daty. Plyte(jej wyobrazenie) ta przy Proznej datowal na Zjazd Legionistow 1927 r. A co tam na Proznej rzeczywiscie bylo ? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Marszalek Pilsudski w Kaliszu 02.09.08, 21:54 ok333 napisał: > greffen napisał: > > > Ok 333 trafiłeś w sedno sprawy. Ul. Próżna. A co było i się zmyło > na ulicy > > Próżnej? Chyba natrafiłem na bardzo ciekawy ślad! > > Panu Wladkowi K. juz sie myla daty. Plyte(jej wyobrazenie) ta przy > Proznej datowal na Zjazd Legionistow 1927 r. A co tam na Proznej > rzeczywiscie bylo ? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Pytanie o Piłsudskiego w Kaliszu 02.09.08, 19:37 Ludzie, ma miłość Boską: PiłsuDSki, marszałek Józef PiłsuDSki! Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Pytanie o Piłsudskiego w Kaliszu 02.09.08, 22:49 www.calisia.pl/articles/2208-gr-b-legionisty-w-kaliszu mam dość uzasadnione powody aby sądzić że pomnik upamiętniał pobyt marszałka w 1921 r. Ale muszę namówić U.M. na mały sponsoring.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Pytanie o Piłsudskiego w Kaliszu 02.09.08, 23:31 Tak,oczywiscie, ale tekst jest wspolczesna konfabulacja pana Wladka. Powiem wiecej. Uzasadnione powody by kolo ,,margaryny'' spoleczenstwo Kalisza wystawilo pomnik 29 pSK, skoro jego miejsce ,,zajal'' Wielki Polak. Sytuacja podobna jak z Anna Jagiellonka i M.Kopernikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Pytanie o Piłsudskiego w Kaliszu 03.09.08, 00:52 Obserwujemy dziwny pęd do wznoszenia pomnika Piłsudskiego w Kaliszu. A czy zamiast nowego pomnika (zapewne niepięknej urody) nie mądrzej byłoby odtworzyć Mauzoleum Legionistów Polskich i pamiatkową płytę z ulicy Próżnej? Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Pytanie o Piłsudskiego w Kaliszu 03.09.08, 21:54 Pewnie że mądrzej, ale czy nasze miasto prowadzi świadomą politykę kulturalną? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Pytanie o Piłsudskiego w Kaliszu 04.09.08, 00:00 Nasze miasto nie prowadzi żadnej polityki kulturalnej, ono prowadzi tylko doraźne działania (dla przykładu: coroczne szukanie pieniędzy na KST i związana z tym zabawa dziennikarzy: "Czy tegoroczne KST się odbędą czy może jednak nie?"). Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Pytanie o Piłsudskiego w Kaliszu 04.09.08, 09:53 greffen napisał: > Pewnie że mądrzej, ale czy nasze miasto prowadzi świadomą politykę kulturalną? NIE nie prowadzi, ani polityki kulturalnej , ani turystycznej ani transportowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Pytanie o Piłsudskiego w Kaliszu 04.09.08, 09:50 wielkopolskawschodnia napisał: > Obserwujemy dziwny pęd do wznoszenia pomnika Piłsudskiego w Kaliszu. > > A czy zamiast nowego pomnika (zapewne niepięknej urody) nie mądrzej > byłoby odtworzyć Mauzoleum Legionistów Polskich Juz kiedys wypowiadalem sie w tej kwestii. Powtotrze - Mauzoleum nalezy przywrocic. Wskazywalem miejsce w poblizu tego miejsc, gdzie mauzoleum stalo pierwotnie i gdzie przy ul.Mickiewicza byl SPECJALNIE zalozony cmentarz. Tam przy al.WP , na terenie ogrodkow dzialkowych, ktore i tak maja byc skasowane. Moimskromnym zdaniem Miasto powinno jak najszybciej wrocic do tradycji legionowej tak, by mozna bylo z tego zrobic produkt turystycznyRozmawialismy kiedys nt. odtworzenia d.Obozu Jenieckiego na granicy z Nowymi Skalmierzycami. Mozna t5o powiazac w calosc z tematyka I-szo wojenna. Unia da na to pieniadze. Wzorujmy sie na Niemcach, Francuzach czy Holendrach. Powyzszy projekt mozna rozbudowac kwestie garnizonu kaliskiego - pomnik 29 pSK i plyta na legu tynieckim.Do wykorzystania jeszcze mozemy miec tematy : wielokulturowosci Kalisza, kwestie ukrainska w powiazaniu z cmentarzami wojskowymi - wszystkimi.W swojej problematyce turystycznej, Kalisz nie moze sie ograniczyc li tylko do turystyki pielgrzymkowej i Rezewrwatu Piastow na Zawodziu. Kwestie umiejetnego zagospodarowania turystycznego mozna juz rozszerzac na Aglomeracje K-O i wlaczyc Nowe Skalmierzyce z ich zabytkami(sic). >i pamiatkową płytę z > ulicy Próżnej? Nie wiem, czy to koni9ecznie musi byc to samo miejsce , ale takie , gdzie bedzie mozna zaparkowac autokar z turystami i kilka miejsc na samochody osobowe. Przypuszczam,ze w tej okolicy beda jezdzily tlumy do przyszlego AquaParku. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Pytanie o Piłsudzkiego w Kaliszu 21.05.09, 00:17 audiovis.nac.gov.pl/obraz/67217/ Opis obrazu: Ludność Kalisza przy pamiątkowym kamieniu wkopanym w miejscu wręczenia sztandaru 29 Pułkowi Strzelców Kaniowskich przez Józefa Piłsudskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Pytanie o PiłsudSkiego w Kaliszu 21.05.09, 00:18 Sorka za to nie poprawione "z". :( Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Pytanie o Piłsudzkiego w Kaliszu 21.05.09, 07:24 Większość tych fotek widzieliśmy w ratuszu, na konferencji poswięconej 29 Pułkowi Strzelców Kaniowskich.Nareście się dowiedziałem skąd pochodzi nazwa Kaniowski. Odpowiedz Link Zgłoś
sobieray-3 Re: Pytanie o Piłsudzkiego w Kaliszu 21.05.09, 13:46 No właśnie, to ten kamień i ta płyta memoroałowa, którą poszukują asnykowcy - p.Maj i p.Zdzisław Samulak z USA. Jeśli dobrze pami.etam, poszukiwano jej przy ul.Próżnej , a rysował z pamięci pan Władek Kościelniak (ale zupełnie inną?). o00 napisał: > audiovis.nac.gov.pl/obraz/67217/ > > Opis obrazu: Ludność Kalisza przy pamiątkowym kamieniu wkopanym w > miejscu wręczenia sztandaru 29 Pułkowi Strzelców Kaniowskich przez > Józefa Piłsudskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
sobieray-3 Re: Pytanie o Piłsudskiego w Kaliszu 21.05.09, 13:48 sorry za poprzednią wersję nazwiska Pierwszego Marszałka, ale to z pośpiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Pytanie o Piłsudskiego w Kaliszu 13.03.10, 12:42 NoVum odkopalo głazy z fundamentów Bursy Muzykow przy Łaziennej. Czy nie można ich wykorzystać do odbudowy postumentu pod tablicę upamiętniającą wizytę Pierwszego Marszałka na Łęgu Tynieckim przy ul.Prożnej w dniu wręczania sztandaru 29pSK - 15 maja 1921 roku ? Miasto w najbliższym czasie ma tam kłaść dywanik bitumiczny. Nie chcoiałbym, by głazy te trafiły do prywatnych ogrodków! Odpowiedz Link Zgłoś